Eurooppa,  Suomi

Issikkavaelluksella Aurinkolaukan ratsuilla

Hotelli Punkaharjulla vietetyn ajan jälkeen lähdimme takaisin luontoon, mutta otimme tällä kertaa suunnaksi Aurinkolaukan harjutallin, jossa hevoset laiduntavat kesäisin. Talvella talli palvelee vajaan 20 kilometrin päässä Hiukkajoella.

Harjutalli sijaitsee pienen matkan päässä hotellilta, ja siellä meitä jo odottikin hevosnaiset Soile Lötjönen ja Leena Paaskoski. Paikalla oli lisäksi muutaman cosplay-hahmon ryhmä, sillä Aurinkolaukka järjestää perinteisen ratsutoiminnan lisäksi teemaleirejä ja tapahtumia.

Ulkona odottelivat myös illan ratsumme, joista minulle valikoitui kaunis ja rauhallinen Odin. Kaikki muut olivat kokeneita ratsastajia ja minullakin hatara kokemus issikoista, mutta kävimme silti tallin pihassa läpi perusteet, miten Aurinkolaukan hevoset ovat tottuneet tottelemaan ohjeita jne. Sen jälkeen suuntasimme neliratsukkona Punkaharjun metsiin ja ihailimme puhdasta rehevää loppukesän luontoa.

Soile on tallin emäntä ja hevoslauman johtaja.

Aurinkolaukan islanninhevoset ovat hyvin rauhallisia ja hyväkäytöksisiä. Hevoset sopivat hyvin myös sellaisille, joilla ei ole minkäänlaista kokemusta ratsastuksesta. Ohjaajat pyrkivät pitämään huolen siitä, että kaikilla on turvallista ja mukavaa hevosen selässä, ja myös siitä, että ratsastaja istuu oikein, jottei hevoselle aiheudu turhaa kuormitusta.

Koin pieniä bonus ilonhetkiä siitä, kun sain Odinin tölttäämään hetken aikaa. Pari vuotta sitten issikkavaelluksella silloinen hevoseni meni vain ravia ja köröttelin pomppien ratsun selässä.

Aurinkolaukka on toiminut pioneerinä aivan erityisen luontohankkeen saralla, sillä se oli ensimmäinen talli, joka sai Metsähallitukselta luvan tuoda hevoset luonnonsuojelualueelle. Kesä- ja syyskuukausina hevoset saavat vaeltaa läpi luonnonsuojelumaaston, toki luontoa kunnioittaen.

Vaellukset kulkevat tiettyjä polkuja pitkin, ja hevoset on jopa opetettu tekemään tarpeensa vain tietyille alueille. Kävimme leppoisien hevosten kanssa myös hotellin terassilla katsomassa maisemia mäen laelta.

Toinen ohjaajamme, Leena on hevoshommien lisäksi tutkinut paljon Punkaharjun historiaa ja muun muassa kirjoittanut Keisarinnan huvilan huoneiden esittelytaulut.

Parituntinen issikkavaelluksemme mutkitteli osittain historiankertomuksen maisemissa, ja pysähdyimme välillä kuuntelemaan asiantuntevaa opastusta alueen menneisyydestä. Olin vaelluksen päätteeksi aivan mykistynyt kaikesta tiedosta, jota saimme Leenalta kuulla.

Kiitos kivasta metsävaelluksesta Òðinn frá Ægissiðu II <3

Hotellin ja Aurinkolaukan lisäksi ympäristö kätkee sisälleen mitä mielenkiintoisimpia tarinoita entisaikojen ihmiskohtaloista ja elämäntavoista. Alueelta löytyy esimerkiksi sodassa palvelleiden veteraanien ja lottien hoivakoti, jolla on alueen muiden rakennusten tavoin pitkä historia. Kirkkaan Pihlajaveden rannassa taas pitää majaansa Inkeritalo ja sen vohvelikahvila.

Hoitokoti Finlandia.

Punkaharjulla on paljon muutakin nähtävää, kuten esimerkiksi metsämuseo Lusto, missä emme ehtineet tällä kertaa käydä. Vaikka Saimaan aluetta kehutaan usein, ansaitsee Punkaharju mielestäni erityismaininnan. Maisema on hyvin uljas ja luonto jotenkin epätodellisen vehreää johtuen alueen monipuolisista metsätyypeistä, joista itselleni rakkain on ehkäpä tuo rehevä lehtometsä sananjalkoineen.


Postaus on toteutettu yhteistyössä harjutalli Aurinkolaukan kanssa. Kiitos yhteistyöideasta ja tapaamisten järjestämisestä kuuluu ystävälleni Jenni Mustoselle, joka toimii islanninhevoskouluttajana myös Aurinkolaukalla. Osallistuminen Hotelli Punkaharjun sieniretkelle ja lounaalle sekä issikkavaellukselle saatu yhteistyön merkeissä. Suurkiitokset päivästä Jennin lisäksi Saimille, Samille, Soilelle, Leenalle ja kaikille muille mukana olleille!

Lue lisää nettisivuilta ja ota seurantaan somessa:

Hotelli Punkaharju | IG @hotellipunkaharju | FB Hotelli Punkaharju
Sami Tallberg | IG @samitallberg
Aurinkolaukka | IG @aurinkolaukka | FB Vaellustalli Aurinkolaukka
– Issikkavalmennukset: IG @jennikirsimaria

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.