Eurooppa,  Suomi

Time Hostel – Vuoden 2021 paras suomalainen hostelli

Päätin tuossa taannoin taas lähteä ex tempore viettämään staycationia Jyväskylään. Tarvitsin omaa aikaa ja rauhaa sekä akkujen lataamista ennen kesän työrupeaman alkamista. Olin lukenut aiemmin uutisen, että jyväskyläläinen Time Hostel oli valittu tämän vuoden parhaaksi suomalaiseksi hostelliksi, ja koska se sijaitsee naapurikaupungissa, päätin mennä tutustumaan paikan päälle.

Suomen Hostellijärjestö on valinnut äänestyksen perusteella parhaan hostellin jo vuodesta 2004 lähtien.

Vuoden paras hostelli löytyy Jyväskylästä – huima sisustus vetää vertoja monelle putiikkihotellille (IL 14.1.2021)

Vaikka majoitun välillä hotellissa tai Airbnb:ssä, pidän itseäni pääosin hostellireissaajana. Tämän ikäisenä en kuitenkaan enää jaksa mitään bilehostelleja, ja varaankin nykyään joko privaattihuoneen tai sitten sänkypaikan mahdollisimman pienestä dormista. Time Hostelista päädyin varaamaan oman huoneen kahdeksi yöksi. Hintaa kahdelle yölle tuli 91 euroa.

Luin Bookingin tiedoista, että hostellista löytyy karaokelaitteisto, mikä sai minut ensialkuun hieman epäröimään varaamista, koska pelkäsin, että hostellissa on hirveä mekkala. Pelko oli kuitenkin täysin aiheeton, ja kun astuin sisään ovikoodilla, oli ympärilläni yhtä hiljaista kuin huopatossutehtaalla. Hostellissa on käytössä itsepalvelusisäänkirjaus, joten respassakaan ei ollut ketään. Viikonlopun aikana näin kaksi muuta asukasta ohimennen.

Uniikki boutique hostelli

Ensivaikutelma Time Hostelista oli kuin olisi tullut kotiin – kirjaimellisesti, sillä huomasin, että minulla on kotona samoja huonekaluja, mitä hostellissa. Paikka on todella viihtyisä ja persoonallinen. Seiniä ja kattoja koristaa jyväskyläläisen Huonosti maalatut seinät -taitelijanimellä esiintyvän Iikka Hackmanin pensselöimät kuvat. Toisin kuin nimi antaa ymmärtää, ovat teokset kaikkea muuta kuin huonosti maalattuja.

IG @huonostimaalatutseinat

Hostellin aulassa on olohuone, jonka seinillä notkuu hyllyittäin kirjoja, joita saa lainata ja vaihtaa. Tilasta löytyy myös tv sekä aito ja alkuperäinen Nintendo. Yleisiin tiloihin kuuluvat myös moderni ja kauniisti sisustettu keittiö. Hostellissa ei tarvitse tiskata käsin, vaan käytössä on astianpesukone, jonka käyttöön vieraita ohjataan. Keittiön vieressä on ruokailutila, missä seinällä roikkuu rennosti viherkasveja ilmaa puhdistamassa.

Perushostelleista poiketen keittiössä on tarjolla jonkin verran ruokatarvikkeita vieraiden käyttöön. Tähän olen törmännyt Suomessa ainoastaan helsinkiläisessä design hostel The YARDissa. Iloisena yllätyksenä jääkaapista löytyy myös Oatlyn iKaffea, jota itsekin käytän aina kahvissa. Ja kahvista kun puhutaan, on myös Time Hostelissa tarjolla jyväskyläläisen Papu paahtimon luomukahvia. Tutustuin tähän samaan brändiin aiemmalla Jyväskylän reissulla, kun yövyin Greenstar Hotelissa.

Vastuullisuus yllättää iloisesti

Totta puhuakseni en tiennyt Time Hostelista juuri mitään ennen vierailua, mutta melko pian hostellin toimintaidea alkoi selvitä. Siellä täällä oli pieniä viitteitä siitä, että hostelli noudattaa kestävän kehityksen periaatteita. Tiloissa painotetaan jätteiden kierrätystä sekä energian- ja vedensäästöä. Suihkutiloissa on kehotus välttää veden haaskaamista, valaisimet toimivat liiketunnistimella ja suuri osa huonekaluista ja sisustustarvikkeista on kierrätettyjä – vaikka sitä ei kyllä modernin ulkonäön puolesta uskoisi.

Lukiessani lisää hostellin taustoista, tulin entistä tyytyväisemmäksi siitä, että olin saapunut tutustumaan majapaikkaan. Time Hostel kuuluu useaan eri vastuullisuusohjelmaan, kuten Sustainable Travel Finlandiin ja Hostelling Internationalin Hi Quality & Sustainabilityyn. Lisäksi yrityksellä on Green Key -sertifikaatti.

Hostelli on perheomisteinen, ja omistajapariskunta vastaa itse tilojen sisustuksesta ja siivouksesta. Vaikka respa ei paikalla olekaan, on henkilökunta tavoitettavissa kellon ympäri, ja tilat siivotaan päivittäin.

Huoneet ja yleiset tilat

Huonevalikoimassa on kahdeksan yksityishuonetta, joissa majoittuu 1-4 henkilöä, sekä yksi kahdeksan hengen dormi. Yläkerrassa on kaksio, jonne majoittuu viisi henkeä. Kaksiossa on oma keittiö ja kylpyhuone.

Jokainen huone on uniikki ja niistä löytyy tv sekä minijääkaappi. Energian säästämiseksi jääkaapit eivät ole oletuksena päällä. Vaatekaapista löytyi yllätyksenä tohvelit, korvatulpat ja unimaski. Tohveleille tulikin käyttöä, sillä hostellissa ei saa kulkea kengät jalassa. Tämä sama käytäntö on myös The YARDissa.

Kahden huonekäytävän välissä on suihkutilat. Mielestäni tilat on hyvin suunniteltu, koska jokaisen suihkuhuoneen yhteydessä on penkki ja tilat vaatteille. Usein hostelleissa on yhteinen kylpyhuoneen naulakko tai ei säilytystilaa ollenkaan, jolloin suihkussa käynti on astetta hankalampaa. Käytäviltä löytyy myös vessat.

Alakerrassa on pyykkitupa sellaista kaipaavalle. Itse en tupaa tarvinnut, mutta kävin uteliaisuuden vuoksi katsomassa senkin.

Kaiken kaikkiaan majoittumiseni Time Hostelissa oli erittäin onnistunut, ja olisin voinut helposti jäädä pidemmäksikin aikaa. Tällä kertaa en käynyt Jyväskylässä ulkona syömässä, vaan ostin ruokatarvikkeita läheisestä K-marketista. Ruuat säilyivät hyvin jääkaapissa, vaikkei lukittavia lokeroita ollutkaan.

Vietin suuren osan ajasta huoneessa makoillen ja dataillen, mutta istuskelin välillä myös keittiössä. Ympäristö teki minut levänneeksi, sillä kaikkialla oli hiljaista ja puhdasta, tuntui kuin olisin ollut koko rakennuksen ainoa asukas. Se olikin juuri sitä, mitä staycationilta tällä kertaa kaipasin.

Vastuullisuutta jokaiselle

Loppukaneetiksi voi sanoa, että minulle on vasta hiljattain alkanut avautua se, kuinka ympäristötietoinen ja vihreä kaupunki Jyväskylä todellisuudessa onkaan. Yllättäen koko Jyväskylän seutu on mukana Sustainable Travel Finland -ohjelmassa. Onkin hienoa, että suht pieneen kaupunkiin mahtuu ainakin kaksi erityyppistä ekotekoja tekevää majoituspaikkaa.

En itse näe aiemmin vierailemaani Greenstar Hotelia ja Time Hostelia kilpailijoina, sillä niillä on monista yhtäläisyyksistään huolimatta paljon eroja. Hotellit ja hostellit houkuttelevat erityyppisiä asiakkaita, ja myös majoituskapasiteetti jaottelee osaltaan kohderyhmiä.

Minusta on vain hyvä, että yhdessä kaupungissa on tarjolla erilaisia vastuullisia majoitusvaihtoehtoja. Hotelli sopii ehkä paremmin heille, jotka kaipaavat runsaampaa palvelua, kuten aamupalaa. Hostelli taas sopii hyvin omatoimimatkaajalle, jota ei haittaa jakaa kylpyhuonetta ja muita yleisiä tiloja muiden majoittujien kanssa, ja jolle on ok se, että majoittumisen jälkeen sängystä kerätään itse petivaatteet pois siivousta helpottamaan.

Toisaalta nykyaikana hostellin ja hotellin raja alkaa olla häilyvä, sillä etenkin monet design- ja boutique-hostellit yltävät helposti hotellien tasolle. Time Hostelin huonevarustelu oli kuin mistä tahansa hotellista, mutta kodinomaiset yleiset tilat muistuttivat kuitenkin yhteisöllisyydestä, mikä on koko hostelli-idean peruspilari.

Time Hostel & Apartments sijaitsee Jyväskylän yliopiston kulmilla, ja sinne on noin 10 minuutin kävelymatka asemalta. Yrityksellä on tarjolla myös kalustettuja asuntoja eri puolilla Jyväskylää. Katso lisää Timen nettisivuilta.

Lue lisää vastuullisen matkailun ohjelmista:

16 kommenttia

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.