Aasia,  Jordania

Hämmästyttävä Petran kalliokaupunki Jordaniassa

Jatketaanpa vihdoin tammikuisen Jordanian reissun postauksia. Kävimme siis välissä Israelissa ja Palestiinassa, josta palasimme takaisin Jordaniaan vieraillaksemme maan pääkohteissa eli Petrassa ja Wadi Rumissa. Olimme ostaneet etukäteen Jordan Passit, jotka sisältää sekä Jordanian viisumin että sisäänpääsyn Petran muinaiseen kalliokaupunkiin.

500 eaa. rakennettu Petra kuuluu maailman seitsemään uuteen ihmeeseen, eikä suotta. Muinaisten nabatealaisten rakentama kaupunki on esimerkki menneen ajan ällistyttävästä osaamisesta. Tuohon aikaan kun ei mitään apuvälineitä esimerkiksi arkkitehtuurin suunnitteluun ollut. Rakennusten tyyli on yhdistelmä hellenististä ja mesopotamialaista arkkitehtuuria.

Aneisho-hauta.

Arabipaimentolaisten rakentama Petra oli kukoistuskaudellaan vehreä keidas, jossa viljeltiin hedelmiä ja viiniä. Petra oli tärkeä kauppapaikka Silkkitien varrella, ja kaupankäynnin myötä se sai vaikutteita muun muassa Egyptistä ja Intiasta.

Ennen nabatealaisia Petrassa on ollut asutusta jo 6500-7000 eaa. Nabatealaiset saivat Petran kuitenkin kukoistamaan luomalla sinne taidokkaan kastelujärjestelmän, jota pitkin kaupunkiin virtasi jopa 40 miljoonaa litraa vettä päivässä. Roomalaiset valloittivat Petran 100-luvun alussa, ja he toivat mukanaan vieläkin edistyneempää teknologiaa, kuten lattialämmityksen.

Kaupunki autioitui 600-luvulla maanjäristysten, arabiheimojen sotien sekä kauppareittien muuttumisen myötä. Luolissa on kuitenkin ollut asutusta senkin jälkeen. Esimerkiksi beduiinit asuivat niissä vielä nelisenkymmentä vuotta sitten.

Vierailu Petran kohteissa

Petran tunnetuin kohde on Aarrekammiona tunnettu Al Khazneh, mutta alue levittyy paljon laajemmalle ja siellä on lukuisia muitakin näkemisen arvoisia spotteja.

Vierailu alkaa Wadi Musan kaupungissa sijaitsevasta Petra Visitor Centeristä, josta matkaa alkuosan tietä ja sitä seuraavaa Al Siq -kanjonia pitkin Aarrekammiolle on kaksi kilometriä. Kanjoni on kaunis näky aaltoilevine seinineen, joissa näkyy vanhojen akveduktien jäänteitä.

Siq on aamun tunteina viileä, joten se kannattaa ottaa huomioon pukeutumisessa.

Al Siq -kanjoni.

Aarrekammio tulee eteen yllättäen, eikä sen edustalla onneksi ole kuin muutama ihminen. On vaikea ymmärtää, miten noin koristeellinen ja valtava mestariteos on saatu louhittua kallioon. Al Khazneh vetää helposti vertoja antiikin aikojen temppeleille.

Aarrekammiota pääsisi ihastelemaan myös vastapäisen kallion laelta, mutta emme halua lähteä kiipeämään sinne, sillä pääkohteemme on reitin toisessa päässä odottava Ad Deir -luostari, jonne olisi hyvä ehtiä ennen keskipäivän porotusta ja turistilaumoja.

Turisteille yritetään kaupata hevos-, aasi- ja kamelikyytejä. Nämä on syytä jättää väliin, sillä eläimiä kohdellaan todella huonosti. Monet niistä on kiinni lyhyissä naruissa, joten liikkumavaraa on tuskastuttavan vähän.

Al Khazneh eli ”Aarrekammio”.

Matka jatkuu kohti Petran keskustaa. Olimme lukeneet etukäteen kauhukertomuksia Petrasta, kuinka siellä ei saa olla hetkeäkään rauhassa aggressiivisten myyjien roikkuessa kannoilla. Tammikuussa suurin osa krääsän myyjistä on onneksi vielä poissa, joten kulku on rauhallista.

Aarrekammion jälkeen vasemmalla eteen tulee muinaisen teatterin jäänteet. Teatteri on rakennettu ilmeisesti jo ennen roomalaisten aikaa. Teatterin läheltä lähtee portaat laakson yläpuolelle, mistä löytyy runsaasti vielä osittain tutkimattomia arkeologisia kohteita.

Petran teatteri.

Reitin varrella on lisäksi useita tuntemattomampia temppeleitä, uhripaikkoja, obeliskeja ja muuta nähtävää, joiden tutkimiseen menisi varmasti useampi päivä. Matkalla kannattaa pysähtyä ihailemaan myös kivipintojen yksityiskohtia.

Teatterin jälkeen oikealla puolella kohoaa fasadikatu, jonka varrella on lisää kallioon hakattuja julkisivuja. Nämä ovat toimittaneet muun muassa kuninkaallisten hautojen virkaa. Ylös haudoille pääsee kiipeämään pääreitistä erkanevaa polkua pitkin. Ylhäältä löytyy myös vanha kirkko mosaiikkilattioineen.

Fasadikadulta löytyy isoja hautakammioita, kuten tämä Uurnahauta.

Keskustan liepeillä on muutamia kojumyyjiä, joilta ostamme lisää vettä. Alueella on myös vessat.

Poikkeamme vielä suurella temppelillä ja kuljemme pylväikkökadun läpi. Kaivausten perusteella suuri temppeli on rakennettu joskus ensimmäisellä vuosisadalla. Sieltä on löytynyt muun muassa kreikkalaisten jumalten rintakuvia.

Pylväskadun päässä on Qasr Al-Bint -temppeli, joka on todennäköisesti ollut jonkinlainen hallintorakennus.

Suuren temppelin jäänteet.

Taustalla Qasr Al-Bintin temppeli.

Jatkamme matkaa kohti luostarin portaita, joka on reitin haastavin osuus. Kauppiaat yrittävät jälleen kerran tuputtaa aasikyytejä. Kova tienpohja muuttuu upottavaksi hiekaksi, kunnes kiveen hakattu portaikko alkaa.

Luostarin suunnilleen 900 porrasta kohoavat mutkitellen ylös kallion huipulle. Todellisesta porrasmäärästä ei ole tarkkaa tietoa, mutta laakson pohjalta ylös luostarille on matkaa 1,35 km. Kiipeäminen kestää noin 45 minuuttia. Välillä on pakko pysähtyä juomaan vettä ja hengähtämään sekä katselemaan maisemia ja ihailemaan kissoja 🙂

Osa portaista on todella liukkaita, sileitä ja pieniä, joten niissä saa katsoa jatkuvasti jalkoihinsa. Portaiden varrella on runsaasti matkamuistokrääsän myyjiä ja muutama kahvila. Myyjät eivät onneksi ole aggressiivisia.

Portaat Ad-Deir-luostarille.

Osa portaista on kulunut sileäksi liukumäeksi.

Vihdoin portaat loppuvat ja olemme perillä. Luostarin julkisivu on lähes yhtä hieno kuin Aarrekammio. Ylhäällä on useampia kylttejä, joista jokainen kertoo niiden johdattelevan juuri sille parhaalle näköalapaikalle. Minulle alkaa näköalat jo riittää, mutta veli käy kiipeämässä vielä korkeimmalle näköalapaikalle. Maisemat eivät kuulemma olleet sen hienommat.

Ad-Deir luostari on toiseksi vierailluin kohde Aarrekammion jälkeen. Aamupäivällä porukkaa ei vielä liiemmin ollut.

Kierrämme turistisimman ravintolakeskittymän taakse ja löydämme rauhallisen paikan kallion seinustalta, johon jäämme istumaan ja syömään eväitä. Aivot prosessoivat vielä informaatiota siitä, että olemme todella legendaarisessa Petrassa. Päällimmäisenä on tyytyväisyys, että päätimme kiivetä luostarille, vaikka portaat olivatkin raskas etappi auringonpaahteessa.

Noin tunnin jälkeen lähdemme kapuamaan alas laaksoon. Paluumatka portaiden alkuun kestää puolisen tuntia. Keskipäivän kääntyessä iltapäivän puolelle aurinko paahtaa täydellä teholla, ja vastaan tulevat ihmiset puuskuttavat naama punaisena. Vastaan tulee myös pieniä aaseja, jotka kantavat ylipainoisia turisteja. Surkea näky saa säälimään eläimiä.

Reitille kannattaa lähteä ennen puoltapäivää, jolloin myös tilaa on enemmän. Alas mentäessä ihmisiä joutuu väistelemään koko ajan.

Kuljemme samaa reittiä lähtöpisteeseen. Iltapäivällä Aarrekammion edustalla on reilusti porukkaa . Olimme onneksi saapuneet Petraan jo aamulla, jolloin saimme esimerkiksi kulkea Al Siq -osuuden kahdestaan. Nyt kanjoni on täynnä turistilaumoja eikä hiljaisuudesta ole tietoakaan. Saavu Petraan siis hyvissä ajoin.

Iltapäivällä turisteja on huomattavasti enemmän – ja me olimme kuitenkin vain off-seasonin aikaan.

Muutama vinkki Petran vierailuun:

 • Suosi off-seasonia (etenkin vuoden alku), niin saat olla rauhassa myyjiltä.
 • Valttääksesi turistimassat, ole Siqissä viimeistään klo 9 aamulla, mielellään aikaisemmin.
 • Älä tue millään tavalla eläinten hyväksikäyttöä. Aaseja ja kameleita kohdellaan todella huonosti.
 • Osa etenkin alussa olevista hevoskyydin tarjoajista on huijareita ja kiskovat järjettömiä hintoja.
 • ”The ancient coins” on toinen turistihuijaus. Myytävät kolikot eivät oikeasti ole mitään muinaislöytöjä.
 • Pääreitti on 5,66 km pitkä (GPS tracker oli päällä), joten menopaluulle kertyy matkaa reilu 11 km.
 • Kulku on tasaista ja helppoa, ainoastaan luostarireitti (1,35 km per suunta) on haastavampi.
 • Petran pääkohteet on mahdollista nähdä yhdessä päivässä, vaikka netissä muuta väitetäänkin. Meillä aikaa kului 6-7 tuntia taukoineen.
 • Ota mukaan vettä, snäksejä, huivi tai hattu, pitkähihainen, aurinkorasvaa ja aurinkolasit. Aamulla on viileää, mutta päivät on talvellakin lämpimiä.
 • Jos kiipeät luostarille, varustaudu hyvillä kengillä.
 • Dronen vieminen Petraan on kielletty.
 • Petrassa on myös ”takaportti”, jonka sisäänkäynti johtaa suoraan luostarin puoleiseen päätyyn. Jos käytät takaporttia, tarkista, että se on auki ja hae lippu etukäteen Visitor Centeristä.

Myös pääsylipun takana lukevissa ohjeissa kehotetaan välttämään hevos- ja aasikyytejä sekä sivureissuja vaarallisille näköalapaikoille, joita laittomat oppaat yrittävät kaupata alueen sisällä. Eläinten kaltoikohtelusta pyydetään ilmoittamaan Visitor Centeriin. Lipussa lukee myös, että alueelta ei saa kerätä mukaan kiviä, vanhoja ruukun palasia tai mitään muutakaan.

Oletko käynyt Petrassa? Jätä alle kommenttia.

19 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Petrasta on aina mukava lukea, paikka kiinnostaa kovasti. Jotenkin tuntuu, että paikkaa on hieman hankala hahmottaa vain kuvien perusteella. Pitäisi itse päästä käymään ja näkemään paikka. Tuo oli hyvä vinkki, että ainakin pääkohteet pytyy näkemään yhdessäkin päivässä. Olin ajatellut, että aikaa olisi hyvä varata vähintään kaksi tai jopa kolmekin päivää.

  • Cilla Maria Travel

   Minustakin se hahmottaminen oli vaikeaa etukäteen, vaikka kartan olinkin nähnyt. Livenä kohde on kuitenkin helppo, etenkin jos pysyy pääreitillä. Toki aikaa sinne saa kulumaan, jos haluaa tutkia jokaisen polun ja pienen kohteen, mutta meille riitti nuo päänähtävyydet.

 • Mari

  Petra on nähty vain kuvissa. Hienot kuvat sinullakin. Näissä paikoissa sitä aina tuntee oman pienuutensa ja myös sen, miten pitkä historia ihmisillä ja sivilisaatioilla on. Hienon kohteen varjopuolia aina ovat sitten suuret turistilaumat ja nämä epäinhimilliset eläinten kohtelut tai krääsän myyjät.

  • Cilla Maria Travel

   Niin se on, että etenkin historialliset kohteet laittaa miettimään ajan kulumista ja ihmiskunnan saavutuksia. Nuo turismin varjopuolet ovat ikävä seikka, joita ei varmaan koskaan saada kitkettyä pois muuten kuin tietoisuutta lisäämällä ja kiinnittämällä huomiota vastuulisiin matkailupalveluihin, jotka ovat monessa maassa vielä tuntematon käsite.

 • Sari/ matkalla lähelle tai kauas

  Ei ihme, että ä Petra on yksi ihmeistä!
  Se vaan on. Hyvin perinpohjaisesti alueesta kerroit. Me emme käyneet tuolla ylhäällä. Kapuaminen ihmismassan joukossa ei olisi ollut kivaa. Onneksi ehditte ennen suurien massojen tulos paikalle. Jopa jo itse kanjonin on ennen hautoja todella vaikuttava.

 • Pirkko / Meriharakka

  Tuo off-season on tietysti hyvä vinkki, mutta kannattaa silloin myös muistaa sääriskit. Me kävimme maaliskuussa ja sattui niin, että yöllä oli satanut vähän lunta ja Petra olikin sitten suljettuna aamupäivän sen aikaa, että lumi suli. Paikka suljetaan herkästi myös vesisateiden takia, sillä noissa solissa vesi voi nousta ja virrata sellaisella nopeudella, että siellä on ihmisiä kuollutkin. Onneksi olimme varautuneet olemaan Petrassa myös yötä, joten ei hätää. Ja kyllä me ensimmäisen kerran sitten pääsimmekin Petraan jo iltapäivällä ja sitten toistamiseen seuraavana aamuna.

  • Cilla Maria Travel

   Se on totta, että talvella voi olla erikoisiakin sääoloja. Pari viikkoa ennen meidän reissua Petrassa oli tulvinut, mutta meidän aikaan kaikkialla oli jo rutikuivaa. Kävijäohjeistuksessa mainitaan, ettei pieniin soliin kannata lähteä kuljeskelemaan, koska niissä tosiaan on tulvan riski.

 • Merja / Merjan matkassa

  Petra on upea kohde! Me teimme sinne päiväretken Aqabasta. Reissussa olimme huhtikuussa ja siellä oli silloin aika ruuhkaista (tämä oli ennen koronaa).

 • Paula - Gone with the Gastons

  Jordaniassa haluaisin päästä käymään uudelleen ja kiertämään enemmänkin. Olen ollut vain päiväretkellä Petrassa Israelin puolelta. Petra on kyllä ihan uskomaton paikka ja kaunis. Mutta jotenkin siellä ihan tuntee siirtyvänsä ajassa taaksepäin. Mielellään kävisin siellä uudelleenkin ja olisi kiva kokea myös iltavalaistuksessa oleva Petra kynttilöineen.

 • Eveliina / Reissukuume

  Petra vaikuttaa kyllä postausten ja kuvien perusteella todella mielenkiintoiselta paikalta! Ja myös sellaiselta ”tämä on pakko kokea itse” -kohteelta!

 • Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra

  Petra kiinnostaa minut historiallisena kohteena ja olen lukenut siitä tosi paljon. Muinaisaikojen rakentajien osaamista todellakin ei voi kun ihmetellä: ilman mitään rakennustekniikkaa ja alkeellisilla apuvälineillä oli pystytetty näin valtavia rakennelmia. Myös koristelu on ollut varsin vaikuttavaa.

  Minä olen käynyt ihmettelemässä muinaista rakennustekniikka myös tällä Maltalla.Monien vuosituhansien arkkitehtuuristen monumenttien lisäksi täällä on perustettu myös erillinen museo ja infokeskus, jossa kerrotaan muinaisesta rakennustekniikasta ja erilaisista rakennustyypeissä.

  • Cilla Maria Travel

   Onkohan jotain dokumenttia, mistä näkee miten nuo temppelit on louhittu kallioon. Monesta historiallisesta kohteesta oon nähnyt dokumentin, mutta Petrasta ei nyt tule mieleen vastaavaa.

 • Sanna I Seven Seas

  En ole käynyt Petrassa, mutta haluaisin kovasti! On kyllä ällistyttävää miten tuo kaupunki on rakennettu ja kiviä louhittu noin upeiksi. Mulla menisi vaan päivä tuolla ihmetellessä tätä kaikkea, tai useampikin… Hyvät vinkit ja onpa kiva, että Visitor Center toimii myös noin vastuullisesti.

  • Cilla Maria Travel

   Etenkin Al-Khazneh ja luostari on kyllä todella vaikuttavia ja kauniita! Ja niimpä, yllätyin siitä, että eläinten kohteluun on otettu kantaa mm. pääsylipun ohjeissa.

 • Sanna I Seven Seas

  Tulikohan minun aiempi kommentti perille..? Mutta piti vain sanoa, että en ole käynyt Petrassa, mutta haluaisin kovasti! On aivan uskomatonta miten upeita kivirakennuksia he on aikoinaan rakentaneet.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.