”En koskaan matkustaisi Dubaihin”
Tämä lause pyöri mielessäni, kun suunnittelimme alkuvuoden 2024 Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän reissua. Olin sanonut tämän lauseen ihan ääneenkin vielä muutama vuosi sitten. Mielessäni kaikui myös joskus uhoamani lause, kuinka en koskaan matkustaisi yhteenkään muslimimaahan. Tuntuu absurdilta ajatella, että todellakin olin tätä mieltä vielä viitisentoista vuotta sitten, kun maailmankatsomukseni oli hyvin mustavalkoinen.
Maailma avartuu
Vuoden 2015 pakolaiskriisi muutti kaiken, kun vastoin omia asenteitani suuntasin vastaanottokeskukseen vapaaehtoistyöntekijäksi ja mielikuvani Lähi-idästä muuttui sotaisasta terroristipesäkkeestä kulttuurihistoriallisesti kiinnostavaksi matkakohteeksi, missä tavalliset ihmiset olivatkin ystävällisiä ja vieraanvaraisia ja ruoka naurettavan hyvää. Sittemmin olen käynyt yli 10 muslimimaassa Aasiassa, Afrikassa ja Euroopassa.
Olen joutunut pyörtämään puheitani myös esimerkiksi Israelin kohdalla. Ei minulla ollut aikomusta matkustaa sinnekään, mutta haluni käydä Palestiinassa vei voiton, ja niin vain löysin itseni bussista kohti Jerusalemia ja Palestiinan Länsirantaa.
Nykyään en voisi enää kuvitellakaan listaavani maita, joihin en koskaan matkustaisi. Myöskään ihmisoikeusjärjestö Amnesty ei suosittele boikotoimaan mitään yksittäisiä maita, koska boikoteista voi olla jopa enemmän haittaa kuin hyötyä. Kun sitten valmistuin vuosi sitten vastuullisen matkailun restonomiksi, ymmärsin, että kestäviä valintoja voi tehdä myös sellaisissa kohteissa, jotka eivät ensisilmäyksellä vaikuta lainkaan eettisiltä.
Arabiemiraateissa on edelleen paljon perustavanlaatuisia ongelmia, joista suurimpia ovat siirtotyöläisten surkeat olot, kansalaisten ja joissain tapauksissa myös turistien ja expattien valvonta, pitkästyttävät ruuhkat, rakennusteollisuuden kestämättömyys sekä yleinen vesipula. Osa ongelmista on globaaleja ja niitä tulisikin miettiä aina matkustaessa.
Majoittuminen ja rakennusteollisuus
Matkailijan roolissa kannattaa harkita, millaisessa paikassa majoittuu ja mihin palveluihin rahansa käyttää. Onko todella tarpeellista majoittua keskustan pilvenpiirtäjissä, joiden rakentaminen ei ole kestävällä pohjalla. Rakennusteollisuus on yksi suurimpia saastuttajia maailmassa: lähes 40 % maailman CO2-päästöistä aiheutuu rakennusteollisuudesta.
Lisäksi Dubain ja Singaporen kaltaisten kaupunkien olemassaolo ja kasvu on riippuvaisia suunnattomasta hiekan määrästä. Maailma kuluttaa vuosittain 50 miljardia tonnia hiekkaa, josta puolet menee rakennusteollisuuteen. Se on ajanut pimeitä markkinoita varastamaan hiekkaa maailman rannoilta, minkä seurauksena osa matalista saarivaltioista on vaarassa huuhtoutua mereen.
Parempi vaihtoehto on majoittua perinteisissä rakennuksissa ydinkeskustan ulkopuolella tai jopa harkita majoittumista muualla kuin Dubaissa ja käydä siellä vain päiväseltään. Me majoituimme Investment Parkissa, josta oli noin 45 minuutin metromatka keskustaan.
Emiraateista löytyy myös kokonaan kestävälle kehitykselle perustettuja alueita, kuten Dubain laitamille rakennettu The Sustainable City. Lisäksi esimerkiksi Abu Dhabissa on edistynyttä teknologiaa hyödyntäviä rakennuksia ja kaupunginosia, kuten Twin Al Bahr Towers sekä Masdar City. Lue lisää Rethinking the Futuren artikkelista.
Vedenkulutus
Hillittömästi vettä kuluttavissa kohteissa, kuten puutarhoissa, vesipuistoissa ja golfkentillä kävisin harkiten. Dubai Mallilla sijaitsevan akvaarion skippaisin kokonaan, koska eläimistä hyötyvät aktiviteetit eivät lähtökohtaisestikaan ole vastuullisia. Näin akvaarion ulkoa, kun olimme ostarilla, mutta jo siitä tuli surullinen olo katsellessani merieläimiä, jotka joutuvat elämään kauppojen räikeiden valojen loisteessa. On myös ikävä ajatus, että turistit pääsevät sukeltamaan akvaariossa.
Toisaalta kasvava turismi ja vastuullisen matkailun lisääntyneet vaatimukset ovat ajaneet myös Arabiemiraattien kaltaiset maat panostamaan kestävään kehitykseen. Tästä esimerkkinä on muun muassa maailman suurin suihkulähde The Dubai Fountain, Burj Khalifan ja Dubai Mallin kupeessa sijaitseva musiikin tahdissa tanssiva suihkulähdekokonaisuus, joka käyttää lähteenään ympäröivien rakennusten viemärivettä. Kuulostaa inhottavalta, mutta vesi on kuitenkin puhdistettu läpikotaisin. Kierrätettyä vettä käytetään myös Dubain tunnetuimmassa jättipuutarhassa, Miracle Gardenissa.
Emiraateissa on käytössä muitakin vedenkulutukseen liittyviä innovaatioita. Esimerkiksi meidän majapaikkavalinta, Delta Hotels by Marriott (*affiliate-linkki) käyttää AirOWater-järjestelmää, joka muuttaa ilmankosteuden juomavedeksi.
Ruuhkat ja julkinen liikenne
Dubaihin johtavat tiet ruuhkautuvat äärimmilleen, joten yksityisautoilua ei voi suositella. Majoitus kannattaakin ottaa julkisen liikenteen varrelta. Metroverkosto on suht kattava koillis-lounaissuunnassa sekä metropolialueen pohjoislaidalla, mutta sisämaahan mentäessä joutuu turvautumaan bussiyhteyksiin. Iltaisin metrokin voi kyllä olla todella täynnä.
Vaikka liikuimme Dubain alueella pääosin vain metrolla, jouduimme kokemaan ruuhkan pariin otteeseen saapuessa ja lähtiessä. Lensimme Abu Dhabiin, josta Etihad Airways järjesti lentolippuun kuuluvan bussikuljetuksen Dubain bussiasemalle. 120 km matka kesti lähes 2,5 tuntia.
Toiseksi viimeisenä päivänä vuokrasimme auton Dubai Marinasta, koska halusimme käydä Al Ainin kaupungissa Omanin rajalla ja Sheikki Zayedin moskeijassa Abu Dhabissa. Palautimme auton Dubain lentokentälle, ja sinne johtava tie oli aivan järjettömän ruuhkainen, vaikka reitti kulki kaupungin ulkopuolelta. Jos nyt saisin valita uudelleen, olisimme palauttaneet auton satamaan ja menneet lentokentälle metrolla, kuten alunperin oli tarkoitus.
Ravintolat ja ostokset
Ostoksia kannattaa tehdä paikallisissa liikkeissä ja välttää kansainvälisten ketjujen toimipisteitä. Näin toimimalla voi kantaa taloudellista vastuuta, mikä hyödyttää paikallisia yrittäjiä. Dubaissa ostoskeskukset ovat niin käsittämättömän suuria, että niistä oli vaikea löytää mitään kauppoja. Päädyin tekemään ostoksia Al Fahidin alueelta, joka sijaitsee Dubain pohjoispuolella.
Lisäksi Deiran alueella Al Fahidista pohjoiseen löytyy paljon soukeja ja ostoskatuja, mutta tunnelma oli sekava, ja kaduilla notkui prostituoituja, eikä alueella näin ollen ollut kovin mielekästä shoppailla.
Myös syömässä kävimme Al Fahidin historiallisella alueella, joka oli muutenkin oikein viehättävää seutua. Alue muistutti paljon muita Lähi-idän kaupunkeja, mikä oli kivaa vaihtelua keskustan pilvenpiirtäjäviidakolle. Ostimme ruokaa myös majapaikan lähellä sijaitsevan Lulu Hypermarketin palvelutiskiltä, ja söimme persialaisessa ravintolassa Dubai Mallin ravintolamaailmassa.
Turvallisuus
Arabiemiraatit vaikuttaa hyvin turvalliselta maalta, enkä itse pidä muutakaan Lähi-itää mitenkään erityisen vaarallisena alueena. Tällä hetkellä Palestiinan tilanteesta johtuen terrori-iskujen riski on kuitenkin erittäin kohonnut sekä Euroopassa että Lähi-idässä, joten ympäristöstä kannattaa olla tietoinen ja seurata paikallista uutisointia.
Yleisesti ottaen olen kokenut, että muslimimaissa ei juurikaan esiinny seksuaalista häirintää, mikäli vain noudattaa paikalliseen kulttuuriin kuuluvia pukeutumissääntöjä. Etenkin Persianlahden maissa naisiin suhtautuminen on mielestäni ollut ystävällistä ja kohteliasta. Toki puhun vain turistin näkökulmasta.
Suurimmaksi riskiksi näkisin ehkä liikenteen. Emiraateissa minua pelotti vain auton kyydissä, sillä nopeusrajoitukset valtateillä oli 160 km/h ja autot surffasivat kuudella kaistalla kummaltakin puolelta vilkkua näyttämättä. Yhdessä vaiheessa toinen auto meinasi ajaa kylkeemme, ja jouduimme väistämään pientareelle.
Persianlahden maissa yksi potentiaalinen riski on valtiovalta, jonka arvostelu on ehdottomasti kiellettyä. Tämä kannattaa muistaa myös turistin ominaisuudessa. En hirveästi kritisoisi esimerkiksi Al Maktoumin perhettä sosiaalisessa mediassa siinä vaiheessa, kun olen vielä maassa.
Summa summarum
En tiedä, olisinko koskaan matkustanut Dubaihin varta vasten. Se kuitenkin osui kohdalle kuin varkain, sillä tutkittuani lentoja takaisin Suomeen, huomasin, että Dubaista lennot olivat satoja euroja edullisemmat kuin naapurimaa Omanista, jossa olimme reissun edellisellä etapilla.
Matkustaisinko sitten Arabiemiraatteihin uudestaan? Voisin matkustaakin, jos se sattuisi matkan varrelle, mutta Dubai itsessään ei uusintavisiittiä ihan heti kaipaa. Kerta riitti minulle, vaikka viikon aikana onnistuin välillä myös nauttimaan ympäristöstä. Jos vertaa Dubaita ja Qatarin pääkaupunkia, Dohaa, oli Doha mielestäni viihtyisämpi ja rauhallisempi. Emiraateissa tykkäsin kuitenkin Al Ainista ja Al Fahidista.
Öljyrahalla rakennettuja aavikkomaita kritisoidaan usein keinotekoisuudesta, mutta tällaisissa paikoissa syntyy myös kekseliästä modernia teknologiaa. Esimerkiksi energiatehokkuuden lisääminen, vesiongelmien ratkominen ja päästövapaan rakennustekniikan kehittäminen ovat panostuksia kestävään kehitykseen, mikä antaa mallia tulevaisuudessa myös muille maille ja auttaa hillitsemään ilmastonmuutosta.
—
Miten sinä suhtaudut Dubain kaltaisiin matkakohteisiin? Jätä alle kommenttia!
Seuraa reissujani:
Instassa @cillamaria8
Tiktokissa @cillamariatravel
Blogit-sivustolla
24 kommenttia
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
Eipä ole Dubaissa tullut käytyä, vaikka siskoni asusteli siellä taannoin pari vuotta. Käymättömyys ei johdu mistään periaatteellisista asioista, vaan yksinkertaisesti kiinnostuksenkohteita ei löydy riittävästi. Oman kuitenkin kiinnostaa, joten tuo oli kyllä hyvä vinkki, että Dubain puolelta saattaisi löytyä edeulliset lennot.
admin
Varmaan ainoa, mikä teitä siellä voisi kiinnostaa, olisi joku aavikkoreissu. Mutta noin muuten ei taida hirveästi löytyä mitään luontoaktiviteetteja.
Sari / matkalla lähelle tai kauas
Ennakkoluuloisena matkustimme Dubaihin jokunen vuosi sitten. Sieltä lähdimme risteilemään. Yövyimme vanhan kaupungin puolella. Itse tykäistyin tähän puoleen. Uudella puolella vain piipahdimme.
Suvi / Suvin matkassa
Kiitos tästä kirjoituksesta. Itselläni Dubai käymättä, mutta todennäköisesti tulen sinne ensi jouluna risteilyn vuoksi matkustamaan. Saa nähdä mitä tykkään.
admin
Jokaisessa paikassa liene hyvät ja huonot puolensa. Riippuu varmaan vähän siitäkin, mitä odottaa ja millaisesta ympäristöstä tykkää.
Mari / Maailma kotina
Dubai ei tosiaan kuulu suosikkikohteisiini, mutta tiedän liian vähän boikotoidakseni – voisin boikotoida jotain ja sitten taas jättäisin boikotoimatta ”pahempaa” kohdetta. Tässä juttuni: https://www.maailmakotina.fi/dubai-miksi-se-ei-sytyttanyt-kolme-perustetta-kokemukselleni/
admin
Ei ole minunkaan suosikkikohteiden joukossa, mutta toisaalta on myös paikkoja, joista olen tykännyt vielä vähemmän, kuten Panama City, Eilat ja Dubrovnik. Dubaissa minua ei niinkään tympinyt se keinotekoisuus, vaan se, että kaikki oli niin huonosti järjestetty. Esimerkiksi Dohaan verrattuna mikään ei toiminut loogisesti ja joka paikassa piti jonottaa turhaan. Hintataso on todella korkea verrattuna siihen, mitä sillä rahalla saa. Minuun ei tee vaikutusta mitkään ökyhotellit ja -aktiviteetit tai luksuselämä, joten tykkäsin aidosti vaan historiallisesta Al Fahidin alueesta.
Eveliina / Reissukuume
Komppaan Maria, tiedän Dubaista liian vähän boikotoidakseni. Mutta muutenkaan Dubai ei kiinnosta. Sieltä ei luontokohteita tunnu löytyvän (ja usein ne vähäisetkin luontoon/eläimiin liittyvät jutut ovat sydäntäsärkeviä).
Ehkä joku aavikkoretki vois olla jees, mutta pelkästään sen takia ei kannata reissuun tietenkään lähteä 🙂
admin
En suosittelisi kyllä Dubaita luontomatkailijoille minäkään. Varmasti Dubain kaltaisille paikoillekin on omat kohderyhmänsä, enkä usko, että meistä kumpikaan kuuluu siihen. Mutta tulipahan nähtyä tuokin!
Anssi / Afrikkaan, Afrikkaan!
Itsekin hieman karsastin Dubaita aiemmin, mutten ideologisista syistä, vaan siksi, että ajattelin sen olevan liian keinotekoinen. Etenkin Deiran alue (ja Al Fahidin) oli kuitenkin mitä mielenkiintoisin sekamelska ihmisiä kaikkialta Etelä-Aasiasta, venäläisturisteja leoparditopeissaan, paluulentonsa käyttämättä jättänyttä afrikkalaisväestöä kaupustelemassa vesipulloja metroasemien liepeillä ja valkokaapuista alkuperäisväestöä (johon ei metrossa vahingossakaan törmää kuin lipuntarkastajan ominaisuudessa). Lisäksi käväisin katsomassa Burj Khalifan jättäen muun pilvenpiirtäjäviidakon ja Dubai Marinan kokonaan käymättä. Sen sijaan menin käymään alikehittyneimmässä emiraatissa eli Umm al-Qaiwainissa, mikä oli kuin mikäkin kehitysmaa – koska sieltä ei ole koskaan löydetty öljyä. Yllättäen Umm al-Qaiwainissa on myös mangrovekasvillisuutta, jonne voi mennä melomaan tai suppailemaan eli Arabiemiraateista löytyy myös muuta luontoa kuin aavikkoa. Oikein positiivisen kuvan jätti Arabiemiraatit.
admin
Kiitos pitkästä kommentista 🙂 Alikehittynyt emiraatti olisi varmasti kiinnostanut minuakin, jos aikaa olisi ollut enemmän. Deirasta jäi vähän huono maku, koska siellä oli niin paljon avointa prostituutiota keskellä kirkasta päivää.
Pirkko / Meriharakka
Meillä ensimmäinen reissu Arabiemiraatteihin, taisi olla vuonna 1994, oli se, jolloin vielä mietimme, että ei kai me arabimaihin lähdetä … lähdettiin sitten kuitenkin ja todettiin, että olimmepa me ennakkoluuloisia.
Maabongareina olen boikotteihin ottanut sen verran joustavan kannan, että kerran voi kaikkialla käydä, itse tutustumassa sen verran kun nyt turistina pystyy maahan tutustumaan, mutta jotkut maat olemme sittemmin melko tarkoituksella jättäneet väliin. Venäjän jo ennen Ukrainan sotaa ihan vaan Putinin politiikan takia, samoin Turkin ja Unkarin. Niin kauan kun on muitakin kohteita, niin nämä eivät tunnu kohteilta, jonne haluaisimme palata. No, tässäkin taas käytännöllisyys edellä, Istanbulin lentokenttää on joskus vaikea välttää …
admin
Muistan myös, että eräs entinen kaverini kävi perheensä kanssa vuosittain Dubaissa joskus 1990-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa pääasiallisena motiivinaan ostaa halpaa elektroniikkaa. Silloin siellä ei ollut juuri mitään nykyisenlaisia huvituksia.
Ja mitä maabongaukseen tulee, minäkään en boikotoi varsinaisesti mitään, mutta esimerkiksi Israeliin en lähtisi uudelleen kuin pakon edessä (eli jos haluan joskus palata Palestiinaan). Turkki ja Venäjä ei kiinnosta tällä hetkellä pätkän vertaa, joskin Kappadokian haluan joskus nähdä ja Venäjällä kiinnostaa Siperia sekä Karjalan seutu. Pohjois-Koreaan olisin parikin kertaa päässyt järjestöhommien kautta, mutta matkaan olisi kuulunut osallistuminen poliittiseen seminaariin, mikä ei kiinnostanut.
Matkalla kaikkialle / Sarianne
Olen usein miettinyt itsekin tuota boikotointia ja sen hyötyjä ja haittoja epäkohtien parantamiseksi. Lopulta olen päätynyt siihen, etten varsinaisesti boikotoi mitään maata ja tulen varmasti jatkossakin vierailemaan uusissa maissa. Muutamia maita on kuitenkin (kuten Israel), joissa ei kiinnosta poliittisista syistä käydä enää uudestaan ellei tilanne maassa muutu. Arabiemiraateissa voisin vierailla uudestaan, mutta mitään suurta hinkua sinne ei ole muuta kuin välilaskulla 🙂
admin
Täysin samoja ajatuksia 🙂
Merja / Merjan matkassa
Kävin Dubaissa tyttäreni kanssa monta vuotta sitten talvilomalla. Kaipasin kohdetta missä olisi aurinkoa ja lämpöä, ja siihen aikaan se oli tuttavapiirissä ”muotikohde”, jonne kaikki matkustivat. Uteliaisuudesta halusin nähdä onko se niin ihana kuin väitetään. Ei ollut ja yllätyksekseni siellä ei edes ollut niin lämmintä kuin kevättalvella olisi voinut kuvitella. Poikkeuksellisesti tuuli koko viikon ja varsinkin illat olivat viileitä. Hotellin uima-altaalla olimme ainoita asiakkaita ja nepalilainen allaspoika tuli tutuksi, kun hänen kanssaan vaihdoimme kuulumisia. En ihastunut Dubaihin ja tuskin sinne uudestaan menen ellei se jotenkin satu matkan varrelle. Minua häiritsi siellä ehkä eniten kaksinaismoralismi. En boikotoi mitään kohteita, koska en usko, että siitä on oikeasti mitään hyötyä. Monessa maassa paikalliset ovat todella mukavia ja täysin syyttömiä maansa valtaapitävien typeriin valintoihin.
admin
Olen samaa mieltä boikoteista ja melko lailla myös Dubaista kohteena. En ihastunut, muttei se myöskään hirvein paikka ollut, missä olen käynyt.
Elina / elinanmatkalaukussa
Mä kävin ensi kertaa Dubaissa 2012 kun se alkoi yleistymään matkakohteena. Siitähän tuli trendikohde mutta nykyään tuntuu, että paikasta ei sais julkisesti tykätä vaan sen päälle on tullu aika negatiivinen leima. Ite tykkäsin siitä aikoinaan siksi, että se oli niin erilainen ja hullun mieletön kaikkine ”maailman suurin / nopein / korkein” 😀 kävin siellä toistamiseen, mutta kolmatta kertaa en sinne enää halua matkustaa. Mutta koskaan ei saa sanoa ei koskaan. Hyvä kuulla, että sielläkin on alettu ajattelemaan vastuullisia asioita!
admin
Uskon, että Dubaillekin on omat kohderyhmänsä ja olen kuullut ihmisten myös kehuvan sitä. Tunnen myös muutaman kolmannesta maasta alunperin lähtöisin olleen ihmisen, jotka asuivat aiemmin Dubaissa ja olivat siellä vierastyöntekijöinä. Usein kritisoidaan, että kaikki vierastyöläiset elävät orjuudessa, mutta ainakin nuo bisness-maailmassa ja sairaanhoitajana töitä tehneet viihtyivät siellä ja saivat parempaa palkkaa kuin Suomessa.
Krista / Kristallinhohtoa
Itse olen ollut kolme kertaa Dubaissa ja valitettavasti ei kuulu suosikkikohteisiini. Ehkä sinne tässä elämässä vielä kuitenkin tulee palattua suht lyhyiden lentojen takia, mutta yritän kyllä kaikin keinoin etsiä muita vaihtoehtoja sitä ennen 🙂
admin
Mikä on saanut palaamaan sinne uudelleen, jos kohde ei miellyttänyt? Ihan siis uteliaisuudesta kiinnostaa tietää 🙂
Aila ja Juha
Dubai on oikeasti aika ristiriitainen matkakohde. Ymmärrän hyvin niitä, jotka kokevat sen eri tavoin turhana tai jopa vastenmielisenä. Itseäni jotenkin tympäännyttää sen uskomaton pilvenpiirtäjätunnelma, kaupallisuus ja se, että siellä ei voi oikein kävellä ollenkaan, jalkakäytävät puuttuvat. Toisaalta ei minusta ole huono asia, että me olemme sen kerran nähneet. Kävimme kymmenen vuotta sitten hiihtolomamatkalla siellä, eli hakeuduimme lämpimään helmikuussa. Siinä mielessä matka ei ollut pettymys. Ja oli siellä aikamoisia nähtävyyksiäkin, joihin oli kivakin tutustua. En usko kuitenkaan, että uutta kertaa menisimme. Tämä riitti:
https://ailajajuha.com/2021/01/04/kaksi-kayntia-dubaissa/
Otsikossamme on ”kaksi käyntiä” – se toinen on ihan vain virtuaaliopastuksen seuraaminen korona-aikaan.
admin
Monelle tuo varmasti on sellainen kohde, että ”tulipahan käytyä, mutta toiste ei tarvitse välttämättä mennä” 🙂
Aila ja Juha
Juuri tuo. Moneen paikkaan tulee juuri tämä ajatus. Ihan ok, että tuli käytyä. Tämän kerran. Aila