Eurooppa,  Suomi

Elämyksellistä matkailua ja lähiruokaa Punkaharjulla

Yhteistyössä: Hotelli Punkaharju

Kotimaanmatkailu on ottanut tuulta alleen koronakevään jälkeen, ja moni kotimainen yrittäjä onkin saanut kesän aikana kohennettua yritystoimintaansa suomalaisten matkailijoiden ansiosta. On hienoa, että ihmiset kotimaassa eivät lopettaneet matkailua tyystin, vaan antoivat tilaisuuden oman maan tarjonnalle. Moni on kertonut yllättyneensä, miten upeita paikkoja meillä täällä kotimaassa onkaan.

HOTELLI PUNKAHARJU

Olen itse Itä-Suomesta kotoisin ja asunut täällä oikeastaan koko ikäni. Mutta vaikka olenkin saanut lapsuudesta lähtien aimo annoksen kotimaan nähtävyyksiä ja olen Punkaharjullakin käynyt, oli sentään täälläkin vielä jotain, joka lisäsi minut muiden yllättyneiden joukkoon. Nimittäin Hotelli Punkaharju.

Häpeäkseni myönnän, etten ollut ennen tätä kesää koskaan käynyt edes hotellin pihapiirissä, ellen sitten joskus lapsena perheen kanssa. Olin kyllä lukenut aiemmin, että hotellia luotsaa tätä nykyä mallimaailmasta tuttu Saimi Hoyer, ja esimerkiksi Niinistön ja Putinin tapaaminen vuonna 2017 järjestettiin Hotelli Punkaharjulla, mutta en tiennyt sen tarkemmin, millaisesta paikasta on kyse.

Hotellin palveluita ja aktiviteetteja on kehitetty aivan uudelle tasolle. Hotelli Punkaharju ei tarjoa pelkästään majoitusta ja ravintolapalveluita, vaan konsepti rakentuu kokonaan elämyksellisen matkailun ja lähiruuan ympärille – juuri samoja teemoja, mitä itsekin opiskelen parhaillaan restonomi-koulutuksessa. Minua kiinnosti tämä yhteistyö siis myös ammatillisesta näkökulmasta.

Sieniretkellä osaavassa seurassa

Näin syksyn korvalla Saimi, vannoutunut sienten ystävä, on ottanut asiakseen järjestää Punkaharjulla sieniviikonloppuja ja -risteilyjä Saimaalla. Pääsinkin mukaan syksyn ensimmäiselle sieniviikonlopulle, missä päivämme alkoi yhteisellä sieniretkellä Kerimäen metsiin. Ryhmässämme oli parisenkymmentä osallistujaa, joten sienikoreihin päätyi pari-kolmetuntisen retken aikana kirjava skaala erilaisia sieniä.

Yllätyin siitä, miten paljon erilaisia sieniä onkaan niin pienellä alueella! Oma sienituntemukseni rajoittui ennen tätä reissua kantarelliin, suppilovahveroon, korvasieneen ja punaiseen kärpässieneen, joten reissu opastuksineen tuli tarpeeseen.

Suppilovahveroita löytyi yllätyksellisesti jo elokuun puolenvälin tienoilla.
Nokirouskusta en ollut aiemmin kuullutkaan.

Moni keräsi sieniä kotiin viemisiksi, osa taas lahjoitti metsän herkut hotellin keittiölle, osa sienistä päätyi sieninäyttelyyn. Me keräsimme ystäväni kanssa myös mustikoita. Saimin lisäksi meitä johdatti ja opasti metsässä sieniasiantuntijat biologi Jarkko Korhonen sekä Tea von Bonsdorff, joka toimii Luonnontieteellisen Keskusmuseon suojelusuunnittelijana. Molemmat ovat kirjoittaneet sieniin ja sienestykseen liittyviä kirjoja.

Tea von Bonsdorff kertomassa faktatietoa Suomen sienilajeista.

Laadukasta lähiruokaa luonnon antimista

Ulkona reippailun jälkeen alkoi olla jo nälkä, ja suuntasimme takaisin Hotelli Punkaharjulle, jossa meitä odotti villiyrttiguru Sami Tallbergin loihtima lähiruokalounas. Sienten ympärille koostuva ateria antoi etukäteen aivan vääränlaisen odotuksen. Mitä ihminen nyt kuvittelee syövänsä sieniviikonloppuna; sienirisottoa, sienisalaattia, sienikastiketta? Ehei! Lautasella oli paljon muitakin luonnon antimia ja sienet vain täydensivät kokonaisuuden.

Palkittu kokki, villiyrttiguru Sami Tallberg kertomassa aterian komponenteista.

Aluksi herättelimme ruokahalua (jos sille mitään herättelyn tarvetta nyt edes oli) rapeakuorisella maalaisleivällä, jonka päälle sai sipaista mm. salviahummusta. Leipä oli niin herkullista, ettei voinut tyytyä vain yhteen palaan. Alkupaloina tarjoiltiin kylmäsavusiikaa ja pikkelöityä mäntyä, mustasta couscousista tehtyä sieni-taboulehia sekä yrttisalaattia. Pääruokana oli viiden sienen pataa, rapeaa sipulia ja hiillosperunoita. Sienet eivät ottaneet ylivaltaa annoksissa, vaan lautasella maistui paljon muitakin makuja.

Rapeaa leipää ja yrttisiä levitteitä.
Siikaa ja mäntyä.
Saimin ja Samin sieni-tabouleh.
Viiden sienen pata ja hiillosperunat.

Minua kiehtoo tuo, että niinkin erikoisesta asiasta, kuin männystä oli onnistuttu tekemään maukas aterian osa. Jos en olisi tiennyt, olisin veikannut sen olevan ehkä jotain nauriille tai retiisille sukua olevaa juuresta. Jäin myös miettimään, miten kukaan ylipäänsä keksii kokeilla noin yllättäviä juttuja. Arvostan, sillä ilman tuollaisia visionäärejä meiltä jäisi monet maut kokematta. Tai eihän mänty mikään uusi ruoka ole, mutta tuo nyt oli hieman eri asia, kuin pula-aikojen pettu 🙂

Viininä Fattoria Paganon falanghina-rypäleistä tehty valkkari.

Jälkiruuaksi tarjoiltiin vielä kosmista teevaahtoa ja mustikoita kahvin kera. Teevaahdon pohja oli kookosvaahtoa, johon oli lisätty myös hedelmäisiä ainesosia. Vaahto itsessään maistui nimensä mukaisesti teelle ja oli sopivan kevyt jälkiruoka, ei yhtään liian makea. Makujen täyteläisyyden lisäksi on tärkeää, että pöydässä on myös silmänruokaa, ja se tosiaan toteutui tässä menussa. Ruoka oli kaunista!

Kosminen teevaahto.

Makunautintojen ohessa kuuntelimme sieniviikonlopun teemaan sopien pienen esittelyn suomalaisesta sieni- ja hyötykasvikuivurista. Jokunen vieras kertoi ottaneensa samaisen kuivurin mukaan viikonlopulle, jotta metsän antimet saataisiin samoin tein säilöntäkuntoon. Lue lisää: Orakas

Kai Hakala esittelemässä suomalaista hyötykasvikuivuria.

Kulttuuria ja viihdettä kauniissa ympäristössä

Mahat täynnä nautiskelimme vielä hetken hotellin kauniista sisustuksesta. Salin katossa roikkuu näyttävät puiset valaisimet, jotka on tehty varta vasten Hotelli Punkaharjulle. Huomasin valaisimissa samanlaisen ornamentin, mitä esiintyy mm. hotellin ikivanhoissa ikkunoissa.

Hotelli on tosiaan remontoitu muutama vuosi sitten, ja se noudattelee menneisyyden henkeä. Noin merkittäviä rakennuksia ei muutenkaan saa uudistaa miten lystää, vaan kaiken pitää mennä säännösten mukaan vanhaa kunnioittaen. Mutta vaikka ilmeessä näkyy mennyt aika, on sisustukseen onnistuttu tuomaan myös moderni ja viihtyisä vivahde.

Pienet yksityiskohdat tekevät hotellista mielenkiintoisen ja kauniin. Esimerkiksi aulan oleskelutilan katossa roikkuvat vanhoista suomalaisista design-maljakoista tehdyt valaisimet miellyttävät esteetikon silmää. Värimaailma on luonnonläheinen ja harmoninen. Seinillä on suomalaista taidetta, mm. Johanna Oraksen maalauksia.

Oras järjestää hotellilla myös taidekursseja, mikä on vain yksi esimerkki hotellin runsaasta aktiviteettitarjonnasta. Musiikkia, luontoa, muotinäytöksiä, joogaa, neulontaa, lämmintä yhdessäoloa ja paljon muuta on luvassa ympäri vuoden, joten kannattaa ottaa hotellin Facebook-sivut seurantaan, niin pysyt perillä ajankohtaisesta tarjonnasta. Monipuolisten aktiviteettien ideana on, että jokaiselle löytyy varmasti jotain mielenkiintoista.

Majoitusta kannattaa katsoa hyvissä ajoin, sillä nyttenkin hotelli ja Keisarinnan huvila olivat täyteen buukattuja, ja metsähuoneista vain yksi oli tuolloin vapaana. (Alla lisää majoitusvaihtoehdoista.)

Pieni katsaus hotellin historiaan

Punkaharjun tarina ulottuu kauas aikoihin, kun olimme Venäjän vallan alla. Kauniit harjumaisemat sitä vastoin ovat koristaneet maisemaa jo kauan ennen ihmistä, sillä tämäkin Suomen kansallismaisema on muodostunut jääkauden maanmyllerryksessä. Venäjän aikana aluetta kuitenkin alettiin suojella, ja harjumaisemat ovatkin nykyään osa Punkaharjun luonnonsuojelualuetta, kruununpuistoa.

Suojeluhankkeen myötä metsään rakennettiin toki myös kaksi metsänvartijanmökkiä, joista toisen yhteydessä kulkijoiden, kauppiaiden ja kiertolaisten oli mahdollista majoittua reissuillaan. Rakennus laajeni hiljalleen, mutta tuo 1840-luvulla rakennettu osa on edelleen käytössä ja nykyään osana Hotelli Punkaharjua. Tämä tekeekin hotellista Suomen vanhimman majapaikan.

Hotellin pihapiiristä, pienen kävelymatkan päästä löytyy myös Keisarinnan huvila, jonka yhdeksän huonetta on nimetty aikanaan siellä yöpyneiden henkilöiden mukaan. 500 metrin päässä hotellilta on tarjolla pieniä punaisia mökkejä eli metsähuoneita, joissa pääsee majoittumaan rauhallisissa metsämaisemissa veden äärellä. Itse hotellirakennuksessa on 11 viihtyisää huonetta.

Keisarinnan huvila.
Sympaattiset metsähuoneet.

Kakkososassa lähdemme ratsastamaan vaellustalli Aurinkolaukan islanninhevosilla.


Postaus on toteutettu yhteistyössä Hotelli Punkaharjun ja harjutalli Aurinkolaukan kanssa. Kiitos yhteistyöideasta ja tapaamisten järjestämisestä kuuluu ystävälleni Jenni Mustoselle, joka toimii islanninhevoskouluttajana myös Aurinkolaukalla. Osallistuminen sieniretkelle, lounaalle ja issikkavaellukselle saatu yhteistyön merkeissä. Suurkiitokset päivästä Jennin lisäksi Saimille, Samille, Soilelle, Leenalle ja kaikille muille mukana olleille!

Lue lisää nettisivuilta ja ota seurantaan somessa:

Hotelli Punkaharju | IG @hotellipunkaharju | FB Hotelli Punkaharju
Sami Tallberg | IG @samitallberg
Aurinkolaukka | IG @aurinkolaukka | FB Vaellustalli Aurinkolaukka
– Issikkavalmennukset: IG @jennikirsimaria

18 kommenttia

  • Ne Tammelat

    Kiva, että kirjoitit tästä, varmasti ollut mielenkiintoinen yhteistyö! Saimi on kyllä tehnyt hienoa PR:ää paikan eteen ja sen tuntee varmaan hyvin moni suomalainen, joka yhtään seuraa median uutisointia. Jos joskus osuu reissu tuonne suunnalle, niin täytyy ottaa visiitti vahvaan harkintaan.

  • Taina / Seikkailupyöräilijä

    Voi että! Kävin heinäkuun pyörämatkalla Punkaharjulla ja huomasin, kyllä tienviitan tuonne Hotel Punkaharjulle ja mietin, että pitäisiköhän käydä siellä syömässä. Mitä menetinkään, kun päädyin vaan johonkin tylsään lounasbuffaan! Vaikuttaa kaiken kaikkiaan huikealta paikalta. Näin Punkaharjun laavulla majoittuessani myös jonkin ratsastusryhmän ja silloin kävi mielessä, että ratsastaen olisi kiva tutustua alueeseen myös. Hieno reissu sulla ollut kaiken kaikkiaan 🙂

  • reetaeevi

    Hotelli ympäristöineen näyttää ihanalta. Ja tuo sieniretki olisi sellainen johon mielelläni osallistuisin 😊

  • Sandra

    Ajettiin tuosta ohi Savonlinnan matkalla, mutta ei pysähdytty tutkimaan! Nyt harmittaa ja tuolta on varattava ainakin yksi yö ensi kerralla. En tunnista sienistä muuta kuin kanttarellit ja suppilovahverot, joten tuo sieniretki olisi kanssa hauska ja opettavainen kokemus.

    • Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning

      Tämä Punkaharjun alue on alkanut vasta nyt tänä kesänä mun mielestä saada laajempaa näkyvyyttä, ja jokunen bloggaajakin siellä tuntui käyvän. Suosittelen ehdottomasti pyörähtämään harjumaisemissa, jos olet joskus vielä tulossa tutustumaan Saimaan alueeseen.
      Ja sieniretki oli just oivallinen tilaisuus tutustua uusiin sieniin ammattilaisten seurassa.

  • Pirkko / Meriharakka

    Sienet taitavatkin olla sellainen aihe, että jos ei ole niitä kantarelleja enempää harrastanut koskaan, niin sieniretkelle kannattaakin lähteä asiantuntijoiden seurassa. Punkaharju on tosiaan ollut tänä kesänä suosittu – ja toivottavasti suosio yltää myös paikan tulokseen, sillä onhan tuon paikan kunnostaminen ja pitäminen hotellikäytössä, eli kaikille avoimena kulttuuriteko.

    • Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning

      Kiitos kommentista. Kyllä se niin on, että osaavan asiantuntijan kanssa sinne kannattaa lähteä. Huomasin tuolla, että moni herkulliselta näyttävä sieni paljastuikin myrkkysieneksi. Kävin joskus lapsena mummon kanssa sienestämässä, mutta en muista kun pari sientä niiltä ajoilta.
      Ja kyllä tuo Hotelli Punkaharju on niittänyt tosi hyvin suosiota tänä kesänä onneksi. Korona taisi olla edes tälle yritystoiminnalle hyvä juttu. Nyttenkin tuolla oli vaan yksi vapaa majoitustila saatavilla.

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Me ollaan pihapiirissä käyty, harmi, kun hotelli oli silloin suljettu. Todella kaunista paikkaahan tuo on. Itse tykkään kovasti sienestämisestä ja tuli kiinnitettyä huomiota, että todella monipuolisen sienisaaliin saitte kerättyä!

  • Periaatteen Nainen

    Saimin sienestysasu herättää kyllä ihailua 🙂
    Hotelli Punkaharju on kyllä saanut paljon positiivista näkyvyyttä tänä kesänä, ja toivon että se täyttyy myös sitten kun voi suosia vähän pidempiäkin matkoja.

    • Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning

      Heh, asu oli oikein pukeva 🙂 Ja toivotaan parasta. Kyllä mä uskon, että kotimaan matkailullekin on aina oma kysyntänsä, vaikka kaukomaille tulevaisuudessa taas pääsiskin. Itä-Suomessa on paljon kauniita kohteita, jotka vetää vertojaan Lapillekin. Tämä kesä varmasti osoitti monelle, että lähempääkin voi löytyä kaikkea mielenkiintoista.

  • Paula - Viinilaakson viemää

    Kuulostaa mahtavalta! Tämä hotelli on ollut jotenkin minulla haaveissa jo pidempään. Vähän harvemmin tulee vaan sillä puolella Suomea oltua mutta kuitenkin. Haluaisin nähdä miten paikka on uudistettu ja minullakin on se oma ammattilaissilmä minkä takia ehkä kiinnostaa kierrellä tällaisia perinteisiä hotelleja. Ihan mahtava tuo sienestysreissu myös!

    • Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning

      Joo-o, sehän se on, että ei täällä Suomessa tuli oikein kauemmas lähdettyä ihan muuten vaan, jos ei ole just jotain muuta menoa tai suunniteltua lomaa tietyssä osaa maata. Mutta toivottavasti säkin pääsisit joskus Suomen reissulla käymään Punkaharjulla 🙂 Ja jos teitä tai lapsia kiinnostaa hevoset, niin kannattaa käydä siellä Aurinkolaukan kesätallilla myös.

  • Suvi / Suvin matkassa

    Niin ihanan kuuloinen ja näköinen paikka tämä hotelli Punkaharju! Tuonne on joskus vielä päästävä vierailemaan. Piti heti mennä tutustumaan heidän FB-sivuihin ja siellähän järjestetään vaikka ja mitä kivaa tapahtumaa..

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.