Uncategorized

Blogin siirtäminen Rantapallosta

Päivitetty 23.8.2023 | Sisältää affiliate-linkin *)

Olen saanut kesän aikana paljon yhteydenottoja pääasiassa Instagramissa liittyen Rantapallon blogialustan päättymiseen ja blogin siirtämiseen uuteen osoitteeseen. En ehdi mitenkään auttaa kaikkia yksilöllisesti, vaikka olenkin pyrkinyt vastaamaan yksittäisiin kysymyksiin ja antamaan vinkkejä parhaani mukaan. Tässä siis katsaus blogin siirtämiseen ja joitain käytännön vinkkejä, mihin kannattaa varautua ja mitä asennuksen jälkeen olisi ehkä tehtävä. Käsittelen tekstissä pääasiassa WordPress-pohjaisia ratkaisuja.


Minne siirrän blogin?

Tähän ei ole olemassa suoraa vastausta, koska vaihtoehdot riippuvat täysin blogin koosta (esimerkiksi kuvien määrästä), kävijäliikenteestä ja siitä, kuinka paljon haluat itse päästä vaikuttamaan vaikkapa ulkoasuun. Esittelen tässä yleisimpiä vaihtoehtoja uudelle blogille, joista osa on maksullisia, osa ilmaisia. Kaikissa hinnoissa on alv 24 %. Totta kai erilaisia ratkaisuja on satoja muitakin, mutta tässä ne, joihin olen itse joskus tutustunut.

Domainhotelli

Siirsin oman blogini Domainhotelliin (* affiliate-linkki), josta ostin kolmen tähden webhotellin. Vuosihinta on 87,79 euroa. Myös domain eli blogin osoite on ostettu samasta paikasta. Olin ostanut cillamariatravel.fi-domainin jo etukäteen varastoon, mutta uuden tilauksen yhteydessä voit myös valita haluamasi domainin, joka sisältyy hintaan.

Kolmen tähden webhotelliin kuuluu WordPress-optimoitu palvelintila, johon WordPress/blogi asennetaan Klik-asennusohjelmalla. Klik löytyy Domainhotellin hallintapaneelista. Tallennustilaa paketissa on 20 Gigaa.

Domainhotellissa pakettiin kuuluu myös SSL eli HTTPS-suojausprotokolla, 20 sähköpostilaatikkoa ja alidomaineja rajaton määrä. Palveluun kuuluu lisäksi roskapostisuodatin, kävijätilastot, varmuuskopiot ja paljon muuta teknistä silppua, johon tavallinen käyttäjä ei yleensä tarvitse pääsyä.

Domainhotelli oli minulle passeli vaihtoehto.

Zoner

Harkitsin toisena vaihtoehtona Zoneria, koska olen tehnyt sinne WordPressillä myös erään asiakkaan nettisivut ja alusta oli tuttu. Jos en ihan väärin muista, niin Zonerissa WordPress tuli esiasennettuna valmiiksi. Zoner onkin suosittu myös bloggaajien keskuudessa. Sen palvelinten ominaisuudet ovat selkeästi paremmat kuin mihin Domainhotellin halvin paketti yltää. Lisäksi palveluun kuuluu vanhan sivuston siirto, mikä saattaa kiehtoa niitä, jotka kokevat sivuston siirron hankalaksi.

Zonerin pussiin sataa pisteitä etenkin nopeammasta palvelimesta ja suuremmasta RAM-muistin määrästä. Näillä spekseillä ei kuitenkaan ole pienehkön perusblogin kannalta kovin suurta merkitystä, ja käytännössä en ole huomannut mitään eroa sivustojen nopeuksissa, oli ne sitten Domainhotellissa tai Zonerissa. Erot ovat merkittäviä vasta siinä vaiheessa, kun tarvitset blogia varten raskaita lisäosia, kuten vaikkapa monimutkaisen teeman tai WooCommerce-yritysratkaisun.

Zonerin valitseminen tuo rahapussiin huomattavasti suuremman loven, sillä halvin paketti, WP.one Starter maksaa 178,56 euroa vuodessa. Kannattaa huomata, että tuo on tarjoushinta – normaalisti paketti maksaa 357,12 euroa vuodessa. Koska Zonerin halvimpaan pakettiin kuuluu vain 10 Gigaa tallennustilaa, en kokenut, että palvelu olisi hintansa väärti. Itselläni palvelintilan koko olikin merkittävin tekijä, mikä sai minut valitsemaan Domainhotellin Zonerin sijaan.

Zoner on suosittu ja helppo ratkaisu, mutta hinnaltaan tyyriimmän puoleinen. Edullisimmassa paketissa on kuitenkin liian vähän levytilaa, minkä vuoksi en itse sitä ottanut.

WordPress.com

Mikäli blogin haluaa säilyttää WordPress-alustalla, mutta bloggaamisesta ei halua maksaa, on vaihtoehtona perustaa blogi WP:n ilmaiseen versioon, joka tallentuu WordPressin omalle palvelimelle. Tämä on Rantapallon tapaan melko suppea vaihtoehto, koska esimerkiksi lisäosia ei voi asentaa ja ilmaisia teemojakin on vain rajallinen määrä.

WordPressin ilmaisversiossa on vain 1 Gt tallennustilaa ja se pakottaa blogiin mainoksia, aivan kuten Rantapallokin teki. Domain on muotoa bloginnimi.wordpress.com, mutta rahalla saa yksilöidymmän osoitteen. Edullisin maksullinen tilaus sisältää domainin lisäksi 6 Gigaa tallennustilaa ja maksaa 59,52 euroa vuodessa.

WordPress.com on ilmaisversio rajatulla muokattavuudella, mutta se on helppo ratkaisu pienelle blogille, jonka toiminnasta et halua maksaa.

Blogger

Toinen ilmainen vaihtoehto on Googlen omistama Blogger, johon törmää edelleen joissain matkablogeissa. Olen itse kirjoittanut blogia vuosia, vuosia sitten Bloggerissa, mutta nykyään koen alustan vanhanaikaiseksi ja epäkäytännölliseksi. Minusta Bloggerin blogien ulkoasutkaan eivät yllä samalle tasolle, mitä WordPressillä saa tehtyä, mutta jos tällaisilla asioilla ei ole merkitystä sinulle, on Blogger silloin yksi vaihtoehdoista.

Bloggerilla tehtyjen ilmaisten blogien osoitteet ovat muotoa bloginnimi.blogspot.com. Bloggeriinkin voi mielestäni laittaa oman domainin, jonka voi ostaa vaikkapa tuolta Domainhotellista noin 15 euron vuosihintaan, mutta silloin täytynee osata säätää kaikki DNS-nimipalvelimet sun muut kuntoon.

En osaa neuvoa WordPress-blogin siirrossa Bloggeriin, koska en saanut Rantapallon xml-tiedostolla mitään siirrettyä. En myöskään tiedä, paljon siellä on tallennustilaa.

Bloggerin teemat ovat mielestäni vanhanaikaisia, eikä blogin siirto onnistunut ainakaan minulla.

Wix ja Squarespace

Wixillä olen tehnyt aiemmin jonkin verran nettisivuja, ja siellä on myös blogi-ominaisuus. Matkablogi-skenessäkin olen välillä nähnyt Wixillä tehtyjä sivustoja. Kokeilin joskus siirtää testimielessä Rantapallon blogitekstit Wixin blogiin, ja siirto onnistui suht helposti. Muistaakseni blogiin joutui kuitenkin tekemään melko paljon manuaalista säätöä, että se näytti hyvältä. Blogin oletuskielikin taisi olla englanti.

Wixin saa käyttöönsä ilmaiseksi, mutta sivustolla joutuu sietämään Wixin mainosbanneria. Osoite on muodossa bloginnimi.wixsite.com. Jos blogiin haluaa kytkeä oman domainin, maksaa palvelu 66 euroa vuodessa, mutta tässä halvimmassa versiossa mainoksesta ei pääse siltikään eroon. Wixin heikkouksia bloggaamiselle ovat hidas alusta, epäkäytännöllisyys ja surkean pieni palvelintila – ilmaisessa ja halvimmassa versiossa tilaa on vain 0,5 Gt, toiseksi edullisimmassakin vain 3 Gt.

Wixin tyyppinen vaihtoehto on etenkin ulkomailla suosittu Squarespace, jonka edullisin versio maksaa 163,68 euroa vuodessa ja joka sisältää jo 20 Gigaa levytilaa. Olen joskus testannut huvin vuoksi Squarespacea, mutta tämän tyyliset graafiset käyttöliittymät ovat niin hitaita, etten jaksaisi niillä blogata. Harvemmin päivitettävien nettisivujen tekoon nuo ovat ihan ok vaihtoehtoja. Toisaalta jos jaksaa näperrellä ja tietää mitä tekee, saa näillä ”elementtirakentajilla” myös blogeihin ihan hyvännäköisiä ulkoasuja aikaan.

Wixin käyttöliittymä on raskas ja monimutkainen, mutta sillä saa tehtyä ihan hyviä nettisivuja. Blogille se ei ole paras alusta.


Kuinka paljon levytilaa tarvitsen?

Rantapallossa tilaa oli 40 Gt, mutta saa olla aikamoinen mediakirjasto, jos tuo ylittyy. Minulla kertyi viiden vuoden bloggauksesta noin 7 000 kuvaa, jotka veivät vajaa 7 Gigaa tallennustilaa. Näet käyttämäsi datan määrän Rantapallossa Ohjauspaneelin ”Sivustosi sisällöt lyhyesti”-laatikosta. Rantapallo näyttää tallennustilan megatavuissa (1000 Mt = 1 Gt). Tämän perusteella voit arvioida, mikä levytilan koko on sinulle riittävä. Minusta tämä on kaikkein tärkein kriteeri uuden alustan ja webhotellin valinnassa.


Miten siirto tapahtuu?

Kun haluttu blogialusta ja domain on valittu ja palvelusta riippuen WordPress on asennettu webhotelliin, suunnataan Rantapallon hallintapaneeliin, mistä otetaan Työkalut -> Vie. Oletusarvona on, että blogista viedään kaikki data yhtenä xml-tiedostona. Tämä ei vaadi suurempaa teknistä osaamista.

Viennin jälkeen etsitään uudelta blogialustalta paikka, mihin xml-tiedoston saa tuotua. Domainhotellissa ja Zonerissa WordPressin ohjauspaneeli on melko samantyyppinen kuin Rantapallossa, joten data tuodaan valikosta Työkalut -> Tuo. Sieltä asennetaan ensiksi WordPressin tuontityökalu, joka ei vaadi myöskään erikoisosaamista. Tämän jälkeen siirrät Rantapallosta lataamasi tiedoston uuteen kotiin. Jos kaikki meni hyvin, blogitekstit ja kuvat näkyvät vähän ajan päästä uudella palvelimella.

Rantapallosta viedään..
..ja uudelle alustalle tuodaan. Tässä WordPressin hallintapaneeli Domainhotellissa.

Kaikki ei mene aina kuin Strömsössä

Rantapallon kohdalla xml-tiedostot eivät kuitenkaan ole ilmeisesti siirtyneet ongelmitta, joten itsekin jouduin tekemään mediasta erillisen xml-tiedoston ja lisäksi lataamaan jokaisen kategorian erikseen omina xml-tiedostoinaan ja siirtämään nämä sitten uudelle palvelimelle. Jos artikkelit tai kuvat eivät näy oikein, kokeile tehdä xml-tiedostojen vienti ja tuonti uudelleen – et voi hävittää vahingossa tietoja tai hajottaa mitään, vaikka rämppäisit tää vaihetta kuinka monta kertaa tahansa. Jos tuonti-vaiheessa tulee ilmoitus liian suuresta tai tyhjästä tiedostosta, tee Rantapallossa uudet xml-tiedostot vaikkapa jokaiselta vuodelta erikseen.

Muilla alustoilla lienee omat keinonsa WordPress-blogien tuontiin, ja niihin tarkemmat ohjeet löytyvät googlaamalla vaikkapa ”transfer wordpress to wix” tai ”migrating from wordpress to squarespace”. Vienti ja tuonti ovat englanniksi export ja import. Itse en kuitenkaan saanut WordPressin xml-tiedostolla mitään näkymään Bloggeriin, kun eilen kokeilin. En siis ainakaan ensisijaisesti suosittele sinne siirtymistä, ellet sitten halua copy/pasteta käsin kaikkia Rantapallon artikkeleita Bloggeriin uusiksi blogiteksteiksi. Wixiin siirtäminen puolestaan onnistui aikanaan melko kivuttomasti.

En halua enää jatkaa bloggaamista

Mikäli sinulla on vain vähän artikkeleita, etkä halua jatkaa bloggaamista, voit tallentaa blogin pdf-tiedostona omalle koneellesi. Tämä tapahtuu Rantapallon hallintapaneelissa kohdasta Print My Blog. Jos postauksia on kuitenkin paljon, et todennäköisesti saa tallennettua blogia ainakaan yhdessä tiedostossa. Minullakin pdf:ään olisi tullut tuhansia sivuja, eikä tietokone pystynyt käsittelemään niin suurta tiedostoa.


Siirron jälkeen

Teemat

Kun olet saanut kaiken näkymään oikein, täytyy valita teema eli blogin ulkoasu. WordPressiin on tuhansia ilmaisia teemoja, joita pystyy myös muokkaamaan itse vaihtelevalla laajuudella.

Värimaailman, fontin jne. muuttaminen on helppoa teeman omasta hallintapaneelista (Ulkoasu -> Mukauta), mutta joihinkin muutoksiin tarvitsee CSS-osaamista. Esimerkiksi tämän teeman ominaisuuksiin kuului se, että kuvien jälkeen ei tullut tyhjää riviä, joten kuvat olivat kiinni toisissaan. Jouduin lisäämään tästä erillisen käskyn tyylitiedostoon ja lisäksi käskemään tyylitiedostoa pienentämään väliotsikoiden fonttikokoa, koska ne eivät näkyneet puhelimella oikein.

Wixissä ja Squarespacessa sivuston ulkoasu valitaan valmiista pohjista (template) ennen kuin mitään sisältöä on edes siirretty.

Teemaa voi joutua muokkaamaan jälkikäteen.

Blogin asetukset

Joudut todennäköisesti myös muokkaamaan valikoita, sivupalkkia, header-kuvaa ja muuta sälää manuaalisesti niin teemasta kuin omista mieltymyksistäsikin riippuen.

Esimerkiksi yksi kysymys, jonka sain, koski blogin osoitteita. WordPressissä voi valita, miten artikkelit näkyvät osoiterivillä. Tämä valinta täytyy tehdä jo heti alussa (jos oletusasetusta siis haluaa muuttaa), koska osoiterakenteen muuttaminen myöhemmin saattaa hävittää blogin hakukoneista ja rikkoa olemassa olevat blogiin viittaavat linkit.

Blogin url-osoitteen muoto on oletuksena ”Riisuttu”, mutta sen voi vaihtaa paremmin kuvaavaksi, kuten artikkelin nimeen perustuvaksi. Valinta on tehtävä heti alussa.

Lisäosat

Blogiin kannattaa asentaa vain ne lisäosat, mitä oikeasti tarvitset. Lisäosia, kuten myös koko WordPressiä täytyy lisäksi päivittää itse tietoturvan vuoksi. Rantapallossa tällaiseen ei tarvinnut kiinnittää huomiota, koska lisäosia ei saanut edes asennettua.

Omaan blogiini olen asentanut muun muassa Classic Widgets -vimpainlisäosan, Jetpack-turvallisuustyökalun ja Instagram feed -lisäosan. Asensin myös Featured Images RSS -lisäosan, koska huomasin, ettei blogiartikkeleiden otsikkokuvat näkyneet enää Blogit.fi:ssä eikä Rantapallon Matkakumppanit-syötteessä. Sain lisäosan toimimaan pienillä asetusten säädöillä.

Lisäksi asensin Yoast SEOn, koska haluan seurata blogitekstien laatua. Mitä parempi SEO-tulos (vihreä hymynaama tai oranssi viivasuu), sen paremmin sivu sijoittuu hakukoneissa. Omassa blogissani noin 70 % kävijäliikenteestä on tullut Googlen kautta, joten hakukoneoptimointiin (SEO) kannattaa kiinnittää huomiota.

Yoast SEO antaa vinkkejä, kuinka artikkeleita voi parantaa.

Analytiikka

Google Analyticsin saa yleensä toimimaan asentamalla Google Site Kit -lisäosan. Asennusvaiheessa kannattaa valita uuden tilin luominen, koska itselläni data ei alkanut siirtyä kun yritin yhdistää olemassa olevaan Analytics-tiliin.

Muita vaihtoehtoja tilastojen keräämiseen on käyttää Jetpack-lisäosaa tai Koko Analyticsiä, mikä oli Rantapallossakin.

Google Site Kitin asentaminen on yksi keino seurata kävijätilastoja.

Uudelleenohjaus

edit 19.8.2023: Rantapallosta tuli viestiä, että he hoitavat uudelleenohjauksen automaattisesti, joten lisäosia ei kannata asentaa. Blogin tiedot tulee täyttää viipymättä tähän taulukkoon.

Kuvat eivät näy siirron jälkeen

Joidenkin bloggaajien tapauksessa on ilmennyt ongelmia, että kuvat eivät näy blogissa siirron jälkeen. Tällöin xml-tiedosto kannattaa siirtää uudelleen (pelkkä mediatiedosto) tai ottaa yhteyttä palveluntarjoajan asiakastukeen.

edit 19.8.2023: Kysyin asiasta myös Domainhotellista, ja sieltä vastattiin, että ”Joissakin tapauksissa, jos asiakas on käyttänyt jotain siirtotyökalua tai kovakoodannut kuvat sivuston teemaan, on sinne voinut jäädä vanhan sivuston polut ja kuvat eivät sen takia näy, jos sivusto on poistettu vanhalta palvelimelta. Ratkaisuna on olla yhteydessä sivuston mahdolliseen tekijään linkitysten korjaamiseksi tai ladata puuttuvat kuvat uudelleen käsin.”

Voit katsoa täältä muita vaihtoehtoja, miksi kuvat eivät näy ja miten ongelmat mahdollisesti korjataan.

Muista päivittää linkit

Muista päivittää blogin uusi osoite kaikkialle, mihin olet linkannut blogisi, esimerkiksi Instaan ja Facebookiin. Tee muutos myös Blogit.fi-sivustolle, jos olet ilmoittanut sinne blogisi tiedot. Mikäli haluat mukaan Rantapallon Matkakumppanit-verkostoon, täytyy sinun ilmoittaa blogin RSS-syötteen osoite Rantapallolle. WordPressissä osoite on yleensä muotoa https://bloginnimi.fi/feed.

Yksi suuri urakka on päivittää linkit myös vanhoihin blogiteksteihin. Minulla ainakin on esimerkiksi kiertomatkoista kertovissa postauksissa linkit kaikkiin saman reissun postauksiin, joten ne on muokattava manuaalisesti.

Sivustolla on ollut kriittinen virhe

edit 20.8.2023: Ehdin tuossa hajottaa koko bloginkin jo kertaalleen, kun menin lisäämään artikkelin loppuun ilmeisesti yhteensopimattoman lohkoelementin. Sivustolle tuli kriittinen virhe, eikä mitkään artikkelit enää näkyneet. Siirsin viimeisimmän artikkelin roskakoriin, jonka jälkeen blogi alkoi taas toimia. Kannattaa siis olla varovainen noiden elementtien kanssa!


En osaa tehdä siirtoa

Olen saanut useita pyyntöjä, että voinko tehdä siirron toisen puolesta. Toki se on mahdollista, mutta hintaa on hyvin vaikea määrittää etukäteen, koska työn määrä riippuu siitä, kuinka paljon blogissa on siirrettävää ja onnistuuko siirto ensimmäisellä, toisella vai kymmenennellä xml-paketilla. Hintaan vaikuttaa myös se, kuinka paljon blogin ulkoasua täytyy säätää vai kelpaako joku valmis teema, suunnittelenko itse teemaan sopivan header-kuvan, teenkö uudelleenohjaukset, asennanko lisäosat jne. Esimerkiksi Instagramin lisäosaa asennettaessa minulla tulisi olla pääsy sinun Meta-tilille.

Mietittävää tulee myös siinä vaiheessa, kun blogin uusi alusta ostetaan. Kun olen tehnyt nettisivuja, on asiakkaalla yleensä ollut valmiina palvelintila tai sitten olen tavannut asiakkaan livenä, jolloin olemme yhdessä ostaneet domainin ja webhotellin asiakkaan tiedoilla. Teen näitä töitä vain satunnaisesti päivätyöni ohessa, enkä siksi halua ottaa kolmannen osapuolen palveluja omiin nimiini. Laitan itseni yleensä kuitenkin tekniseksi tukihenkilöksi, jotta pääsen käsiksi hallintapaneeleihin myös jatkossa.

Domainhotellin hallintapaneeli.

Kuinka paljon siirto maksaa?

Oman blogini perussäätöihin meni koko päivä. Jos vaikkapa haluaisin, että minulle jää käteen noin 15 €/h, joutuisin laskuttamaan päivän työstä 160 euroa, mistä menee verot ja muut kevytyrittäjän maksut. Tietysti halvemmallakin pääsee, jos aikaa ei kulu montaa tuntia. En ole myöskään mikään WordPress-ammattilainen, joten en pysty takaamaan, että siirto onnistuu täydellisesti. Olen keskittynyt nettisivujen tekoon ja uusien sivustojen luomiseen, en vanhojen siirtämiseen. Uuden sivuston rakentamisesta laskutan yleensä alkaen 400 €.

Zonerin paketteihin kuuluu blogin siirto valmiiksi, mutta toki se velvoittaa sitten sitoutumaan heidän hintavaan palveluunsa ja maksamaan vuosittain sen ~350 euroa hamaan tulevaisuuteen asti. Tiedän myös bloggaajia, jotka ovat maksaneet lähes tonnin blogin siirrosta jollekin ulkopuoliselle, mutta ainakaan minkään harrastelijablogin takia en itse koskaan maksaisi noin paljoa.

Toki nämä asiat jäävät lopulta jokaisen itse pohdittavaksi, että kuinka tärkeä se blogi on ja mitä sen jatkosta on valmis maksamaan, vai onko valmiuksia koettaa itse säätää kaikki valmiiksi. Aikaahan tässä ei enää hirveästi ole, koska Rantapallon blogialusta sulkeutuu 1.10.2023.

Oma suositukseni on tehdä siirto itse ja ottaa blogin hostaus joko Domainhotellista (* affiliate-linkki) 88 eurolla tai WordPress.comista 66 euron paketilla. Jos raha ei ole ongelma ja haluat ongelmavapaan siirtymisen, suosittelen kääntymään Zonerin puoleen.

Minulle voi edelleen laittaa Instassa DM:ää, jos tarvitset apua jossain yksittäisessä ongelmassa. En lupaa, että osaan auttaa kaikessa, mutta lupaan ainakin etsiä ratkaisua! Ota samalla IG-profiilini seurantaan – seuraan kaikkia matkatilejä takaisin 🙂


Jos haluat tukea blogiani muuten, voit ostaa 3 € kahvikupposen täältä tai varata seuraavan reissusi majoituksen Bookingin kautta, jolloin saan pienen komission, mutta sinulle ei tule lisähintaa.

Arvostaisin myös suuresti, jos käyttäisit Domainhotellin tilauksessa affiliate-linkkiäni.

Kiitos <3

3 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Jälleen kerran pitää huokaista helpotuksesta, että tämä ei ole nyt meillä edessä. Loistavat ohjeet olet kuitenkin aihepiiriin liittyen koonnut. Olenkin varma, että moni näillä tuon siirron onnistuu tekemään, vaikka se varmasti ”hampaiden kiristelyä” vaatiikin.

  • admin

   Kiitos! Kyllähän tuo vaivaa tuo, ja onkin ymmärrettävää, että jotkut ovat päättäneet lopettaa bloggaamisen kokonaan. Mietin itsekin välillä blogin lopettamista, koska Instasta on muodostunut pääasiallinen kanavani, mutta toisaalta tänne saa laajemmin tietoa jakoon, minkä lisäksi tieto myös löytyy helpommin googlaamalla.

 • Hannele/Hipaisuja Maapallolla

  Moi,

  Otin Zoner Startti -webhotellin ja sen vuosihinta oli nyt ekalta vuodelta 50 prosentin alennuksella 66,21e. Tarkistin oikein laskulta äsken. Siihen lisäksi otin WP:n esiasennuksen ja pulitin siitä 31e.

  Tein siirron itse kuvineen päivineen ja sain alkuhankaluuksien jälkeen kaikki siirtymään (tarpeeksi pienissä erissä). Nyt lisättyäni nimeni tuohon Rantapallon pyytämään listaan, odotankin innolla, mitä tapahtuu…vai mitään???

  Kiitos tästä postauksesta, sillä mulla on kesän jäljiltä kaikki vielä ihan levällään tuon uuden blogin kanssa. On kriittistä virhettä vastauslomakkeissa ja mitään analytiikkaa en ole saanut vielä asennettua. Ajattelin, että sitten ”syssymmällä”….. Palaan näihin sun ohjeisiin, kun ehdin asettua ja keskittyä paremmin!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.