Eurooppa,  Norja

Oslon joulumarkkinat ja katutaidetta bongaamassa

Halusin tänä vuonna käydä joulumarkkinoilla jossain päin Eurooppaa. Mietin ensin Tallinnaa, mutta sitten näin Norwegianilta hyvän tarjouksen Osloon. Norskilla sattui olemaan kaiken lisäksi niin hyvät lentoajat, ettei matkan varrella tarvinnut yöpyä Helsingissä.

Norjassa en ollut aiemmin käynytkään, joten siitä tuli samalla maa numero 46. Pohjoismaat ovat olleet kiinnostuslistallani melko alhaisella sijalla, joten Oslo pääsikin toden teolla yllättämään. Norjan pääkaupunki oli todella kaunis ja viihtyisä etenkin ilta-aikaan.

Lentokentältä kannattaa muuten mennä keskustaan VY:n junalla, joka on puolet edullisempi kuin Flytoget ja vain muutaman minuutin hitaampi.

Lentokentän ja keskustan väli kannattaa kulkea VY:n junalla Flytogetin sijaan.

Majoituin Citybox-hotellissa (*Bookingin affiliate-linkki), joka sijaitsee aivan kivenheiton päässä rautatieasemalta. Tykkään modernin Cityboxin konseptista, missä yhdistyvät niin hotellin yksityisyys kuin hostellin yleiset tilat keittiöineen. Olen majoittunut aiemmin myös Tallinnan Cityboxissa. Kaksi yötä yhden hengen huoneessa maksoi 146 €.

Jul i Vinterland

Majapaikasta oli lyhyt matka Oslon joulumarkkinoille. Jul i Vinterland -joulumarkkinat olivat paljon tivolimaisemmat kuin vaikkapa Helsingissä tai Amsterdamissa, missä kävimme jouluna 2018. Markkinoilta löytyi paljon erilaisia ruokakojuja, käsityömyymälöitä sekä maailmanpyörä, karuselleja ja iso liukumäki. Keskellä markkinoita oli luistelukenttä.

Erityisen suosittuja näyttivät olevan glögi, karamellisoidut omenat, hodarit ja tacot. Markkinoilta löytyi pari nuotiopaikkaa, minkä äärelle menin itsekin syömään ja nauttimaan lämmöstä, sillä sää oli melko kolea.

Karamellisoituja omenoita myytiin useammassa kojussa.

Jouluinen Oslo oli kaunis myös joulumarkkinoiden ulkopuolella. Keskustassa sijaitsevan Grand Hotelin edustalla ja liepeillä oli raskas poliisivartio, koska hotellissa majoittui Nobelin rauhanpalkintojuhlan vieraita.

Katuruokaa ja aktivismia

Pyörittyäni aikani jouluhulinassa, lähdin kävelemään kohti Grünerløkkaa, joka on vanha työläiskortteli ja nykyään tunnettu trendikkäänä alueena. Matkan varrella näkyi mm. Pro Ukraina -demonstraatio ja öljynporausta vastustava mielenilmauskulkue.

Paikallisen Elokapinan (Extinction Rebellion) järjestämä öljyn- ja kaasunporausta vastustava mielenosoitus.

Grünerløkkassa oli hyvin viihtyisän oloista. Etenkin lukuisat ravintolat näytti olevan todella tunnelmallisia. Monet liiketilat ja kuppilat oli sisustettu skandityylillä ja sävymaailma oli tumma – aivan mieleiseni kokonaisuus 🙂 Ihmiset näyttivät istuvan arki-iltoinakin tupaten täynnä olevissa ravintoloissa, mikä vaan todistaa sen, että Norjassa todellakin osataan sovittaa työ ja vapaa-aika tasapainoisesti yhteen.

Päädyin syömään Oslo Street Food -ruokamarkkinoille, josta löytyi 16 erilaista etnistä keittiötä. Oma valintani oli aasialaiset gyozat eli täytetyt taikinanyytit.

Oslosta löytyy lukemattomia tunnelmallisia ravintoloita.
Etnisen ruuan ystävänä oma valintani osui Oslo Street Foodiin.

Paluumatkalla törmäsin vielä kirkon pihassa olleeseen puolijoukkuetelttaan, jonka ympärillä oli Palestiinan lippuja. Jäin lukemaan kylttejä, kun teltasta tuli joku mies ulos. Kysyin teltan tarkoitusperää, sillä olin kuullut sisältä puheensorinaa. Mies kertoi, että teltta toimii Oslon palestiinalaisten tapaamispaikkana ja että pari heistä myös asui siellä.

Pian minut kutsuttiin telttaan viettämään iltaa. Söimme Lähi-idän makeisia, puimme Gazan tilannetta, mietimme kansalaisvaikuttamisen tärkeyttä, ja kerroin myös meidän alkuvuoden matkasta Länsirannalle sekä Helsingin ja Jyväskylän mielenosoituksista, joihin olen osallistunut.

Teltta oli aiemmin sijainnut parlamentin ja Grand Hotelin vieressä, mutta poliisi oli ajanut palestiinalaiset pois Nobelin rauhanpalkinto -juhlallisuuksien tieltä. Oh, the irony..

Illanviettoa palestiinalaisten teltassa.

Free Walking Tour

Seuraavana aamuna lähdin Free Walking Tourille, jonka olin varannut etukäteen netistä. Opas johdatteli noin 15 hengen turistilaumaa läpi Oslon päänähtävyyksien. Näimme mm. oopperatalon, Munch-museon, saunarannan, parlamentin, sataman, linnoituksen ja astronomisen kellon. Opas kertoi muun muassa norjalaisten vastustaneen oopperataloa sen Carrarasta tuodun marmorin vuoksi, mutta kansalaiset leppyivät lopulta, kun sisätilat rakennettiin norjalaisesta puusta.

Kierros ei ollut mitenkään supermielenkiintoinen, mutta jaksoin 1½ tuntia loppuun asti (Prahassa lähdin kesken kaiken pois). Olen käynyt näillä ilmaisilla kävelykierroksilla muissakin kaupungeissa, ja niiden toiminta perustuu asiakkailta saataviin tippeihin. Yleinen käytäntö tuntui olevan 10-20 euron tippi.

Oslon vanhaa keskustaa Tanskan kuninkaan hallinta-ajoilta.
Keskellä ristiriitoja herättänyt oopperatalo.

Oslon katutaide

Kierroksen jälkeen lähdin etsimään Oslon katutaidetta. Olin löytänyt Visit Oslon sivuilta kartan, jonka perusteella suunnistin ympäri kaupunkia. Omasta mielestäni parhaat muraalit löytyivät monikulttuurisesta Tøyenin kaupunginosasta.

Ylipäänsä hienoimmat muraalit olen nähnyt yleensä joko entisissä työläiskortteleissa tai juuri maahanmuuttajalähiöissä. Se johtunee siitä, että katutaiteen yksi tärkeimpiä tarkoituksia kautta aikain on ollut herättää keskustelua yhteiskunnallisista aiheista. Lisäksi lähiöissä on paljon maalauspinta-alaa verrattuna keskustan koristeellisiin pytinkeihin.

Tøyen on maahanmuuttaja-asuinalue ja se on Olson köyhintä seutua.
Tämä chileläisen INTI-artistin alkuperäiskansojen symboliikkaa sisältävä teos ”The Treasure Hunter” oli kaikkein vaikuttavin.

Tøyengatalla silmääni osui jälleen yksi Palestiinan lippu ja päätin käydä tsekkaamassa Hijab hus -kaupan. Kaupassa oli kaikkea kivaa myynnissä aina hijabeista ja Palestiinan thobe-kansallispuvuista koraaneihin ja koruihin. Tein pienet ostokset ja jäin juttelemaan yli puoleksi tunniksi omistajapariskunnan kanssa, joka oli kotoisin Länsirannalta.

Suunnistin takaisin Grünerløkkaan ja kävin katsomassa vielä muutaman muraalin. Kahden päivän aikana tuli käveltyä yli 24 kilometriä.

Ravintolakierroksella

Katutaidetta etsiessä tuli nälkä, joten kävin syömässä meksikolaisessa Jose’s Taco & Quesadilla barissa. Kävelykierroksen opas oli kertonut aamulla, että Norjan suosituin ruoka on tacot, joten olihan niitä testattava.

Jälkiruualle suuntasin Godt Bröd -leipomokahvilaan, josta sai kaikkea hyvää pullasta ja täytetyistä sämpylöistä lähtien. Istuin kahvilassa yli tunnin, ja moni näytti olevan siellä myös etätöissä. Kahvi ja kakkupala maksoi 10 €, ja kahvia sai juoda niin paljon kuin halusi. Loputtomaan kahviin törmäsin yllättäen myös lentokentällä.

Seuraavaksi kävelin katsomaan pientä vesiputousta Akerselva-joelle. Oslon läpi virtaava joki on 8 km pitkä, ja sen varrella on parikymmentä urbaania vesiputousta. Siitä suuntasin Mathallen-kauppahalliin, missä olisi ollut tarjolla lisää ravintoloita ja paikallisia herkkuja. Kävin kuitenkin vain lataamassa puhelinta ja lämmittelemässä hetken. Oslossa oli -1 pakkasta, mutta kostea ilma teki säästä todella kalsean kolean.

Nedre Fossin urbaani vesiputous on Akerselva-joen tunnetuimpia.
Oslossa oli luihin ja ytimiin menevä koleus, vaikka pakkasta oli vain -1.

Suuntasin hiljalleen takaisin kaupunkiin ja poikkesin matkalla vielä johonkin antiikkikirjakauppaan, koska sen sisustus näytti niin houkuttelevalta. Keskustaan tullessa kävin vielä pyörähtämässä nopeasti joulumarkkinoilla ja yritin päästä kauniiseen Sumo-ravintolaan, mutta jonoa oli 45 minuuttia. Lähdin pois ja siirryin viereiseen baariin nauttimaan lasillisen valkoviiniä. Tarjolla oli vain liian makeaa chardonnayta, mikä ei ole erityisesti suosikkini, mutta meni se alas.

Mitään sen kummempaa en sitten tehnytkään, vaan vietin loppuillan hotellilla. Aamupäivästä suuntasin kohti lentokenttää. Aion ehdottomasti kyllä palata Osloon joskus uudelleen, koska esimerkiksi kaikki museot jäi käymättä. Minua olisi kiinnostanut etenkin Paradox-museo ja kasvitieteellinen puutarha, mutta ne saavat jäädä seuraavaan kertaan.


Mikä on suosikkisi Pohjoismaiden pääkaupungeista? Entä mitä mieltä olet Oslosta?

14 kommenttia

    • admin

      Reykjavik on mullakin vielä Pohjoismaiden pääkaupungeista käymättä. Pohjois-Norjaan tulee jossain vaiheessa lähdettyä joko autolla tai sitten junaillen maata pitkin niin ylös kuin pääsee.

  • Mari / Maailma kotina

    Tämä oli varmasti eka juttu, jota lien koskaan Norjan joulumarkkinoilta. Miksiköhän se on jäänyt niin sivuun. Edes instapostauksia en muista nähneeni..

  • Pirkko / Meriharakka

    Olen aina pitänyt Oslosta(kin) – ja vähän harmitellut, että suomalaiset ovat ”löytäneet” vain Tallinnan ja ehkä Tukholman. Etenkin joitakin vuosia sitten lento Osloon oli jokseenkin yhtä edullinen kuin lento Tukholmaan tai risteily Tallinnaan ja kaupungilla on niin paljon tarjottavaa, kaiken jo tässä jutussa mainitsemasi lisäksi esimerkiksi museoiden ja arkkitehtuurin muodossa.

    • admin

      Ihmettelen myös, miksi Oslosta ei puhuta kovin usein. Varsinkaan nämä joulumarkkinat ei ole tulleet koskaan eteen missään postauksissa. Yleensä Norjasta näkee vain Lofoottien postauksia.

  • Anne | Elämää Nomadina

    Hienolta näyttää niin joulumarkkinat kuin katutaide, ja Oslo ylipäätään kyllä kiinnostaisi. Jotenkin Oslo on meilläkin jäänyt käymättä, ja Norjassa muutenkin on matkustettu vain hyvin vähän, ainoastaan ihan pohjoisessa ja vain kesäaikaan. Euroopan pääkaupungeista ei ole montaa käymättä, mutta kaksi niistä kolmesta on hieman hassusti nimeomaan Pohjoismaissa, Oslo ja Reykjavik.

    • admin

      Mullakin Reykjavik käymättä, mutta myös muita Euroopan pääkaupunkeja. Esimerkiks Slovakiassa oon pyörinyt Tatravuorten alueella, mutta ajanut vaan nopeasti bussilla ohi Bratislavasta. Myös Liettuassa kävin Kaunasissa, mutta en Vilnassa jne.

  • Sarianne / Matkalla kaikkialle

    Oslo näyttää näiden kuvien perusteella kiinnostavalta kaupungilta! Olen aiemmin käynyt vain Bergenissä Norjassa. En olisi myöskään heti tunnistanut hienojen muraalien olevan Oslosta, vaikuttavan näköisiä! Ehkä täytyy joskus suunnata vielä viimeiseen käymättä olevaan Pohjoismaiden pääkaupunkiin 🙂

  • Hannele/ Hipaisuja Maapallolla

    Oslossa olen vieraillut joskus kakarana. Mielikuva Oslosta on, että se on superkallis, vaikka niinhän sitä joka paikassa on kallista tai edullista, kunhan tekee oikeat valinnat. Törmäsin tuohon Citybox-konseptiin, kun jouluna ajettiin Helsingissä mielenkiintoisen uuden rakennuksen ohi ja googlailin heti, että mikäs tuo on. Vaikutti oikein tyylikkäältä ja hyvältä paikalta. Muutenkin tykkään tosi paljon, jos pääsen asumaan hostellin rentoon tunnelmaan, mutta kuitenkin omaan huoneeseen ja rauhaan. Noi ilmaiset City-tourit on mukava vaihtoehto ja jos on tylsää, niin pitää vaan kehdata häippästä paikalta:) Kiva oli lukea Oslosta.

  • Elina / elinanmatkalaukussa

    Oma suosikkini on Kööpenhamina, tosin Oslossa ja Reykjavikissa en oo käynyt. Oslo on ollut kyllä kiinnostava, sillä Norja on lempimaani! Siks olikin niin kiva lukea, että sait sieltä tosi postiviisia fiiliksiä! Kiva kuulla, että Norskilla oli hyvät lentoajat, ehkä sitä vois itekin piipahtaa sinne viikonlopuksi, aina oma hommansa lähteä täältä maakunnasta. Tai sitten kun joskus suunnataan Etelä-Norjaan, niin samalla käy Oslossa. Tukholmasta en oo vielä syttynyt, tosin oon käynyt siellä vaan kerran enkä oo ehkä päässyt vielä siihen kaupunkiin sisälle, mutta kuulemma Tukholman joulumarkkinat vanhassa kaupungissa on tosi kauniit (kuvista päätellen myös).

  • Paula - Gone with the Gastons

    Olson joulumarkkinoista löytää kyllä harvemmin juttua. Eikä itse Oslostakaan kyllä paljoa. Minäkin olen käynyt vain lentokentällä vaikka olisi kyllä kiva tutustua kaupunkiin tarkemminkin. Hienoja nuo muraalit. Hetken mietin jo, että onko tuo yksi Banksy mutta ei ainakaan google haussa tullut vastaan.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.