Pyhä, kiistelty Jerusalem
Eilatista matkustimme Egged-yhtiön bussilla kohti Israelin ja Palestiinan keskiosaa. Bussilippujen hommaaminen oli työn ja tuskan takana, sillä nettisivut oli vain hepreaksi. Jouduin soittelemaan ja laittelemaan viestejä ympäri Israelia. Myös Israelissa asuva Appelsiineja ja hunajaa -blogin kirjoittaja yritti auttaa.
Viimein seitsemän yrityksen jälkeen sain asiakaspalvelusta tekstiviestillä oikean numeron. Jos joku tarvitsee lippuja, tässä englanninkielisen aspan numero: 00 972 3694 8888. Lipun voi varata 2 viikkoa ennen reissua ja se tulostetaan itse asemalla ennen lähtöä.
Toki asemallakin on myyntitiskejä ja lippuautomaatteja, mutta paikan päältä ostettuna ei ole varmuutta, onko bussissa enää tilaa. Lipun voi ostaa asemalta myös Rav Kav -matkakortilla. Huomiona se, että bussit eivät kulje sapattina eli perjantai-illan ja lauantai-illan välillä.
Jerusalem on yksi maailman vanhimpia kaupunkeja. Kaupunki on jaettu kahtia, ja sekä Israel että Palestiina pitävät sitä pääkaupunkinaan. Itä-Jerusalem kuuluu virallisesti Palestiinalle, mutta Israel kontrolloi nykyään isoa osaa alueesta ja on rakentanut sinne laittomia siirtokuntiaan.
Geopoliittinen tilanne on räjähdysherkkä, ja Jerusalem toimii usein yhteenottojen näyttämönä. Raskaasti aseistettuja Israelin rajavartijoita eli Magav-joukkoja kuljeskelee joka puolella. Valvontakameroita on myös kaikkialla.
Olimme varanneet Airbnb-majoituksen aivan vanhankaupungin muurin vierestä, joten historialliset kohteet oli kävelymatkan päässä. Korkeiden muurien ympäröimä vanhakaupunki on jaettu eri osiin, kuten muslimi- ja juutalaiskortteleihin. Sisäänpääsyjä on useampia.
Me käytimme pääasiassa majapaikkaamme lähinnä olevaa Damaskoksen porttia, vaikka sillä onkin huono maine. Meidän aikaan portin liepeillä ei onneksi ollut yhtään levotonta, mutta esimerkiksi tänään Instagramissa levisi video, missä Israelin peiteoperaatiossa ollut sotilas hyökkää Ramadania viettämässä olleiden muslimien kimppuun.
Jerusalem – kuin avaisi koulun uskonnon kirjan
Vanhankaupungin kujat on yhtä isoa sokkeloa ja myyntikojujen loputonta nauhaa. Etenkin muslimikorttelin tunnelmaa värittää basaarit, hedelmäkojut ja eläväinen tunnelma. Muslimikorttelista alkaa myös Via Dolorosa, jota pitkin Jeesuksen kerrottiin kulkeneen risti selässään. Kärsimysten tie päättyy kristittyjen kortteliin.
Koko Jerusalem tuntui muutenkin siltä, kuin olisi sukeltanut uskonnon kirjan sivuille. Muurien kätköistä löytyy myös muun muassa Pyhän haudan kirkko, jota jotkut kristityt pitävät Jeesuksen hautapaikkana.
Juutalaiskorttelissa oli hiljaisempaa. Kiertelimme parina päivänä hetken kujilla, mutta paikat tuntuivat melko autioilta keskeisimpiä käsityö- ja matkamuistoliikkeitä lukuunottamatta. Näimme erään kauniin taidegallerian, mutta sekin oli suljettu.
Vastaan tuli joitain ultraortodokseja mustine pukuineen ja silinterihattuineen. Vanhoillisjuutalaiset vaikuttivat varautuneilta ja epäystävällisiltä, mutta muuten esimerkiksi saimme apua joltain paikalliselta, joka opasti meidät sanallisesti Temppelivuorelle.
Itkumuuri
Kävimme ensimmäisenä iltana Itkumuurilla, jonne päästäkseen oli mentävä Israelin tarkastuspisteen läpi. Tavarat läpivalaistiin, ja poliisit kyselivät jotain. Itkumuuri sijaitsee pyhän Temppelivuoren länsiseinämällä. Tiiliseinä on jaettu kahtia miesten ja naisten puoliin. Katselimme vähän aikaa rukoilijoita, mutta emme menneet tutustumaan seinään tarkemmin.
Yritimme mennä vielä Temppelivuorelle, mutta asemieheltä tuli kieltosanat. Vuorelle ei ollut turisteilla enää sinä iltana mitään asiaa. Pari muuta sotilasta tuli luoksemme kyselemään, mistä olemme kotoisin ja olemmeko muslimeja. Kireä asenne muuttui ystävälliseksi, kun kerroimme olevamme Suomesta.
Jatkoimme matkaa, mutta yksi sotilaista huusi vielä peräämme. Hän halusi tietää mielipiteemme siitä, kuuluuko Suomi Skandinaviaan vai ei. Siinä sitten keskustelimme Pohjois-Euroopan maantieteestä. Tilanne oli jokseenkin erikoinen 😀
Temppelivuori
Lähdimme kesken kaiken Jerusalemista Betlehemiin, mutta kirjoitan siitä oman postauksensa. Kun palasimme takaisin Jerusalemiin, koetimme uudelleen onneamme Temppelivuoren suhteen. Jälleen kerran oli turvatarkastus ja käsikopelointi edessä.
Jäimme kuitenkin porttien välitilaan, koska sotilaat päättivät sulkea portin yhtäkkiä. Kadulle ilmestyi ultraortodokseja, jotka rukoilivat tefillinit eli mustat nahkalaatikot päässään ja käsissään. Pienissä rasioissa on tooran jakeita ja ne kuuluu sitoa otsaan ja käsivarteen rukouksen ajaksi.
Sotilaat vaikuttivat ärtyneiltä ja käskivät turistien olla liikkumatta. Kun rukoushetki oli ohi, pääsimme jatkamaan matkaa kohti puista siltaa, joka johtaa Itkumuurin yli Temppelivuorelle. Temppelivuori on pyhä paikka niin kristityille, muslimeille kuin juutalaisille. Juutalaiset tosin eivät saa astua vuorelle, koska se on niin pyhä.
Temppelivuoren tärkeimmät kohteet tänä päivänä ovat muslimien kolmanneksi pyhin paikka, Al-Aqsan moskeija sekä hämmästyttävän kaunis Kalliomoskeija. Moskeija on ulkoa posliinilla verhottu ja täynnä mitä upeimpia kuvioita. Sen kultainen kupoli näkyy joka puolelle Jerusalemia. Kalliomoskeijan sisältä löytyy kuulemma maailman peruskivi. Al-Aqsa puolestaan on ulkoa pelkistetympi. Muilla kuin muslimeilla ei ole sinne mitään asiaa.
Temppelivuorella on kerrottu sijainneen kristittyjen ensimmäinen kirkko sekä juutalaisten ensimmäinen ja toinen temppeli. Juutalaiset uskovat, että vuorelle rakennetaan heidän kolmas temppelinsä silloin, kun Messias saapuu. Myös jotkut muslimit uskovat, että Temppelivuori on se paikka, minne Jeesus saapuu sotimaan Antikristusta vastaan maailmanlopun aikojen koittaessa. Muun symboliikan lisäksi profeetta Muhammadin on kerrottu jättäneen jalanjälkensä Temppelivuorelle.
Minusta Jerusalemissa kulminoituikin se näkemys, että kaikki edellä mainitut kolme uskontoa ja niiden ajan saatossa syntyneet sivuhaarat saattavat alunperin olla lähtöisin yhdestä uskonnosta.
On esitetty, että kristinuskon Jumala ja arabiankielinen jumalaa tarkoittava sana Allah on sama asia, vaikka näissä uskonnoissa onkin erilainen lähestymistapa jumalaan. Lisäksi Jeesus esiintyy Koraanissakin Marian poikana, tosin sillä erotuksella, että häntä pidettiin yhtenä profeettana eikä jumalan poikana. Tämä selvisi minullekin vasta vuonna 2016, kun olin katsomassa ikoninäyttelyä erään muslimituttavani kanssa.
Öljymäki
Temppelivuorelta kävelimme kohti Öljymäkeä porottavassa auringonpaahteessa. Itä-Jerusalemiin kuuluvan Öljymäen rinteillä sijaitsee Israelin laittomia siirtokuntia. Lähettyvillä on myös suuri juutalaisten hautausmaa, minkä lisäksi kävelytien varrelta löytyy muun muassa profeetta Sakarjan hauta.
Kävelimme hautausmaan alapuolelta kohti mäellä sijaitsevaa Getsemanen puutarhaa, jossa Jeesuksen sanottiin käyskennelleen ennen viimeisiä hetkiään. Puutarha oli minimaalisen kokoinen, joten siellä ei ollut mitään nähtävää. Olin kuvitellut paikan ihan erilaiseksi 😀
Matkan varrella näkyi myös Kaikkien kansojen kirkko, jonka ohitimme sisään kurkkaamatta. Niin ikään Neitsyt Marian hauta olisi ollut vieressä, mutta emme halunneet lähteä katsomaan sitä, vaikka joku mies meitä sinne yrittikin houkutella.
Lähdimme kävelemään takaisin kohti vanhankaupungin muureja. Menimme sisään Leijonan portista, joka johtaa suoraan Temppelivuorelle ja muslimikortteliin. Harhailtuamme aikamme sokkeloisilla kaduilla, löysimme lopulta Google Mapsin navigointimerkin avulla ulos labyrintista.
Vanhankaupungin haahuilun jälkeen suuntasimme vielä viimeiselle uskonnolliselle kohteelle, puutarhaan, jossa toiset kristityt uskovat Jeesuksen haudan sijainneen. Puutarha sijaitsee muinaisen Golgatan alapuolella. Getsemanen tapaan myöskään Golgata ei vastannut mielikuviani, eikä siinä ollut juuri mitään nähtävää.
Puutarhan puolella oli käynnissä joku gospel-esitys, joten lähdimme pois. Loputtomat kirkot ja haudat alkoi riittää meille pikkuhiljaa. Kohteet oli kuitenkin historiallisessa ja yleissivistävässä mielessä ihan mielenkiintoisia, vaikkeivat ne mitään erityisempiä tuntemuksia herättäneetkään.
Yleisiä huomioita
Lopulta suunnistimme syömään jo ensimmäisenä iltana hyväksi havaittuun Al Ayed -ravintolaan. Lähi-idän perinneruoka oli ihan superhyvää. Olin ajatellut jo etukäteen, että alueen poliittisesta ja taloudellisesta tilanteesta johtuen haluan tukea Jerusalemin reissulla mahdollisimman paljon vähemmistökansalaisten tuottamia palveluja, joten jätimme tietoisesti käymättä esimerkiksi kosher-ravintoloissa.
Olen myös tarkoituksella jättänyt tästä postauksesta pois tarkemman selostuksen Israel-Palestiina-konfliktista, johon perehdyn vasta Länsirantaa käsittelevässä tekstissä. Suosittelen kuitenkin miettimään omaa kulutuskäyttäytymistä noilla kulmilla matkustaessa.
Mikäli ihmisoikeusasiat yhtään kiinnostaa, on erityisen tärkeää tarkistaa, ettei oma majoitus sijaitse Israelin laittomien siirtokuntien alueella Itä-Jerusalemissa. Vanhankaupungin länsipuoli on turvallinen valinta siltä kantilta, että se kuuluu Israelille, eikä siellä olevia majoituksia ole rakennettu tuhottujen palestiinalaiskotien maille.
Yleisesti ottaen Jerusalem oli mielenkiintoinen paikka. Turvallisuustilanne oli tammikuussa 2023 hyvä, vaikka alueella onkin viime vuodesta lähtien ollut jälleen enenevissä määrin yhteenottoja.
Kaupungin kireä ilmapiiri oli kuitenkin selkeästi nähtävillä, sillä rynnäkkökiväärein ja konepistoolein varustettuja sotilaita, poliiseja ja turvallisuuspalvelun joukkoja oli joka puolella. Hälytysajoneuvojen sireenit huuti lähes yötä päivää, ja taivaalla lenteli sotilashelikoptereita. Kannattaa varautua siihen, että turvatarkastuksia on milloin missäkin. Esimerkiksi bussiasemalle ei päässyt ilman tavaroiden läpivalaisua.
Oletettavasti turbaanihuivista ja mustasta pitkästä mekosta johtuen minulta tentattiin myös usein, olenko muslimi. Jerusalemissa ei ole mitään pukeutumiskoodistoa, mutta Temppelivuorelle ja muihin pyhiin kohteisiin täytyy pukeutua siveellisesti. Myöskään liikuttaessa vanhoillisjuutalaisten asuinalueilla ei avointa pukeutumista katsota hyvällä. Suurin osa naisista näytti pukeutuneen hameeseen tai mekkoon.
Kuten Eilatissa, myös Jerusalemissa useimmat valtaväestön edustajat vaikuttivat töykeiltä, ja saimme etenkin ultraortodokseilta nuivia katseita. Sotilaat taas muuttuivat ystävälliseksi heti, kun kävi selväksi, että olemme suomalaisia.
Kaksijakoisista mietteistä huolimatta en kadu Israeliin menoamme, sillä se oli pakollinen osuus Palestiinan reissulla ja tulipahan samalla yksi uusi maa lisää listalle. Jerusalem oli myös melko kuvauksellinen kohde. Mitään mielenkiintoa Israelia kohtaan ei kuitenkaan jäänyt, enkä usko, että tulen koskaan vierailemaan varta vasten esimerkiksi Tel Avivissa tai Jaffassa.
—
Oletko käynyt Jerusalemissa? Millaiset fiilikset kaupungista jäi?
13 kommenttia
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
Ei ole tullut Jerusalemissa käytyä. Juuri torstaina tuli muuten katsottua erästä taulua Jerusalemista, johon oli merkitty kaupungin kuuluisia paikkoja ja mietein, että olisi kiva päästä joskus käymään siellä. Uskonnon kirjoista tutut paikat olisi mukavaa nähdä myös itse.
Mari / Kodinvaihtaja
Artikkelista ihan aisti räjähdysherkän tilanteen. Niin surullista. Israeliin pitäisi jossakin vaiheessa mennä.
Merja / Merjan matkassa
Ai kuuluuko Suomi Skandinaviaan? Voi apua, mikä kysymys. 🙂 En ole käynyt Israelissa, mutta haluaisin kyllä. Ennen koronaa oli lähellä etten lähtenyt Tel Aviviin, mutta lentoaikataulut olivat niin huonot, että päädyin toiseen kohteeseen. Kalliomoskeija on kyllä upea. Onkohan se sisältä yhtä hieno?
Elina / elinanmatkalaukussa
Olipa kiva päästä taas nojatuolimatkalle tuonne mihin ei itse lähdetty lasten kanssa juuri tuon räjähdysherkän tilanteen, potentiaalisten levottomuuksien vuoksi. Muuten olisi kyllä ollut tosi mielenkiintoinen paikka ja uskon kans, että alkaisi peruskoulun uskonnonopit taas kiinnostamaan (sen verran mitä sieltä muistaa). Yks mies jonka reissulla tapasin, kertoi just samaa Jerusalemista, että on niin mieletön sekoitus kaikkia uskontoja, että jo pelkästään se on elämys. Maana Israelista jäi mullekin sama fiilis, oli ihan jees käydä mut ei ole mitään hinkua takaisin. Niin joo, oon mä Jerusalemissa käynyt 1-vuotiaana, mut en tietenkään sieltä mitään muista 😀 ja voin niin kuvitella tuon Suomi – Skandinavia keskustelun, ei huono keskustelu ollenkaan 🙂 Hauska!
Stacy Siivonen
Suomi ei tietenkään ole Skandinaviassa. Sehän on sama kuin jos sanoisi Israelin olevan Arabiassa. Joka tapauksessa, Raamatussa on se puoli, että se houkuttelee käymään tuollaisissa kohteissa. Kuka tietää, mitä oikeasti on tapahtunut missäkin. Taavi Kassila on kirjoittanut, että oikeasti Jeesus on haudattu Intiaan. Siinä on aika iso virhemarginaali. Kristityt uskovat Jeesuksen kuolleen ristillä Golgatalla, Jehovan todistajat uskovat sen olleen oikeasti tolppa ja gnostilaiset ajattelevat, ettei hän oikeasti kuollut tuolloin. Jotkut tietysti ajattelevat, ettei koko Jeesusta ollut laisinkaan tai ettei Jeesus ollut oikea Messias. On varmaan vaikeaa ateistina noin uskonnollisessa maassa.
Hannele/ Hipaisuja Maapallolla
Jerusalem ei kuulosta paikalta, jonne haluaisin reissata omassa seurassani vaan olisi ehkä miellyttävämpää ottaa vastaan töykeys, sotilaiden kysymykset ja jäädä porttien välitilaan jonkun seurassa:) Siispä jätän vielä käymättömien paikkojen listalle odottamaan. Upeita paikkoja ja kuvia!
Cilla Maria Travel
Kaikesta huolimatta se on kyllä näkemisen arvoinen kohde. Suomalaisena pääsee aika helpolla 😊
Aila ja Juha
Tuo uskontojen välinen jännitteisyys on vaikea asia. Meidän harkinnassamme on ollut pitkään jo tehdä yksi Israelin matka, koska Juhan isä aikanaan teki niitä ja toimi Toiviomatkojen oppaanakin. Silloin olisimme päässet helpommin, mutta meillä olivat lapset niin pieniä, että matkustelu ei tuntunut onnistuvan. Hienoa, että te olette lähteneet noin omatoimisesti matkaan ja samalla ottaneet selvää paikallisesta tilanteesta. Samanlaista matkakokemusta tuskin saa noilla opastetuilla ja järjestetyillä matkoilla. Mielihalut matkustamista kohtaan kyllä nousivat tämän lukiessani.
Cilla Maria Travel
Suosittelen kyllä käymään Jerusalemissa ainakin kerran elämässä. On se kuitenkin niin merkittävä paikka historiallisesti.
Laura - Seikkailijattaret.fi
Mielenkiintoinen ja kattava matkakuvaus. Jerusalem todellakin on ihmeellinen. Se ei tunnu edes todelta. Niin kontrastinen ja historiallinen. Kaupungilla tosiaan on monet kasvot, monellakin tavalla. Itse yllätyin uuden ja vanhan kohtaamisesta. En ollut kuvitellut Jerusalemiin vaikka ns. ”hipsteribaareja”.
EVELIINA / REISSUKUUME
Kiitos nojatuolimatkasta uuteen paikkaan! Muutama tuttuni on käynyt Jerusalemissa, ja heidänkin kertomuksistaan huokuu se, että paikka todella on jonkinlainen eri uskontojen ”soppa”, joka toki jo itsessään on mahtava elämys.
Ismo for Takeoff
Jerusalem olisi kyllä paikka, jossa haluaisi käydä. Onhan siellä paljon nähtävää ja kansojen ja uskontojen sulatusuunit kiehtovat aina. Nuo sokkeloiset muslimikorttelit vaikuttavat houkuttelevilta. Hyvä tietää, että Golgata ja Getsemane eivät välttämättä ole käymisen väärtejä. Mietittiin jossain vaiheessa ruokamatkaa Tel Aviviin, josta olisi voinut käydä Jerusalemissakin, mutta maan poliittinen tilanne ei taas sillä hetkellä hirveästi houkutellut.
Cilla Maria Travel
Kyllä, se oli historiallisessa merkityksessä kiinnostava paikka. Jerusalemin tilanne oli alkuvuodesta ihan hyvä, mutta nyt Ramadanin ja pääsiäisen aikaan tilanne on eskaloitunut todella pahaksi. Poliisi on ampunut Al-Aqsan moskeijaan tulleita muslimeja ja palestiinalaiset ovat ampuneet poliiseja takaisin ilotulitteilla.