Keski-Amerikka,  Meksiko

Puebla – ehkä kaunein meksikolainen kaupunki

Mexico Citystä matka jatkui Pueblan osavaltion pääkaupunkiin, Heroica Puebla de Zaragozaan. Olin halunnut käydä Pueblassa jo pitkään, mutta vaikka sinne on CDMX:stä vain parin tunnin bussimatka, oli se silti jäänyt aiemmin kokematta. ADOn bussiliput maksoivat menopaluulta noin 15 euroa per naama.

CDMX:n päässä asemalla poliisi tuli ratsaamaan meidät ja nappasi veljeltäni sähköröökin kädestä. Poliisi kysyi espanjaksi ”Mikä tämä on” ja haisteli kapistusta. Hän halusi nähdä passimme, katsoi reppuihin ja kyseli mihin olemme menossa, puhummeko espanjaa yms. Lopulta poliisi lähti nauraen pois.

Ensivaikutelma Pueblan esikaupunkialueesta ei ollut kovin kummoinen: tasaista loputtomiin jatkuvaa hökkeliasumista ja toisella puolella siintäviä uusia tornitaloja.

Sitä enemmän yllätyin siitä, kuinka iso kaupunki olikaan. Luin vasta paikan päällä, että Puebla on Meksikon neljänneksi suurin kaupunki. Olin jotenkin odottanut, että siellä on vain se historiallinen keskusta ja jotain uudempaa rakennuskantaa kauempana 😀

Ajoimme Uberilla keskustaan, josta olimme vuokranneet Airbnb:n. Asunto olikin ihan ydinkeskustassa, mikä oli iloinen yllätys. Zócalolle oli matkaan vain pari minuuttia.

Majapaikka oli kuten kuvissa, mutta todellisuudessa siisteys ei ollut huippuluokkaa. Asunto oli kyllä nätti, mutta siellä näkyi, että se on miehen asunto, jossa asuu oikea ihminen (ja koira).

Kun olimme alun tympeyden jälkeen päässeet itse keskustaan, rakastuinkin Pueblaan. Kaupunki on tunnettu erityisesti upeista laattapintaisista rakennuksistaan. Puebla on parhaiten säilynyt meksikolainen kaupunki, ja se onkin Unescon maailmanperintökohde.

Zócalo on myös kaunein, minkä olen Meksikossa nähnyt. Aivan ihania vanhoja puita ja hyvin hoidettuja istutuksia, keskellä on suihkulähde ja puiston laitamilla vanha kirkko.

Puebla on eloisa, värikäs ja vanha, mutta samaan aikaan siisti ja turvallisen oloinen. Maisemasta tuli osittain mieleen joku keskieurooppalainen vanha kaupunki – tai ehkä Wienin ja Oaxacan yhdistelmä 😀

Keskustan rakennukset ovat oikeasti todella kauniita. Viihtyisin Pueblassa varmaan pidempäänkin istuskellen puistossa tai jossain kivassa kahvilassa. Hintataso on melko lailla Mexico Cityn luokkaa, tunnelma paljon rauhallisempi.

Paras nähtävyys Pueblassa oli Amerikkojen vanhin kirjasto, 1646 perustettu Biblioteca Palafoxiana, jonka vanhimmat kirjat ovat 1400-luvulta. Kirjastoon oli vain 80 peson pääsymaksu, mutta siellä ei ollut meidän lisäksi kuin kaksi ihmistä. Kirjasto oli todella viehättävä, ja siellä tuoksui vanha puu ja nahka.

Arvostan hyvin paljon tuollaisia uniikkeja nähtävyyksiä ja kokemuksia. Toinen merkittävä nähtävyys oli tietenkin kaupungin pääkirkko 1500-1600-luvulta, joka oli myöskin kaunis. Pueblasta löytyisi myös salaperäiset maan alla risteilevät tunnelit, joissa on nykyään museo, mutta en päätynyt käymään siellä, vaikka ohi kävelimme.

Ostoksia ajatellen Pueblan erikoisuuksia ovat esimerkiksi värikkäästi maalattu talavera-keramiikka sekä alueen omat makeiset. Ravintoloista ehdottomaksi suosikiksi nousi kiva metro-tyyliin sisustettu Tacos Don Pastor, jossa oli koko ajan pöydät täynnä porukkaa. Esimerkiksi kolme taco al pastoria ja sitruunajuoma maksoivat 67 pesoa eli kolmisen euroa.

Ihmiset Pueblassa olivat miellyttäviä ja ystävällisiä, asiakaspalvelijoilta irtosi helposti hymy ja he olivat palvelualttiita. Englantia ei juurikaan puhuttu, joten espanjan taidoista on hyötyä. Kävimme joka päivä kiertelemässä kaupoissa ja ravintoloissa, ja kuljeskelimme vain päämäärättä. Söin churroja ja kokeilin chilillä päällystettyä jicamaa eli pikkujamssipapua.

Erikoinen yksityiskohta keskustan kaduilla oli se, että katujen nimet olivat myös näkövammaisten pistekirjoituksella. En ole koskaan nähnyt missään vastaavaa esteettömyyttä.

Eräänä päivänä kävelimme helteessä Pueblan teleferikille, ja ajoimme vaijerivaunulla puisto- ja museoalueelle. Ihmettelimme jo yläilmoista käsin alla jonottavia kilometrien pituisia ihmisjonoja, mutta luulimme heidän jonottavan johonkin museoon tms. Yllätys olikin suuri, kun tajusimme ihmisten olevan jonossa koronarokotukseen.

Jonot olivat käsittämättömän pitkiä. Juttelin erään naisen kanssa, ja hän sanoi ihmisten tulleen jonottamaan jo neljän aikaan aamulla. Jonot eivät liikkuneet juuri mihinkään, enkä usko, että oli toivoakaan siitä, että kaikki olisivat ehtineet saamaan rokotteen.

Ihmisiä oli paikalla satojatuhansia, sillä osavaltio oli juuri saanut 129 000 Modernan annosta, joiden lisäksi jaossa oli Pfizeria, AstraZenecaa ja Sputnikia. Pueblan rokotukset ovat jonkin verran Mexico Cityä jäljessä, mutta rokotekattavuus oli kuitenkin jo noin 60 %.

Meksikossa ongelmana on ollut se, että jaossa oli ensimmäisessä satsissa vain Sputnikia ja kiinalaista CanSinoa, jonka vuoksi meksikolaiset eivät päässeet matkustamaan esimerkiksi Yhdysvaltoihin tapaamaan perheitään, koska yllä mainitut rokotteet eivät olleet hyväksyttyjä länsimaissa.

Eräs päivä kävelimme ekologiseksi puistoksi mainostetulle viheralueelle, mutta se oli valitettavasti ihan ruskea ja kuiva. No, tulipahan nähtyä matkalla siistejä muraaleja.

Reitti kulki vähän huonomman alueen läpi, mutta eipä sielläkään mitään ihmeellistä sattunut. Kaasuauto tosin oli täyttämässä jonkun asunnon säiliötä, jonka seurauksena kuului kolme kovaa räjähdystä. Pelkään juuri tuon takia kaasuhellojakin, mutta pakko niitä on täällä ollessa käyttää.

Puebla on pääosin turvallinen kaupunki, etenkin jos pysyttelee keskustassa. Toki meidänkin siellä ollessa sattui keskustan laitamilla pari aseellista ryöstöä (luin siis uutisista), ja näimme ruumiin tiellä. Siihen ei kyllä varmaankaan liittynyt mitään rikosta, koska verta ei näkynyt missään. Noin meidän ikäisemme miehen kuolema oli sattunut aivan hetki sitten, ja poliisit olivat paikalla tutkimassa asiaa.

Kaikin puolin Pueblasta jäi kyllä hyvät fiilikset, ja se yllätti positiivisesti. Tavoistani poiketen en ollut juurikaan googlaillut kohdetta tarkemmin etukäteen, mutta olin kuullut muilta reissaajilta, että siellä viihtyisi varmasti. Kävimme myös naapurikaupunki Cholulassa ja Atlixcossa, mutta niistä seuraavassa postauksessa.

Suosittelen Pueblaa ehdottomasti, mikäli olet Mexico Cityssä ja haluat hetkeksi pois miljoonakaupungin vilinästä. Kaupunki on myös hyvä kohde niille, ketkä kaihtavat Meksikon yleensä hieman ränsistynyttä maisemaa 😀

Onko täällä muita Pueblaan ihastuneita?

2 kommenttia

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    ”Luin vasta paikan päällä, että Puebla on Meksikon neljänneksi suurin kaupunki”. Täytyy myöntää, että yllätyin kyllä itsekin, ei olisi tullut mieleenkään, että Puebla on noin suuri! Puebla kuulostaa todella kivalta kaupungilta, ja sellaiselta, jossa viihtyisi pidempäänkin. Täytyy yrittää omalla käynnillä miettiä ne itseä eniten kiinnostavat jutut, joita ei ainakaan tulisi missattua. Tuo kirjasto on varmasti yksi niistä, jossa ainakin haluan käydä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.