Asioita, joita kaipaan ulkomailla matkatessa
Moni asia ja tapa on toisin, kun matkataan kotimaan ulkopuolelle. Ei tarvitse välttämättä mennä edes naapurimaata pidemmälle, kun huomaat kaipaavasi jotain itsestäänselvää arkipäiväistä asiaa. Monesti tulee ihmeteltyä, että miten paikalliset pärjäävät ilman meille tuttuja tavaroita tai muita elämää helpottavia juttuja.
Nämä on oikeasti ihan ensimmäisen maailman ongelmia, eikä listaukseen kannata suhtautua kovin vakavasti 🙂 Mutta pakko sanoa, että osittain näiden juttujen takia olen siirtynyt varaamaan vähän parempia majoituksia, enkä enää voisi kuvitellakaan yöpyväni jossain kämäisessä hostellissa, missä on vajavainen varustelu. Myös Airbnb:t valikoituvat lähinnä ulkonäön, petivaatteiden ja pintamateriaalien perusteella. Taisinkin luokitella itseni aiemmassa postauksessa kermaperse-reppureissaajaksi 😀
Otetaan ensimmäisenä niinkin yksinkertainen asia kuin kuivauskaappi. Tämä on varmasti tuttu ongelma ainakin niille, ketkä asuvat Airbnb:ssä tai muissa majoituksissa, joissa pääseee käyttämään keittiötä. Astioiden kuivauskaappi on ihan supisuomalainen keksintö, ja onkin ihan uskomatonta, ettei tuota neronleimausta ole vieläkään saatu markkinoitua ulkomaille.
Jos saatavilla ei ole astianpesukonetta, joutuu astiat käsin tiskaamisen jälkeen asettelemaan tiskipöydällä olevaan kuivaustelineeseen. Siitä vesi sitten valuu pitkin pöytiä tai märkänä lilluvaa kumista alustaa. Yhdessä Madeiran Airbnb-kämpässä oli onneksi niin iso tiskiallas, että teline mahtui sinne.
Toinen tiskaamiseen liittyvä asia, jota kaipaan reissuilla, on tiskiharja. Olen kyllä joskus nähnyt kaupassa pienen tiskiharjan, jossa ei ole vartta, mutta yleensä ulkomailla keittiöstä löytyy pelkästään yököttävä sieni, jolla astiat pitäisi pestä. Nuo superlonisienet on todella epähygieenisiä ja inhottavia.
Kolmas tiskaamiseen/keittiöön liittyvä arjen apuri on tiskirätti. Voitteko uskoa, ettei sitäkään löydy kaikista keittiöistä?! On vain joku pyyhe tai sitten tuhlailevaan elämään johdatteleva talouspaperirulla. Minua myös puistattaa ne uunin kahvassa roikkuvat pyyhkeet, joihin kuivataan astioita. Ne on aina ihan litimärkiä ja likaisia. Sisälläni oleva pieni hygieniapassin omaava ruokapalvelutyöntekijä pudistelee monesti päätään ulkomaisissa keittiöissä.
Tämä seuraava on joillekin iloinen asia, mutta minulle kauhistus. Nimittäin kaasuhella. Onneksi monessa hostellissa ja Airbnb:ssä alkaa olla jo induktioliesi, jotta ei tarvitse pelätä kaasuräjähdystä. Esimerkiksi Belizessä en tehnyt viikkoon lämmintä ruokaa, koska pelkäsin kaasuhellaa, joten jouduin syömään ulkona. Vasta myöhemmin Guatemalassa uskalsin sytyttää hellaan liekin.
Jatketaan edelleen keittiöteemalla. Kaipaan usein matkoillani kahvinkeitintä. Tai edes normaalia kahvia! Olen joskus aiemminkin valittanut blogissa, että ulkomailta saa harvoin hyvää kahvia. Sellaiseen olen törmännyt vain Turkissa, Portugalissa ja Meksikon Oaxacassa. Muualla kahvi on jotenkin mautonta, eikä cappuccinotkaan maistu oikein millekään. Täytyisi varmaan siirtyä kokonaan espressoon, jotta maitovaahto ei laimenna kahvielämystä.
Majoituksista taas puuttuu usein kahvinkeitin, koska ihmiset eivät keitä kahvia kotona. Tai jos keitetään, niin se on pikakahvia ja vedenkeittimellä keitettyä kuumaa vettä. Kun asuin Espanjassa, kämpässä ei ollut edes vedenkeitintä, vaan jouduin keittämään vettä mikrossa, että sain aamukahvin. Mongoliassa ei muuten ollut kaupassa ollenkaan muuta kuin pelkkää pikakahvia. Siellä kahvinkeitin lienee tuntematon kapistus.
Juomateemalla mennään seuraavassakin kohdassa. Tästä olen myös maininnut usein postauksissa. Nimittäin vichy. Sitä on todella vaikea löytää oikein mistään 😀 Olen ostanut vahingossa makuvettä, halvalta esanssilta maistunutta laimeaa veden ja mehun sekoitusta, limpparia ja normaalia vettä.
Portugalista sentään löytyi ihan oikeaa hiilihapotettua mautonta kivennäisvettä ja se oli vieläpä edullista. Slovakiassa ostin vahingossa vichyä sen ainoan kerran, kun halusin nimenomaan ostaa tavallista vettä 😀 No okei, olen saattanut löytää vichyä myös muualta, mutta yleisimpänä tulee mieleen ne kerrat, kun olen ostanut väärän tuotteen.
Mutta siirrytään sitten muihin aiheisiin.
Astut sisään majoitukseen ja alat katsella, että mihin sitä saisi takin laitettua. Ei nimittäin ole monessakaan kodissa tai hostellissa naulakkoa. Ihmiset eivät ilmeisesti käytä ulkovaatteita, joten takeille ei tarvitse olla tilaa. Myöskään minkäänlaisia kenkätelineitä ei ole, vaan pahimmassa tapauksessa kengillä rontostellaan sisätiloissa. Onneksi sentään kokolattiamattoihin ei törmää enää muualla kuin hotelleissa.
Sotkusta tuleekin sitten mieleen siivoaminen. Kyllä, siivoan ja tiskaan myös matkoillani, jos majoitun kodinomaisessa ympäristössä 😀 Monesta kämpästä vaan tuntuu puuttuvan imuri kokonaan. On ihan normaalia, että lattiat putsataan luudalla tai harjalla. Törmäsin tähän mm. Madeiralla ja Meksikossa.
Asuntoteema jatkuu. Vaikka matkustaisi miten lämpimään maahan tahansa, on asunnoissa monesti kylmä. Lämmitys tuntuu olevan maailmalla tuntematon käsite. Ulkona on monesti lämpimämpi kuin asunnoissa sisällä. Olen hytissyt kylmästä mm. Guatemalassa, Madeiralla ja Aurinkorannikolla.
Ikkunat on yksinkertaiset, enkä ole kai koskaan nähnyt kiinteitä pattereita missään. Taloissa on korkeintaan siirreltävä pieni sähköpatteri tai sitten ilmalämpöpumppu, jonka käyttäminen kuluttaa uskomattoman paljon sähköä, joten sitä ei viitsi huudattaa koko aikaa päällä. Pieni patterikaan ei lämmitä huonetta kuin sen hetken. Kaikkein kylmintä on kylpyhuoneisssa. Ne ovat kuin jotain jääkellareita jääkylmine kaakeleineen.
Monesti kylpyhuoneen jääkaappimaisuutta lisää vielä se, ettei suihkusta tule normaalisti lämmintä vettä. Useissa rakennuksissa on vain lämminvesivaraaja. Veden lämpötila vaihtelee suihkun aikana vähän väliä, ja sieltä tulee summamutikassa joko kylmää tai kiehuvan kuumaa vettä. Kaikkialla maailmassa lämmintä vettä ei tule ollenkaan. Puhumattakaan juoksevasta vedestä, mutta ei mennä tässä nyt siihen.
Keski-Amerikassa ja monessa muussakin kehittyvässä maassa on käytössä itsemurhasuihkut, jotka lämmittävät veden suihkupään sisällä olevan vastuksen avulla. Monesti sähköjohdot repsottavat valtoimenaan suihkun vieressä ja on aika hurja näky. Nimi suicide shower tulee siitä, että jos kosketat suihkupäätä veden juostessa, saat sähköiskun. Voin kertoa, että kokeilin tätä Guatemalassa ihan tietoisesti. Ei se isku nyt mikään kovin kummoinen ollut, mutta et halua silti suihkutella liian lähellä suihkupäätä, vaan kyyristelet mieluummin kumarassa.
Tästä päästäänkin toiseen suihkuaiheiseen kaipaukseen. Nimittäin irroitettavaan suihkuun. Usein seinästä törröttää vain kiinteä pieni suihkupää tai sadesuihku, mitä ei saa otettua käteen. Suihkuttelu vaatiikin välillä jos jonkinlaista akrobatiaa. Myös hiustenpesu on vaikeaa, jos on tottunut pesemään hiukset pääalaspäin, kuten minä pitkine hiuksineni.
Suihkun jälkeen olisi kiva pujahtaa puhtaaseen sänkyyn lepäilemään, mutta siinä tulee vastaan taas yksi first world problem. Sängyissä ei ole pussilakanoita. No onhan niitä tietenkin hotelleissa ja joissain Airbnb-kämpissäkin ollut. Sekä myös hostelleissa, jotka näyttävät käyttävän usein Ikean pussilakanoita maailmankolkasta riippumatta.
Mutta noin niinkuin yleisesti ottaen useimmissa kodeissa pussilakana on tuntematon käsite, ja sen tilalla on vain inhottava villahuopa tai päiväpeitto, jonka alla on irtonainen lakana. Mietin aina, että kuinkahan moni ihminen on nukkunut tälläkin viltillä. Lakana nimittäin rullautuu väistämättä pois yön aikana, ja aamulla heräät siihen, että ihosi on kosketuksissa tuohon karmean tuntuiseen vilttiin.
Aiempaan kylmyyteen muuten liittyy myös kosteus. Kaipaan monesti etelänmailla ollessa kuivaa huoneilmaa. Trooppisissa ja subtrooppisissa maissa asunnot on kosteita ja niissä esiintyy usein homeongelmia. Paikallisia home ei haittaa, vaan se pestään pois kloritilla ja maalataan päälle.
Espanjassa asunnossani oli hometta, Madeiralla pohjoispuolen yksi asunto oli todella kostea, ja noissa paikoissa se kosteus oli sellaista kylmän kalseaa. Belizessä ja Meksikon Riviera Mayalla majapaikat taas olivat hiostavan nihkeitä. Myös petivaatteet olivat kosteita ja niissä oli inhottava nukkua.
Mutta siinäpä muutama asia, joita ajattelemalla koetan saada polttavaa matkakuumetta hieman alennettua 😀 Tuleeko sinulle jotain muuta mieleen, mitä olet kaivannut Suomen ulkopuolella?
22 kommenttia
Terhi | Vagabondablogi.fi
Haha, huomasin tätä lukiessani, että olen tosiaan jo tottunut ulkomailla asumiseen: tiskaan sienellä Suomessakin käydessäni, kotoa ei löydy tiskirättiä (vaikka niitä täällä Kreikassa myydäänkin), eikä myöskään kahvinkeitintä. Rakastan kahvia, mutta espressopohjaista, en suodatinkahvia, ja vaikka kuivauskaappi on loistava keksintö, pärjään mainiosti ilmankin. Tanskassa meillä oli kotona kaasuhella, ja sitä on ikävä… Ei sähköhella vedä vertoja kaasuliedelle! 🙂 Meillä on kiinteät patterit, mutta ei me niitä käytetä, sillä niiden lämmittämiseen kuluu öljyä ja se on kalliimpaa kuin sähköllä lämmittäminen. Onneksi täällä Kreetalla on kylmää vain kuukauden tai pari, muulloin ei lämmitystä juurikaan tarvitse! 🙂
Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning
Kiitos kommentista! Ehkä se sieni on ihan hyväksyttävä omassa kodissa, kun tietää sen puhtaustason, mutta jossain hostellin yhteiskeittiössä – no, no 😀
Kyllä sitä varmasti kaikkeen tottuu ja mukautuu, kun tarpeeks kauan asuu poissa Suomesta!
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
Näistä itseä ehkä eniten häiritsee monesti se, jos ei tule lämmintä vettä. Erityisesti se korostuu sellaisissa paikoissa, joissa on lämpötila vaihtelee suuresti ja illalla tai aikaisin aamulla lämpötila muutenkin on alhainen, jolloin olisi erityisen mukavaa, että vesi olisi lämmintä. Oma matkustustyyli on sellainen, ettei majapaikassa tule päivisin oltua, jolloin viileä suihku ei haittaisi, päinvastoin. Esimerkiksi tietyissä Afrikan maissa lämpötila saattaa pudota öisin yllättävänkin alas, vaikka päivisin oltaisiin 30 asteessa.
Toinen joka myös ärsyttää on tuo lakanajuttu. Se tosiaan rullautu ainakin osittain aina pois.
Itselle juomakelpoinen hanavesi olisi kiva. Se löytyy yllättävän harvasta paikasta.
Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning
Kiitos kommentista! Se lämpimän veden puute on rasittavaa. Mulla on samanlaiset kuviot, että yleensä illalla kun palaa majapaikkaan, niin olis kiva ottaa illan viiletessä se lämmin suihku. Belizessä ollessani vesi katkes yks ilta kokonaan, niin menin sit mereen uimaan. Oli kuin linnunmaitoa se vesi, ja miljoona kertaa lämpimämpää kuin se suihkusta normaalisti tullu kylmä vesi (lämmintä vettä ei siis ollu ollenkaan). Ja vedestä puheen ollen. Juomavettä, sitä tulee kyllä kaivattua! Unohtui listalta kokonaan, hyvä kun mainitsit.
Pirkko / Meriharakka
Aika harvaann noista ”harmituksen aiheista” törmää hotellissa asuessaan.
Yksi tammikuu vietettiin Portugalissa kalustetuissa asunnoissa ja siellä kyllä törmäsi tuohon asuntojen kylmyyteen.
Astiankuivauskaapeista olikin juuri Hesarissakin juttua, että suomalaisten kodit ovat tältä osin muuttumassa ja tuo alkaa puuttua yhä useammasta kodista – niin meiltäkin. Tehtiin nyt jo 15-vuotta sitten keittiöremontti ja jätettiin se pois, eikä ole kaivattu.
Jossain tilanteessa, vaikka reissuun lähdettäessä, saatetaan tiskata jotain pientä lopuksi käsin, mutta asettelen ne sitten tiskikoneen koreihin kuivumaan ja jätän luukun auki.
Jos on isompia käsin tiskattavia, niin sitten pyyhe pöydälle hetkeksi.
Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning
Kiitos kommentista! Se on totta, ettei noihin törmää varmaan koskaan hotellissa/niitä ei tarvii siellä kaivata. Aika usein kuitenkin hostellissa ja Airbnb:ssä valitettavasti. Toisaalta toi vapaampi oleminen ja se, että saa ite laittaa ruokaa, keittää kahvia millon haluaa, pestä pyykkiä yms. on mulle niitä tekijöitä, millä perusteella en välttämättä varaa hotellia kovin usein, riippuu tietty ihan reissun pituudestakin. Yllätti muuten Madeiralla tuo, ettei kaikissa Airbnb-kämpissä ollut astianpesukonetta. Muuten ihan viimeisen päälle keittiöt, mutta tollanen oleellinen asia puuttui. Ja kyllähän tuo varmaan on totta, että se kuivauskaappi on väistyvä ominaisuus Suomessa.
Mari / Kodinvaihtaja
Itse asiassa meidän astiankuivaushylly on niin täynnä kaikkea kamaa, että olisi parempi, että se olisi normi hylly… Eipä ole tullut mieleen valkata vuokrakämppää petivaatteiden mukaan. Meillä asuville kodinvaihtajille laitan kyllä sänkyihin aina Marimekon tai Muumi- pussilakanat 😍
Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning
Kiitos kommentista! Jos totta puhutaan, niin meilläkin ne hyllyt on ihan täynnä ja se kuivauskaappi on samalla astiakaappi, mistä ei ole edes tarkoitus siirtää niitä astioita muualle 😀 Ja siis toi petivaatejuttu. Ei se mikään tärkein kriteeri ole, mutta joskus jos pitää valita monesta eri vaihtoehdosta, niin kyllä mä kallistun niihin, missä ne lakanat sun muut ja sänky ylipäänsä näyttää suht uudelta ja puhtaalta. Joskus ollu jotain virttyneitä kirjavia pussilakanoita, mitkä ei liiemmin houkuttele, kun niistä tulee ihan mieleen joku 80-luvun kesämökki. Mutta tossa vaikuttaa sekin, että en viihdy yhtään missään räikeästi sisustetuissa tiloissa muutenkaan, enkä ehdoin tahdoin halua viettää lomaani ympäristössä, missä on huono/rauhaton fiilis. Nää on näitä mieltymyskysymyksiä 🙂
Taina
Voi että, muistan kuinka aluksi kammosin kaasuhellan käyttöä ulkomaille muutettuani! Ajan myötä oli kuitenkin pakko tottua ja lopulta sen käyttö oli ihan rutiinia. Täytyy kyllä sanoa, että ihan onnellinen olin, kun pääsin taas sähköhellan ääreen! Kylmät suihkut ja kylmä sisälämpötilat ovat myös tulleet tutuiksi ja ovat kyllä karuja. Kylmimmän talveni ikinä vietin Jordaniassa, jossa ei haitannut vaikka unohti pistää voin jääkaappiin, kun se pysyi kovana huoneenlämmössäkin. Henki höyrysi ja nukuin toppatakissa. Olipahan oltavat! Noi suicide showerit kuulostaa kamalilta!
Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning
Kiitos kommentista 😀 Kiva kuulla, että joku muukin on kammoksunut kaasuhellaa ensialkuun! Tuo on kyllä jännä, että niin monessa lämpimässä maassa on sisällä kylmä. Haittaakohan se niitä paikallisia ihmisiä, vai onko ne vaan ilahtuneita kun päivän kuumuuden jälkeen on yöllä viileää.
Reissu-Jani
Kaipaan eniten ulkomailla hanavettä, joita voisi/uskaltaisi juoda. No länsimaissa juon kyllä hanoista vettä, mutta muualla se menee sitten pulloveteen, ja ai perkeles sitä muovipullojen määrää. Tähän liittyen minulla on automaattinen traditio kun tulen kotiin – heti ensiksi juon kotona lasin maailman parasta vettä – hanavettä. Toinen mikä välillä aiheuttaa ”närää” ovat vesikalusteet kun on erilliset kylmä ja kuuma ilman sekoitinta. Pahinta on ollut Skotlannissa, jossa ne hanat olivat 40cm päässä toisistaan – pese siinä sitten kädet, kylmää – kuumaa – kylmää – kuumaa.
Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning
Kiitos kommentista! Joo totta tuo, että sitä juotavaa hanavettä kaipaa reissussa. Olen mäkin kyllä Euroopassa juonut ihan hanasta, mutta ongelmia ilmenee kyllä melko lailla heti Euroopan ulkopuolelle mentäessä. Esim. Meksikossa en pesis edes hampaita sillä Montezuman koston saastuttamalla vedellä, ja suihkussakin joutuu varomaan ettei vahingossa hörppää sitä.
Ja voi ei, oon joskus nähnyt kuvia noista erillisistä hanoista, mikä järki 😀 Meksikossa on myös sellanen ihan älytön systeemi, että siinä päässä mistä se vesi tulee, on sellanen pikku vipu, mitä pitäis kääntää kämmensyrjällä samalla kun koettaa pestä käsiä. Ei ole siis mitään erillistä käännettävää hanan aukaisijaa edes, vaan tollanen pikkuvipu. Äh, en osaa selittää, pakko ettiä kuva. https://ferreteriamixcoac.mx/wp-content/uploads/2017/02/helvex-llave-economizador-3614-tv-105-distribuidora_ferretera_mixcoac.png
Anne / Elämää Nomadina
No nyt! 😀 Ei vitsit, tässä oli niin monta asiaa minkä kanssa olen itsekin tuskaillut, vaikka en suostukaan tunnustautumaan ”kermaperse reppureissaajaksi”. Kunnon keittiö on pidempään reissatessa todella tärkeä, ja osittain siksi asutaan nykyään paljon ns. oikeissa kodeissa lemmikkivahtihommien myötä, ja lisäksi lähinnä airbnb-asunnoissa. Kaasuhelloista tykkään, mutta kulahtaneet ja haisevat tiskisienet ja rätit on kammotus. Hyvä kahvi on tärkeää, ja meillä kulkeekin oma mutteripannu mukana. Ja joo, nuo lakana + kulahtanut viltti -yhdistelmät on aika toivottomia, ei mitään jakoja että se lakana pysyisi nätisti paikoillaan aamuun saakka.
Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning
Kiitos kommentista 😀 Ihana lukea, että en ole yksin näiden maailmaa järisyttävien ongelmien kanssa 😀
Elina / elinanmatkalaukussa
Hyvin oot tähän keksinyt vaikka ja mitä! Nyt ku luin, niin näinhän se on. Vaikka noihin matkoilla törmääkin, niin en oo tajunnut miettiä, et tää onkin erillä lailla suomessa. Tuo tiskien kuivauskaappi on ainakin klassikko, mikä vaan suomesta löytyy. Toinen mikä tuli mieleen, en tiedä päteekö se enää tänä päivänä, mutta ainakin joskus pienempänä, oli juustohöylä sellainen, mitä ei ollut muuta kuin suomessa (voi olla et puhun ihan höpö höpöä, mutta tällainen mielikuva mulla on) – perustuu siihen, että äiti vei tuliaiseksi moneen paikkaan juustohöyliä ja ulkomaalaiset vieraat ihmetteli niitä aina meillä. Noita villavilttejä mäkin inhoan, vaikka siinä on se ohut lakana päällä 😀 Joo ei oo kyllä kovinkaan monessa paikassa tullu törmättyä suomalaistyyppiseen kahviin, outoa. Niin ja mäkin kammoksun kaasuliettä, en uskaltais laittaa yksin päälle, haha 😀
Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning
Kiitos kommentista 🙂 Mä oon miettinyt kans tuota juustohöylä-asiaa siltä kantilta, kun jotkut on vieneet juustohöylän mukana ulkomaille, että onko sille ollut tarvetta käytännössä. Jos ulkomailla ei ole juustohöyliä, niin löytyykö sieltä sitten kokonaisia juustojakaan? 😀
Sini matkakuumeessa
Tuo kunnon kahvin löytäminen on kyllä välillä haastavaa. Naureskelin tuolle sun kaasuhella -kokemukselle. Meillä löytyy sellainen kotoa.
Niin, kokolattiamatot.. ihan kamalia. Silloin pitää olla hotellin puolesta jotkut tossut, joilla on kiva kävellä sisällä.
Eniten Suomen ulkopuolella oon kaivannut raikasta vettä, jota saa juoda suoraan hanasta.
Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning
Kiitti kommentista! Vettä tulee kyllä kaivattua usein matkalla. Samoin kuin raitista ilmaa. Monessa paikassa ulkomailla haisee pahalle, ihan jollekin viemärille tai sitten ihan vaan pakokaasulle ja saasteille.
Aila ja Juha
Hei! Tutuntuntuisia kokemuksia erilisista puutteista. Me olemme usein olleet kodinvaidossa eri Euroopan maissa ja katsoneet valokuvista keittiöiden ominaisuuksia. Kun olemme autolla liikkeellä, meillä on mukana omat pussilakanat ja ohuet untuvapeitot, kahvinkeitin, autojääkaappi, kananmunanleikkuri, juustohöylä ja pari veistä, haarukkaaja lusikkaa. Tosin myös kitara ja kitaravahvistin. Matka esim. Espanjan majapaikkaan kestää meiltä parisenkin viikkoa, jolloin törmätään erilaisiin puutteisiin yövyttäessä. Juhlamokkapaketit ja kaurakorput kulkevat myös auton perässä.
Juha
Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning
Kiitos kommentista 🙂 Tuli jotenkin sympaattinen tunnelma tuosta teidän matkustamisesta 🙂
Tanja / Please Be Seated for Takeoff
Yök noi pesusienet on ihan hirveitä! Me tuotiin viimeksi Suomessa käydessä tiskiharja sieltä mukanamme. Noi sähkösuihkut on tosi pelottavia. Brasseissa kävin suihkussa kumiset varvastossut jalassa, että olis vähän maadottunut. Sen sijaan kaipaan kaasuhellaa kun meillä on nyt sellainen perinteinen sähköhella. Mun mielestä kaasulla on paljon mukavampi kokata ja meillä oli kaasu Helsingissä asuessakin. Kuivauskaappiakaan en kaipaa ollenkaan, eikä meillä ollut sellaistakaan Suomessa asuessa.
Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning
Kiitos kommentista! Paljon kokkailevat kyllä sanoo, että kaasuhella on parempi, ja käytetäänhän niitä monesti ravintoloissakin. Mua ehkä eniten pelottaa joku toimintahäiriö tai muiden ihmisten huolimattomuus, mistä vois sit aiheutua räjähdys :O