Balkanin road trip 7: Tympeä Durrës, kiehtova Tirana
Montenegrosta ajelimme hiljalleen kohti lähtöpistettä eli Pohjois-Makedoniaa, mutta päätimme pysähtyä matkalla kuitenkin Albaniaan yhdeksi yöksi. Rajanylityspiste oli erilainen kuin muualla Balkanilla. Rajavartiostolla oli käytössään elektronisia valvontavälineitä ja rajalla oli myös tullikoiria.
Kun olimme päässeet passintarkastuksesta, näimme tienposkessa poliisiauton, jossa luki isolla, että auto oli Yhdysvaltojen lahjoittama. Luin netistä, että USA on lahjoittanut Albanialle paljon viranomaiskalustoa vahvistaakseen Albanian taistelua huumeita, laittomia aseita, terrorismia ja ihmissalakuljetusta vastaan.
Matka eteni roskaisessa ja ränsistyneessä maisemassa. Välistä luonto yritti pilkottaa kauniina tarjoten mm. horisontissa siintäviä vuoristoja ja kaskenpoltossa kyteviä peltoja. Matkalle osui muutama joki, joista osa oli jo kesän jäljiltä kuivunut olemattomiin. Suretti kyllä jälleen kerran se roskan määrä teiden varsilla.
Ajoimme muutaman pienen kylän läpi, ja niiden perusteella Albaniasta sai kyllä todella ankean kuvan. Tiedä sitten, millaista elämä kylissä on. Matkan varrella näkyi myös outoja maisemasta irrallaan olevia lukaaleja. Monen edustalla liehui Albanian ja Yhdysvaltojen liput. Rakennelmat loivat omituisen kontrastin alkuperäiseen rakennuskantaan nähden.
Pysähdys Durrësin rannoilla
Albaniassa välietapiksi valikoitui rannikkokaupunki Durrës, jonka tuulisista rannoista ei jäänyt kovin mieleenpainuva kuva. Turistikausi totisesti oli lopuillaan ja sen huomasi. Albania on matkailumaana vielä hyvin alkutekijöissään, ja ne harvat turistit, jotka maahan eksyvät, suuntaavat yleensä näihin rantakohteisiin. Durrësin lisäksi monella kohteena on etelämpänä sijaitseva Sarandë, Ksamil, Himare ja muut alueen rantakaupungit. Sisämaassa jotkut käyvät vanhassa Gjirokasterissa.
Kävimme mekin kuljeskelemassa rannalla ja söimme eräässä rantaravintolassa, jossa oli kylläkin todella huono ja hidas palvelu, vaikka olimme lähes ainoat asiakkaat. Kanarisotto oli kuitenkin ihan hyvää ja vei nälän.
Kiertelimme myös kaupungin laitakaduilla etsien muita ravintoloita, koska halusin maistaa albanialaista piirakkaa eli burekia. Joku ravintola osuikin eteen, muttei sieltä saanut burekia juuri sillä hetkellä. Yritin tilata vaihtoehtoisesti kebabin, mutta sitäkään ei ollut vielä tarjolla, koska kebabtanko pyöri jäisenä vartaassa. Lähdimme pois.
Illan hämärtyessä taivas muuttui synkäksi, joten auringonlasku jäi vaisuksi, vaikka merenrannalla sijaitseva Airbnb olisikin ollut oivallinen paikka taivaan ihailuun. Airbnb-kämppä oli muuten kyllä ihan kiva ja omistaja todella ystävällinen. Kämpän alakerrassa oli pieni ruokakauppa, jossa kävimme pari kertaa.
Aamulla kaupassa edessämme oli joku albanialainen vanhempi pariskunta, ja mies heittäytyikin juttusille kanssamme. Juttutuokiosta ei meinannut tulla loppua, vaan mies äityi kertomaan koko perheensä opiskelu- ja työhistorian ja lopulta halusi vaihtaa puhelinnumeroita, koska jos tulisimme takaisin Albaniaan, hän järjestäisi meille mielihyvin opastuksia ja kontakteja eri puolille maata 😀 Jälleen kerran paikallisten ystävällisyys ilahdutti.
Kohti pääkaupunki Tiranaa
Durrësista ajoimme Tiranaan, jossa liikenne alkoi olla hyvin kaoottista. Liikenneympyrään ja sieltä pois tunki autoja neljältä eri kaistalta vinottain, sinne tänne, edestä ja takaa, torvet soivat, ja autojen seasta joukkoon tuli vielä moottoripyöriä ja jopa sähköskuutteja. Ennen Tiranaa liikenneympyrän sekamelskaan jolkotteli vielä irtokoira.
Liikennesäännöistä ei ollut tietoakaan, ja ihmettelen edelleen, kuinka selvisimme ilman peltivaurioita. Samanlainen sekasotku oli Kosovon pääkaupungissa, mutta Tirana vei siitäkin kyllä voiton. Itse en olisi osannut ajaa tuolla edes skootterilla, autosta puhumattakaan. Hyvä että selviän Suomen yksinkertaisista liikenneympyröistä 😀
Kuten arvata saattaa, autolle ei taaskaan meinannut löytyä parkkiruutua. Navigoimme Google Mapsin avulla jonkun kauppakeskuksen parkkihalliin, minkä suuaukolla ollut kyltti osoitti hallissa olevan 6 vapaata paikkaa. No, eipä ollut. Kaikki ruudut olivat tupaten täynnä, vaikka osa valoista paloikin vihreänä. Kiertelimme parkkihallissa varmaan 10-15 minuuttia, kunnes eräs autoista lähti pois, ja kurvasimme kiireen vilkkaa sen tilalle.
Tiranan keskusta näytti.. no.. melko kurjalta. Oikeastaan koko Albania vaikutti kaikkein ränsistyneimmältä maalta koko reissumme aikana. Onkin vaikea uskoa, että maa ei ollut osallisena Jugoslavian hajoamissodissa.
Kulahtanut yleisilme johtuu ensinnäkin Stalinin aikakauden innoittamasta betoniarkkitehtuurista ja toisaalta pitkästä eristäytymisestä muusta Euroopasta. Albania on myös Euroopan viidenneksi köyhin maa, ja vierailemistamme Balkanin maista vain Kosovo on sitä köyhempi. Kosovo kuitenkin vaikutti päällepäin siistimmältä.
Toisaalta katukuvassa näkyi pieniä piristysruiskeita, kun rapistuneet kerrostalot oli maalattu kirkkailla väreillä. Oli rakennusten joukossa myös uudempaa rakennuskantaa. Kaupunki näyttääkin muuttuvan kovaa vauhtia, ja muutaman vuoden päästä se lienee samanlainen eurooppalainen kaupunki kuin mikä tahansa.
Arkkitehtonisesti itseäni kiinnosti erityisesti Tiranan betonipyramidi, mutta pettymyksekseni pyramidia oltiin juuri purkamassa! Kaupungin symbolina pitkään tunnettu ankea, sosialismia huokuva betonikompleksi oli vuosia tyhjillään, mutta nyt sen on aika muuttua moderniksi teknologiakeskukseksi. Mielenkiinnolla odotankin lopputulosta. Projekti on Albanian-American Development Foundationin luotsaama.
Kaikesta ränsistyneisyydestään huolimatta viihdyimme Tiranassa. En tiedä miksi, mutta minulle tuli siellä jälleen tuttu kotoisa olo, samanalainen, mikä iskee aina Meksikossa kulkiessani hieman rempallaan olevien rakennusten ja muhkuraisten lohjenneiden katujen lomassa. Olen kirjoitellut aiemminkin kiinnostuksestani neuvostoaikaisia lähiöitä kohtaan, ja tuo sama kiinnostus heräsi myös Tiranassa.
Meno oli samaan aikaan kaoottista, mutta toisaalta kadulla oli helppo kulkea. Tavallaan sulautui kaiken sen sekamelskan joukkoon. Siitä minä pidän suurkaupungeissa, vaikka monesti olen sanonutkin, etten ole kaupunki-ihmisiä.
Tiranassa sain myös vihdoin burekin eli albanialaisen piirakan. Näin, miten joku vanha mies rapisteli paperipussia jonkun pienen kojun edessä katusyvennyksessä, ja kun jäin katsomaan, mies huikkasi minulle burek. Kurkkasin ovesta sisään ja näin mummon leipomassa pasteijan tyylisiä piirakoita. Yhteistä kieltä ei ollut, mutta sain kuitenkin selvän, että kortti ei käynyt.
Kävin ostamassa läheiseltä kioskilta juotavaa ja suuntasin vaihtorahojen kanssa takaisin mummon piirakkapajalle. Mummo alkoi nauraa, kun näki minut jälleen luukulla.
Kielimuurista johtuen en ensin saanut tilattua pinaattiburekia, vaikka koetin ääntää pinaattia kaikilla mahdollisilla kielillä, mitä osasin, ja miten kuvittelin sen lausuttavan albaaniksi. Hetken kommunikoituamme elekielellä mummo alkoi nauraen leipoa pinaattitäytteisiä leivonnaisia. Tilasin sen lisäksi myös tomaattiburekin, ja ai että mikä tuoksu uunituoreista lämpimäisistä levisi nenääni!
Kävimme hakemassa veljen kanssa kahvit ja istuimme läheisen puiston penkille. Rakastan kaikkia pasteijoita, ja ne onkin vakio-ostoksia, mitä ostan aina eri maista. Meksikossa empanadoja, Latviassa uzbekki-ravintolasta samosoja jne.
Kiertelimme vielä hetken aikaa kaduilla ja näimme mm. jotain valtion palatsimaisia rakennuksia. Kävelimme syksyä huokuvan bulevardin läpi takaisin takaisin autoa kohti ja jätimme kaupungin taaksemme.
Haluan ehdottomasti palata joskus Tiranaan, tutustua kaupunkiin ajan kanssa ja nähdä, millainen rakennelma betonipyramidin tilalle nousee. Myös Hoxhan aikana rakennetut bunkkerit kiinnostavat. Ne rakennettiin kuulemma vainoharhaisen kommunistijohtajan pelättyä mm. NATOn iskevän maahan. Ironista kyllä, Albania on nykyään itse NATO-maa.
Vaikka Albanian pikkukylien läpi ajaessa saikin huonon ensivaikutelman, oli kiva nähdä, että pääkaupunki onnistui silti yllättämään positiivisesti. Tirana meni lyhyestä visiitistä huolimatta koko reissun ykköskohteisiin, vaikka sitäkin oli haukuttu etukäteen.
Matkalla takaisin Pohjois-Makedoniaan oli liikenne kovin hurjaa. Ajoimme Kolari-nimisen kylän ohi, ja sanoin veljelle, että toivottavasti nimi ei ole enne. Pian sanomisen jälkeen näimme auton katollaan keskellä vuoristotietä. Paikalla oli poliiseja ja muuta hässäkkää. Jäi arvoitukseksi, miten auto oli katolleen päätynyt. Balkanin liikennekulttuuri on ollut tähänastisista matkoistani kaikkein riskialttein ja vaarallisin. Onneksi itse selvisimme road tripistä ehjin nahoin.
(Edit: Muistin kolarin väärin. Albaniassa näimmekin nokkakolarin ajaneet autot, ja tuo katollaan ollut auto oli vasta Ohridin ja Skopjen välillä.)
Juttusarjan toistaiseksi viimeisessä osassa koukataan vielä Pohjois-Makedonian Ohridiin ennen kuin palaamme takaisin lähtöpisteeseen, Skopjeen.
Onko sinulla kokemuksia Albaniasta? Jätä kommenttia alle 🙂
—
Sarjan kaikki postaukset:
– Balkanin road trip 1: Skopje ja Matka-kanjoni (Pohjois-Makedonia)
– Balkanin road trip 2: Pristina ja Prizren (Kosovo)
– Balkanin road trip 3: Durmitorin kansallispuisto (Montenegro)
– Balkanin road trip 4: Adrianmeren rannikko (Montenegro)
– Balkanin road trip 5: Aliarvostettu Trebinje (Bosnia-Hertsegovina)
– Balkanin road trip 6: Dubrovnik oli suuri pettymys (Kroatia)
– Balkanin road trip 7: Tympeä Durrës, kiehtova Tirana (Albania)
– Balkanin road trip 8: Ohrid (Pohjois-Makedonia)
Ps. Seuraa reissujani ja elämää matkojen välillä Instassa 🙂
11 kommenttia
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
Kun joskus meidän Balkanin matka tulee toteutumaan, niin voi hyvin olla, että Albanialle ei kovinkaan kauaa tule varattua aikaa. Jossain määrin Tirana kyllä kuulosti kiinnostavalta, joten ehkä siellä ainakin voisi käydä. Oliko muuten Balkanin maissa toisistaan miten erilaisia ruokia yleisesti tarjolla?
Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning
Tuo olikin hyvä kysymys. Aika lihapitoisia ruuat tuntui olevan kauttaaltaan. Joukossa myös jotenkin slaavityyppistä ruokaa, perunaa, puuroja, keittoja yms. Pohjois-Makedoniassa näkyi ehkä eniten Välimeren alueen ja jopa Lähi-idän ruokakulttuuri. Oli esimerkiksi kebabia (sellasta mitä saa esim. Turkissa, ei vartaasta höylättyä). Paljon oli erilaisia naudan- ja lampaanlihasta tehtyjä makkaroita (muslimimaat, ei sianlihaa), minkä mauista tuli vähän Puola mieleen. Siihen kiinnitimme huomion, että ruuat oli muutenkin todella herkullisesti maustettu. Parhaimmat ruuat oli ehkä Kosovossa ja Serbitasavallassa. Montenegron rannikkokaupungeissa ja Kroatiassa ravintoloissa oli monesti tarjolla ensisijaisesti kalaa ja muita meren antimia ja Italian vaikutuksesta pizzaa. Jälkiruokakulttuuri tuolla oli myös herkullinen, erityisesti Kosovossa oli ihania ja tosi halpoja jälkiruokia.
Aila ja Juha
Olipa mielenkiintoista lukea tämä kirjoituksesi. Avasit taustoja ja kerroit, mitä näit ja miltä tuntui. Sellainen mielikuva minulle jäi, että Albania ei ole paikka turistille, joka etsii vain lomailua, mukavuuksia ja elämyksiä, mutta uteliaalle ymmärrystä hakevalle on. Luulisin, että Albaniaan tutustuminen saattaisi kiinnostaa, mutta me olemme niin innokkaita automatkailijoita, että emme varmaan uskaltaisi omaa Volvoamme tuon liikenteen sekaan ajaa. Aila
Reissu-Jani
Albania on vieläkin aika erikoinen maa. Tiranassa olen pari päivää ollut ja siellä auton kanssa pyöriminen oli yhtä tuskaa vaikka muuten olenkin ulkomailla paljon autolla ajellut. Myös hotellin etsintä oli aikamoista, tai siis näimme kyllä hotelli logon mutta sinne ajaminen pieniä yksisuuntaisia katuja oli kuin labyrintissa menoa. Navigaattori ei osannut avustaa paikalle. Harmi että tuo legandaarinen pyramidi nyt puretaan.
Albaniassa minua eniten kuitenkin hämmästytti rakenteilla olevien talojen seiniin ja pystyrautoihin ”hirtetyt” nallekarhut ja muut pehmoeläimet. Selvittelin asiaa ja tapana on se, että en pitävät pahat henget poissa rakenteilla olevista taloista. Aika spookyn näköistä tosin.
Eteläisessä Albaniassa, Saranden suunnalla, on sitten enemmän ”siistimpiä” kohteita ja siellä sijaitsevat parhaimmat ja upeimmat rannat. Lopuksi vielä huomio että kaikki ihmiset joita Albaniassa tapasin olivat hyvin ystävällisiä vaikka yhteistä kieltä ei löytynytkään, enkä ravintoloissa kokenut koskaan tulevat huijatuksi – ainakaan omasta mielestäni.
Pirkko / Meriharakka
Kävimme joskus Ohridista pitkällä päiväretkellä Tiranassa ja moni kuviesi maisemista vaikuttikin, Tiranan osalta, tutulta. Niitä bunkkereitakin oli ihan riittämiin Ohridin ja Tiranan välisen tien varrella.
Ränsistynythän maa silloinkin oli, mutta ainakin Tiranassa oli silti mielestäni ihan turvallisen oloista, eli päiväkäynnillä ainakaan emme törmänneet mihinkään edes kaukaisesti epämieluisalta vaikuttavaan.
Ellei nyt sitten paluumatkalla tien varren rakennusten ikkunoista roikkuvat ”hirtetyt” nallekarhut, jotka kuulemma jotenkin tuovat onnea, siis ikkunoista riippuvat pehmolelut!
Katja/Lähtöselvitetty
Albania on ollut pitkään Euroopan köyhin maa poliittisen historiansa vuoksi, joten en ihmettele sen ränsistyneisyyttä. Toisaalta olen kuullut sen olevan tosi mielenkiintoinen kohde, jos ei hae luksusta. Ehkä ne ovat kuitenkin enemmän nuo etelän kohteet, jotka ovat ihastuttaneet.
Tanja for Takeoff
Pystyn taas allekirjoittamaan täysin mitä sanoit. Tästä on jo reilut viisi vuotta aikaa kun ajelimme kimppataksilla Shkoderista Tiranaan ja sieltä bussilla Durresiin ja matkan varren maisemat olivat kyllä aika ankeita.
Lisäksi liikennekulttuuri oli aivan kaistapäistä. Onneksi meillä oli fiksu taksikuski, joka piti matkanvarrella pienimuotoisia puhutteluitakin vastaantuleville ohittelijoille näiden juuttuessa ruuhkiin. Balkanin liikenne nyt muutenkin on aika, noh, kohtalonuskoista, enkä ajakaan täällä itse ollenkaan, vaikka olen kokenut kuski. Silti erot ovat isoja ja Belgradissa tuntuu kuin olisi sunnuntaiajelulla moniin eteläisempiin paikkoihin verrattuna.
Jännä tuo rantaravintolakokemuksesikin. Meidän tuttavamme haukkui Belgradin palvelua täällä käydessään ja kehui kuinka Albaniassa saa aina niin mahtavaa palvelua. Oma kokemukseni on aivan päinvastaista. Durresin kehutun ravintolan palvelu oli hidasta – silloinkin meidän lisäksemme vain yksi toinen seurue, kun taas tässä haukutussa belgradilaispaikassa henkilökunta jousti paljon ison seurueemme vuoksi. Mikä on mun vuosien kokemuksen perusteella ihan normisettiä täällä.
Sanna I Seven Seas
Kiitos tästä virtuaalimatkasta Albaniaan. En osannut kuvitella oikeastaan mitään, kun olen nähnyt vain sieltä upeita rantakuvia. Hieman erinäköinen todellisuus tuo tietysti on.
Ps. Burekeista tuli mieleen Kroatian purjehdusreissumme! 🙂
Sari / matkalla lähelle tai kauas
Jokunen vuosi sitten vietimme vajaan viikon Durresissa ja Sarandassa. Kumpikaan ei säväyttänyt hirveästi. Tulimme Albaniaan bussilla Montenegrosta. Ilmeisesti olette tulleet tuota samaa hirvittävän roskasta tietä pitkin maahan. Tiranassa vaihdettiin vain kulkuneuvoa. Jälkeen päin jäi harmittamaan, että emme käyneet siellä.
Sini matkakuumeessa
Albaniasta on kivoja muistoja. Mukavien ihmisten kohtaaminen on just reissujen suolaa. ☺️
Juha Perttula
Itse käynyt joka Balkanin maassa ja Albaniasta pidän eniten..mukavimmat ihmiset.upeimmat vuoret ja todella sympaattiset alkuasukkaat, ja turvallisempi kuin Italia taiRanska..Koska Albania Norjan ohella oma varainen öljyssä ja sähkössä on sen tulevaisuus aika ruusuinen..Liikennekulttuurissa en ole mitään ihmeellistä huomannut,,normaalia Välimerellistä touhua…Tiranaan aikomus joskus vielä muuttaa..on se niin mukava kaupunki ja kodikas…25 kertaa siellä jo käynyt ja kämpänkin kävin sieltä ostamassa…