Autolla Jordaniassa: Kuollutmeri, Amman ja Ma’an
Aiemmissa postauksissa käsittelinkin jo vuokra-autolla ajelua Jordaniassa sekä tutustuimme merenrantakaupunki Aqaban tarjontaan. Tässä osassa käyn läpi reissukokemuksia Jordanian muilta alueilta. Olimme tammikuussa 2023 Jordaniassa parisen viikkoa, mutta paljon jäi vielä näkemättä.
Kuollutmeri ja Wadi Mujib
Jordanian ja Israelin-Palestiinan välissä sijaitseva Kuollutmeri on matalin maanpäällinen paikka koko Maapallolla. 424 metriä merenpinnan alapuolella sijaitsevan meren suolapitoisuus on kahdeksan kertaa korkeampi kuin merivedessä yleensä.
Suolainen vesi sisältää runsaasti kivennäisaineita, joilla uskotaan olevan positiivisia terveysvaikutuksia. Kuolleenmeren eteläpäässä on teollisuutta, joka tuottaa muun muassa ruokasuolaa. Jos reissailet näillä seuduilla ja haluat ostaa Kuolleenmeren kosmetiikkaa, suosittelen ostamaan ne Jordanian puolelta. Israelissa valmistetut Kuolleenmeren tuotteet (esim. Ahava) tulevat miehitetyn Länsirannan alueelta.
Miljoonia vuosia sitten syntynyt Kuollutmeri on vaarassa kadota jossain vaiheessa, sillä veden haihtuminen on nopeampaa kuin mitä sadevesi pystyy kompensoimaan. Vesialueen pelastamiseksi onkin suunniteltu muun muassa Punaisestamerestä johdettavaa vesitunnelia.
Jordanjoen laaksossa sijaitsevan Kuolleenmeren ympäristö on Jordanian puolella hyvin hedelmällistä ja vehreää, ja sieltä löytyy runsaasti esimerkiksi tomaattiviljelmiä. Pohjoispäästä löytyy lomakeskus, ja se onkin helpoin kohta, mistä merenrantaan pääsee.
Jordanian puolella rannikolla kulkeva Jordan Valley Highway mutkittelee hyvin korkealla merenpinnan yläpuolella, joten vaikka kartassa näyttää, että tie kulkee merenrannassa, on matkaa alas kuitenkin melkoisesti. Tien varrella oli jonkin verran ihmisiä valokuvailemassa ja pitämässä piknik-taukoja, mutta alhaalla rannalla näkyi vain muutama ihminen.
Tien varrelta löytyy Raamatusta tuttu suolapatsas. Alueella on uskonnollisen taruston mukaan sijainnut aikanaan Sodoman ja Gomorran kaupungit, joissa vietettyyn siveettömään elämään vihastunut Jumala tuhosi alueen. Loot vaimoineen lähti karkuun tulta ja tappuraa, mutta kielloista huolimatta Lootin vaimo kääntyi katsomaan taakseen, ja näin Jumala muutti hänet suolapatsaaksi. Kuuleman mukaan Israelin puolella on oma suolapatsaansa.
Jordan Valley Highwayn varrella sijaitsee myös Wadi Mujibin kanjoni. Wadi Mujib on maailman matalimmalla sijaitseva biosfäärialue ja siellä risteilee luontopolkuja. Talviaikaan polut on kuitenkin suljettu, sillä kanjonissa kulkeva joenuoma saattaa tulvia yllättäen. Kesäkaudella Wadi Mujibin patikkapolkuja pitkin voi tehdä myös monipäiväisen vaelluksen Karakin ja Madaban kaupunkeihin.
Amman
Jordanian pääkaupunki Amman sijaitsee maan pohjoisosissa noin tunnin ajomatkan päässä Syyrian rajasta. Parin miljoonan asukkaan Amman on alueena hyvin vanha, vaikka itse kaupunki onkin perustettu vasta viime vuosisadalla.
Muinaisessa Rabbath-Ammonissa on ollut elämää jo 5000-6000 vuotta sitten, ja sieltä löytyykin vaikutteita niin kreikkalaisesta, roomalaisesta, bysantin kuin umaijadien aikakausista. Kaupunki on kuulunut sekä Egyptiin että historialliseen Palestiinaan.
Kukkuloilla sijaitseva kaupunki on kahtia jakautunut. Idässä sijaitsee perinteinen islamilainen kaupunki, missä asuu paljon palestiinalaispakolaisia, kun taas länsi on enemmänkin viihteellisen kulttuurin, kuten kahviloiden ja taidegallerioiden keskus.
Minusta Amman oli todella viehättävä kaupunki, vaikkemme siellä päivää pidempään olleetkaan. Erityisen kiehtova oli perinteisen kaupungin puoli, missä katukuvaa värittää sokkeloiset kujat ja vaatimattomat betonirakenteiset asumukset. Siellä täällä näkyi isoja muraaleja elävöittämässä maisemaa.
Ammanin uusi osa pilvenpiirtäjineen taas ei jaksanut suuremmin kiinnostaa, joten päädyimme vain ajamaan länsiosan halki pikaisesti. Kävimme katsastamassa matkalla suuren sinivalkoisen King Abdullah I:n moskeijan. Poikkesimme syömään Anwar Mecca -ravintolaan, joka oli täynnä paikallisia. Lammaskebab oli ihan ok, mutta ei reissun parasta antia kuitenkaan.
Kiipesimme myös Ammanin linnakkeelle katsomaan 100-luvulla rakennetun Herakleen temppelin raunioita, Umaijadien palatsia ja muita muinaisia rakennelmia. Kukkulalta avautui hienot maisemat miljoonakaupungin ylle, minkä lisäksi alhaalla silmiin pisti ison roomalaisen amfiteatterin jäänteet.
Kukkula on erinomainen paikka auringonlaskun katseluun. Taivas oli purppuranpunainen ja koko tienoo hiljeni, kun iltarukoukset alkoivat kaikua eri puolilta kaupunkia.
Illan tullen lähdimme ajelemaan takaisin Aqabaan päin, mutta ensin oli selvittävä pääkadun perjantai-illan ruuhkasta. Autot matelivat eteenpäin kuskien tööttäillessä kovaäänisesti ja ihmisten puikkelehtiessa kaistojen välistä. Ammanin kadut on melko ahtaat ja jyrkät, joten vaatii hermoja ajella muun liikenteen joukossa, etenkin jos päätyy ruuhkaan.
Ma’an
Ma’anin kaupunki sijaitsee noin 1½ tunnin ajomatkan päässä Aqabasta koilliseen. Ammanin tapaan myös Ma’anilla on pitkä historia, ja alueella onkin ollut asutusta jo lähes 10 000 vuotta sitten kivikaudelta saakka.
Nykykaupungin historia ulottuu 100-300-luvulle eaa, kun sitä asuttivat Jemenistä peräisin olevat minaealaiset. Myöhemmin kaupunki on ollut muun muassa kristittyjen hallussa ja bysanttilaisten vasallina.
Alue on ollut tunnettu tuoksuaineiden, kuten suitsukkeiden ja mirhamin kauppakeskuksena. Myös paimentolaiset ja pyhiinvaeltajat ovat pitäneet Ma’ania aikain saatossa tukikohtanaan.
Ma’anin ympärillä on keidasalue, jonka ansiosta tärkeimpiä elinkeinoja ovat kasvisten ja hedelmien viljely. Kaupungin kaduilla näkee paljon vihannes- ja hedelmäkojuja, joissa myydään esimerkiksi aprikooseja ja granaattiomenia.
Kaupungin asukkaat paljastuivat äärimmäisen ystävällisiksi ja saimmekin siellä ihan uskomattoman lämpimän vastaanoton verrattuna vaikkapa Aqabaan. Emme nähteet muita turisteja missään, joten paikalliset ottivat meidät heti silmätikuiksi – tällä kertaa positiivisessa mielessä.
Ihmiset huutelivat tervetulotoivotuksia, ja eräs paikallinen poika lähti kuljettamaan meitä kavereidensa kauppoihin. Nuorukaiset halusivat ottaa kuvia kanssamme, ihan kuin olisimme olleet suurikin nähtävyys 😀 Jossain vaiheessa oli pakko irtautua kuvaussessiosta, koska Wadi Rumissa odotti tapaaminen.
Ma’an oli ihan hauska kaupunki, vaikka siellä ei sinällään mitään nähtävää olekaan kaupungin suurinta valkoista moskeijaa lukuunottamatta. Kaupunki on kuitenkin varteenotettava vaihtoehto, jos haluaa yöpyä suht lähellä Petraa ja Wadi Rumia, mutta kaipaa vaihtelua Aqaballe.
—
Oletko kierrellyt Jordaniassa? Löytyykö vinkkejä muihin kaupunkeihin? Jätä alle kommenttia 🙂
10 kommenttia
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
Varsin tiiviisti asutulta näyttää tuo Amman. Kuolleenmeren ympäristö kiinnostaisi kovasti, olisi mukava päästä käymään siellä. Ei ole tullut kierreltyä Jordaniassa, mutta maa kiinnostaisi ilman muuta. Ja heh, tuo halukkuus kuvienottoon jaksaa kyllä monissa maissa aina hämmästyttää!
Cilla Maria Travel
Taloja tosiaan näytti olevan silmänkantamattomiin ainakin tässä osassa kaupunkia. Kannattaa suunnata keväästä tai syksystä Jordaniaan, jos haluaa käydä samalla siellä Wadi Mujibissa Kuolleenmeren lähellä. Kanjonista löytyy ihan omanlaisensa biosfääri, joka varmaan kiinnostaisi teitä 🙂
Tarinatee
Mä tykkäsin Jordaniassa. Olin 90-luvulla Aqabassa. Kävin Petrassa ja Wadi Rumissa (olikohan Rum?) Mulle jäi hyvät muistot. Ystävystyin paikallisten kanssa. Arabit tykkää huumorista. Pidän heistä. Oon rampannut paljon myös Egyptissä.
Minareettirukouskutsut oli ihania.
Mä jätin sieluni Jordanian vuorille meren läheisyyteen vaeltamaan. Ei ole näkynyt sen koommin täällä.
Cilla Maria Travel
Kiitos reissumuistoista 🙂 Ja joo, Rum se on. Mekin käytiin Petrassa ja Wadi Rumissa, mutta niistä ei ole vielä postauksia. Oli hieno kokemus majoittua teltassa aavikolla. Jordaniassa oli kyllä pääsääntöisesti ystävällistä porukkaa.
Eila / Metkaamatkustelua
Olipa mielenkiintoista lukea kokemuksiasi ja nähdä kuvia kaupungeista, joissa suomalaisturistit käyvät harvemmin. Olen käynyt matkanjärjestäjän kiertomatkalla Egypti -Jordania – Israel – Palestiina ja taisimme Israelin puolella nähdä myös Lootin vaimon suolapatsaan. Petra ja Wadi Rumin erämaa olivat toki mielenkiintoista nähtävää vaikka ovatkin melkoisia turistikeskittymiä.
Cilla Maria Travel
Kiitos kommentista 🙂 Ammanissa ilmeisesti jonkun verran käy porukkaa ja osa lentää suoraan sinne. Madabasta olen tainnut myös joskus lukea suomalaisista blogeista, mutta aika useinhan se matka suuntautuu pääasiassa Wadi Rumiin ja Petraan.
Onko sulla muuten postausta tuolta reissulta, ainakaan omaan silmään ei osunut, kun kurkkasin blogiisi?
Eila / Metkaamatkustelua
Blogini matkakohteita maailmalla linkkilistan kautta pääsee Metkaamatkustelua.kuvat arkistossa olevaan matkakertomukseen. Pitäisi joskus päivittää blogia niin, että kaikki jutut löytyisivät bloggerin hakutoiminnalla. Tässä linkki 10 vuoden takaisen reissun kuviin ja kokemuksiin https://metkaamatkustelua.kuvat.fi/kuvat/Jordania-Israel-Palestiina-Egypti+2013/
Cilla Maria Travel
Kiitos linkistä! Olipa mielenkiintoista lukea teidän reissusta, joka on näemmä ollut aika lailla tismalleen 10 vuotta ennen meidän reissua. Moni paikka oli tuttu niin teksteistä kuin runsaista kuvistakin. Laita ihmeessä blogi siihen kuntoon, että vanhemmat matkatarinatkin löytyy hakutoiminnolla.
Jenni | Boarding Time
Olen käynyt Jordaniassa yli parikymmentä vuotta sitten eli Aqabassa, Ammanissa, Petrassa ja Wadi Rumissa. Mitään kaipuuta maahan ei jäänyt, vaikka moni asia varmasti muuttunutkin. Petra jäänyt mieleen erityisenä kokemuksena tietysti, sinne haluaisin viedä poikani vielä joskus.
En muuten ole edes tajunnut, että Kuolleellamerellä voi käydä Jordaniankin puolelta tietysti 😅, jotenkin sen mieltää niin vahvasti Israelin kohteeksi. Sieltä käsin itsekin Kuolleessameressä käynyt kelluskelemassa.
Cilla Maria Travel
En tiedä johtuuko siitä, että Jordanian puolella se rantaan rakennettu turisti-infra on hyvin pienimuotoista. Ainoastaan pohjoispäässä tosiaan joku hotellialue. Muutoin tuo koko rantakaistale oli pelkkää erämaata ja rantaan oli hankala pääsy. Maisemien puolesta olis kyllä potentiaalia!
Petra oli kyllä hieno, olis varmasti myös lasten mielestä.