Keski-Amerikka,  Matkavinkit,  Meksiko

Uusia tuulia Meksikon matkailussa: Hää-, luonto- ja ekoturismi

Yhteistyössä: Meksikon matkailuministeriö ja pohjoismaiset suurlähetystöt

Sain kutsun Meksikon Pohjoismaiden-suurlähetystöjen järjestämään Destination Mexico for the Nordic market -webinaariin, jossa esiteltiin Meksikon matkailun kuulumisia ja palautumista koronan jäljiltä. Verkkoseminaari alkoi Meksikon matkailuministeriön tervehdyksellä, jonka esitti SECTURin pääjohtaja Jorge Vázquez Valdés. Tämän jälkeen tervehdyksensä toi Meksikon Norjan-suurlähettiläs Ulises Canchola Gutiérrez.

Alustuksissa kuvailtiin lyhyesti Meksikon matkailun nykytilannetta, minkä katsottiin pysyneen kohtalaisen hyvänä globaalista pandemiasta huolimatta. Puheenvuoroissa kerrattiin, että Meksiko pysyi auki koko koronakriisin ajan, mikä toi pientä lohtua paikallisille matkailualan yrittäjille. Turistien määrä on jatkuvassa nousussa, ja tänä vuonna maa odottaa ottavansa vastaan yli 22 miljoonaa turistia.

Ministeriöstä ja suurlähetystöstä muistutettiin, että Meksiko on paljon muutakin kuin vain rannat ja meri. Tämä webinaari oli suunnattu nimenomaan pohjoismaisille ja Baltian maiden toimijoille, sillä Pohjois-Euroopan matkailumarkkinat eroavat melkoisesti Yhdysvaltojen markkinoista.

Webinaarissa mainittiin, että eurooppalaiset ovat kiinnostuneita kulttuurista, urheilusta, erilaisista tapahtumista ja aktiivilomista, kun taas amerikkalaisia kiinnostaa lähinnä rantalomat ja -kohteet. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että Meksikon muista kohteista poiketen Cancúnin ja Riviera Mayan alueella palveluja saa helposti englanniksi ja hinnat ilmoitetaan dollareissa.


Hääturismi

Aloituspuheenvuorojen jälkeen päästiin itse asiaan. Ensin vuorossa oli Destination Wedding Specialist Associationin Ilse Diamant ja Helena Rincón, jotka esittelivät DWSA:n tarjoamia häämatkapalveluja. Yrityksellä on lukemattomia perinteisiä sekä innovatiivisia konsepteja, mikäli häiden järjestäminen Meksikossa on haaveissa. DWSA:lla on yli 1000 yhteistyökumppania lähes sadasta yrityksestä ja yli 40 yhteisöstä, joten häistä saa takuulla muokattua jokaiselle parille sopivan.

Suurta yllätystä ei tuottanut se, että suosituin häämatkakohde on tyypillisesti ollut Riviera Mayan paratiisirannat, mutta palveluja on haluttu laajentaa kattamaan myös muu Meksiko. Kohdevalikoima olikin mielenkiintoinen aina Jaliscon Romance, Culture & Healing -teemasta Aguascalientesin La Catrina -kuolleidenpäivän teemaan. Häiden miljööksi voi valita kaikkea rannasta taidepajoihin ja viinitiloihin.

Mikä itseäni lämmitti eniten, oli se, että San Miguel de Allenden paketti oli suunnattu LGBTQ-pariskunnille. Tämä on suuri edistysaskel katolisessa maassa ja kertoo vanhoillisten arvojen modernisoitumisesta. San Miguelin paketin lisäksi Guanajuaton osavaltioon on lanseerattu kokonainen Ruta del Romance -konsepti, joka esittelee hääparille ja -vieraille unohtumattomia kokemuksia niin kylpylöissä, puutarhoissa kuin meksikolaisten perinteiden parissa.

Seikkailu- ja ekomatkailu

Webinaarin toista teemaa olin odottanut tietysti koviten. René Jaime Negrete Robles ja Nayeli Martinez Asociación Mexicana de Turismo de Aventura y Ecoturismolta esittelivät ensin hieman organisaation taustoja. AMTAVE on perustettu vuonna 1994, joten siinä mielessä vastuullinen luontomatkailu ei ole Meksikossakaan uusi ilmiö. Ajankohtaisena tavoitteena on saada tämä matkailun sektori tunnetummaksi osaksi Meksikon matkailutarjontaa ja tuoda vastuullisia vaihtoehtoja laajemmin saataville.

AMTAVEn valikoimista löytyy niin seikkailuja, ekolomia kuin maalaismatkailun ympärille kiedottuja paketteja. Mikä tärkeintä, palvelut eivät panosta pelkästään luonnonsuojeluun, vaan ottavat lisäksi huomioon YK:n muut kestävän kehityksen näkökulmat, joiden puitteissa suojellaan myös kulttuurista kestävyyttä. Tämän agendan tavoitteena on säilyttää alkuperäiset kielet, perinteet ja tavat.

Mutta katsotaan sitten hieman tarkemmin AMTAVEn tarjontaa. Organisaation piirissä on useita matkailualan ammattimaisia toimijoita, joiden valikoimissa on tällä hetkellä 29 seikkailukokemusta, 18 ekoturismipalvelua ja 10 maalaismatkailuun keskittyvää matkailukokemusta.

Seikkailuaktiviteeteista löytyy mm. koskenlaskua, ratsastusta, kalliokiipelyä, maastopyöräilyä, benjihyppyä, riippuliitoa, luolaseikkailuja ja kalastusta. Mielenkiintoiselta kuulosti myös expedition backpacking ja selviytymistaitoja opettava vaellus.

Ekoturismin valikoimista taas löytyy esimerkiksi lintujen, valaiden ja villieläinten bongausta, kilpikonnien suojelua, ekosysteemeihin tutustumista, luonnonilmiöiden tarkkailua, fossiilien etsimistä ja valokuvaussafari.

Maaseutumatkailun lista kattaa puolestaan kulttuurikierroksia, käsityöpajoja, alkuperäiskyliin tutustumista, ruokaan liittyviä workshopeja, agriturismia, valokuvauskursseja ja mystiikkaa sisältäviä kokemuksia. Tai miltä kuulostaisi, jos pääsisit tutustumaan perinteiseen lääketieteeseen? Minä ainakin olin ihan myyty tästä kuvastosta!

Täältä voit selata interaktiivista matkailukatalogia, josta löytyy paljon tietoa ja inspiroivia videoita. Tällä hetkellä kuvasto on espanjaksi, mutta linkkaan tänne englanninkielisen version, kunhan se on saatavilla.


Uusi matkailutietokanta

Viimeistä teemaa esitteli Verena Knopp Consejo Nacional de Exportadores de Servicios Turísticosta. CONEXSTUR on avannut uuden The Door to Mexico -palvelun, josta löytyy kootusti infoa Meksikon matkailun eri vaihtoehdoista. Tietokantaa voi selata niin matkailun ammattilaiset kuin soolomatkailijatkin. Sivusto on Meksikon mittakaavassa harvinaisesti saatavilla myös englanniksi, mikä helpottaa espanjaa taitamattomien tiedonhankintaa.

Sivuston hakutoiminnolla voi etsiä mm. majoituksia, arkeologisia kohteita ja kuljetuspalveluja, mutta sanottakoon, että valikoima ei vielä tässä vaiheessa ole niin laaja, kuin se voisi olla. Olettaisin kuitenkin, että tietoa on tulossa koko ajan lisää.

The Door to Mexico antaa myös ajankohtaista tietoa Meksikoon matkustamisesta ja esittelee valikoituja kohteita sekä Pueblo Mágicoja. ”Taianomaiset kaupungit” on SECTURin vuonna 2001 aloittama hanke, ja se koostuu valituista kaupungeista/kylistä, jotka tarjoavat vierailijoille erityislaatuisia kokemuksia mm. kulttuurin, ruuan tai perinteiden saralla.

Nykyään Pueblo Mágicoja on jo yli 130. Monet niistä ovat vielä tällä hetkellä massaturismin ulottumattomissa, enkä itsekään ole käynyt niistä kuin noin kymmenessä.

Suosittelen ehdottomasti tutustumaan Meksikoon laajemmin, kuin vain perinteisten turistikohteiden kautta. Kuten webinaarin alustuksissa todettiin useaan otteeseen, maalla on niin paljon tarjottavana, ettei yksi, kaksi tai edes 10 reissua riitä valtavan valikoiman läpikäymiseen.

Itselläni on takana kahdeksan visiittiä Meksikoon, ja olen rakastunut maahan joka kerta entistä syvemmin. Se on minulle ehdoton ykköskohde koko maailmassa!


Joko lähdetään? 🙂

6 kommenttia

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Vaikka heti! 😛 Todella kiinnostavan kuuloinen webinaari. Vaikka meillä on vain yksi visiitti Meksikoon takana, sen aikana käytiin useammassa osavaltiossa ja saatiin huomata, miten iso ja monipuolinen maa Meksiko onkaan. Ei varmasti jäänyt viimeiseksi visiitiksi.

    • Cilla Maria Travel

      Mietinkin teitä, kun kuuntelin webinaaria. Nuo AMTAVEn listaamat paketit on ihan uskomattoman hienoja. En malta odottaa, että pääsen itekin taas takas Meksikoon ja kokeilemaan joitain noista palveluista.

  • Tanja for Takeoff

    Tosi hyvältä kuulostaa! Löytäisin itse noista aktiviteeteista vaikka ja mitä patikoinnista siihen perinteiseen lääketieteeseen. Mahtavaa, että Meksikon matkailusektori kehittyy ja otetaan huomioon eri ryhmiä.
    Maan auki pitäminen pandemian aikana on varmasti ollut alalle hyväksi. Tosi monet nomadikollegat tuntuivat siirtyvän pahimman vaiheen aikana pitämään tukikohtaansa juurikin Meksikoon.

    • Cilla Maria Travel

      Eikö vaan 🙂 Mua kiinnostaa myös tuo luonnonlääkintä ja mystiset kokemukset. Tosin en kyllä uskaltais varmaan mitään ayahuascaa juoda Amazonian viidakossa tai syödä taikasieniä Meksikossa, että siinä menee se raja 😀

      Ja joo, moni tuntui suuntaavan Meksikoon diginomadiksi. Ymmärrän kyllä hyvin miksi, ja oon suunnitellut itekin meneväni sinne kirjoittamaan opinnäytetyötä, jos saan asiat täällä Suomessa järjestymään ennen sitä jotenkin. Tuo diginomadius vaan toi sellaisen ongelman, että Meksikoon ei saa enää kovin helposti 180 päivän oleskelulupaa, mikä ennen oli automaatio. Moni nimittäin käy tekemässä visa runin Guatemalassa tai Belizessä ja tulee sitten takas Meksikoon ja saattaa asua pitkiäkin aikoja maassa maksamatta veroja ja työskennellessään turistikortilla :/

  • Mari / Kodinvaihtaja

    Huoh., kyllä kelpaisi. Koko maanosa: Väli- ja Etelä-Amerikka minulla vierailematta. 2023 syksy olisi aikaisin mahd. Toisaalta ehkä haluan mennä sitten, kun on oikeasti aikaa pidempään reissuun…

    • Cilla Maria Travel

      Kyllä noilla suunnilla kannattaa olla vähintään se neljä viikkoa ihan jo matka-ajan ja aikaeroon tottumisen takia 🙂 Sinä aikana ehtii nähdä kunnolla 4-6 kohdetta riippuen omasta matkustustahdista.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.