Keski-Amerikka,  Meksiko,  Pintaa syvemmältä

Uskaltaako Meksikoon matkustaa?

Päivitetty 10/2022 (kirjoitettu alunperin 8/2019)

Meksikon väkivaltainen tilanne kirkuu usein iltalehtien otsikoissa. Viime vuonna (2021) murhattiin yli 34 000 ihmistä, minkä lisäksi tilastojen ulkopuolelle jää ties kuinka monta kuolemaa.

Monet pelkäävät Meksikoon matkustamista ja kritisoivat sinne matkustavia tarpeettomien riskien ottamisesta. Lehtien kommenttipalstoilla Meksikoa verrataan Afganistanin ja Syyrian tasoisiin sotatantereisiin. Mutta onko Meksiko niin vaarallinen, kuin mitä media antaa ymmärtää?

Olen itse matkustanut Meksikossa kahdeksan kertaa ja käynyt Distrito Federalin lisäksi Estado de Méxicon, Quintana Roon, Yucatanin, Chiapasin, Oaxacan, Pueblan, Guanajuaton, Queretaron ja Hidalgon osavaltioissa. Tämä artikkeli käsittelee sekä tilastoihin perustuvaa tietoa, että omia kokemuksiani.

Pelkät tilastot kertovat karua kieltä. Vaikkei Meksiko olekaan maailman vaarallisimpien maiden joukossa, näyttää Global Peace Index 2021, että Meksiko oli alueensa vaarallisin maa ja sijoittui turvallisuuslistalla vasta sijalle 140. Travel Risk Mapin mukaan taas noin puolet osavaltioista on kirkuvan punaista aluetta.

Lisätietoa: Global Peace Index 2021
Lisätietoa: Travel Risk Map

Yhdysvaltojen raja ja huumekartellien alueet

Vaarallisuutta arvioitaessa Meksikon kohdalla on otettava huomioon maan valtava koko. Se on viisi kertaa Suomea suurempi ja jakautuu 31:een osavaltioon plus Distrito Federaliin, jossa pääkaupunki Mexico City sijaitsee.

Väkivaltaisimmat osavaltiot sijaitsevat Yhdysvaltojen vastaisella rajalla ja niihin lukeutuvat muun muassa Baja California, Sinaloa, Tamaulipas ja Chihuahua. Normaalilla turistilla ei yleensä ole mitään asiaa niihin.

Mutta huumekartellien teurastuskenttiä löytyy myös turistien suosimilta alueilta kuten Jaliscosta, Michoacanista ja Guerrerosta. Kyseisissä osavaltiossa sijaitsee lomakohteina tunnetut Puerto Vallarta ja Acapulco.

Toisaalta vaikka Guanajuaton osavaltio on riskikartassa punaisena, on turistikaupunki San Miguel de Allende taas yksi Meksikon turvallisimmista kohteista. Myös Michoacanin sisällä Morelian kaupunkia pidetään suht turvallisena.

Viime vuosina Quintana Roon hiekkarannoilla ja yökerhoissa satunnaisia turisteja on kuollut harhaluoteihin, vaikka osavaltio ei näytä kartalla erityisen vaaralliselta. Tilastot ovatkin veteen piirretty viiva.

Virkavalta on normaali näky

Reppureissaajien suosikkikohteet kuten Mexico City, Puebla, Merida, Oaxaca de Juárez, Valladolid ja Bacalar lukeutuvat turvallisimpien kaupunkien kärkikastiin.

Lisäksi virkavalta on hyvin näkyvillä suuremmissa kaupungeissa ja turistikohteissa. Raskaasti aseistetut sotilaat ja rynnäkkövarustuksiin pukeutuneet poliisit ovat ihan normaali näky esimerkiksi Playa del Carmenin turistikadulla, Mexico Cityn vanhassakaupungissa ja puistossa keskellä San Cristobalin idyllistä kaupunkia. Nykyään katukuvassa on myös Guardia Nacionalin sotilaita.

Muistan, kuinka ensimmäisellä kerralla oli aika hämärä olo, kun joka paikassa näkyi rynnäkkökiväärejä, sotilaita ja yksityisen turvallisuuspalvelun vartijoita uzit kädessä, mutta ei niihin enää kiinnitä suurempaa huomiota.

Poliisit saattavat tulla kyselemään passia ja matkasuunnitelmia, ja olen itsekin joutunut Mexico Cityn bussiasemalla poliisin kuulustelemaksi. Poliisi myös tuli tutkimaan veljeni sähköröökiä hyvin tiukkasanaisesti. Kannattaakin opetella kertomaan espanjaksi itsestään ja matkasuunnitelmistaan, koska poliisit eivät puhu englantia.

Uhreina oman maan kansalaiset

Varmuudella voidaan sanoa, että turistit eivät ole ensisijainen kohde väkivallalle. Raa’at murhat kohdistuvat pääsääntöisesti kilpailevien rikollisjärjestöjen jäseniin sekä meksikolaisiin, jotka ovat syystä tai toisesta joutuneet napit vastakkain kartellien kanssa.

Toinen väkivaltaa kokeva ryhmä on meksikolaiset naiset, jotka usein joutuvat puolisonsa pahoinpitelemäksi. Moni on menettänyt henkensä lähisuhdeväkivallan takia.

Osansa väkivaltaisista katoamisista ja murhista saavat valitettavasti myös Keski-Amerikasta tulevat siirtolaiset, joita on siepattu elinryöstön merkeissä ja seksikaupan uhreiksi. Näiden lisäksi alkuperäiskansoihin kuuluvia ihmisiä tapetaan säännöllisesti, eikä valtiota ole liiemmin kiinnostanut tutkia tapauksia. Armeija ja poliisi on sortunut samoihin tekoihin usein valtiovallan määräyksestä.

Riviera Mayan ongelmat

Turistit ovat joutuneet satunnaisesti keskelle ristitulta. Näin on käynyt esimerkiksi Cancúnissa vuonna 2019, missä erittäin väkivaltaisen Cártel de Jalisco Nueva Generaciónin jäsenet avasivat tulen baarissa keskellä lomaresortteja. Loppuvuodesta 2021 kalifornialainen matkabloggaaja ja saksalainen turisti kuolivat jengiläisten ristitulessa keskellä Tulumin kirkasta päivää. Tämä on kuitenkin harvinaista.

Yksi syy siihen, miksi turistit on yleensä jätetty rauhaan, on puhtaasti kaupallinen. Huumekartellit kisaavat yhä enenevissä määrin turistialueiden hallinnasta, sillä turistit ovat oivallisia asiakkaita huumekauppiaille. Toisaalta tämä on syy, miksi aiemmin Acapulcon resorteissa soditut jengitaistelut ovat siirtyneet hiljalleen Riviera Mayalle, josta on tullut Meksikon suosituin turistikohde.

Vaikka Meksikossa pilveä ja varmaan muitakin huumeita on helposti saatavilla, ei huumekauppaan kannata sekaantua millään tavalla. Ostamalla pilveä tulee samalla tukeneeksi järjestäytynyttä rikollisuutta ja väkivaltaisia huumejengejä.

Juttelin Meksikon etelänaapurissa Guatemalassa erään entisen jengiläisen kanssa, ja hän vahvisti ajatukseni siitä, että turistit joutuvat vain harvoin jengirikollisuuden kohteiksi. Hän sanoi, että ellet sotkeudu kenenkään bisneksiin, saat olla rauhassa. Itse välttelisin kuitenkin Jukatanin alueen isoja lomaresorteja ja yökerhoja, koska ammuskelut ovat sattuneet yleensä niissä.

Poliisiin taas ei kannata luottaa etenkään Tulumissa, sillä se on erityisesti tuolla alueella hyvin korruptoitunut. Turisteja on syytetty päihtyneenä ajamisesta, vaikka poliisit ovat itse laittaneet huumeita turistien autoon. Tulumissa ei siis kannata ajaa etenkään pimeän aikaan rannan ja kaupungin väliä. Myös konemusabileisiin osallistuneita on pidätetty, koska bileet on usein laittomia.

Bussiryöstöt

Joskus satunnainen turisti voi joutua esimerkiksi taskuvarkauden tai jopa aseellisen ryöstön kohteeksi, mutta harvemmin näissä kuitenkaan käytetään väkivaltaa, ellei itse tee vastarintaa.

Maantieryöstöt ja tiesulut ovat toinen mahdollinen uhka turisteille. On tapauksia, missä turistibusseja on pysäytetty autioilla maantiellä ryöstömielessä. Näitä sattuu jonkin verran eteläisissä osavaltiossa. Vaarallisimpana alueena pidetään Chiapasin osavaltiota ja etenkin Guatemalasta San Cristobaliin sekä San Cristobalista Palenqueen tai Meridaan johtavia tieosuuksia.

Olen kerran joutunut tiesulkuun Chiapasissa, mutta kyseessä oli onneksi poliittinen blokki eikä väkivaltainen ryöstö. Välillä poliittiset ryhmittymätkin kuitenkin vaativat rahaa asiansa tukemiseksi, eikä silloinkaan kannata liiemmin vastustaa. Olimme jo valmiita keräämään kolehdin muiden shuttle-kyytiläisten kanssa, mutta kuski sai puhuttua meidät läpi.

Erityisesti yöbusseja suositellaan vältettävän, mutta esimerkiksi Riviera Mayalla ADOn busseissa liikkuu ammattimaisia varkaita myös päivällä. Turistien rahapusseja ja passeja on varastettu laukuista kenenkään huomaamatta.

Vinkkinä sanonkin, että pidä aina passi, rahat ja puhelin niin lähellä itseäsi kuin pystyt. Ei riitä, että kassi on lattialla jalkojen juuressa, vaan sen pitää olla sylissä. Yöbusseissa olen sullonut arvotavarat paidan sisälle.

Eräs yllättävä matkan keskeytys sattui matkalla Teotihuacánista Mexico Cityyn, kun bussiin nousi kolme aseistautunutta poliisia. He kulkivat bussin päästä päähän, kuvasivat videokameralla kaikki matkustajat ja poistuivat tämän jälkeen. Olin kyllä tietoinen, että tuolla tieosuudella on sattunut bussiryöstöjä, mutta en tiedä mihin ratsia liittyi.

Taksi vs. Uber

Olen myös kuullut tapauksista, että taksikuskit ovat ryöstäneet naismatkustajia. Takseja ei suositella otettavan kadulta lennosta, mutta aina ei ole vaihtoehtoa.

Lentokentältä taksin voi ottaa hyvillä mielin, sillä niistä pidetään kirjaa. Mexico Cityssä hostellit suosittelevat käyttämään ennemmin Uberia kuin taksia. Uber onkin paljon halvempi vaihtoehto ja tiedät hinnan jo ennen kyydin tilaamista. Itsekin käytän nykyään lähes aina Uberia.

Huonomaineinen metroverkosto

Toinen paljon negatiivista mainetta niittävä aihe on Mexico Cityn metro. Netistä löytyy mitä hurjimpia tarinoita väkivallasta, ryöstöistä, seksuaalisesta ahdistelusta ja jopa kidnappausyrityksistä. Varmasti näitä tapahtuukin, sitä en kiellä – käyttäähän Mexico Cityn metroa noin 5 miljoonaa matkustajaa päivittäin.

Metroasemia on yhteensä 195 ja niiden turvallisuustasoissa on suuria eroja. Pahimmat asemat sijoittuvat lähinnä kaupungin laidoille ja hubeihin eli risteysasemille, missä luonnollisesti liikkuu eniten porukkaa – tilastojen kärkisijoilla komeilee Pantitlanin asema. Väkivallattomia rikoksia kuten näpistyksiä ja taskuvarkauksia tapahtuu useiten turistien suosimilla keskusta-alueen asemilla.

Ruuhka-aikoihin eli klo 7-10 ja 17-20 metroissa on valtava tungos, minkä suojissa on helppo kopeloida vaivihkaa vieressä olevaa naismatkustajaa tai ujuttaa käsi edessä olevan reppuun. Naisille ja lapsille onkin varattu oma laiturialue, josta pääsee vaunuun, mihin miehillä ei ole asiaa.

Olen matkustanut metrolla varmaan sata kertaa, ja vain kerran joku on hipelöinyt takapuoltani ruuhkassa. Jos olen joutunut tiheään ruuhkasumppuun, olen ottanut repun tai laukun etupuolelle ja pitänyt sitä rintaani vasten. Monesti vaunut ovat niin täynnä, ettei siellä mahdu edes kättä liikuttamaan, joten on hyvä että kädet on valmiiksi koholla.

Jotta pääsee pois oikealla asemalla, kannattaa ovea kohti pyrkiä siirtymään hyvissä ajoin, sillä vaunusta on välillä vaikea päästä pois ihmisten rynniessä sisään ja ulos. Itselläni valttikortti on pituus, sillä olen 175 cm pitkä eli paljon pidempi kuin suurin osa meksikolaisista; näen mitä ympärilläni tapahtuu ja saan raivattua paremmin tietä.

Joskus metrolaituritkin ovat niin täynnä, että saattaa kulua kymmenenkin minuuttia, että ihmismassa soljuu ulos. Jos on taipumusta paniikkikohtauksiin, suosittelen välttämään ruuhka-aikoja, sillä kuumasta sumpusta ei pääse ulos kuin odottamalla.

Turisteille suotuisat kaupunginosat (CDMX)

Kuten osavaltioiden välillä, myös kaupunkien sisällä on luonnollisesti erilaisia alueita ja naapurustoja. Mexico Citykin on pinta-alaltaan 1 485 km² eli noin kahden New Yorkin kokoinen. Minulla kesti useampi reissu, että pääsin esimerkiksi käymään kaupungin etelälaidalla.

Matkalaisille suositellaan yleensä seuraavia alueita: Colonia Centro, Centro Historico, Zona Rosa, Polanco, Colonia Roma, La Condesa, Coyoacán, Santa Fe ja Chapultepec. Niissä asuu melko paljon ulkomaalaisia expateja, ja porukkaa on aina liikkeellä vuorokauden ajasta riippumatta. Olen kuljeskellut yksin iltaisinkin keskustassa, mutta yleisesti ottaen pimeällä liikkumisen tarvetta kannattaa harkita.

Osa kaupungeista, kuten Mexico City ja San Miguel de Allende ovat myös melko suvaitsevaisia esimerkiksi LGBT-väelle.

Vältettäväksi suositellut alueet (CDMX)

Kaupungin itäosan ja lentokentän lähellä sijaitsevan Pantitlanin lisäksi muita huonoja ja vaarallisia alueita ovat Tepito, Guerrero, Iztapalapa ja Villa Gustavo A. Madero.

Myös kaupungin pohjoisosaa pidetään pahamaineisena, sillä siellä sijaitsevat Azcapotzalcon ja naapuriosavaltioon kuuluvan Naucalpanin kampusalueet, missä on tapahtunut lukemattomia opiskelijoihin ja opettajiin kohdistuneita väkivallantekoja. Kirjoittamani artikkeli opiskelijoiden ahdingosta löytyy täältä.

Olen liikuskellut Naucalpanissa, Pantitlanissa, Tepitossa ja Guerrerossa, ja ne on totta puhuen aika sketchyn oloisia alueita. Toisaalta Guerrerossa on kauniita muraaleja, enkä kokisi suureksi riskiksi käydä katsomassa katutaidetta päiväsaikaan. Myös Gustavo A. Maderossa olen käynyt katsomassa Guadalupen basilikaa ja katolista messua.

Poliittinen aktivismi piiloon

Kaduilla näkyy usein mielenosoituksia ja niitä kannattaa välttää, koska tilanne voi muuttua nopeasti. Viime syksynä olin keskustassa katsomassa F1-tapahtumaa, kun radikaalifeministien joukko ryntäsi yhtäkkiä radalle. Tilanne muuttui sekunneissa kaoottiseksi ja ihmiset juoksivat sinne tänne. Lopulta paikalla oli satoja poliiseja mellakkavarusteissa.

Zapatistien ja muiden vastarintaliikkeiden avoin tukeminen on syytä jättää vähemmälle, sillä siitä voi seurata ankaria seuraamuksia, ja esimerkiksi poliittisiin mielenosoituksiin osallistuvia ulkomaalaisia saattaa uhata maasta karkottaminen.

Summa summarum

Koskaanhan ei tiedä mitä voi tapahtua, mutta uskallan silti väittää, että Meksiko on edelleen turvallinen kohde turisteille. Kuten edellä mainituissa tapauksissa todettiin, kohdistuu raain väkivalta muihin kuin turisteihin.

Parasta on pysytellä muiden reissaajien suosimilla alueilla, liikkua päiväsaikaan, välttää pahimpia ruuhka-aikoja metrossa, pitää huoli tavaroista, jättää päihteet väliin, olla tarkkana liikenteessä ja ennen kaikkea käyttää maalaisjärkeä.

Rahaa ja arvotavaroita ei kannata esitellä julkisilla paikoilla. Pankkiautomaateista voi suosia niitä, jotka sijaitsevat kaupassa tai pankissa. Joskus ihmisiä on ryöstetty automaatilla käynnin jälkeen. Itse en koskaan kanna isoja summia mukana, ja pidän käyttötilillä vain pienen määrän rahaa, johon siirrän sitä sitten toiselta tililtä tarpeen mukaan.

Jos joku asia tuntuu epäilyttävältä, lähde tilanteesta huomaamattomasti pois ja siirry turvalliseen paikkaan kuten kauppaan tai kahvilaan. Kaduilla on myös paljon poliiseja, joilta kannattaa mennä rohkeasti kysymään neuvoa. Opettele espanjan alkeet, niin olet paremmin perillä mitä ympärilläsi tapahtuu.

Kadulla saattaa nähdä mitä vaan, eikä asioita kannata jäädä pällistelemään, vaan jatkaa suosiolla matkaa. Eteen on tullut niin eläinten raatoja, kuollut ihminen, sekopäisiä narkkareita kuin tilanne, jossa poliisit hakkasivat pyörävarasta ronskilla otteilla. En ole silti koskaan kokenut oloani turvattomaksi.

Kaikista kauhuskenaarioista huolimatta Meksiko tarjoaa uskomattoman kauniita maisemia, mielenkiintoisia historiallisia paikkoja, värikästä kulttuuria ja erinomaista ruokaa, joten pelon takia ei kannata jättää noita kokemuksia väliin! Viime vuonna Meksikoon matkusti yli 32 miljoonaa turistia, joten siihen suhteutettuna vaaraan joutumisen riski on mitättömän pieni.

22 kommenttia

    • Maarit- niceMatkaaja

      Olipas kiinnostava juttu! Itse olen käynyt Meksikossa kolme kertaa, Quintana Roossa ja Jaliscossa, ja aina on kyselty, onko siellä turvallista tai jopa ihmetelty, miten uskallat sinne mennä. Omaan mieleen ei ole koskaan tullut pelätä, joskin olen kaikkialla kulkenut järki kädessä. Viinipäissään ei kannata lähteä hortoilemaan pimeille syrjäkaduille, kukkarostaan on syytä pitää kiinni, mutta näinhän on kaikkialla maailmassa. Matkailijalle Meksiko on aarreaitta: upeat maisemat, mielettömät biitsit, järjettömän hyvä ruoka, runsaasti aktiviteettejä ja bonuksena ystävälliset ihmiset. Tekisi kovasti mieli lähteä sinne taas ensi talvena.

      • Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning

        Kiitos 🙂 Mukava kuulla, että sinullakin Meksikon reissut on sujuneet ilman ongelmia. Olen törmännyt monesti myös tuohon kauhisteluun ja uhkakuvien maalaamiseen. Yleensä ne varoittelut tulevat vielä sellaisilta, jotka eivät ole liiemmin kotoa poistuneet tai tiedä Meksikostakaan muuta kuin mitä lehdissä lukee. Kylläpä tekisi mieli taas lähteä reissuun sinne suunnalle, mutta seuraavat matkakohteet löytyvät tällä kertaa hieman lähempää.

  • Pirkko / Meriharakka

    Olipa pitkä ja perusteellinen juttu aiheesta! Pari-kolme kertaa olemme Meksikossa käyneet, niin Mexico Cityssä kuin kerran Cozumelissä, mutten vielä ole oikein ymmärtänyt pelätä. Tosin vähän tästä syystä käytimme viimeksi Mexico Cityssä ennalta varattua kuljettaja&opas -palvelua siirtyessämme kohteesta toiseen. Tulevana syksynä on tarkoitus käydä Cancunissa ja sieltä Chichen Itzalla yhden yön (ja päivän) verran, mutta sinnekin lähdemme ennalta varatun kuljettajan&auton kanssa, joten eiköhän sekin ole ok. Tietysti maantiellä voi tulla vastaan mitä vaan, mutta liikumme sentään päiväsaikaan.

  • Jenna / Citylights & Sunsets

    Mielenkiintoinen postaus, vaikka en Meksikossa ole itse käynyt enkä siitä hirveästi mitään tiedä. Mielenkiintoinen reissukohde ehdottomasti, mutta ei ehkä ensimmäisenä listalla 3v. lapsen kanssa matkustaessa. Joskus haluaisin käydä kuitenkin! Mun miehen työkaveri joutui duunireissullaan Meksikossa aseellisen ryöstön uhriksi käydessään pankkiautomaatilla, se on jotenkin jäänyt mieleen. Ja virkamiesten korruptio on toinen juttu..

    • Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning

      Voi ei, onpa ikävä kuulla 🙁 Yleensä suositellaan käytettävän vaan sellasia pankkiautomaatteja, mitkä on pankkien yhteydessä, mutta aina se ei oo mahollista eikä sekään välttämättä estä ryöstöä, jos joku seuraa kauempana kadulla. Harvemmin noita ryöstöjä saadaan edes selvitettyä just tuon korruption takia.

      Mäkään en ehkä ihan ensimmäisenä lähtis lasten kanssa Meksikoon tai muuallekaan Keski-Amerikkaan. Riippuu tietty kohteesta ja lasten iästä, mutta useimpien kaupunkien kaduilla on aika hankala kulkea rattaiden/vaunujen kanssa, koska kävelytiet on välillä tosi huonossa kunnossa ja niissä on huomattavia korkeuseroja risteysalueella. Tietty isompien lasten kanssa voi käydä sit jossain intiaaniraunioilla tai mennä johonkin rantakohteeseen. Mutta onhan noissa kolmansissa maissa aina omat riskinsä ihan terveydellistenkin juttujen takia.

  • Miika / Scenic Road Hunters

    Oli kyllä hienosti kirjoitettu juttu ja mukailee vähän Jacob Laukaitis:in (Youtube) näkemystä. Mulla ei tuolta päin maailmaa ole vielä omakohtaista kokemusta, joten pitää uskoa niitä joilla on. Olis kyllä varmasti hienoa autoilla tuolla ja kierrellä noita paikkoja.

    • Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning

      Hei paljon kiitoksia kommentista! 🙂 On tuolla suunnalla kyllä niin upeita maisemia ja muuta nähtävää, että suosittelen ehdottomasti. Autolla reissatessa pääsee tutustumaan tosi hyvin erilaisiin luontokohteisiin ja historiallisiin paikkoihin. Meksikossa luonto on hyvin vaihtelevaa aina vuoristosta rannikkomaisemiin ja viidakosta alaviin maaseutuihin. Ruoka on myös hyvää ja ihmiset tosi ystävällisiä.
      Pitääpäs käydä katsastamassa tuo mainitsemasi tubettaja 🙂

  • Tiina Johanna / Kookospalmun alla

    Todella hyvä ja kattava postaus Meksikosta. Itse olen suuri lattarikulttuurin ystävä ja Meksikon matkailusta olen haaveillut jo pitkään. Tietysti monenlaisiin mielipiteisiin olen törmännyt ilmaistessani intohimoni maata kohtaan, koska olen pienikokoinen vaalea nainen. Itse kuitenkin tykkään ottaa mieluummin asioista hyvin selvää enkä halua antaa peloille valtaa, joten Meksiko kutsuu heti kun on budjetti kasassa 😉 Tämä postaus menikin tulevaa varten tallennukseen, koska piti sisällään paljon mielenkiintoisia juttuja ja tärkeää tietoa. Kiitoksia kovasti siis! Ja tuo ruoka! Nam 😉

    • Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning

      Kiitti kommentista 🙂 Tosi kiva kuulla, että postauksesta oli apua. Jos aihe kiinnostaa, niin mulla on tuolla Keski-Amerikka kategoriassa useampikin Meksiko-aiheinen postaus. Ja kysy vaan ihmeessä, jos tulee jotain muuta mieleen sitten kun matka on ajankohtainen. Todennäköisesti kaikki menee hyvin, kun pitää järjen päässä ja on just hieman taustatietoa kohteesta.

      Meksikossa käy vuosittain kymmeniä miljoonia turisteja ja suurimman osan matka menee ilman mitään ongelmia. Plus sekin, että missään ei oikeastaan tarvitse olla yksin vaan aina on muita reissaajia ympärillä.

      Hintataso on todella alhainen, joten suurimman osan budjetista vie lennot. Esimerkiksi viisi yötä San Cristobal de las Casasissa maksoi vaan 20€ ja siihen kuului vielä aamupala. Toki majoituksia on monentasoisia, mutta ei nuo Mexico Cityn viiden tähden hotellitkaan mitään törkyhintaisia ole. Itse suosin hostelleja, vaikka onhan noissa hienoissa hotelleissa palvelukin ihan erilaista. Liikkuminen on myös suht halpaa, pitkän matkan bussit on monesti samantasoisia tai jopa parempia kuin Suomessa, eikä pääsymaksut kulttuuri-/historiallisiin kohteisiinkaan ole kuin muutaman euron.

  • Jenni | Boarding Time

    No tämäpä olikin perusteellinen katsaus Meksikon turvallisuustilanteeseen.
    Olemme lähdössä perheen kanssa joulun tienoilla Karibialle ja Väli-Amerikkaan (kuten vissiin omasta blogistani jo luitkin) ja yhtenä vaihtoehtona on ottaa Meksiko mukaan matkasuunnitelmiin. Siellä tarkoitus olla Tulumissa ja Isla Holboxilla. Onko sulla näistä kokemusta? Meilläkin lapset mukana, mutta ovat jo 9- ja 14-vuotiaita eli ihan taaperoista ei ole kysymys ja nää on kyllä pienestä pitäen tottuneet vaikka minkälaisiin paikkoihin. Meksiko Citykin kiinnostaisi, mutta juuri poikien takia en ehkä uskalla sinne lähteä.
    Meidän yksi tuttu kierteli viime keväänä Väli-Amerikkaa kolme kuukautta ja juurikin Meksikossa joutui todistajaksi kahteen ampumavälikohtaukseen. Eli eipä nuo hurjatkaan jutut ihan tuulesta temmattuja ilmeisesti ole.
    Ja siis apua nuo poliisit?! Uskomatonta meininkiä.

    • Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning

      Voi ei, onpa ollut huonoa tuuria! Tiedätkö missä päin Meksikoa nuo ampumiset tapahtui? Lieköhän kyseessä ollut joku jengien välienselvittely?

      Olin viime keväänä viikon Jukatanilla ja kävin myös Tulumissa. Tulumin kaupungissa majoittuu paljon reppureissaajia ja sitten on erikseen se arkeologinen alue. Tuo kannattaa ottaa huomioon, jos menee bussilla tai taksilla. Kaikki bussit eivät pysähdy Zona Arqueologicalla vaan menee suoraan Tulumin kaupunkiin. Tulumin rauniot oli mielenkiintoinen kohde, sillä se on ainoa noista mayaraunioista, mitkä sijaitsee meren äärellä. Pyramideja siellä ei ole, joten monet ovat pettyneet paikan vaatimattomuuteen. Itse tykkäsin siitä kyllä, rauniot on tosi kauniilla paikalla. Kannattaa mennä heti aamusta, koska päivällä on läkähdyttävän kuuma.

      Tuolla Riviera Mayalla on todella paljon rantahotelleja ja alueita, minne ei ole pääsyä kuin varauksen tehneillä. Ne on ainakin turvallisia kohteita, mutta toisaalta niissä taas ei ole mitään meksikolaista, jos hakee muutakin kuin auringonottoa. En tiedä onko Tulumissa yksityisiä rantoja.

      Isla Holboxista ei ole kokemusta, mutta olen lukenut siitä paljon. Moni matkaaja menee nimenomaan sinne, Isla Mujeresille tai Cozumelille. Tuosta koko Jukatanin lomarannikosta on hyvin kaksijakoisia mielipiteitä, osa rakastaa sitä aluetta, mutta osa pitää sitä turistihelvettinä. Itse en viihtynyt tuolla, mutta majoituinkin Playa del Carmenissa, mikä oli kunnon turistirysä. Lapsiperheille nuo on helppoja kohteita, ja tietenkin jos nauttii rantalomasta, niin sitten nuo on täydellisiä paikkoja.

      Pitäisin Mexico Cityä ihan turvallisena kaupunkina. Etenkin nuo alueet, mitä blogissakin mainittiin, on hyvin turvallisia. Chapultepecissä, Santa Fessä ja Polancossa on hyvin moderni rakennuskanta ja alueet on siistejä ja viihtyisiä. Ja päiväsaikaan jos liikkuu turistikohteissa, niin ei niissä ole sen vaarallisempaa kuin vaikka jossain Euroopan isoissa pääkaupungeissa. Lapset on jo sen verran isoja, että en näe mitään ongelmaa kaduilla liikkumiseen. Kannattaa kuitenkin olla varovainen tietä ylittäessä, sillä liikenne on välillä tosi hurjaa.

      Toivottavasti teille tulee onnistunut matka ja pääsette kokemaan hienoja asioita reissun varrella 🙂

  • Periaatteen Nainen

    Olen viime vuosikymmenellä (!) asunut Meksikossa niin Cancúnissa kuin Puerto Escondidossa, ja viettänyt pidemmät pätkät Oaxacassa ja D.F.:ssä. Jo silloin varoiteltiin koko Väli-Amerikan turvallisuustilanteella, mutta nuorena naisena selvisin kyllä varsin kuivin jaloin; passi varastettiin käsilaukusta, poliisit piti lahjoa, ja ystävät joutuivat rannalla muhinoidessaan poliisien kiristämiksi, mutta noin yleensä tuli taksillakin kuljettua. Osa on varmasti ollut tyhmänrohkeutta ja moukantuuria, mutta yleisesti ottaen maasta jäi positiivinen kuva ja haaveilen yhä vuoden mittaisesta muutosta Meksikoon lasten kanssa, eikä se pelota ollenkaan.

    • Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning

      Kiva kuulla, että sinulla on kaikesta huolimatta hyviä muistoja Meksikosta 🙂 Minullakin on varmasti ollut myös tuuria matkassa, mutta ei sitä voi jättää matkustamatta vaan sillä verukkeella, että ”jotain VOI sattua”. Olen myös haaveillut monesti Meksikoon muuttamisesta, etenkin D.F:n alueelle. Ehkäpä vielä joskus pääsemme asumaan sinne molemmat!

  • Paula - Viinilaakson viemää

    Tosi mielenkiintoinen artikkeli. Meillä on ollut jo matka lähes varattuna parikin kertaa, mutta aina on tullut jotain muuta. Haluaisin kyllä päästä käymään kun tässä aika lähellä olemme, Kaliforniassa. Tosin sellainen mielenkiintoinen huomio itsessäni, että sen jälkeen kun olen saanut USA:n passin, olen tullut varovaisemmaksi. Jostain syystä Suomen passilla matkustelin paljon reteämmin. Olen alkanut vähän pelkäämään, että amerikkalaiset eivät ole aina tervetulleita joka paikkaan. Mekin tosin olemme suunnitelleet noita tunnettuja turistialueita ja historiallisia paikkoja siellä, ei mitään road trippailua yksinään, joten eiköhän se ihan hyvin menisi. Suomalainen lapsuuden ystäväni on naimisissa meksikolaisen kanssa ja he juuri muuttivat sieltä pois kun turvattomuuden tunne on siellä kuulemma kasvanut.

    • Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning

      Kiitos kun jaoit mietteesi 🙂 Hmm, tuo taitaa kyllä valitettavasti olla totta mitä sanoit USA:n passista. Mutta toisaalta, kuinka moni sitten niissä ”vaarallisissa” kohteissa tietää, että kuka turisti kantaa mitäkin passia taskussaan. Ei sitä onneksi tarvitse esitellä matkan aikana juuri missään. On kyllä tosi harmi, että valtion päämiesten poliittiset sotkut aiheuttavat vaikeuksia myös viattomille kansalaisille. Toivottavasti pääsette kuitenkin vielä käymään Meksikossa ja matka menee hyvin, teillä ei ainakaan ole sinne pitkä matka!
      Ja voin kyllä uskoa tuon ystäväsi näkemyksen. Omatkin tuttavani, jotka Meksikossa asuvat, ovat paljon enemmän varuillaan, kuin mitä perusturistin täytyy olla. Olen haaveillut joskus Meksikoon muuttamisesta, mutta en tiedä sitten millaista elämä olisi pidemmän päälle. Toimeentulon ansaitseminen olisi ainakin hyvin hankalaa ilman kunnollista espanjan taitoa.

  • Sonja | FIFTYFIFTY

    Yhdyn edellisten kommentteihin: olipa kattava juttu Meksikon turvallisuustilanteesta! Vaikka olenkin kuullut paljon juttuja Meksikon turvattomuudesta, en ole koskaan ajatellut, etten uskaltaisi matkustaa sinne. Kuitenkin tässä tuli yllättävän paljon sellaisia tietoja ja seikkoja, joita en ole osannut ajatellakaan. Maalaisjärjellä pärjää tietysti aina, mutta Meksikon kohdalla isompi ennakkovalmistelu ja turvallisuusasioihin perehtyminen on selkeästi paikallaan.

    • Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning

      Toivotaan, että pääset vielä käymään Meksikossa 🙂 Mitä uutisia seuraa, niin pitäisin esimerkiksi Yhdysvaltoja moninkertaisesti riskialttiimpana maana. Tänä vuonna USA:ssa on tapahtunut melkein 300 joukkoampumista, ja pelkästään elokuussa niissä kuoli 51 ihmistä. Tuolla ammuskeluja tapahtuu myös siten, että välillä tavalliset ihmisetkin joutuvat osalliseksi, kuten pankeissa, kauppakeskuksissa ja kaduilla. Kun taas Meksikossa on harvinaisempaa kohdistaa väkivaltaa summamutikassa yleisöön.

      Eihän mistään kohteesta tietenkään voi mennä takuuseen, mutta pitäisin Meksikossa suurempana riskinä liikennettä, maanjäristyksiä ja tulivuoren purkauksia. Toisaalta noita samoja riskejä esiintyy muuallakin maailmassa, esimerkiksi Aasiassa, ja silti ihmiset ei pidä niitä vaarallisina kohteina. Itse tykkään tutkia tilastoja ja laskea todennäköisyyksiä, se laittaa monet asiat uuteen mittakaavaan. Lehdistöllä on tapana repiä raikuvia otsikoita ja herättää turhaa pelkoa ihmisissä. Ihan vaan esimerkkinä vaikka 9.9. maahan osuvaksi povattu asteroidi, mistä lehdet repivät hysteerisiä otsikoita. Todennäköisyys tuon järkäleen osumisessa on vaan 0,014%, mutta otsikoista moni sai kuvan, että asteroidin osuminen on tyyliin väistämätöntä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.