Afrikka,  Egypti

Kiertomatka islamilaisessa Kairossa

Marokosta matkamme jatkui Ateenan kautta Kairoon, johon saavuimme aamuyöllä. Kentältä poistuminen kävi noin puolessa tunnissa, jonka aikana oli ostettu myös viisumit. Egyptiin ei tarvitse e-Visaa, vaan sen saa pankin tiskiltä 25 USD hintaan (varaa käteistä). Maahantulossakaan ei hirveämmin kyselty mitään. Tuloaulassa ostin vielä Orangen SIM-kortin, jossa oli dataa 19 Gigaa (hinta 8 €). Orange toimi erinomaisesti Kairon lisäksi Luxorissa, mikä oli hyvä, koska asunnossamme ei ollut wifiä.

Egyptin viisumi maksaa 25 USD ja sen saa lentokentältä pankin tiskiltä.

Marrakeshistä tuttuun tapaan myös Kairossa etukäteen sovittu kyytipalvelu feidasi meidät. Soittelin majapaikan respaan, eikä mies ollut tietoinen kyydistä, vaikka siitä oli käyty useita keskusteluja Bookingin sovelluksessa. Eräs vanhempi taksikuski kuitenkin lähestyi meitä, ja setvimme puhelimen välityksellä majapaikan osoitetta ja kyydin hintaa. Päädyimme maksamaan 20 dollaria vajaan tunnin matkasta, sillä majapaikkamme sijaitsi Gizan puolella.

Saapuminen Kairoon/Gizaan

Yöllinen Kairo oli hiljainen. Matkalla kuski esitteli nähtävyyksiä, ja päädyimme sopimaan seuraavan päivän ohjelmasta. Palkkaisimme kuskin kierrättämään meitä vanhassakaupungissa, koska käytännössä ainoa asia, jonka halusin Kairon puolelta nähdä, oli islamilainen vanha Kairo. Sinne pääsy vaikutti kuitenkin epävarmalta, eikä meillä ollut suurempaa kiinnostusta lähteä seikkailemaan Kairon julkisiin. Kuski ehdotti lisäksi koptilaisen Kairon kierrosta, mutta enemmän kiinnosti nimenomaan islamilainen arkkitehtuuri ja taide.

Voit lukea lisää mm. koptilaisesta Kairosta Meriharakan blogista. Olimme Egyptissä samaan aikaan, tammikuun 2024 lopussa, joten jutut ovat uunituoreita.

Majoituimme Hur Pyramids Inn -majatalossa (*affiliate-linkki), jota pyöritti perheen alakouluikäiset lapset. Minua suretti lasten elämättä jäävä lapsuus ja koulutus, jota he eivät tule koskaan saavuttamaan. Tämä on valitettava tosiasia monessa maassa, eikä siihen oikein ole keinoja puuttua. Majoitus oli muuten hyvä ja edullinen ja se sijaitsi aivan pyramidien takapihalla. Kolme yötä maksoi 53 €. Majoitus piti maksaa käteisellä euroissa, ja sinne hupeni meidän Marokosta jääneet vähät eurot.

Hur Pyramids Inn sijaitsee aivan Gizan pyramidien takana.

Egyptin punta on syöksynyt inflaation vuoksi ennätysmatalalle, eikä paikallisella valuutalla ole juurikaan arvoa. Varaa siis mukaan reilusti dollareita ja euroja. Niitä ei saa nostettua tai vaihdettua kuin mustan marketin kautta. Asia lienee toisin isoissa hotelliketjuissa, mutta pienemmät kaupat, taksikuskit, majatalot yms. eivät halua Egyptin puntia.

Ajelua Kairon kaduilla

Muutaman tunnin unien jälkeen taksikuski saapui puolenpäivän maissa noutamaan meitä. Sovimme hinnaksi 50 dollaria. Kuski kierrätti meitä rändom paikoissa ja ajelimme katuja ristiin rastiin. Minulle tämä sopi mainiosti, sillä tykkään istua autossa samalla kun ohikiitävät maisemat näyttävät pieniä välähdyksiä paikallisesta elämästä.

Aistit rekisteröivät ikkunoissa roikkuneet pyykit, tien laidassa juosseet kamelit, hevoskärryt vihanneskuormineen, kuoppaiset tiet, puretuista rakennuksista nousseet pölypilvet, pelottavan kallellaan olleet kerrostalot ja autojen loputtomat tööttäykset. Silloin tällöin liikennevaloissa autojen ikkunaan ilmestyivät likaiset lasten kasvot ja dollareita pyytäneet pienet kädet. Kuski hätisteli lapset pois ja veti ikkunat kiinni.

Jouluhatut Kairon kaduilla keskipäivän helteessä oli erikoinen näky.

Kävimme mm. Niilin varrella ja näimme kaupungissa käynnissä olevia rakennusprojekteja. Liikenne oli yhtä kaoottinen kuin sen olettikin olevan. Lisäksi ilmassa leijui ihan järkyttävä pakokaasun katku, joka ei varsinaisesti houkutellut kävelylenkille. Kairon ränsistyneisyydestä tuli monin paikoin mieleen eräs toinen maailman metropoleista, Mexico City. Asukkaitakin on suunnilleen saman verran, päälle 20 miljoonaa, kun esikaupunkialue otetaan mukaan.

Niilin varrella.

Moskeijakierroksella

Moskeijoista suuntasimme ensitöiksemme katsomaan Kairon linnoituksella sijaitsevaa Muhammed Alin moskeijaa. Moskeija on verrattain uusi – se on rakennettu vasta 1830-40-luvuilla. Itse Muqqtamin kukkulalla sijaitseva Saladinin linnoitus sen sijaan on peräisin jo 1100-luvulta. Ottomaanien aikakaudelta peräisin oleva moskeija tunnetaan myös nimellä alabasterimoskeija, ja se on Kairon näkyvimpiä maamerkkejä.

Muhammad Alin moskeija eli alabasterimoskeija.

Madrasat

Muhammed Alin moskeijan jälkeen vuorossa oli Sultan Hassanin madrasa-moskeija. Madrasa on islamilainen koulu, joka nykyään voi viitata sekä korkean tason uskonnolliseen että sekulaariin eli maalliseen kouluun. Madrasat syntyivät 1000-luvulla seldžukkien aikakaudella, ja ensimmäiset niistä perustettiinkin nykyisen Turkin ja Keski-Aasian seuduille, mistä järjestelmä levisi myöhemmin Lähi-itään ja Afrikkaan.

Madrasoissa on alunperin opetettu vain Koraania ja sharia-lakia, mutta myöhemmin opetustarjontaan tuli mukaan myös mm. luonnontieteet. 1200-luvulla madrasoissa opetettiin esimerkiksi lääketiedettä. 1900-luvulla madrasojen koettiin taannuttavan islamin kehitystä, jonka seurauksena monet opinahjot muutettiin maallisiksi yliopistoiksi.

Sulttaani Hassanin madrasa-moskeija vasemmalla ja El-Refa’in moskeija oikealla.

1300-luvulla Mamelukkien sulttaanikunnan aikakaudella rakennettuun Sultan Hassanin madrasa-moskeijaan on 80 EGP:n eli noin 2,50 € pääsymaksu. Siellä minua ihastutti erityisesti katosta roikkuneet lyhdyt ja unelias tunnelma.

Erkanimme kierroksen aikana veljen kanssa, ja jäin lopulta yksin pyörimään käytäville. Kun olin lähdössä ulos, joku opettaja pyysi minut mukaansa ja löysin itseni syömästä pähkinöitä uskon oppitunneille tulleiden ihmisten kanssa. Pian tajusin, että minutkin oli kutsuttu kuulemaan opetusta, mutta onnistuin liukenemaan paikalta.

Jos olisin ollut yksin matkassa, olisin varmaan jäänyt mielenkiinnosta kuuntelemaan, sillä paikallisen yhteiskunnan ymmärtäminen vaatii myös sen, että ymmärtää heidän näkemyksiään ja uskomuksiaan maailmasta.

Kissat ovat tervetulleita moskeijoihin <3

Uutta ja vanhaa

Madrasa-moskeijan vieressä sijaitsee El-Refa’in moskeija, joka on peräisin 1800-1900-lukujen taitteesta. Sen arkkitehtuuri on suunniteltu kunnioittamaan ja täydentämään viereisen madrasan designia. Paikalla on sijainnut aiemmin pienempi moskeija, joka muutettiin myöhemmin zawiyaksi, suufilaisten oppipaikaksi. Moskeijan nimi El-Refa’i viittaakin sunni-islamin alamuotoon, suufilaisuuteen, jonka yksi haara rifa’i on.

Rauhallinen tunnelma jatkui tämänkin moskeijan puolella. Sisustus oli pimeä ja synkkä, mikä miellytti silmääni. Kattokupoli oli aivan super-kaunis ja yksityiskohtaiset kaiverrukset seinissä saivat huokailemaan ihastuksesta. Moskeijasta tuli hieman mieleen katoliset ja ortodoksikirkot.

Moskeijassa sijaitsee edesmenneiden arvostettujen henkilöiden hautoja, joihin saimmekin yllättäen opastetun kierroksen eräältä moskeijan vartijalta. Rakennukseen on haudattu mm. Iranin viimeinen šaahi, Egyptin kuninkaallisia sekä suufimystikkoja.

Miksi entisen Persian (nyk. Iranin) kuningas sitten haudattiin Egyptiin? Šaahi Mohammad Reza Pahlavi uudisti silloista Persiaa reilulla kädellä, minkä ansiosta esimerkiksi naisten oikeudet kasvoivat huomattavasti. Lähes 40 vuotta hallinnut Pahlavi yritti muuntaa persialaisen yhteiskunnan länsimaisemmaksi, joka vihastutti shiia-ylimystöä. Lopulta šaahi ajettiin maanpakoon Kairoon, ja Persian tilalle perustettiin Iranin islamilainen tasavalta. Vuodesta 1979 lähtien Iranin demokraattinen kehitys ja naisten oikeudet taantuivat kivikautiselle tasolle.

Katon upeita koristeluja. Kultaus (illumination) on olennainen osa islamilaista taidetta.

Kierroksen neljäs kohde oli Amr ibn al-Asin moskeija, joka on Egyptin vanhin moskeija, rakennettu jo 640-luvulla. Moskeija sijaitsee entisen al-Fustatin kaupungin paikalla, joka oli aikanaan islamilaisen maailman suurimpia kaupunkeja.

Saavuimme moskeijalle, kun iltapäivän rukous oli meneillään. Hiivimme sisään ja asetuimme istumaan moskeijan takaseinälle. Vastoin yleistä käsitystä moniin moskeijoihin saa mennä myös rukouksen aikana, mutta se täytyy tehdä huomiota herättämättä.

Rukouksen loputtua kiertelimme hieman rukoussalissa. Useampi egyptiläinen mies tuli juttusille ja halusi ottaa kuvan veljen kanssa. Etenkin muslimimaissa veljeni fitness-olemus on kiinnostanut miehiä ja monet ovat tulleet kommentoimaan asiaa positiiviseen sävyyn.

Vierailuetiketti ja hijab

Moskeijaan mentäessä sekä miesten että naisten on peitettävä vähintään olkapäät ja polvet, mutta itse en tuntisi oloani mukavaksi t-paidalla tai paljailla nilkoilla. Itse asiassa nilkan vilauttaminen on joissain islamilaisissa yhteiskunnissa verrattavissa paljaaseen rintavakoon länsimaissa. Minulla on tapana käyttää pitkähihaisia mekkoja, jotka ulottuvat joko nilkkaan tai polven kohdalle, ja mekon alle puen legginsit.

Osa moskeijoista vaatii naisilta hijabin käyttöä. Itse käytän usein arjessakin turbaanihuivia, joka oli sovelias Egyptissä, mutta ei riittänyt Qatarissa, missä jouduin vetämään moskeijasta saadun hupullisen kaavun päälleni. Hijabilla on siis monta eri tasoa, joka voi vaihdella turbaanityylisestä huivista niskan ja kaulan peittävään huiviin ja äärimmäisiä muotoja edustaviin vain silmät paljastavaan niqabiin sekä koko vartalon päästä varpaisiin peittävään burkaan.

Huivin voi sitoa myös eri tavoilla: osa musliminaisista kietoo sen vain löyhästi pään ympärille, jolloin kaula ja osa hiuksista jäävät näkyville, kun taas toiset sitovat sen tiukasti kiinni huivineuloilla.

Moskeijaan mentäessä kengät tulee ehdottomasti jättää ulkopuolelle erillisiin hyllyihin. Ei-muslimien ei tarvitse tehdä wudua eli rukouspesua, koska he eivät ole menossa rukoilemaan. Jos haluaa toimia ihan kunnolla etiketin mukaan, tulee moskeijaan astua oikealla jalalla ja poistua sieltä vasemmalla. Tätä ei kuitenkaan odoteta ei-muslimeilta, kuten ei myöskään moskeijaan astumis -tervehdyksen lausumista. Kaikkia sitoo yleiset käytöstavat eli moskeijassa ei saa puhua kovalla äänellä ja käytöksen on oltava hillittyä.

Seuraavassa postauksessa keskityn Egyptin muinaisempaan historiaan, kun suuntaamme Gizan pyramideille.

24 kommenttia

 • sari/ matkalla lähelle tai kauas

  Mielenkiintoinen kuvaus Kairosta! Nyt sinne taitaa taas jo olla turvallista matkustaa. Meillä reissu sinne jäi aikanaan Egyptin kapinoiden vuoksi.
  Tuliko teille Bookingin kautta tilatusta kyydistä maksu? Itsellä teki kyytivaraus oharin Barcelonassa. Onneksi tallensin kaikki soitot ja muut kännykkään ja näin onnistuin neuvottelemaan maksamani korvauksen takaisin.

  • admin

   Koko Egyptin matkailu on romahtanut viimeisen vuosikymmenen aikana, eikä Kairossakaan juuri turisteja näkynyt. En voi väittää, että Egypti olisi maailman turvallisimpia maita, ja siellä on Global peace indexinkin mukaan erittäin kohonnut riski terrori-iskulle, mutta aika huonoa tuuria pitää olla, jos sellainen sattuu joskus kohdalle. Toisaalta se oli yksi syy, miksi vältimme esimerkiksi metron käyttämistä.

   Ja mitä kyytiin tulee, se oli sovittu ihan majapaikan kanssa. Viestit oli samassa ketjussa, missä majoitus kertoi ensin check-in ajoista yms. Ei maksettu mitään, koska se olisi joka tapauksessa pitänyt maksaa käteisellä vasta sisäänkirjautumisen yhteydessä. Olin etukäteen jo valmistautunut siihen, ettei kyydit noissa maissa saavu paikalle, joten yllätys oli suuri, kun sitten tuon ulkopuolisen taksikuskin kanssa hommat hoituikin ajallaan sovitusti. Kuski heitti meidät tuon kaupunkikierroksen lisäksi viimeisenä päivänä myös lentokentälle. Voin ehdottomasti suositella, jos joku tarvitsee luotettavaa kontaktia Kairoon!

 • Jenni / Unelmatrippi

  Hyvää käytännön tietoa muun muassa pukeutumisesta, hintatasosta ja ilmanlaadusta. Hinnoissa yllätti vähän tuo pyramidien liepeillä sijaitseva majoitus, jonka hinta kuulosti varsin edulliselta tasoon nähden. Voisi kuvitella, että jos pyramideista näkyy majatalon ikkunoille vilaustakaan, hinta olisi kovempi.

  • admin

   Kiitos kommentista 🙂 Majoitukset oli muuhun hintatasoon nähden todella edullisia. Esimerkiksi Luxorissa meillä oli Airbnb:n kautta kahden makuuhuoneen omakotitalo kattoterassilla 5 yöksi ja se maksoi vain 74 €.
   Tosin tuo pyramidi-majoitus oli varattu useampi kuukausi etukäteen, kun taas viime tippaan jätettäessä hinnat Gizassa näyttää nousevan.

   Alueena se Giza ei ole mitenkään erityisen viihtyisää ja pyramidien välitön ympäristö on suorastaan karsea. Tykkäsin Kairon puolesta paljon enemmän. Vaikka kyllä me siellä Gizassakin liikuttiin jalkaisin mm. muutaman kilometrin matka isoon ruokakauppaan.

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Jos Kairosta tulee mieleen edes paikoitellen Mexico City, niin ei se ihan huono paikka voi olla – toisin kuin olen ajatellut. Ennakkokuvitelmista huolimatta Kairo on ollut pitkään paikka, jossa haluan käydä. Samaan kiinnitin myös huomiota kuin Jenni, yllättävän edulliselta majoitus tosiaan kuulosti.

  • admin

   Mexico City -fanina tykästyin Kairoon ensisilmäyksellä, vaikka olin kuullut siitä pelkkää huonoa. Haluan kyllä joskus palata vielä sinne, vaikka muu Egypti ei jäänytkään erityisemmin kiinnostamaan – etenkään kun sieltä ehti nähdä jo kaikki tärkeimmät temppelit sun muut. Kairon lentokentästäkään ei jäänyt mitään pahaa sanottavaa, vaikka siitä varoiteltiin etukäteen, että se on sekavin kenttä koko maailmassa.

 • Virpi / Virpin Maailma

  Mielenkiintoinen postaus ja kattavaa tietoa moneen asiaan mm. moskeijoissa käyttäytymiseen. Vaikka yleisesti pukeutumiskoodi on varmaan tiedossa sellaisilla, jotka matkoillaan käyvät kirkoissa/moskeijoissa, niin nämä kummalla jalalla tulisi astua sisään ja ulos oli ainakin minulle ihan uutta tietoa.
  Itse myös janoan matkoilla tietoa ja haluan nähdä mm. paikallista elämää, ymmärtää uskontoa ja paikallista ajatusmaailmaa. Ja autossa istuminen ja ajelu siellä täällä kuuluu myös omiin lemppareihin.

 • Eveliina / Reissukuume

  Mielenkiintoinen postaus – jälleen kerran! 🙂 Ja tuo moskeija on kyllä upea! Mikä sun kokemus muuten on, saako moskeijoissa yleensä kuvata? Omalle kohdalle on osunut vain muutama moskeija, mutta niissä kaikissa on ollut ankara kuvauskielto 😮

  • admin

   Kiitos 🙂 Moskeijoissa saa yleensä kuvata (ei salamalla). Ainoa kielto on, että rukoilevia ihmisiä ei saa kuvata siten, että niistä on erotettavissa kuka kuvassa on. Eikä tietysti sitä rukoushetkeä saa muutenkaan häiritä kuvaussessiolla. Mutta yleisesti ottaen kaikki moskeijat, joihin turistit/ei-muslimit pääsee, on yleensä olleet sellaisia, ettei niissä ole kuvauskieltoa. Poikkeuksen tekee Istanbulin sininen moskeija, ja käsittääkseni Jerusalemin Al-Aqsassa ei myöskään saa mielellään kuvata. Tosin ykskin mun algerialainen muslimituttava kävi siellä ja laitto kyllä stooreja Instaan. Enemmän noihin kieltoihin oon törmännyt kirkoissa. Ihan mielenkiinnosta jäin miettimään, että missä moskeijoissa noita kuvauskieltoja on ollu?

 • Anne | Elämää Nomadina

  Todella kiinnostavaa luettavaa, ja hienoja kuvia moskeijoista! Kairo / Giza on sellainen kohde, missä kiinnostaisi kertaalleen käydä, ja se itse asiassa oli yksi reittivaihtoehto nyt maaliskuulle kun tullaan Keniasta Suomeen, mutta aikataulusyistä jäi nyt sitten kuitenkin vielä odottamaan parempaa hetkeä. Tähän postaukseen varmasti palaan sitten kuin Kairo tulee ajankohtaiseksi. Muistiin menee myös tuo majoitus pyramidien lähellä, sen hinta on ollut kyllä todella edullinen!

  • admin

   Kiitos kommentista 🙂 Suosittelen kyllä Kairoa! Gizan puoli ei ole kovin viihtyisä, mutta kyllä siellä muutaman päivän jaksoi olla. Ainoa miinuspuoli Kairossa oli se järkky pakokaasu ja rahan pummaus. Tai lähinnä sitä kerjäämistä oli Gizan puolella, missä poliisista lähtien oli yks jos toinen vastaantulija käsi ojossa. Mutta vanha Kairo on ehdottomasti näkemisen arvoinen ja hyvin kuvauksellinen.

 • Heidi / Himomatkaajan turinoita

  Kiitos kattavasta postauksestasi!
  Kävin Kairossa viime vuosituhannen puolella ja on valitettavasti yksi niistä kaupungeista joka ei houkuttele palaamaan takaisin. Harmi sinänsä, kaupungin kulttuurihistoria on melkoinen ja nähtävää olisi todella paljon. Kairo kuului myös oman ”bucket-listani” kärkeen ja olen miettinyt, että oliko tämä ehkä se syy siihen, miksi petyin niin pahasti (liian suuret odotukset vrt. todellisuus).

  • admin

   Harmi kuulla, että Kairo oli pettymys 🙁 Olen huomannut monesti saman, että ne paikat, mistä on korkeat odotukset, eivät sitten vastaakaan mielikuvia, kun taas paikat, joita on haukuttu etukäteen, osoittautuvatkin viehättäviksi. Koetan nykyään lähteä reissuun melko tyhjin/neutraalein odotuksin.

 • Reissu-Jani

  Hienon viisumitarran saittekin passiin. Itse hankin eVisa netistä, ja passiin tuli vain tylsä entry leima eikä tuollaista hologrammi-tarraa. Pöh… Ateenan kentällä tarkastettiin boarding-vaiheessa että jonkilainen viisumipaperi on, mutta kaiketi sanomalla VOA olisi päässyt myös Kairon lennolle.
  Mielenkiintoinen tieto että Persian shaahi on haudattuna Kairoon.

  • admin

   Olihan tuo koko reissun hienoin merkintä passiin. Qatarissa tuli vain valkoinen tarra, jossa oli viivakoodi. Jännä ettei meiltä kysytty Ateenassa mitään viisumista, vaikka taisi olla sama lentoyhtiökin (Aegean). Egyptin päässä sitten kyseltiin paljonkin, kun lähdettiin Dohan kautta Omaniin. Googlailivat pitkään koneelta, saako suomalainen tosiaan VOAn. Oli näytettävä myös jatkolento Omanista Abu Dhabiin.

 • Matkalla kaikkialle / Sarianne

  Upeita kuvia moskeijoista! Olin Egyptissä käymässä 2022 ja osittain samoja kokemuksia silloin kuin teilläkin. Bookingin kautta varatut kuskit tulivat välillä ja välillä taas sai soitella perään, että lähettivät jonkun 🙂 Gizassa oli tosiaan paljon edullisia majoituksia, joiden kaikkien kattoterassilta näkyivät pyramidit. Paikka muuten oli hieman kaoottinen, mutta oli siinä oma tunnelmansa katsella pyramideja kattoterassilta, ja illalla vieläpä valoshowlla 🙂 Yleisesti Egypti jäi mieleen todella kiehtovana maana upeine historiallisine nähtävyyksineen!

 • Tiina Johanna / Kookospalmun Alla

  Tosi mielenkiintoista tietoa! 🙂 En ole koskaan Egyptissä käynyt ja paikka kyllä kiinnostaa. Eräs ystäväni on ollut siellä töissä matkaoppaana ja tykkäsi kyllä kovasti. Hyvin kirjoitettu ja paljon asiallista informaatiota!

 • Mari/ Maailma kotina

  Yllättävän paljon itsellä huonoja kokemuksia myös kentälle etukäteen tilatuista kuljetuksista. Nimenomaa niin, että tulee kun lystää (monien soittojen jälkeen) – eikä edes anteeksipyyntöä..

 • Ne Tammelat

  Auton kyydissä saa harvoin hyviä kuvia, mutta se on sellaista, josta mekin nautimme ja näkee tosiaan paikallista arkea kaikkine puolineen. Harvoin sitä saa sanoitettua oikein mitenkään blogiin, että mitä kaikkea teiden varsilla näkyy, mutta omaan mieleen jää onneksi aina se kokonaiskuva kohteesta.

  Upeita nuo moskeijat ja paljon kerrot mielenkiintoista tietoa niistä.

 • Pirkko / Meriharakka

  Isosta, tai Kairon tapauksessa voisi kai sanoa, valtavasta kaupungista on moneksi!
  Meitä kiinnosti enemmän koptilainen Kairo ja elämä kaduilla kuin moskeijat, mutta olihan tuon alabasterimoskeijan viereinen terassi hyvä näköalapaikka kaupunkiin.
  Myös Tahrir-aukio kiinnosti sen arabikevääseen liittyvän historian tiimoilta.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.