
Tunnelmia kaoottisesta Phnom Penhistä
Kambodžan pääkaupunki Phnom Penh on Bangkokin ja Hanoin ohella yksi Kaakkois-Aasian 20:sta suurimmasta kaupungista. Nämä miljoonakaupungit ovat täynnä elämää, värejä ja ääniä, sekavaa sinfoniaa, joka ei taukoa koskaan. Mekong-joen varrella sijaitsevan Phnom Penhin arki on kuitenkin jatkuvasta kaaoksesta huolimatta soljuvaa, ja juuri siinä piilee sen viehätys. Tapaaminen Phnom Penhin kanssa oli minullekin rakkautta ensisilmäyksellä.

Arkielämää kaupungin sykkeessä
2,5 miljoonan asukkaan Phnom Penhin kaduilla arki kulkee vilkkaana aamusta iltaan. Kadunvarsikahvilat täyttyvät ihmisistä, jotka nauttivat vahvaa khmer-kahvia ja höyryävää kuyteav-nuudelikeittoa. Työmatkalaiset, torimyyjät ja koululaiset sulloutuvat mopojen ja tuktukien kyytiin navigoiden liikenteen loputtomassa virrassa. Erityisen viehättävää aamuissa on hämyisten katujen varsilla kasvavat puuvanhukset, joiden lehvästö siivilöi tunnelmallisesti pehmeää aamuauringon valoa.



Phnom Penhin liikenne on kuin monimutkainen koreografia. Lukemattomat mopot, tuktukit, autot ja jalankulkijat jakavat saman tien ilman selkeitä sääntöjä, mistä johtuen ruuhkat ovat osa päivittäistä elämää. Liikenteen kaaoksen mukana tulevat myös ilmansaasteet, jotka verhoavat kaupungin kurkkua kärventävään savusumuun. Iso osa ihmisistä kätkeytyy maskin taakse, ja minulle tulee yhtäkkiä ikävä Suomen raitista ilmaa. Jopa Kairo ja Mexico City tuntuvat puhtailta Phnom Penhin katkuun verrattuna.
Kiireen ja pakokaasujen keskellä paikalliset liikkuvat määrätietoisesti, mutta vailla aggressiivisuutta – edes sen kummempaa tööttäilysirkusta ei kuulu. Kärsivällisyys onkin Phnom Penhin liikenteessä selviytymisen avain.


Datakatto pelastaa epäonnisen kyydin
Omat hermoni sen sijaan ovat koetuksella, sillä päädymme jossain vaiheessa Grab-tuktukiin, jolta olemme pyytäneet kyytiä erääseen ravintolaan. Olemme ajaneet jo pitkän matkan, eikä ravintolaa näy. Katson Google Mapsin offline-karttaa, ja havaitsen meidän olevan aivan väärässä suunnassa. Kuski istuu parinkymmenen sentin päässä edessämme, mutta kielimuuri välillämme on vähintään kilometrin paksuinen eikä hänelle mene jakeluun, että olemme eksyksissä.

Päädymme ajelemaan ristiin rastiin pysähtyen parissa eri kohteessa, kun kuski yrittää käydä selvittämässä ilmeisesti tuttaviltaan ravintolan sijaintia. Kolmannen stopin aikana näytän hänelle jälleen kerran kartasta määränpäätämme, jolloin kuski ottaa puhelimeni ja kävelee jonkun tyypin luokse. Hänen saapuessa takaisin puhelimeni tuuttaa tekstiviestiä Telialta, että liittymän datakatto on täynnä. Kuski on laittanut puhelimestani mobiilidatan päälle maassa, jossa 1 Megatavu maksaa 12 euroa. Olen ihan raivona, mutta yritän olla kimmastumatta kuljettajalle.


Pian tuktukin viereen saapuu toinen mies, joka osaa hatarasti englantia. Saamme tilanteen selvitettyä, ja pyydämme lopulta kuskia viemään meidät majapaikkaamme. Olemme nälän ja helteen uuvuttamia, emmekä enää jaksa etsiä ravintolaa, joka tuntuu kadonneen Phnom Penhin katukuvasta kuin tuhka tuuleen. Päädymme syömään hotellin lähellä olevaan ravintolaan, ja jään odottamaan kauhulla seuraavaa päivää, että puhelinlasku päivittyy Telian sivuille. Aamulla huokaisen helpotuksesta, kun näen, että liittymässäni on ollut oletuksena 60 euron datakatto.

Mekong-joen rauhoittava vaikutus
Vastapainona kaupungin vilkkaudelle Mekong-joen ranta tarjoaa hengähdyspaikan niin paikallisille kuin matkailijoille. Jokiranta täyttyy illan hämärtyessä ihmisistä, jotka tanssivat, pelaavat pallopelejä tai vain istuvat rantapenkereellä seuraamassa vesille suuntaavia kalastusveneitä ja pieniä risteilyaluksia. Joenvarren lukuisista ravintoloista voi ihailla auringonlaskun maalaamia pastellinsävyjä Mekongin pinnalla. Ne kisailevat värikylläisyydellään pilvenpiirtäjistä ja veneistä heijastuvien valojen kanssa.




Iso osa hotelleista ja turistialueista sijaitsee Mekongin alueella eli Riversidella. Niin myös majapaikkamme Onederz Phnom Penh (*Booking affiliate-linkki), jonka katolla on kattobaari ja uima-allas. Hotelli tarjoaa sekä makuusalipaikkoja että yksityishuoneita. Olemme ottaneet kahden hengen huoneen omalla kylpyhuoneella hotellin päärakennuksesta, ja olemme simppeliin huoneeseen tyytyväisiä. Huone on rauhallinen, vaikka se sijaitsee vilkkaalla yöelämään keskittyneellä kadulla.


Lue lisää: Matkailun pimeä puoli – Seksiturismi Phnom Penhissä
Ruokakulttuurin kirjo
Phnom Penh on ruokaharrastajan unelma. Katuruokakojut tarjoavat tuoreita kevätrullia, nuudelikeittoa ja eksoottisempien ruokien ystäville myös friteerattuja tarantelloja, sirkkoja ja muita hyönteisiä. Kieltäydyn kohteliaasti, kun myyjä yrittää tarjota maistiaista. Kahvia kulutamme sen sijaan runsain mitoin, vaikka sen makuun onkin ensialkuun hankala päästä. Kambodžassa tarjoillaan yleensä robusta-pohjaista kahvia kondensoidun maidon kera, joka omaan suuhuni ainakin on melko äitelää.



Ravintoloista löytyy sekä perinteisiä khmer-herkkuja, kuten amok-kalaa ja lok lak -lihapataa, että kansainvälisiä makuja. Markkinoilla tuoreet hedelmät, paahdetut pähkinät ja aromaattiset mausteet tuovat lisäväriä kaupungin jo valmiiksi rikkaaseen makumaailmaan.
Minulla on tapana maistella uusia makuja, mutta toisaalta myös pitää kiinni hyväksi havaituista vaihtoehdoista. Harmittelenkin eräässä ravintolassa, etten tajunnut ottaa tylsää ja ennalta-arvattua pad thaita. Se on yksi harvoista aasialaisista annoksista, jossa ei ole korianteria. Itse kun kuulun niihin, jotka geenivariantin vuoksi maistavat korianterin saippuana.


Phnom Penhin iltamarkkinoilla myyjät kaupittelevat kaikkea käsitöistä vaatteisiin ja katukeittiöannoksiin. Musiikki jytkää taustalla, ja ihmiset kerääntyvät syömään yhteiselle isolle piknik-alueelle. Tunnelma on leppoisa, eikä tyrkytystä ole havaittavissa. Tinkiminen kuuluu kaupantekoon, mutta meillä ei ole tällä kertaa mitään ostettavaa.


Temppelit ja kohtaamisia munkkien kanssa
Phnom Penhin temppelit tarjoavat rauhaa ja silmiä häikäisevää kullan kimallusta. Temppeleistä Wat Ounalom on tärkein kambodžalaisessa buddhalaisuudessa. Hopeapagodi ja Kuninkaallinen palatsi taas edustavat Kambodžan loisteliasta historiaa. Kullanhohtoiset katot hehkuvat auringonpaisteessa ja fasadit loistavat illan pimennyttyä. Buddhalaismunkkien oranssit kaavut tuovat väriläiskän temppeleiden rauhallisiin pihoihin, joissa suitsukkeiden tuoksu leijailee ilmassa.




Kohtaaminen munkkien kanssa on omanlaisensa rituaali. Eräässä kahvilassa istuessamme pari nuorta munkkia tulee eteemme odottavan näköisenä. Olen luullut, että almukierroksilla kerätään vain ruokaa, mutta tarjoamani banaani ei näytä tyydyttävän munkkeja. Seison hämmentyneenä, kun kahvilan pitäjä kiirehtii paikalle ja kumartaen sulloo setelinipun munkkien kangaskassiin.

Keräämme veljen kanssa kolehdin kasaan ja annamme omat almumme. Munkit seisovat edelleen edessämme, enkä tiedä, mitä minun kuuluisi tehdä. Lopulta he jatkavat matkaansa, ja toivon, ettei paha karma laskeudu päälleni kenties epäkohteliaasta käytöksestäni. Tästä typertyneenä päädyn lukemaan pitkät pätkät buddhalaisuudesta ja erilaisista tervehtimistavoista.
Matkailu onkin sekä upeiden paikkojen näkemistä omin silmin, mutta samalla myös oppimatka erilaisiin kulttuureihin ja etenkin tapakulttuurien monimutkaisiin kiemuroihin.

—
Onko Phnom Penh kohteena tuttu? Entä oletko koskaan törmännyt epätietoisuuden hetkiin kulttuurien kohdatessa?


12 kommenttia
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
Olisin itsekin ollut tuosta puhelinepisodista ihan raivona. Itse tykkään kovasti kahvista, mutta pelkään, että tuolla kahvi olisi aivan liian makeaa – en välitä makeasta yhtään. Sri Lankassa en kahvia pystynyt tuosta syystä juomaan.
kimmo
Mielenkiintoista. Ennen niin jännä ja eksoottinen Phnom Pehn ja Kambodsha ei ole ollut mikään hardcore -reissukohde pitkään aikaan.
Paljon on maa muuttunut neljännesvuosisadassa eli siitä kun itse siellä ensi kerran kävin. Toki on käyty senkin jälkeen.
Eveliina / Reissukuume
Apua toi mobiilidatan käyttö 😀 Mulla olis tossa kohtaa loppunut huumori ihan kokonaan! Muuten tosi mielenkiintoinen kuvaus Phnom Penhista. Kaoottisuus välittyi tänne asti 😀
Mari /Maailma kotina
Jäin miettimään sitä miten erilaisia Aasian suurkaupungit ovat verrattuna Etelä-Amerikkaan. Ensimmäiset kaaoottisia, mutta turvallisia. Jälkimmäiset päinvastaisia. Ei ehkä kaikki, mutta oma kokemus tämä monessa paikassa.
Anne | Elämää Nomadina
Olipa kiva päästä tämän postauksen välityksellä Phnom Penhin tunnelmaan! Luulen, että itsekin viihtyisin kaupungissa hyvin ainakin muutaman päivän, ehkä tuon saasteisen ilman vuoksi en kuitenkaan pidempään. Me käytiin Phnom Penhissa 11 vuotta sitten Kaakkois-Aasian kierroksella, mutta jouduttiin lennolta jääneiden rinkkojen odottelun vuoksi muuttamaan reissun aikatauluja niin, että ehdittiin olla Phnom Penhissa vain yksi ilta, ja kaupungista jäi sen perusteella tosi sekava kuva.
Ja siis niin raivostuttava tuo kuskin mobiilidatasekoilu! Onneksi ei mennyt sentään enempää, mutta on tuokin jo ikävä ja ihan turha lisäkulu. Hienoa hermojen hallintaa olla kilahtamatta asiasta isommin 😀
Ne Tammelat
Kerjääminen on kyllä jotain sellaista, mihin on tosi ristiriitaisin tuntein joutunut kovettamaan itsensä useimmissa tilanteissa maailmalla. Toinen puoli haluaisi auttaa ja aina mietityttää ihmisten taustat, että millaisen elämänpolun on käynyt kadulla pahvinpalasen päällä istuva ihminen – vai onko joku pakottanut hänet siihen ja onko taustalla järjestäytynyttä rikollisuutta.
Sitten toinen puoli päässä rullaa läpi kaikki mahdolliset huijaukset, mihin niihinkin taustalla on varmasti jonkinlaista epätoivoa, kun ei enää muuta keksitä.
Sari /matkalla lähelle tai kauas
Phnom Phen aikanaan jäi väliin kun Kambodzeassa kävimme. Jälkeen päin hieman tämä on harmittanutkin. Eipä ole tullut eteen harmillisia Kulttuurien kohtaamisia. Aina on jollain tavoin selvitty. Mutta tuo tuk tuk ajelu on kyllä ollut varmasti melko harmillinen juttu.
Merja / Merjan matkassa
Kambodža jäi meiltä Aasia-turneella väliin, mutta toivottavasti sinne joskus pääsisi. Huh, aika kuumottava tilanne Grab-kuskin kanssa. Onneksi ei tullut megaisoa puhelinlaskua ja olisi kyllä itsekin ollut ihan raivona tyypille.
Pirkko / Meriharakka
Me taisimme liikkua pienemmällä alueella Phnom Penhissä tai sitten kaaos on lisääntynyt viime vuosina. Sykähdyttävänä ravintolana muistan The Foreign Correspondents’ Clubin, enemmän kyllä sen historian kuin ruuan takia, tai ainakaan jälkimmäinen ei ole jäänyt mieleen, mutta lukuisat valokuvat sen seinillä, jotka kertovat miten kaupunkiin jääneet toimittajat yrittivät selvitä punakhmerien hallinnon keskellä ja raportoida tapahtumista maailmalle, tämä klubi tukikohtana.
Hannele/ Hipaisuja Maapallolla
Argh…..mulla nousi karvat pystyyn jo kohdassa, missä kuski ylipäätään otti toisen puhelimen, saati sitten meni sitä räpläämään.
Tuo on kyllä hiemoa, miten tosiaan liikenteen koreografia toimii, kun kaikilla on malttia liikkua ”tasaisen tappavasti” (tappavasti vähän huono sanavalinta, mutta ymmärrät, mitä tarkoitan) välttäen kiihdytyksiä ja hidasteluja. Mennään vaan ja kaikki väistää kaikkia….. Kuuntelin just podcastia, jossa Katja Ståhl ja Kimmo Vehviläinen puhuivat liikenteen soljuvuudesta ja vertasivat jotenkin niin, että siinä missä Pariisissa etenee 20 autoa vetoketjusysteemillä, pääsee Suomessa eteenpäin yksi (tai puolikas😅) auto, hehe.
Harmi, että sulla on tuo korianteri-ongelma. Se on yllättävän yleistä. Mutta mitä ihmettä: jos mulla olis edessä friteerattu tarantella, niin ei kahtaa sanaa, etten maistaisi (ja ottaisi kuvaa instragramiin😉). Ennen instagramia syöpöttelin muistaakseni Vietnamissa skorpionin, mutta se oli kyllä kauheeta: ei maultaan, vaan kovuudeltaan, kun sai varoa, ettei suuhun tule haavoja siitä kivikovasta kuoresta. Mulle ei ole myöskään yhtään selvää nuo munkkien almukäytännöt, joten täytyy muistaa ottaa kunnolla selvää, jos tie vie Kambodžaan.
Paula - Gone with the Gastons
Kuulostaa sekä kaaottiselta että eksoottiselta. Varmasti mielenkiintoinen kokemus ja itsekin kyllä tykkään jossakin määrin tuollaisesta seikkailusta. Nuo friteeratut hämähäkit on kyllä aika mielenkiintoisia ja sitten kiinnitin huomion noihin sähköjohtoihin. Me ihan vasta San Franciscossa naureskeltiin siellä olevalle johtojen sekasotkulle mutta tuolla näyttää kyllä olevaan johtoja vielä potenssiin 100. Selvisikö teille ikinä mitä näille munkeille olisi pitänyt antaa vai miksi ne jäivät siihen vain seisomaan?
Elina / elinanmatkalaukussa
Veljeni oli aikoinaan vapaaehtoistöissä Kambodjassa vuoden tms ja harmittaa näin jälkeenpäin ettei siellä tullut silloin vierailtua. Haluaisin kyllä maassa joskus käydä koska veli kehui sitä kovasti. Tämänkin postauksen perusteella kokemukset on varsin positiiviset ja Phon Penhissä voisi ihan hyvillä mielin piipahtaa 🙂