Eurooppa,  Italia

Uhkaako Napolia ja koko maailmaa vulkaaninen suurkatastrofi?

Päivitetty 5.5.2024

Minulla on käynnissä enemmän tai vähemmän aktiivinen projekti käydä kaikilla Italian alueilla. Hallinnollisia alueita on 20, joista olen nyt käynyt 12:ssa. Syyskuun loppupuolella vuorossa oli Campania, jonka pääkaupunki on Napoli. Meidänkin lento oli Napoliin, missä vietimme ensimmäisen yön.

Seuraavana päivänä kävimme hakemassa Hertzin vuokra-auton Napolin kentältä ja ajoimme suoraan kohti Euroopan vaarallisimmaksi julistettua tulivuorta, Vesuviusta. Emme tässä vaiheessa vielä tienneet, että Napolissa oli sattunut tulopäivänämme suurin maanjäristys 40 vuoteen ja että järistyksiä tulisi vielä lisää tulevan viikon aikana.

Ilmeisesti myös Airbnb-asuntomme naapurustossa näkyi mm. pudonneita laattoja maanjäristyksen jälkeen. Emme tosin tienneet siitä vielä tässä vaiheessa.

Vesuviuksen huiputus

Vesuvius kohoaa 1281 metriä merenpinnan yläpuolelle ja sen prominenssi eli suhteellinen korkeus on 1231 metriä. Tuntui absurdilta lähteä ajamaan autolla todella jyrkän näköistä vuorta kohti, mutta lopulta maantie osoittautui melko kivuttomaksi ajaa. Jätimme auton parkkiin 828 metrin korkeuteen, koska yksityisautot eivät saa ajaa ylempänä 1010 metrissä sijaitsevalle parkkipaikalle.

Kävelymatka tuntui melko raskaalta, ja mietimmekin ensin, jaksammeko lähteä kiipeämään Vesuviukselle parin huonosti nukutun yön jälkeen. Päätimme kuitenkin lähteä. Taivallus jyrkkää asvalttitietä pitkin ylös kansallispuiston porteille kesti noin tunnin. Meillä ei ollut lippuja valmiina eikä ylhäällä ollut kenttää, mutta tarjolla oli onneksi WiFi, joten saimme ostettua 19 € per naama maksaneet pääsyliput.

Matka huipulle kesti noin 1½ tuntia lippuhässäkän ja tien jyrkkyyden vuoksi.
Alhaalla näkyvä tienpätkä, jonne jätimme auton.

Porteilta eteenpäin kulku jatkui vajaan kilometrin verran mustaa hiekkatietä pitkin. Nousua hidasti 14 % kaltevuus. Laella odotti näkymä niin kraateriin kuin alas Napolinlahdelle. Ylhäältä löytyi myös muutama matkamuistokoju ja kahvila, josta ostimme kahvit ja Proseccot. Porukkaa oli jonkun verran, mutta ei tungokseksi asti, koska olimme liikkeellä myöhään iltapäivällä, kun isoimmat turistilaumat olivat jo tulossa pois.

Kun olimme kierrelleet jonkin aikaa kraateria reunustavalla polulla, lähdimme takaisin kohti autoa. Alas tullessa katselimme vielä hetken Valle dell’Infernoa, jonka pohja on kuivuneen laavavirran peitossa.

Vesuvius on purkautunut historiansa aikana lukuisia kertoja. Viimeisin purkaus on tapahtunut vuonna 1944, josta syntyi nykyinen kraaterivuori Gran Cono ja jonka ympärillä retkeilyreittikin kulkee. Tunnetuin purkauksista on vuoden 79 suurpurkaus, joka tuhosi läheisen Pompeijin kylän. Vesuviuksen odotetaan purkautuvan uudelleen jossain vaiheessa, mikä aiheuttaisi jälleen uutta tuhoa Napolin seudulle.

Valle dell'Inferno.
Valle dell’Infernon pohjalla on jähmettynyttä laavaa.
Vesuvius on edelleen aktiivinen, ja sieltä tupsahtelee höyryä ja vulkaanista kaasua.

Campi Flegrei – Yksi maailman vaarallisimmista supertulivuorista

Mutta Vesuviuksen purkautuminen olisi kuitenkin vain pieni tupsahdus verrattuna siihen, millaiset katastrofin ainekset Napolinlahden alla myllertää. Italian vulkaanisuudesta puhuttaessa mainitaan usein vain Vesuvius ja Etna, mutta vielä suurempi uhka on Campi Flegrei, joka ei edes näy maanpinnalle.

Kyseessä on useamman romahtaneen tulivuoren yhdistelmä, kalderaksi luhistunut supertulivuori. Kaldera on kulhotulivuori, jolla ei ole näkyvää huippua. Erityisen vaaralliseksi Campi Flegrein tekee sen massiivinen koko, jota on vaikea käsittää. Kaldera on 12 kilometriä halkaisijaltaan, ja se ulottuu Napolin esikaupunkialueen ja Napolinlahden alle.

Laavaa tässä maanalaisessa magmakammiossa arvellaan olevan 200 km² alueella. Helpottaakseni koon visualisointia, kuvittele alue, joka on laajuudeltaan noin 14 km x 14 km. Vajaan 10 kilometrin syvyydessä sijaitseva kammio syöttää laavaa myös Vesuviukselle. Tämän syvän kammion lisäksi Campi Flegreillä arvellaan olevan toinen, lähempänä maanpintaa oleva magmasäiliö.

Campi Flegrei lymyää Napolinlahden alla Pozzuolin kylän kohdalla.

Campi Flegrei muodostui 39 000 vuotta sitten ja on purkautunut sen jälkeen joitain kertoja. Kaksi ensimmäistä purkausta oli hyvin tuhoisia. Muinainen purkaus levitti vulkaanista materiaalia jopa Grönlantiin asti, mikä kertoo purkauksen mahtavasta voimasta. Episodi ajoittuu aikajanalla samaan kohtaan, kun neandertalinihminen katosi maapallolta ja korvautui Homo sapiensilla. Syy-seuraussuhdetta ei ole kuitenkaan voitu vahvistaa.

On sanomattakin selvää, että uusi megapurkaus aiheuttaisi nykyihmisen aikakaudella sanoinkuvaamatonta tuhoa. On arveltu, että supertulivuoren räjähtäminen tappaisi välittömästi satojatuhansia ihmisiä, aiheuttaisi Välimerelle 30 metrisen tsunamin ja pimentäisi ilmakehän niin, että maapallolle syntyisi vuosia kestävä vulkaaninen talvi, joka tekisi muun muassa maanviljelystä mahdotonta.

Viimeisin purkaus tapahtui 1500-luvulla, mutta alueella on koettu suuria maanjäristyksiä senkin jälkeen. Esimerkiksi 1800-luvulla Campi Flegrein päällä sijaitsevalla turistien suosimalla Ischian saarella tapahtui kolme suurta maanjäristystä.

Campi Flegrei ei ole ainoa laatuaan, vaan maailmassa on myös muutama muu supertulivuori. Niistä tunnetuin on ehkä Yellowstone Yhdysvalloissa, sen aktiivisuutta seurataan säännöllisesti.

Tilanne tällä hetkellä

Myös Napolin seutua tarkkaillaan aktiivisesti, ja Campi Flegrein alueella onkin havaittu maaperän hiljaista kohoamista 1950-luvulta lähtien. 1980-luvulla alueelta evakuoitiin 40 000 ihmistä purkauksen pelossa. Maanpinta kohosi tuolloin lähes 2 metriä ja alueella esiintyi maanjäristyksiä. Nyt käynnissä on samanlainen bradyseismiksi kutsuttu tapahtumasarja, jonka seurauksena Napolin seudulla on esiintynyt yli 1000 maanjäristystä kuukaudessa.

Kun saavuimme Napoliin illalla 27. syyskuuta, oli aluetta samana päivänä ravistellut 4.2 magnitudin maanjäristys. Järistys tuntui Roomassa asti ja aiheutti häiriöitä muun muassa junaliikenteeseen. Vain muutamaa päivää myöhemmin, 2. lokakuuta, Campi Flegrein kohdalla sattui uusi 4.0 magnitudin järistys. Näiden välissä esiintyi lukemattomia pieniä järistyksiä, joista olimme autuaan tietämättömiä.

Sain tietää järistyksistä vasta illalla 2. lokakuuta, kun olimme ajamassa Italian itärannikolta takaisin Tramontin laaksoon, missä meillä oli majoitus viikoksi (noin 40 km päässä Napolista). En ollut seurannut uutisia lainkaan, mutta korvaani särähti italiankielisissä radiouutisissa kuultu terremoto Napoli. Osaan espanjaa, joten ymmärrän jonkin verran myös italiaa. Aloin googlailla asiaa, ja huoli heräsi kyllä lievästi.

Paikallismediat kertoivat, että Napolin esikaupunkialueella rakennuksista oli tippunut rappauksia ja ihmiset olivat lähteneet kaduille yöksi. Paikallisten haastatteluista ilmeni, että moni oli jo jättänyt kotinsa ja toisilla taas oli autossa valmiiksi pakattuna tärkeimmät tavarat, mikäli alue tulisi jättää välittömästi. Rakennuksiin alettiin tehdä kuntotarkastuksia ja osa kouluista suljettiin. Paikalliset olivat raivoissaan Italian hallinnolle, jolla ei edelleenkään ollut kunnollista evakuointisuunnitelmaa.

Paikallisten haastattelu italiankielisissä uutisissa.

Seuraavana päivänä, 3.10. seurasin vielä Italian uutisointia, ja kun mediassa alkoi näkyä puhetta joukkoevakuoinneista, päätimme punnita riskit ja lähteä ajamaan kohti Roomaa, josta meillä oli lento Tunisiaan 4.10. Mikäli järistyksiä olisi tullut lisää ja ihmiset olisivat lähteneet joukolla pois Napolista, emme olisi päässeet ruuhkan vuoksi ajoissa lennolle. Toistaiseksi tilanne on pysynyt ennallaan, mutta järistysten aalto ei ole loppunut.

Epävarmuus evakuoinneista ajoi meidät päivää suunniteltua aiemmin Roomaan, josta meillä oli lento seuraavana päivänä.

Aika näyttää, mihin Campi Flegrein toiminta muuttuu – pysähtyykö aktiivisuus vai seuraako tuliperäisestä toiminnasta jättijäristys, paikallisia kaasupurkauksia, pienimuotoinen laavapurkaus tai pahimmassa tapauksessa supertulivuoren purkautuminen. Asiantuntijoiden suunnalta tulee ristiriitaista tietoa: toisaalla sanotaan tulivuoren rakenteen olevan murtumispisteessä ja erittäin vaarallisessa tilassa, toisaalla taas rauhoitellaan asukkaita sanomalla, että suurin riski on maan kohoaminen, joka heikentää asuintaloja ja muita rakennuksia. Nähtäväksi siis jää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Lisää tutkijoiden ajatuksia National Geographicin taannoisessa artikkelissa.

Tilannekatsaus 5.5.2024

Maanjäristykset ravistelevat edelleen Napolin seutua. Muutaman kuukauden ajan järistysten voimakkuus pysyi parin magnitudin tienoilla, mutta 27.4. järisi taas melkein 4 magnitudin voimalla, mikä on nostattanut huolta entisestään alueella asuvien keskuudessa. Myös geologi-piireissä on herätty käsittelemään aihetta tiiviimmin esimerkiksi YouTubessa ja tieteellisissä julkaisuissa.

Huhtikuussa 2024 on tapahtunut maanjäristysten voimistumisen lisäksi merkittäviä muutoksia alueen maaperässä. Vielä alkuvuodesta alueen maanpinta kohosi 12 cm vuosivauhdilla, kun se huhtikuussa kiihtyi 57 senttimetriin. Ilmiö on samanlainen, kuin mikä johti evakuointeihin 1980-luvulla.

Lähde: GeologyHub

Osa geologeista ei edelleenkään usko purkauksen olevan välitön uhka, osa taas on arvioinut sen voivan tapahtua milloin tahansa. Myöskään siitä ei ole tietoa, räjähtäisikö magmasäiliö kerralla tyhjäksi, vai tyhjenisikö se päivien/kuukausien aikana. Pahimmassa tapauksessa iso purkaus levittäisi tuhkaa arviolta Intian kokoisen alueen ylle. Globaalit vaikutukset olisivat kuitenkin tätä paljon suuremmat.

Tilannetta käsitelleen maaliskuisen seminaarin yhteenveto italiaksi.

Intian kokoinen alue jäisi todennäköisesti tuhkan alle, mikäli Campi Flegrei räjähtäisi. Kerrannaisvaikutukset ulottuisivat koko maapallolle.

Italiassa on nyt vihdoin saatu valmiiksi jonkinlainen hätäsuunnitelma, mitä on tarkoitus testata toukokuun aikana. Kansalaisia ei edelleenkään osallisteta evakuointi- ja kriisinhallintasuunnitelmaan, vaan harjoituksia tehdään viranomaistasolla. Osa kriittisimpien alueiden kouluista kuitenkin järjestää evakuointiharjoitukset niin ikään toukokuun aikana. Napolin seudun asukkaille on myös määrätty Italian sisäiset alueet, mihin heidän on suunnattava, mikäli evakuointi joskus todella tulee tarpeeseen.

17 kommenttia

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Enpä tiennyt koko Campi Flegrein olemassaolosta. Yellowstonessa käytiin kesällä, niin tuli kuitenkin aihepiiriin jonkin verran perehdyttyä – hurjia asioita. Napolin haluaisin joskus päästä näkemään, ja Vesuvius on ilman muuta yksi kaikkein kiinnostavimmista kohteista. Muutenkin tulivuoret kiinnostavat kovasti, ja haluaisin nähdä Italiassa myös Etnan ja Strombolin.

    • admin

      Tästä onkin ollut yllättävän vähän puhetta oikein missään. Muistan lukeneeni aiheesta useampi vuosi sitten, mutta en ole miettinyt tulivuorta tarkemmin ennen tätä reissua. Yellowstonesta taitaa olla enemmän juttua, ja se olikin ensimmäinen supertulivuori, josta kuulin vuosia sitten jostain dokumentista. Yellowstonessa olisi ehdottomasti hieno käydä joskus!

  • Taija-Tiia Ketola

    Hurjia uutisia ja tarinoita, en ole törmännyt suomalaisessa uutisvirrassa tähän ollenkaan. Opin taas paljon uutta postauksestasi, kiitos siitä! Jälleen pisti miettimään sitäkin, kuinka olemme niin pieni osa maailmaa ja kuinka kokonaisen valtion tai mantereenkin elämä voi muuttua yhden tapahtuman myötä.

    • admin

      Kiitos kommentista! Tästä taisi olla jotain mainintaa Ilta-Sanomissa ja Hesarissa noiden Tekniikan maailman juttujen lisäksi, mutta aika vähän on kuitenkin ollut näkyvyyttä. Toisaalta se varmaan johtuu siitä, ettei haluta lietsoa paniikkia. Suuri purkaus voi sattua minä päivänä tahansa tai vasta sadan vuoden päästä. Ideaalitilannehan olisi, että tuo nyt myllertää taas aikansa ja rauhoittuisi jälleen. Jotkut tutkijat taas epäilevät, että alueella tapahtuu jossain vaiheessa isompi maanjäristys ja/tai paikallinen kaasupurkaus, mutta suuri laavapurkaus jäisi tapahtumatta. Joka tapauksessa ikävää tuon alueen asukkaille. Tuntuu pahalta edes ajatella, millaisessa epävarmuudessa alueen ihmiset joutuvat elämään. Osa kertoi haastatteluissa laittaneen kotinsa myyntiin ja muuttaneensa sukulaisten luo muualle Italiaan. Jotkut taas ovat tottuneet jo elämään asian kanssa, eivätkä stressaa mahdollisesta tuhosta.

  • Mari/ Maailma kotina

    Kiinnitti huomiota tuo Vesiviuksen kansallispuiston sisäänpääsyn hinta. Aikas kova, sisälsikö myös parkkeerauksen hinnan

    • admin

      En oikeastaan tiedä, kuuluiko se parkki siihen hintaan vai oliko parkkeeraus ilmainen. Ainakaan mitään ei kyselty, kun jätettiin auto tien varteen, mutta netissä kuitenkin lukee, että parkkeeraus maksaa. Voi olla myös, että netistä löytyy halvempia lippuja, jos ne ostaa ennakkoon. Me siis vaan käveltiin paikalle ja ostettiin portilta. Oli hyvä tuuri, että saavuttiin paikalle hiljaisempaan aikaan, koska tuolla on aikaslotit, joiden puitteissa sisään saa mennä.

  • Sarianne / Matkalla kaikkialle

    Mielenkiintoinen matkakertomus ja uutta tietoa itsellekin! On se pelottavaa kuvitella, että yksi supertulivuori riittää jäähdyttämään koko maapallon ja niitä on kuitenkin ilmeisesti parikymmentä olemassa. Varmasti olisi kyllä kuumottanut olla tuohon aikaan paikalla, kun aletaan jo evakuoinnista puhua. Onneksi selvisitte hyvin matkalta 🙂

  • Anne | Elämää Nomadina

    Todella mielenkiintoinen postaus taas, kiitos tästä! Vesuviuksen tarina on toki tuttu ja tiesin alueen tuliperäisyydestä, mutta tämä pinnan alla lymyilevä supertulivuori oli silti uusi tuttavuus. Luonnonvoimat ovat käsittämättömät, ja paraskaan valmistautuminen ei ole riittävää jos alkaa kunnolla rytisemään. Itse kävimme juuri ”räjähtävällä” Kivu-järvellä Ruandassa (postaus aiheesta on tulossa kunhan kerkeän kirjoittamaan), ja onhan se jotenkin hurjaa ja vakavaksi vetävää viettää aikaa paikassa, joka teoriassa voi muuttua jättimäiseksi katastrofialueeksi milloin vain, mutta on siitä huolimatta koti miljoonille ihmisille.

    • admin

      Kiitos kommentista 🙂 Luonnonvoimat on uskomattomat. Miten kaunis paikka maailmassa onkin samaan aikaan niin vaarallinen. Jään odottamaan Kivu-postausta!

  • finintirol

    Mullekin oli uusi nimi tämä Campi Flegrein, vaikka niin ne taitaa olla suurin osa tulivuorista. En tiedä kuin nuo kuuluisemmat ”vesuviukset”.

    Maapallo on tuhonnut sillä olevaa elämää vulkaanisella toiminnallaan muutamaan otteeseen historiansa aikana. Esihistoriassa taitaa olla ainakin kerran luokkaa 80% pallomme elämästä poistui ja oliko jotain 90% lajeista. Noihin lukuihin nähden ei ole ollenkaan poissuljettua, jotta jossakin joskus paukkuu.

    Taitaa Islannissakin olla kohtuu aktiivista toimintaa ja kovinkaan montaa vuotta ei tarvitse mennä taaksepäin, kun Euroopan lentoliikenne oli seis.

    Maailma ja elämämme on monenlaisia uhkia täynnä, joten niistä ei kannata murehtia ja huolestua. Ei ne sillä poistu ja noita tulivuoria ei voi hallita. Ne purkautuu, kun ne purkautuu. Eletään elämää tänään, vähän kuin entinen esimieheni sanoi ”tämä päivä on tämä päivä ja huominen on huominen päivä”.

  • Pirkko / Meriharakka

    Yksi tuttavani on tavannut pitää tätä aihetta esillä eri yhteyksissä jo pitempään, mutta ei ole lounas/illalliskeskusteluissa saanut oikein vastakaikua kiinnostukselleen – ei taida maailmanlopun uhka noin keskimäärin ihmisiä kiinnostaa 🙂

  • Elsa

    Hui, aika jännät oltavat Napolissa! Mutta hienon näköiset maisemat kaikesta huolimatta 🤩☀️

    Ps. Miten ihana projekti sulla! 🇮🇹

  • Hannele/ Hipaisuja Maapallolla

    En noista supertulivuorista ollut aiemmin lukenut. Aika kuumottavaa saada kesken reissun kuulla vahingossa uutisia maanjäristyksistä ja joutua pohtimaan, että muuttaako suunnitelmia. Tossa kohtaa en haluaisi olla yksin reissussa.

  • Paula - Gone with the Gastons

    No hui, vaikka tulivuoret on mielenkiintoisia ja kauniitakin, niin ne on kyllä aika pelottavia. Me asutaan itse siirroslinjan päällä täällä Kaliforniassa ja saadaan säännöllisesti maanjäristyksiä. Ei ole kyllä mitään kivaa ja täälläkin sellaista isompaa ennustetaan. Ja Yellowstonen alla jyllää myös tuollainen supertuivuori. Nythän on myös uutisoitu Islannissa vastaavasta tilanteesta kuin tuolla Napolissa, eli maa on kohonnut nopeasti ja järistyksiä on ollut, joten siellä ollaan huolestuneita.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.