Eurooppa,  Suomi

Helsingin Talvipuutarhasta löytyy tropiikki lumen keskeltä

Olin saapunut kuukausi aiemmin Keski-Amerikasta Suomeen, mutta sisälläni paloi taas sama tuttu kaukokaipuu. Mieleni halaji vehreisiin maisemiin ja sieluni kaipasi valoa ja lämpöä. Apu löytyikin yllättävän läheltä, kun kävimme äitin kanssa pari viikkoa sitten Helsingissä.

Töölönlahden pohjoispäässä sijaitseva Talvipuutarha on avoinna perjantaita lukuun ottamatta klo 10-16. Jo ovesta sisään tullessa tuntuu, kuin olisi matkustanut ajassa taaksepäin ja löytänyt itsensä jostain päin eksoottista maailmaa.

Mehikasvihuone

Vuonna 1893 avatussa puutarhassa kasvaa yli 200 erilaista trooppista kasvia. Iso lasinen kasvihuone on jaettu kolmeen osaan. Itäsiivestä löytyy mehikasvihuone, joka sai minut palaamaan ajatuksissani kuukauden taakse, kun käyskentelimme Meksikossa El Charco del Ingenion kaktustensuojelualueella.

Kaktuksia vähätellään usein viherkasviharrastajien keskuudessa, ja niitä kasvattaakin lähinnä vain mehikasveihin hurahtaneet viherpeukalot. Kodeista saattaa löytyä jokunen yksittäinen opuntia, rahapuu tai amppelissa roikkuva kukkiva marraskuunkaktus, mutta kaktuksista ja mehikasveista olisi paljon muuhunkin.

Oivallisissa oloissa kaktukset kukkivat upeina ja tuovat monimuotoisuutta vihersisustamiseen useilla eri vihreän sävyillä ja erikoisilla muodoilla.

Mehikasvihuoneen ylpeys – joka ei itse kuitenkaan ole mehikasvi vaan kämmekkä, on helmikuussa kukkiva lumikuningatar. Runsas kasvusto oli vielä onneksi valloittavassa valkeassa kukassa, kun kävimme Talvipuutarhassa maaliskuun puolessavälissä.

Kämmekkäkasveihin kuuluva lumikuningatar oli Suomessakin ensimmäisiä orkideoja, joita kasvatettiin huonekasveina jo 1800-luvulla.

Länsisiiven kukkivat kasvit

Kasvihuoneen länsisiivestä löytyy lisää uljaissa väreissä loistavia orkideoja. Yksi erityisesti pisti silmään, sillä en ollut koskaan aiemmin nähnyt yhtä isoa orkidean kukkaa. Kukinto oli reilusti isompi kuin kämmeneni. Parhain orkideojen kukoistuskausi on syksyllä.

Länsisiivessä kukkivien kaunottarien joukossa on myös flamingonkukkia, kolibrikukkia ja muita etelänreissuilta tuttuja kasveja. Sekä länsisiivessä että keskiosan palmuhuoneessa on esillä vanhanajan huonekasveja, mikä näin huonekasviharrastajan silmissä oli kiehtova seikka.

Meillä on kotona melko paljon viherkasveja, sillä etenkin mieheni on innostunut erikoisemmista kasveista, kuten kannukasveista, joita lihansyöjäkasveiksikin kutsutaan. Minusta ne olivat alkuun vastenmielisiä, mutta nyt olen jo tottunut niihin 😀 Kannukasveja löytyy myös Talvipuutarhan kasviterraariosta.

Mieheni ei ole kiinnostunut matkustelusta, mutta olen monesti yrittänyt houkutella häntä trooppisille reissuilleni mukaan luettelemalla, millaisia kasveja mistäkin paikasta löytyy ja kuinka hienoa on nähdä luonnossa talon korkuisia traakkipuita, ihmisen kokoisia saniaisia, jättimäisiä maijoja ja kymmenmetrisiä kultaköynnöksiä.

Ainakaan vielä mielikuvamarkkinointini ei ole tuottanut tulosta.. Mutta itselleni yksi tärkeimmistä syistä, miksi rakastan matkustelua, on juurikin tuo moninaisen luonnon näkeminen livenä.

Palmuhuone

Talvipuutarhan palmuhuoneesta löytyy kaikkein trooppisin tunnelma, ja paikka paikoin valtavien kasvien seassa samoillessa tuntuu kuin olisi oikeasti ulkomailla. Ilmasto on lämmin ja kostea, kasvit syvänvihreitä.

Kasvihuoneen pienessä altaassa ui koikarppeja – tai korppeja, kuten kaloja esittelin veljelleni taannoisella ulkomaan reissullamme 😀

Palmuhuoneessa kasvaa palmujen lisäksi myös huonekuusia, viirivehkoja, sitruspuita, peikonlehtiä, traakkipuita ja monia muita upeita yksilöitä. Talvipuutarhan erikoisuutena ovat olleet yli satavuotiaat kameliapuut, joista toinen valitettavasti kuoli joitain vuosia sitten.

Kiertelimme äitin kanssa puutarhassa tunnin verran ja jäimme vielä istuskelemaan palmuhuoneen eteläikkunalle. Länsisiivessä on lisää pöytiä, joiden ääressä ihmiset olivat syömässä eväitä ja osa teki töitä läppärillä. Jos asuisin Helsingissä, olisin varmaan itsekin tuolla aina datailemassa.

Puutarhassa on otettu huomioon vuodenkierto ja esillä on aina sesonkiin sopivia kukkia. Nyt pääsiäisen tienoilla Talvipuutarhassa kukkivat mm. narsissit, tulppaanit ja liljat.

Mikäli siis podet kaukokaipuuta tai haluat muuten vain kerätä energiaa luonnosta lumen ja kylmyyden keskellä, piipahda ihmeessä Talvipuutarhan lämpimään syleilyyn. Puutarhaan ei ole pääsymaksua, sillä rakennuksen lahjoittaja halusi, että kasvien ihailu on kaikille ilmaista 🙂

4 kommenttia

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.