Englanti,  Eurooppa,  Uncategorized

Nähtävyyksiä ja katuruokaa Lontoossa

Vietimme syyskuun alussa Lontoossa viisi päivää, mikä oli melko optimi aika visiitille. Hyvällä suunnittelulla, kymmenillätuhansilla askelilla ja lukuisilla metroajeluilla ehdimme nähdä kaiken, mitä olimme kaavailleet. Tässä siis koostettu opas Lontooseen, mikäli suuntaat sinne ensimmäistä kertaa ja olet hukassa, mitä kannattaa tehdä ja nähdä ja missä syödä.

Lentokentältä kaupunkiin

Saavuimme Stanstedin kentälle, josta on vajaan tunnin matka Lontoon keskustaan. Menopaluu junaliput kahdelle maksoi 67 €, ja ne sai ostettua Stansted Expressin pisteeltä. Junan päätepysäkki on Liverpool Streetin asema, joka sijaitsee keskustan itäpuolella.

Majoituksemme taas sijaitsi lähellä Lontoon toista asemaa, Victoriaa, mutta koska Stansted Express ei kulje sinne, jäimme pois jo Tottenham Halen asemalla ja ajoimme metrolla loppumatkan. Toki olisimme voineet mennä Liverpoolille asti ja ottaa sieltä metron, mutta siitä olisi tullut vain turha lenkki.

Liikkuminen metrolla

Emme ostaneet Oyster-matkakorttia, vaan maksoimme metromatkat pankkikortilla. Metroporteilla on kortinlukulaite, johon voi lähimaksulla maksaa yleisimmillä korteilla. Kortti leimataan uudelleen metroasemalta poistuttaessa. Automaatti veloittaa päivän päätteeksi joko yksittäiset matkat tai vuorokausilipun hinnan. Vuorokausihinta on vähän alle 10 euroa ja sillä saa ajella niin paljon kuin ehtii.

Osa metrolinjoista on vanhoja, eikä junissa ole minkäänlaista ilmastointia, joten hikeä pukkasi muutamalla linjalla. Monet metrotunnelit on myös täynnä savua ja usvaa, ja lisäksi kävelymatkaa kertyy jonkin verran risteysasemilla. Vanhoissa metroissa on myös todella kova korviahuumaava ääni. Näin monen pitelevän korviaan, ja itse tungin korvatulpat välillä korvaan.

Metrokartta on suht helppo hahmottaa. Täytyy vain katsoa, mikä on päätepysäkki ja suunnata kohti sitä. Yhdellä asemalla saattaa olla neljäkin eri laituria, joten tunnelin karttakuvia on hyvä tsekkailla matkan varrella.

Helpon metrosysteemin vuoksi en näe mitään syytä ostaa hop on, hop off -bussilippua, koska nähtävyyksillä pääsee käymään omin päinkin omassa aikataulussa. Kannattaa vähän katsoa kartasta etukäteen, mitä missäkin päin on ja yhdistää eri nähtävyydet samalle päivälle.

Perusnähtävyydet

Keskusta

Kiersimme perusnähtävyyksiä vaihtelevalla intensiteetillä. Satuimme esimerkiksi ihan sattumalta paikalle, kun Buckinghamissa alkoi vartionvaihto. Kävimme palatsilla kahtena eri päivänä, sillä kuljimme toisella kertaa myös seremoniatie The Mallin päästä päähän, josta löytyy mm. Lontoon riemukaari, Admiralty Arch.

Matkan varrelle sattui myös kuninkaallisten hevosten ”majapaikka”. Reitin merkittävyys tuli tutuksi vasta jälkeenpäin, kun katsoin Elisabet II:n hautajaisia. Kuningatar kuoli kaksi päivää sen jälkeen, kun olimme lähteneet Lontoosta.

The Mallilta on helppo suunnata Thamesin äärelle, mistä löytyy esimerkiksi London Eye -maailmanpyörä. Samoilta kulmilta löytyy myös Big Ben, joka oli onneksi paljastettu alkuvuodesta viisi vuotta kestäneen restauroinnin jälkeen. Big Ben oli hienompi ilta-aikaan.

Vieressä sijaitseva parlamenttitalo Westminster Hall oli sekin hieno näky etenkin iltavalaistuksessa. Westminster Abbeyn kirkko jäi katsomatta tarkemmin, kun päädyimme vain kävelemään sen ohi.

Länsiosa

Muita kuninkaallisia nähtävyyksiä emme juurikaan kierrelleet, mitä nyt poikkesimme Kensingtonin palatsin porteilla ja puutarhassa. Portilla oli runsaasti kukkia ja prinsessa Dianan kuvia. Koska Kensington Gardens oli aika tympeä näky kuivan ja kuuman kesän jäljiltä, emme viitsineet kävellä vieressä sijaitsevaan Hyde Parkiin ollenkaan.

Suosittelen ennemmin käymään Holland Parkissa, josta löytyy mm. Kyoto Garden. Muusta kuivasta ympäristöstä huolimatta se oli todella kaunis ja vehreä. Japanilaisessa puutarhassa tepasteli myös riikinkukkoja.

Kensingtonissa kävimme syömässä pääkadun varrella sijaitsevassa Food Courtissa, josta löytyy lukuisia erityyppisiä ravintoloita. Ravintolat sijaitsevat hallin laidalla ja annokset syödään yhteisellä pöytäalueella. Veli nappasi mukaan libanonilaista evästä ja minä otin taiwanilaisia bao bun -höyrysämpylöitä tulisella täytteellä. Pulled BBQ Beef Bao Bun -annos maksoi vajaan 8 €.

Joimme myös Kensington High Streetiltä löytyvässä Ole & Steen herkkuputiikissa iltapäiväteet ja -kahvit. Tee ja leivos maksoivat 9,40 €. Aitoa iltapäiväteekokemusta en testannut, koska sokeristen tarjoiltavien määrä tuntui liian runsaalta, eikä matkakumppanikaan innostunut ideasta.

Kensingtonista löytyy upeaa vanhaa asutusaluetta, ja se onkin tunnettu yläluokkaisesta väestöstään.

Vielä kauempana lännessä sijaitsee Notting Hill, joka on niin ikään osa kuninkaallista kaupunginosaa. Alue on tunnettu sekä värikkäistä julkisivuistaan että Portobello Roadin katumarkkinoista. Portobellolta löytyy esimerkiksi viehättäviä antiikkikauppoja, vanhoja vinyylilevyjä ja pienyrittäjien käsitöitä. Mitä pidemmäs alueella kulkee, sitä sekavammaksi näkymä muuttuu.

Alueelta voi bongata myös samannimisen leffan oven, joka tosin on sittemmin sotkettu rumilla tägeillä. Värikkäiden talojen joukosta löytyi myös George Orwellin koti.

Notting Hillistä suosittelen Farm Girl -ravintolaa, josta saa superhyvää aamiaista tai brunssia. Myöhäinen aamupala juomineen maksoi noin 25 €.

Takaisin keskustaan

Tultaessa jälleen takaisin keskustaan päin, löytyy Hyde Parkin alapuolelta maailmankuulu Harrodsin tavaratalo. Erityisesti ruokamarkkinat ja ravintolat esittelee todella upeaa vanhaa arkkitehtuuria koristeellisine seinälaattoineen. Suosittelenkin lounas- tai kahvihetkeä Harrodsin ravintoloissa. Ruokatorilta löytyy myös herkullisia etnisiä ruokia ja yltäkylläinen valikoima tuoretuotteita.

Keskustan pohjoispuolella sijaitseva Soho ja Carnaby Street olivat ihan kivoja ilta-aikaan, koska kaduille oli viritetty erilaisia valoteoksia. Carnaby Street ja Oxford Street ovat tunnettuja ostoskatuja, ja etenkin Carnabyltä löytyy paljon vaihtoehtomuotia esitteleviä kauppoja. Sohon aluetta pidetään trendikkäänä.

Sohossa kävimme syömässä japanilaisessa Itsussa. Annos ei ollut kovin kummoinen, mutta tuli sillä maha täyteen. Otimme snäkkiä myös Boost Juice Barista, mistä löytyi smoothieita ja herkullisia proteiinipalloja.

Lähellä olevassa Soho Square Gardensissa istuskelimme jonkin aikaa ja lepuutimme jalkoja.

Sohosta on lyhyehkö kävelymatka Piccadilly Circukselle, jossa kannattaa käydä sekä päivä- että ilta-aikaan. Päivällä oikeuksiinsa pääsee ympärillä olevat vanhat koristeelliset rakennukset esimerkiksi Regent Streetillä. Illalla alueen valaisee värikkäät mainokset, jotka pyörivät suurella screenillä. Piccadilly Circuksella on usein myös musiikki- ja tanssiesityksiä ja muuta katutaidetta.

Sohon ja Piccadillyn väliin jää Piccadilly Theatre, jossa pyörii Moulin Rouge. Kävin tiedustelemassa lippuja esitykseen, mutta illan näytös oli kuitenkin loppuunmyyty, enkä jaksanut jäädä tutkimaan muiden iltojen tarjontaa.

Pohjoinen

Keskustan pohjoispuolella kannattaa käydä ehdottomasti Camden Townissa. Alueelta löytyy suuret Camden High Streetin katumarkkinat, missä myydään lähinnä krääsää.

Suosittelenkin suuntaamaan Regent’s Canalin pohjoispuolelle. Sieltä löytyvien myyntikojujen parasta antia on valtava katukeittiöiden sokkelo, josta löytyy ruokaa kaikkialta maailmasta. Join Camden Tea Barissa elämäni parhaan tulisen chai latten, jonka seurauksena päädyin ostamaan pussillisen irtoteetä myös kotiin (vajaa 10 €).

Alueella on myös design-liikkeitä ja kaikkea mielenkiintoista nähtävää.

Kanaalin varrella kannattaa käydä myös käyskentelemässä – tai jos on aikaa, voit hypätä veneeseen, joka kiertelee kanaalia pitkiin. Seudusta tuli vähän Amsterdam/Christiania-fiilikset, eikä pilvenkärykään jäänyt sen vähäisemmäksi. Yritin itse etsiä erästä Banksyn maalausta, mutta se oli valitettavasti maalattu piiloon.

Pois lähtiessä kävelimme krääsäkadun läpi takaisin metroasemalle, mutta pysähdyin vielä katukeittiöön syömään Filili-ravintolan aasialaisia gyoza-taikinanyyttejä. Tuliset korealaisittain maustetut suupalat maksoivat noin 10 €.

Keskustan pohjoisosasta löytyy Harry Potter -kauppa, josta kävimme ostamassa veljenpojille aimo satsin tuliaisia. Kauppa sijaitsee Kings Cross asemalla. Koska emme itse ole aiheesta kiinnostuneet, HP-studiolle asti ei lähdetty.

Itäosa

Itäosassa pyöriminen jäi vähän vähäisemmäksi. Kävelimme metroasemalta Brick Lanelle, joka on tunnettu katutaiteestaan. Alue on hyvin monikulttuurinen ja se näkyy niin ihmisissä kuin alueen kaupoissakin.

Kiertelimme jonkin aikaa taidegallerioissa ja kuvailimme graffoja. Yritin etsiä täältäkin Banksyn maalausta, mutta sitä ei koskaan löytynyt.

Brick Lanelta kävelimme hiljalleen kohti Thamesin vartta, sillä halusimme nähdä vielä London Towerin ja Tower Bridgen. Silta oli yllättävän iso. Mietimme hetken, hyppäämmekö laiturilta veneeseen ja ajamme Greenwichiin katsomaan aikavyöhykkeiden nollakohtaa, mutta emme sitten innostuneet ajatuksesta tarpeeksi.

Illan alkaessa hämärtyä suuntasimme takaisin Lambethia kohti, mutta pysähdyimme matkalla katsomaan jotain dance battlea, missä kisaan osallistuneet bättläsivät toisiaan vastaan mitä hienoimmilla tanssiaskelilla.

Seuraavalle päivälle olin varannut meille visiitin Sky Garden -näköalatorniin, joka oli ihan käymisen arvoinen. 35. kerroksesta on hienot näkymät ympäri miljoonakaupunkia. Ylätasanteelta löytyy joitain ruokapaikkoja ja viihtyisä sisäpuutarha.

Sky Gardeniin on ilmainen sisäänpääsy, joten varminta on varata lippu etukäteen. Walk-inin kauttakin voi koettaa päästä sisään, mutta jonot voivat olla hyvinkin pitkiä.

Sky Gardenin reissulla kannattaa piipahtaa myös moderneilla pilvenpiirtäjillä. Etenkin sukkulanmuotoinen ”The Gherkin” on ihan hieno.

Vanha Leadenhall Market olisi ollut varmasti myös kiva paikka pistäytyä, mutta liikkeet oli suljettu, kun kävelimme ohi. Täälläkin on kuulemma kuvattu Harry Potteria.

Loppukaneetti

Mutta siinäpä taitaa olla ainakin suurin osa nähtävyyksistä, mitä ehdimme tutkailla vajaan viikon aikana. Lontoo oli kiva tuttavuus, ja sen parhaita puolia olivatkin runsas ruokatarjonta, vanha arkkitehtuuri, isot puistot, helppo katukuva ja monipuolinen kattaus vaihtoehtokulttuuriin.

Miinuspuoliksi sanoisin melko korkean hintatason ja kaupungin likaisuuden. Likaisuus olikin asia, jota en osaanut odottaa. Kadut oli monin paikoin suht roskaisia, ja etenkin metro oli sen näköinen, kuin pintoja ei olisi koskaan siivottu. Myös julkiset vessat oli ihan hirveässä kunnossa. Miinuspuolista huolimatta kaupungista jäi kuitenkin hyvä fiilis. Olen pettynyt ainoastaan siihen, etten löytänyt Banksyn maalauksia 😀

Viimeisen yön vietimme Stanstedin lentokentän vieressä Hampton by Hiltonissa (*affiliate-linkki). Yö maksoi 168 €, mutta toisaalta se säästi kaikelta vaivalta, joka olisi koitunut, mikäli meidän olisi tarvinnut lähteä aamuyöllä siirtymään Lontoosta Stanstediin. Lisäksi hotellissa oli ihan basic kuntosali ja erinomainen aamiainen, joka oli tarjolla jo klo 4 aamulla.

Vertailun vuoksi todella siisti ja viihtyisä Airbnb-asunto maksoi neljältä yöltä 301 €. Asunto ei jostain syystä ole saatavilla tulevina kuukausina, mutta linkkaan sen nyt kuitenkin. Englannin puntia en nähnyt kertaakaan koko matkan aikana, vaan kaikki hoitui kortilla.

Kulttuuritarjonta saattoi jonkun mielestä jäädä ohueksi, mutta esimerkiksi musikaaleja ei haluttu käydä katsomassa, vaikka niitä kehutaankin usein. En tiedä saako näin sanoa, mutta en ole koskaan tykännyt musikaaleista 😀 Jos aihe ei nappaa, niin eipä sitä väen väkisin kannata lähteä aikaansa tuhlaamaan.

Meillä on onneksi veljen kanssa hyvin samanlainen maku mitä tulee musiikkiin, leffoihin yms. joten siinäkin mielessä kiinnostuksen ja epäkiinnostuksen kohteet osuu usein yhteen.

Museokäynnit päätettiin myös jättää väliin, vaikka British Museumissa etenkin Egypti- ja Amerikka-näyttelyt olisivat varmasti ollet hienoja. Minulla on kuitenkin vähän sellainen periaate, että käyn katsomassa museojutut niissä maissa, mihin ne kuuluvatkin. Olen esimerkiksi kiertänyt jo monet Meksikon ja Guatemalan museot, ja Egyptin aarteet haluan nähdä Egyptissä, kunhan sinne joskus pääsen.


Tällainen oli siis meidän reissu Lontooseen. Toivottavasti sait jotain inspiraatiota tai vinkkejä 🙂 Jos olet jo Lontoon tuntija, niin jätä ihmeessä alle omat vinkkisi!

Tässä vielä tekstissä esitellyt nähtävyydet kartalla.

Google Maps aukeaa tästä klikkaamalla

15 kommenttia

 • Tellu/Parimatkaa

  Lontoo on♥️ Itse käynyt 5 kertaa,viimeksi juuri ennen koronaa. Oma vinkkini on,jos on vähän aikaa perillä ,panosta yöpymisen sijaintiin. Tällöin säästyy aikaa paikkan päällä siirtymisessä. Paddingtonin alueella on paljon edullisia ja hyvä laatuisia hotelleja. Suosi kulkuvälineenä bussia, sillä silloin näet paljon myös kaupunkia. Bussireitin omaksuu nopeasti ja niiden reiteistä voi suunnitella kätevästi päivän kulun ja halutut nähtävyydet.

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Olipa kattava infopaketti Lontoosta. Paljon oli tuttuja paikkoja monien vuosien takaa! Todella mukavaa, kun kuvia oli runsaasti, niin moni paikka palautui ihan erilailla mieleen kuin ilman kuvia. Itsellenikin on muuten kaupungin likaisuus jäänyt mieleen, joskaan se ei suuremmin itseäni häirinnyt.

 • EVELIINA / REISSUKUUME

  Tulipas paljon tietoa Lontoosta! Tuntuu, että kaikki – siis IHAN kaikki – on käyneet Lontoossa, mutta mua ei kaupunki jostain syystä (tai ehkä juuri sen takia) ole koskaan oikein kiehtonut. Tää postaus sai kyllä toisenlaisiin aatoksiin. Ehkä pitäisi antaa Lontoolle mahdollisuus?

 • Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra

  Reissunne oli hyvin täytteinen ja ilmeisesti suunnittelu tuotti tulosta, koska noin paljon kohteita on ehditty katsastaa. Kiitos hyvistä vinkeistä!

  Lontoo on ihana sekoitus kulttuureja ja eri historian vaiheita, että siellä todellakin riittää nähtävää. Itse olen käynyt siellä monta kertaa, mutta aina aivan liian lyhyesti. Pakko joskus mennä takaisin katsomaan, miten kaupunki on kehittynyt.

 • Elina / elinanmatkalaukussa

  Tässä tuli paljon vinkkejä Lontooseen! Mä nimittäin nykyään inhoan isojen kohteiden haltuunottoa, kun ei tiedä yhtään mitä on missäkin päin ja niin paljon tietoa pitäis omaksua, jotta sais matkan suunniteltua hyvin 😀 Tässä oli hyvä kun olit kirjoittanut eri kaupunginosista missä olitte käyneet, niin hahmottaa sitä kautta kaupunkia paremmin! 🙂 En oo koskaan käynyt Lontoossa, mutta suunnitteilla on lähivuosina, joten nämä vinkit ovat tervetulleita 🙂

 • Ismo for Takeoff

  Paljon ehditte nähdä! Olin ekaa kertaa Lontoossa ysärillä interraililla, jolloin tuli katsottua mm. Harrods (on tosiaan hieno) ja Tower of London (kuin myös), sekä Madame Tussaud. Tämän vuosituhannen alussa ravasin siellä aika usein työreissuilla, mutta nähtävyyksien katselu jäi niillä kerroilla vähän vähhäisemmäksi. Niinpä en ole suurinta osaa näistäkään paikoista nähnyt, viakka yksi hotellikin oli lähellä Notting Hilliä, Marble Archin vieressä.
  Jotain tuli luppoajalla kuitenkin löydettyä. The Templen alue nousi suosikiksi, lähellä Covent Gardenia siis. Melkein metroaseman vieressä on temppeliherrojen 1185 rakennuttama kirkko, joka on yksi Da vinci -koodin tapahtumapaikoista. Sisälle sinne ei ole päässyt, mutta sen koko alue vanhoine kujineen ja palatseineen on hieno.
  Kun kiipeää mäen ylös, tulee Strandille, jolta löytyy Twiningsin 1700-luvulla perustettu teemyymälä. Sieltä kävin hakemassa aina teetä kotiintuomisiksi. Lähellä on myös pari mukavaa pubia. Covent Gardenista Great Queen Streetiltä löytyy erikoisuus: Vapamuurariloosi ja sen yhteydestä vapaamuurarimuseo. Museossa en ole käynyt. Vastapäisestä Philomenan irkkubaarista saa Guinnessin lisäksi erinomaisia hampurilaisia mukavassa tunnelmassa.
  Sohossa olen saanut yhden elämäni tulisimmista ruuista intialaisravintolassa, joka oli ensimmäistä iltaa auki. Hullu pyysin tulisen version. Muutaman suupalallisen jälkeen tarjoilija tuli myötätuntoisesti kysymyään, haluaisinko lisää paperisia lautasliinoja, hiki kun virtasi pitkin naamaa.

 • Sari / matkalla lähelle tai kauas

  Lontoossa tullut käytyä pari kertaa. Edellisestä on reilu kuukausi aikaa. Harrodsissa ei ole tullut käytyä, eikä Notting Hillissä. Onko siis vielä matkattava Lontooseen uudelleen…. Kivan kattava To Do – lista Lontooseen. Tuohon lisäisin ainakin Towerin linnan käyntikohteeksi.

 • Mari /Kodinvaihtaja

  Oli pakko tarkistaa paljonko meillä samainen lentokenttähotelli maksoi. Huhtikuussa yö neljälle hengelle 142€. Saatiin kyllä halvalla ja oli hyvä. Teinit kävi kuntiksella ja hyvällä aamupalalla oli kiva jatkaa matkaa

 • Pirkko / Meriharakka

  Olisiko tuon Airbnb:n poistuminen markkinoilta toistaiseksi(?) johtunut siitä, että Lontoossa on laillista vuokrata asuntoa max 90 päivää vuodessa? Kaupunki yrittää siis edes pitää asunnot kaupunkilaisilla ainakin 3/4 vuodesta. Hotellit ovat kyllä tuolla tavanneet olla kalliita ja huoneet pieniä, joten kiusaus vuokrata asunto lienee suuri.

 • Kohteena maailma / Rami

  Lontoo on kyllä huippu kaikin puolin! Toivottavasti sinne pääsisi itse taas pian, ehkä ensi vuonna. Kiinnostaisi mennä katsomaan taas jalkapalloa ja viettää illat pubeissa, päivisin kierrellä näitä upeita nähtävyyksiä, mitä Lontoo tarjoaa pilvin pimein. Oli tässä paljon tuttuja kohteita ja muutamia mielenkiintoisia itselle uutuuksia.

 • Hannele/ Hipaisuja Maapallolla

  Kiitos tästä! Varattiin just lennot ja hotelli heinäkuulle ja sain tästä inspiraatiota ja vahvistusta omille suunnitelmille. Olen pari kertaa Lontoossa ollut joskus muinoin, mutta kyllä nuo nähtävyydet tulee uudelleen kierrettyä. Mulla on suunnitelmissa traditionaalinen afternoon tea. Saas nähdä sitten, mitä siitä tykkään.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.