Matkavinkit,  Uncategorized

10 historiallista kohdetta matkoiltani, osa II

Viime viikolla julkaistu ensimmäinen osa löytyy täältä 🙂

Tulúm, Meksiko

 • Tulúm oli mayojen seremoniallinen keskus. Sen ympärillä olevasta asuinalueesta ei ole jäljellä mitään.
 • Sijoittuu mayojen valtakaudella sen jälkiklassiselle ajalle, v. 1200-1521, ja säilyi noin 70 vuotta espanjalaisten invaasion jälkeen.
 • Paikan nimi tarkoittaa muuria, tosin aikalaiset kutsuivat aluetta Zamáksi eli Aamunkoitoksi.
 • Tulúmissa palvottiin ensisijaisesti Venusta.
 • Sijainti noin 60 kilometriä Playa del Carmenista.
 • Pääsymaksu 80 pesoa (noin 3 €), opastettu kierros ~150 pesoa. ADOn edestakainen bussikyyti noin 8 €.

Tulúm eroaa monella tapaa muista Mesoamerikan intiaaniraunioista. Ensinnäkään siellä ei ole lainkaan pyramideja, ainoastaan temppeleitä, palatseja ja muita rakennelmia. Toisekseen Tulúm on ainoa arkeologisista kohteista, joka sijaitsee merenrannalla. Korkealta jyrkänteeltä onkin ollut erinomaiset näkymät kauas Karibianmerelle. Hallitsevin rakennelma on jyrkänteellä sijaitseva El Castillo.

Tulúm on toiminut maya-valtakunnan satamana sekä porttina Cobán kaupunkiin. Aikalaiset kävivät kauppaa esimerkiksi teotihuacanojen kanssa toimittamalla sisämaahan mm. koristeellisia simpukankuoria sekä jadea.

Tulúmin reissu on ollut itselleni ehkä kaikkein uuvuttavin, sillä Jukatanin niemimaalla vallitsee todella kuuma ja kostea ilma, eikä raunioilla ole juuri minkäänlaista varjoa tarjolla. Jo ennen arkeologiselle kohteelle saapumista kävelymatkaa kertyy jonkin verran, sillä bussi jättää ihmiset kauas alueesta. Tie raunioille mutkittelee osittain viidakkomaisen metsän keskellä.

Alueelle on ihan super pitkät jonot jo heti aamusta, joten vettä ja pitkää pinnaa kannattaa varata mukaan. Itselläni kävi tuuri ja pääsin skippaamaan jonon, kun kuulin, että joku huuteli tarjousta englanninkielisestä opastetusta kierroksesta. Meinasin ensin mennä alueelle omin päin, mutta opas oli hyvä valinta.

Tulúm ei ole yhtä vaikuttava, jos on vieraillut aiemmin pyramidiraunioilla, mutta kauniin sijaintinsa vuoksi erinomainen päiväretkikohde esimerkiksi Playa del Carmenista. Raunioiden alapuolella on suosittu uimaranta.

Lue lisää: Maya-valtakunta osa 1: Tulu’um

Heran temppeli, Kreikka

 • Antiikin ajan suurin temppeli.
 • Ensimmäinen temppeli rakennettiin vuonna 700 eaa.
 • Sijainti Iraión kylässä, noin kuusi kilometriä Pythagóreiosta.
 • Heran temppelille ei ole pääsymaksua.

Niin ikään Sámoksen reissun aikana vierailimme Heran temppelillä. Zeuksen sisarvaimolle eli hedelmällisyyden jumalatar Heralle omistettu temppelialue oli antiikin ajan suurin temppeli. Paikalla oli tätä ennen kaksi muuta pienempää temppeliä. Nykyään Heraionista on jäljellä enää raunioiden rippeet. Massiivisin raunioelementti on yksi 155:stä pylväästä, jotka kurottivat taivasta kohti ammoisina aikoina.

Heraionissa sijaitsee myös Afroditeen ja Hermeen sekä muiden pienempien temppeleiden perustuksia, alttarin jäännös, marmorisia kuros-patsaita, aarrekammioita yms. rakennelmia. Pyhtagóreiosta (silloinen Samoksen kaupunki) johti temppelialueelle pyhä tie, joka on nykyään jäänyt suurelta osin Sámoksen lentokentän alle.

Gellértinvuori, Unkari

 • Asutusta jo 3. vuosisadalta eaa.
 • Korkeus 140 metriä.
 • Kukkulan laella oleva vapaudenpatsas on Budapestin tunnetuin symboli.

Vietin viime syksynä kolme päivää Budapestissä ja saavuin sinne ilman mitään ennakko-odotuksia. Eräänä päivänä kiipesin 140 metriä korkealle kukkulalle, joka sijaitsee Tonavan rannassa, Budan puolella jokea. Nousu on aika jyrkkä ja hikinen, mutta sen varrelta on kauniit maisemat Budapestin ja Tonavan ylle.

Gellértinvuori on nimetty 1000-luvulla eläneen unkarilaisen suojeluspyhimyksen mukaan. Kukkulan laella sijaitsi jo ennen ajanlaskun alkamista kelttiläisen heimon asuinpaikka. Myöhemmin vuoren on sanottu olleen myös noitien kokoontumispaikka. Vuorella sijaitsee Habsburgien 1840-luvulla rakentama linnoitus, Citadella.

Linnakkeen ohella merkittävimpiä nähtävyyksiä on 14-metrinen vapaudenpatsas, joka päätyi lopulta symboloimaan Budapestin vapautumista, kun Puna-armeija vapautti Unkarin natsien vallasta. Vapaudenpatsas on harvoja neuvostoaikaan liittyviä monumenttejä, mitä Budapestissä on enää jäljellä. Lähes kaikki muu on kaadettu ja hävitetty. Vapaudenpatsaan yhteydestä tosin on poistettu neuvostosotilaiden patsaat ja kaatuneiden nimet.

Lue lisää Budapestistä: Eurotrip: Budapestiä monesta kulmasta

Monte Albán, Meksiko

 • Sapoteekkin temeppelikaupunki. Rakentaminen aloitettu noin 500 eaa. mikä tekee alueesta Mesoamerikan vanhimman varsinaisen kaupungin.
 • Lukuisia eri tyylisiä rakennuksia, joiden tarkkaa merkitystä ei kaikkien osalta tiedetä.
 • Ei kovin turistinen paikka.
 • Arkeologisen kohteen vieressä on myös museo.
 • Oaxaca Citystä järjestetään päiväretkiä raunioille. Sijainti noin 10 kilometriä Oaxaca Citystä, kulkuyhteydet omin päin huonot.
 • Pääsymaksu 70 pesoa (2,60 €).

Oleskellani viikon Oaxacassa, tein päiväretken kaupungin ulkopuolelle. Yksi osa päiväretkeä oli vierailu sapoteekkien muinaisessa temppelikaupungissa Monte Albánissa. Kaupunki sijaitsee 400 metriä korkean vuoren laella, joten se on ollut merkittävä puolustuksellinen kohde. Raunioiden joukossa on muun muassa useita pyramideja, steeloja eli kertomuksellisia kivipaaseja, observatorio sekä pallokenttä.

Omasta mielestäni mielenkiintoisin kohde oli tanssijoiden galleria, jossa on useampi ihmishahmoa kuvaava kivipaasi. Hahmot ovat irvokkaissa asennoissa, joten niiden uskotaan toimineen varoituksena, miten hyökkääjille käy, mikäli he yrittävät vallata Monte Albánin.

Sapoteekit saivat alunperin vaikutteita kulttuuriinsa Mesoamerikan vanhimmalta kansalta olmeekeilta, mutta myöhemmin heidän tiedettiin olleen kauppayhteyksissä myös Teotihuacánin kansojen kanssa. Monte Albán hylättiin jostain syystä 700-luvun tienoilla, ehkä kuivuuden vuoksi, ehkä siksi, että sapoteekkien poliittinen valta alkoi huveta.

Monte Albán ei jostain syystä ole muodustunut yhtä suosituksi arkeologiseksi kohteeksi, kuin Meksikon tunnetuimmat rauniot Teotihuacán, Chichén Itzá, Tulúm, ja Palenque, mutta se on ehdottomasti vierailun arvoinen.

Lue lisää: Monte Albán, sapoteekkien temppelikaupunki

Brandenburgin portti, Saksa

 • Berliinin historiallinen kaupunginportti.
 • Rakennettu 1700-luvun lopulla Preussin kuninkaan toimesta.
 • Berliinin tunnetuimpia symboleita ja nähtävyyksiä.
 • Korkeus 26 metriä, leveys 65 metriä.

Viimesyksyinen Euroopan maata pitkin riessu päättyi lopulta Berliiniin, jossa minulla oli valoisaa aikaa vain muutama tunti. Otin juna-asemalta skuutin alleni ja kurvasin ennalta suunnitellun reitin perusteella suoraan Brandenburgin portille. Odotin portilla olevan tungokseen asti ihmisiä, mutta turisteja olikin vain kourallinen.

Olin kuullut aiemmin, että portti on tylsä ja pieni, mutta ei se kyllä minusta mitenkään pieni ollut. 1700-luvulla pystytetyssä portissa on kauniita kohokuvia Kreikan mytologiasta. Portin katolla on välillä Louvressa majaillut veistos, jossa voiton jumalatar ratsastaa nelivaljakolla.

Brandenburgin portti on nähnyt useita historiallisia tapahtumia, kuten Napoleonin voitokkaiden ranskalaisjoukkojen alimarssin Preussin valloituksen jälkeen. Lisäksi 26 metriä korkea portti on todistanut historiansa aikana natsien seremonioita ja toisen maailmansodan pommituksia. Toki portilla oli asemansa myös sodanjälkeisessä jaetussa Berliinissä, sillä siitä kuljettiin Itä- ja Länsi-Berliinin välillä siihen asti, kunnes Berliinin muuri rakennettiin, jolloin portti jäi muurin itäpuolelle.

Lue lisää Berliinistä: Pieni pala Berliiniä

Kuten kirjoitin edelliseen osaan, on minulla usein matkoillani tapana vierailla historiallisissa kohteissa, joten näitä koosteita olisi enemmänkin varastossa. Saatan jossain vaiheessa tehdä vielä kolmannen osan. Jätä kommenttia alle, mikä on ollut sinulle mieleenpainuvin historiaa muuttanut tai värittänyt vierailukohde!

Hyvää viikonloppua ja pääsiäistä 🙂

9 kommenttia

 • reetaeevi

  Tämän osan paikoista en ole vieraillut yhdessäkään, eka osan Eupalinoksen tunnelissa olen vieraillut vuonna 2006 ja muistan vain tuon kamalan ahtaan sisäänmenoaukon 🙈
  Historiallisista kohteista mun suosikki on Rooman antiikin ajan kaupunki, siellä kävellessä tuntee olevansa suuressa ulkoilmamuseossa.

 • Päivi/ Kelvästä kartalle

  Mielenkiintoinen postaus! Vain yksi tuttu, jo käyty kohde oli tässä mukana eli Gellertin kukkula Budapestissä, siellä on käyty useamman kerran. Historialliset kohteet (ja niistä lukeminen) kiinnostavat meitäkin, joten lähes jokaisella reissulla käydään joku sellainen paikka. Mieliinpainuvin (ja karmivin) on ollut Auschwitz, tai itseasiassa Birkenaun leiri Puolassa.

 • Tiina Johanna / Kookospalmun Alla

  Mielenkiintoisia kohteita ja olet kyllä todella upeita paikkoja päässyt näkemään! 🙂 Erityisesti tältä listalta itseäni houkuttelee nuo Meksikon kohteet. Monenlaisia linnoja ja palatseja olen kyllä itse nähnyt ja erilaisilla Unescokohteillakin olen vieraillut siellä täällä. Silti nuo pyramidit ja temppelit kyllä houkuttelisi ihan omalla tavallaan! Ihania paikkoja! 🙂

  • Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning

   Jep, Tulúm oli kyllä tosi ruuhkainen, mutta kaunis. En uskalla ees ajatella, millainen ruuhka Tulúmissa olis viikonloppuna! Ihan täysi vastakohta tuolle Monte Albánille. Toisaalta Oaxacan alueella turismi ei ole samanlaista, kuin tuolla Riviera Mayalla, joten senkään takia se ei ole niin turistinen. Mutta matkustajamäärät lisääntyy koko ajan, joten eiköhän sielläkin muutaman vuoden päästä näy jo jonkinlaista jonotusta.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.