Espanja,  Eurooppa,  Kreikka,  Turkki

Kreikka, Espanja, Turkki – Vinkit kesän suosikkikohteisiin

Suomalaiset ovat pikkuhiljaa alkaneet varailla tulevan kesän ja alkusyksyn matkoja. Top 3 suosituimmissa kohteissa kisailevat tälläkin kertaa tutut ja turvalliset Etelä-Euroopan maat, Kreikka, Espanja ja Turkki.

Kasaan alle kohde- ja päiväretkivinkit Kreikan Samokselle, Espanjan Aurinkorannikolle sekä Turkin Alanyaan. Ne ovat kaikki helppoja kohteita ja tarjoavat monenlaista aktiviteettiä tai ihan vain aurinkolomaa, jos sellaista kaipaa.

Kreikka – Samoksen saarikierros

Samoksen viihtyisä pieni saari kuuluu Pohjois-Egean saariin ja se sijaitsee aivan kivenheiton päässä Turkin länsirannikosta. Olin Samoksella Tuin pakettimatkalla, ja majoituksemme oli Pythagóreiossa, saaren kaakkoiskulmassa. Kylä on todella lähellä Samoksen lentokenttää, joten matka hotellille ei kestä kauaa.

Pieni kylä on leppoisa tunnelmaltaan ja tarjoaa yllättävän paljon nähtävää, joiden pariin pääsee vaikkapa pyöräillen. Satama-alueelta löytyy runsaasti tavernoja, ja hieman sivummassa on ostoskatu. Pythagóreion, samoin kuin Samoksen muut kirkot ovat vierailun arvoisia. Ortodoksiset kirkot kilpailevat koristeellisuudellaan katolisten kirkkojen kanssa, ja etenkin yksityiskohtaiset ikonostaasit hämmästyttävät.

Pythagóreion rantabulevardia.
Ortodoksisissa kirkoissa on näyttävät ikonostaasit.
Pythagóreionin ympäristöä on helppo kierrellä pyörällä.

Unescon perintökohteet

Jos ahtaat paikat eivät ahdista, Pythagoréion alueella kannattaa käydä Eupalinoksen tunnelissa. Tämä muinainen vesikanava on louhittu vuoren halki yli 2500 vuotta sitten. Tunnelia alettiin louhia vuoren molemmilta sivuilta, ja arkkitehtoniset kaavat laskettiin käyttämällä Pythagoraan laskuoppeja. Matematiikan tunneilta tuttu Pythagoras oli kotoisin Samokselta, ja tästä juontuu myös Pythagóreion kylän nimi. Satamasta löytyy tälle antiikin matikkanerolle omistettu patsas.

Eupalinoksen tunneli on yli 2500 vuotta vanha.
Aikansa matikkataituri Pythagoras asui Samoksella.

Kuutisen kilometriä Pythagóreiosta länteen sijaitseva Heraion eli Heran temppelialue on toinen antiikkinen vierailukohde, jossa kannattaa piipahtaa. Heran temppeli oli aikanaan antiikin maailman suurin, mutta nykyään rakennelmista on jäljellä enää yksi pylväs ja raunioituneet perustukset. Mielenkiintoisia yksityiskohtia, kuten vanhoja koristekaiverruksia ja kirjoitusta on kuitenkin edelleen nähtävissä.

Temppeleiden lisäksi alueelta löytyy jäännöksiä mm. alttarista ja erilaisista patsaista. Aikanaan kuros-patsaiden rivistö on koristanut Samoksen Pyhää tietä, joka kulki Pythagóreion kaupungista temppelille asti. Nykyään osa tiestä on jäänyt valitettavasti Samoksen lentokentän alle.

Sekä Eupalinoksen tunneli että Heran temppeli kuuluvat Samoksen yhteiseen Unescon maailmanperintökohteeseen.

Ei pysty tajuamaan, kuinka tällaisia pylväitä on rakennettu yli 2000 vuotta sitten.
Geneleos-ryhmä Heran temppelialueella.

Pienet kylät ja niiden tarjonta

Pythagóreiosta suosittelen tekemään päiväretken jos toisenkin Samoksen muihin kyliin. Saaren keskiosista Koumaradaioin alueelta löytyy monenlaista nähtävää, mm. Pyhän Ristin luostari (Moní Timíou Stavroú), kiva pieni Klironomoksen yrttitila, sekä perinteisiä kreikkalaisia keramiikkataitoja esittelevä YDRIA ja RAKU Art -käsityöpaja. Pajalla voi seurata ammattilaisen työskentelyä ja ostaa taidokkaasti koristeltuja saviesineitä.

Samoilla suunnilla sijaitsee Samoksen korkein kylä, Platanos, jonne on hyvä pysähtyä lounaalle. Kylästä on hienot näkymät mm. Kérkis-vuorelle. Vuorelta löytyy Pythagoraan luola, jossa miehen kerrottiin asuneen ja opettaneen noin 500 eaa. Kérkiksellä on myös vaellusreittejä.

Pyhän Ristin luostari.
Näkymää Platanoksen kylästä.

Saaren pohjoisrannikolla kävimme menneiden vuosien suositussa rantakohteessa, Karlóvasissa, joka oli off-seasonin aikaan suht autioitunut ja näivettynyt. Mikään aavekaupunki Karlóvasi ei sentään ole, vaan siellä on mahdollista päästä tutustumaan esimerkiksi viinikellareihin. Samoksen erikoisuus viinirintamalla on puolimakea Muscat.

Saaren keskiosan tiet ovat serpentiiniä, mutta paluureitti pohjoista rantatietä pitkin on paljon joutuisampi. Matkalla suosittelen pysähtymään vielä vaikka kahvilla ja jäätelöllä Kokkárin sympaattisessa kalastajakylässä.

Viihtyisä asumus Kokkárin kylän edustalla.

Ostokset ja rannat

Menoa ja parempia ostosmahdollisuuksia kaipaaville ehdotan suuntaamista Samoksen samannimiseen pääkaupunkiin. Sinne on suht edullista ajaa taksilla Pythagóreiosta. Pääkaupungista löytyy kaikki tarvittavat palvelut ja se on huomattavasti isompi kohde kuin saaren kylät.

Pythagóreiossa on vain pikkukivirantoja, ja lähin hiekkaranta, Psili Ammos löytyy 7 km päästä. Rannalle pääsee taksilla tai veneellä. Jos haluaa huilailla rannalla joka päivä, kannattaa majoitus ottaa Pythagóreion sijaan Marathokampoksesta tai Votsalakiasta.

Samoksen ja Vathyn tuplakaupunki on saaren suurin ja samalla Samoksen pääkaupunki.
Psili Ammosin ranta sijaitsee 7 km Pythagóreiosta ja on aivan kivenheiton päässä Turkin rannikosta.

Pythagóreio ei sovi huonojalkaisille, sillä kylä on rakennettu rinteeseen ja kujien tilalla on pitkät portaat. Mutta muilla reissaajilla kunto ainakin kasvaa kohisten!

Samoksen parhaat ruuat: täytetyt gyros-pitaleivät, dolma-viininlehtikääryleet, souvlaki-vartaat ja kahvin kanssa nautittu pala makeaa baklavaa.

Kylmät viininlehtikääryleet ja tsatsiki maistuvat kuumana kesäpäivänä.

Espanja – Fuengirola ja Costa del Sol

Olen asunut Fuengirolassa, joten se on kaikkein tutuin kohde. Kaupunkina Fuge ei ole mitenkään järisyttävän kiinnostava, joskin ajan siellä saa kyllä kulumaan makoilemalla rannalla, kuljeskelemalla pitkää rantapromenadia tai istuskelemalla ravintoloissa ja kahviloissa. Pari pientä ”vesipuistoakin” siellä on. Kaupungista löytyy myös Biopark, joka eroaa tavanomaisesta eläintarhasta siten, että eläimet saavat elää luonnollisia jäljittelevissä oloissa ja eläinpuiston päätarkoitus on elvyttää uhanalaisia lajeja.

Fuengirolan rantaviivaa.

Historian havinaa ja vuoristopatikointia

Historiasta kiinnostuneille voin suositella kaupungin länsireunalla sijaitsevaa Sohailin linnaa. Linnoitus on aikanaan ollut strateginen kohde puolustusmielessä. Linna on reilu tuhat vuotta vanha, ja se on rakennettu Umaijadin arabidynastian aikaan. Linnan vierestä löytyy lisäksi vaatimattomat muinaiset rauniot, jonne pääsee kiertelemään. Raunioiden arvellaan olevan peräisin noin vuodelta 300 eaa., ajalta ennen roomalaisvalloittajien saapumista.

Castillo Sohail on Fuengirolan tunnetuimpia nähtävyyksiä.

Fuengirolan ympärillä on lukemattomia pikkukyliä. Ihastuttavin niistä lienee ylempänä vuorilla sijaitseva Mijas Pueblo, jonka takaa lähtee patikkapolkuja vuoristoon. Polut ovat eri pituisia, joten jokaiselle löytyy varmasti sopiva. Osa poluista on juurakkoisia, eli esimerkiksi millään lastenrattailla sinne ei kuitenkaan voi lähteä.

Itse Mijas Pueblo on kaunis valkoinen espanjalaiskylä, johon kannattaa poiketa esimerkiksi taide- ja keramiikkaostoksille tai johonkin lukuisista ravintoloista. Kylään pääsee helposti bussilla.

Kylässä olevat aasi-taksit on hyvä jättää väliin, sillä kyseinen turisteille suunnattu toiminta rasittaa eläimiä ja aiheuttaa niille kipuja estäen myös lajityypillisen käyttäytymisen.

Mijas Pueblo on tyypillinen andalusialainen valkoinen kylä. Kylän takaa lähtee patikkapolkuja Mijas-vuorelle.

Junalla ja bussilla ympäri rannikkoa

Malagan ja Fuengirolan välillä kulkee Renfen junareitti, jota pitkin pääsee näppärästi lähikyliin. Espanja on tunnettu laadukkaista nahkatuotteista ja runsaslukuisista pikamuotiketjuista. Nahan ja pikamuodin suhteen jokainen tehköön omat valintansa, mutta ostosmahdollisuuksia kaipaaville hyvä kohde on Plaza Mayorin ostoskylä. Plaza Mayorista löytyy lisäksi paljon ravintoloita ja muita liikkeitä. Taisimme käydä siellä työporukan kanssa myös hohtokeilaamassa. Toki Fugestakin löytyy ostareita, esimerkiksi Miramar.

Kaupat kiinni siestan aikaan.

Muita rannikon suosittuja kohteita ovat mm. kauempana idässä sijaitseva kuvankaunis Nerja tippukiviluolineen, ja länsipuolella sijaitseva parempaan seppälään pukeutuvien Marbella sekä Britannialle kuuluva Gibraltarin niemi. Näihin kohteisiin pääsee joko bussilla tai vuokra-autolla. Paksulla lompakolla varustettu karauttaa satamaan huvijahdilla. Junalla taas pääsee kiertelemään vaikkapa Benalmadenaan ja Torremolinokseen.

Costa del Sol on helppo ja hyvä valinta niin aktiivilomalle kuin auringossa loikoiluun. Fuengirola sopii erinomaisesti myös lapsiperheille ja esteettömyyttä kaipaaville.

Costan parhaat ruuat: churrot ja kahvi, tapakset, hiilloksella grillattu liha sekä sangrian tapainen tinto de verano.


Turkki – Alanya ja Taurusvuoret

Alanyasta ensimmäisenä saattaa tulla mieleen pitkät hiekkarannat, turistikaupat ja ravintolat, joissa saa palvelua lähestulkoon suomeksi, mutta ympäristö tarjoaa paljon muutakin. Alanya on hyvä kohde esimerkiksi aktiivilomalle. Naapurikaupunki Side taas on suosittu kohde lapsiperheille, koska sieltä löytyy mm. mahtipontisia vesipuistoja ja paljon all-inclusive hotelleja. Olimme Alanyassa Nazarin pakettimatkalla, ja se oli ehkä edullisin lomareissu, jonka olen tehnyt.

Alanyan rantabulevardia. Taustalla näkyvän kukkulan päällä sijaitsee Alanya Kalesi -linnoitus.

Ranta-alue, telakka ja linnoitus

Alanyassa kannattaa vuokrata pyörä ja ajella vaikkapa vanhalle telakalle kuvailemaan. Paikalla on myös museo, jonne on erillinen pääsymaksu. Telakan vieressä muurien suojassa on pieni Tersane beach, jossa on ihan superkirkas vesi. Rannalla näytti olevan enimmäkseen turkkilaisia, joten sieltä löytää hieman intiimimpää tunnelmaa, kuin vaikkapa turistien suosimalta Cleopatra beachiltä. Julius Caesarin ratsuväen päällikkö Marcus Antoniuksen kerrottiin muuten aikanaan antaneen Alanyan alueen lahjaksi viimeiselle kreikkalaisajan Egyptin hallitsijalle, Kleopatralle – tästä rannan nimi.

Telakan lähellä on Kizikulen punainen torni sekä Alanyan satama. Satama koostuu lähinnä turistiravintoloista ja lapsiperheille suunnatuista merirosvolaivoista, joihin voi ostaa risteilyn.

Kuvauksellisen vanhan telakan edustalla on myös kirkasvetinen pieni uimaranta.

Myös suosituilla Cleopatra- ja Damlatas-rannoilla kannattaa käydä toki kuljeskelemassa ihan jo siksi, että rantaviivan itäpäästä löytyy sisäänkäynti hienoon tippukiviluolaan. Maan alle levittäytyvä Damlatas-luola on aika pieni, mutta kiva kokemus silti.

Luolan vieressä olevan kukkulan päällä taas sijaitsee Alanyan linnoitus (Alanya Kalesi), joka myöskin on vierailun arvoinen. Linnakkeeseen pääsee helpoiten gondolihissillä (teleferik), ja sinne kannattaa suunnata heti aamusta. Päivää kohden turistimassat lisääntyvät huomattavasti, eikä ahtaissa portaissa ole kiva tungeksia.

Damlatas-luola sijaitsee Alanyan keskustan alla.
Alanya Kalesi -linnoitukseen kannattaa suunnata aamusta, kun porukkaa ei ole vielä kovin paljoa.

Jos mielit väljemmille vesille, suuntaa linnan jälkeen eteenpäin. Sieltä löytyy kivoja vanhoja raunioita, pieni näköalaravintola ja vanha moskeija. Vaikka Alanya onkin suht vapaamielinen kohde, ei moskeijasäännöt tee poikkeusta. Moskeijoihin ei yleensä pääse pienissä kesävaatteissa, vaan niiden edustalla on huiveja ja hameita, jotka on vedettävä päälle. Myös kengät on jätettävä ulkopuolelle. Alanyassa on noin 30 moskeijaa, ja niissä on kiinnostavaa poiketa ihan jo tunnelman vuoksi.

Kale-kukkulan laella on paljon vanhoja raunioita.
Linnoituksen ulkopuolelta löytyy kivaa luontoa, missä ei näkynyt muita ihmisiä.
Suleimanin moskeija on alunperin rakennettu 1200-luvulla, mutta rekonstruoitu 300 vuotta myöhemmin. Moskeijaan mentäessä täytyy ottaa kengät pois ja peittää itsensä huivilla.

Ostoksia, kuten kauniita lyhtyjä, hamam-pyyhkeitä ja mausteita kannattaa tehdä bazaarialueelta ja markkinoilta. Keskustasta löytyy myös runsaasti laukku- ja koruliikkeitä, mutta merkkituotteet ovat harvoin aitoja. Vaikka myyjien aggressiivinen myynti ahdistaakin välillä, ovat turkkilaiset loppupeleissä hyvin ystävällisiä ja vieraanvaraisia, ja usein kaupoissa asioidessa asiakkaalle tarjotaan kahvia tai omenateetä.

Mikäli bazaareissa kiertelyn ja rannan tarjoama kuumuus ei riitä, löytyy Alanyasta lukemattomia hamam-kylpylöitä, joissa pääsee saunomaan turkkilaiseen tapaan.

Turkista kannattaa ostaa mausteita kotiinviemisiksi.

Taurusvuoret ja Sapaderen kanjoni

Luontoa kaipaavan kannattaa suunnata Taurusvuorille. Vuorille tehdään jeeppisafareja, joka omaan makuuni oli liian riehakas. Jeepit ovat avomaastureita, ja ohjelmaan kuuluu vesisota eri autokuntien välillä. Että tiedoksi, jos safaria suunnittelet varaavasi!

Ensimmäisten kohteiden joukossa pysähdyimme Demirtasissa kahville johonkin pieneen perheomisteiseen ravintolaan. Sieltä matka jatkui aika pian Tırılarissa sijaitsevaan Cücelerin tippukiviluolaan. Luola on paljon isompi kuin Alanyasta löytyvä, ja sinne päästäkeen on kuljettava jonkin matkaa näköalapolulla.

Jeeppisafarilla oli kostea meno.
Cücelerin tippukiviluola Taurusvuorilla.

Taurusvuorten reissuun kuului myös moskeija- ja käsityöpajavierailu. Pääkohde oli Sapaderen kanjoni, joka yllätti kauneudellaan. Jyrkkien vuorten pohjalla on vehreää kasvillisuutta, kukkivia pensaita ja pieniä turkoosivetisiä luonnon muovaamia altaita. Reitin päässä oleva vesiputous on aika vaatimaton, mutta tulipahan sekin nähtyä 😀 Sapadereen ajaa noin tunnin Alanyasta, ja matkalla kannattaa pistäytyä tuolla tippukiviluolassa.

Sapaderen kanjonissa virtaa lukuisia vesiputouksia, jotka ovat muovanneet luonnon uima-altaita kaliioon.
Kanjoni on 800 metriä pitkä ja 400 metriä syvä.

Alanyan parhaat ruuat: Hiilloksella paistettu tulinen Adana kebab, viininlehtikääryleet, grillatut vihannekset, lokum-marmeladit (etenkin pistaasin makuisena) ja aito turkkilainen kahvi.

Tulinen savustettu Adana kebab päätyi parhaan kebab-annoksen listalla numero ykköseksi.

22 kommenttia

  • Teovalen

    Taas loistava postaus! Kaikki paikat ovat päällisin puolin mulle tuttuja ja ekan kerran pääsin Torreen 70-luvulla. Ei montaa muistikuvaa. Paremmin jäi mieleen käynti 2013 kun halusin ehdottomasti lentää Malagaan Pariisin kautta. Päähänpisto. Halusin syödä aitoja croissanteja Charles-de-Gaullella. Junalla Malagasta Torreen. Fugessa en ole käynyt enkä usko menevänikään. Ei kiinnosta.
    Samos on ihana. Pythagoreionia sanottiin tuolloin Pythagorioniksi. Akveduktit nähty ja bf:n kanssa vuokrattiin mopot, joilla huristeltiin monta tuntua. Yhtäkään paikannimeä en muista, elettiin 80-luvun puoliväliä.
    Eikö Samokselta pääse enää Izmirin kautta Efesoon? Ostettiin paikallisen toimiston laiva-bussireissu ja Efesos selvitti mulle sen, mikä raunioissa on se juttu. Muistan Celsiuksen kirjaston, amfiteatterin ja useita tarinoita, joita turkkilainen oppaamme kertoi. Efesos oli elämys!
    Paluumatka kulki Neitsyt Marian kuolinmökin läheltä. Sinne ei päässyt tuolloin korjausten vuoksi. Harmi.
    Myöhemmin, kun lauloin monta vuotta ortodoksikirkkokuorossa satuin mainitsemaan, että olen nähnyt ulkopuolelta, tien päältä tämän kuolinmökin. Taisi bojot nousta …

    • Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning

      Kiitos pitkästä kommentista ja omien reissumuistojesi jakamisesta 🙂 Samokselta olis päässyt Kusadasiin, mutta oltiin reissussa ihan sesongin lopussa, joten päivittäinen reitti oli loppunut ja olis pitänyt jäädä Turkkiin yöks. Mua olis tuo Efesos kyllä kiinnostanut, mutta ei sitten menty sinne.
      Heh, mä olen kerran käynyt Ranskassa ja halusin myöskin syödä aitoja croissanteja. En nyt muista oliko ne lopulta niin erikoisia.

      • Teovalen

        Ja mä muistim väärin … Kusadasi se satama Turkissa on nimeltään … mut Izmirissä käytiin myös.
        Reissu lähti ihan aamutuimaan Samoksen kaupungista (me asuttiin Pythagorionissa) ja illemmalla en muista aikaa tultiin takaisin. Muistaisin, että taksi piti ottaa, koska ilta oli jo laskeutunut.
        Se takaisinpäinmerimatka oli hurrrrrja. Paatti oli pieni ja ruosteinen. Nousi myrsky. Kapteeni käski kaikkia siirtymään kannen alle ja kaateli ouzoa meille 😄. Hetken mäkin ajattelin, että lähtö taisi tulla. Pelkään kovaa tuulta muutenkin.
        Ei ne croissut ainakaam Charles-de-Gaullella olleet mitään ihmeellisen hyviä. Bulkkitavaraa. Olis pitänyt ottaa aikaa ja bussi tms ja etsiä ihan oikea boulangerie kaupungista kai. 🤔
        Costa del Solista vielä – käytiin Nerjan tippukiviluolissa ja olipamaagisen kaunista. Tuli tunnelma kuusta 🌒.
        Ja käy Efesossa pliis! Ihan pökerryttävä paikka 🏛.
        Alanya meni melkein rannallapyörimiseksi. Olin pakettimatkalla. Turkkilaisesa saunassa kävin ja tykkäsin. Pamukkaleen olin lähdössä, mutta retkeen ei saatu tarpeeksi osallistujia.
        Sittem kun taas voi matkustaa, lähdepäs Jordanian Aqabaan. Mä jätin sinne sieluini vuorille vaeltamaan … 🏔

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Vähän on ristiriitaiset fiilikset matkustelun suhteen tällä hetkellä. Viime kesänä tilanne todella monissa maissa oli oikein hyvä ja oli helppoa matkustaa Alpeilla kohteiden välillä ilman karanteeneja, kun seurasi jatkuvasti tilannetta eikä ollut lyönyt reittiä ns. lukkoon. Nyt jotenkin tuntuu, että tuo tulisi olemaan vaikeampaa. Oma matkustustyyli kun on sellainen, että samalla haluaa käydä useammassakin paikassa. Olenkin asennoitunut, että ei se ehkä ole realismia vielä kesällä, tuskin syksylläkään. Sen vuoksi näyttää nyt, että tämä vuosi tulee reissattua lähinnä kotimaassa, mutta saa nähdä.

    Mitä tulee noihin kolmeen esittelemääsi kohteeseen, niin sinällään sieltä löytyy kyllä kiinnostavaa nähtävää ihan pidemmäksikin aikaa…

    • Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning

      Niin se on. Porukkaa tuntuu jakautuneen aika lailla kahteen osaan: toinen ryhmä reissaa suht huolettomasti ja toinen odottelee selkeämpiä aikoja.
      Oma tilanne tuli lyötyä lukkoon ihan pelkästään töiden takia. Oon sidottu syyskuun puoleenväliin saakka, mutta heti sen jälkeen on tarkoitus lentää taas pois Suomesta. Toivon mukaan ainakin eka koronarokote on siihen mennessä saatu.

  • Reissu-Jani

    Kreikkaan voisi näistä maista matkustaa – ihan vaikkapa vaan pakettimatkana, jolloin mahdollisesti tulevan uuden K-aallon iskiessä rahat voisi saada helpommin takaisin. Tosin tällä hetkellä näyttää siltä että vuoden 2021 kesästä on tulossa pahempi kuin viime vuoden kesästä. Kreikasta Rhodos voisi nyt sopia kohteeksi tai jos tilanne helpottaa niin ns. saarihyppely parin viikon ajan.

  • Taina

    Hyvä postaus ja hienoja kuvia! Tuo Costa del Solin alue ja Fuengirola erityisesti on noista itselle tuttu, siellä tuli joskus teini-ikäisenä käytyä useamman kerran. Hyvä kun nostit esiin myös Mijas Pueblon aasien kohtelun. Toivottavasti mahdollisimman moni ihminen tajuaa käyttää päätään eikä anna ropojaan eläinten ikävään kohteluun turistikohteissa.

  • Eila

    Kiva esittely kolmesta eri kohteesta! En ole koskaan ajatellut Samosta tai Fugea lomakohteiksi, mutta postauksen luettuani mietin, että miksi ei! Minäkin harvoin jumitan vain yhdessä kylässä – tykkään nähdä eri paikkoja lomakylän ulkopuolella. Sainkin tästä postauksesta hyviä vinkkejä, kiitos niistä! Alanyaan ja ylipäätään Turkkiin menen uudestaan, kun / jos maan ihmisoikeustilanne joskus paranee.

    • Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning

      Kiitos kommentista! Samos oli ihan kiva kohde. Itekään en sinne varmaan olis muuten lähtenyt, mutta äiti kaipas matkaseuraa silloin. Sama oli Turkin kanssa. Otettiin veljen kaa vaan äkkilähtö sinne, muuten en olis koskaan lähtenyt Alanyaan omien ennakkoluulojeni takia. Turkissa kiinnostaa Kappadokia, mutta en usko, että oon ihan hetkeen palaamassa ko. maahan.

  • Pirkko / Meriharakka

    Kreikkaa olen katsellut, lähinnä Rhodosta, koska siellä en ole ennen käynyt, mutta vaikka sinne nyt jo turistinakin pääsisi, niin taidan odottaa, että saan tuon toisenkin rokotteen, jolloin voisi jo päästä testeittäkin. Toki ne testitkin voisi teettää, jos perillä asiat olisivat riittävän normaalissa tilassa: matka kohteeseen, jossa ravintolat ja nähtävyydet ovat kiinni, ei oikein innosta.

  • Paula - Viinilaakson viemää

    Voi vitsi tulee kyllä tätä lukiessa ikävä Eurooppaan. Etenkin tuo Samos kiinnostaisi. Kreikan saaret on ihania ja Samos on minulla vielä käymättä. Näyttääkin tosi mukavalta kuvien perusteella. Onko se yhtä tupaten täynnä yleensä kuin esimerkiksi Santorini?

    Alanyassa olen ollut joskus todella kauan sitten. Muistan tuon luolan ja linnakkeen. Muuten tulee lähinnä mieleen ne todella tungettelevat ja aggressiiviset myyjät. Nyt jos Turkkiin lähtisin, niin ehdottomasti lähtisin vain mieheni kanssa taikka hyvän turkkilaisen ystäväni opastamana. Oli se kyllä sellaista lääppimistä ja nipistelyä.

    • Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning

      Kreikka on kyllä kiva ja helppo kohde myös lapsiperheille. Me oltiin viimeisellä turistiviikolla eli ihan seasonin lopussa, joten oltiin käytännössä lähes ainoita asiakkaita oikeestaan missään. Toki sitten pääkaupungissa oli enemmän porukkaa, mutta tuo Pythagoreio oli tosi hiljainen. Saatiin kaikista ravintoloista ilmaiseksi kaikkia ekstra juomia ja jälkiruokia 😀
      Mäkään en kyllä Turkkiin lähtis yksin. Olin veljen kanssa, ja monet luuli meitä pariskunnaks. Sitten kun paikalliset kuuli että ollaan sisko ja veli, meitä pidettiin muslimeina. En tiedä johtuko se siitäkin, et mulla oli aika usein hame ja turbaaniks kääritty huivi päässä. Hotellin omistajakin kysyi et mistä ollaan, et kuulemma yleensä suomalaiset ei pukeudu ”niin siististi” (eli varmaan peittävästi) 😀 Päiväretkellä opas puhutteli veljeä brotheriks ja mua sisteriks, kun muut naiset oli sille ”madam”. Sit ravintolassa omistaja tuli puhumaan meille arabiankielisiä fraaseja.
      Aiemmin taas kun olin äitin kaa Kreikassa, niin monet luuli meitä turkkilaiseks.

  • Terhi

    Espanjan aurinkorannikko ja Kreikan saaristo ovat tuttuja, mutta Alanyassa en ole käynyt. Sieltä tuntuu löytyvän yllättävän paljon luontokohteita. Tippukiviluolat ovat mahtavia kohteita, niissä olo tuntuu niin pieneltä ja mitättömältä.

  • Katja / Lähtöselvitetty

    Mun suosikki noista on Espanjan Aurinkorannikko, joka on ehdottomasti mainettaan parempi kohde. Erityisesti tykkäsin Tarifasta, joka on ihana surffareiden (ja mun) paratiisi. Kun joskus pitkän ajan päästä tie taas vie Espanjaan, niin haluaisin käydä Sevillassa ja Cadizissa.

  • tuikku

    Olipa hauska piipahtaa Samoksella sinun postauksesi mukana! Minä olen Samos in my mind ja malttamattoman odotan seuraavaa lomaa siellä.
    Terveisin Tuija

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.