Eurooppa,  Pimeä turismi,  Ranska

Pariisin alta löytyy synkkä maailma, jonne päivä ei paista

Rakkauden kaupungiksi tituleerattu Pariisi tunnetaan maailmankuulujen nähtävyyksiensä lisäksi rikkaan kulttuurielämän, muotimaailman ja gastronomian kehtona. Pariisin alta löytyy kuitenkin makaaberi maailma, jonne päivä ei paista. Metropolin alla risteilee 300 kilometriä tunneleita, joilla on synkkä historia ja joista osa on päätynyt sittemmin suosituksi turistikohteeksi.

Katakombien historia

Pariisin katakombeja alettiin kaivaa alunperin infrastruktuuria varten, sillä nopeasti kasvava kaupunki tarvitsi kalkkikiveä rakennusmateriaaliksi. Myöhemmin, 1700-luvun loppupuolella asukasluvun kasvaessa Pariisin hautausmaat alkoivat täyttyä, ja niistä etenkin Cimetière des Saints-Innocents oli ääriään myöten täynnä.

Kun eräs joukkohauta sitten romahti ja luut päätyivät asuintalojen kellareihin, päätettiin ihmisten jäänteitä siirtää maanalaisiin tunneleihin. Siirto-operaatiota tehtiin noin 1½ vuotta pääasiassa yöaikaan, jotta kansalaiset eivät järkyttyisi näkemästään. Muitakin joukkosiirtoja tapahtui myöhemmin, ja lisäksi katakombit toimivat suorana hautapaikkana Ranskan vallankumouksessa kuolleille.

1800-luvun alussa katakombeja alettiin siivota ja luita järjestellä museomaiseksi nähtävyydeksi. Vielä myöhemminkin tunnelit toimivat piilopaikkana myös toisen maailmansodan aikana, ja niitä on käytetty lisäksi muun muassa salaisiin kokouksiin.

Katakombit turistinähtävyytenä

Nykyään osa tunneleista on avoinna yleisölle. Yleisölle avoin osuus löytyy 14. arrondissementistä, missä odottaa 1,5 kilometriä pitkä maanalainen kierros. Katakombeihin laskeudutaan kierreportaita pitkin 131 askelmaa 20 metriä maan alle. Tunnelit ovat hämäriä ja paikoin kosteita, ilma on viileähkö ympäri vuoden. Reitin varrelta lähtee useita tunneleita eri suuntiin, mutta sisäänkäynnit on lukittu, joten tunneleissa ei voi eksyä.

Kierros kestää noin tunnin, eikä siihen sisälly opastusta. Sisäänkäynniltä voi kuitenkin hommata audio-oppaan, jonka lisäksi katakombeista löytyy muutamia infotauluja. Kierroksen lopuksi on kiivettävä 112 kierreporrasta takaisin maanpinnalle. Reitti päättyy eri kohtaan kuin mistä mentiin alas, ja suuaukolta löytyy aiheeseen liittyvä matkamuistomyymälä.

Alkuosa on pelkkää yksitoikkoista käytävää, jonka varrella ei suurempaa nähtävää ole. Reitin edetessä alkaa vastaan tulla käytäviä ja huoneita, joiden seinämät on kasattu täyteen ihmisen luita ja pääkalloja. Seinillä on kylttejä, jotka kertovat, miltä aikakaudelta luut ovat peräisin. Katakombeissa on yhteensä kuuden miljoonan pariisilaisen jäännökset. Laattakaiverruksissa on myös ranskankielisiä iskulauseita, joiden tarkoitus on muun muassa muistuttaa, että katakombit ovat kuolleiden valtakunta ja että kukaan meistä ei ole kuolematon.

On sanomattakin selvää, että luihin ei saa koskea, vaikka ne ovatkin ns. vapaasti saatavilla. Salamavaloa ei myöskään saa käyttää, mutta valokuvaaminen on muuten sallittua. Tunneleihin päästetään kerrallaan enintään 200 ihmistä, ja liput on varattava etukäteen. Lipunmyynti aukeaa viikkoa aiemmin, ja suositut kellonajat myyvät nopeasti loppuun.

Tunnelien merkitsemättömiin osiin on pääsy kielletty, ja verkostoa valvoo erityinen tunnelipoliisi, mutta on tiedossa, että katakombien joihinkin osiin on sisäänpääsy metrotunneleista ja viemäreistä. Omin päin seikkailu on kuitenkin vaarallista niin eksymisen kuin hatarien rakenteiden vuoksi.

Kannattiko käydä?

Kävin itse Pariisissa syyskuussa 2023, ja synkän matkailun ystävänä katakombit olivat minulle se ykkösnähtävyys. Tehdessäni aiemmin keväällä synkkää matkailua tutkivaa opinnäytetyötä, selvisi, että Pariisin katakombit on suosittu kohde myös muiden suomalaisten synkkien matkailijoiden keskuudessa. Tämä lisäsi entisestään haluani nähdä Pariisin kiiltokuvapinnan alle.

Oliko kokemus sitten 29 euron arvoinen? No, kyllähän tuon kerran voi käydä katsomassa, mutta noin muuten luut ja pääkallot eivät sinällään herättäneet suurempia tuntemuksia – koin katakombit lähinnä rauhallisena ja kuvauksellisena paikkana. Olen ollut hautausmaalla töissä, missä vastaan tuli usein ihmisen luita, joten aihe oli siinä mielessä tuttu.

Tunneleiden pimeyden ja lähellä tuijottavien pääkallojen vuoksi herkille ihmisille kokemus saattaa kuitenkin olla sellainen, että siihen kannattaa varautua etukäteen. Ahtaan- ja suljetunpaikankammoisille katakombeja en välttämättä suosittelisi, koska reitti tuntuu yllättävän pitkältä, eikä sieltä ole poispääsyä kesken kaiken.

Muille taas sanoisin, että vaikket olisikaan synkän matkailun ystävä, suosittelen silti katsastamaan katakombit, mikäli olet Pariisissa ja kaipaat jotain erilaista nähtävää. Mielestäni yksi synkkien kohteiden tärkeimmistä tehtävistä on muistuttaa meitä siitä, kuinka ainutkertainen elämä on ja että meidän tulisi nauttia siitä nyt, kun täällä vielä olemme.

Lisäinfoa ja lipunmyynti virallisilta nettisivuilta

20 kommenttia

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Tämä kohde kiinnostaisi itseäni varsin paljon. Olen ollut tutustumassa vähän vastaaviin maanalaisiin käytäviin joidenkin kirkkojen yhteydessä, mutta näissä mittakaava on varmasti pienempi. Tuo kuulosti varsin kiinnostavalta, että joukkohauta romahti, ja luut päätyivät asuintalojen kellareihin, mitenköhän se käytännössä on mahdollista? :O

    • admin

      Onhan nämä aina hyvin omalaatuisia paikkoja ja avaa oven ihan erilaiseen historialliseen maailmaan. Oletko käynyt Sedlecin luukirkossa Tsekissä?

      Yhdessä opastaulussa luki näin tuosta joukkohaudasta:

      Located in a very busy district in the centre of the capital, the Cemetery of the Holy Innocents was now the largest in Paris. Galleries of arcades containing piles of skulls and bones lined the enclosure. In 1780, a mass grave collapsed into the cellars of neighbouring houses. In light of the outrage of local residents, the Parliament of Paris ordered the closure of the cemetery…

      Eli ei tarkempaa selvitystä, mutta varmaan seinämät romahti ja siellä takana oli ihmisten asumuksia kellareineen.

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    En ole käynyt. Pari vuotta sitten olimme Prahassa, ja Sedlecin luukirkossa käyminen oli mielessä. Meille ehkä epätyypillisesti pysyttiin kuitenkin viisi päivää Prahassa. Kiinnostaa kyllä. Tiedätkö muuten, saako siellä kuvata?

  • Mari/ Maailma kotina

    Tykkäsin tästä kovin. Mutta en muista, että liput olisivat olleet noin kalliit 2019. Ehkä suosio nostanut hintoja

  • Reissu-Jani

    Mahtava paikka. Olen käynyt Evoran kaupungissa Portugalissa katakombeissa joissa oli tuhansia pääkalloja ja luita kasattuna. Capela dos Ossos on paikan nimi. Jäi mieleen latinaksi kirjoitettu teksti seinässä – suomeksi: ”Me täällä olevat luut odotamme sinun luitasi”

  • Irina / Lapsiperheen matkassa

    Pariisin katakombit ovat kyllä ehdottomasti käymisen arvoinen paikka! Itse olen käynyt täällä joskus teininä vanhempien kanssa, yli 20 vuotta sitten. Paikka sinällään ei varmaan paljon ole muuttunut, hinnat vain nousseet.

  • Martta / Martan Matkasssa

    Olen näistä katakombeista aikanaan lukenut ja onhan nuo kuvat ihan hurjia. Itseäni kiinnostaa nämä kovasti, opas olisi mieluinen, muuten en tiedä uskaltaisinko käydä, en ainakaan yksin. Tämä on varmaan Halloween aikaan todella ssuosittu!

  • Pirkko / Meriharakka

    Ah, tämä onkin meikäläiseltä jäänyt näkemättä – tai no, enpä ole ihan varma onko menetys kovin suuri.
    Lassella oli aikoinaan kun vietti Pariisissa vapaa-aikaa sillä aikaa kun itse istuin työvuosina kokouksissa tai kursseilla enemmän aikaa ja hän taisi näissäkin silloin käydä.

  • Stacy Sofia Siivonen

    Kiinnostavaa. Qummitteleekohan siellä. Olen kuvitellut, että katakombit liittyvät antiikkiin. Se, että siellä on toissa vuosisadan luita on melkoinen pettymys. Luilla tai pikemminkin niiden omistajilla on varmaan monenlaista kerrottavaa. Olen jotenkin aina odottanut omaa kuolemaani, joten tuo ei mitenkään onnistu havahduttamaan minua siinä suhteessa. Olen jo nyt elänyt pitempään kuin mitä odotin.

  • Ne Tammelat

    Tämä olisi meille mieluisa kohde vaikka onkin aika synkkä paikka. Roomassa kävimme eräässä luukirkossa ja se oli todella vaikuttava. Pistää kyllä miettimään elämän rajallisuutta ja laittamaan arkihuolet sivuun hetkeksi.

  • Hannele

    Olen ollut kolme kertaa Pariisissa, mutten vieläkään katakombeissa. Sisilian Palermossa sen sijaan kävin katakombeissa. En pidä noita karmivina paikkoina, vaan hyvin mielenkiintoisina. Tosin -kuten hauatausmaallakin- lasten luut, muumiot tai haudat saavat aina mielen matalaksi. Pariisissa kävin muuten Kauhujen talossa eli Le Manoir de Parisissa. Se taitaa olla nykyään suljettu, mutta olihan jännä kohde. Oikeasti meni kylmät väreet ja jännitti.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.