Eurooppa,  Italia

Tunnetko nämä Italian kansallispuistot ja luonnonsuojelualueet?

Italia tarjoaa luontomatkailijalle toinen toistaan upeampia maisemia. Saapasvaltiosta löytyy 25 kansallispuistoa, yli 100 alueellista puistoa sekä lukemattomia luonnonsuojelualueita. Moni näistä on luokiteltu Unescon maailmanperintökohteeksi.

Postauksessa esiteltävät monipuoliset luontokohteet. (Avaa kartta)

Parco Nazionale delle Cinque Terre

Ligurianmeren rannalla sijaitsevan Cinque Terren viisi värikästä kylää on monelle tuttu kohde kylien välillä kulkevista patikkapoluista. Harva ehkä tietää, että alue on samalla Italian pienin kansallispuisto. Sekä kansallispuisto- että Unesco-statuksella pyritään suojelemaan Cinque Terrelle ominaista pengerviljelyä ja terassirakentamista, jotka ovat muokanneet maisemaa jo yli tuhat vuotta. Nykyään alue elää turismista, ja vaikka sinne onkin kaavailtu kestävän matkailun palveluja, kärsii alue high-seasonin aikaan huomattavasta liikaturismista. Vältä siis kesäkuukausia!

Lisätietoa kylien välillä kulkevista patikkareiteistä täällä

Manarola on yksi Cinque Terren kylistä.
Riomaggioressa oli näin kesäistä vielä marraskuussa.
Ligurianmereen laskeva aurinko Cinque Terrellä.

Parco Nazionale delle Foreste Casentinesi, Monte Falterona e Campigna

Emilia-Romagnan ja Toscanan alueelle levittyvä 368 km² laajuinen kansallispuisto on tunnettu Sasso Fratinon pyökkimetsistä, jotka kuuluvat Unescon listalle. Kansallispuistosta löytyy myös patikkapolkuja ja muuta nähtävää, kuten Valbonellan kasvitieteellinen puutarha ja Urlanten vesiputous. Vesiputous on muovannut kallioon luolan, joka tunnetaan nimellä huutava luola sieltä kuuluvan vedenpauhun vuoksi. Vesiputouksen liepeillä sijaitsee myös 1600-luvulla rakennettu Ponte nuovo -silta.

Kansallispuiston sivut englanniksi

Vanhat lehtimetsät ovat kauneimmillaan ruskan aikaan.
Ponte nuovo -silta on rakennettu 1600-luvulla.
Taustalla huutava luola.

Parco Nazionale delle Dolomiti Bellunesi ja muut Dolomiittien luonnonsuojelualueet

Dolomiittien vuoristossa sijaitsee sekä kansallispuisto että lukuisia luonnonsuojelualueita. Italian pohjoisosassa levittyvät Dolomiitit on tunnettu parhaiten laskettelukeskuksista ja vaellusreiteistä, jotka kulkevat silmiä hivelevissä maisemissa. Etenkin kuvankauniit järvet, kuten Sorapis ja Braies tulevat usein vastaan Instagramissa. Haastava Sorapis-järven reitti on ruuhkaisuuteen ja vaarallisuuteen asti suosittu, joten sinne on suositeltavaa suunnata joko keväällä tai myöhään syksyllä. Toukokuussa Dolomiiteilla on kuitenkin usein vielä lunta, eli sopiva varustelu kannattaa huomioida. Vuorilla on muutenkin syytä olla valppaana, sillä alueella on tapahtunut maanvyöryjä ja jäätiköiden sortumisia.

Dolomiittien reittejä AllTrailsissa

Näkymä Sorapis-järveltä dronen silmin.
Vaellusreitti Passo Tre Croci – Lago di Sorapiss. Toukokuussa saimme olla reitillä omissa oloissamme.
Kevään kukkaloistoa Auronzo di Cadoressa Dolomiiteilla.

Parco Nazionale del Gargano

Apulian rannikolla sijaitseva Garganon kansallispuisto on tunnettu erityisesti Unescon listalle kuuluvasta ikivanhasta umbra- eli varjometsästä. Kansallispuiston rannikko-osuus taas tarjoilee turkooseja rantoja, joiden edustoilta löytyy mielenkiintoisia meren muovaamia kivimuodostelmia. Garganon niemimaalla on joitain hotelleja ja leirintäalueita, mutta ne sulkevat ovensa jo melko aikaisin syksyllä. Esimerkiksi lokakuun alussa kaikki rannat ovat jo autiona, mutta niille pääsee metsän läpi kinttupolkuja pitkin. Majoitusta voi toki etsiä ympäri vuoden vaikkapa läheisestä Viesten kaupungista.

Garganon kartta

Italian umbrametsät ovat yli 1000 vuotta vanhoja.
Autioille rannoille pääsee metsäpolkuja pitkin.

Parco Nazionale del Vesuvio

Vesuviuksen kansallispuisto ei liiemmin esittelyjä kaipaa. Napolin takana kohoava Euroopan vaarallisimpiin lukeutuva tulivuori on oivallinen paikka muutaman tunnin patikalle. Yksityisautoilu vuoren korkeimmalle parkkipaikalle on kielletty, joten huipulle on kivuttava jalkapelillä. Vesuviuksen rinteillä näkyy edelleen aiemmasta purkauksesta syntyneet laavakentät. Laavakenttä sijaitsee Valle dell’Infernossa, ja sen ympäri kulkee 13,8 km pituinen patikkapolku. Myös Vesuviuksen huipulla on kraaterin ympäri kulkeva Sentiero del Gran Cono -reitti. Vesuvio on yksi harvoista kansallispuistoista, johon on pääsymaksu.

Polkujen esittely englanniksi

Vesuviuksen kraaterin kiertävä patikkapolku.
Valle dell'Inferno.
Valle dell’Inferno.
Näkymä Vesuviukselta Napolinlahdelle.

Parco Regionale del Conero

Marchen alueella sijaitseva Monte Coneron vuori kätkee metsäisiin sopukoihinsa patikkapolkuja, jotka kuljettavat hämmästyttäville näköalapaikoille. Monte Conero kohoaa 572 mpy, ja se on ainoa korkea kohta Adrianmeren rannikolla Slovenian rajalla sijaitsevan Triesten ja aiemmin mainitun Garganon niemimaan välillä. Seinämä laskee paikoin pystysuorana Adrianmereen. Monte Conerolta löytyy vajaan parinkymmenen reitin lisäksi monia luolia ja alhaalta upeat hiekkarannat.

Reittikartta italiaksi täällä

Reittien maasto on vaihtelevaa.
Poluilta aukeaa mitä upeimmat maisemat satoja metrejä alempana olevalle Adrianmerelle.

Area naturale protetta di Badia a Passignano

Firenzen eteläpuolelta Toscanan alueelta löytyy idyllinen maalaismaisema. Alue on suojeltu sen kulttuurihistoriallisen ja maisema-arvonsa vuoksi. Vuonna 1049 rakennetun Passignanon luostarin ympärillä on nykyään eläväinen maaseutuyhteisö, ja peltojen keskellä pitää majaansa myös erilaiset agriturismin majapaikat (suositus tälle majatalolle). Laajemmassa merkityksessä alue kuuluu Chiantin kukkula-alueeseen, joka on erityisen tunnettu viineistään. Tämä on ehdottomasti yksi Italian kauneimpia seutuja!

Alueen kartta

Näkymä Badia a Passignanoon majapaikkamme takapihalta.
Alueella kasvatetaan mm. viiniköynnöksiä ja oliivipuita.
Toscana on Italian kauneimpia seutuja. Kuvassa Val d’Orcia Chiantin eteläpuolella.


Mihin edellä mainituista kohteista lähtisit patikoimaan? Jätä kommenttia alle 🙂

Jäikö joku kohde kiinnostamaan? Lue lisää aiemmin julkaistuista Italia-postauksista.


Seuraa reissujani:
Instassa @cillamaria8
Tiktokissa @cillamariatravel
Blogit-sivustolla

25 kommenttia

    • admin

      Dolomiittien mahtavia maisemia onkin vaikea päihittää! Mikä teidän suosikkireitti oli?
      Italia on kyllä siinä mielessä hieno maa, että sieltä löytyy jokaiselle retkeilijälle ja ulkoilijalle sopivat polut.

    • admin

      Maisemat on kyllä hulppeat joka puolella Italiaa! Mutta mäkään en lähtis yksin, enkä suosittele sitä muillekaan, koska moni Italian luontopoluista on vaarallisia, eikä niissä ole minkäänlaisia kaiteita tms. vaikka vieressä olis useamman sadan metrin pudotus. Dolomiiteilla oli pienellä pätkällä vaijeri pultattu vuorenseinämään, mistä sai pitää kiinni, kun kulki muutaman kymmenen sentin levyisellä polulla. On sieltä silti ihmisiä tippunu. Myös esimerkiks Amalfin rannikolla on porukkaa kuollu Jumalten polulla. Joku suomalainenkin sieltä putos muistaakseni viime kesänä. Reitit on kuitenkin käymisen arvoisia, kunhan pitää koko ajan katseen kulkusuunnassa eikä poikkea poluilta mihinkään. Ihan kovin korkeanpaikankammoisille en kaikkia reittejä kuitenkaan suosittele.

      Eikä tää ole ainoastaan Italian ”ongelma”. Myös Madeiran levadapolut on vaarallisia, samoin kuin melkeinpä missä tahansa muualla paitsi sääntö-Suomessa.

    • admin

      Kannattaa hommat liput etukäteen. Vesuviuksen huipulla ei ole lippuluukkua, vaan siellä porteilla pitää näyttää ennakkoon hommattu sähköinen lippu, eikä huipulla myöskään ole kunnollista wifiä. Mulla ei ollut kenttää luurissa, mutta veli sai hatarasti yhdistettyä nettiin.

  • Eveliina / Reissukuume

    Mielettömiä kohteita!! Pitäis ehdottomasti käydä Italiassa uudelleen ihan ajan kanssa ja keskittyä nimenomaan näihin luontokohteisiin 🙂 Tätä lukiessa tuntui, etten ole vielä nähnyt Italiasta oikein mitään…

  • admin

    Eikö vaan 🙂 Ja on se meilläkin useamman (6?) reissua vaatinut. Vuokra-auto on ehdoton, koska vaikka junalla pääseekin kätevästi kaupunkien välillä, ei noihin luontokohteisiin pääse oikein muuten kuin autolla tai pyörällä.

  • Ili

    Lähinnä kiinnostaa mistä tuo viimeinen sypressi kujan kuva on otettu ? Melko ylimalkainen ” Chiantin alapuolelta Val d Orciasta. Matkaa kuitenikin se 40 -50 km.

    Sen kymmenen kertaa olen siellä ajellut, eikä ole tullut vastaan. Paras on zig zag panorama piste ja sypressikuja Gladiator- leffan talolle sekä montepulcianon alapuoliselle kirkolle. Pikku juttuja , mutta yksityiskohdat tekevät asiasta kuin asiasta merkityksellisen.

    • admin

      Löytyy parhaiten, kun laittaa karttaan joko Panorama Crete Senesi tai Agriturismo Baccoleno. Sijainti suunnilleen Sienan ja Montepulcianon puolivälissä pienen maaseututien varrella. Italiassa tämä on tunnettu auringonlaskupaikka, mutta tuskinpa sattuu kohdalle vahingossa jos ei tiedä mitä etsii. Paikkaa on käsitelty blogissa aiemmin yhdessä Toscana-postauksessa.

    • admin

      Kannattaa ehdottomasti käydä, jos Italiaan joskus suuntaat. Tosin ei sieltä oikein mistään löydy huonoja maisemia 😊

  • Raija / Kohti avaraa maailmaa

    En todellakaan tunne! Otsikon luettuani ajattelin, että en tunne ainoaakaan, mutta on sentään Cinque Terreen tutustuttu tänä keväänä. Myös viime syksynä olin Italiassa, silloin ensimmäistä kertaa. Vielä on siis paljon paikkoja tutkittavana, mutta vaeltamaan enkä patikoimaan en kykene, ikävä kyllä.

  • Terhi

    Ihan täytyy tässä huokailla, kyllä Italia on sitten kaunis maa!
    Paljon on kierrelty, mutta paljon on kokemattakin. Cinque Terre ja Vesuvius ovat tuttuja, niin kuin myös Toscana.

  • Reissu-Jani

    Vesiuksella olen käynyt kraaterin ympäri kävelemässä ja Dolomiiteilla autolla ajellut, siitä teitä pitkin. Muuten nämä kansallispuistot ovatkin ihan uusia minulle vaikka maassa olen kymmenkunta kertaa käynyt yleensä siis road-trip matkoilla tai kaupungeissa. En vaeltamassa.

  • Pirkko / Meriharakka

    Cinque Terren kaikki kylät on jossain määrin tullut talsittua, muistaakseni 3 + 2 kylää yhdistelmällä, välit enimmäkseen junalla. Muistaakseni olimme matkalla ainakin jossain määrin huippusesongin ulkopuolelle, taisi olla kevättä, mutta ihan hirmuisesti tuolla oli väkeä jo silloin – mietin vaan, että minkälaista tuolla voikaan olla huippusesonkina. Vähän sääli, että maailmassa kaikki ihmiset haluavat nähdä juuri samat paikat, mutta niinhän mekin halusimme nähdä nämä kylät …

  • Anmarien

    Dolomiitit kiinnostavat retkeilymielessä todella paljon! Miten luonnehtisit ylipäätään näitä kohteita? Ovatko enemmän sellaisia leveätä polkua ja kahviloita turisteille paikkoja vai enemmän eräilyä ja koskemattomampaa luontoa?

    • admin

      Dolomiittien polut ovat pääasiassa juuri noita villejä patikkapolkuja, joilla ei välttämättä ole mitään turisti-infraa. Toki sitten esimerkiksi tuo Sorapis-järven yksi reitti lähtee paikallisen hotellin pihasta ja tuolla järvelläkin on yksi levähdyspaikka (rifugio), jossa on kesäaikaan pieni ravintola ja jokunen makuupaikka, mutta itse reitin varrella ei ole mitään palveluja ja polku on haastava. En tietenkään tunne kaikkia reittejä, joten voi siellä olla ihan sellaisia lyhyempiä hiekkatie-pätkiäkin, missä pääsee kulkemaan vaikka vaunujen kanssa, mutta pääasiassa ympäristö on epätasaista vuoristoseutua korkeuseroineen. Dolomiiteilla on mahdollisuus tehdä myös monen päivän vaelluksia tai jopa vuorikiipeilyä.

    • admin

      Kieltämättä maisemat on upeat myös auton ikkunasta katsottuna, ja tien varteen on pysähdyttävä usein kuvailemaan.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.