Eurooppa,  Italia

Italian kaunis Matera on maailman vanhimpia kaupunkeja

Basilicatan alue jää monelta Italian matkaajalta väliin sen syrjäisemmän sijaintinsa vuoksi. Basilicatassa sijaitsevaan Materaankaan ei eksy sattumalta ohikulkumatkalla, vaan sinne on suunnattava tietoisesti. Visiitti on kuitenkin aivan ehdoton, mikäli haluaa sukeltaa syvälle Italian kaukaisimpaan historiaan. Minusta Matera on kaiken lisäksi yksi Italian kauneimmista kaupungeista esimerkiksi Toscanassa sijaitsevan ikivanhan Sienan ohella.

Matka Materaan mutkittelee maaseudun läpi, eikä kaupunki ole minkään suuren moottoritien varrella.

Kaupungin historia

Materan vanhakaupunki Sassi di Matera on maailman kolmanneksi vanhin jatkuvasti asuttu kaupunki Syyrian Aleppon ja Palestiinan Jerikon jälkeen. Kylässä on ollut asutusta noin 9 000 vuotta, mikä tekee siitä koko Euroopan vanhimman kaupungin.

Aikanaan asutus on keskittynyt kalkkikiveen hakattuihin luoliin, joista osa on kunnostettu nykypäivänä majoitus- ja ravintolakäyttöön. 250-luvulla eaa. Materaan alettiin rakentaa modernimpaa rakennuskantaa roomalaisten löydettyä alueen, ja siitä tuli tärkeä kauppareitin etappi Rooman valtakunnan aikana.

Komeudestaan huolimatta Materan kylä on ollut köyhä, ja sen historiasta löytyy lukuisia ajanjaksoja, kun erilaiset taudit riepottelivat kylän asukkaita. Materaa onkin aikanaan luonnehdittu jopa Italian häpeäpilkuksi, sillä luolissa kotieläinten kanssa asuneita ihmisiä pidettiin epähygieenisinä ja likaisina.

Historiallisesti arvokkaiden luolien merkityksellisyyteen havahduttiin kuitenkin 1980-luvulla, ja vuonna 1993 Sassi di Materasta tuli Unescon maailmanperintökohde. Nykyvalossa katsottuna Materaa voidaan pitää erinomaisena kestävän asumisen esimerkkinä.

Nostetta kaupunki on saanut viime vuosien aikana sen tultua tunnetuksi vuoden 2019 Euroopan kulttuuripääkaupunkina. Lisäksi kaupunki on toiminut useiden elokuvien, kuten The Passion of the Christin kuvauspaikkana.

Sassi di Materan nähtävyydet

Vanhakaupunki ei ole mitenkään järin suuri, mutta sieltä löytyy silti nähtävää. Oikeastaan koko vanhakaupunki on nähtävyys itsessään, ja se näyttäytyy eri näköisenä eri aikoihin päivästä. Kauneimmillaan kaupunki on kultaisen tunnin aikaan ja iltavalaistuksessa. Sokkeloisilla kaduilla saa helposti kulumaan päivän jos toisenkin, sillä viehättäviä yksityiskohtia tulee esiin monen kulman takaa.

Kirkot ja luolat

Yksi kaupungin tunnetuimmista maamerkeistä on 1200-luvulta peräisin oleva Materan katedraali, josta löytyy myös muinaisjäännöksiä ja kirkon esineistöä esittelevä museo. Basilikan puolella ikkunoissa on upeat lasimaalaukset. Nähtävyyksiin kuuluvat myös San Giuseppen kappelin kivinen kuvaelma ja basilikan ikivanhat seinä- ja kattomaalaukset.

Duomo di Matera.

Materan kuuluisat luolat ovat tietenkin näkemisen arvoisia. Majoitusta voi etsiä vaikkapa Airbnb:n kautta, jossa on tarjolla useampia luolamajoituksia. Luoliin on rakennettu myös ravintoloita, kuten suosittu Baccanti. Kolmas vaihtoehto on vierailla kaupungin museoissa, joihin on rakennettu luolaelämiseen keskittyviä näyttelytiloja. Yksi tunnetuimmista museoista on Casa Grotta del Casalnuovo.

Sassi di Materasta löytyy paljon eri tasoisia ja hintaisia kallioon koverrettuja majoituksia.

Kaupungin vierestä löytyy Parco della Murgina Materanan luontopolut, joita pitkin pääsee kulkemaan Materan vanhimpiin luola-asumuksiin. Ne sijaitsevat laakson toisella puolella kukkulan rinteillä, mistä avautuu upeat maisemat Sassi di Materaan. Reittien varrella tulee vastaan myös lisää kirkkoja ja näköalapaikkoja.

Laakson toisella puolella Sassi di Materan vastapäätä sijaitsee kaikkein vanhimmat luolat.
Kaupungin ympärillä ja laaksossa kulkee luontopolkuja.

Eläväinen vanha keskusta

Kivisen keskustan länsilaidalla levittyy yllättävänkin vilkas ja moderni katukuva. Uudempaa arkkitehtuuria elävöittää muun muassa lukuisat ravintolat, kahvilat sekä käsityö- ja koruliikkeet. Materan tunnetuimpia myyntiartikkeleita ovat värikkäät kukkopillit, joiden historia ulottuu vuosisatojen taakse. Cuccún uskottiin kantavan taikavoimia ja karkottavan pahoja henkiä.

Matera ei ollut tupaten täynnä enää lokakuun alussa.
Materasta löytyy useampia museoita.
Matera on tunnettu kukkopilleistään.

Keskusaukio Piazza Vittorio Veneton alla sijaitsee yksi kaupungin historiaa esittelevistä kohteista, Palombaro Lungon sadevesisäiliö. Maanalainen kiveen louhittu holvikaarirakennelma on toiminut aikanaan Materan pääasiallisena käyttöveden lähteenä, ja sen kapasiteetti on 5 miljoonaa litraa. Holvikaarten vuoksi säiliötä kutsutaan vesikatedraaliksi.

Piazza Vittorio Veneto on kaupungin keskusaukio.
Palombaro Lungon vesisäiliö on nykyään turistinähtävyys.

Palombaro Lungon vieressä on yksi Materan parhaimpia näköalapaikkoja, Tre Archi, josta kannattaa käydä ihailemassa vähintään auringonlaskua, jolloin vastapäätä näkyvä katedraali värjäytyy hehkuvan sävyiseksi.

Majoituimme Airbnb:ssä, emmekä viitsineet tehdä itse ruokaa, joten kävimme illalla tutustumassa kaupungin ravintolatarjontaan ja söimme aamiaisen keskusaukion yhdessä kahviloista. Basilicatan alueella tarjoillaan usein erilaisia tomaatti-juusto-täytteisiä pasteijoita ja leipiä, kuten focaccia materanaa ja rusticoja, mitkä sopivat hyvin myös aamiaiseksi.

Airbnb-asuntomme sijaitsi Materan modernimmalla puolella.
Materassa saa mahan täyteen herkullisia leivonnaisia.

Materaan pääsee helpoiten vuokra-autolla, mutta kaupunkiin on mahdollista saapua myös junalla esimerkiksi Napolista tai Barista. Lisäksi useista kaupungeista on bussiyhteyksiä.


Lisää Materan vinkkejä ja suosituksia esimerkiksi luola-asumuksiin on tarjolla Earth Trekkers -sivustolla. Onko Matera tuttu paikka tai oletko käynyt muualla Basilicatan alueella?


Seuraa reissujani:
Instassa @cillamaria8
Tiktokissa @cillamariatravel
Blogit-sivustolla

32 kommenttia

 • Jenni / Unelmatrippi

  Matera on tuttu sillä tavalla, että se on ollut kauan mun ”tuolla haluan joskus käydä” -paikkojen listallani. 🙂 Valitettavasti en vain ole vielä sinne ehtinyt, mutta toivottavasti joskus. Sijainti on tosiaan hieman hankala, mutta ei toki mitenkään mahdoton. Kaupunki vaikuttaa kiehtovalta ja kauniilta. Olisi hauska yöpyä luolamajoituksessa. Mietin myös, että nuo vesisäiliöt ovat jänniä, muutamassa on tullut käytyä. Tuo Materan säiliö vaikuttaa olevan tosi korkea.

  • admin

   Mä kuulin itse tästä vasta joku aika sitten ja kiinnostuin kyllä heti. En ihmettele yhtään, että se on monen haavelistalla 🙂 Tuo vesisäiliö oli joku 15 metriä syvä.

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Jep, ihan sama juttu kuin Jennillä, että kuuluu tosiaan kohteisiin, joissa joskus haluaisin käydä. Samaa mieltä olen myös siitä, että sijainti on hankalahko, mutta ei tokikaan mahdoton. Näyttää tämänkin perusteella todella kiehtovalta kaupungilta, ja luolamajoitus olisi todella kiinnostavaa kokea!

  • admin

   Niimpä, ei tuonne varmaankaan ilman vuokra-autoa olisi tullut lähdettyä. Nyt kun oltiin Napolin lähellä, niin päätettiin jättää Amalfin majoitus hetkeks ja ajella Materaan. Ajomatkaa oli vaan reilu 200 km. Pois tullessa sitten pidempi lenkki, kun kierrettiin itärannikon kautta.

 • Mari/ Maailma kotina

  Tämä ja Siena on nyt google mapsiin merkattu selityksellä ”Cillan suositus”🥰. Toivottavasti päästään.

 • Eila / Metkaamatkustelua

  Matera on tullut ”tutuksi” YLE Areenasssa olevan TV-sarja Syyttäjä Imma Tatarannin tapahtumapaikkana ja mielessä on käynyt, että sinne olisi mukava päästä paikan päälle. Postauksesi vahvisti kiinnostusta alueeseen.

 • Reissu-Jani

  Matera on tullut minulle ”tutuksi” vasta James Bondin ”No time to died” elokuvan myötä – sen alkukohtaus on aikamoinen. Jotenka uskoisin ainakin sen tuovan turisteja paikalle. Ainakin itse haluaisin joskus siellä käydä – ja käydä katsomassa Vesper Lyndin ”haudalla”.

 • Hannele/ Hipaisuja maapallolla

  Matera ei ollut aiemmin tuttu itselleni. Mielenkiintoisia nuo luola-asumukset ja aivan mahtavan värinen yleisilme koko kaupungissa. Kaikki on vedetty kuin beigen filtterin läpi. Voin kuvitella, miten sävy on täysin eri vuorokaudenaikojen mukaan.

  • admin

   Mäkin kuulin tästä vasta joku aika sitten. Oli kyllä nappivalinta käydä tuolla ja viipyä yön yli. Muuten olis jäänyt eri sävyt näkemättä.

 • Raija / Kohti avaraa maailmaa

  Italia on alkanut kiinnostaa kovasti. En ole käynyt maassa ollenkaan ennen tämän syksyn Venetsia-Gardajärvi-matkaa. Ehdottomasti haluaisin tähänkin kaupunkiin, vaikuttaa juuri sopivan kulahtaneelta minun makuuni. Ja historiaa riittää!

  • admin

   Meilläkin ensimmäinen Italian reissu oli vasta viime vuoden huhtikuussa, ja ajatus oli, että käydään nyt tämäkin maa kattomassa kertaalleen. Ihastuttiin kuitenkin välittömästi, ja nyt reissuja takana jo 5 tai 6.
   Ainiin, meillä olikin yhteistä se kulahtaneisuuden ja rappioromantiikan viehätys! 🙂

 • Anne/ Matkahetket

  Tämä oli uusi tuttavuus minulle, ehkä olen Materan nimen jossain kuullut juuri noiden entisaikojen luola-asumusten yhteydessä. Kiinnostaa ehdottomasti postauksen perusteella käydä tuollakin kun nämä todella vanhat kaupungit kiinnostavat.

  • admin

   Vanhoissa kaupungeissa on sitä jotain. Vaikea edes kuvitella mitä kaikkea niin pitkän historian aikana on ehtinyt tapahtua ja millaisia ihmisiä ja eläimiä näissä paikoissa on aikanaan asunut ja kuinka ympäröivä luonto on kenties muuttunut.

 • Anne | Elämää Nomadina

  Kiva postaus Materasta, joka on kyllä kaiken hehkutuksen arvoinen, aivan hengästyttävän upea! Me kävimme kiertelemässä kaupunkia vuosi sitten osana road tripia halki Etelä-Italian, ja ihastuttiin kyllä heti. Harmi kyllä silloin oli kiire ajaa Napoliin vielä samana päivänä, sillä olisi ollut kiva yöpyä ja käydä myös noilla mainitsemillasi poluilla ihmettelemässä vanhimpia luolia. Laitan tähän linkin meidän postaukseen noilta seuduilta (lähinnä Apulian alueelta), jos joku haluaa napata vinkkejä muiksi kohteiksi road tripille; https://elamaanomadina.fi/italia-road-trip-puglia-matera-ja-lautta-rooma-barcelona/

  • admin

   Hei tuohan sattui tosi hyvin! Oon nimittäin just kirjoittamassa postausta Apulian pohjoisosasta. Voisinkin linkata tuon teidän jutun siihen, koska itelläni ei ole kokemusta Barista tai Leccestä 🙂

  • admin

   Suosittelen lisäämään listalle, jos liikut eteläisessä Italiassa 🙂 Materaa on useissa listauksissa sanottu aliarvostetuks kohteeks, jonka turistisuus on vielä toistaiseks melko kevyttä.

 • Pirkko / Meriharakka

  Toscanan suunnalla tuli jollain reissulla käväistyä aika monessa vähän saman tyylisessä kaupungissa, mutta juuri tuonne ei ole eksytty – kuten totesit sen sijainti taitaa olla sellainen, ettei sinne sattumalta eksy 🙂
  Ehkä pitäisi ihan laittaa jollekin listalle …

 • Eveliina / Reissukuume

  Matera oli itselleni uusi tuttavuus! Ylipäätään hämmästyin Venetsian reissulla, miten kovasti ihastuin Italiaan! Monesti tällaiset ”kaikkien suosikit” aiheuttaa vaan vastareaktion 😀

  Nuo kallioon koverretut majoitukset on hienoja! Tuollaisessa haluaisin itsekin yöpyä.

  • admin

   Joo ei sinne kyllä sattumalta eksy. Tuskin olis meilläkään vielä ollut kohteena, ellei oltais edes jokseenkin samoilla suunnilla oltu ja ollu auto käytössä.

 • Aila ja Juha

  Kiitos houkuttelevasta Italian kertomuksesta. Sitten kun kyllästymme Välimeren toisen reunan nähtävyyksiin, tulemme tuonne Italian puolelle, muuallekin kuin Roomaan, Firenzeen tai Venetsiaan.
  Juha

 • Anna | Tämä matka -blogi

  Kävin Materassa, eli ”Jumalan selän takana” vuonna 2018. Kansantarinan mukaan Jeesuskaan ei halunnut jatkaa matkaansa Ebolin-kylään (sijaitsee Salernon maakunnassa), vaan kääntyi takaisin. Siksi alueiden Ebolin alapuolella Etelä-Italiassa sanotaan sijaitsevan ”Jumalan selän takana”.

  Kurjaahan tuolla on ollut. 1900-luvula luoliin oli ahtautunut yli 20 000 ihmistä eläimineen ja lapsikuolleisuus oli 50%

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.