Aasia,  Malesia

Malesian kaunis Langkawi on aliarvostettu saarikohde

Langkawin saari nousi yhdeksi suosikikseni Kaakkois-Aasian reissullamme. Saaren tärkein vetovoimatekijä on sen rikas ja häikäisevän kaunis trooppinen luonto. Langkawi on oikeastaan saariryhmä, mutta sen noin sadasta saaresta vain pari on vakituisesti asuttuja. 480 km² kokoinen pääsaari, niin ikään Langkawi, on helppo ottaa haltuun vuokra-autolla, ja sen hommaamista suosittelenkin ehdottomasti.

Langkawilla käy jonkin verran suomalaisia, mutta yleisesti ottaen saari ei ole top 10 -listalla Kaakkois-Aasian reissaajien keskuudessa. Suurin osa matkailijoista tuntuu edelleen menevän Thaimaahan, Filippiineille, Indonesiaan tai Malesian muihin kohteisiin, kuten Kuala Lumpuriin.

Langkawilla kävi viime vuonna vain noin 3 miljoonaa kansainvälistä turistia, kun vertailun vuoksi Krabi vastaanotti ~6 miljoonaa, Filippiinien Palawan ~8 miljoonaa ja Bali yli 15 miljoonaa kv-turistia. Kokonaisuutena Malesiassa kävi 38 miljoonaa turistia (v. 2024), mikä tekee siitä vierailluimman maan koko Kaakkois-Aasiassa.

Liikkuminen

Vuokrasimme auton Langkawin lentokentältä Kasinan pisteeltä. Viiden päivän vuokra oli vain 171 euroa, minkä lisäksi bensa oli lähes ilmaista. Ajelimme saaren käytännössä päivittäin läpikotaisin ristiin rastiin, eikä bensoille tullut hintaa kuin noin 40 ringitiä eli 9 euroa. Liikenne on vasemmanpuoleinen, ja siihen totuttelemiseen menee pari päivää. Liikenne ei kuitenkaan ole mitenkään erityisen vilkasta, joten mitään suurta hässäkkää ei ole odotettavissa.

Toinen vaihtoehto on vuokrata skootteri tai palkata verrattain kallis taksi. Julkinen liikenne ei juurikaan palvele, mikäli saarta haluaa tutkia kattavasti. Meille kerrottiin vuokraustiskillä, että saarella tarvitsee pysäköintiluvan Pantai Cenangin ja Kuahin alueille, ja että käytössä olisi erillinen sovellus. Emme kuitenkaan saaneet sovellusta toimimaan, mutta saimme auton parkkiin aina kaupan, ravintolan tms. pihaan näköetäisyydelle. Cenangista löytyi kaiken lisäksi maksullinen ulkopysäköinti, joka maksoi 10 ringitiä (2 euroa) kolmelta tunnilta.

Olimme liikkeellä yleensä jo aamusta ja palasimme kämpille hyvissä ajoin ennen myöhäisiltaa. Lämpötila oli joka päivä yli +30 astetta ja UV-aste 10, mutta lähes päivittäin taivas heitti massiivisen sademyräkän aina iltaisin. Sade ei pitkään kestänyt, mutta vettä tuli kirjaimellisesti kaatamalla.

Missä majoittua

Langkawin tärkeimmät asutuskeskukset ovat turistien suosiossa oleva Cenangin ranta-alue lounaiskulmassa ja kaakossa saaren pääkaupunki Kuah, jossa asuu pääasiassa paikallisia. Luksusmajoitusta löytyy puolestaan saaren pohjoisosasta.

Pääkaupunki Kuah

Koska meillä oli auto, otimme majoituksen Kuahista. Majoituimme 4 h + keittiön kerrostaloasunnossa, johon kuului myös kattouima-allas ja kuntosali. Kämpiltä oli hienot näkymät Malakansalmelle ja toisella puolella viidakkoon. Viisi yötä asunnossa kustansi 223 euroa. Kerrostalossa oli muutama muukin Airbnb-huoneisto sekä jonkin verran kiinalaisia asukkaita ja siirtotyöläisiä. Kiinalaista uuttavuotta mainostettiinkin yleisissä tiloissa näkyvästi.

Kuahissa on kaikki tarvittava supermarketeista ja ravintoloista lähtien. Kävimme syömässä mm. korealaisessa Haroo+ ravintolassa ja vietimme aikaa iltamarkkinoilla MAHA Towerin vieressä. Iltamarkkinoilla oli pelkästään paikallisia, joten Kuahissa pääsee hyvin lokaaliin tunnelmaan kiinni.

Kuah on Langkawin pääkaupunki.
Haroo+ tarjoili superherkulliset korealaiset ruuat.

Pantai Cenang ja Pantai Tengah

Pantai Cenang on saaren turistikeskittymä ja sieltä löytyy ravintoloiden ja hotellien lisäksi lukuisia krääsäkauppoja sekä mm. Cenang Mall ja Warisan Duty Free -kauppakeskukset. Cenang on myös rantana Langkawin suosituin ja ruuhkaisin.

Päiväsaikaan meno on raukeaa, rannalla on vain harvoja uimareita, ja taivaalle nousee harvakseltaan varjoliitäjiä. Illalla ranta ruuhkautuu, musiikki raikaa ja ihmiset istuskelevat ulkoilmaravintoloissa. Klo 21 maissa on tarjolla erilaisia tuliesityksiä. Cenangissa kävimme syömässä muun muassa Damascus Cafessa ja Bamboo Cenangissa.

Tengahin ranta-alue sijaitsee Cenangin eteläpuolella. Aluetta värittää isot hotellit, jotka näyttivät levittyvän ihan saaren eteläkärkeen asti. Tengahista etelään on rakenteilla myös uusia condo-tyylisiä kerrostaloja. Jos pätäkkää löytyy ja saarella haluaa elää diginomadi-elämää, olisi tämä alue luultavasti siihen oivallinen.

Tanjung Rhu

Pantai Rekreasi Kastamin ja Tanjung Rhun yhdistelmä on ehkä Langkawin kaunein ranta-alue. Pitkä valkohiekkainen ranta levittyy saaren koilliskulmassa jakautuen julkiseen ja yksityiseen osaan. Länsipäässä on julkinen ranta, josta löytyy myös vessat, suihkut ja jokunen ravintola.

Itäpää on yksityisten resortien omistuksessa, mutta ranta-aluetta ei ole rajattu. Yksityisaluetta kuitenkin vartioidaan aktiivisesti, ja vartija tuli sanomaan meille, että resortien puolelle saa mennä kävelemään, mutta siellä ei saa uida eikä jäädä istuskelemaan. Tanjung Rhu oli lähestulkoon autio koko pituudeltaan. Vietimme rannalla muutaman tunnin ja kävin myös uimassa ja syömässä veljen ottaessa aurinkoa.

Tämä osa saaresta on tunnettu mangrovesuo-retkistä. Alue on kärsinyt myös mangroven tuhoamisesta, josta kirjoittelen lisää seuraavassa postauksessa.

Muut alueet

Langkawilla on todella paljon tarjolla myös kotimajoituksia, joita löytyy ympäri saarta. Niiden tarjontaa voi käydä kyselemässä ihan paikan päältä. Ajelimme paljon pienissä kylissä, ja niissä tunnelma muistutti minua hyvin paljon Karibiasta. Rakennuskanta on sään piiskaamaa ja värikästä, pihapiirit vallattomia.

Pikkukylissä ei juurikaan puhuta englantia, mutta elekielellä pärjää. Kävimme esimerkiksi eräänä aamuna Kampung Ewan kylässä syömässä vain jonkun perheen kotipihassa olevassa ravintolassa. Menimme ensin kysymään kahvia, mutta sitten näin, että mies paistaa jotain ja pyysin pikkupurtavaa. Eteeni kannettiin roti canai -lettusia, jonka kanssa tarjottiin kastikkeeksi kondensoitua maitoa.

Jos käytössä on auto, on periaatteessa ihan sama, missä päin majoittuu, koska välimatkat on joka paikasta lyhyet. Saari on vain noin 20 x 25 km kokoinen eli vielä pienempi kuin vaikkapa Madeira. Jos taas auton vuokraus on ehdoton no-no ja kaipaa perinteistä rantalomaa palveluineen, suosittelen majoittumaan Cenangissa. Olen kuitenkin vahvasti sitä mieltä, että Langkawilla täytyy kierrellä ertyisesti luontokohteita ja erilaisia rantoja, jotta saari pääsee oikeuksiinsa. Jos jää pelkästään Cenangiin tai Kuahiin, ei saari välttämättä täytä odotuksia.

Muita huomiota Langkawilta

Yleisesti ottaen ihmiset tuntuivat olevan ystävällisiä. Englannilla pärjää turistialueilla, noin muutoin pääkieli on malaiji (Bahasa Malaysia).

Saaren yleisilme on siisti ja nykyaikainen, rannat on myös siistejä ja merivesi suhteellisen puhdasta. Tiet on hyvässä kunnossa, etelässä on jopa ihan uusi Geopark Ocean Drive -maisemareitti. Makakeja on runsaasti saaren pohjois- ja keskiosassa, ja ne hengailevat isoissa laumoissa tiellä. Myös irtokoiralaumoja ja niistä kertovia varoitustekstejä oli jonkin verran. Tämä kannattaa ottaa huomioon, jos meinaa ajella skootterilla.

Malesian valtauskonto on islam, mutta ainakin Langkawi on hyvin vapaamielinen, mitä tulee esimerkiksi turistien pukeutumiseen. Tietystikään bikineissä tai muuten paljastavissa vaatteissa ei ole kunnioittavaa kuljeskella rantojen ulkopuolella varsinkaan, kun paikallisväestön naiset käytännössä kaikki käyttävät hijabia. Alkoholia on myynnissä tietyissä paikoissa, mutta en suosittele sen nauttimista tai humalassa esiintymistä julkisilla paikoilla.

Olimme Langkawilla samaan aikaan, kun siellä järjestettiin kaksipäiväinen ASEAN 2025 -tapaaminen, mihin osallistui Kaakkois-Aasian maiden + Itä-Timorin ulkoministerit delegaatioineen. Herrasväen aktiviteetit näkyivät joka puolella saarta mm. poliisisaattueiden muodossa, ja välillä satuimme samaan aikaan tiettyihin kohteisiin. Kun lensimme Kuala Lumpuriin, oli osa delegaatiosta samalla lennolla meidän kanssa.

Langkawi on UNESCOn Global Geopark -kohde, ja luonnossa riittääkin koettavaa. Kirjoitan seuraavassa postauksessa tarkemmin luontoaktiviteeteista ja eri rannoista. Jäähän siis kuulolle, jos kaipaat vaihtoehtoa esimerkiksi Thaimaan kohteille!


Oletko käynyt Langkawilla tai muualla Malesiassa?

20 kommenttia

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Täytyypä todeta, että tuli vähän yllätyksenä nuo turistien määrät. En missään tapauksessa olisi ajatellut Malesiaa Kaakkois-Aasian vieraillummaksi maaksi, vaan Thaimaan ja Indonesiakin (Bali) olisin arvioinut edelle. Luulen, että meidän valinta Langkawilla olisi skootteri, tuntui näppärältä välineeltä Filippiinien Boholilla.

  • Raija / Kohti avaraa maailmaa

    Kiitos tästä! Olisikohan tässä kaipaamani kohde naisten ryhmämatkalle tammi-helmikuun vaihteeseen, yhdistämällä johonkin muuhun paikkaan? Ravintoloissa ei tarjoilla alkoholia ruuan kanssa?
    Tykkäsin tuosta ”pihapiirit vallattomia”. Olen monesti miettinyt millä sanalla tuollaisia kuvaisi, koska minusta on kiva katsella toisten pihoja matkoilla.

    • admin

      Tämä vois kyllä olla. Julkaisen seuraavaks artikkelin saaren luontokohteita. Mun mielestä turistialueella oli alkoholia tarjolla ja oli sitä kaupassakin ihan erillinen osasto.

  • Jaanaandteemutravels

    Hauskaa ja mielenkiintoista, miten paljon paikat jakaa mielipiteitä. Me kävimme Langkawilla vuonna 2012 neljän kuukauden kaakkois-aasian turneen aikana ja emme voi sanoa juurikaan tykästyneemme paikkaan. Muutama ihan kiva käyntikohde löytyy kuten sky bridge ja siinä lähellä oleva telaga tujuh vesiputous, mutta muuten se oli mielestämme verrattain tylsä. En tiedä oliko meidän ajankohta vaan huono, mutta ainakin silloin toukokuussa oli rannan vedet sameat ja näkyvyys huono. Muutenkin tuntui että vaikka täällä oli kaikki ihan ookoo, se oli vain ookoo. Mutta sehän on matkailussa parasta että jokainen voi löytää sen oman paikkansa eikä onneksi kiakkien travitse tykätä samasta.

    • admin

      Niin se vaan on, että eri asiat miellyttää. Mun mielestä Telaga Tujuh oli ruma myös tammikuussa, mutta sitten taas Durian Peranginin vesiputous sademetsäympäristössä oli tosi upea. Myös rannat oli upeita, turkoosia vettä ja valkoista hiekkaa. SkyBridge oli vähän niin ja näin, olihan sieltä hienot maisemat, mut järjestelyt oli huonot. Mangrovesuot oli hienoa seutua ja lisäks tehtiin opastettu retki sademetsään, mikä oli kans tosi kiva. Pienet kylät ja paikallinen elämänmeno viehätti, ne perus turistinähtävyydet ei niinkään.

  • Anne | Elämää Nomadina

    Näyttää ja kuulostaa varsin kivalta kohteelta! Jostain syystä itse asiassa luulin, että Langkawi on huomattavasti suositumpi. Meillä oli se harkinnassa Thaimaa-Malesia-Singapore -reissulla 2010, mutta päädyttiin sitten kuitenkin itäpuolelle Perhentianin saarille. Siellä tykättiin kovasti olla, mieleen on jäänyt erityisesti hienot snorklaus- ja melontakokemukset.

  • Krista/ Kristallinhohtoa

    Itse tulin vähän yli viikko sitten Langkawilta ja oli meille iso pettymys. Jotenkin tuli verrattua sitä koko ajan viereiseen Thaimaaseen, joka mielestäni peittosi tuon mennen tullen. Ehkä olisi pitänyt vuokrata se auto, vaikka kyllä me tuolla joka päivä jonnekin liikuimme.

    • admin

      Ihmiset tykkää niin eri asioista. Mutta oon kyllä sitä mieltä, että auto on ihan pakollinen tuolla. Jää niin paljon näkemättä muuten. Me tultiin Langkawille Thaimaasta, ja tykkäsin tästä enemmän. Toki Andamaanienmerellä oli upeita saaria, kuten Lao Lading ja Hong, mutta kokonaisuutena Langkawi meni kyllä korkeammalle sen monipuolisuuden vuoks.

  • Ne Tammelat

    Tämä näyttää kyllä tosi kivalta kohteelta ja vaihtoehdolta Malesiaan, joka on ehdottomasti meidän listalla naapurimaansa Thaimaan ohella. Niin upeita nuo maisemat ja turkoosin meren sekä vihreiden vuorten sävyt.

  • Elina / elinanmatkalaukussa

    Kuulostaa kivalta ja hyvältä vaihtoehdolta Aasian matkalla. En oo ite tuolla juurikaan reissannut, mutta tämä vaikuttaa varsin hyvältä, vaikka näköjään (kommenttien perusteella) paikka jakaa myös paljon mielipiteitä. Uskon, että itte viihtyisin siellä hyvin.

  • Pirkko / Meriharakka

    Aliarvostettu – ehkä sitten niin. Emme ole mekään siine päätyneet, sillä jo vain siksi, että kohde on ollut pakettimatkakohde, ainakin aikoinaan, on saanut meidät nopeasti kuittaamaan sen tylsänä aurinkorantana 🙂 Luultavasti ihan väärin, jos (kun) kohteeseen oikeasti paneutuu. Mutta niinhän se tapaa olla, että kohde kuin kohde avautuu vasta kun sinne oikeasti menee ja melkein kaikkialta, ellei kaikkialta, löytyy monen monta näkemisen ja kokemisen arvoista asiaa.

    • admin

      Muistelen kans, että tuonne tehtiin ehkä 10-15 vuotta sitten pakettimatkoja, mutta liekö muut kohteet kiilannut sen ohi sitten. Aika moni taitaa Malesiassa suunnata yleensä Kuala Lumpuriin tai saarista Langkawin eteläpuolelle Penangille sekä niemimaan toiselle puolelle Perhentianille. Borneo tietysti myös houkuttelee enimmät luontomatkailijat.

      Meidän piti joskus aikanaan lähteä miehen kanssa Langkawille, ja mietinkin tuossa mun ja veljen reissun aikana, että jos oltais sillon joskus käyty tuolla, niin oltais varmaan pysytelty vaan siellä rannalla, ja näin ollen koko muu saari olis jäänyt näkemättä – ja tuskin olis koskaan enää tullut sinne palattua.

  • Matkalla kaikkialle / Sarianne

    Itselle tuli myös yllätyksenä, että Langkawi ei ole päätynyt top 10 suosituimpaan kohteeseen Aasiassa, kun jotenkin on tuntunut että niin monet käyvät siellä! En ole itse vielä päässyt käymään Malesiassa, joten täytyy varmaan ottaa se pian kohteeksi ennen kuin suosio kasvaa 😀

  • Aila ja Juha

    Todella uusi tuttavuus tämä kohde, en edes nimeä ollut kuullut ennen. Saari vaikuttaa sen kokoiselta, että sen ottaisi kohtuullisessa ajassa haltuun. Mukavia vinkkejä majoituksesta ja saarella liikkumisesta! Juha

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.