Matkavinkit,  Uncategorized

10 historiallista kohdetta matkoiltani, osa I

Rakastan mennyttä aikaa ja historiallisia kohteita, ja suunnittelen monesti matkani sen perusteella, millaisia arkeologisia tai historiallisesti merkittäviä paikkoja kohde tarjoaa. Arvostan sitä, että muinaisista ajoista on jäänyt jäljelle konkreettisia paikkoja, missä mekin voimme nykyään vierailla. On upeaa kuljeskella sata- tai tuhatvuotisissa paikoissa ja miettiä, millaisena aikalaiset näkivät nuo maisemat. Moni nykyään turisteille avoinna olevista paikoista on nostettu myös UNESCOn maailmanperintökohteiden joukkoon.

Tikal, Guatemala

 • Guatemalan tunnetuin Maya-kaupunki.
 • Maya-valtakunta kukoisti 3000 vuotta, Tikal sijoittuu mayojen klassiselle kaudelle.
 • Vanhimmat rakennukset Mundo Perdidon alueella on peräisin 300-luvulta. Ensimmäinen pyramidi rakennettiin 600-luvulla.
 • Paikkaa ei koskaan hylätty, vaan paikalliset tiesivät aina sen olemassaolosta ja käyttivät sitä rituaaleihinsa.
 • Tikalin nimi tarkoittaa Äänien paikkaa.
 • Tikalin rauniot ja kansallispuisto sijaitsee Maya biosfäärireservissä, joka ulottuu Guatemalan, Meksikon ja Belizen alueelle.
 • Unescon maailman perintökohde.
 • Päiväretki Floresista, ajomatka noin tunnin suuntaansa.
 • Pääsymaksu kansallispuistoon 150 quetzalista ylöspäin (noin 18 €). Kuljetus ja opas noin 120 GTQ (15 €). Ota passi mukaan!

Tikal oli ensisijainen kohteeni viimekeväisellä Guatemalan reissullani, olinhan odottanut tätä myös eniten koko Keski-Amerikan matkastani. Floresissa majaillessa etsiskelin muutaman päivän retkitoimistoa ja päädyin Crasborneen. Lipun yhteydessä kannattaa ottaa opastettu kierros, sillä viidakon siimeksessä risteilee polkuja 16 kilometrin verran ja alue on sokkeloinen. Viidakkopoluilla voi nähdä tukaaneja, hämähäkkiapinoita, mölyapinoita ja nenäkarhuja.

Tikalissa on useampi toinen toistaan korkeampi pyramidi, joille kiivetään pääosin puusta rakennettuja portaita pitkin. Kiipeäminen on raskasta, mutta sen arvoista. Oma suosikkipyramidini oli Templo IV eli Kaksipäinen käärme. Vaarallisen korkean pyramidin huipulta avautuu aivan mielettömän upeat maisemat viidakon ylle! Kaikkia kohteita on mahdoton kiertää yhden päivän aikana, joten oppaan johdatus onkin hyvä valinta, jotta keskeiset kohteet ehtii näkemään.

Lue lisää: Maya-valtakunta osa 2: Tika’al, Guatemala

Eupalinoksen tunneli, Kreikka

 • Antiikin aikainen vuoren sisään louhittu akvedukti, joka johti vettä vuorilta Pythagóreion kaupunkiin (entinen Samos).
 • Rakentaminen alkoi noin vuonna 550 eaa. ja kesti kymmenisen vuotta.
 • Tunneli oli käytössä yli 1000 vuotta, kunnes se tukkeutui veden kalkkipitoisuuden vuoksi.
 • Tunneliosan pituus on reilu 1000 metriä, alla kulkevan akveduktin osuus yli 3000 metriä.
 • Osa Unescon maailman perintökohdetta yhdessä Pythagóreion ja Heraionin kanssa.
 • Pyörämatkan päässä Pythagóreiosta.
 • Pääsymaksu 8 €. Tunneliin on pääsy vain tiettyinä kellonaikoina oppaan seurassa.

Lokakuussa 2017 vietimme syyslomaa äitin kanssa Kreikan Sámoksella. Majoituimme Pythagóreiossa, josta teimme päiväretkiä eri puolille saarta. Lomamme oli aika aktiivipainotteinen, ja vuokrasimme pyörätkin eräänä päivänä. Ajelimme muutaman kilometrin päähän vuorille, jossa sijaitsee antiikin aikainen Eupalinoksen tunneli.

Muinainen vesitunneli on louhittu vuoren läpi, ja sen louhiminen aloitettiin yhtä aikaa vuoren molemmilta puolilta. Louhinnan suunnitteluun on käytetty Pythagoraan geometrisiä laskuoppeja, joten sitä pidetään yhtenä antiikin taidokkaimmista arkkitehtuurin saavutuksista.

Tunneli ei sovi ahtaanpaikankammoisille, sillä sen suuaukko on hyvin kapea ja tunneli itsessään on muutenkin aika pieni. Minua yllätti myös se, miten kostea ja sakea ilma vuoren sisällä oli. Paikka oli kyllä mielenkiintoinen ja ehdottomasti käymisen arvoinen! Tunneliin pääsee ainoastaan opastetulle kierrokselle tiettyinä kellonaikoina.

Lue lisää Sámoksen reissusta: Syyslomalla Egeanmerellä

Auschwitz-Birkenau, Puola

 • Yksi Toisen maailmansodan julmuuksien näyttämöistä.
 • Natsien keskitysleirillä kuoli vähintään 1,5 miljoonaa ihmistä; juutalaisia, venäläisiä, eurooppalaista älymystöä, poliittisia vankeja, kehitysvammaisia, mielenterveyspotilaita ja seksuaalivähemmistöjen edustajia.
 • Auschwitz I on säilynyt koskemattomana ja toimii suurena museona.
 • Birkenaussa oli aikanaan kolmisensataa rakennusta, joista jäljellä on muutamia parakkeja.
 • Auschwitziä koskevat oikeuden pöytäkirjat ja muu materiaali on osa Unescon Maailman muisti-ohjelmaa.
 • Sijainti Oświęcimin kaupungissa, noin 50 kilometriä Krakovasta.
 • Alueelle ei ole pääsymaksua. Kuljetus Krakovasta ja opastettu kierros taas kustantaa noin 40 €.

Auschwitzin vierailu oli yksi viimesyksyisen Eurotrippini pääkohteista. Vaikka paikasta olisi lukenut kuinka paljon tahansa ja katsonut kaikki maailman dokumentit, ei alueen laajuutta pysty käsittämään kuin vasta paikan päällä. Suosittelen myös opastettua kierrosta, jotta saat leireistä kaiken irti.

En muista olenko koskaan aiemmin itkenyt muissa vierailukohteissa, mutta tämä oli kaikessa raadollisuudessaan hyvin koskettava paikka. Pahimpia olivat huone, jossa oli pieniä lasten vaatteita ja ihmisten hiuksia vitriinissä, sekä kaasukammio, jonka seinät olivat täynnä raapimajälkiä.

Tekisi mieli sanoa, että täällä pitää ehdottomasti käydä, jos matkustaa Puolaan, mutta toisaalta on selvää, ettei kaikkein herkimmät pysty kokemaan tätä historiallista surunäytelmää.

Lue lisää: Eurotrip: Kyyneleitä Auschwitzissä

Alanya Kaleiçi, Turkki

 • Seldžukkien linnake Alanyan maisemaa hallitsevalla kukkulalla.
 • Rakennettu 1220-luvulla.
 • Kale-kukkulan ympärillä on linnoituksen lisäksi moskeijoita, asuinrakennuksia, ravintoloita, vanha telakka ja Punainen torni.
 • Sijaitsee aivan Alanyan keskustassa meren rannalla.
 • Pääsymaksu museoidulle alueelle 10 liiraa (noin 1,40 €). Teleferik-hissikyyti menopaluu 20 TL (noin 3 €).

Viimekesäinen Alanyan matka oli positiivinen yllätys kaikkine historiallisine kohteineen ja aktiviteetteineen. Jo ensimmäisenä päivänä ajelimme gondolihissillä 250 metriä korkealle Kale-kukkulalle. Kukkulan laella sijaitsee massiivinen linnake. Kyseessä on oikeastaan pieni kaupunki, johon kuuluu linnan lisäksi tori, moskeija sekä asuintaloja.

Linnoitus on jäänteitä seldžukkien valtakaudelta, kun turkkilaiskansa yhdisti hallitsemansa alueet Turkista aina Keski-Aasiaan asti. Lopulta mongolit voittivat seldžukkien ylivallan ja vain pieni osa tuosta sunnilaisesta valtakunnasta jäi valtaan Anatolian alueelle. Linnoitus rakennettiin Alanyan perustamisen yhteydessä vuonna 1220 Alaeddin Keykubat I:n toimesta. Historiankirjat kertovat, että linnoituksen paikalla olisi ollut aiempi linnakompleksi jo yli kaksituhatta vuotta sitten, kun merirosvot hallitsivat aluetta. Sen jälkeen rakennelmaa vahvistettiin bysanttien ja roomalaisten aikakaudella.

Itse linnoitus kattaa koko kukkulan laen ja siellä kuljeskellessa saa kulumaan useamman tunnin. Muureja on nykyään jäljellä 6,5 kilometriä, ja linnoitukseen on aikanaan kuulunut 140 tornia. Linnoituksessa oli muinoin oma siipensä sulttaanille ja toinen tavan kansalle, ottomaanien aikaan rakennelma puolestaan toimi pelkästään puolustustarkoituksessa.

Vietimme alueella koko päivän, eikä aamupäivästä porukkaa ollut vielä nimeksikään. Kun sitten myöhään iltapäivällä lähdimme kävelemään takaisin hissille päin, oli linna aivan täynnä turisteja. Osa alueesta on pääsymaksun takana. Vapaasti kuljettavan alueen siimeksestä löytää paljon autenttisia rakennuksia, vanhan hautausmaan, raunioituneita kammioita, ravintoloita sekä metsää.

Lue lisää: Alanya yllätti iloisesti

Teotihuacán, Meksiko

 • Rakentaminen alkoi vuoden 1 jälkeen.
 • Meksikon laaksossa sijainnutta kaupunkia laajennettiin ajan saatossa ja sitä hallitsi useammat intiaaniheimot, kuten olmeekit, chichimeekit ja asteekit.
 • Viimeisenä paikkaa hallitsi asteekit, jonka valtakunta kesti vuoteen 1521 espanjalaisten vallattua Meksikon.
 • Arkeologisen alueen pääkohteet: Auringon ja Kuun pyramidit, Sulkakäärmeen temppeli, Sulkasimpukan temppeli, Kuolleiden valtakatu, Kuun aukio.
 • Alueella sijaitsee myös Teotihuacán-museo, josta myös postauksen pääkuva on otettu.
 • Päiväretki Mexico Citystä, noin tunnin ajomatkan päässä.
 • Pääsymaksu alueelle 75 pesoa (3,50 €). Menopaluu bussimatka Mexico Citystä 104 pesoa (alle 5 €).

Kun matkustin ensimmäistä kertaa Meksikoon vuonna 2017, uskalsin vain haaveissani toivoa, että pääsisin käymään Teotihuacánissa. En voinut uskoa todeksi, kun seminaarimatkan toiseksi viimeisenä päivänä kuulin, että pääsisin päiväretkelle amerikkalaisten seminaarivieraiden kanssa. Mutta ruuhkasta päätellen emme todellakaan olleet ainoat, ketkä oli viettämässä viikonloppua raunioilla.

Vierailimme privaattiopastuksella Sulkakäärmeen (Quetzalcóatl) temppelillä sekä kiipesimme tunnin jonotuksen jälkeen puoleen väliin Auringon pyramidia, kunnes muut seuralaiset halusivat lähteä pois kuumuuden takia. Paloin itsekin tuolla reissulla todella pahasti, mutta se oli silti uskomaton kokemus. Jäin kuitenkin kaipaamaan lisää.

Keväällä 2019 matkustaessani kolmatta kertaa Meksikoon, suuntasin melkein heti uudelleen Teotihuacániin ja vietin siellä tällä kertaa koko päivän. Kuljin Kuolleiden valtakadun päästä päähän, kiipesin sekä Auringon että Kuun pyramideille, ihailin Puuman muraalia ja Sulkasimpukan (Quetzalpapalotl) temppeliä. Sulkasimpukan temppeli on Teotihuacánin koristeellisin rakennus ja sen pinnassa pystyy edelleen näkemään väritystä, toisin kuin ajan saatossa haalistuneiden pyramidien. Myös Sulkakäärmeen temppeli on koristeellinen ja täynnä veistoksia. Kulutin monta tuntia myös alueen historiaa esittelevässä museossa. Arkipäivänä ihmisiä oli vain murto-osa koko raunioalueella, eikä mihinkään tarvinnut jonottaa.

Lue lisää: Teotihuacán: Jumalten kaupungin loisto ja tuho

Siinäpä ensimmäinen osa historiallisista kohteista, joissa kannattaa ihmeessä käydä, mikäli olet noilla suunnilla. Seuraava viiden kohteen osa tulee ensi viikolla 🙂

Onko nämä kohteet jo tuttuja tai onko joku kenties bucket listillä tulossa?

14 kommenttia

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.