Eurooppa,  Matkavinkit,  Uncategorized

Jälkikatsaus ja mitä maksoi 2½ viikkoa Euroopassa?

Kuten viimeaikaiset postaukset kertovatkin, tein taannoin pikaisen maata pitkin -reissun Euroopan keskiosiin. Reitti kulki suunnittelemattoman mutkan kanssa seuraavalla tavalla: koti – Helsinki – Tallinna – Riika – Kaunas – Varsova – Krakova – Kosice – (Krakova -) Budapest – Maribor – Wien – Praha – Berliini – Helsinki – koti. Olin matkalla 17 päivää ja yövyin laivan ja lentokentän lisäksi yhdeksässä eri majapaikassa. Alla eriteltynä matkaan kulutetut rahat. Mukana ei ole matkavakuutusta, koska se on voimassa jatkuvasti.

Koostan myös arviot majoituksista ja liikenneyhtiöistä, sekä kerron mitkä kohteet olivat käymisen arvoisia ja mitkä olisi voinut jättää väliin. Tässä nyt kuitenkin hätäisimmille se kiinnostavin tieto:

MATKAKULUT 414 €

Koska Suomi sijaitsee pussin perällä, menin Helsingistä laivalla Tallinnaan. Viimeisestä kohteesta eli Saksasta lensin takaisin Helsinkiin. Mantereella kuljin pelkästään junalla ja bussilla. Bussien kuluerään tuli puolet suunniteltua ylimääräistä, koska Flixbus-sekoilun takia matkustin väärään maahan ja jouduin ostamaan kahdesti uudet liput, joihin meni yhteensä 89 €. Majoitus ja matkakulut veivät noin puolet kokonaissummasta, 675 €.

 • Matkat kotoa Helsinkiin ja takaisin 70 €
 • Silja Europan laivamatka yhden hengen hytissä 20 €
 • Lento easyJetillä Berliinistä Helsinkiin 47 €
 • Bussikuljetukset Viro-Slovenia välisillä osuuksilla 203 €
 • Junamatkat Sloveniasta välietappien kautta Saksaan 75 €

Omat arviot:

Laivamatka Tallinkin Silja Europalla meni loistavasti, sillä sain hytin 10. kannelta, ja siellä toimi WiFi koko matkan ajan. Yleensä laivalla netti ei ole toiminut hytissä.

Flixbusin surkean asiakaspalvelun ja kaksi tuntia myöhässä olevien bussien takia en suosittele tätä yhtiötä kenellekään, vaikka se halvimpana vaihtoehtona houkutteleekin budjettimatkalaisia. Etenkin Flixbus Polskalla oli kaikkein huonoin nettiyhteys eikä se toiminut ollenkaan esimerkiksi Slovakian ja Puolan välillä. Kuskit eivät puhu englantia eikä kaikilla vuoroilla tule mitään kuulutuksia.

Paras bussiyhtiö koko reissulla oli Ecolines, joiden penkit oli todella mukavat, bussit moderneja, ja lisäksi niissä sai ilmaisia juomia. Hyvänä kakkosena tulee LuxExpress. Kärkipään yhtiöt on virolaisia ja ne hoitivat hommansa erinomaisesti niin asiakaspalvelun kuin informaation osalta. Busseissa on näytöt selkänojissa ja tarjolla viihdettä. Hintataso on myös edullinen.

Junista paras oli tsekkiläinen RegioJet, mutta olinkin ostanut lipun vahingossa ykkösluokkaan, missä tarjolla oli ilmaisia juomia ja purtavaa sekä viihdekeskukset jokaisen penkin selkänojassa. Muut matkat taitoin Itävallan kansallisella junayhtiöllä ÖBB:llä sekä Saksan valtion Deutsche Bahnilla. Nämä olivat lähes kopiot toisistaan. Molemmissa matkustin kuuden hengen hytissä, ja molemmat myös tarjosivat ilmaisen nettiyhteyden.

Lento easyJetillä meni myös ihan hyvin, vaikka minulla olikin ennakkoluuloja halpalentoyhtiöistä. Lento oli ajallaan, mutta lentomukavuus ei ole mitään huippuluokkaa tiiviisti sijoitettujen penkkien takia. Kaikesta ylimääräisestä joutuu myös maksamaan ja hinnat tarjoiluille oli aika kovat. Ostin silti kahvin ja croissantin.

Maksoin matkoista CO2-kompensaatiomaksut, aina kun mahdollisuus oli tarjolla. Hintaa ei tullut montaa euroa.

MAJOITUKSET 260 €

Majoituksiin meni yllättävän vähän ja tästä huomaa, miten edullisesti ulkomailla voi yöpyä. Tuollainen summa uppoaisi Suomessa hetkessä kahden yön hotellimajoitukseen.

 • Riika Latvia: Tree House, 1 yö makuusalissa aamupalalla, 10 €
 • Kaunas Liettua: R Hostel, 1 yö makuusalissa, 15 € (Lähdin pois yöpymättä täällä)
 • Kaunas Liettua: King Mindaugas Apartments, 1 yö kattohuoneistossa, 55 €
 • Varsova Puola: Chillout Hostel, 1 yö makuusalissa, 10 €
 • Krakova Puola: One World Hostel, 2 yötä makuusalissa aamupalalla, 17 €
 • Kosice Slovakia: Hlavná100, 1 yö omassa makuusalissa aamupalalla 27 €
 • Budapest Unkari: Central Market Hall Zen Hostel, 3 yötä makuusalissa 32 € (Vietin näistä yhden yön bussissa)
 • Maribor Slovenia: Maister Rooms, 2 yötä omassa huoneessa, 44 €
 • Wien Itävalta: Wombat’s City Hostel, 1 yö makuusalissa, 28 €
 • Praha Tsekki: New Hostel in Prague, 2 yötä makuusalissa, 22 €
Tree Housen oleskelutila oli vähän hippimäinen, mutta kuitenkin siisti.
Maksoin Hlavná100:n aamupalasta varauksen yhteydessä 3,50€.

Omat arviot:

Luokiteltaessa majapaikkojen laatua ja vastinetta rahoille, voisin listata majoitukset kahteen eri tasoon. Ne mitä ei ole mainittu, oli ihan ok keskitasoa. Voisin yöpyä niissä uudelleen, mutta eivät ne aiheuttaneet mitään riemunkiljahduksia.

Pettymys, en suosittele muille: R Hostel oli likainen ja vastenmielinen. Wombat’s City Hostelissa taas oli huono hintalaatusuhde ja sängyt kämäisiä ja niihin piti itse laittaa petivaatteet. New Hostel in Prague ei vastannut odotuksia ja huone oli järkyttävän pieni plus koko kolmoskerroksessa haisi homeen ja kissankusen sekoitus, paikassa oli kokolattiamatto ja kylpyhuoneet epäsiistejä.

Suosittelen todellakin: King Mindaugas Apartments, Hlavná100 ja Maister Rooms. Näissä kaikissa siisteystaso ja yleinen viihtyisyys oli huippuluokkaa, paikat oli uusia ja moderneja, sängyt oli puhtaat ja mukavat. Ainoa miinus Hlavná100:ssa oli se, ettei siellä ole keittiötä, koska alakerrassa on bistro. Muiden keittiövarustus oli kattava.

King Mindaugas Apartments
Maister Rooms
Hlavná100

Huomaan kyllä, että mitä enemmän matkustan, sitä hienohelmaisemmaksi muutun. Kun vertailukohteina on huippuluokan majapaikkoja, on vaikea enää tyytyä keskinkertaisuuteen. Minulle tärkeintä on tilojen siisteys ja sängyn kunto. Jos sänky ja petivaatteet on vanhoja ja likaisia, en mielelläni yövy niissä. Odotan myös, että sänky on valmiiksi pedattu ja omasta pyyhkeestä huolimatta toivoisin, että majapaikassa olisi pyyhe tarjolla.

Chillout Hostel

Makuutilojen lisäksi kylpyhuoneen ja keittiön taso kertoo paljon, arvostan moderneja ratkaisuja ja puhtaita pintoja. Oleskelutiloilla ei ole suurta merkitystä, sillä en koskaan vietä aikaani niissä. Hostellissa tulee olla kunnollinen WiFi ja sen pitää toimia myös huoneissa. Aamupalasta on plussaa, mutta se ei ole välttämätön jos tarjolla on keittiö. Olen valmis maksamaan paremmasta majoituksesta lisähintaa, jos se täyttää suuren osan vaatimuksistani. Voin varata majoituksen myös pelkän ulkonäön perusteella. Koska olen hieman nirso, en ikinä varaa alle 8/10 pisteen majoituksia. Tosin korkea pistemääräkään ei aina kerro kaikkea, sillä esimerkiksi Panaman ludehostelli oli saanut erinomaiset arvosanat.

Hlavná100
Central Market Hall Zen Hostel

KÄYTTÖRAHAT 616 €

Toisen puolen budjetista muodostivat kaikki muut kulut, mihin lukeutuu ruuat ja juomat, ostokset, kohteessa liikkumiset ja retket sun muut.

Ruokaan ja juomaan upposi 337 €, mistä ison osan lohkaisi kahvinjuonti. En juurikaan välittänyt ruokien ja juomien hinnoista, vaan ostin mitä kulloinkin huvitti. Tässä olisi voinut säästää hyvinkin, jos olisi toiminut toisin. Söin välillä ulkona, toisinaan ostin kaupasta ruokaa tai tein itse hostellilla. Ostelin myös välipaloja ja vettä bussi- ja junamatkoille. Monessa kohteessa pystyi myös juomaan hanavettä. Päiväkohtaisesti laskettuna ruokiin ja juomiin meni vajaa 20 € vuorokaudessa.

Kahvi ja pinaattipasteija Kaunasissa oli about 3 euroa.
Buffet-ateria Krakovassa maksoi vitosen luokkaa.
Gulassikeitto pikkelsin kanssa kustansi noin 7 euroa.
Wienenleike lisukkeineen maksoi vajaa 20 euroa.
Trdlo täytteineen päälle 3 euroa.

Päiväretkiin ja museoihin meni 70 €. Auschwitzin osuus oli suurin, 42 €, mutta se oli sen arvoinen. Pääsymaksu Krakovan synagogamuseoon oli 2 €, Tonavan iltaristeily maksoi 9 €, ilmaisena mainostetun Red Budapest -kävelykierroksen oppaalle annoin vain 5 € tippiä, koska kierros ei ollut hyvä, Prahan keskusgallerian pääsymaksu oli 12 €.

Huomattavaa menoerä oli skuutti- ja metroajelut, jotka söivät 109 €. Skuuttien vuokraus oli todella kallista ja maksoin niistä 95 €, mutta se oli hinta siitä, että ehdin näkemään eri kaupunkeja laajalti niin lyhyessä ajassa. Ajoin yhteensä 50 kilometriä, joista pisin lenkki tuli heitettyä Riikassa, 21 km yhdessä päivässä. Suosittelen ehdottomasti kyseistä kulkumuotoa. Etuihin kuuluu nopeus ja helppökäyttöisyys, se ettei tarvitse etsiä julkisten kulkuneuvojen pysäkkejä ja linjoja, voit maksaa ajelun skuutin sovelluksella, ja määrittelet itse reitin.

Muihin ostoksiin meni 70 €. Näihin lukeutuu mm. neule Bershkalta, apteekkikäynti, julkisten vessojen maksut, Muchan taideprintti, joogamatto jne.

Koska olen armoton datailija, eikä EU-kohtuukäytön raja riitä käytössäni kuin parille päivälle, jouduin maksamaan ylimääräisestä mobiilidatasta 30 € (DNA:lla Giga maksaa 5,60 €). Tämä on iso summa noin lyhyelle ajalle, kun ottaa huomioon, että majapaikoissa ja kulkuvälineissä oli ilmainen WiFi. Tuolla 30 eurolla kulutin siis reilu 5 Gigaa dataa kaupungilla ollessani. Se on enemmän, kuin monen muun maan kuukausittainen keskivertokulutus. Toisaalta siirryin aina omaan mobiilidataan myös silloin jos käytin arkaluontoisia palveluja, mitä en halunnut käyttää julkisella WiFillä. Itselläni suurin datasyöppö on YouTube-videoiden katselu, mihin kulutin pari tuntia myös lentokentällä ollessa.

Mobiilidatan käyttö OECD-maissa, mobiililaajakaistaliittymää kohti gigatavua kuukaudessa (Lähde: FiCom)

Mitä olisin voinut tehdä toisin?

Kun katsoo kokonaisbudjettia, olisin voinut heittää reissun 409 euroa halvemmallakin. Jos en olisi joutunut maksamaan ylimääräistä bussimatkoista ja uudesta majoituksesta Kaunasissa, en olisi ajellut skuuteilla, en olisi tehnyt mitään päiväretkiä tai käynyt museoissa enkä olisi ostanut mitään ylimääräistä ruuan ja juoman lisäksi, olisi kokonaishinnaksi tullut 882 €.

Nyt toteutunut kokonaissumma oli kuitenkin 1291 €, mikä on paljon enemmän, kuin mitä suunnittelin alunperin päässäni. Ehdottomaksi ylärajaksi olin asettanut 1500 €, joten sen alle jäätiin. Toisaalta voi kysyä, onko mitään järkeä lähteä ulkomaille, jos matkalla pitää koko ajan kiristää vyötä ja laskea jokainen sentti tai jättää jopa kaikki maksulliset aktiviteetit väliin?

Mitä olen lukenut muiden budjeteista Euroopan reissuille, on ihmisten päiväbudjetit sijoittuneet 33-100 euron välille sisältäen siis kaiken; majoitukset, liikkumiset ja syömiset. Omaksi päiväbudjetikseni tulee tuolla kokonaissummalla noin 76 €, mikä on aika keskivertotasoa. Kun vertaa Keski-Amerikan reissuun, oli sen matkan päiväbudjetti 70 €, jos ei ota huomioon etukäteisostoksia kuten reppua jne.

Myönnettäköön, että tuhlasin kahviin tuhottoman paljon rahaa, eikä monissa paikoissa kahvi edes ollut hyvää.

Mitä tulee matkan aikatauluun, oli se totta puhuen aika tiivistahtinen. Monissa reissuryhmissä arvostellaan tämän tyylisiä matkoja, ettei ne ole mahdollisia eikä niiden aikana ehdi näkemään mitään. Olen eri mieltä. Tietenkään tällainen juoksuvauhti ei sovi kaikille, pidemmän päälle tuo olisikin stressaavaa, mutta 2½ viikkoa on sen verran lyhyt aika, että sen kestää vaikka päällä seisten. Myös etukäteissuunnittelun ja skuuttien ansiosta ehdin näkemään omasta mielestäni tarpeeksi kaikista kohteista. Olin tehokas ja järjestelmällinen, panostin niihin kohteisiin, mitkä minua kiinnosti ja jätin turhat nähtävyydet välistä.

Hyvät ja huonot kohteet

Pidänkin tällaista ripeätahtista reissaamista lähinnä testiluonteisena matkusteluna, missä näet monesta eri kohteesta ne itseä kiinnostavat asiat, ja samalla voit katsoa, mitkä kohteet ovat sellaisia, että niihin voisi joskus tulla uudelleen pidemmäksi aikaa. Näet myös, mihin kohteisiin ei kannata tuhlata jatkossa enempää aikaa. Itse esimerkiksi olisin ollut todella pettynyt, jos olisin varta vasten varannut matkan pelkästään vaikkapa Kaunasiin tai Wieniin, sillä nuo kohteet osoittautuivat reissun huonnoimmiksi.

Toisaalta en tiedä olisinko koskaan matkustanut noihin muihinkaan kohteisiin, mutta nyt kun näin, että ne todellakin ovat reissun arvoisia, on niihin helppo lähteä joskus uudelleenkin. Suosikkejani olivat ehdottomasti Varsova, Kosice, Budapest ja Praha. Haluan myös Tatravuorille, minkä olemassaolosta en tiennyt mitään ennen kuin ajoin bussilla niiden kautta. Näin ollen esimerkiksi Slovakian Poprad voisi olla varteenotettava vaelluskohde.

Riika ja Krakova olivat nekin kauniita ja monipuolisia. Mariborista ei jäänyt oikein minkäänlaista kuvaa, mutta Sloveniassa kokonaisuudessaan viehätti sen kaunis luonto. Saksaan voisin joskus palata, sillä Dresden jäi kiinnostamaan nähtyäni sen ainoastaan junan ikkunasta. Berliini vaikutti myös ihan kivalta paikalta.

Reissu tarjosi paljon yllätyksiä, ja kuten aiemmin taisinkin kirjoittaa, olen ennen jopa väheksynyt Keski-Eurooppaa pitäen sitä tylsänä. Toki monet kaupungit ovat samanlaisia arkkitehtuuriltaan ja vanhatkaupungit lähinnä toistensa kopioita, mutta jokaisesta löytää kuitenkin sen oman juttunsa ja kiinnostavat vierailukohteet. Päällimmäisenä tietenkin jäi mieleen Auschwitzin reissu, mutta muita kohokohtia oli myös vuoret, kaunis luonto, isot puistoalueet, koristeelliset kirkot, Prahan astronominen kello, Muchan ja Dalín taidenäyttelyt, Tonavan risteily ja yleisesti ottaen hyvä ruoka.

Voisin tehdä tällaisen reissun uudelleenkin, mutta valikoisin ehkä hieman vähemmän maita tai sitten pidentäisin reissua vaikka viikolla. Pari päivää per kohde on ihan ok, mutta joissain olisi voinut viettää pidempäänkin. Pyrin lähtemään aina aamulla aikaisin liikkeelle, joten iltaisin olin jo noin kuuden maissa takaisin hostellilla ja ehdin levätä hyvin. Jos koko reissu olisi pitänyt heittää niin, että olen vain yhden yön kussakin paikassa, olisi jatkuva matkustaminen ollut liikaa.

Lue kaikki reissupäiväkirjat täältä:

Eurotrip 2019: Tallinna, Viro | Riika, Latvia | Kaunas, Liettua | Varsova, Puola | Auschwitz, Puola | Krakova, Puola | Kosice, Slovakia | Budapest, Unkari | Maribor, Slovenia | Wien, Itävalta | Praha, Tsekki | Berliini, Saksa

12 kommenttia

 • Erika S.

  Tätä sun matkaa on ollut hauska seurata, sillä tein huhtikuussa saman tyylisen reissun, joskin toiseen suuntaan. Aloitin Budapestista ja sieltä kuljin juurikin Flixbussilla Bratislavaan, Wieniin, Prahaan ja viimeisenä Krakovaan. Mulla ei ollut mitään ongelmia Flixbussin kanssa noilla pätkillä, mutta aiemmin mulla peruuntui Gent-Lille matka niiden viiväystymisien takia. Korvasivat kyllä tuolloin lipun hinnan jälkikäteen. Toisen kerran missasin bussin vaihdon viidellä minutilla (otti kyllä päähän) ja tätä eivät korvanneet sillä vaihtoihin pitäisi varata yli 2h kun liput on ostanut erikseen.
  Yövyin kanssa Wienissä Wombatissa ja mulle jäi siitä ihan positiivinen muisto. Olin 6 hengen naisten dormissa ja sänky oli ihan siisti ja patja hyvä. Lisäksi huonekavereiksi sattui todella mukavia tyttöjä Belgiasta, Ranskasta ja Italiasta ja meillä riitti rupateltavaa vikana iltana niin ettei tullut edes lähdettyä ulos.
  Nyt oon reissannut Kanadassa ja täällä hosteleissa sängyn petaaminen itse on enemmän sääntö kuin poikkeus. Siihenkin tottuu.
  Se, minkä myös oon huomannut, että vessojen ja kylpyhuoneen sijainti käytävällä on parempi toimivuudeltaan kuin se, että huoneessa on oma kylppäri. Sillä on ihan sama onko huoneessa neljä-kuusi-vai kahdeksan naista, yksi kun menee suihkuun, niin muut odottavat. Niissä hosteleissa jossa kylppärit on yleisellä käytävällä en ole kertaakaan joutunut odottamaan vuoroani. Lisäksi huoneessa oleva kylppäri aiheuttaa mielestäni enemmän hälyä kuin se että huoneesta kuljetaan käytävälle. Tämä ihan vaan tällaisena yleisenä havaintona, jonka tulen itse ottamaan huomioon seuraavia hostelleja varatessani, eli mielellään ei kylppäriä dormin yhteydessä.
  Mukavaa syksyä!

  • Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning

   Kiitos pitkästä kommentista 🙂 Mullakaan ei varmaan olisi jäänyt noin paska maku tuosta Flixbussista, jos ne olisivat hoitaneet asiakaspalvelun eri lailla. Mutta ei tuo asiakaspalvelu muutenkaan tuolla suunnalla päätä huimannut. Vasta Puolasta eteenpäin alkoi nähdä hymyä ihmisten huulilla ja asiakaspalvelijat jopa noteerasivat asiakkaan.
   Tykkäsin siitä Wombatin aulasta ja aamupala oli myös tosi runsas, mutta huone oli aika kolkko. Siellä oli nimenomaan kylpyhuone huoneessa, ja aamullahan se oli koko ajan varattu. En myöskään oikein ymmärrä naisia, ketkä linnoittautuvat huoneen ainoaan vessaan meikkaamaan, vaikka huoneessa olisi peili mitä voi käyttää.
   Mutta hyvää ja turvallista reissua sulle sinne Atlantin taakse! Kirjoitatko itse blogia mitä voisi seurata?

 • Erika S.

  Oon päivittänyt pikaisesti mun blogin (Lilyn puolella) varmaan puolitoista vuotta sitten viimeksi. Se vaan jotenkin jäi, ja sitten en enää tiennyt mistä kaikesta sinne olisin kirjoitellut. Välillä matkan kokemukset tuntuu niin arkipäiväisiltä ettei niistä halua muille jaaritella, vaikka muiden vastaavia kirjoituksia itse mielelläni luen… ehkä julkaisen sit muistelmani kun olen saanut vähän pureskella rauhassa kaikkea koettua. Instaan olen oikeastaan paremmin päivittänyt herkellisiä fiiliksiäni reissun päältä (@eerunen).

 • Ne Tammelat

  Hei Cilla!

  Taidan olla ensimmäistä kertaa kommentoimassa täällä. Me tykätään myös vaihtaa maisemia rivakasti, joten tämän kaltainen matkustustahti ei kuulosta ollenkaan hurjalta. Sitä paitsi Euroopassa on niin helppoa ja nopeaa sukkuloida maasta toiseen, että miksipä niin ei tekisi 🙂

  Kiinnostaviin paikkoihin pääsee tosiaan sitten uudelleen, niin halutessaan. Tuo junamatkailu on meillä jäänyt vielä vähiin, viime kesänä menimme Hampurista Odenseen junalla ja ehkäpä valitsemme sen vielä toistekin auton vuokrauksen sijaan, reissusuunnitelmista riippuen.

  Kävimme pari vuotta sitten Tatra-vuoristossa, käy tsekkaamassa blogistamme juttu Slovakian alta. Oli kyllä huikean hieno kokemus.

  • Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning

   Hei ja kiva kuulla, että nopeatempoisia matkaajia on muitakin 🙂 Tuo on totta, että Euroopassa on helppo suunnata maasta toiseen. Välimatkat on tosi lyhyitä ja tietkin tuntui olevan ihan ok kunnossa ainakin jos vertaa vaikka Keski-Amerikkaan, missä lyhyetkin matkat kesti useamman tunnin. Kävin äsken kurkkaamassa tekstin tuosta teidän Keski-Euroopan reissusta. Pitää perehtyä ajan kanssa tarkemmin teidän blogiin. Tatravuoriin liittyvät postaukset kiinnostaa tulevan varalta.

 • espanjaan

  Olipa kiinnostavaa lukea matkakertomus matkasta, jollaista en itse olisi tehnyt. En noin tiivistahtista, enkä yöpynyt hostelleissa. Siitä nämä matkablogit ovatkin kivoja, että pääsee toisenlaiselle matkalle. Kun kerroit, että olisit voinut säästää esimerkiksi pääsymaksuista, mutta et halunnut, olen kanssasi aivan samaa mieltä. Ne asiat pitää tehdä, mitkä kiinnostavat, niissä ei lasketa rahoja. Miksi sitten matkustaisi, jos ei menisi niihin paikkoihin, joihin haluaa. Juuri eilen olin lipun hinnasta välittämättä konsertissa (34€), koska se oli minulle tärkeää ja mies maksoi omasta lipustaan saman verran, eli yhteensä 72€. Tavallisesti olemme hyvinkin budjettimatkailijoita. Käsitystäsi Wienistä ihmettelen. Vietitköhän siellä liiankin vähän aikaa, että olisit löytänyt sieltäkin sen, mikä sinua olisi kiinnostanut? Vaikka toki olemme kaikki erilaisia, eri asiat kiinnostavat. Minulle Wien oli elämys, jonne menisin milloin tahansa uudelleen. Hyvä nähdä, mitä tällainen maata pitkin matkustaminen on. Niin mekin matkustamme, mutta omalla autolla, eikä se nyt ihan sama juttu ole.

  • Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning

   Kiitos kommentista 🙂 Olen samaa mieltä, että blogien kautta pääsee sellaisille matkoille, mihin ei itse lähtisi.

   Tein Wienistä erillisen postauksen, missä pohdin nuivaa suhtautumistani kaupunkiin. Kaikkinensa se oli liian ahdas, täynnä ihmisiä, vaikeakulkuinen keskiaikaisen katusijoittelunsa takia ja kaikin puolin vain epäsopiva itselleni. Olen lukenut Wienistä hyvin kaksijakoisia mielipiteitä, jotkut sitä rakastavat, mutta moni taas kokee kaupungin raskaaksi noiden edellämainittujen syiden vuoksi. Mielestäni kaupunki on liian iso ja jätti jotenkin kylmäksi. Olen kokenut tuon saman tunteen myös Panama Cityssä, mikä oli ainoa kohde Keski-Amerikan reissullani, jossa en viihtynyt. Olin siellä kuitenkin viikon, eikä edes se aika onnistunut muuttamaan käsitystäni. Mutta kuten sanoit, olemme erilaisia eikä kaikki kohteet sovi kaikille.

   Jos minulla olisi auto, matkustelisin varmasti teidän tavoin paljon omalla autolla omaan tahtiin. Voisin kuvitella myös telttailevani matkan varrella. Vaikka olenkin nirso majapaikkojen suhteen, en silti ole kiinnostunut oikein mistään viiden tähden hotelleistakaan. Sellaisessa olen kyllä yöpynyt esimerkiksi Mexico Cityssä, mutta en tunne oloani hyväksi palvelijoiden keskellä – tuolla kun on kaikki valkohansikkaiset tarjoilijatkin hotellin ravintolassa, ja aulassa pikkolot, jotka kantavat laukkuja. Olen tottunut pärjäämään yksin 😀
   Miksi päädyn yleensä hostelliin, on se etten vietä majapaikassa kuin yön, joten en näe järkeväksi maksaa hotellin hintoja majoituksesta. Tottakai esimerkiksi seminaarimatkoilla tai joskus perheenjäsenten kanssa on majoituttava hotellissa, kun matkakumppanit eivät halua hostelliin.

 • Suvi T

  Todella kattava ja mielenkiintoinen kooste reissustasi. Omaan korvaani tuollaisesta reissusta ei todellakaan paha hinta, hyvin edullisesti olet päässyt. Olen täysin samaa mieltä siinä, että mitä enemmän matkustaa, niin sen tarkemmaksi tulee majoituksen suhteen. Kerran tai pari kun pääsee siistimmän ja hienomman majoituksen makuun, niin tulee jatkossakin todella mukavuudenhaluiseksi. Tutkin yleensä etukäteen useammalta eri nettisivulta arvosteluja majoituksesta ennen varaamista, mutta tuokin on totta, että arvostelut eivät todellakaan aina kerro kaikkea. Edellinen kokemukseni esim. on eräs hotelli Milanon liepeillä, joka oli netissä saanut aika hyvät arvostelut ja kyseessä piti olla 4 tähden hotelli. Todellisuudessa hotellissa sai todella huonoa asiakaspalvelua, huoneessa oli selkeästi kosteusvaurio/hometta jne. Toisaalta arvosteluissa oli kerrottu hotellin sijaitsevan vaarallisella alueella, mutta meille asia ei näyttäytynyt lainkaan niin vaan ulkona uskalsi hyvin liikkua ja esim. kävellä reilun kilometrin matkan lähimmälle juna-asemalle.

  Näistä kattavista reissujutuistasi sai tosi hyvin kuvaa siitäkin, mihin kohteisiin erityisesti haluaisin itse tulevaisuudessa matkustaa. Kiitos siitä 🙂

  • Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning

   Kiitos Suvi 🙂 Noita kosteusvaurioisia paikkoja kyllä tuntuu olevan vähän siellä sun täällä. Harvemmin niistä on mitään mainintaa arvosteluissakaan. Ja luulis kyllä, että neljän tähden hotellissa asiakaspalvelu edes olis kohdillaan. Joskus tuo huono asiakaspalvelu näkyy jo majoituksen arvosteluissa, kuten esimerkiksi sen Panaman hostellin kanssa. Kun lukee negatiivisia arvosteluja, niin huomaa että se omistaja hyökkää kaikkea kritiikkiä vastaan ja haukkuu niitä arvostelun kirjoittajia niissä vastauksissa. Todella amatöörimaista. Myös tuo vaarallisuus on objektiivista. Mäkään en ole koskaan tuntenut oloani uhatuksi Meksikossa, vaikka moni sitä vaaralliseksi sanookin.
   Mutta kiva kuulla, jos sait inspiraatiota näistä teksteistä! 🙂

 • Merja / Merjan matkassa

  Matkan hinta ei minusta ollut ollenkaan paha ottaen huomioon sen pituuden ja missä kaikissa paikoissa kävit. Majoitusten hintoja katselin ällistyneenä, koska en ole koskaan yöpynyt hostellissa enkä muissakaan ihan noin edullisissa paikoissa (ellei viime kesän Kalifornian yhtä motellia lasketa).

  ”Toisaalta voi kysyä, onko mitään järkeä lähteä ulkomaille, jos matkalla pitää koko ajan kiristää vyötä ja laskea jokainen sentti tai jättää jopa kaikki maksulliset aktiviteetit väliin?” Tähän vastaisin, ettei siinä ole järkeä, jos ei matkalla voi tehdä mitään ja jatkuvasti paniikissa laskee rahojen riittävyyttä. Reissussa on aina kiva tehdä jotain erilaista mitä ei arkena kotona tule tehtyä. Jos ei olisi rahaa muuhun kuin hikisesti lentolippuun ja hotelliin, niin jättäisin varmaan reissun väliin 🙂

  • Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning

   Kiitos kommentista 🙂 Hostelleissa on todella edullisia vaihtoehtoja. Joissain hostelleissa on myös yksityishuoneita, mitkä tulee halvemmaksi kuin vaikka hotellimajoitus. Esimerkiksi Guatemalan Lake Atitlanilla yövyin siistissä rantahostellissa, mistä varasin 7 yötä bungalowissa (oikeasti ihan kunnollinen rakennus), ja se maksoi vain 78€. Meksikossa, Chiapasissa yövyin hacienda-tyylisen hostellin naisten makuusalissa ja hinnaksi tuli 20€ viideltä yöltä ja siihen kuului vielä aamupalakin. Joskus Euroopassakin näkee jotain 5 euron yöpaikkoja, mutta ne on sen verran kämäisiä, etten itse viihtyisi niissä. Keski-Eurooppaan siirryttäessä hinnat olikin sitten paljon kalliimpia, Suomen tasoa. Samoin kun Länsi-Euroopassa.

   Ja juuri noin niin kuin sanoit, en minäkään lähtisi matkoille, jos siellä ei olisi varaa tehdä mitään ylimääräistä. Tietenkin jos on sellainen lomailija, että haluaa vaan maata rannalla tai hotellin altaalla, niin ei sitä rahaakaan kulu. Itse en kuitenkaan ole tuollainen matkailija, joten haluan myös kuluttaa rahaa ja tukea paikallisia yrityksiä matkani aikana.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.