Afrikka,  Egypti

Luxor – Kuumailmapallolentoja, Egyptin rotukissoja ja terveysriskejä

Vietimme tammikuussa 2024 Luxorissa yhteensä viisi päivää. Pääkohteina olivat tietenkin muinaisen Egyptin historiatarjonta, kuten Karnakin temppeli ja Kuninkaiden laakso, mutta Luxor jäi mieleen myös muista syistä.

Majoituimme Niilin länsirannalla, joka on sijainniltaan monin verroin rauhallisempaa kuin Luxorin keskusta. Alueella on paljon eritasoisia majoitusvaihtoehtoja, mutta suuret hotellikompleksit loistavat poissaolollaan. Meidän majoitus oli suuri omakotitalo kattoterassilla, josta oli näkymä Niilille. Airbnb:stä vuokrattu asunto maksoi vain 74 euroa viideltä yöltä. Asunto oli melko uusi, ja sen sisustuksesta tuli mieleen maurilainen arkkitehtuuri kattokupoleineen ja punavalkoisine holvikaarineen.

Asunto oli muuten ihan jees, mutta hiekkaisen ympäristön vuoksi asunnossa oli pölyistä, eikä wifikään toiminut. Onneksi olin ostanut Kairon lentokentältä Orangen datapaketin. Lisäksi samoin kuin Marrakeshissä, myös Luxorissa oli kylmä iltaisin, ja vaikka majapaikoissa oli ilmalämpöpumput, ne puhalsivat vain kylmää ilmaa?!

Kattoterassilta oli kiva katsella auringonlaskua ja naapuruston elämää. Eräänä iltana pihaan ilmestyi säihkylintuihin kuuluva vihermehiläissyöjä, joka lepatteli edestakaisin kauniin värisenä. Wikipedian tietojen mukaan kyseessä oli Niilin laaksossa elävä mehiläissyöjien cleopatra-alalaji.

Terveydessä huomioitavaa

Luxorissa oli iltaisin pieniä polttiaisia, joiden pistoja sain ensimmäisenä iltana, kunnes tajusin suojautua niiltä. Suojautuminen esimerkiksi hyttysiä vastaan on muutenkin suositeltavaa, sillä Luxorissa esiintyy Länsi-Niilin virusta. Viimeisin epidemia oli syksyllä 2023. Virus leviää hyttysten kautta, ja voi pahimmillaan aiheuttaa tappavan aivotulehduksen. Yleensä tauti on vähäoireinen, ja aiheuttaa vain päänsärkyä ja lihaskipua.

Koska halusimme välttää myös faaraon kirouksen eli egyptiläisen mahataudin, teimme itse kaikki ruuat. Kävimme kyllä pari kertaa kahvilassa ja kerran McDonaldsissa. Faaraon kirous tulee todennäköisimmin huonosta käsihygieniasta ja likaisista rahoista, joten lotrasin melko paljon käsidesillä. Säästyimme taudeilta.

Asunnossamme oli vedensuodatin, joten uskalsimme käyttää hanavettä mm. kahvin keittämiseen. Kävelymatkan päässä oli runsas tarjonta pieniä putiikkeja, joista ostimme mm. hedelmiä ja leipomotuotteita. Isommat ruokaostokset teimme Luxorin puolella, jossa kävimme veneellä.

Venekyytien hinnat vaihtelivat kuskista riippuen, mutta keskimäärin veneen sai noin sadalla punnalla eli alle kahdella eurolla. Osa kuskeista oli aggressiivisia ja yritti väkisin saada sopimaan myös paluukyydistä etukäteen, mihin emme suostuneet, koska emme halunneet kulkea kelloa tuijottaen. Myös felucca-risteilyjä yritettiin tyrkyttää joka kulmalla. Meille riitti Niilillä ajelu pienen puuveneen kyydissä, emmekä siis käyneet edes Banaanisaarella, jossa risteilyt usein pysähtyvät.

Olen lukenut ulkomaisista matkablogeista, että jotkut Niilin risteilyllä olleet ovat käyneet uimassa joessa ja saaneet sieltä bilhartsia-tartunnan, joten uintireissu ei liiemmin kiinnostanut. Myös Madventuresin aikaan Tunna sai saman taudin Afrikasta. Vaikken olekaan mitenkään erityisen hysteerinen sairauksien kanssa, olen silti tarpeeksi tietoinen makean veden loistartuntojen vaaroista, etten käy juuri koskaan uimassa muualla kuin meressä. Se ei ole mikään suuri hidaste, koska en muutenkaan välitä uimisesta.

Luxorin hässäkässä

Luxorin puolella oli kovaääninen meno. Rahan pummaus ja tyrkytys oli pahinta lähellä Niilin vartta. Innokkaimmin myytiin hevoskyytejä – eräskin hevoskuski seurasi meitä monta sataa metriä yrittäen väkisin saada meitä kyytiin.

Vaikka kyyti olisi ollut ilmainen, en olisi mennyt, koska hevoset oli niin huonokuntoisen näköisiä, että tuli surullinen olo jo pelkästään niiden näkemisestä. En hyväksy minkäänlaista eläinten hyväksikäyttöä, vaikka kyse olisi kuinka paikallisten toimeentulosta. Mitä enemmän turistit käyttävät eläimiä hyödyntäviä palveluja, sitä varmemmin niitä on tarjolla. As simple as that.

”Cornichella” eli Niilin rantapromenadilla oli paljon myös lapsikerjäläisiä. Osa lapsista lähes roikkui hihassa ja kulki kannoilla pitkän aikaa yrittäen myydä mm. kirjanmerkkejä ja suoraan rahaa pummaten. Muutaman ystävällisen kieltäytymisen ja jo aiemmin hommatun kirjanmerkin näyttämisen jälkeen jouduin sanomaan tiukemmin arabiaksi, että nyt riittää, jolloin lapset yleensä jatkoivat matkaansa.

Muutaman kerran joku äiti halusi kuvauttaa lapsensa meidän kanssa. Osa lapsista tuli juttusille myös puhuakseen englantia, ja ne oli ihan kivoja kohtaamisia. Basaarissa taas oli yllättäen melko rauhallista. Veli osti pojille matkatuliaisia ja kävi tapansa mukaan myös parturissa. Ulkomailla parturikokemukseen kuuluu yleensä hiustenleikkuun lisäksi kasvohoito, niskahieronta ja hiustenpesu.

Luxorissa oli jonkin verran parempi ilmanlaatu kuin Kairossa, mutta roskaista ja likaista siellä oli lähes joka paikassa. Katukuva oli monin paikoin ränsistynyt, ja hiljaiset sekavan oloiset sivukadut houkuttelivat kuvausretkelle. Kaduilla näkyi huomattavan paljon Palestiinan lippuja, ja kävinkin jonkin verran keskusteluja aiheesta paikallisten kanssa.

Egyptinmau

Kadulla oli paljon myös kissoja, jotka oli onneksi hyväkuntoisia. Osa kissoista oli silmiinpistävän erikoisia, ja myöhemmin selvisikin, että upeat hopeatäplikkäät vihreäsilmäiset kissat olivat egyptiläisen mau-rodun edustajia.

Suomen Egyptinmau -järjestön mukaan ”mau” tarkoittaa Egyptissä kissaa. Rotu on hyvin vanha, ja sillä oli paikkansa jo muinaisten faaraoiden valtakunnassa arvostettuna ja eleganttina kissana. Muumioita tutkimalla on arveltu, että tämä rotu olisi kaikkien kesykissarotujemme esi-isä. Egyptinmau on ainoa luonnostaan täplikäs kesykissarotu. Esimerkiksi leopardikuvioinen bengali taas on keinotekoisesti jalostettu aasialaisesta metsäkissasta ja mustasta kotikissasta.

Kuumailmapallon kyydissä

Majapaikkamme isäntä kertoi meille jo lentokenttäkyydin aikana mahdollisuudesta tehdä kuumailmapallolento Niilin laakson yllä. Olin hieman skeptinen pallojen turvallisuudesta, mutta veljeni halusi kokea lennon, joten päädyimme Kuninkaiden laakson retken jälkeen varaamaan paikat pallon kyytiin.

Kävimme hinnasta pitkän neuvottelun, sillä ensiksi hinta oli aivan liian korkea sen takia, että meillä ei ollut euroja eikä dollareita, vaan Egyptin punnan vaihtokurssi määräytyi mustan marketin hintojen mukaan. Päädyimme lopulta maksamaan reissusta 5000 puntaa eli 90 euroa kahdelta, mikä oli varsin huokea hinta, sillä olimme auringonnousulennolla, joka on normaalisti kalliimpi kuin aamupäivän lennot.

Vertailun vuoksi netissä on ihan superpaljon eri hintaisia lentoja mm. Get Your Guiden ja Viatorin kautta. Auringonnousulennot maksavat yleensä noin 60-75 eurosta ylöspäin per henkilö.

Aamun kylminä tunteina nousimme kiinalaisten turistien kanssa uuteen tilataksiin, joka kuljetti meidät poliisien tarkastuksen kautta lähtöpaikalle lähelle Kuninkaiden laaksoa. Yllätykseksemme saavuimme suurelle hiekkakentälle, jossa oli lähemmäs 20 kuumailmapalloa odottamassa täyttöä. Oli todella mielenkiintoista seurata pallojen avaamista ja lentokuntoon laittoa, sillä en ollut koskaan aiemmin ollut tekemisissä kuumailmapallojen kanssa. Osallistujilta kerättiin painotiedot, jonka perusteella korit lastattiin.

Kiinalaiset turistit toivat päänvaivaa kapteenille ja pallon käsittelijöille, koska he eivät kuunnelleet turvaohjeita, vaan säkättivät keskenään kovaan ääneen tuttuun tapaansa. Lopulta kapteeni karjui ”Chinese!” ja tönäisi korin keskiosassa olleita kiinalaisia kovalla kädellä. Viimein turvaohjeet meni perille, ja aloimme nousta hiljalleen kohti violettia aamutaivasta. Mekkala 24 hengen korissakin hiljeni mykistyttävien maisemien avautuessa silmien eteen.

Kuumailmapallo leijaili todella pehmeästi ja vaihteli korkeutta radiopuhelimesta kuuluneiden ohjeiden perusteella. Maisemat oli upeat – alla siinteli niin Niili, Kuninkaiden laakso, Hatšepsutin temppeli, kuin vehreät vihannesviljelmät. Meille sattui muutenkin hyvä tuuri, sillä pilviä oli horisontissa juuri sopivasti, että auringonnousu oli näyttävä. Seuraavana aamuna taivas oli tasaisen harmaa, eikä kirjavasta auringonnoususta ollut tietoakaan.

Kuumailmapalloreissu oli yksi hienoimpia kokemuksia, mitä olen aktiviteettien saralla reissuillani kokenut. Toinen vastaava elämys oli Montenegrossa, kun liidimme kilometrin levyisen Tarakanjonin yli ziplinella. Myös silloin epäilin aktiviteetin turvallisuutta, mutta onneksi veljeni sai tuolloinkin puhuttua minut ympäri!

Miten Luxoriin pääsee?

Lensimme Luxoriin Kairosta EgyptAirin lennolla, joka onneksemme pääsi ehjänä perille. Safety rating tuolle lentoyhtiölle on vain 3/7, joten hieman hirvitti nousta tunnuksettoman valkoisen koneen kyytiin, jossa penkkirivit alkoivat numerosta 20 ja jonka kattopaneelit repsottivat epäilyttävästi. Paluumatkalla koneessa kuului sinfoniamusiikki koko matkan alusta loppuun, mikä itsessään oli erikoinen lisämauste.

Forbes sanoo: ”It has one of the worst fatality records among Middle East airlines.” Viimeksi vuonna 2016 EgyptAirin lento Pariisista Kairoon putosi Välimereen ja kaikki matkustajat kuolivat. Syyksi paljastui koneen ohjaamossa syttynyt tulipalo, joka sai alkunsa lentäjän tupakoinnista 🙁

Turvallisempi vaihtoehto on lentää esimerkiksi Nile Airilla, jolla on parempi luokitus. Matka maata pitkin onnistuu junalla. Niilillä kulkee myös monen päivän risteilyjä, joiden lähtösatamia on siellä täällä mm. Aswanissa ja Kairossa. Meillä oli alunperin tarkoitus vuokrata auto Kairosta, mutta kaikissa vuokraamoissa oli kilometrirajoitus, ja olisimme joutuneet hommaamaan poliisin turvasaattueen, joten päätimme sitten lentää.

Kairoon palatessa matkamme jatkui Qatarin kautta Omaniin, ja oli kiva hypätä EgyptAirin jälkeen Qatar Airwaysin kyytiin. Matka jatkuukin seuraavassa postauksessa Dohasta.


Mitkä aktiviteetit ovat jääneet sinulle ikimuistoisena mieleen?

21 kommenttia

  • Aila ja Juha

    Lähdin lukemaan tekstiäsi, koska olen aina elämässäni haaveillut kuumailmapallolennosta ja se kiinnosti. Mutta olipa paljon kaikkea muutakin tosi kiinnostavaa. Matkakohteena Luxor kuulosti kyllä vähän sellaiselta, että noita terveysriskejä voisi meikäläiselle olla jo vähän liikaakin, enkä tiedä, miten tulisin toimeen kaikkien niiden kanssa, jotka haluaisivat käyttää hyväkseen turisteja, esim kerjätä. Muuten mainintasi Montenegron Tara-kanjonin ziplinesta toi muiston mieleeni, olen sen kerran tehnyt ja se on ollut yksi ihania kokemuksia matkoillamme. Aila

    • admin

      Hyttysvälitteisiä sairauksia taitaa olla kaikkialla trooppisissa maissa, ja niistä selviää melko hyvin suojautumalla. Samoin tuota muuta sairastumista voi vältellä ahkeralla käsien pesulla ja vähän kattomalla, mitä syö. Toki se on ihan yleinen fakta, että Egyptissä melko moni saa sen mahataudin, mutta voi senkin näköjään välttääkin.
      Ja kiva kuulla, että tekstistä löytyi kiinnostavaa luettavaa 🙂 Painin edelleen sen kanssa, että tekstit on liian pitkiä ja joutuu monesti karsimaan pois kaikkea, mikä kiinnostaisi itseä, mutta mikä ei välttämättä jaksa kiinnostaa lukijaa.

  • Eveliina / Reissukuume

    Voi juku! Kuumailmapallolento olisi unelma – ja vieläpä noissa maisemissa! 🙂 Myös nuo egyptinmaut ovat (jopa näin vannoutuneen koiramuikkelin mielestä) todella kauniita ja näyttäviä!

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Oliko tuo viisi päivää mielestäsi sopiva aika Luxoriin? Entä kauanko olitte Egyptissä ylipäätään? Egyptissä varmasti tulee joskus vielä käytyä. Saa nähdä, koska aika on sopiva.

    Mutta mitä ihmettä?! Ilmalämpöpumput puhaltavat vain kylmää. Ymmärrän kyllä, jos näin on säädetty Arizonassa kesällä, mutta pelkkä ajatuskin tuosta saa vilun aikaan. Kuitenkin sieltä otetut kuvat vihermehiläissyöjästä ovat upeita – ja upea on kyllä itse lintukin. Ja niin on upea auringonlaskukin.

    Bilhartsiaa en itsekään todellakaan halua, enkä juuri makeassa vedessä ui. Eipä itse asiassa meressäkään tule uitua muuten kuin vedenalaista maailmaa katsellessa. Olin muutten luullut, että Bilhartsiaa ei ole joissa, vaan ainoastaan virtaamattomissa vesissä.

    Ja miten upea tuo kuumailmapallolento! Siitä ei meillä ole kokemusta, vaikka niitä olisi muutamissa paikoissa ollut tarjolla. Joskus vielä haluan senkin kokea.

    • admin

      Kiitos kommentista ja kysymyksistä! Oltiin Egyptissä viikko, Luxorin lisäksi Kairossa vain sen pari päivää. Minusta se oli ihan sopiva aika. Luxorissa ei sen kummemmin enää tekemistä olisi ollutkaan, toki muualla Egyptissä kylläkin.

      Ja se oli ihmeellistä minustakin, että pumpuista tuli kylmää tai viileää ilmaa. Ihan sama minkä asetuksen laittoi tai vaikka kokeili lämpötilaa +30 asteessa, ei sillä ollut mitään vaikutusta. Jouduin olemaan joka ilta pitkähihainen paita päällä ja villasukat jalassa. Minua paleltaa kilpirauhasen vajaatoiminnan takia muutenkin joka ilta, joten olo oli melko kalsea.

      Vihermehiläissyöjä oli kyllä upea! Veli bongasi sen ensin sähköjohdolta, ja se viihtyi siellä todella pitkään. Teki aina pyrähdyksiä ilmassa nurkan taa ja palasi takaisin langalle.

      Olin itsekin luullut aiemmin, että virtaavissa vesissä on hankalampi saada loistartuntoja, mutta ilmeisesti Niilissä on sen verran taudinaiheuttajia, että niistä on tullut välillä oikein epidemia Egyptissä :[ Vaikka kirjoitin tekstissä, että en ole sairauskammoinen, pelkään kyllä hieman noita loistartuntoja. Eräs amerikkalainen matkatubettaja kertoi joku aika sitten saaneensa Amazonista leishmaniaasin, ja on joutunut käymään kuukausitolkulla erilaisissa hoidoissa, mutta vieläkään ei ole varmaa, paraneeko tartunta. Ilmeisesti nuo tartunnat pitäisi hoitaa Brasiliassa, missä on parempi osaaminen.

      Ja niimpä, kuumailmapallo oli kyllä ikimuistoinen kokemus! Kannattaa ehdottomasti kokea se joskus! Eräs paikka, missä haluaisin kokea sen uudelleen, on Turkin Kappadokia.

  • Sari / matkalla lähelle tai kauas

    Kuumailmapallolennosta on haaveiltu täälläkin mutta ei ole vielä onnistunut sille pääsemään. Viinassa olimme sellaisen kerran varanneet mutta ei päästy ilmaan huonojen ilmojen vuoksi. Varmasti hieno kokemus, kuten koko tuo omatoiminen reissunne.

    • admin

      Huono sää oli varmasti ikävä takaisku, mutta kannattaa mennä turvallisuus edellä. Eikähän se uusi tilaisuus joskus vielä eteen tule 🙂

  • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

    Olen aikamoinen arkajalka, ja jännät aktiviteetit taitavat olla vielä edessä päin. 😅 Tuon ziplinen skippaaminen Taran kanjonila harmittaa näin jälkeen päin kyllä, vaikka todellisuudessa en tiedä, olisinko rohkaistunut siihen hommaan mitenkään. 😛

    Kuumailmapallolento keikkuu ehdottomasti listan kärkipaikalla, ja jos johonkin kaikki rohkeuteni haluaisin kerätä, niin siihen. Kokemus olisi paras ilman muita turisteja samassa korissa – nuo kuvaamasi matkaseuralaiset olisivat aikamoinen painajainen, jos homma muutenkin jännittää.

    • admin

      Jos pelon meinaa voittaa, niin se on vaan heitettävä ajatukset syrjään ja mentävä kohti riskiä. Jos siinä jää liikaa miettimään, niin ei onnistu. Itsellä pelko hävisi samoin tein, kun zipline irtautui lähtötelineestä. Sama juttu oli kuumailmapallon kanssa.

  • Ne Tammelat

    Olipa makee kokemus toi kuumailmapalloilu! Me pääsimme sellaiselle niinkin eksoottisessa paikassa kuin Järvenpäässä!

    Samalla tavalla pääsimme seuraamaan pallon täyttämistä ja vähän osallistumaankin apuna. Me olimme pallossa kahdestaan kuljettajan kanssa, joten se oli huomattavasti rauhallisempi kokemus ilman laumaa kiinalaisia 😀

    Muistelen kuljettajan sanoneen, että kuumailmapalloilu on yksi turvallisimpia tapoja lentää vaikka se ei ehkä äkkiseltään siltä tunnu sellaisessa huterassa korissa pallon varassa.

    • admin

      No varmasti kahdestaan oli leppoisampi tunnelma 🙂 Onhan noissa kaikissa aktiviteeteissa aina riskinsä, mutta sellaista se elämä on.

  • Heidi / Maailman äärellä

    Olipa mielenkiintoinen postaus. Ensin tuli fiilis, että Luxor vaikuttaa houkuttelevalta matkakohteelta, mutta mitä pidemmälle luin, tajusin, ettei se kuitenkaan olisi yhtään minun kohde. Erityisesti ahdistuisin aggressiivisista myyjistä ja liian innokkaista kerjäläisistä. Myös roskaisuus ja likaisuus ja äänekkäät kiinalaisturistit olisi minulle liikaa. Mutta miten kaunis toi mau-kissa onkaan!

    Minä olen kokenut kuumailmapallon Tansaniassa savannin yllä. Sekin oli upea kokemus, sillä alapuollella saimme ihmetellä mm. leijonia, norsuja ja kirahveja ja pallolennon jälkeen meille oli kattetu shampanja-aamiainen savannille. Mutta hintakin oli sitten ihan eri sfääreissä kuin ton teidän pallolennon. Luin kommentistasi, että olet kokenut kuumailmapalloilun myös Kappadokioassa. Se olisi kyllä itsekin upeaa kokea!

    • admin

      Jos nuo arkeologiset kohteet haluaa nähdä, niin se muu hässäkkä on vaan otettava vastaan väistämättömänä kaupanpäällisinä. Luxorissa oli hetkiä, jolloin muakin ärsytti melkoisesti, mutta se oli vaan hetkellinen tunne. Päällimmäiseks muistoihin jäi tyytyväisyys siitä, että pääsi näkemään Karnakin ja Kuninkaiden laakson 🙂

      Kuumailmapallolento savannilla oli varmasti todella upea kokemus, ja voin vaan kuvitella hintatason! Kappadokiassa en ole tuota vielä kokenut, mutta se on bucket listalla 🙂

  • Pirkko / Meriharakka

    Luxorissa asuimme laivassa ja Winter Palace -hotellissa emmekä kummassakaan havainneet hyttysiä tms. Hotellialueella taisikin kyllä olla jotain ”savuavia pönttöjä” ehkä juurikin hyttysten häätämiseksi.
    Senioripariskunnan kerjäläisetkin jättivät hyvin rauhaan vaikka kävelimme rantaa pitkin hotellilta kaupungille soukkiin ja pariin ”tavalliseenkin” kauppaan, mutta ehkä olimme sitten liikkeellä iltapäiväsiestan tms. aikaan 🙂

    • admin

      Kreikassa oli myös savuavia astioita ampiaisten karkottamiseksi. Kiva kuulla, että saitte olla rauhassa Luxorin kaduilla. Olen huomannut, ettei aasialaisillekaan koskaan tyrkytetä mitään, mutta siinä takana lienee se, että he ei ylipäänsä osaa juuri koskaan englantia.

  • Merja / Merjan matkassa

    Hyvä, että säästyitte vatsataudilta. Minä pelkäsin Balilla, että saamme kuuluisan ”bali bellyn”, mutta onneksi säästyttiin. Olisi kurjaa sairastaa lomalla. Kuumailmapallo lento olisi mahtavaa tehdä ulkomailla. Olen kerran ollut sen kyydissä Suomessa ja sekin oli ikimuistoista.

    • admin

      Sairastuminen lomalla ei ole mitään erityisen kivaa. Olen kerran joutunut Belizessä sairaalaan ja kerran Meksikossa olin kolme päivää kuumeessa ja huonovointisena. Olin molemmilla kerroilla yksin reissussa ja se teki kaikesta extra ikävää.

  • Sarianne / Matkalla kaikkialle

    Ihania elämyksiä ehditte kokea reissulla! 🙂 Harkitsin myös kuumailmapallolentoa Egyptin reissulla reilu vuosi sitten, mutta jänistin juurikin turvallisuusseikkojen vuoksi. Googlatessa tuli aiempia onnettomuuksia esille juuri Egyptistä (ei koskaan pitäisi googlata :D). Joten kuumailmapallolento on kyllä vielä koettava jossain, ehkäpä Serengetin yllä tai Kappadokiassa joskus 🙂

    • admin

      Kiitos 🙂 Luxorissa on sattunut muutama onnettomuus, samoin kuin Kappadokiassa, mutta suhteutettuna lentojen määrään, on riskit kuitenkin melko pieniä.

  • Anna | Tämä matka -blogi

    Olen käynyt Luxorissa kahdesti. Välissä oli 15 vuotta. Sama meno siellä näyttää edelleen jatkuvat. Rääkättyjä hevosia ja hihassaroikkujia.

    Ihana tuo asunto sisutukseltaan, Toki harmi, jos joutui olemaan viluissaan. Monelle tulee yllätyksenä just Merokon ja Egyptin öiden kylmyys.

    EgyptAirista on hauska kokemus. Viereeni tuli istumaan vanha mies jota väsytti. Hän nojautui ihan reippaasti olkapäähäni ja nukahti siihen. Lentoemäntä toi vanhukelle peiton päälle ja minä koitin istua mahdollisimman liikkumatta, että mies sai levättyä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.