Aasia,  Kambodža,  Pintaa syvemmältä

Matkailun pimeä puoli: Seksiturismi Phnom Penhissä

Tasa-arvon päivänä 19.3.2025. Tällä kertaa aiheena on synkempi katsaus matkailun kääntöpuoliin ja yhteiskunnallisiin ongelmiin, joihin ulkomailla saattaa törmätä. Kierrellessämme Kaakkois-Aasiassa en voinut olla kiinnittämättä huomiota räikeään ihmiskauppaan, jonka kukoistamiseen osasyyllisiä ovat valitettavasti turistit. Asian arkaluontoisuuden vuoksi kuvat, jotka selkeästi esittävät henkilöitä, on tekoälyllä luotuja. Ne näyttävät kuitenkin reaalimaailman tapahtumia sellaisena kuin ne omin silmin näin.


Kambodžan pääkaupunki, Phnom Penh, on tunnettu vilkkaasta yöelämästään ja baareistaan, mutta sen varjopuolena on laajalle levinnyt seksiturismi. Vaikka prostituutio on Kambodžassa virallisesti laitonta, on se edelleen yleistä. Suojaikäraja on 15 vuotta, eivätkä monet ”girly barien” escortit ja hierontapaikkojen työntekijät näyttäneet olevan paljoa sitä vanhempia.

Pääkaupunki ei kuitenkaan ole maan ainoa kohde, jota tämä artikkeli koskee, vaan myös esimerkiksi Siem Reap ja Sihanoukville kärsivät samoista ongelmista.

Mekong-joen varrelta löytyy Phnom Penhin aktiivisin yökerho-alue, jossa myös monet girly barit sijaitsevat.

Seksiturismin taustat Kambodžassa

Kambodžan historia on täynnä traagisia tapahtumia, joista merkittävin on punakhmerien hallinnon toteuttama kansanmurha 1970-luvulla. Tämä ajanjakso jätti jälkeensä köyhyyden ja heikon infrastruktuurin sekä aiheutti sosiaalisten rakenteiden romahtamisen. Monille naisille ja tytöille prostituutio on jäänyt ainoaksi keinoksi ansaita elantoa itsensä ja perheensä elättämiseksi. Köyhyyden vuoksi osa perheistä on jopa joutunut myymään lapsensa ihmiskauppiaille.

Sosiaalisten ja taloudellisten haasteiden lisäksi Kambodžan oikeusjärjestelmän heikkous ja korruptio mahdollistavat laittoman seksikaupan kukoistamisen. Ihmiskauppa ja alaikäisten hyväksikäyttö ovat vakavia ongelmia, joihin puuttuminen on jäänyt pääasiassa kansalaisjärjestöjen, kuten APLE Cambodian, M’Lop Tapangin ja International Justice Missionin harteille.

Vuonna 2022 Yhdysvaltain ulkoministeriön ihmiskaupparaportti alensi Kambodžan huonoimmalle tasolle (3/3), mikä tarkoittaa, että maan hallitus ei täytä ihmiskaupan kitkemisen vähimmäisvaatimuksia eikä ole tehnyt merkittäviä ponnisteluja tilanteen parantamiseksi. Organised Crime Index taas antoi Kambodžalle ihmiskaupan osalta arvosanan 8,5/10, mikä osoittaa maan rämpivän syvällä suossa (vertailun vuoksi Suomen arvosana oli 3,5/10).

Syitä ihmiskaupan ja seksityön rehottamiseen

Phnom Penhissä suuri osa väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella, ja koska monetkaan eivät saa muita mahdollisuuksia ansaita elantoaan, seksityö voi olla houkutteleva vaihtoehto taloudellisten vaikeuksien keskellä. Esimerkiksi matalapalkka-aloilla, kuten siivoustyössä palkka voi olla vain reilu 420 000 rieliä eli alle 100 euroa kuukaudessa.

Osa ihmisistä joutuu itsensä myymisen ohella tienaamaan elantonsa kerjäämällä tai roskia tonkimalla. Ongelmaa lisää kaupungistuminen, kun maaseudulta muutetaan pääkaupunkiin paremman elämän perässä, mutta riittävän tulotason takaavaa työtä ei ole tarjolla läheskään kaikille.

Osa Phnom Penhin asukkaista kerääntyy illalla kaduille etsimään roskien seasta kaikkea myytäväksi kelpaavaa.

Kambodžassa naisen asema on usein heikko, ja kulttuuriset tekijät edesauttavat seksiturismin laajentumista. Sukupuolten välinen epätasa-arvo sekä seksuaalisen ja taloudellisen hyväksikäytön normit asettavat naiset ja tytöt haavoittuvampaan asemaan. Ei ole tavatonta, että tytön parittajana toimii joku hänen lähipiiriin kuuluva mieshenkilö – tämä on enemmänkin sääntö kuin poikkeus, mikä tekee asiasta entistä surullisemman. Toisaalta myös etenkin seksuaalivähemmistöihin kuuluvat nuoret pojat ja miehet sekä transnaiset ajautuvat helpommin seksityöläisiksi.

Phnom Penhissä on myös huolestuttava määrä alaikäisiä seksityöntekijöitä. Tämä on tyypillisesti houkutellut saalistajatyyppisiä seksituristeja maahan. Ihmisoikeusjärjestöt ovat onneksi saaneet kitkettyä osan tästä kammottavasta väkivallan muodosta 2000-luvulle siirtymisen jälkeen, mutta paljon on vielä työtä. Aiemmin perheet saattoivat myydä lapsia ihmiskauppiaille muutamalla satasella, ja tuskin se vieläkään on täysin poissuljettua äärimmäisen köyhyyden keskellä. Lisäksi kaduilla yksin hortoilevat lapset ovat suuressa vaarassa joutua vääriin käsiin.

Kaduilla ilman huoltajia liikkuvat lapset ovat erittäin suuressa vaarassa.

Kambodžan pääkaupunki on nouseva matkailukohde, ja kaupungissa vieraileekin vuosittain noin 7 miljoonaa ulkomaalaista turistia. Tämä luo markkinoita seksipalveluille, sillä osa matkailijoista etsii intiimejä kokemuksia lomansa aikana, ja Kambodzalla on Thaimaan ohella erityisen valitettava maine tällä saralla. Ikävä seikka on myös se, että etenkin länsimaisten turistien joukossa esiintyy edelleen rasistisia ja seksistisiä olettamuksia kaakkoisaasialaisista naisista.

Etenkään baareista ja hierontapaikoista seksipalveluja ostavat eivät välttämättä miellä itseään rikollisiksi tai tule ajatelleeksi, että ihmiskauppa on rikos, vaikka myyvä osapuoli kuinka vaikuttaisi olevan aktiivisesti mukana palvelussa. Myös viranomaisten kyvyttömyys valvoa tehokkaasti ihmiskauppaa antaa avoimen mahdollisuuden kaikenlaisille hyväksikäyttäjille. Seksin ostaja saattaa itsekin samalla joutua esimerkiksi huumaamisen ja ryöstön uhriksi.

Miten seksikauppa näkyy Phnom Penhissä?

Phnom Penhissä toimii lukuisia niin sanottuja ”girly bareja”, joissa seksityöläiset työskentelevät tarjoilijoina ja viihdyttäjinä. Nämä baarit sijaitsevat turistialueilla eli pääosin jokivarren liepeillä. Baaritytöt houkuttelevat asiakkaita ostamaan juomia ja viettämään aikaa heidän kanssaan. Usein tämä voi johtaa sopimukseen maksullisesta seksistä.

Turistit maksavat yleensä baarille ”bar fine”-maksun (noin 10 dollaria), joka mahdollistaa tytön viemisen baarin ulkopuolelle. Sen jälkeen tyttö ja asiakas neuvottelevat erikseen maksusta ja palveluista. Phnom Penhistä löytyy lukuisia hourly hotelleja tai love hotelleja, joihin asiakkaat saavat tuoda maksullisia naisia.

Kun sukelsin syvemmälle tähän aiheeseen, löysin sivuston, joka esittelee turisteille Phnom Penhin seksitarjontaa. Ilmeisesti länkkäreiden ylläpitämä sivusto esineellistää khmer-naiset vastenmielisellä tavalla ja puhuu transnaisista ladyboyna, jota pidetään nykyään halventavana terminä.

Girly barien lisäksi toinen seksipalveluja tarjoava ala on hierontapaikat, joita näkyy Phnom Penhin katukuvassa runsain mitoin. Iso osa näistä palveluista on täysin laillisia, ja ne keskittyvät ainoastaan rentoutukseen ja jumien avaamiseen. Tällaisten hierontapaikkojen kylteissä on yleensä mainittu erikseen, että palvelu on pelkästään tavanomaista hierontaa, ja niiden hintataso on muutenkin korkeampi.

On kuitenkin myös hierontapaikkoja, jotka tarjoavat asiakkaille seksipalveluja. Näissä paikoissa hieronta voi olla vain alkuosa pidemmälle palvelulle, joka päättyy ”hieman eri tavalla”. Tällaiset paikat toimivat yleensä harmaalla alueella lainsäädännön suhteen, ja myös näiden palvelujen kuluttaja voi syyllistyä rikokseen.

Kuinka toimia vastuullisena turistina?

Vastuullinen matkailu mielenkiintoisessa Phnom Penhissä tarkoittaa Kambodžan rikkaan kulttuurin ja historian kunnioittamista sekä haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten tukemista. Seksiturismin kysynnän vähentäminen on askel kohti oikeudenmukaisempaa ja turvallisempaa yhteiskuntaa.

  • Valitse eettisiä majoitusvaihtoehtoja: Tukemalla hotelleja ja majataloja, jotka ovat sitoutuneet ihmisoikeuksiin ja estävät seksikauppaa, autat vähentämään kysyntää. Älä majoitu paikoissa, jotka tarjoavat tuntihinnoittelua huoneille, koska se on monesti merkki siitä, että majoitustiloja käytetään myös maksulliseen seksiin.
  • Vältä epäilyttäviä baareja ja klubeja: Joillakin alueilla, kuten Riversidella ja Street 136:lla, toimii paljon seksityöläisiä. Ole tietoinen ympäristöstäsi ja vältä paikkoja, joissa voi tapahtua hyväksikäyttöä. Älä ole sinisilmäinen seuralaistarjonnan suhteen.
  • Tue paikallisia järjestöjä: Lahjoittamalla tai osallistumalla vapaaehtoistyöhön voit tukea organisaatioita, jotka auttavat ihmiskaupan uhreja ja tarjoavat koulutusta ja työllistymismahdollisuuksia.
  • Raportoi epäilyttävästä toiminnasta: Mikäli havaitset alaikäisten hyväksikäyttöä tai ihmiskauppaan viittaavaa toimintaa, ilmoita asiasta paikallisille viranomaisille tai kansainvälisille järjestöille esimerkiksi ECPATin kautta.

15 kommenttia

    • admin

      Mä olin joskus lukenut Kambodzan lapsiseksiongelmasta, mutta en osannut jotenkin odottaa että myös tuota muuta kauppaa on noin paljon esillä. Surettaa, ettei ihmisillä ole muuta vaihtoehtoa. Unescon ja Maailmanpankin tilastojen mukaan Kambodzan koulutusmenoissa on ollu kasvua viime vuosina ja opettajien palkkoja on nostettu, mutta menee varmasti pitkään, ennen kun tuo alkaa näkyä tulevaisuuden mahdollisuuksissa etenkin kaikkein köyhimpien elämässä.

    • Hannele/ Hipaisuja Maapallolla

      Vetää hiljaiseksi. Tätä oli sydäntäsärkevää lukea ja tilanne näyttää todella pahalta. Nuo lopun ohjeet vastuullisesta turismista oli hyvät, mutta en kyllä uskaltaisi olla yhteydessä paikalliseen poliisiin, kun ei yhtään voi tietää onko poliisikin tässä osaltaan mukana. Sen sijaan aion tutustua tuohon Ecpat-järjestöön.
      Kiitos, kun jaat tällaista tietoa❤️

      • admin

        Kiitos palautteesta <3 Se on totta puhuen kinkkinen juttu, että kuinka paljon viranomaisiin uskaltaa luottaa etenkään kolmansissa maissa, missä korruptio on yleistä. Turvallisinta onkin ottaa yhteyttä asiaa ajaviin kansalaisjärjestöihin. Kambodzassa ilmeisesti myös Ministry of Women’s Affairs on tutkinut näitä asioita ja ainakin raportoinut YK:lle. Luultavasti tähän viranomaistahoon voi luottaa enemmän kuin pelkkiin rivipoliiseihin.

  • Mari /Maailma kotina

    Tärkeä aihe. Itse asiassa jotenkin naiivisti ajattelin, että tätä ei muualla kuin Thaimaassa. Sillä perusteella näin ajattelin, kun Vietnamissa ei omiin silmiin osunut yhtään seksityöläistä.

  • Stacy Siivonen

    Vältän maita, jotka ovat tunnettuja seksiturismin kohteita, niin kuin esimerkiksi Kaakkois-Aasian maat ovat. Nuorempana tein itse seksityötä, koska oli tarve rahalle, eikä muutakaan työtä ollut. Myöhemmin sitten tuli muuta työtä, minun ei tarvinnut enää jatkaa seksityötä. Sitä paitsi rahat vietiin minulta. Varas löydettiin myöhemmin kuolleena, mutta rahoja en saanut ikinä takaisin. Pitkään ajattelin niin, että jos omaa massia, niin tekee itsestään kohteen rikokselle. Vanhemmiten menneisyys rupeaa painamaan ja olen luopunut henkilökohtaisista intiimisuhteista. Tulee viime kontaktista kohta vuosikymmen täyteen ja totta puhuen se tuntui kyllä siltä, että töissä olisi ollut.

    • admin

      Todella ikävää, että olet joutunut kokemaan tuollaista. Varmasti sellainen jättää jälkensä. Toivottavasti olet saanut käsiteltyä noita asioita jonkun kanssa.

  • Pirkko / Meriharakka

    Luultavasti naivihko näkökulma, mutta jotenkin sitä ajattelee, että jos kysynnän saisi pois, niin tarjontakin poistuisi. Valitettavasti kysyntää ilmeisesti on, eivätkä kaikki edes ymmärrä, että kuviossa on jotain pahaa. Hesarissa äskettäin haastateltiin Pattayalle asettuneita vanhoja eläkeläismiehiä, jotka jotenkin sivulauseessa naureskellen totesivat, että tuolla hyvänä puolena on, että vaikka olisi miten vanha tai ruma, niin löytyy kaunista naisseuraa ja ettei siinä mitään pahaa kai ole, jos nainen tekee sen vapaaehtoisesti. Jutun kommenteissa sentään muistutettiin, että vapaaehtoisuus on kovin näennäistä, sillä monet ovat joko parittajien tai huonon taloudellisen tilanteen takia hommaan pakotettuja, mutta ei ainakaan tuolle ikäpolvelle ilmeisesti ollut asia valjennut.

  • Ismo for Takeoff

    En tiennyt myöskään, että Phnom Penissakin on tuollainen ja noin paha ongelma, mutta en ole varsinaisesti yllättynyt. Hyvä näistä matkailun pimeistä puolista on tosiaan puhua, eivätpä ne muuten ikinä poistu. Meidän käynnistämme Siem Reapissa on aikaa, eikä tuo ongelma siellä lyönyt vielä silloin silmille, vaikkei kaupungista muuten suosikkikohdettamme tullutkaan. Nyt on tosiaan varmaan toisin, niin iso turistikohde kuin se on.
    Luettiin myös tuo Pirkon mainitsema Pattaya-juttu ja kyllähän se pani ihmettelemään, millainen maailmankuva joillain ihmisillä on.

  • Raija / Kohti avaraa maailmaa

    Kammottavaa luettavaa. Meille ei tullut mitään tällaista vastaan Phnom Penhissa eikä Siem Reabissa. Mutta emme yleensä kuljekaan varmaan sellaisilla alueilla, mistä esimerkiksi tällaisia baareja löytyy. Välinpitämättömiä, sovinistisia ja narsistisia ihmisiä ikävä kyllä löytyy joka puolelta maailmaa, ja toisen hyväksikäyttö niin yleistä.

  • Matkalla kaikkialle / Sarianne

    Tärkeä nosto, ja hyvä että näistä turismin synkemmistä puolista puhutaan myös! Todella surullista missä määrin tällaista turismia ja hyväksikäyttöä edelleen on, vaikka se ei sinällään yllätä kun miettii naisten ja vähemmistöjen asemaa useassa maassa edelleen. Toivottavasti uusien sukupolvien myötä päästäisiin tässä asiassa eteenpäin ja kysyntä ainakin laittomille palveluille vähenisi.

  • Elina / elinanmatkalaukussa

    Onpa surullista 🙁 En voisi ikipäivänä edes osata kuvitella, että omat lapset lähtisivät kadulle tienaamaan tuolla tavalla rahaa 🙁 huhuh, tuollaisia paikkoja on kyllä hyvä välttää… Tärkeä aihe joka tapauksessa, toivottavasti maailma menee parempaan suuntaan…

  • Aila ja Juha

    Huh, miten kamalaan ilmiöön ihan matkailijana voi törmätä. Tuo infrastruktuurin huonous ja taloudelliset katastrofit ovat kuitenkin ihan mahdottomia parantaa kokonaan sen yhteiskunnan ulkopuolelta, missä tätä tapahtuu, vaikka uskon kyllä, että maailmassa olisi mahdollisuuksia toimia niin, että tuollainen jotenkin vähenisi. Hyviä keinoja luetteloit, koska onhan niitä järjestöjä joka tapauksessa olemassa.

  • Aila ja Juha

    Kambodžasta tiesin etukäteen vain punakhmerien julmuudet. Ei tämän blogin aihekaan houkuttele maassa vierailemaan, surullinen, joskaan valitettavasti ei ainoa paikka maailmassa tämmöiseen. Juha

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.