
Aika pysähtyy Veliko Tărnovon vanhoilla kaduilla
Veliko Tărnovo on yksi Bulgarian kauneimmista kaupungeista. Se sijaitsee maan keskiosassa, noin 240 kilometriä koilliseen maan pääkaupunki Sofiasta. Veliko Tărnovo mutkittelee Tonavan sivujoen, Jantran, varrella, ja kaupungin jyrkät kukkulat tarjoavat upeat näkymät ympäröivään maisemaan.

Lensimme syyskuussa 2024 Sofiaan, mistä vuokrasimme auton ja lähdimme suoraan kohti sisämaata. Majoituimme Tarnovgrad Apartmentsissa (* Booking affiliate-linkki), josta oli kätevä kävellä ympäriinsä. Pari yötä kustansi 140 €. Majoitusta varattaessa kannattaa selvittää pysäköintimahdollisuus, sillä suurin osa teistä on todella kapeita ja jyrkkiä. Tarnovgrad Apartmentsissa oli katupysäköinnin lisäksi myös parkkihalli.

Veliko Tărnovon historia pähkinänkuoressa
Veliko Tărnovon historia on rikas ja monivaiheinen. Strategisen sijaintinsa vuoksi se on ollut merkittävä paikka useiden aikakausien ajan. Kaupunki toimi Bulgarian ensimmäisen tsaarin, Asen I:n, pääkaupunkina 1100-luvulla, jolloin sen vaikutus ulottui laajasti Balkanille. Asenin dynastialle on pystytetty valtava monumentti Jantran mutkaan. 1393 Veliko Tărnovo joutui osmanien vallan alle, mikä vähensi kaupungin vaikutusvaltaa ja minkä seurauksena monia historiallisia rakennuksia tuhoutui ja rapistui.

1800-luvulla kaupungissa alkoi kansallismielinen herääminen, ja se tuli tärkeäksi symboliksi Bulgarian itsenäisyystaistelussa. Monia kulttuurisia ja koulutuksellisia instituutioita perustettiin tänä aikana. 1900-luvun alussa Veliko Tărnovo alkoi modernisoitua, ja se sai takaisin merkityksensä. Kaupunkiin rakennettiin uutta infrastruktuuria ja teollisuutta. Neuvostoliiton aikakauden jälkeen Veliko Tărnovo on kehittynyt nopeasti, ja se on nykyään suosittu matkailukohde, joka yhdistää historian, kulttuurin ja nykyaikaiset palvelut.


Vanhakaupunki on viihtyisä ajanviettopaikka
Matkailijoita kaupunki houkuttelee upealla arkkitehtuurillaan, rikkaalla kulttuuriperinnöllään ja kauniilla maisemillaan. Veliko Tărnovon vanha kaupunki on erityisen viehättävä. Siellä voi vaellella kapeilla mukulakivikaduilla ja ihailla perinteisiä rakennuksia.


Etenkin ilta-aikaan kadut syttyvät eloon, kun ihmiset kerääntyvät viihtyisiin ravintoloihin. Yksi tunnetuimmista ravintoloista on Mehana Gurko, joka sijaitsee pittoreskilla Ulitsa General Gurkolla. Bulgarialaisia annoksia tarjoavassa ravintolassa on vanhan ajan tunnelmaa. Söimme sienirisottoa sekä lihamureketta perunamuusilla. Annokset juomineen maksoivat 40 levaa eli parikymppiä.


Etenkin aamiais- ja jälkiruokapaikaksi voin suositella ylempää kaupungista löytyvää Stratilat-ravintolaa. Söin siellä ihan superherkullisen pannukakkurullan, jonka sisällä oli savulohta ja pinaattia. Veli otti avokado-kananmunaleivän. Jälkiruuaksi söimme juusto- ja suklaakakkua – mutta varoituksena sanottakoon, että kakkupalat on ihan valtavia. Tämäkin ateriakokonaisuus maksoi noin 20 euroa. Tippiä jätimme joka paikassa noin 10 %.

Päiväsaikaan kaduilla voi tehdä ostoksia esimerkiksi käsityö- ja koruliikkeissä. Kaupungin omintakeisimmat tuotteet näyttivät liittyvän pääasiassa ruusuihin. Katujen sokkeloista voi löytää myös graffitiseinän, jonka vieressä on kapea kuvanottopaikkana toimiva uloke.



Tsarevetsin linna johdattaa keskiajan raakuuksiin
Yksi kaupungin merkittävimmistä nähtävyyksistä on Tsarevetsin linnoitus, joka toimi keskiajalla tsaarin residenssinä. 1100-luvulla rakennettu linnoitus tarjoaa hienot näkymät ympäröivien kukkuloiden rinteille ja Jantra-joelle. Linnoituksen mielenkiintoisin kohde oli eräästä tornista löytynyt keskiaikaisten sotavälineiden esittely.


Linnapihan huipulla sijaitseva kirkko pääsi yllättämään, sillä sen seiniltä ei löydykään ihan tavallisia freskoja. Koska kirkko rakennettiin uudelleen silloisen kommunistihallituksen aikaan, ei sen käyttötarkoitus ateistisessa yhteiskunnassa ollut uskonnollinen vaan museomainen. Aikakautensa vuoksi historiallisia tapahtumia kuvaavat freskot on maalattu sosialistisen realismin tyylillä, eikä kirkossa ole alttaria.

Linnan alueella järjestetään iltaisin valoesityksiä, jotka kertovat kaupungin historiasta. Pääsymaksu linnalle on 10 levaa eli noin vitosen. Hyvänä lisäpalveluna pihalla olevista kaiuttimista kuuluu opastus eri kielillä – mitään opaslehtistä kun ei ollut tarjolla.
Monipuolinen paketti
Luonto ympäröi Veliko Tărnovoa, ja alue tarjoaa erinomaisia mahdollisuuksia ulkoiluun. Lähistöllä sijaitsevat vuoret ja luonnonpuistot ovat oivia paikkoja patikointiin. Vuorilta löytyy myös vesiputouksia sekä useita vanhoja kirkkoja ja luostareita. Veliko Tărnovo on siis täydellinen kohde, jos etsit sekoitusta historiaa, kulttuuria ja luonnon kauneutta. Kyrillisten kirjainten osaamisesta on hyötyä, sillä monetkaan tekstit eivät ole latinalaisilla aakkosilla.






12 kommenttia
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
Vietettiin viikon verran Bulgariassa kesällä osana meidän pidempää Balkanin roadtripia. Veliko Tărnovo olisi ollut kiinnostava paikka, mutta aika ei yksinkertaisesti riittänyt sinne, kun preferoitiin maan hienoa luontoa. Seuraavalla matkalla Bulgariaan ilman muuta Veliko Tărnovo on myös kohteena.
admin
Kiitos kommentista 🙂 Meillä taas muu osa Bulgariaa jäi näkemättä pieniä kyliä lukuun ottamatta, joiden läpi ajelimme. Luontokohteet oli pääosassa sitten Serbian puolella. Ehdottomasti kyllä kiinnostaa joskus palata näihin maisemiin!
Mari / Maailma kotina
Tuttuja maisemia omalta Bulgarian reissulta. Yhden parhaimman aterian söin tuolla maisemaravintolassa. Ihania muistoja.
admin
Pitikin heti käydä tutkimassa sun Bulgaria-arkistoja 🙂
Hannele/Hipaisu Maapallolla
Mulle nämä ei ole ollenkaan tuttuja maisemia joten siksipä kiva seurata reissunne. Koska kirjoitit tämän postauksen, veljesi ilmeisesti säästi kuitenkin pääsi, vaikka näytit jo olevan lavetilla😂
admin
Heh, yhtenä kappaleena tultiin pois eikä jääty kummittelemaan linnan käytäville.
Raija / Kohti avaraa maailmaa
Jännän näköinen kaupunki, varsinkin tuo kirkko. Myös muraalit vähän erilaisia kuin mitä on tottunut näkemään. Yllätys olisi hyvä ruokakin, pitäisiköhän lähteä kokeilemaan…
Stacy Siivonen
Olen ollut viime aikoina kiinnostunut Bulgarian historiasta ja etenkin Itä-Rumeliasta, mikä nyt ei kosketa tätä aluetta kuitenkaan. Myös suomalaiset olivat kuitenkin osallisia Bulgarian vapauttamisessa. Monta kertaa on tehnyt mieli lähteä, mutta Sofiasta olen kuullut pelkkää pahaa. Bulgariassa kuitenkin on historian lisäksi myös erinomainen luonto.
Ne Tammelat
Meilläkin Bulgarian visiitti rajoittui Sofiaan, mutta ehdottomasti jäi uteliasuus sitä maata kohtaan. Tämä näytti tosi kivalta kaupungilta ja myös hyvin erilaiselta kuin Sofia, joka oli suorastaan moderni tähän verrattuna ainakin kuvien ja juttujen perusteella.
Anna | Tämä matka -blogi
Kierstin Bulgariaa kaksi vuotta sitten omalla autolla, mutta Veliko Tărnovo jäi käymättä.
Bulgaria on hyvin suuri ja mielenkiintoinen maa ja sinne pitää ehdottomasti palata vielä uudestaan.
Matkalla kaikkialle / Sarianne
Näyttää hienolta pysähtymispaikalta! En ole aivan tuolla suunnalla pyörinyt, sillä omalla Bulgarian matkalla löydettiin halvat lennot Burgasiin ja sieltä ajettiin Romanian Bukarestiin. Teillä näyttää olleen mielenkiintoinen roadtrip!
Eveliina / Reissukuume
Bulgaria kiinnostaisi kovasti – ja juuri autoillen! 🙂 Tämä postaus vaan lisäsi vettä myllyyn!