Keski-Amerikka,  Meksiko

20+ Mexico Cityn nähtävyyttä ja kuinka pääset niille metrolla

Saan aika ajoin kysymyksiä siitä, mihin Mexico Cityssä kannattaa mennä, missä majoittua, onko ravintolasuosituksia yms. Kyselyjä tulee usein myös Meksikon turvallisuudesta, josta olenkin tehnyt jo kattavan postauksen. Pääkaupunki lukeutuu yhdeksi turvallisimmista kohteista Meksikossa, ja sieltä löytyy takuuvarmasti jokaiselle jotakin.

Lue lisää: Uskaltaako Meksikoon matkustaa?

Tässä postauksessa käsitellään Mexico Cityn nähtävyyksiä ja omia suosikkejani, joissa kannattaa pistäytyä. Kohteet on koottu sillä perusteella, että niille pääsee suht helposti metrolla, mutta osa on myös kävelymatkan päässä toisistaan. Postauksen lopussa on pieni opas, kuinka käytät CMDX:n metrojärjestelmää sujuvasti.

Yleisenä vinkkinä kannattaa huomioida, että suurin osa museoista ja muista tunnetuista nähtävyyksistä on suljettu maanantaisin. Sunnuntai taas on kaikkein ruuhkaisin päivä, koska silloin museoihin yms. on meksikolaisilla ja maassa asuvilla expateilla ilmainen sisäänpääsy.

Jos olet opiskelija, hyödynnä ISIC-korttia. Sillä pääsee ilmaiseksi moneen museoon ja saa alennusta esim. Torre Latinon sisäänpääsystä.

Klikkaamalla karttaa pääset selaamaan kohteita Google Mapsissa.

1. Zócalo (Plaza de la Constitución)

Metrolinja: sininen 2, asema Zócalo

Suurin osa Mexico Cityn vierailijoista suunnistaa ensimmäisenä vanhankaupungin, Centro Históricon, keskustaan eli 500 vuotta vanhalle Zócalolle. Lähes 60 000 m2 kokoiselle torille mahtuu yli 100 000 ihmistä, joten se on jo itsessään vaikuttava näky.

Torin ympäriltä löytyy kaunista vanhaa arkkitehtuuria ja hallinnollisia rakennuksia. Zócalolla liehuu hieno jättimäinen Meksikon lippu. Tori on monen tapahtuman ja mielenosoituksen The Pääpaikka.

2. Marian ylösnousemuksen kirkko (Catedral Metropolitana)

Metrolinja: sininen 2, asema Zócalo

Zócalon laidalla sijaitseva metropolialueen 1573-1813 välillä rakennettu pääkirkko on vierailun arvoinen. Kirkkoon ei ole pääsymaksua, mutta toisinaan sen vanhin osa on avoinna ja sinne on erillinen, muistaakseni 50 peson pääsymaksu. Siellä voi käydä ihastelemassa upeita kattofreskoja.

Kirkossa on suositeltu kiertosuunta; sisäänkäynti on Zócalon puoleisesta ovesta ja poistuminen tapahtuu vasemmasta sivuovesta. Kirkko on avoinna joka päivä klo 8-20. Katolisten messujen aikataulut nettisivuilla.

Catedral Metropolitana

3. Asteekkivaltakunnan Templo Mayor

Metrolinja: sininen 2, lähin asema Zócalo

Zócalon koilliskulmasta löytyy asteekkien muinaisen päätemppelin eli Templo Mayorin rauniot, jotka on kaivettu osittain esiin vanhankaupungin alta. Temppelin rauniot sijaitsevat ulkona aidatun alueen sisällä, joten sinne on 70 peson pääsymaksu (reilu 2 €).

Samalla maksulla pääsee ulkokierroksen jälkeen monikerroksiseen Templo Mayorin museoon. Sinne kannattaa varata hyvin aikaa, sillä nähtävää on todella paljon. Asteekkien pyhä paikka on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 9-17.

Temppelin edustalla on usein, mutta etenkin sunnuntaisin meksikolaisia tanssiryhmiä, jotka sulkapäähineisiin ja eläinten taljoihin pukeutuneena tanssivat ja rummuttavat tuntitolkulla paahtavassa auringossa. Saatavilla on myös muinaisia puhdistusseremonioita, johon osallistuvalle suositeltava maksu on 20 pesoa eli noin euron.

INAH Templo Mayor

4. Palacio de Bellas Artes

Metrolinjat: sininen 2 ja vihreä 8, asema Bellas Artes

1900-luvun alkupuolella rakennettu Mexico Cityn kulttuurikeskus tarjoaa mm. kirjallisuustapahtumia sekä tanssi- ja musiikkiesityksiä. Bellas Artes tarkoittaakin kauniita taiteita. Kulttuuriesitysten lisäksi siellä pääsee ihailemaan mm. Diego Riveran muraaleja.

Rakennus on kaunis myös ulkoa, ja se sijaitsee Alameda-puiston vieressä, suht lähellä Zócaloa. Pääsymaksu Bellas Artesiin on 75 pesoa, valokuvaamisesta muulla kuin puhelimella joutuu maksamaan 30 peson lisämaksun. Avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 11-17.

INBAL Museo del Palacio de Bellas Artes

5. Torre Latinoamericana

Metrolinjat: sininen 2 ja vihreä 8, asema Bellas Artes

Centro Historicossa sijaitseva reilu 130 metriä korkea pilvenpiirtäjä oli valmistuessaan 1950-luvulla Latinalaisen Amerikan korkein rakennus. Tornilla on korkeutta 139 metriä (antennin kanssa 181 m). Kerroksia on 44, ja ylös näköalatasanteelle pääsee hissillä. Tornista on upeat näkymät koko kaupungin ylle, ja vasta sieltä (lentokoneen lisäksi) tajuaa, kuinka valtava CDMX oikeasti on.

Torre Latinoon on usein pitkät jonot, ja sisäänpääsyä joutuu odottamaan yli puolikin tuntia. Myös alaspääsyä täytyy jonottaa sitä mukaa kun hissejä on saatavilla. Torresta löytyy myös museo ja pari kahvilaa.

Torni löytyy Zócalolta lähtevän ostoskadun, Avenida Francisco I. Maderon päästä. Näköalatasanne on avoinna maanantaista torstaihin klo 10-21 ja perjantaista sunnuntaisin 9-22. Pääsymaksu näköalatasanteelle ja museoon on 170 pesoa (reilu 7 €).

Mirador Latino

6. Casa de los Azulejos

Metrolinja: sininen 2 ja vihreä 8, lähin asema: Bellas Artes

Kävelymatkan päässä Zócalolta, Torre Latinon vieressä sijaitsee yksi Centro Historicon koristeellimmista rakennuksista, ”laattojen talo”. Tämä barokkipalatsi on peräisin 1700-luvulta, ja sen rakennutti Orizaban laakson kreivi.

Casa de los Azulejosia koristaa lukemattomat sinivalkoiset koristelaatat, jotka ovat peräisin Pueblasta. Yleisesti ottaen azulejo-laatat tulivat Meksikoon espanjalaisten myötä. Espanjaan ja Portugaliin laatat taas saapuivat arabivalloittajien mukana.

Tiloissa toimii nykyään suosittu ravintola, jonka salin seinältä löytyy iso riikinkukko-muraali. Avoinna joka päivä klo 7-01.

7. Alameda Central ja Benito Juárezin monumentti

Metrolinjat: sininen 2 ja vihreä 8, asema Bellas Artes

Alameda-puistoa voidaan Zócalon lisäksi pitää keskustan sydämenä. Alameda on CDMX:n vanhin yleinen puisto ja suosittu ajanviettopaikka. Alameda Central perustettiin jo 1500-luvulla, mutta 1800-luvun alkuun saakka se oli avoinna vain ylhäisölle.

Nykyään puistossa näkee koko ihmiselämän kirjon aina lapsiperheistä shakkia pelaaviin vanhuksiin. Puisto on myös seksuaalivähemmistöjen suosiossa sen leppoisan ilmapiirin takia. Alamedasta löytyy mm. violettina kukkivia jacarandapuita sekä suihkulähteitä.

Puiston laidalla on myös Benito Juárezin monumentti. Sapoteekkina Juárez oli ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa alkuperäiskansoihin kuulunut presidentti. Myös CDMX:n lentokenttä on nimetty hänen mukaansa.

Puisto on kävelymatkan päässä Zócalosta, mutta sinne voi hurauttaa myös metrolla.

8. Kiinalaiskortteli (Barrio Chino)

Metrolinjat: sininen 2, lähin asema Bellas Artes tai vihreä 8, lähimmät asemat Bellas Artes ja San Juan de Letrán

Mistäpä suurkaupungista ei nykyään löytyisi Chinatownia – ei ole Mexico Citykään tässä poikkeus. Kiinalaiset päätyivät Meksikoon alunperin 1800-luvun lopulla pääosin rakennuksille töihin, mutta nykyään kaupungissa asuu kokonainen kiinalaisyhteisö.

Bellas Artesin vieressä alkavasta Barrio Chinosta löytyy lähinnä kiinalaisia ravintoloita sekä sekatavara- että onnenamulettikauppoja, mutta myös meksikolaiset vaikutteet ovat tehneet tiensä alueelle.

Rakennuskanta ei juurikaan poikkea meksikolaisesta, ja ainoa kunnon kiinalainen symboli onkin Dolores-ostoskadun alussa oleva suuri kiinalainen portti. Käännyttäessä Doloresilta oikealle löytyy toinen paifang, joka kylläkin pystytettiin joitain vuosia sitten pelkäksi turistinähtävyydeksi.

Kuvauksellisimmillaan Barrio Chino on iltaisin paperilyhtyjen loisteessa.

9. Museo Mural Diego Rivera

Metrolinjat: sininen 2 ja oliivinvihreä 3, lähin asema Hidalgo

Tämä ei ole oikeastaan museo sen varsinaisessa merkityksessä, vaan esillä on meksikolaisen Diego Riveran maalaama muraali, joka esittelee Meksikon historiaa. Muraali on kieltämättä vaikuttava ja siinä riittää tutkimista pidemmäksikin aikaa. Muraalin keskelle Rivera on maalannut itsensä lapsena unelmoimassa tulevasta vaimostaan, Frida Kahlosta.

Muraalisalista löytyy rekvisiittaa, johon saa pukeutua valokuvia varten. Museo sijaitsee Alameda-puiston ja kaupungin pääkadun, Paseo de la Reforman välissä.

Pääsymaksu muraalia katsomaan 35 pesoa + 5 peson valokuvausmaksu. Avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 10-18.

INBAL Museo Mural Diego Rivera

10. Käsityömarkkinat (Mercado de Artesanías La Ciudadela)

Metrolinja: oliivinvihreä 3, lähin asema Juárez

Käsityö- ja taideostosten ystäville oikea aarreaitta on kaupungin artesaanitori. Useista myyntikojuista koostuvat markkinat tarjoavat kauniita kirjontatöitä, vaatteita, kenkiä, astioita, laukkuja, pöytäliinoja, koruja yms. joissa näkyy meksikolaisen käsityöperinteen kädenjälki.

Markkinoille pääsee metrolla, mutta toisaalta tori on kävelymatkan päässä keskustasta. Esimerkiksi Zócalolta matkaa on pari kilometriä ja Alamedasta alle kilometri. Käsityötori on avoinna joka päivä klo 10-19.

11. Sähkötyöläisten liitto (Sindicato Mexicano de Electricistas)

Metrolinja: sininen 2, lähin asema Revolucion

Meksikon sähkötyöntekijöiden liitto ei ole yleisesti tunnettu nähtävyys, mutta muraaleista ja historiasta kiinnostuneille se on oivallinen pistäytymispaikka. SME:n sisällä on José David Alfaro Siqueirosin suuri ”Porvariston muotokuva” -niminen seinämaalaus, jonka synkästä jäljestä löytyy paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Teemana on erityisesti Toinen maailmansota ja sen vaikutukset Euroopassa, joita Siqueiros itsekin oli todistamassa sodan alkuvaiheissa. Toinen kantava teema on teknologinen kehitys, joka mahdollisti hyvien asioiden lisäksi myös joukkotuhoaseiden rakentamisen.

Avoinna maanantaista lauantaihin klo 8-18.

SME

12. Mercado La Merced ja muut markkinat

Mercado La Merced ja Mercado Sonora – Metrolinja: pinkki 1, asema La Merced
Mercado Torre Anexo – Metrolinja: oliivinvihreä 3, lähin asema Guerrero
Mercado de San Juan – Metrolinja: vihreä 8, lähin asema San Juan de Letrán

Mikäli haluaa kokea aidon meksikolaisen markkinahumun, kannattaa suunnata joillekin kaupungin monista markkinoista. Markkinapaikat on yleensä kyhätty pressuista ja muista hökkeliviritelmistä, mutta katettuja kauppahallejakin on. Osa niistä on kuitenkin niin suuria, että niissä eksyy helposti.

La Mercedin markkinat ovat suurimmat. 88000 neliömetrin laajuiselta alueelta löytyy yli 5500 myyntikojua. Suurin osa kojuista sijaitsee katetussa hallissa, joka on jaettu eri teemoihin esimerkiksi kenkien, vihannesten, lihojen, makeisten, lelujen ym. mukaan.

Saapumisesta sen verran, että metron suuaukko avautuu suoraan markkinoille, mutta sinne takaisin suunnistaminen on haastavaa, koska kojujen lomassa menettää suuntavaiston nopeasti. Kannattaa kysyä neuvoa myyjiltä, he yleensä osoittavat suunnilleen oikeaan suuntaan, mistä pääsee ulos. La Mercedin hullunmyllyn alapuolella vaihtoehtona on myös Mercado Sonora.

Ahtaan- ja suljetunpaikankammoisille suosittelen kuitenkin pienempiä markkinoita, joilta pääsee helpommin ulos. Tällaisia ovat esimerkiksi Mi Mercado Martínez de la Torre Anexo. Torre Anexon vieressä on suuri katettu halli, jossa on lukemattomia meksikolaisia katukeittiöitä.

Suurin osa markkinoista on avoinna joka päivä klo 6-18.

13. CDMX:n graffitit

Metrolinja: vihreäharmaa B, asema Buenavista

Guerreron kaupunginosaa pidetään huonomaineisena, mutta ihan hyvin siellä voi kuljeskella päiväsaikaan. Guerrerosta löytyy Mexico Cityn upeimpiin kuuluvat graffitit, ja katutaiteen ystävälle se onkin oivallinen kuvauspaikka.

Toki graffiteja ja muraaleja löytyy muualtakin kaupungista, mutta erityisesti Corredor de Arte Urbano on näkemisen arvoinen. Vuonna 2017 aloitettu projekti toi kadulle 43 eri graffititaiteilijaa, jotka maalasivat 11 isoa muraalia rakennusten seiniin. Mielestäni maalauksia on tullut sen jälkeen vielä lisää.

Muita mieleen jääneitä muraaleja ovat esimerkiksi Cuauhtémocin kaupunginosassa sijaitsevan Edificio Jeanne D’Arcin jumalattoman iso Meksikon kulttuuria ja historiaa esittelevä seinämaalaus sekä ravintola Comedor Lucernan seinässä oleva Frida Kahlo.

14. Paseo de la Reforma ja Itsenäisyyden enkeli (El Ángel de la Independencia)

Metrolinja: pinkki 1, lähimmät asemat Cuauhtemoc ja Sevilla

CDMX:n toinen pääkaduista, Paseo de la Reforma on nähtävyys itsessään. Sen varrelta löytyy mm. itsenäisyyden enkeli, joka on yksi kaupungin tunnetuimmista symboleista.

Enkelipatsas sijaitsee liikenneympyrässä, joka usko tai älä, on suosittu ajanviettopaikka. Liikenneympyrään ei mene suojateitä, vaan ihmiset kävelevät patsaalle vilkkaasti liikennöityjen kaistojen läpi. Etenkin viikonloppuisin meno saattaa yltyä riehakkaaksi, ja patsaan ympärillä onkin monesti poliisiautoja parkissa.

Yhdestä liikenteenjakajasta löytyy asteekkisoturin patsas, joka on kaunis iltavalaistuksessa sekin. Läheltä Chapultepecin puistoa löytyy myös valokuvanäyttely, joka esittelee mm. ainutlaatuisia luontokohteita ympäri maailman.

15. Vallankumouksen monumentti (Monumento a la Revolución)

Metrolinja: sininen 2, lähin asema Revolucion

1930-luvulla valmistunut 67 metriä korkea vallankumouksen monumentti on toinen Mexico Cityn symboleista. Rakennuksen mausoleumissa sijaitsevat monen Meksikon vallankumoustaistelussa kuolleen päähenkilön, kuten Venustiano Carranzan ja ”Pancho” Villan jäännökset.

Monumentin näköalatasanteelle pääsee hissillä, ja sen ympärillä järjestetään toisinaan mm. kulttuuritapahtumia, esimerkiksi Asteekkien uudenvuoden juhlallisuuksia.

Avoinna maanantaista torstaihin klo 12-20, perjantaista lauantaihin klo 12-21 ja sunnuntaisin klo 11-20. Pääsymaksu 120 pesoa (5 €).

16. Anti-monumentit

Metrolinja: sininen 2 ja oliivinvihreä 3, lähin asema Hidalgo

Mexico Cityn lukuisten historiaa glorifioivien monumenttien ja patsaiden sekaan on alkanut nousta myös niin kutsuttuja anti-monumentteja, joiden tarkoitus on muistuttaa niistä murheellisimmistakin tapauksista maan historiassa.

Paseo de la Reformaa kävellessä voi nähdä muutamia. Yksi löytyy läheltä Torre Caballitoa, ja se muistuttaa vuonna 2014 kadonneesta 43 opettajaopiskelijasta, joiden kohtalo ei ole vieläkään selvinnyt.

Toinen tulee vastaan Fiesta Americana Reforma -hotellin edessä, missä jostain kumman syystä sijaitsi aiemmin Kolumbuksen patsas. Vihdoin syksyllä 2021 meksikolaiset uhkasivat kaataa patsaan, joten se poistettiin. Tämän jälkeen feministien ryhmä valtasi liikenneympyrän ja nosti patsaan tilalle pienen naisfiguurin. Suoja-aitoihin he kirjoittivat niiden naisten nimiä, jotka ovat kuolleet väkivallan uhreina tai puolustaessaan naisten oikeuksia. Meksikossa on käyty viime kuukausina debattia siitä, mikä patsas tilalle tulee. Kolumbus sinne ei kuitenkaan enää nouse.

17. Casa Azul

Metrolinja: oliivinvihreä 3, lähin asema Coyoacán

Nykyään museona toimiva Frida Kahlon kotitalo, Casa Azul eli sininen talo on yksi Mexico Cityn suosituimmista nähtävyyksistä, ja sinne onkin lähes aina mielettömän pitkät jonot. Kaupungin eteläisessä osassa sijaitseva rakennus on vierailun arvoinen, mikäli olet kiinnostunut Kahlon taiteesta ja elämästä.

Caza Azuliin on useita eri hintaisia pääsymaksuja, aikuisten lippu maksaa arkisin 230 pesoa (vajaa 10 €) ja viikonloppuisin 270 pesoa. Kuvausmaksu on 30 pesoa (videointi kielletty). Lipulla pääsee myös Diego Riveran Anahuacalli-museoon.

Casa Azul avoinna tiistaisin klo 10-18, keskiviikkoisin 11-18 ja torstaista sunnuntaisin 10-18. Melko tiukat vierailusäännöt löytyvät nettisivuilta.

Casa Azul

18. Chapultepecin puisto (Bosque de Chapultepec)

Sektori I – Metrolinjat: pinkki 1, asema Chapultepec tai oranssi 7, asema Auditorio
Sektori II – Metrolinja: oranssi 7, lähin asema Constituyentes
Sektori III – Metrolinja: pinkki 1, lähin asema Observatorio (kävelymatkaa tulee useampi kilometri)

Monen sadan hehtaarin kokoinen puistoalue on oikeastaan kaupunkimetsä. Chapultepec on jaettu eri osioihin, joiden tarjonta ja luontotyypit eroavat toisistaan.

Ensimmäisessä ja todennäköisesti suosituimmassa osassa sijaitsevat mm. antropologinen kansallismuseo, nykytaiteen museo, eläintarha, kasvitieteellinen puutarha, asteekkien rakentamia akvedukteja sekä Chapultepecin linna, josta löytyy kansallishistorian museo. Linna on avoinna tiistaista lauantaihin klo 9-17, pääsymaksu 80 pesoa. I-osasta löytyy myös Chapultepecin järvi, jolla voi soudella esimerkiksi polkuveneillä.

Kakkososa sopii hyvin perheille, sillä sieltä löytyvät mm. huvipuisto, luonnonhistorian museo, lasten museo, ravintoloita sekä skeittiparkki. Myös pari järveä löytyy. Luonnonhistorian museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 10-17, pääsymaksu on 30 pesoa.

Kolmossektori taas koostuu suojellusta metsittyneestä alueesta, missä ei ole juurikaan mitään varsinaisia huvituksia. Kakkos- ja kolmososien välissä sijaitsee suuri Panteón de Doloresin hautausmaa, jonne on haudattu mm. Meksikossa vaikuttanut italialainen valokuvaaja, mallli ja kansalaisaktivisti Tina Modotti. Hautausmaa on auki päivittäin klo 8-17.

INAH Museo Historia Nacional
SEDEMA Museo Historia Natural

19. Antropologinen museo (Museo Nacional de Antropología)

Metrolinjat: pinkki 1, lähin asema Chapultepec tai oranssi 7, lähin asema Auditorio

Antropologinen kansallismuseo löytyy Chapultepecin puiston liepeiltä. Kuten nimestä olettaa voi, museossa on kattava kokoelma Meksikon historiallisia aarteita, jotka esittelevät mm. intiaanikansojen taidetta ja elämää. Antropologisessa museossa onkin maailman suurin esikolumbiaanisen taiteen kokoelma, ja osa siitä on vierallut myös Suomen kansallismuseossa.

Pääsymaksu 80 pesoa, avoinna tiistaista lauantaihin klo 10-18.

INAH Museo Nacional de Antropología

20. Guadalupen basilika

Metrolinja: punainen 6, lähin asema Villa-Basilika

Mexico Cityn pohjoislaidalla sijaitsee kaksikin Guadalupen basilikaa. Alkuperäinen rakennettiin paikalle, jossa köyhä alkuperäiskansoihin kuulunut mies kertoman mukaan näki Neitsyt Marian. Myös miehen viittaan ilmestyi Neitsyt Marian kuva. Alkuperäinen basilika oli suljettuna vuosia, jonka aikana sen viereen rakennettiin uudempi versio 1970-luvulla.

Miljoonat ihmiset saapuvat vuosittain palvomaan neitsyen ilmestymispaikkaa ja pyhää vaatetta, joka on nähtävillä panssaroidun lasin takana uudessa basilikassa. Basilika on auki päivittäin klo 7-19. Tarkemmat ajat mm. messuista nettisivuilla.

Virgen de Guadalupe

21. Teotihuacán

Jos aikaa on yhtään enemmän, suosittelen käymään Teotihuacánin pyramideilla. Parituhatta vuotta vanha arkeologinen alue koostuu Auringon ja Kuun pyramideista, Sulkakäärmeen ja Sulkasimpukan temppeleistä sekä lukuisista pienemmistä jäännöksistä. Auringon pyramidi on paljon suurempi kuin vaikkapa Jukatanilta löytyvät maya-pyramidit.

Paikalle myöhemmin saapuneet asteekit pitivät Teotihuacánia jumalten kaupunkina. Olen käynyt alueella useampaan otteeseen ja kirjoittanut aiheesta laajan tietoa pursuavan postauksen, Teotihuacán: Jumalten kaupungin loisto ja tuho

Teotihuacániin tehdään päiväretkiä, mutta sinne pääsee myös omatoimisesti. Busseja lähtee useita päivässä, ja lippuja niihin voi ostaa Autobuses del Norte -bussiterminaalista. Bussiasemalle pääsee keltaisella metrolinjalla nro 5. Pari vaihtoa joutuu tekemään, jos lähtee keskustasta.

Menopaluulippu bussiin maksaa 104 pesoa (4,50 € – vain käteinen). Meno on määriteltyyn bussivuoroon, mutta paluu on avoin. Bussit lähtevät takaisin Mexico Cityyn Teotihuacánin portilta 2, Auringon pyramidin kohdalta. Bussit on aika kämäisiä, mutta ei voi mitään 😀

Teotihuacán on tällä hetkellä avoinna joka päivä klo 9-15. 80 peson pääsymaksu arkeologiselle alueelle maksetaan portilla, ja sillä pääsee (normaaliaikana) myös kiehtovaan museoon. Museo on toistaiseksi suljettu, eikä pyramideille pääse enää kiipeämään.

INAH Teotihuacán

22. Mexico Cityn metro

Monilla metroasemilla on Meksikon historiaan liittyvää kaunista taidetta ja muuta ihmeteltävää. Siksi suosittelenkin skippaamaan taksin ja hyppäämään paikallisten sekaan.

Esimerkiksi Panteonesin asemalla sinisen linjan loppupäässä on intiaanikulttuureihin liittyviä kivipaaseja ja -veistoksia, kuten olmeekkien kivipää. Tacubayan asemalla oranssilla linjalla taas on upeita muraaleja. Pino Suárezin asemalla sinisen ja pinkin linjan risteyksestä löytyy kaupungin alta esiin kaivettu asteekkien tuulen jumala Ehecatlin alttari.

Oma suosikkini lienee keltaisen linjan La Raza, jonka läpi on kuljettava, jos menee bussiasemalle. La Raza on pitkä maanalainen tiedetunneli, joka esittelee mm. maailmankaikkeuden syntyä. Onpa yhden käytävän kattoon taiteiltu jopa pimeässä hohtava tähtitaivas.


Kuinka käyttää metroa sujuvasti

  • Tallenna metrokartta puhelimeen. Tässä ajantasainen kuva.
  • Lippu ostetaan luukulta, jossa lukee Taquilla. Lippu maksaa 5 pesoa eli 20 senttiä. Ostan itse yleensä 10 lippua kerralla (käteisellä).
  • Syötä lippu portissa olevaan koloseen, jolloin pääset tunneliin/laitureille.
  • Risteysasemilla käytävät on kahden tai kolmen linjan yhteiset. Metrojen linjat on värikoodattu, joten näet kylteistä, että olet menossa oikeaan suuntaan.
  • Katso kartasta, mikä on linjan pääteasema, ja suunnista sen mukaan.  Esimerkiksi jos lähdet Bellas Artesilta ja haluat Revolucionille, seuraat sinisen linjan opasteita ja suunnistat ”Direccion Cuatro Caminos” -suuntaan. Jos taas menet etelään päin, seuraat ”Direccion Tasqueña” -kylttiä.

Metron kyltit ovat vain espanjaksi:

  • Area exclusiva para mujeres y niños – naisille ja lapsille on oma laiturialue laiturin jommassa kummassa päädyssä.
  • Correspondencia – yhdyskäytävä. Suuntaa tänne, jos sinun on vaihdettava metrolinjaa. Et tarvitse uutta lippua, kunhan pysyt vain tunnelin sisällä. Keltaisen Correspondencia-kyltin alla lukee, mitkä metrokäytävät siellä yhdistyvät.
  • Salida – uloskäynti
  • Entrada – sisäänkäynti
  • No pase – kielletty kulkusuunta
  • Taquilla – lippuluukku
  • Andenes – laiturit

Ruuhkaisimmat ajat on aamulla ja alkuillasta. Iltakuuden tienoilla laiturit ovat ääriään myöten täynnä ja metroa joutuu odottamaan useita vuoroja, että mahtuu kyytiin. Pidä huolta laukusta. Jos kärsit paniikkikohtauksista, vältä ruuhkametroa. Kuumasta tungoksesta ei pääse pois kun vain odottamalla rauhallisesti.

Metro on kaikesta huolimatta paras keino liikkua vapaasti kaupungissa. Mutta koska metroa käyttävät lähinnä tavalliset ihmiset, jotka asuvat keskustan ulkopuolella idässä ja etelässä, ei metroasemia ole kovin tiheästi Mexico Cityn länsilaidalla, jossa on ns. paremmat asuinalueet.

Suosin itse Uberia metron rinnalla. Kyydit kaupungissa, mukaan lukien lentokenttä, maksaa yleensä 80-200 pesoa (noin 3-9 €).

Kysy ihmeessä jos tulee jotain muuta mieleen! Löydät minut myös Instagramista @cillamaria8

16 kommenttia

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Tämä olikin todella kattava vinkkiartikkeli Mexico Cityyn, ja varmasti tulee olemaan käytössä omalla tulevalla matkalla. Muuten meillä on auto käytössä, mutta juurikin Mexico Cityssa ollaan ilman autoa. Ja hyvä muisutus tuosta ruuhkametrosta, ihan tulee Tokio mieleen. Onko aamun ensimmäiset metrot jo noin ruuhkaisia?

    • Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning

      Kiitos kommentista 🙂 Jään innolla odottamaan teidän matkaa Meksikoon! Se aamuruuhka on aika tiivistä kyllä tuohon about klo 10 asti. Sitten on väljää, kunnes taas puolenpäivän maissa ruuhkaantuu. Illasta on sitten viiden-seittemän maissa kaikkein kovin tungos. Noi ihan jättiruuhkat on yleensä risteysasemilla ja kaupungin laidoilla plus juhlapäivinä. Nyt esimerkiks Día de Muertosin aikaan jouduin kävelemään 7 km matkan majapaikkaan, kun keskustan metroasemat oli niin täynnä, ettei metro pysähtyny niille ollenkaan. Vähän mietitytti illalla yksin syrjäkaduilla, mut en kohdannu onneks mitään epäilyttävää 🙂

  • Maapalloilija

    Tykkään, kun postauksessa on inspiraatiota ja selkeätä tietoa samassa paketissa. Tosi mielenkiintoiselta ja monipuoliselta vaikuttaa tarjonta, täytyy tämä muistaa, jos / kun joskus tuonne päin suuntaa 🙂

  • Saara

    Hei! Käyn aina lukemassa Meksiko-aiheiset postauksesi, koska ne ovat mielenkiintoisia ja hyödyllisiä. Kiitos niistä! Haluaisin tuohon Zócalo-kohtaan tuoda esiin oman kokemukseni, jonka pohjalta en suosittele menemään syömään aukion lähellä oleviin näköalaravintoloihin. Me erehdyimme mieheni ja lasten kanssa seuraamaan sisäänheittäjää erääseen korkealla sijaitsevaan ravintolaan. Paikallinen uber-kuski oli aiemmin hehkuttanut meille, että ruokailu näköalaravintolassa on aivan must, joten emme osanneet epäillä mitään. No, palvelu oli periaatteessa ihan ok ja näköalakin löytyi, mutta ruoka oli ylihintaista ja samaa tasoa kuin jollain kuppaisella huoltoasemalla. Kun saimme laskun, loppusumma oli merkittävästi korkeampi, mitä olisi pitänyt. Mieheni, joka on meksikolainen, kertoi minulle tästä vasta maksettuamme ja poistuttuamme, koska arvasi, että suomalaisena jääräpäänä olisin saattanut jäädä tivaamaan vastauksia (ei nimittäin kannata).

    Myöhemmin silmiimme osui YouTube-video, jossa eräs nainen kertoi joutuneensa samanlaiseen tilanteeseen kyseisellä alueella. Hänkin oli ollut ravintolassa lasten kanssa, mutta toisin kuin me, hän oli ryöstölaskun saatuaan nostanut metelin. Silloin henkilökunta oli ruvennut uhkaavaksi. Nainen pelkäsi lastensa puolesta, joten maksoi laskun.

    Vaikea sanoa, miten yleistä tuollainen toiminta on, mutta koin tarpeelliseksi mainita. Rauhallista joulua! 🙂

    • Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning

      Moikka! Kiitos kommentista, kiva kuulla että Meksiko-postaukset kiinnostaa 🙂 Mulla ei ole omakohtaisia kokemuksia noista Zócalon ravintoloista, mutta uskon hyvin, että noin voi ollakin. Se on aina ikävää, jos joutuu huijatuks tai tuntee, ettei saanut rahoilleen vastinetta. Meitä huijattiin Madeiralla Funchalin kauppahallissa. Viis hedelmää makso 25 euroa!

      On ne Zócalon sisäänheittäjät koettaneet usein houkutella sinne, mutta syön yleensä sellasissa paikoissa, missä on paljon paikallisia. Ihan paras ketju on sellanen kun Casa de Toño. Siellä on ihan superhalpaa ja ruoka on hyvää. Monesti etenkin lounasaikaan on jonoa ennen kun saa pöydän. Kolme kana-enchiladaa vihreässä kastikkeessa on 55 pesoa, saman hintainen on iso annos chilaquiles rojosia kanalla. Quesadillat on 32 pesoa ja tacot 22 pesoa kappaleelta. Halvemmalla saa vaan katukeittiöstä 🙂

      Toinen ravintola mistä tykkäsin, oli La Chinampa. Se sijaitsi Napolesissa, mut en tiiä millasia niiden muut ravintolat on. Söin kaks vai kolme superhyvää taco al pastoria, ison sopa aztecan ja lasillisen sitruunalimonadia, hintaa kertyi tipin kanssa 140 pesoa eli noin kuus euroa. Kolmas suosikki on TierrAdentro. Niillä on ravintola myös Chiapasin osavaltiossa, ja ainakin sinne ne palkkas pelkästään nuoria, huonolle teille joutuneita ja alkuperäiskansoihin kuuluvia ihmisiä. Mun mielestä on ihanaa, et se on tollein sosiaalisesti vastuullinen ravintola. Ruuat on tosi hyviä, eikä nekään kovin kalliita olleet 🙂

  • Anna | Muuttolintu.com

    Hyödyllinen ja kattava postaus, tähän pitää varmaan palata sitten kun Meksikon matka on lähempänä. Tosi monta mielenkiintoista kohdetta. Markkinat ja katutaide kiinnostaa aina maasta riippumatta, ja Teotihuacanissa haluan ehdottomasti käydä.

  • FinInTirol

    Upea lista käyntikohteista Mexico Cityyn. Siinä on valmis parin viikon matkaohjelma 🙂
    Tuolla Ameriikan mantereella olisi kiinnostavaa käydä vanhoilla asteekkien, inkojen ja mayojen mailla.

  • Pirkko / Meriharakka

    Aika montakin näistä näyttäisi olevan sellaisia, että parilla, vaikkakin lyhyellä, käynnillä Mexico Cityssä on niillä tullut käytyä. Toisella kertaa palkkasimme opas/kuljettajan Tours by Localsin kautta ja keskityimme erityisesti Frida Kahlo & Diego Rivera -kohteisiin. Hänen kanssaan kävimme myös Antropologisessa museossa, jossa hän – mielestämme viisaasti – kehotti meitä valitsemaan muutaman kiinnostavan alueen & aikakauden ja sitten keskityimme niihin, sillä jossain määrin monelle museolle tyypilliseen tapaan tuokin on niin iso, että jos yrittää nähdä kaiken, niin kohta ei oikeastaan enää näe mitään, sillä vastaanottokyky vaan loppuu!
    Oppaan kanssa kaupunkia kiertäessämme metro ei tullut tutuksi, mutta toisaalta saimme tuntumaa liikenteeseen – ja paikoitukseen. Sinänsä ihan mielenkiintoista sekin, sillä kotikulmillakin liikumme , espoolaisina 🙂 lähinnä henkilöautolla ja vain harvoin metrolla, joka liityntäbusseineen ja vaihtoineen on kovin hidas tapa, siis täällä, autoon verrattuna.

  • Sini matkakuumeessa

    Meksikosta kuule paljon juuri tuosta turvattomuus -puolesta, mutta mukava, kun niin ei ole, ainakaan joka paikassa. Hyviä tuo nähtävyyksien ja metroasemien mainitseminen yhdessä. Selkeyttää paljon, jos kaupunki ei muuten hahmotu.

  • Ismo / Please Be Seated for Take Off

    Olipa kattava katsaus ja hyviä vinkkejä, kiitos. Täytyy tunnustaa, etten tiennyt Mexico Citysta paljoakaan ennen tätä, mutta nyt sitten jo vähän enemmän.

  • Tiina Johanna / Kookospalmun Alla

    Todella kattava ja mielenkiintoinen postaus! Meksikosta on aina ihana lukea hyviä juttuja ja tästä saa kyllä napattua hyviä ja hyödyllisiä vinkkejä mukaan omaa reissua suunnitellessa. 🙂 Meksikossa riittää kyllä paljon tekemistä ja nähtävää ja jo pelkästään Mexico Cityssä viihtyy kaikenlaista puuhastellen varmasti pidempäänkin. Tuo metrotungos ei ehkä houkuttele, mutta kai sekin on tottumis- ja asennoitumiskysymys loppujen lopuksi, heh. 😀

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.