Eurooppa,  Matkavinkit

5 suosikkikaupunkiani avautuvassa Euroopassa, osa II

Kirjoittelin kesällä Euroopan hiljalleen avautuessa postauksen muutamasta suosikkikaupungistani. Sen jälkeen matkustusrajoitukset ehtivät kiristyä ja höllentyä monta kertaa. Nyt on taas lievennyksen aika, kun Suomi ottaa käyttöön uuden menetelmän matkustusturvallisuuden arvioinnissa. Jatkossa (19.9.2020 lähtien) matkustus on sallittua ilman karanteenia tai koronatestausta niihin maihin ja maista, joissa tapauksia on korkeintaan 25 sataatuhatta asukasta kohti kahden edeltävän viikon aikana.

On vielä epäselvää, mille maille tullaan näyttämään vihreää liikennevaloa. Kun asiasta uutisoitiin muutama päivä sitten, oli tilanne jokseenkin erilainen kuin tänään. Esimerkiksi Ruotsi on taas ylittänyt tuon 25:n tartunnan lukeman. Listalla on vain kaksi selkeästi raja-arvot alittavaa maata, ja ne ovat Latvia ja Kypros. Näissä maissa on vähemmän tartuntoja kuin Suomessa. (Katso täältä THL:n maalistaus.)

Postauksen ensimmäinen osa: Joko saa matkustaa? (+ 5 suosikkikaupunkiani avautuvassa Euroopassa)


Vaikka listaankin taas mukavia matkakohteita, en edelleenkään suosittele ketään matkustamaan holtittomasti. Jos kuitenkin päätät lähteä sallittuihin kohteisiin, muista vastuullisuus. Noudata hyvää hygieniaa, käytä maskia, pidä väliä ihmisiin, vältä ruuhkaisia ihmisjoukkoja ja oleskele ennemmin ulkona kuin ravintoloissa. Pidä etäisyyttä ihmisiin myös kotiin palaamisen jälkeen, vaikket joutuisikaan karanteeniin.

Huomaa, että alla esitellyt kohteet eivät välttämättä ole sallittuja vielä tänä syksynä.

PRAHA, TSEKKI

Praha oli toinen kiinnostava kohde viimesyksyisellä maata pitkin -reissullani. Kaupungissa on helppo liikkua metrolla paikasta toiseen, ja ensimmäisenä kannattaakin suunnata vanhaankaupunkiin, missä on paljon mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa.

Prahan metrossa on vain kolme linjaa; punainen, keltainen ja vihreä.

Nähtävyyksistä mainittakoon esimerkiksi Prahan keskusgalleria, joka esittelee Alfonso Muchan, Salvador Dalín ja Andy Warholin taidetta. Galleria sijaitsee aukiolla, jolta löytyy myös upea Prahan astronominen kello. Kaupunki tarjoaa lukuisia kauniita kirkkoja ja museoita, mm. seksivälinemuseon (adjektiivi kaunis ei kylläkään ole tarkoitettu kuvaamaan tätä museota.. 😀 ).

Suosittuja turistikohteita ovat Kaarlen silta ja Prahan linna, jotka itse koin molemmat tylsinä ja aivan liian ruuhkaisina. Kiersin linna-alueen nopeasti läpi, mutta en jaksanut perehtyä aiheeseen sen kummemmin. Moni on siltaa ja linnaa kuitenkin kehunut, joten älä tuomitse niitä minun kokemuksieni perusteella 🙂

Vanhankaupungin aukio eli Staroměstské náměstí.
Prahan astronominen kello löytyy raatihuoneen seinältä.
Jonotus Prahan linnaan oli yhtä tuskaa. Linna-alueella sijaitsee myös Tsekin presidentin työtilat, joten kaikki vierailijat joutuvat menemään turvatarkastuksen läpi.

Katukuvassa on useita baareja, joihin voi poiketa nauttimaan laadukkaita oluita. Keskustasta löytyy paljon kannabisliikkeitä, sillä *käytännössä* CBD-tuotteet ja myös THC-pitoinen kannabis ovat sallittuja. Huom! Laillista pilvenpoltto ei kuitenkaan ole. Myös muita ostosmahdollisuuksia on pilvin pimein. Esillä on esimeriksi tuttuja vaateliikkeiden logoja, suloisia Myyrä-tuotteita (joka on alunperin tsekkoslovakialainen hahmo) sekä posliini- ja kristalliesineitä.

Praha tarjoaa ostosten ja nautintoaineiden lisäksi herkullista ruokaa. Poiketa kannattaa esimerkiksi keskustan ruokakojuille tutustumaan katukeittiöön, jossa tarjolla on mm. vartaita, täytettyjä patonkeja ja erilaisia makkaroita. Jälkiruuista ehdottomasti kokeilemisen arvoinen on trdlo, munkkitaikinasta tehty ontto sylinteri, joka täytetään haluamillasi täytteillä, kuten nutellalla, mansikoilla ja kermavaahdolla.

Hinnoiltaan Praha on Suomea edullisempi, mutta ei kuitenkaan mikään varsinainen budjettikohde.

Lue lisää: Monipuolinen ja kiinnostava Praha

Trdlo on herkullinen välipala.

ANNECY, RANSKA

Annecy on ainoa kaupunki Ranskassa, jossa olen käynyt. Tykästyin pienen kaupungin kauneuteen ja rauhallisuuteen. Annecy-järven rannalla vuorten siimeksessä lepäävä kaupunki on erinomainen vaihtoehto rentoutumiseen ja luonnokauniista maisemista nauttimiseen. Itse vietin eniten aikaa juuri rantabulevardilla vuoria ja turkoosia vettä ihaillen.

Kaupungista löytyy myös ostosmahdollisuuksia sekä historian havinaa esimerkiksi pienen vankilasaaren ja Annecyn linnan muodossa. Ruokailumahdollisuuksia on paljon. Yksi mainitsemisen arvoinen on vaikkapa ravintolalaiva, jonka kyytiin pääsee hyppäämään vanhankaupungin eteläpuolelta.

Annecyyn on helppo poiketa päiväretkelle, mikäli sattuu olemaan Sveitsin puolella Genevessä. Bussimatka huristelee upeissa alppimaisemissa. Hintataso on aika lailla samanlainen kuin Suomessa.

Lue lisää: Synttärilahjaksi CERNiin (Sveitsi ja Ranska, toukokuu 2014) 
Postaus on sama, kuin ykkösosassa esitellyllä Genevellä.

Lac d’Annecyn maisemat tuovat mieleen kaukaiset etelän matkakohteet, vaikka oikeasti ollaan Alppien juurella Ranskassa.
Annecy on hyvin rauhallinen kaupunki, eikä rantapuistoissakaan ole ruuhkaa.
Le Thiou -joella voi käydä syömässä ravintolalaivassa. Taustalla Château d’Annecy -linna.
Vankilasaaren museo, Le Palais de I’lle sijaitsee vanhankaupungin eteläosassa.

MIJAS PUEBLO, ESPANJA

Espanja oli ensimmäinen soolomatkakohteeni, sillä lähdin Aurinkorannikolle suorittamaan datanomilinjan viimeistä työharjoittelua. Asuin Fuengirolassa, mutta tutkin viikkojen aikana paljon myös lähiympäristöä. Mieleenpainuvin kylä oli ehdottomasti Mijas Pueblo.

Mijas on mielestäni yksi Aurinkorannikon kauneimmista kaupungeista. Sen valkoiset rakennukset ja pienet sokkeloiset kivikujat tuovat kulkijan aivan toisenlaiseen maailmaan kuin mitä alla levittäytyvä auringonpalvojien paratiisi rantoineen, rantabaareineen ja hotelleineen tarjoaa. Mijas on valittu aikanaan Espanjan kauneimmaksi kyläksi.

Valkoinen Mijas Pueblo sijaitsee 428 metrin korkeudessa Aurinkorannikon yläpuolella. Alla rannikolla levittäytyy mm. Fuengirolan kaupunki.
Mijas on valittu Espanjan kauneimmaksi kyläksi.

Vaikka Mijas Pueblo onkin suht hintava verrattuna alempana sijaitseviin turistikohteisiin, on se ehdottomasti vierailun arvoinen. Kylään kannattaa suunnata aamusta, käydä tutkimassa patikointireittejä ja palata sitten iltapäiväksi herkuttelemaan johonkin lukuisista ravintoloista. Mijasista löytyy myös taidegallerioita ja käsityöliikkeitä.

Kylän ulkopuolelta lähtee eri pituisia vaellusreittejä ylemmäs Mijas-vuorelle. Vuoristopoluilla kannattaa olla varovainen, koska mitään kaiteita ei ole, ja polut risteilevät eroosion kuluttamilla hatarilla rinteillä.

Lue lisää: Tuulta siipien alle (Espanja, maalis-huhtikuu 2011)

Sierra de Mijas -vuorella on useita eritasoisia vaellusreittejä. Osa poluista on vaarallisia, joten kannattaa olla tarkkana mihin astuu.

AMSTERDAM, HOLLANTI

Olen käynyt Amsterdamissa kolme kertaa. Kaupunkikuvaa leimaa monikulttuurisuus, monipuolisuus ja rentous, mutta samalla siisteys. Minulla oli ennakkoluuloja ennen ensimmäistä vierailukertaa. Yllätyin siitä, että vaikka Dami tunnetaan pössyttelijöiden unelmakaupunkina, oli kaikki kuitenkin järjestäytynyttä, siistiä ja puhdasta – ainakin jos vertaa Kööpenhaminan Christianiaan. Damissa on helppo liikkua niin jalkaisin, raitiovaunulla kuin polkupyörälläkin.

Coffeeshopista saa nimensä mukaisesti myös kahvia.
Dami on Euroopan pyöräilypääkaupunki.
Kanaalit ja vinksallaan olevat talot ovat kaupungin tyypilliset maamerkit.

Kaupungissa viihtyvät hyvin myös ne, jotka eivät halua hengailla coffeeshopeissa. Amsterdamissa on lukematon määrä erilaisia museoita, kuten vaikkapa kidutusmuseo, vahakabinetti, erotiikkamuseo ja Anne Frankin talo. Ravintoloita on joka lähtöön, ja niiden joukosta löytyy varmasti jokaista maailmankolkkaa edustava kattaus.

Ostosmahdollisuuksia on myöskin lukuisia aina pienistä erikoisputiikeista isoihin tavarataloihin. Itseäni viehättävät erityisesti vanhanajan leipomot, räätälit, juustokaupat ja monet muut tiettyyn alaan keskittyvät liikkeet, sillä Suomesta ne ovat pääosin kadonneet katukuvasta. Amsterdamiin kannattaa lähteä tekemään myös vintage-ostoksia.

Hintataso on Suomen luokkaa.

Lue lisää:
Savuverhon takana (Amsterdam, kesäkuu 2015)
Uusintakierroksella Damissa (joulukuu 2018)
Jälkikatsaus ja mitä maksoi 2½ kuukautta Keski-Amerikassa? (Paluumatkalla oli vuorokauden layover Damissa)

VARSOVA, PUOLA

Varsova ja oikeastaan koko Puola yllätti minut todella positiivisesti. Varsovassa suurin yllätys oli kaupungin modernius. Keskustassa päärautatieaseman liepeillä kohoaa lasisia pilvenpiirtäjiä ja modernia rakennuskantaa. Sulassa sovussa tien toiselta puolelta löytyy neuvostoaikainen massiivinen rakennus, jonka tornista pääsee katselemaan maisemia yläilmoista. Samantyylinen torni löytyy myös Riiasta. Mikään lasihelvetti Varsova ei kuitenkaan ole, vaan keskustaan on jätetty myös ihastuttavia isoja puistoja.

Uutta ja vanhaa rinta rinnan.
Rakennusten lomaan on jätetty myös luontoa.

Uuden ydinkeskustan katuja täplittää monipuoliset ostosmahdollisuudet ja ravintolat. Ydinkeskustan jälkeen tulee ”uusikaupunki”, jossa on vanhempaa rakennuskantaa. Sen jälkeen tulee vasta varsinainen ”vanhakaupunki”, joka ei nimensä mukaisesti ole aidosti vanha, vaan sotien jälkeen uudelleen rakennettu. Natsit kun tuhosivat koko Varsovan ja jättivät jälkeensä vain savuavia tiiliraunioita.

Vanhakaupunki kuitenkin näyttää vanhalta, ja se on mielestäni hyvin sympaattinen, vaikka aluetta onkin haukuttu teennäiseksi lavastekaupungiksi. Vanhassakaupungissa kannattaa käydä tutustumassa ainakin keskiaikaiseen linnoitukseen ja yhteen monista herkullisista ravintoloista. Linnoituksen aukiolla on myös kiva istuskella ja katsella ohikulkevia ihmisiä.

Varsova on suht edullinen, hintataso sijoittuu johonkin Baltian ja Keski-Euroopan välimaastoon.

Lue lisää: Vierailu Varsovassa kuuluu yleissivistykseen

Vanhakaupunki on uudelleenrakennettu sodan jälkeen.
Taustalla keskiaikaisen linnan muurit.
Puolassa ei voi olla törmäämättä pierogeihin eli täytettyihin taikinanyytteihin.


Oliko tässä mukana tuttuja kohteita? Entä mikä on sinun suosikkikaupunkisi Euroopassa?

26 kommenttia

 • Mari /Kodinvaihtaja

  Minulla ei ole erityistä suosikkikaupunkia Euroopassa, jotenkin elävimmin on jäänyt mieleen Bournemouth, jossa olin kielikurssilla 15-vuotiaana. Opin siis bailaamaan Briteissä. Britteihin, etenkin Skotlantiin haluaisin vaeltamaan. En siis jotenkin ole kaupunki-ihminen. Maana fanitan Puolaa, koen Puolassa olon kotoisaksi.

  • Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning

   Kiitos kommentista! Tuollaiset reissut on varmasti kaikin puolin ikimuistoisia 🙂 Vaellus Skotlannin usvaisissa nummimaisemissa kuulostaa houkuttelevalta. Mäkin vietän lomani mieluiten luonnossa, mutta niin vaan on Euroopassa tullut useimmiten päädyttyä kaupunkeihin. Puola oli kyllä helppo maa, paitsi liikenteen osalta, kun ruuhkat oli niin valtaisat ilta-aikaan kaupungin ulkopuolella.

 • Reissu-Jani

  Mun suosikki kaupunki Euroopassa on Praha. Olen käynyt siellä kahdeksan kertaa ja erityisesti Mala Stranan alue on suosikkini ja takana oleva Linnan alue, ja Petrinin kukkula ja Novy Svetin kadut. Turistiruuhkassa en siellä viihdy vaan hieman syrjässä väen paljoudelta ja omat suosikkikohteet ovat tosiaan hieman sivussa ja paikallisten suosimalla alueella. Toinen suosikkini on Liettuan Vilna. Saksassa on useita lempikaupunkeja – erityisesti keski-aikaiset pienet kaupungit kuten Rothenburg ob der Tauber, jossa on tullut käytyä 5-6 kertaa.

  • Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning

   Sinä oletkin sitten oikea Praha-asiantuntija! Vähän jäi itteä harmittamaan, etten jääny kuljeskelemaan sinne linnan viereiselle alueelle tarkemmin, missä on niitä punakattoisia vanhoja taloja. Mutta ehkäpä Prahaan tulee vielä joskus palattua. Euroopassa on muuten tosi upeita linnoja! Kun viime syksynä ajelin junalla Sloveniasta Itävallan ja Tsekin kautta Saksaan, näkyi metsäpeittoisten vuorten rinteillä mitä upeampia linnoja. Ihan yhtäkkiä keskellä ei mitään vaan joku massiivinen linna, näytti aika epätodelliselta.

 • Emilia/Merkintöjä maailmasta

  Hyvä vinkkilista Cilla ja mielenkiintoista informaatiota olit kirjoittanut kohteista 🙂 Mulle oli tässä monta uutta, saapi nähdä, mihin Euroopan kaupunkiin sitä tulee sitten suunnattua seuraavaksi. Näistä erityisesti Mijas, Amsterdam, Annecy ja Varsova jäivät kutkuttamaan mieltä.
  Viime reissuvuosista omina Euroopan lempparikaupunkeina ovat erityisesti jääneet mieleen Granada ja Alicante, pidän niiden tunnelmasta ja historiallisesta miljööstä 🙂

 • Pirkko / Meriharakka

  Näistä vasta Puola taitaa olla matkustussuositusten (ei karanteenia) piirissä. Ranskassa, Espanjassa, Alankomaissa ja Tsekeissä tilanne on kertaluokkaa Suomea huonompi.
  Annecya lukuunottamatta kaupungit/kylät ovat kyllä tuttuja. Lähimmäs mahdollissa matkaideoissa nyt voisi olla Puola ja siellä tällä kertaa Gdansk Krakovan ja Puolan jälkeen.

 • Tiina Johanna / Kookospalmun Alla

  Hyviä kohteita! 🙂 Jokaiseen reissun haluaisin tehdä. Tuo Annecy vaikuttaa erityisen kiinnostavalta ja Espanjan viehätyksen ymmärrän hyvin, sillä itsekin siellä asunut opintojen työharjoittelun puitteissa. Tosin asuin Valenciassa enkä Aurinkorannikolla, mutta siltikin. 🙂 Varsova harmittaa kovasti, sillä tänä kesänä sinne oli tarkoitus suunnata Guns n Rosesin konserttia katsomaan, mutta sekä konsertti että reissu peruuntui koronan vuoksi. Joka vuosi on ollut tapana käydä katsomassa kyseistä bändiä (tai ainakin Slashia) jossakin päin Eurooppaa ja tänä vuonna ajattelimme tsekata Puolan samalla, mutta nyt jäi molemmat tältä vuodelta näkemättä. No, ehkä joskus tulee mentyä Puolaan muuten vain tutustumaan. 🙂

 • Marika / Matkalla Missä Milloinkin

  Kiva listaus! Näistä kohteista olemme käyneet ainoastaan Prahassa. Me käymme harvemmin kaupunkilomilla, sillä usein matkamme ovat luontopainotteisia. Roomassa viihdyimme molemmat ja sinne mielelläni palaisin uudelleen. Puolan kevään matkamme peruuntui koronan vuoksi, ja Puolassakin pääpaino reissussamme olisi ollut Tatravuoret.

  • Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning

   Kiitos kommentista! Praha tuntuu olevan aika suosittu kohde. Ja ymmärrän hyvin tuon luontomatkailun. Kyllähän se luonto on usein paljon kiinnostavampi kuin kaupunki. Luonnossa näkee niin paljon erilaisia asioita, jotka on riippuvaisia kohdemaasta ja ympäristöstä. Kaupungit taas ei useinkaan tarjoa mitään yllättävää tai erityisen kiinnostavaa. Itellä vähän hankala välillä päästä luontokohteisiin, kun ei ole ajokorttia, eikä joka paikkaan pääse edes bussilla.
   Toivottavasti pääsette Tatravuorille jossain vaiheessa. Ajelin viime syksynä pari kertaa niiden yli bussilla, ja maisemat oli ihan uskomattoman kauniit! Ne vuoret on jotenkin tosi epätodellisen rosoiset ja valtavat.

 • Terhi

  Kaikki mukavia kaupunkeja, tosin Mijas ei ole tuttu.
  Näistä maista minun suosikkejani ovat Ranska: Nizza, Espanja: Granada, Puola: Gdansk, Tsekki: Karlovy Vary ja Alankomaat: Amsterdam

 • Sari / matkalla lähelle tai kauas

  Kiva, että listassa oli hiukan tuntemattomimpiakin kaupunkeja. Amsterdam on minulle erittäin tuttu mutta sille en vaan lämpene. Ennemmin esim Leiden vetää puoleensa. Minun yksi ehdoton lemppari on Lontoo. Siellä on niin paljon nähtävää ja koettavaa.

 • Martta / Martan matkassa

  Tällä hetkellä matkailu ei houkuta yhtään vaikka rajat avautuisi, ikävä kyllä näin se vaan on, enkä edes tiedä milloin uskallan taas unelmoida matkailusta. Tässä oli nippu kivoja kaupunkeja, näistä erityisen rakas itselleni on Annecy <3 Asuessani Geneven tuntumassa siellä tuli käytyä usein. Varsova on toivelistallani ja olin ajatellut tänä vuonna käydä siellä, mutta sitten joskus, kiinnostuin myös tuosta Mijaksesta lähinnä patikointimielessä, Aurinkorannikko ei ole suosikkini, mutta se on ainoa mihin pääse suht edullisesti ympäri vuoden, mikäli haluaa valohoitoa. Amsterdam on yksi suosikeistani ja Prahan voisin hyvin päivittää.

  • Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning

   Kiitos kommentista 🙂 Ymmärrän kyllä, ettei matkailu kiinnosta tällä hetkellä. Onhan se niin, että jos nyt lähtisi johonkin, niin matkaa varjostaisi jatkuva varuillaanolo. Itse haaveilen silti pienestä irtiotosta vielä loppuvuodelle, toki tiedostaen, ettei sekään välttämättä onnistu.
   Mutta kiva kuulla, että listalta löytyi tuttuja ja kiinnostavia kaupunkeja. Mijaksessa tosiaan on eritasoisia reittejä, ja vuorelta avautuu kauniit maisemat Välimeren ylle.

 • Paula - Viinilaakson viemää

  Nyt laitoit vaikean kysymyksen, siis että mikä on lempikaupunkini Euroopassa. Hmm… laitan tällaisen yllätyskortin kuin Reykjavik. Se on sopivan pieni ja tunnelmallinen. Se on ihan erityisistä syistä jäänyt sydämeeni. On kyllä paljon upeita kaupunkeja ja sellaisiakin, joihin haluaisin vielä palata. Suurin osa niistä on vähän pienempiä kaupunkeja. Kiva kun sinunkin listalla oli sellaisia vähemmän tunnettujakin kaupunkeja.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.