Aasia,  Arabiemiraatit

Dubain nähtävyydet – Plussat ja miinukset

Edelllisessä UAE-postauksessa avasin hieman ajatuksiani Dubaihin matkustamisesta, joten jos et ole lukenut vielä, kurkkaa se pohjustukseksi ensin.

Olimme Emiraateissa kuusi päivää helmikuussa 2024. Se oli Pohjois-Afrikka/Lähi-itä vol 2. -reissumme viimeinen etappi. Majoituimme Dubain Investment Parkissa ja kävimme lisäksi Al Ainissa sekä Abu Dhabissa.

Dubaista löytyy paljon nähtävää, mutta suuren koon vuoksi välimatkat ovat pitkiä ja metrolla kulkemiseen tuhlautuu tuntitolkulla aikaa. Tässä hieman koostetta meidän reissulta, mistä nähtävyyksistä pidin ja mitkä jäi suosiolla tai ajanpuutteen vuoksi näkemättä.

Al Fahidin historiallinen alue oli oma suosikkini.
Nähtävyyksien järjestelyt olivat huonolla tolalla kaikkialla Emiraateissa.
Luksusta Dubai Mallilla.

Dubai Marina

Meitä ei ole koskaan kiinnostanut ns. luksuselämä, emmekä kokeneet esimerkiksi Dubai Marinasta löytyvää julkkiksia vilisevää rantabulevardia lainkaan kiinnostavaksi, joten skippasimme tämän tyyppiset nähtävyydet kokonaan. Dubai Marinan kanavia näimme vain ohimennen, kun kävimme hakemassa auton Hertzin pisteeltä, ja rannassa olevat maamerkitkin, kuten Burj al Arab tuli nähtyä vain bussin ikkunasta.

Kuva: Visit Dubai

Palm Jumeirah

Palm Jumeirahia meinasimme ensin käydä katsomassa yläilmoista, mutta kun tutkin hintatasoa, ei ajatus enää houkutellut. Keinotekoisen palmusaaren varressa sijaitsevalle näköalatasanteelle pääsystä olisi nimittäin joutunut pulittamaan 40 euron maksun, mikäli Dubain skylinea ja palmua olisi halunnut ihailla auringonlaskun aikaan. Kovassa keskipäivän valossa sinne olisi ollut ihan turha lähteä (lippu silloin 25 euroa), koska valo on huono ja horisontti usvan peitossa.

Kuva: Visit Dubai

Burj Khalifa

Samasta syystä emme käyneet myöskään Burj Khalifassa. Jokainen tietysti määrittelee itse, mistä on valmis maksamaan, mutta minusta jonkun kaupungin näkeminen yläilmoista ei ole 45-65 euron arvoista. Näillä hinnoilla pääsisi kaiken lisäksi vain 124. ja 125. kerroksiin. Huipulle pääsystä olisi sen sijaan pitänyt maksaa kellonajasta riippuen 100-150 euroa. Vielä korkeammalla sijaitsevaan loungeen en edes katsonut lippuja.

Suurin syy kiskurihintaisten lippujen boikottiin omalta osaltani oli se, että Burj Khalifan omistaa miljardribisnestä tekevä kiinteistösijoitusyhtiö Emaar, jolla ei rahasta ole puutetta. Pakko kyllä sanoa, että onhan Burj Khalifa hieno ihan ulkoapäin katsottunakin. Etenkin ilta-aikaan valo- ja lasershow on hämmästyttävä.

Dubai Mall

Ostari kuuluu samaan Dubai Downtown -alueeseen Fashion Avenuen sekä Burj Khalifan ja muiden pilvenpiirtäjien kanssa. Keskusta-alueen omistaa kukas muukaan kuin Emaar Properties, eikä sitä voi olla huomaamatta yrityksen logon loistaessa joka puolella.

Dubai Mallin pinta-ala on yli miljoona neliömetriä. Ostarilta löytyy 1 200 kauppaa, lukemattomia ravintoloita, jättiakvaario, luistelukenttä, huvipuisto, maailman suurin karkkikauppa, luksushotelli ja sisävesiputous. Dubai Mallilla oli huonot opasteet, joten pyörimme ympyrää sokkeloisilla käytävillä. Kävimme syömässä ravintolamaailmassa ja siellä homma toimi ihan ok:sti.

Dubai Frame

Vaikka skippasimme BJ:n, ilman skyline viewiä emme kuitenkaan jääneet. Kävimme 150 metriä korkeassa Dubai Framessa, josta avautuu näkymät sekä uuteen että vanhaan kaupunkiin. Pääsymaksu tänne oli vain 13 euroa. Kävimme Framessa ilta-aikaan, jolloin kaupungin valot näkyivät hienosti. Framen sisällä oli myös Dubain historiaa ja tulevaisuutta esittelevä näyttely, minkä läpi kuljimme.

Myös Dubai Malliin viitaten mainittakoon, että Arabiemiraateissa oli umpisurkeat järjestelyt lähes kaikkialla, missä kävimme. Esimerkiksi Framessa ei ollut mitään aikaikkunoita, vaan kaikki jonottivat yhtä aikaa. Jonotimme hissiin 45 minuuttia, eikä ylätasanteella ollut mitään aikarajoitusta. Uutta porukkaa päästettiin sisään silloin, kun vanhaa oli tullut tarpeeksi ulos. Järjestely on samanlainen kuin Mexico Cityn Torrelatinossa.

Burj Khalifa Lake ja Dubai Fountain

Huonot järjestelyt oli myös Dubai Fountainilla. Olimme varanneet liput altaan päälle, mistä suihkulähteiden tanssiesityksen näkee lähietäisyydeltä. Meinasimme myöhästyä, koska emme löytäneet ensin millään reittiä altaille, vaan hortoilimme ostarin metroaseman liepeillä. Lopulta jouduimme juoksemaan niin kovaa, että päälläni vaakasuorassa liehunut pitkä silkkikaapu kietoutui rappusilla istuneen miehen pään ympärille.

Kävimme katsomassa suihkulähdeshown myös seuraavana iltana, mutta silloin emme ostaneet lippuja, vaan kiipesimme läheisen tasanteen päälle katsomaan showta. Esitys vaihtelee illan ja päivien mittaan, joten on aina arvoitus, onko esitys hieno vai ei. En siis suosittele maksamaan erillistä pääsylippua, koska shown näkee ilmaiseksikin. Ainakaan helmikuussa porukkaa ei ihan hirveästi edes ollut näköesteenä.

Al Fahidi Heritage Village ja Deira

Al Fahidin historiallinen naapurusto oli mielestäni Dubain kivoin paikka. Dubain metropolialueella on hyvin keinotekoinen maine, mutta Al Fahidi pyrkii esittelemään kaupungin historiaa. Al Bastakiyanakin tunnettu naapurusto on peräisin 1800-luvulta ja siellä pääsee ihailemaan perinteistä arkkitehtuuria. Alueelta löytyy myös pieniä putiikkeja, käsityöliikkeitä, ravintoloita, yrttikauppoja, kahvimuseo ja kulttuurikeskus. Siitä tuli hieman mieleen Dohan Katara Village.

Heritage Villagea ympäröivä kaupunginosa oli muutenkin viihtyisää ja rauhallista seutua. Sen sijaan joen eli Dubai Creekin toisella puolella sijaitseva Deiran kaupunginosa oli epämiellyttävä. Kaduilla oli paljon feikkituotteiden pakkomyyntiä ja prostituutiota, joten ainakaan ostoskatujen aluetta en voi suositella.

Kaikelle ei valitettavasti jäänyt aikaa tai jaksamista koko päivän kaupungilla luuhaamisten jälkeen. Viimeisen päivän makasimme iltaan asti hotellihuoneessa ja kävimme vain salilla. Minä katsoin Lähi-idän Netflix tarjontaa sängyssä ja veli otti aurinkoa uima-altaalla. Jos Dubaihin tulee joskus palattua, niin nämä ovat kyllä bucket listilläni:

  • Museum of the Future esittelee tieteen ja teknologian avulla tulevaisuuden skenaarioita ja sitä, millaiseksi elämä mahdollisesti voi muuttua tulevina vuosikymmeninä. Pääsymaksu noin 40 euroa. Ajoimme metrolla pari kertaa ohi, mutta aika ei yksinkertaisesti riittänyt pysähdykseen.
  • Miracle Garden ja sen 50 miljoonaa kukkivaa kukkaa, joista on rakennettu mitä ihmeellisimpiä veistoksia ja asetelmia. Sisäänpääsy noin 24 euroa, sijainti kaupungin laidalla.
  • Global Villagessa on mm. 25 maailmalla tunnettua nähtävyyttä pienoiskoossa sekä lukuisia eri maiden ruokakulttuureja esitteleviä katukeittiöitä. Lippu maksaa noin 7 euroa, sijainti kaupungin ulkopuolella. Sain tietää paikasta vasta, kun olimme jo matkalla lentokentälle.
  • Kulta- ja maustesoukit, jotka löytyvät Deirasta jokivarresta. Olimme kierrelleet kolme viikkoa erilaisia soukeja, joten tässä vaiheessa näille ei enää riittänyt energiaa. Päädyin ostamaan mausteita sen sijaan majoituksen läheltä LuLu Hypermarketista.

Lisätietoa kaikista nähtävyyksistä löytyy Visit Dubain sivuilta jopa suomeksi.


Jäikö listalta puuttumaan joku oleellinen nähtävyys? Jätä alle kommenttia!

10 kommenttia

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Kieltämättä tuo Burj Khalifa näyttää (iltavalaistuksessa) hienolta! Me aika usein jätetään nuo näköalapaikat kokonaan väliin, esimerkiksi New Yorkissa ei olla käyty ainoassakaan, vaikka tuntuu, että ne ovat kaupungin suosituimpia nähtävyyksiä… Ja toisaalta, ihan komealta tuolta Dubai Framestakin näyttää.

    Aika käsittämätön tuo Dubai Mall, toki joskus olisi hauska tuollainenkin nähdä. Toisaalta, en oikeastaan usko viihtyväni Dubaissa kovinkaan hyvin, ja itseäni enemmän kiinnostavaa nähtävää riittää yllin kyllin, niin tuskin ihan lähiaikoina tulee käytyä..

    Edellä mainitusta huolimatta Dubaista on kiinnostava lukea.

    • admin

      Joo, maailmassa on kyllä niin paljon mielekästä nähtävää, että turhaan lähteä tuhlaamaan aikaan kohteisiin, jotka ei kiinnosta 🙂

  • Aila ja Juha

    Kuvauksesi kuulostaa siltä, että Dubain tarjonta ja järjestelyt ovat vielä huonontuneet siitä, mitä me näimme ja koimme silloin kymmenen vuotta sitten siellä käydessämme. Olihan siellä sellaista tylsää kaupallista toimintaa, mutta oli siellä jonkin verran myös ihan mukavaakin ja kiinnostavaa nähtävää. Esimerkiksi moskeijaan tekemämme opastettu käynti oli aika antoisa. Valoshownkin katselimme ilman pääsymaksua, emmekä me Burj Khalifaan varsinaisesti jonotelleet. En silloista maksua muista, mutta ei se voinut noin korkea olla, silloin emme mekään olisi siellä käyneet. Vai voiko olla jotain, mikä helmikuussa hiihtoloma-aikaan on paremmin kuin silloin, kun turisteja alkaa olla enemmän? Mutta edelleen, ihan samaa mieltä, kertakäynti paikassa riitti meille ilman muuta. Ei tarvetta mennä toiste. Aila

    • admin

      On varmasti hinnat nousseet vuosien saatossa. Ja liekö järjestelyt huonontuneet sen takia, että kävijöitä on nykyään niin paljon, ettei mikään ole organisoitua.

  • Eveliina / Reissukuume

    Musta on niin kiva lukea näitä sun postauksia, sillä tunnistan niistä paljon itseäni 😀 en ikimaailmassa maksaisi noista mainitsemistasi nähtävyyksistä tuollaisia hintoja – ihan naurettavaa. En, vaikka miten olisi ”kerran elämässä” -kokemus.

    Ihan näyttäviä nuo valoshowt ym. toki on, mutta jos niitä voi katsoa jostain ilmaiseksi, niin…

  • Pirkko / Meriharakka

    Sen lisäksi, että Burj Khalifa on kenties ylihinnoiteltu, niin siellä käyminen vaatii suunnitelmallisuutta, eli noin vaan sinne ei helposti pistäydytä. Tosin nyttemmin – tai ainakin kymmenen vuotta sitten – siinä missä portilta todettiin, että ei onnistu, kun mielellämme, eettistä tai ei, halusimme tämän maamerkin nähdä myös sisältä ja yläilmoista, netti esiin ja viime hetken varaus drinkkibaariin (halvin vaihtoehto) sieltä siinä portilla vartijan kanssa keskustellessa ja voila, seuraavaksi olikin ok päästä sisään!
    Mall of Emiratesin sisälaskettelukeskus lienee myös ideoita tyhmimmästä päästä, mutta kävimme me senkin katsomassa. Ostoskeskuksista Ibn Battuta Mall oli sikäli ovela, että se oli teemoitettu maanosittain.

    • admin

      Kyllähän noillekin on omat kohderyhmänsä. Me ollaan pääasiassa luonto- ja toisinaan myös historiakohteiden perässä, joten ollaan valmiita maksamaan sitten niistä. Nämä kaupunkihommat ei hirveästi kiinnosta, vaikka onhan tuo Burj Khalifa kyllä näyttävä rakennus, sitä ei voi kiistää.

  • Merja / Merjan matkassa

    Me ei myöskään käyty Burj Khalifassa. Minä olisin halunnut, mutta tyttärelläni on korkeanpaikan kammo, joten jäi väliin. En edes katsonut mitä liput olisivat silloin maksaneet, mutta veikkaan, että vähemmän kuin tänä päivänä. Aika suolainen hinta kieltämättä!

    • admin

      Pitäisi melkeinpä lukea vanhoja blogeja ja etsiä tietoa, kuinka paljon BJ:n sisäänpääsy on maksanut vaikkapa 10 vuotta sitten.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.