Aasia,  Oman

Muscat ja vähän muuta Omanin pohjoisrannikkoa

Omanin roadtrippimme alku- ja päätepiste oli maan pääkaupunki Muscat. Muscatin tärkeimmät nähtävyydet liittyvät pääasiassa historiaan ja islamilaiseen arkkitehtuuriin, mutta kaupungista voi tehdä myös päiväretkiä ympäröivään luontoon. Jos tarvitset majoitusta Muscatin uuden kaupungin puolelta, voin suositella tätä hyväksi havaittua kahden makuuhuoneen Airbnb-asuntoa.

Lue lisää vuokra-autoilusta Omanissa

Muttrah

Majoituimme ensimmäisen yön Fort Guesthousessa (*affiliate-linkki) Muscatin itänaapurissa, Muttrahissa. Tällekin majapaikalle lämmin suositus! Koska olimme päättäneet ottaa pitkän stopoverin Dohaan ja saavuimme Omaniin vasta illalla, emme ehtineet käydä Muttrahin soukissa. Se on kuitenkin yksi nähtävyyksistä noilla suunnilla. Oman on suitsukkeiden maa, joten frankinsensi eli olibaanihartsi ja sen polttoastiat ovat suosittuja matkamuistoja.

Fort Guesthouse on viihtyisä majapaikka Muttrahissa.
Majatalon aamiainen.

Aamulla ennen kun lähdimme ajelemaan kohti Nizwaa, pyörähdimme Muttrahin Cornichella eli rantabulevardilla. Sen varrella sijaitsee toinen kaupungin nähtävyyksistä, Al-Lawatiyan moskeija (Masjid al-Rasool al-A’tham). Shiia-moskeija erottuu katukuvasta erityisesti upean sinisen kupolin ja minareetin ansiosta.

Muttrahissa elää merkittävä shiia-vähemmistö, joka koostuu pääasiassa vanhasta Al-Lawatian kauppiasheimosta. Heidän alkuperänsä juontuu 1700-luvulla Pakistanista Omaniin tulleisiin sindheihin.

Oman on ainoa muslimimaa, jossa valtaosa väestöstä ei ole sunneja eikä shiioja vaan idabeja. Osa omanilaisista pitää itseään alkuperäisinä ja muuttumattomina islamin edustajina, osa taas ajattelee, ettei islamin sivuhaaroilla ole mitään väliä, koska on vain yksi usko.

Sininen moskeija on Lawatian kauppiaskorttelin näkyvin maamerkki.
Muttrah Corniche.

Muscatin islamilainen arkkitehtuuri

Muscatin nähtävyyksistä kävimme katsomassa vain jokusen moskeijan ja palatsin, mutta tarkemmin tutustuimme sulttaani Qaboosin suurmoskeijaan. Se on ehdottomasti yksi hienoimmista, joissa olen käynyt. Moskeija on avoinna vierailijoille lauantaista torstaihin klo 8-11, eikä sinne ole pääsymaksua. Pukeutumiskoodi on konservatiivinen, eikä esimerkiksi nilkat tai pää saa olla paljaana.

Sulttaani Qaboosin moskeija.

2001 rakennettu moskeija vetää vertoja komeudessaan monella eri saralla. Suuren rukoussalin matto on maailman toiseksi suurin yhtenäinen matto: sen pinta-ala on yli 4300 neliömetriä. Matto on solmittu käsin Iranissa 600 käsityöläisen voimin, ja sen kutomiseen kului neljä vuotta.

Maton yläpuolella roikkuu maailman toiseksi suurin kattokruunu. Kruunu on 14 metriä korkea, painaa 8 tonnia ja sisältää Swarovski-kristallien lisäksi 1122 pientä polttimoa.

Yksityiskohdat ovat muutenkin ihan superkauniita, ja kattorakenteissa voi nähdä esimerkiksi omanilaista puutaidetta.

Peseytymishuone wudua varten.

Moskeijan sisä- ja ulkotiloihin mahtuu yhteensä 20 000 rukoilijaa. Päärukoussalin mihrab eli seinässä oleva syvennys, joka osoittaa rukoussuunnan, qiblan, on ihan äärimmäisen kaunis. Siitä tulee mieleen Iranin ja Samarkandin moskeijoiden arkkitehtuuri. Sulttaani Qaboosin moskeijassa ei ole minbaria eli saarnastuolia.

Muscatista löytyy myös monta muuta moskeijaa. Näyttävimpiin kuuluu muun muassa Mohammed Al Ameenin moskeija. Islamilaisesta designista kiinnostuneille (kuten itselleni) Oman tarjoilee mielenkiintoisen kattauksen eri tyylisiä moskeijoita, sillä niitä löytyy maasta lähes parituhatta.

Masjid Mohammed Al Ameen.
Masjid Asma Bint Alawi.

Rantakaupungit Fins ja Sur

Omanin pohjoisrannikko on karua ja paljasta. Palmuja ei juuri näy, mutta koskematonta hiekkarantaa ja sinistä merta sitäkin enemmän. Rannikon varrella on joitain kaupunkeja, ja yksittäisiä villoja on rakennettu sinne tänne. Jäimme miettimään, saisiko Omanista kuinka helposti ostettua rantatontin.. 🙂

Omaninlahti kuuluu Arabianmereen. Lahden vastarannalla sijaitsee Iran.

Finsin kaupungin ympärillä on useampikin ranta, joista osa on paikallisen nuorison suosiossa etenkin viikonloppuiltaisin. Me pysähdyimme Finsin Hidden Beachille, josta löytyy leirintäalue. Suurin osa kangasteltoista oli autiona. Vain yksi perhe tuntui olevan paikalla, ja he tulivatkin moikkaamaan meitä, kun istuimme rannalla kahvilla.

Fins Hidden Beach on leirintäalue.

Ash-Sharqiyyah’n alueen pääkaupunki Sur näytti autiolta niin kaupungin kuin rantojen osalta. Kävimme sekä satamassa että public beachillä, eikä kummassakaan näkynyt ristin sielua. Valkeiden ja vaalean beigen väristen rakennusten lomassa käyskenteli ainoastaan irrallaan olevia vuohia. Surin hiljaisuus yllätti, koska se on kuitenkin melko suuri kaupunki.

Sur on yksi pohjoisrannikon kaupungeista.
Surin moskeija.
Vuohet jolkottelivat autiossa naapurustossa.
Rantakaistale Surin sataman vieressä.
Simpukat on kauniita, mutta niiden kerääminen matkamuistoksi kannattaa jättää väliin.

Oman on siinä mielessä hieno maa, että siellä saa telttailla ja leiriytyä lähes missä vaan, joten hiljaisia sopukoita ja rantaidyllejä löytyy varmasti jokaiselle. Voisin kuvitella, että muutaman vuoden sisällä rantaviivaa tulee värittämään useampikin lomakeidas.

Muut kohteet

Autiota pohjoisrannikkoa täplittää lukuisat pienemmät kylät, kuten Tiwi ja Daghmar, turistien suosima Bimma sinkhole, Al-Haddin kilpikonnaranta sekä venematkan päässä olevat Daymaniatin saaret. Saariryhmä on suosittu sukellus- ja snorklauskohde. Lisäksi Omanin edustalla voi tehdä delfiininbongausretkiä.

Tunnettujen turistikohteiden, Wadi Ash-Shabin ja Wadi Tiwin lisäksi pohjoisessa on muitakin wadeja, kuten Finsin läheltä löytyvä pitkä ja syvä kanjoni, Wadi Taab, jonka pohjalla kulkee sateista riippuen joko tie tai joki. Runsaiden sateiden jälkeen wadin seinustoilla ja vesiputouksilla voi harrastaa kiipeilyä. Alueella on runsaasti myös luolia.

Wadi Taab.

Löytyypä rannikolta myös Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva muinainen Qalhatin kylä, jossa piipahdimme katsomassa Bibi Maryamin mausoleumia. Qalhat on ollut aikanaan merkittävä Silkkitien merietappi, jonka myötä silloinen Hormuzin kuningaskunta on tehnyt kaupankäynnin lisäksi myös kulttuurinvaihtoa aina Kiinan, Intian ja Kaakkois-Aasian maiden kanssa.

Qalhatia on pidetty Omanin ensimmäisenä varsinaisena pääkaupunkina. Nykyistä Muscatin pääkaupunkia taas edelsi ihastuttava Nizwa, josta kerron tarkemmin seuraavassa postauksessa.

Bibi Maryamin mausoleumi on Unescon maailmanperintökohde.
Aurinko laskee Hajar-vuorten taa. Vuoristo erottaa pohjoisrannikon sisämaasta.


Oletko kiinnostunut jonkun tietyn alueen arkkitehtuurista tai taiteesta?

Kaikki Oman-postaukset:


Seuraa reissujani:
Instassa @cillamaria8
Tiktokissa @cillamariatravel
Blogit-sivustolla

16 kommenttia

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Kivalta näyttää tuo aamiainen! Ibadilaisuus oli itselleni muuten ihan vieras suuntaus. En edes tiennyt, että on muita suuntauksia kuin sunnalaisuus ja šiialaisuus, mutta näköjään on. Sulttaani Qaboosin moskeija näyttää todella hienolta. Itselläni hienoin näkemäni ja käymäni moskeija on varmaankin Omar Ali Saifuddien moskeija Bruneissa, mutta erityisesti sisältä se on huomattavasti vaatimattomampi. Daymaniatin saaret olisi Omanissa muuten itseäni kiinnostava kohde.

    • admin

      Uskoisin, että Daymaniat olisi teille oikein oivallinen retkikohde!

      Olen nähnyt kuvia tuosta Brunein moskeijasta, ja eittämättä se on ulkoa hieno. Minulla ulkoa päin katsottuna hienoin on ollu ehkä Sheikki Zayedin moskeija Abu Dhabissa, mutta itse vierailukokemus ja moskeijan sisätilat tuottivat suuren pettymyksen. Olin odottanut monta vuotta, että pääsen sinne, joten pettymys oli melko karvas.

      Ja mitä tulee noihin islamin koulukuntiin, on niitä tarkemmin katsottuna todella monta, tai oikeastaan nuo pääkoulukunnat jakautuvat alalahkoihin, joita on kymmeniä. En ole koskaan ymmärtänyt minkään ideologian silppuamista pieniin palasiin, koska nyanssit, joista kiistellään, ovat usein toisarvoisia. Sama ongelma on monilla pienillä poliittisilla puolueilla, joiden olisi paljon parempi vetää yhtä köyttä saadakseen asiansa perille. Muslimeillakin on pääasiassa samat uskonopit, mutta sitten riidellään jostain satojen vuosien takaisista asioista, joilla ei ole nykypäivänä enää merkitystä. Esimerkiksi shiiojen ja sunnien merkittävin ero on siinä, kenelle heidän mielestä kalifin asema olisi kuulunut profeetta Muhammadin ﷺ kuoltua. Shiialaisuus on tuosta historian polusta johtuen myös paljon hierarkisempaa, kun taas sunnien joukossa on enemmän itsenäisyyttä.

      Ibadeja muuten asuu jonkin verran myös Pohjois-Afrikassa ja Sansibarilla, joka oli aikanaan Omanin hallinnassa.

  • Eveliina / Reissukuume

    Mielettömän kauniin ja kuvauksellisen näköistä! Islamilainen design on alkanut kiinnostaa jotenkin todella paljon, joten oli kiva fiilistellä erityisesti kuvia!

    Ps. Hiljainen kaupunki kuulostaa kyllä unelmalta 😀

    • admin

      Se on kyllä tosi kaunista. Mua viehättää eniten symmetria ja geometrinen nerokkuus, jota on käytetty erilaisten ornamenttien suunnittelussa. Kun kuvioita ja koristeita katsoo tarkemmin, huomaa, että suurin osa niistä on saanut inspiraation luonnosta. Islamin yksi tärkeimmistä opeista on luonnon kunnioittaminen ja suojeleminen. On harmi, ettei noista hyvistä asioista useinkaan puhuta julkisuudessa. Yleensä islamia käsitellään vaan jihadin ja terrori-iskujen yhteydessä.

    • admin

      Pärjää ihan tavallisilla vaatteillakin, kunhan ne on tarpeeks peittävät 🙂 Joku pitkä hame, polveen ulottuva tunika tai mekko ja alle housut jne. on ajanu asiansa monessa muslimimaassa. Mulla on myös pitkä nilkkoihin ulottuva hupparimekko, jota käytän välillä kotonakin eli ihan tollasia perusvaatteita. Omistan oikeastaan vaan yhden oikean abayan, ja sekin on edestä auki muistuttaen enemmänkin silkkistä aamutakkia. Oon käyttäny sitä iltaisin vyön kanssa t-paitamekon ja legginsien päällä.

  • Pirkko / Meriharakka

    Muscatissa (ja siis muutenkin Omanissa) olemme käyneet vaan päiväseltään joskus kauan sitten risteilyllä. Varmaan noita moskeijoitakin kierrettiin ja muistan erityisesti pitäneeni jostain museosta, vaikken sen nimeäkään nyt enää saa mieleeni, luultavasti joku kansallismuseo se oli. Myös soukissa, Muscatissa, muistan kierrelleemme. Mutta eniten mieleeni on jäänyt rantakalliolla sijainnut ufon muotoinen Incense Burner, temppelikö sekin lienee?

    • admin

      Se on kyllä harmi, ettei kaikkiin moskeijoihin pääse. Niiden kauneuden pitäisi olla kaikille avoinna, aivan samoin kuin kirkkoihinkin saa mennä niin uskovaiset kuin uskottomatkin.

    • admin

      Aamiainen oli positiivinen yllätys! Monessa maassa aamupalalla tarjoillaan pelkkää hiilaria, mutta tässä oli hyvin proteiinia tarjolla.
      Omanin matkailu romahti koronan myötä alle puoleen miljoonaan, mutta nyt siellä oli viime vuonna käynyt jo noin 4 miljoonaa turistia, mikä on samoissa lukemissa kuin vuonna 2019. En tosin tiedä, missä kaikki oli! Me nähtiin viikon aikana ehkä 10-15 länkkärituristia eri puolilla maata. Liekö iso osa turisteista sitten muiden Persianlahden maiden kansalaisia sekä aasialaisia. Paljon näkyi kyllä omanilaisperheitä. Paikalliset erottaa muista arabeista ja muslimeista siitä, että miehet käyttää kuma-hattua.

  • Ne Tammelat

    Kaupunkien meteli on matkoilla usein ihan käsittämätön, joten tuollainen hiljainen kaupunki olisi ihanaa kokea, joskin vähän aavemaista samalla.

    Mieletön tuo moskeija. Meidän hienoin visiitti taitaa olla Abu Dhabista. Hienoin delfiinien bongausveneily tapahtui muuten juuri Omanissa.

    • admin

      Kyllä se hieman aavemaiselta tuntuikin. Ihan kuin koko seutu olisi hylätty ja vain vuohet jääneet jäljelle ihmettelemään menoa. Ja teidän delfiiniretki oli varmasti hieno!

  • Aila ja Juha

    Ibadit ovat minulle uutta tietoa, shiiat ja sunnit tiesin ennestään. Euroopan reissuilla käymme usein kaupunkien ja kylien kirkoissa, arabimaissa (ei vielä kovin monessa) moskeijoissa. Nämä moskeijat olivat hienoja, koristeellisia ja varmasti käymisen arvoisia.
    Juha

  • Elina / elinanmatkalaukussa

    Jee, ihanaa lukea Omanista! Jään innolla odottamaan jo seuraavia postauksia. Kuulostaa siltä, että koitte Muscatissa juuri sopivan tarpeeksi. Noin puolen tunnin matkan päässä on myös Seeb, joka vaikutti ihan ok paikalta. Sielläkin joku souq, menin vaan sen läpi matkalla Seebin satamaan. Ootte kuitenkin kävelleet ihan Muscatin souqin vierestä, eli kaukana se ei teidän reissussa ollu 🙂

  • Anna | Tämä matka -blogi

    Islamilainen arkkitehtuuri on niin kaunista. Ei länsimaisessakaan mitän vikaa ole, mutta jokin tuossa vaan puhuttelee minual.

    Kävin aikoinani islamilaisen taiteen museossa Bahrainissa, missä jo pelkkä rakennuskin oli taideteos. Olisin voinut viettää museossa vaikka viikon. Niin supermielenkintoinen oli sen näyttelyanti.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.