Eurooppa,  Italia

Viisi vierailun arvoista kohdetta Toscanassa

Italiassa on 20 hallinnollista aluetta, joista tänä vuonna kävimme kymmenessä. Ehdottomiin suosikkeihin meni Toscana, jossa vietimme marraskuussa vajaan viikon kierrellen tehokkaasti alueen kohteita. Parhaiten Toscanan maalauksellisiin maisemiin pääsee tutustumaan vuokra-autolla.

Toscanaa voisi luonnehtia Italian kauneimmaksi seuduksi. Alue onkin aikain saatossa ollut etenkin taiteilijoiden suosiossa, ja alueen pääkaupunkia, Firenzeä pidetään myös renessanssin syntypaikkana. Moni Toscanan vanhoista kylistä on rakennettu soveltaen ideaalin kauneuden käsitettä.

Toscana on vaurasta aluetta, ja erityisen tunnettu se on arkkitehtuurin ja taiteen lisäksi myös laadukkaista viineistään. Tunnetuimpia punaviinejä ovat Chianti ja Brunello di Montalcino.

Meillä oli majoitus Chiantin viinialueella, Badia di Passignanossa, jossa yövyimme agriturismiin keskittyvällä maatilalla. Perheen tilalla viljellään viinirypäleitä ja oliivipuita. Tilalla on myös hevosia ja aaseja. Oli aivan ihastuttavaa kuljeskella auringonnousun aikaan viinitarhoissa ja oliivilehdoissa.


Firenze

Firenze on yksi Italian suosituimpia kohteita monipuolisen tarjontansa vuoksi. Vanhankaupungin puolella katukuva on melko monotonisen värinen, mutta kaunis. Tunnetuin nähtävyys lienee Firenzen Duomo ja sen valtava kupoli, joka näkyy kauas kaupungin laidoille.

Kaupungista löytyy myös menneinä vuosisationa vaikuttaneen Medicin mahtisuvun perintöä mm. upeiden palatsien ja puutarhojen muodossa. Mekin kävimme Palazzo Pittissä ja Bobolin puutarhoilla. Pääsymaksu taisi olla 8 euroa. Toinen merkittävä Medicin palatsi on Uffizi, jossa sijaitsee nykyään tärkeä taidegalleria.

Medicin palatsit ja puutarhat sekä koko Firenzen historiallinen keskusta ovat UNESCOn maailmanperintökohteita.

Firenzeä halkovan Arnojoen varsi on myös suosittua käyskentelyaluetta. Joen ylittävillä silloilla parveilee turisteja kuvailemassa, muttei samassa mittakaavassa kuin vaikkapa Venetsiassa. Tunnetuin silloista on Ponte Vecchio, joka on samalla kauppapaikka. Kojuissa myydään mm. kultakoruja ja nahkatuotteita.

Jos mielii rauhallisemmille kaduille, kannattaa poiketa Arnojoen toisella puolella. Kaupungista löytyy myös runsaasti antiikkikauppoja ja herkullisia kahviloita.

Itselleni mieluisin nähtävyys Firenzessä oli vanha parfyymi- ja kosmetiikkakauppa Farmaceutica di Santa Maria Novella, johon olin törmännyt Instagramissa.

Tuoksukaupan yhteydestä löytyy myös yrttimuseo, ja sainkin Santa Mariassa aikaa kulumaan helposti yli tunnin. Kauppa on ihan uskomattoman kaunis, joten suosittelen ehdottomasti pistäytymään siellä, vaikka se onkin hieman ydinkeskustan ulkopuolella!

Se täytyy sanoa, että Firenze on melko haastava kaupunki autoilijoille. Jouduimme etsimään pitkään parkkipaikkaa, sillä kaikki kadunvarret oli täyteen parkkeerattu. Lopulta ajoimme pieneen yksityiseen autotalliin, johon mahtui vain muutama auto. Parkkeeraus oli kallista, viitisen tuntia maksoi lähes 30 euroa. Keskustassa on myös paljon yksisuuntaisia katuja.


Val d’Orcia

Val d’Orcia on tunnettu mitä kuvauksellisimmista maisemistaan keskellä kauneinta maalaisidylliä. Monet Toscanan maalaukset ja postikortit esittelevätkin näitä maisemia. Alueelta löytyy viljalti kukkulakaupunkeja ja -kyliä sekä viljelystiloja.

Myös Val d’Orcian alue ja läheinen Pienzan kaupunki ovat UNESCOn maailmanperintökohteita.

Meidät Val d’Orciaan houkutteli enemmän ja vähemmän tunnettu sypressipolku, joka mutkittelee kauniisti maalaismaisemissa. Näköalakukkula on suosittu auringonlaskun ihailupaikka, mutta marraskuussa paikalla oli enää kourallinen muita ihmisiä. Helpoiten spotin löytää, kun laittaa navigaattoriin osoitteeksi Agriturismo Baccoleno.


Siena

Jos Toscanasta pitäisi valita vain yksi vanhanajan linnoituskaupunki, valitsisin varmaankin Sienan. Toki myös kukkulan päällä sijaitseva Montepulciano on kaunis, mutta Sienassa oli jotain taianomaista, vaikka meinasimmekin lopulta eksyä muurien sokkeloihin, sillä emme muistaneet mihin olimme jättäneet auton 😀 Auton sijainti kannattaakin tallentaa aina Google Mapsiin.

Niin ikään Sienan historiallinen keskusta on UNESCOn luettelossa. Syrjäisemmän sijaintinsa vuoksi kaupunki säästyi Toisen Maailmansodan tuhovoimalta, ja useat sen ikiaikaiset rakennukset ovat alkuperäisessä muodossaan. Esimerkiksi Sienan katedraali on peräisin 1100-luvulta.

Muita nähtävyyksiä ovat mm. 1200-luvun yliopisto, pääaukio Piazza del Campo ja kesäisin järjestettävät mahtipontiset laukkakisat. Sienassa on runsas määrä erilaisia ravintoloita, etenkin pääaukion reunalla. Kaupunki on erityisen tunnelmallinen ilta-aikaan.


Pisa

Pisassa kävimme vain pikaisesti, koska halusimme nähdä tietenkin maailmankuulun tornin. Olen yleensä kokenut turistikohteet hieman epämiellyttäviksi, mutta Pisan torni herätti jostain syystä iloa ja yllättyneisyyttä. Torni on nimittäin luonnossa vielä vinompi, mitä kuvista voi päätellä.

Tuntui absurdilta katsoa valkoisena hohtavaa tornia, joka oli ollut aiemmin tuttu vain kirjoista ja lehdistä. Minua yllätti sekin, että tornin vierestä löytyy myös valtava Pisan katedraali ja että itse torni on tuon katedraalin kellotorni. Alueelle ei ollut pääsymaksua – tosin torniin kiipeäminen olisi maksanut.

Noin 55 metriä korkea Pisan torni on rakennettu 1100-1300-lukujen aikana, ja sen kallistuminen saatiin pysäytettyä vasta 1990-luvulla. Toscanan alueelta louhitaan kuuluisaa ja laadukasta Carraran marmoria, ja Pisan tornikin on tehty marmorista.


Saturnia

Saturnia oli niin ikään yksi Instagram-löytö, ja kylälle erityisesti meidät ajoi Saturnian kuumat lähteet. Saturniasta löytyy ihan kylpyläkin, mutta meitä kiinnosti Cascate del Mulinon luonnon kuumavesialtaat.

Monitasoiset luonnon muovaamat vesialtaat hellivät kylpijöitä 37-asteisella vedellään, joka hohtaa turkoosin sinisenä. Veden miellyttävä lämpö johtuu läheisestä tulivuoresta, jonka tuliperäinen toiminta myllertää maan sisällä lämmittäen vyöryvät vesimassat.

Vaikka Saturnian kylpyläkaupungista löytyy myös maksullisia kylpypaikkoja, ei Cascate del Mulinolle ole pääsymaksua ja se on auki kellon ja vuoden ympäri. Tämä oli ollut aikanaan fasistijohtaja Benito Mussolinin määräys – eli jotain hyvää hänkin sai aikaiseksi.

Kuumien lähteiden vierestä löytyy pukuhuonetilat, mutta en ole varma, ovatko ne auki 24/7. Monet näyttivät vaihtavan uima-asut päälle vasta altaiden vieressä ja tunkevan tavaransa kallionkoloihin. Airbnb-isäntämme kuitenkin suositteli, ettei kalliolle jätetä mitään arvoesineitä.

Joissain ulkomaalaisissa blogipostauksissa oli mainittu, että iho ja hiukset haisevat vielä monta päivää kylvyn jälkeen rikille, mutta en itse huomannut tätä. Haju ei myöskään ollut kovin voimakas edes paikan päällä. Kylpyyn mennessä kannattaa pitää suihkusandaaleita, sillä pohjan kivet ovat melko liukkaita ja jotkut ovat teräväreunaisia.

Mikäli olet Roomassa tai Firenzessä ja kaipaat päiväreissua, pääsee Saturniaan molemmista kaupungeista vuokra-autolla kolmessa tunnissa. Meillä oli viimeisen yön majoitus Saturniassa, joten ehdimme käymään kuumilla lähteillä kahtena eri päivänä.

Oliko joku näistä kohteista tuttu tai heräsikö mielenkiinto Toscanan visiittiä kohtaan? 🙂


Seuraa reissujani:
Instassa @cillamaria8
Tiktokissa @cillamariatravel
Blogit-sivustolla

12 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Hienoja kuvia, joissa oli runsaasti kiinnostavia yksityiskohtia. Mikään kohde näistä ei ollut siinä mielessä tuttu, että olisin niissä käynyt. Toisaalta paikkoina tietysti useampi oli muuten hyvinkin tuttu. Saturnia näyttää todella hienolta, sitä en ollut kuullut. Myöskään tuosta sypressipolusta en ollut kuullut, hienolta näyttää.

  • Cilla Maria Travel

   Kiitos kommentista 🙂 Jos joskus liikutte tuolla päin, niin kannattaa käväistä Saturniassa. Etenkin viileämpään aikaan se oli miellyttävä kokemus, ehkei kuitenkaan kesähelteillä 🙂

 • Terhi

  Kyllä Toscana on niin mahtavaa seutua. Saturnia vaikuttaa myös upealta, en ole tullut käyneeksi (vielä), Pisan tornissa sen sijaan on tullut kuikuiltua. Oli liukas marmoripinta ja viettävä lattia.

 • Sari / matkalla lähelle tai kauas

  Olipas kattava juttu Toscanasta. Alue on pyörinyt mielessä mutta vielä ei olla ehditty paikan päälle. Ainoastaan Pisassa ollaan käyttö. Tuo tornin ympäröimä alue oli parasta. Muuten ei ehkä niin ihastuttava kaupunki.
  Tämän jutun jälkeen Toscana nousi bucket listalla, kun löytyi vinkki mistä löytää tuon sypressitien.

 • Ismo for Takeoff

  Toscanasta tuttu on Firenze, jossa työreissulla vierähti jokunen vuosi sitten muutama päivä. Pisa ja Siena olivat silloin harkinnassa, mutta eivät sopineet aikatauluihin. Tuo sypressikuja näyttää hienolta ja kommentoinkin jo toisaalla täällä, että tuosta Saturniasta olen kade. Sinne pitää päästä käytmään ja juurikin tuohon luonnonlähteeseen.

 • Anne | Elämää Nomadina

  Ihana Toscana, ja kiva kooste reissusta siellä! Me tehtiin muutama vuosi sitten kesäinen road trip halki Toscanan, ja kohokohtia olivat muun muassa viinitilavierailu Chiantin alueella sekä Firenze, mutta kovasti pidettiin myös ihan vaan ajelemisesta halki kauniiden maisemien ja pienten kylien. Siena jäi tuolloin väliin, joten se on listalla seuraavan kerran kun suunnataan Toscanaan, ja myös mm. tuo ihana sypressikuja olisi kiva nähdä!

 • Elina / elinanmatkalaukussa

  Kiitos, tätä oli kiva lukea sillä meillä on kesäksi matka varattu Toscanaan ja yövytään myös Chiantissa! Vielä ei olla tarkemmin matkaa suunniteltu, mutta tässä oli paljon vinkkejä joista ainakin Pisa, Firenze ja Siena on käynyt mielessä. Pitää palata tähän postaukseen takaisin lähempänä matka-ajankohtaa! 🙂

 • Raija / Kohti avaraa maailmaa

  Kyllä todellakin heräsi kiinnostus! Yritän keksi matkakohdetta maaliskuulle, mutta katsoin että tuolla on silloin todella kylmä 🙁 Täytyy varmasti joskus muulloin mennä. Vaikuttaa siltä, että tuolla olisi paljon minua kiinnostavia paikkoja!

 • Sanna I Seven Seas

  Miten ihmeessä Pisan torni näyttikin entistä vinommalta näissä kuvissa… voi apua! 😀 Ja sanoitko, että sinne voisi kiivetä?
  En ole käynyt Toscanan alueella lainkaan, vaikka se kovin kiehtova on aina ollutkin ja nämäkin kuvat sen todistavat. Aivan ihana tosiaan myös tuo sypressitie, wau!

 • Tiina Johanna / Kookospalmun Alla

  Wau! Näyttääpä se Firenze ja Toscanan seutu upealta. En ole koskaan Italiassa käynyt vaikka siellä paljon ystäviä asuukin ja tuo Firenze kiinnostaa kovasti. Pisa vaikuttaa myös hauskalta kohteelta pienelle visiitille ja nuo kuumavesialtaat, ai että miten olisi ihana siellä rentoutua. 🙂 Hyvää uutta reissuvuotta!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.