Uncategorized

Matkavuosi 2022 ja blogi neljä vuotta

Paketoin jo tuossa aiemmin Facebookissa ja Instagramissa vuoden 2022 matkat, joten laitetaanpa piste matkavuodelle myös täällä blogin puolella.

Tänä vuonna matkailu palautui ainakin omalta osaltani jo koronaa edeltävälle tasolle, ja vuosi olikin todella ikimuistoinen ja monipuolinen.

Tein kaikki matkat yhdessä veljeni kanssa, ja jokainen matkoista oli kiertomatka, eli reissuun kuului vähintään kaksi maata samalla kertaa. Italiaan hullaannuimme ihan täysin, ja kävimmekin siellä useaan otteeseen.

Tammikuu

Tammikuun alussa lensimme Mexico Cityyn, jossa vietimme viikon. Oli kiva kuljeskella itselle tutuissa maisemissa kerrankin jonkun läheisen kanssa. Mexico Citystä teimme päiväreissuja Teotihuacánin pyramideille ja Xochimilcon kanaaneille.

Pääkaupungin jälkeen hyppäsimme bussiin ja suuntasimme viideksi yöksi Pueblaan, jossa en ollut käynyt aiemmin. Puebla meni omalla listallani Meksikon kauneimpien kaupunkien joukkoon. Kävimme päiväseltään myös Cholulan ja Atlixcon kylissä ja näimme Popocatépetl-tulivuoren.

Pueblan jälkeen lensimme Mexico Citystä Cancúniin, ja sieltä bussilla neljäksi yöksi Playa del Carmeniin. Olin vannonut, etten enää koskaan palaisi Quintana Roon osavaltioon, mutta visiitti oli tällä kertaa paljon mukavampi kuin vuonna 2019. Playasta kävimme lautalla Cozumelillä. Playalta vuokrasimme myös auton ja kävimme Chichén itzássa ja Valladolidissa.

Playan jälkeen lähdimme Tulumiin kolmeksi yöksi. Halusin lähinnä tehdä tutkimusta erään rannikkoturismikurssin tiimoilta. Tulumista ajoimme bussilla vielä pariksi yöksi ihastuttavaan Bacalariin, joka sijaitsee turkoosin laguunin rannalla. Bacalar oli minullekin uusi kohde.

Jukatanilta lensimme Mexico Cityyn taas yhdeksi yöksi ja jatkoimme sieltä matkaa viikoksi Costa Rican pääkaupunki San Joséen. Vuokra-autolla kiertelimme ympäri Costa Ricaa, mm. Orosín laaksossa, Irazu-tulivuorella ja Monteverdessä. Auton ansiosta näin Costa Ricaa laajemmin kuin vuonna 2019.

Helmikuu

Costa Ricasta oli lento El Salvadoriin, jossa olin halunnut käydä jo pidemmän aikaa. Vietimme pääkaupunki San Salvadorissa viikon, ja ihastuin kaupunkiin sekä salvadorilaisiin.

Teimme privaattiretken Hondurasin Copánin mayaraunioille, minne reitti kulki Guatemalan läpi. Näin siis pienen vilauksen Guatemalan Chiquimulasta, jossa en ollut käynyt edellisellä reissulla. Kävimme El Salvadorissa myös El Boqueronin kansallispuistossa.

El Salvadorista lensimme takaisin Meksikoon, ja vietimme viimeiset päivät kauniissa San Miguel de Allendessa Guanajuaton osavaltiossa. Tämäkin kohde oli minulle uusi. Kävimme mm. kaktusten suojelualueella.

Maaliskuu

Maaliskuussa oli pieni kotimaan reissu, kun kävimme äitin kanssa tädin luona Etelä-Suomessa. Esittelin samalla äitille Helsingin historiallisia rakennuksia ja kävimme Talvipuutarhassa.

Huhtikuu

Huhtikuussa tuli ex-tempore reissu Italiaan. Lensimme Bergamoon, mitä käytimme tukikohtana Pohjois-Italian tutkimiseen. Ajelimme junalla Comojärvelle Varennaan sekä Venetsiaan.

Menimme bussilla pariksi yöksi myös Ranskan puolelle Nizzaan, mistä teimme päiväreissun Monacon Monte Carloon. Nizzaan haluaisin joskus vielä palata paremmalla ajalla, eikä Monte Carlokaan huono ollut. Oli ainakin ikimuistoinen kokemus pelata legendaarisella casinolla.

Paluumatkalla takaisin Italiaan meillä oli muutaman tunnin vaihto Genovassa, joka osoittautui tosi kauniiksi kaupungiksi. Viimeisen yön vietimme Milanossa, mutta se taas ei kovin sykähdyttänyt.

Toukokuu

Toukokuun paluu Italiaan oli vielä enemmän ex-tempore. Vuokrasimme auton Bergamosta ja ajoimme Gardajärvelle Sirmioneen. Sirmionesta matka jatkui Friuli-Venezia Giulian alueen viinitiloille, missä yövyimme Palazzolo dello Stellassa.

Aamulla jatkoimme matkaa Sloveniaan, missä pääsimme ihastelemaan Ljubljanaa sekä Blediä. Bledissä yöpymisen jälkeen ajoimme Triglavin kansallispuiston ja Socan laakson läpi takaisin Italiaan. Länsi-Slovenia meni matkavuoden ehdottomiin kohokohtiin.

Italiassa meitä odotti kahden yön majoitus Cortina d’Ampezzossa. Kävimme vaeltamassa Dolomiiteilla, missä pääkohteena oli Sorapisjärvi, jonka olin bongannut aiemmin Instasta.

Italiasta ajoimme Itävaltaan. Reitti kulki Grossglocknerin alppitietä pitkin Pasterzen jäätikölle ja Alppien yli Feldkirchiin asti. Matkalla pysähdyimme Krimmlerin vesiputouksilla. Aamulla jatkoimme matkaa vielä Liechtensteiniin, jossa vietimme puoli päivää pääkaupunki Vaduzissa.

Liechtensteinista ajoimme Sveitsin läpi takaisin Italiaan, mutta pysähdyimme matkalla vielä Viamalan rotkolla, joka on jääkauden aikainen kanjoni. Italiassa yövyimme Comojärvellä jossain maatilalla lähellä Colico Pianoa.

Kesä-, heinä- ja elokuun olin töissä.

Elokuu

Elokuussa oli Smaku x Loviisan Wanhat Talot -tapahtuma, johon osallistuin Matkailutoimittajien Killan jäsenenä.

Elokuun lopussa lähdimme taas myös reissuun, suuntana tällä kertaa Dublin. Dublin oli melko nopeasti nähty, emmekä viihtyneet siellä kuin pari yötä.

Syyskuu

Dublinista oli lento Lontooseen, joka kiinnostikin paljon enemmän. Lontoossa viivähdimme viisi yötä. Olimme suunnitelleet aktiviteetit ja nähtävyydet etukäteen, joten ehdimme nähdä todella paljon lyhyessä ajassa. Lontoo oli tosi kiva kaupunki!

Syyskuussa heitimme myös pienen kotimaan reissun, kun lähdimme telttailemaan Pieliselle. Kolin tienoilta löytyi kuvankaunis Kaiskunniemi, jossa retkeilimme syksyn kauniissa valossa.

Syyskuussa juhlin myös Meksikon itsenäisyyspäivää Meksikon suurlähetystössä. Olin tehnyt aiemmin yhteistyön valtion matkailuministeriön kanssa tänne blogin puolelle.

Lokakuussa ei ollut reissuja, vaan keskityin syventävään harjoitteluun.

Marraskuu

Marraskuu oli tiukka rutistus työhommia – tarjoilukeikka Ruokolahti 450 v. gaalassa, nettisivupalaveria Helsingissä ja valokuvauskeikkoja Järvenpäässä, Lapualla ja Kaustisella.

Marrakuussa pidin myös viikon syyslomaa ja lähdimme jälleen kerran Italiaan. Nyt suuntana oli Rooma, missä kiersimme päänähtävyydet ja tsekkasimme myös Vatikaanin.

Roomasta olimme vuokranneet auton ja lähdimme ajelemaan Marchen alueelle, missä teimme pienen patikan vuorille Adrianmeren rannalla, Parco Regionale Naturale del Conerossa.

Päivän pääkohde oli San Marino. Minivaltion pääkaupunki osoittautui oikein kivaksi yhden yön kohteeksi.

Seuraavana päivänä jatkoimme matkaa Emilia-Romagnan alueelle, missä teimme niin ikään pienen luontoretken Arezzon kunnasta löytyvään Foreste Casentinesin, Monte Falteronan ja Campignan kansallispuistoon.

Italian reissun varsinainen kohde oli Toscana, joka vei sydämeni täysin! Majoituimme viinitilalla Chiantin alueella. Teimme päiväretkiä Firenzeen, Pisaan ja Sienaan. Ajoimme myös Cinque Terreen, jossa kävimme Riomaggioressa, Manarolassa ja Vernazzassa.

Kolmen yön jälkeen ajelimme vielä Umbrian alueen Castiglione del Lagon kautta eteläiseen Toscanaan, missä yövyimme Saturniassa. Sinne meidät ajoi Saturnian kuumat lähteet, joissa kävimme pulikoimassa.

Joulukuu

Joulukuussa oli pitkästä aikaa blogitapahtuma, kun Sveitsin matkailuorganisaatio järjesti matkaillan Helsingissä hotelli Lilla Robertsissa.

Työharjoittelu taas loppui joulukuun 16. päivä, ja lähdin samana päivänä vielä Lappiin, missä olen töissä joulusesongin. Olen siis tällä hetkellä Tankavaarassa. Lapin työkeikka tuli hieman yllättäen, kun lähetin vain rändomilla hakemuksen sen kummemmin ajattelematta.

Työnkuva on ollut tosi kiva, ja olen oppinut paljon uutta mm. drinkkien teosta ja vastaanottovirkailijan hommista. Työtehtäviin kuuluu myös suloisen pienen poron ruokinta. Kämppä sijaitsee melkein Urho Kekkosen kansallispuiston rajalla, ja kävinkin jo yksi päivä vähän kuljeskelemassa lumisessa metsässä.

SUMMA SUMMARUM

Vuosi oli melko tiivis matkailun osalta, ja tunsin jo näin loppuvuodesta hieman kisaväsymystä. Olisin ehkä voinut levätä joulukuun lopun, koska heti tammikuussa on jo uudet reissut odottamassa.

Käytyjä maita oli tänä vuonna Suomen lisäksi 16, joista uusia tuttavuuksia listalla oli El Salvador, Honduras, Italia, Monaco, Liechtenstein, Irlanti, Englanti, Vatikaani ja San Marino. Maasaldo on tällä hetkellä 41/197.

Lentojen määrässä tuli ennätys: 20 lentoa vuodessa, mitkä aiheuttivat valitettavasti 5.7 tonnin CO2-päästöt. Ajokilometreistä ei ole tarkkoja lukemia, mutta vuokra-autolla tuli kurvailtua ainakin 4500 kilometriä plus bussi- ja junamatkat kaupan päälle.

Blogi täytti tässä kuussa neljä vuotta, mikä tuntuu toisaalta pitkältä, toisaalta taas lyhyeltä ajalta. Kirjoittaminen on valitettavasti ollut tänä vuonna melkoista tervan juontia, enkä ole saanut tekstejä kovinkaan reaaliaikaisesti ulos.

On ollut ihan liikaa ohjelmaa matkojen, työn, opiskelun, harjoittelun ja järjestöhommien takia, eikä blogille ole yksinkertaisesti jäänyt aikaa. Mutta koska täällä käy edelleen paljon lukijoita, en ole lopettamassa matkapäiväkirjojen raapustamista.

Voimia on verottanut myös puolen vuoden sisällä sairastetut kolme koronaa. Jännä sinällään, että olen pysynyt terveenä kaikki ulkomaan reissut, mutta heti kun olen ollut Suomessa töissä, olen sairastunut.

Pari ensimmäistä versiota kesällä oli suht mietoja flunssia, mutta viimeisin iski päälle lähes 39 asteen kuumeella, eikä makuaisti ole vieläkään palautunut kunnolla.

Kaikesta kiireestä huolimatta sain kaikki restonomi-opintojen kurssit suoritettua, eikä jäljellä ole enää kuin opinnäytetyö. Opiskelumotivaatio on ollut kadoksissa yli vuoden, mutta pientä piristystä toi se, että suunnittelemani matkailutuote sai äskettäin kunniamaininnan Kestävä Saimaa 2030 -kilpailussa. Sain myös pidettyä keskiarvon lähes 4,8:ssa, mistä olen tyytyväinen.

Blogin statistiikka ei ole tältä vuodelta täydellistä, koska siirryin syksyllä Google Analyticsin vanhasta versiosta GA4:seen, ja menetin samalla monen viikon kävijätiedot, kun en osannut laittaa asetuksia ensin kuntoon. Mutta blogia on luettu tänä vuonna suunnilleen 70 000 kertaa, mikä on melko pienelle blogille ihan hyvä saavutus.

Kiitos siis kaikille, ketkä ovat lukeneet blogitekstejä ja pitäneet yllä motivaatiotani tallentaa reissukokemuksia ja jakaa vinkkejä kanssamatkaajille 🙂

Rauhallista joulun aikaa ja kaikkea hyvää ensi vuodelle 2023!

17 kommenttia

 • Mari / Kodinvaihtaja

  Sinun blogeja on aina mukava lukea: mielenkiintoista tarinankerrontaa ja kohdemieltymyksesi ovat senkaltaisia, että voisin vaikka kopioida kaikki reissusi ja mennä samoja jalanjälkiä. Ihania reissumuistoja saat veljesi kanssa, miten tulitte lapsena toimeen?

  • Cilla Maria Travel

   Kiitos paljon, kiva kuulla että blogista on ollut hyötyä 🙂
   Ja siis mitä sisarussuhteisiin tulee, oon aina ollut tosi lämpimissä väleissä mun siskon ja veljien kanssa. Tällä matkailijaveljellä ja mulla on vaan reilu vuos ikäeroa, joten leikittiin lapsena yhessä – toki myös nahisteltiin 😀 Teininä ja varhaisaikuisuudessa oltiin myös todella paljon tekemisissä, mutta sitten oli muutama vuosi väliä, kun molemmilla meni parisuhteet sun muut edelle. Mutta nyt taas viime vuosina ollaan lähennytty uudelleen.

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Niin palautui matkailu meilläkin koronaa edeltävälle tasolle; varsinkin viime vuosi oli meillä matkailun osalta kehno. Todella mukavissa paikoissa olet vuoden aikana käynyt, Keski-Amerikan maat kiinnostaisivat itseäni myös kyllä kovasti!

 • Kohteena maailma / Rami

  Aika paljon itselle tuttuja kohteita vuosien varrelta, mutta Meksikossa ja Väli-Amerikassa olisi itsellä näissä paljon uutta tutkittavaa. Toki monissa Euroopan kohteissa voisi käydä useammankin kerran, missä tänä vuonna olitte vierailleet. Kaiken kaikkiaan tosi kivoja reissuja, ja tuli itselle taas lennosta muutamia reissusuunnitelmia mieleen.

  • Cilla Maria Travel

   Näin on, kyllä niitä kiinnostavia kohteita löytyy reilusti, mihin on kiva palata uudelleen. Ilahduin erityisesti siitä, että palasin Sloveniaan, josta olin nähnyt aiemmin vaan itäosan. Myös Itävallasta oli käytynä vaan Wien, joka ei kiinnostanut liiemmin, joten nyt oli kiva nähdä myös luontoa. Meksikoa ja etelänaapureita suosittelen ehdottomasti 🙂

 • Kthetraveller

  Sullapa oli reissuja tänä vuonna ja ymmärrän kyllä, että pientä kisaväsymystä oli havaittavissa loppuvuonna. Tuohon kun vielä lisättiin nuo kolme sairastettua koronaa, niin onpa ollut tapahtumarikas vuosi sulla.

  Ihania reissuja sulla ja ihania tulossa vielä lisää. Oikein muistorikasta vuotta 2023 sulle!

 • Pirkko / Meriharakka

  Reippaasti olette veljen kanssa matkailleet – ja ripeällä suunnittelutahdilla, vaiko osittain ihan suunnittelemattakin 🙂 Hyvinhän noita maitakin näyttää kertyneen – ja tosiaan CO2-päästöjen minimointi ja vaikka maiden lukumäärän maksimointi ovat kyllä vähän toisensa poissulkevia asioita.
  Onnea 4-vuotiaalle!

  • Cilla Maria Travel

   Kiitos kommentista. Joo, meidän matkat on aika tiiviitä, mutta se onneks sopii molemmille. Toki se väsyttää jossain vaiheessa, ja etenkin pidemmillä reissuilla on pakko pitää myös lepopäiviä. Erityisen kiitollinen olen siitä, että veli jaksaa ajaa mukisematta satoja ja tuhansia kilometrejä. Ilman vuokra-autoa ei tulisi nähtyä näin paljon, kun pitäisi olla muiden aikataulujen varassa.

 • Eveliina / Reissukuume

  Sun matkustustahti on kyllä tänä vuonna ollut hengästyttävä – jopa näin sivusta seuranneena 😀 Huikean monta reissua ja uutta maata kasassa! Kateellisena oon seurannut sivusta.

  Mulla on ollut sama ongelma blogin kanssa, eli kirjoittaminen on tuntunut paikoitellen tosi hankalalta. Paljon olisi kerrottavaa, mutta tekstiä ei vaan synny…

  • Cilla Maria Travel

   Heh, olihan tuossa tahtia 😀 Mutta kun suunnittelee hyvin etukäteen, niin onnistuu näkemään paljon. Meillä ei myöskään tavoitteena oo koluta mitään paikkoja perinpohjaisesti, yleensä kiinnostaa vaan nähdä tietyt jutut tai pintaraapaisu jostain kohteesta. Sitten sinne voi palata myöhemmin, jos siltä tuntuu (kuten esim. Meksikon ja Italian kanssa) 🙂
   Ja höh, onpa ikävä kuulla että blogin kanssa tökkii. Ehkä se innostus sieltä vielä joskus tulee. Ei näitä juttuja oikein voi pakottaa. Mulla oli ihan sama koulutehtävien kanssa. Ei se teksti tule väkisin :/

 • Pirkko / Meriharakka

  ”Mutta koska täällä käy edelleen paljon lukijoita, en ole lopettamassa matkapäiväkirjojen raapustamista.” Juu, älä ihmeessä lopeta, minusta ainakin blogi on pysyvämpi alusta kuin Instagram tai TikTok ja jutut jäävät siinä talteen ja hakukoneet löytävät ne. Monet matkajutut kun kestävät hyvin aikaa, eivät nyt ehkä vuosikymmeniä, mutta useamman vuoden kuitenkin.
  Juuri suosittelin blogiasi meidänkin blogimme lukijoille, tsekkaa tämän jutun lopusta 🙂 https://meriharakka.net/2022/12/29/vuoden-2022-luetuimmat-jutut/

 • Ismo for Takeoff

  Onnittelut nelivuotiaasta blogista ja menestyksekkäistä opinnoista! Hyvin olet ehtinyt reissatakin ja aika monet noista postauksista olen lukenutkin. Erityisen kateellinen olen Liechtenstenista ja Saturninan lähteistä, jotka molemmat ovat käyntilistalla. Hyvää (matkailu)vuotta 2023!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.