Matkavinkit

Joko saa matkustaa? (+ 5 suosikkikaupunkiani avautuvassa Euroopassa)

Eurooppa alkaa avautua pikkuhiljaa. Ulkoministeriön sivuilla on silti edelleen kehotus välttää turhaa matkustamista muualle kuin Baltiaan ja Pohjoismaihin (pois lukien Ruotsi).

Heinäkuun 10. päivä taas on rajapyykki sille, että uusia lievennyksiä tarkastellaan uudelleen. Suomesta voisi ilman rajoituksia matkustaa 13.7. lähtien maihin, joissa on korkeintaan 8 uutta koronatapausta 100 000:tta asukasta kohden kahden viikon aikajaksolla.

Myös muihin kohteisiin on mahdollista matkustaa, mutta sieltä palaavia odottaa Suomessa 14 vuorokauden karanteeni. Näitä maita ovat esimerkiksi Turkki, Portugali ja Espanja.

Lähde: Valtioneuvosto

Maailmalta kuitenkin kantautuu merkkejä mahdollisesta koronan toisesta aallosta. Esimerkiksi monta viikkoa koronavapaana olleessa Montenegrossa on jälleen havaittu uusia tartuntoja sen jälkeen, kun maa purki rajoituksia ja päästi turisteja sisään. Espanjan Aurinkorannikolta kerrotaan myös koronatapausten lisääntymisestä. Lisäksi tuosta ylläolevasta kartasta voidaan todennäköisesti poistaa ainakin Kroatia, sillä maassa on taas ilmennyt kymmeniä uusia päivittäisiä tartuntoja.

Aina turismi ei kuitenkaan ole syynä uusien tautitapausten ilmestymiseen, sillä esimerkiksi Costa Ricassa on käynnissä nyt uusi aalto, vaikka maa on pitänyt rajoitukset voimassa jo usean kuukauden ajan.

Montenegron koronatartunnat lähtivät uuteen nousuun maan purettua rajoituksia. Tilanne 27.6.2020. (Kuva: Johns Hopkins University)
Costa Ricassa on käytännössä meneillään toinen aalto rajoituksista huolimatta. Tilanne 27.6.2020. (Kuva: Johns Hopkins University)

Tänä kesänä ja tulevana syksynä onkin jokaisen omassa harkinnassa, matkustaako ulkomaille, ja milloin sinne uskaltaa lähteä. Matkavakuutus ei tietenkään korvaa enää tulevia peruutuksia, sillä olemassa olevat riskit on tiedossa. Kuitenkin esimerkiksi OP Pohjolan vakuutus korvaa mahdollisen koronaan sairastumisen ulkomaan matkoilla normaalisti matkasairautena.

Perutuista lennoista ei luonnollisestikaan saa enää rahoja takaisin matkavakuutuksesta, mutta lentoyhtiöt tuntuvat olevan joustavia lentojen varaamisen suhteen, ja moniin lippuihin kuuluukin kattavampi peruutusturva nyt automaattisesti. Pakettimatkoja kauppaavat matkatoimistot myyvät tulevia matkoja peruutusoikeudella.

Myös majoituspalvelut lupaavat joustavampaa varaussysteemiä. Oli korona tai ei, suosittelen kyllä silti edelleen varaamaan aina sellaisen majoituksen, jonka voi perua ilman kuluja ennen saapumista. Tämä onnistuu esimerkiksi Bookingin kautta useimmissa kohteissa.

Käytännön seikkoja

Jos kaikesta huolimatta haluaa matkata Eurooppaan, on riskejä suht helppo välttää, etenkin jos aikaa hitaampaan matkustamiseen on. Välttämällä lentokenttiä ja julkisia kulkuneuvoja voi pienentää sairastumisen riskiä. Omalla autolla matkaaminen tai auton vuokraaminen kohdemaassa auttaa välttämään suurempia ihmisryysiksiä.

Välttämättä ei kannata matkustaa maan suosituimpiin kaupunkeihin, vaan tutustua second city -vaihtoehtoihin, joka oli listattu myös tämän vuoden matkailutrendeihin jo aikaa ennen koronaa.

Myös majoituksen vuokraaminen Airbnb:n kautta vähentää ihmiskontaktien syntymistä. Toisaalta se taas ei auta paikallista matkailuinfraa elpymään, vaan tuottaa tuloja ainoastaan yksityisille majoittajille.

Mikäli riskeistä ja mahdollisista peruutuksista huolimatta haluaa silti lähteä Suomen rajojen ulkopuolelle, on syytä seurata erityisen tarkasti kohdemaan tilannetta ja pitää varasuunnitelmaa siltä varalta, että matkaan tuleekin yllättäviä muutoksia. Matkustusilmoituksen tekeminen on nyt erityisen tärkeää.

Kannattaa myös huomioida, että vaikka Suomesta pääsisikin lentämään muualle, ei kohdemaa välttämättä ota turisteja vastaan, tai saatat joutua siellä 14 päivän karanteeniin. Esimerkiksi Tanskaan päästäkseen on matkustajan näytettävä todiste siitä, että aikoo oleskella maassa vähintään kuusi päivää, joten pikainen viikonloppureissu ei tällä hetkellä onnistu.

Lentoyhtiöiden ja paikallisen kohteen säädökset pitää myös selvittää etukäteen, eikä monikaan lentoyhtiö ota matkustajaa kyytiin, ellei tällä ole maskia mukana. Useassa Euroopan maassa on Suomesta poiketen maskipakko esimerkiksi kaupoissa ja julkisissa liikennevälineissä. Otathan siis riittävästi maskeja mukaan.

Maskivarasto kannattaa täydentää ennen kuin edes harkitsee ulkomaille suuntaamista.

Omat suunnitelmani

Itse elättelen pienoisia toiveita, että pääsisin loppusyksystä Balkanille pariksi viikoksi. Olen myös miettinyt, että kävisin Serbiassa tämän kesätyön päättymisen jälkeen ennen kuin palaan takaisin vanhaan työpaikkaan keittiölle. Serbia ei kuitenkaan lukeudu ns. turvallisiin maihin, joten voi olla, että skippaan reissun ja käyn ehkä jossain muualla, mistä palaaminen ei aiheuta 14 päivän karanteenia. Toisaalta olen menossa koululle töihin, joten ihan yhtä lailla minulla on riski sairastua sielläkin.

Marraskuussa olisi lähtö Meksikoon, mikäli tilanne yhtään laantuu siihen mennessä. Seminaari, johon olin alunperin maaliskuussa menossa koetetaan nyt järjestää tuolloin. Ilmoittautuminen pitää tehdä lokakuun loppuun mennessä. Jos nyt jollain ihmeen kaupalla pääsisimme lähtemään ja Meksikoon ylipäänsä lennettäisiin Schengen-alueelta, en tiedä jäänkö maahan hengailemaan pidemmäksi aikaa, kuten alunperin oli tarkoitus.

Omia matkasuunnitelmia en jaksa kovin aktiivisesti vielä puntaroida, joskin niitä on ihan kiva suunnitella teoreettisella tasolla. Balkanin ja Meksikon lisäksi minua houkuttelee kaikkein eniten Marokko, Portugali, Iran ja Jordania. En kuitenkaan usko, että noihin maihin on turvallista matkustaa ihan hetkeen.


Viisi suosikkiani avautuvassa Euroopassa

Mutta mennään sitten takaisin niihin maihin, joihin näillä näkymin saa luvan kanssa pian jo suunnata. Listaan alle 5 omaa suosikkikaupunkiani niissä Schengen-maissa, joihin voi kohta olla lupa matkustaa.

Näihin ei tietenkään ole pakko suunnata heti kun rajat aukeavat, vaan vinkit voi laittaa korvan taa sitten myöhempää käyttöä varten 🙂 Eihän ne matkakohteet sieltä mihinkään onneksi katoa.

RIIKA, LATVIA

Kävin Riikassa syyskuussa 2019, ja kaupunki yllätti minut todella positiivisesti! Olin lukenut netistä, että monet pitivät Riikaa tylsänä. Mielestäni se on kuitenkin kaunis, kompakti (keskusta-alue) ja helppo kaupunki niin viikonloppumatkalle, kuin pidemmällekin reissulle.

Keskustassa ja sen ympärillä on runsaasti kauniita puistoalueita, joiden läpi mutkittelee kaupunkikanavia. Kanavia pitkin pystyy kulkemaan pienillä veneillä, jolloin kaupunkiin pääsee tutustumaan hieman erilaisesta näkökulmasta.

Pilsētas kanāls mutkittelee kauniiden puistoalueiden läpi aivan kaupungin keskustassa.

Vanhakaupunki on suht pieni, ja se on nopeasti nähty. Tunnetuin kohde vanhassakaupungissa on Mustapäiden killan talo, jonka alkuperäinen versio kuului 1300-luvulla naimattomien kauppiaiden veljeskunnalle. Keskustasta löytyy myös Vapauden muistomerkki (Milda), joka on pystytetty 1918-20 sodassa kaatuneiden muistolle.

Korkeuksiin kohoava Latvian tiedeakatemia on käymisen arvoinen rakennus, sillä näköalatasanteelta on hulppeat maisemat ympäri Riikaa. Kolmas kaupunkikuvaa piirtävä korkea elementti on Euroopan kolmanneksi korkein rakennus, Riikan teletorni.

Muita yleisiä nähtävyyksiä on mm. KGB:n entinen päämaja Stūra māja, kauppahallit, Riian linna, lukuisat kirkot sekä Ķīpsalan saari, jolta löytyy sympaattista vanhaa puurakentamista.

Mustapäiden talo rakennettiin uudelleen 1990-luvulla ja on Riikan tunnetuimpia rakennuksia.
42 metriä korkea vapauden muistomerkki, Brīvības piemineklis eli puhekielessä Milda.
Tiedeakatemian huipulla.

Riikaan pääsee helposti bussilla Tallinnasta. Bussit lähtevät Tallinna bussijaamista ja matka kestää noin 4½ tuntia. Esimerkiksi LuxExpressin kyydissä matka taittuu mukavasti modernilla kalustolla. Halvimmillaan bussilipun saa alle 10 eurolla. Riikaan pääsee tänä kesänä myös Tallink & Siljan risteilyllä.

Lue lisää: Ruma ja rakastettava Riika

KOŠICE, SLOVAKIA

Matkustin Košiceen tietämättä mitään kyseisestä kaupungista. En tiennyt Slovakiastakaan muuta, kuin mitä olin nähnyt aikanaan Hostel-kauhuleffassa 😀 Kaupunki oli kuitenkin erinomainen valinta ja vaihtoehto Bratislavalle. Ihastuin heti pieneen ja kauniiseen vanhaankaupunkiin, sympaattisiin rakennuksiin, puistoihin ja sinfoniaa soittavaan suihkulähteeseen.

Kaupungin keskusta levittäytyy Hlavná ulican varrelle.

Košice ei ole varsinainen reppureissaajien kohde, joten muita reppuselkäisiä siellä ei juurikaan näkynyt. Asiakaskunta ravintoloissa/kahviloissa ja katukuvassa oli vanhempaa, joten mikään nuorison biletyspaikka se ei ole.

Košiceen kannattaakin matkustaa hyvän ruuan ja kahvilakulttuurin perässä. Suurin osa ravitsemusliikkeistä sijaitsee Hlavná ulican varrella. Keskustasta löytyy myös lukuisia kauniita kirkkoja, teatteri, valtiollisia rakennuksia ja ruttopylväs, jollainen löytyy myös monesta muusta keskieurooppalaisesta kaupungista.

Sunnuntaisin vanhankaupungin takana on myös kiva ulkokirppis. Kaupungin yhtenä nähtävyytenä mainitaan eläintarha, mutta en voi suositella sitä, koska en käynyt siellä tai tiedä, onko eläintarhan toiminta kuinka eettisellä pohjalla.

Hlavné námestie -puisto ja Pyhän Elisabethin katedraali.
Katolinen messu yhdessä monista kirkoista.

Mitään erityistä tekemistä Košicessa ei ole, mutta se on kiva pysähtymispaikka jos olet esimerkiksi Tatravuorilla vaeltamassa tai tulossa bussilla Krakovasta tai Budapestistä. Majoitussuosituksena ehdottomasti Hlavná 100, vanhassakaupungissa sijaitseva boutique-tyylinen majoitus, jonka yhteydessä on myös bistro ja viehättävä sisäpiha.

Lue lisää: Slovakian ihastuttava Košice + Matkustin vahingossa väärään maahan

Hlavná 100:ssa yöpyisin milloin vain uudelleen!

BUDAPEST, UNKARI

Viime syksyltä Tonavan kahtia jakamasta Budapestistä muistoissani on erityisesti Tonavan iltaristeily, jonka aikana pääsee näkemään joen varrella olevat merkittävimmät nähtävyydet upeassa iltavalaistuksessa. Näitä kohteita ovat esimerkiksi parlamenttitalo, ooppera, linnavuori ja useat erilaiset Tonavan ylittävät sillat.

Päiväsaikaan kannattaa kiivetä Gellertinvuorelle, joka tosin vaatii kuntoa, mutta antaa palkinnoksi kauniit näkymät kaupungin ylle.

Budapest on kauneimmillaan ilta-aikaan ja Tonavalta käsin katsottuna.
Näkymää 140 metriä korkealta Gellertinvuorelta.

Monet suuntaavat Unkariin kylpylöiden takia, ja niitä löytyy Budapestistä useampia. Suurin niistä on Széchenyin kylpylä. Kaupungin Suuressa kauppahallissa (Nagy Vásárcsarnok) puolestaan pääsee tutustumaan paikallisiin käsitöihin, ruokiin ja kattavaan tuliaisvalikoimaan. Ruuista on ehdottomasti testattava aitoa gulassikeittoa.

Kaupungissa on helppo liikkua metrolla tai vuokrattavilla kaupunkipyörillä ja e-skuuteilla. Moni saapuu Budapestiin jokilautalla, jotka risteilevät Tonavaa pitkin läpi Euroopan.

Lue lisää: Budapestiä monesta kulmasta

Suuri kauppahalli tarjoaa monipuolisia ostosmahdollisuuksia.
Gulassikeittoa kauppahallista löytyvässä Fakanál Étterem -ravintolassa.

SAMOS, KREIKKA

Turkin kupeessa sijaitsevalla Samoksen saarella matkasin vuonna 2017. Olimme turistikauden viimeisellä viikolla, joten paikka oli uneliaan rauhallinen ja leppoisa. Majoituimme Pythagoreiossa, josta teimme päiväretkiä saaren muihin kyliin, ja vierailimme mm. yrttitilalla, savenvalajanpajassa sekä Timiostavroksen luostarissa. Suosikkikaupunkejani olivat erityisesti pieni ja soma Kokkari, saaren korkein kylä Platanos sekä pääkaupunki Samos.

Kokkarin rantabulevardilta.
Pääkaupungista löytyy kaikki tarvittavat palvelut.

Pienestä koostaan huolimatta Pythagoreiossakin riittää nähtävää, ja vierailimme mm. antiikin aikaisessa vuoren sisään louhitussa Eupalinoksen vesitunnelissa, kylän vieressä sijaitsevalla Heran temppelialueella ja ortodoksisessa kirkossa, sekä vuokrasimme pyörät, joilla pääsi ajelemaan pitkin vuoristoteitä.

Pythagoreio on rakennettu vuorenrinteeseen, ja kylässä kuljeskelu vaatii hyvää kuntoa, sillä portaita on joka paikassa.
Kouros-patsaita Heran temppeliraunioilla.

Auringonpalvojille Pythagoreio ei ole paras vaihtoehto, sillä kylästä löytyy vain pikkukiviranta, mutta taksimatkan päästä avautuu Psili Ammosin hiekkaranta, joka on niin lähellä Turkkia, että pystyt näkemään vihreänä siintävän kansallispuiston vastarannalla. Suosittuja rantakohteita saarella ovat myös Marathokampos ja Votsalakia.

Samokselle kannattaa suunnata erityisesti hyvän ruuan ja ystävällisten ihmisten perässä. Kreikka yleensäkin on helppo ja takuuvarma kohde suomalaisille.

Lue lisää: Syyslomalla Egeanmerellä

Viininlehtikääryleitä.
Souvlaki-vartaita.

GENEVE, SVEITSI

Genevessä tuli vierailtua vuonna 2014, kun varasin itselleni syntymäpäivälahjaksi vierailun Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskukseen CERNiin. Geneve on monen kansainvälisen laitoksen ja järjestön kotipaikka, ja sieltä löytyy CERNin lisäksi myös muun muassa ITU:n, Punaisen ristin ja YK:n päämajat, joissa vierailin viikon aikana.

ATLAS-keskus CERNissä.
YK:n päämajassa.

Kaupunki tarjoaa myös historiaa lukuisten museoiden ja kirkkojen toimesta. Kävin esimerkiksi tieteen historian museossa ja keramiikkamuseossa. Luonnonystäville löytyy keskusta-alueelta kauniita puistoja jättimäisine puineen, kukkivine pensaineen ja suihkulähteineen. Tunnetuimmat maamerkit ovat kukista tehty kello L’horloge fleurie sekä Genevejärvestä kohoava 140 metriä korkea suihkulähde Jet d’eau.

Puistojen rehevän kasvillisuuden lomassa on rauhoittavaa kuljeskella.
Taustalla 140 metriä korkea suihkulähde.

Geneve on shoppailijan paratiisi, ja sieltä löytyykin eri hintaluokkiin sopivia kauppoja katutyylistä aina kalliisiin luksusliikkeisiin. Katutaiteen ystävälle suotuisa kohde on Jonctionin alue, sillä rentoa joenvarsialuetta koristaa useat värikkäät graffitit. Jonctionissa kuljeskellessa kannattaa varautua siihen, että siellä käryää pilvi lähes joka nurkalla.

Kaupungissa kannattaa hyödyntää ilmainen liikennekortti, jonka saat majapaikastasi. Kortilla voit matkustaa rajattomasti ilmaiseksi esimerkiksi raitiovaunulla. Ilmainen kyyti järjestyy myös lentokentältä, josta voit tulostaa automaatista matkalipun ja hypätä junaan, joka vie sinut keskustaan.

Genevestä on helppo tehdä päiväretki Ranskan puolelle sympaattiseen ja kauniiseen Annecyn kaupunkiin.

Lue lisää: Synttärilahjaksi CERNiin (Sveitsi ja Ranska, toukokuu 2014)

Jonction on urbaani joenvarsialue, josta löytyy graffiteja..
..ja kahden erivärisen joen yhtymäkohta.


Joko sinulla on matkasuunnitelmia kiikarissa vai aiotko jäädä suosiolla Suomeen loppuvuodeksi?

18 kommenttia

  • Anna | Muuttolintu

    Itselle tuntemattomia kohteita vielä kaikki, mutta etenkin Samos kiinnostaa! Toivottavasti matkasuunnitelmat toteutuu, ja tämä painajainen nyt olisi pian ohi. Meksiko oli itsellä alustavissa suunnitelmissa tammikuuksi mutta alkaa pahasti näyttämään siltä, että reissu siirtyy. Täällä Australiassa ei saa vielä matkustaa edes maan sisällä toisiin osavaltioihin, siitä huolimatta että tapauksia on ollut paljon vähemmän kuin vaikka Suomessa.

    • Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning

      Ohhoh, onpas Australiassa tiukat keinot käytössä! Toivotaan todella, että tilanne normalisoituis suht pian ja päästäis taas reissaamaan (ja tietty että tautitapaukset ylipäänsä vähenis ja talouskin elpyis). Pidän peukkuja, että pääset vielä jossain vaiheessa Meksikoon! Mihin päin olisit ollut menossa? Se on kyllä niin ihana maa, että sinne jää helposti pala sydämestä 🙂

  • Sonja | FIFTYFIFTY

    Kivoja kohteita, Riika ja Budapest käytyinä. Varsinkin Budapestistä tykkään kyllä hirveästi. En oikein osaa sanoa, tuleeko loppuvuonna lähdettyä ulkomaille vai ei. Ainakin joku pidennetty viikonloppu kiinnostaisi, koska tässä on kohta tullut oltua Suomessa jo vuosi yhtä soittoa. 😀 Palaan töihin ensi vuoden alussa ja sitä ennen olisi tarkoitus mennä kuitenkin vielä useaksi viikoksi ulkomaille reissuun, mutta tässä maailman tilanteessa on jotenkin vaikea suunnitella.

  • Johanna P. / Muu maa mandariini

    Kiva postaus taas Cilla! Meksikossahan on täällä rajat auki ollut kokoajan ja turisteja tulee kokoajan lisää, mikä kyllä itseä hieman huolettaa myös. Portugalissa kuulemma myös tilanne taas hieman pahentunut ja rajoituksia on taas kiristetty etenkin alkoholin oston suhteen.

    • Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning

      Kiitos paljon, ja kiva kun kommentoit tänne Meksikon kuulumisia 🙂 Aika yllättävää, että siellä voi matkustaa vapaasti :/ Ilmeisesti kuitenkin etelänaapurien maarajat kiinni, vai mitähän luin Facesta? Meillä ton reissun määrittelee hyvin pitkälti se, onko Meksikossa sallittu monen sadan hengen tapahtumat tuolloin marraskuussa. Yksin turistina ehkä vois vielä jotenkin vältellä riskejä ja ruuhkia, mutta tuo seminaaritilaisuus on kyllä riskialtis tapahtuma, kun sinne porukkaa ympäri maailmaa, lähinnä just Latinalaisesta Amerikasta.
      Koetahan sä pysyä terveenä!

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Hienosti kerätty tietoa tuossa artikkelin alussa; paitsi koottu matkustussuositukset, niin viitattu myös vakuutusasioihin, jotka on tosi hyvä pitää mielessä. Ja kivat suositukset, ei itsestään selvyyksiä! Budapestia lukuun ottamatta kaikki käymättä.

    Kyllä me toivotaan vielä tänä vuonna Eurooppaan pääsevämme, mutta katsotaan miten käy. Toki Suomessakin riittää nähtävää ja muutama viikko on varattu Suomen matkailulle jo nyt.

  • Sari / matkalla lähelle tai kauas

    Hienoja kohteita. Toivottavasti ihmiset kuitenkin osaavat matkata turvallisesti. Meksiko taitaa vielä olla koronan vuoksi turvaton mutta jospa tauti alkaisi sielläkin hellittää. Me käytiin Norjassa heti kun rajat aukesivat. Loppuvuodesta meidän pitäisi matkata Hollantiin tyttären luo ja odotamme, että rajat aukeavat ja pääsemme Persianlahden risteilylle.

    • Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning

      Kyllä tässä varmasti pitää vielä pitkään olla varovainen ja miettiä tarkoin, mihin uskaltaa lähteä. Itelläni rajoittaa työt sen verran, että en pysty lähtemään mihin tahansa, vaikka rajat aukeaiskin, koska en pysty jäämään 14 päivän karanteeniin. Todennäköisesti menen elokuussa käymään Serbian sijaan ihan vaan Tanskassa, jossa en ole vielä koskaan käynyt 🙂
      Pidetään peukkuja että te pääsisitte sinne Hollantiin ja Persianlahdelle! Onhan tämä vuosi ollut aikamoinen.

  • Tiina Johanna / Kookospalmun Alla

    Hyviä kohteita ja vinkkejä! 🙂 Meillä peruuntui Puolan sekä Ranskan matkat tältä vuodelta eikä oikeastaan nyt ole hirveän innokkaasti jaksanut vielä uusia suunnitelmiakaan tehdä, mutta toki haaveiltu on! Meksiko on mielessä pyörinyt myös, se olisi upea. Tältä listalta kiinnostaisi erityisesti Samos ja Budapest, sekä Riikakin hieman, mutta Riikaan ehkä olemmekin kesällä vielä suuntaamassa. 🙂

  • Pirkko / Meriharakka

    Hiukan haastavaa tuo lentämisen välttely, jos Etelä-Eurooppaan asti mielii – eikä pidä pitkistä ajopäivistä 🙂 Samoin nuo kakkoskaupungit voivat yhteyksien takia olla haastava vaihtoehto, eli lentokentältä pitäisi vielä matkustaa junalla tms. koska lentoja on vasta rajoitetusti. No tietysti siinä kohtaa voisi sitten jo vuokrata autonkin.
    Omalta osaltamme olemme päätymässä nyt alkuun vain Norjaan, lentäen sinnekin, risteilylle Oslo – Bergen -välille pienellä 112 matkustajan aluksella. Syksymmällä kyllä Kreeta tai Rhodos voisi olla jo käypä vaihtoehto jos tilanne pysyy hyvänä.

  • Ailajajuha

    Olemme jo tehneet päätöksen siitä, että jätämme tänä vuonna varsinaisen matkailun väliin. Hyviä pointteja asiaan olet listannut. Koen itse tilanteen epävarmana ja siksi mieluummin pidän taukoa ihan suosiolla, ennemmin kuin stressaan mahdollisista uusista aalloista tai erilaisista varotoimenpiteistä tai peruutuksista. Tämän vuoden agenda meillä on käydä kaikenlaisissa kivoissa paikoissa ja pyöräillä ympäri pääkaupunkiseutua. Helsinkiläisinä se on helppoa ja alkukesä on ollut yllättävän antoisa. Kävin esimerkiksi ensimmäistä kertaa elämässäni Fazerin vierailukeskuksessa. Monta muuta puistoa, pyöräreittiä, kartanoa ja elämyskeskusta odottaa vielä.

  • Noora / Seikkailumielellä

    Seurailin alkukesästä matkailun avautumista Baltiaan ja kun korona ei lähtenyt sen myötä räjähtämään käsiin, varailin tällä viikolla (kylläkin kattavilla peruutusmahdollisuuksilla) heinäkuun lopulle reissun niille suunnille. Tarkoitus olisi käydä niin Virossa, Latviassa kuin Liettuassakin. Varaudun kuitenkin myös siihen, että matka täytyy perua, jos tilanne tässä kuukauden sisällä oleellisesti muuttuu. Baltiaa tai näitä muutamaan Pohjoismaata kauemmaksi en tällä hetkellä edes haaveile meneväni, mutta ehkä joskus loppuvuonna sitten, jos tilanne maailmanlaajuisestikin lähtisi kohenemaan.

    • Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning

      Varmaankin Baltia on ihan turvallinen alue matkailuun. Toivotaan että tartunnat ei lähdekään nousuun siellä! Mä taisin sun blogiin jo kirjotellakin, että vaihdan tuon Serbian Tanskaan, mikäli tilanne nyt ei tässä kuukauden aikana kovin dramaattisesti muutu. Jos Baltia ei olis jo ennalta tuttu, niin olisin lähteny varmasti Riikaan sillon elokuun alussa risteilylle.
      Toivottavasti sulle tulee mukava reissu! 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.