Eurooppa,  Liechtenstein

Onko Liechtensteinin minivaltio käymisen arvoinen?

Toukokuinen Alppien roadtrippimme kulki Itävallan Feldkirchistä minikokoiseen naapuriin, Liechtensteiniin. Olin lukenut etukäteen, ettei Euroopan neljänneksi pienimmässä valtiossa olisi mitään tekemistä tai näkemistä. No, tekemistä löytynee muutamaksi tunniksi, mutta parasta antia ovat ehdottomasti kauniit maisemat ja vanhat rakennukset.

Liechtensteinin ruhtinaskunta sijaitsee Sveitsin ja Itävallan välissä, ja sen pinta-ala on vain 160 neliökilometriä. Maan ajaa siis nopeasti läpi. Ruhtinaskunta on jaettu kahteen osaan, pohjoisen alavaan Unterlandiin ja Vaduzin alueen Oberlandiin. Unterlandissa on viisi kuntaa ja Oberlandissa kuusi.

Ajoimme ensin Unterlandin läpi Maurenin pieneen kylään, jossa ei vaikuttanut olevan oikein mitään nähtävää, joten jatkoimme matkaa pääkaupunki Vaduziin.

Kävimme ensitöiksemme syömässä jossain paikallisessa ravintolassa, mikä tarjoili lounasaikaan tavallista kotiruokaa. Päivän annoksena oli jauhelihapihvejä lisukkeineen. Alkuruokana oli Liechtensteinissa suosittu, saksalaista alkuperää oleva ohukaiskeitto, flädlesuppe.

Maha täynnä lähdimme kohti keskustaa, jossa ensimmäinen kohde oli mikäs muukaan kuin Vaduzin linna. Satoja vuosia vanha linna ei ole yleisölle avoinna, koska se toimii ruhtinasperheen kotina, mutta linnaa pääsee katsomaan ihan vierestä. Toisaalta korkealla kukkulalla sijaitseva linna näkyy myös kaikkialta keskustasta.

Linnareissun ohessa pysähdyimme viereiselle Mitteldorfin asuinalueelle, jossa on kauniita vanhoja rakennuksia ja hieman yllättäen myös viiniviljelmiä. Alueen tunnetuin rakennus on 1300-luvulta peräisin oleva Das Rote Haus eli punainen talo.

Seuraavaksi lähdimme alhaalla odottavaan keskustaan. Vaduz sijaitsee Reinin jokilaaksossa Alppien juurella, joten sieltä on kauniit maisemat vehreänä ympäröiville vuorille. Itse keskusta on hyvin pieni. Merkittävimmät nähtävyydet ovat Pyhän Florinin katedraali, jossa kävin pyörähtämässä ja ihailemassa ikkunoiden lasimaalauksia. Viileä kirkko toi hetken huilahduksen +33 asteen helteeseen.

Katedraalin lisäksi matkailijoita kiinnostanee museokattaus, johon kuuluu Liechtensteinin kansallismuseo, taidemuseo, postimuseo ja Schatzkammer eli valtion aarrekammio. Museoiden keskeltä löytyy Liechtensteinin turisti-info ja matkamuistomyymälä.

Museoiden liepeillä pitää majaansa myös ruthinaskunnan parlamentti, Landtag, jonka arkkitehtuurista tuli jollain tapaa mieleen skandinaavinen rakentaminen. Keskustasta löytyy myös eksentristä urbaania taidetta, kuten pieniä veistoksia ja yhteiskuntaa herätteleviä taidemuotoisia kannanottoja.

Katukuvaa värittää myös pankit, kahvilat ja putiikit, mutta ihmisiä oli liikenteessä vain kourallinen. Törmäsin samaan huomioon jossain toisessa blogipostauksessa. Koko valtio tuntui melko autiolta ja hyvin rauhalliselta.

Liechtenstein ei ole mikään perinteinen turistikohde, ja maan tärkeimmät tulonlähteet ovatkin maatalous, teollisuus ja finanssisektori. Moni asukas käy töissä Sveitsin ja Itävallan puolella.

Koska pääkaupungin nähtävyydet oli nopeasti käyty läpi, ajelimme vielä etelään, missä kävimme katsastamassa maan toisen tunnetun linnan, Balzersissa sijaitsevan Burg Gutenbergin. Gutenbergin linna toimii nykyään museona ja on näin ollen avoinna yleisölle. Liechtensteinista löytyy yhteensä viisi linnaa.

Mutta sitten otsikon kysymykseen – oliko visiitti Liechtensteinissa käymisen arvoinen? Sanoisin, että oli ja ei. En usko, että lähtisin maahan ihan varta vasten reissaamaan, mutta koska olimme autolla liikenteessä, suunnittelimme reitin niin, että tämä minivaltio osui sopivasti kohdalle.

Tämä on ilmeisesti monen muunkin reissaajan toimintatapa. En nimittäin ole kuullut, että kukaan lähtisi pelkästään Liechtensteinin takia lomalle. Valtion pieni koko ei kuitenkaan liene syynä, koska itse viihdyin esimerkiksi vielä pienemmässä Monacossa ihan hyvin.

Toisaalta Liechtensteinista jäi vielä kaakkoiskolkka tutkimatta, missä olisi sijainnut esimerkiksi Malbunin laskettelukeskus ja vaellusreittejä. Ehkäpä ulkoilma-aktiviteetit voisivat toimia houkutuslintuna, mikäli maata halutaan markkinoida turisteille.

Minulla on bucket listillä käydä kaikissa Euroopan maissa, ja harrastan myös jonkin verran maabongausta, joten totta kai Liechtenstein oli ihan jo siksikin napattava listalle, kun hoodeilla kerran liikuttiin.

Valtio on myös sikäli erikoinen poikkeus Euroopassa, ettei sieltä löydy Google Mapsin katunäkymää ollenkaan. Maata tai reittiä ei siis voi tutkia etukäteen sen tarkemmin, vaan maisemat on lähdettävä itse katsomaan!

21 kommenttia

 • Mari / Kodinvsihtaja

  Erikoista, ei google mapsiä, miksi? No mä olen tylsä matkailija, nautin kauniista rakennuksista ja luonnosta, että varmasti ihan tykkäisin. Ehkä voisi vaellusreissua suunnitella.

 • Stacy Siivonen

  Minä en harrasta maabongausta, mutta koska maailmaa riittää nähtäväksi, pitäisi aina käydä uudessa maassa sen sijaan että jatkuvasti hakeutuu niihin vanhoihin, joista kyllä olen lähes poikkeuksetta tykännyt. Euroopassa minulla on vielä huomattavia puutteita maiden joukossa, mutta kun olen anarkisti, valtiot eivät merkitse minulle mitään. Ehkä sen näkee juuri tuollaisessa kääpiövaltiossa parhaiten, ei ole oikein omaa valtiollista juttua. Luontohan on tietysti mukava aina, mutta eipä se muutu rajan toisella puolella yhtään toisenlaiseksi. Enpä arvannutkaan, että noin lähellä lumisia huippuja olisi niin tukahduttavan kuuma!

  • Cilla Maria Travel

   Mielenkiintoista kuulla aina muiden ihmisten mieltymyksistä ja motiiveista käydä eri maissa. Ja se on totta, että rajat on vain ihmisen keinotekoisia viritelmiä, eikä luontoa tosiaan kiinnosta, minkä maan alueella ollaan.

   Ja mitä lämpötilaan tulee, taisi tuo ollakin joku poikkeus. Jo huhti-toukuussa, kun pyörimme pari kertaa Alppimaissa ja Italiassa, oli todella kuuma. Kesää kohdenhan lämpötilat nousivat Italiassakin yli neljäänkymmeneen.

 • Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra

  Minullakin on aikomuksena käydä kaikki Euroopan valtiot läpi, ja parikymmentä niistä on jo ruksattu. Liechtensteinissa en ole vielä käynyt, joten se on edelleen bucket listassa. Itsekin varmaan suunnittelen niin, että ajamme sieltä läpi jonakin Euroopan road tripin aikana. Olen silti kiinnostunut nähdä sen valtion vaikka se ei olisi nyt mikään järisyttävä kokemus.

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Me ihailtiin Pyhän Florinin katedraalia vain ulkoapäin, jotenkaan ei silloin tullut mieleen, että tietysti sitä olisi voinut käydä sisälläkin, kuten usein teemme. Liechtensteinin osalta meillä oli pitklti sama, se oli ”matkan varrella”, mutta patikoinnin puolesta siellä tosiaan riittäisi puuhaa jokusiksi päiviksi.

 • ls

  ”Onko Liechtenstein käymisen arvoinen” on vähän samalainen kysymys, kuin onko jokin alppikylä käymisen arvoinen: on, jos tykkää alppikylistä. Se, että tuo ”alppikylä” nyt sattuu olemaan itsenäinen valtio, ei muuta asiaa paljoakaan, mitä nyt sillä on omat postimerkit ja muuta pientä kivaa.

  • Cilla Maria Travel

   Subjektiivisia kokemuksiahan nämä reissukertomukset aina on. Tuskin maailmassa on yhtään paikkaa, joka miellyttäisi tai inhottaisi kaikkia vierailijoita. Postauksen ideana oli esitellä pintaraapaisu Liechtensteinin nähtävyyksistä, ja ottaa kantaa siihen, oliko maassa mitään nähtävää. Monet siellä käyneet kun sanovat, ettei maassa ole *mitään* – ei minusta pitänyt paikkaansa. Tosin ei tuo nyt mikään maailman kiinnostavinkaan kohde ollut.

 • EVELIINA / REISSUKUUME

  Täällä myös haaveillaan Euroopan valloituksesta, mutta vielä on monen monta maata vierailematta 😀 Ehkei Liechtenstein ole siellä kärkipäässä, mutta juuri jonkun roadtripin tms. yhteydessä sielläkin tulisi varmasti käytyä 🙂 Maisemat ovat kyllä kohdallaan!

 • Eila / Metkaamatkustelua

  Minä myös tunnustaudun maabongariksi ja varsinkin kaikki Euroopan maat olisi mukavaa saada bongatuksi. Vain kolme Kaukasuksen valtiota puuttuu. Liechtensteinissa kävimme tyttäreni kanssa jo vuonna 2009, kun olimme ensin olleet kannustamassa suomalaisia agilityn maailmanmestaruuskilpailuissa Dornbirnissä Itävallassa. Lähdimme sieltä junalla ja bussilla Vaduziin, jossa osallistuimme minijunalla tehtyyn kaupunkikierrokseen. Hämmästyimme, kun kuljettaja laittoi kovaäänisistä kuulumaan selostuskieleksi suomen kielen englannin lisäksi. Hienoissa kuvissasi näkyi tuttuja paikkoja. Yhden yön vietimme Triesenbergin kylässä ja jatkoimme sen jälkeen bussilla ja junalla Zürichiin ja sieltä lentäen kotiin.

 • Terhi

  Se onko jossain maassa mielenkiintoista nähtävää ja viihtyykö yleensä kyseisessä maassa, riippuu paljon seurasta, oppaasta, säästä ja fiiliksistä. Jokaisesta maasta löytyy jotain mielenkiintoista, niin kuin myös jokaisesta alppikylästä. Itse muistan Liechtensteinista lähinnä kirkon ja niityillä laiduntavat lehmät. Tämä oli jo 80-luvun road tripillä joten paljon on ehkä muuttunut ja maa päivitystä paitsi.
  Olen tällainen semi maabongari, Euroopan maat ovat kasassa ja Euroopan pääkaupunkeja työstän, tuo iso K tuli ikävästi väliin ja into meni samalla, ehkäpä se innostus vielä palailee.

 • Pirkko / Meriharakka

  Itselleni Liechtensteinista on juurikin jäänyt mieleen monipuolinen kattaus modernia taidetta – ja Vaduzin ravintolat. Liechtensteiniin pääsee myös helpohkosti junalla Zürichistä (tai juna + bussi) – matkalla bonuksena upeat maisemat pääosan matkaa!

 • Ne Tammelat

  Mielenkiintoinen yksityiskohta tuo, ettei Google Mapsista löydy katuja. Mekin kävimme road tripillämme poimimassa Liechtensteinin käytyjen maiden listalle, mutta emme ehtineet sitä ihan noin perusteellisesti koluta läpi.

 • Elina / elinanmatkalaukussa

  Kiitos pikamatkasta Liechtensteiniin 🙂 Pitääpä pitää tämä paikka mielessä, jos joskus tuolla päin tulee pyörittyä. Kauniilta paikaltsa näyttää, nuo vuoret ja linnat sykähdyttää aina. Varmasti löytyisi paljon patikoitavaa 🙂

 • Sanna I Seven Seas

  Täältä myös kiitokset pikavierailusta Liechtensteiniin! Ei tosiaankaan tulisi mieleen varta vasten tuonne lähteä lomalle, mutta kyllä itsekin kävisin ja tutustuisin paikkaan, jos se olisi matkan varrella tai lähellä edes. Ja hyvä nosto tuo, että valtion koko ei aina tarkoita etteikö voisi olla mielenkiintoinen ja vertaus Monacoon. 😉

 • INDIVUE

  Kyllä tämän jutun perusteella Liechtenstainissa kannattaa käydä, ja on se omallakin listalla, tosin listan loppupäässä. Yllätys oli, ettei Googlenäkymää sinne ole, ja hyvä juttu tiedostaa tämä. Kiitos, kun jaoit.

 • Jari Kiiskinen

  Hyvä ja asiallinen juttu Liechtensteinista, hyvin samantyyliset kokemukset. Kaikkialla kannattaa kerran käydä, tuollakin jos niillä nurkilla liikkuu. Kuten sanottua, parasta antia hienot maisemat, nekin tosin naapurivaltioiden puolella. Mutta maan nimi on hieno, sitä ei käy kieltäminen!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.