Eurooppa,  Italia

Pohjois-Italian kierros: Pintaraapaisu Milanosta

Genovasta matka jatkui takaisin Milanoon, jossa olimme aiemmin vain pyörähtäneet nopeasti menomatkalla Nizzaan. Nyt päätimme jäädä Milanoon yöksi ja tutkailla pintapuolisesti kaupungin tarjontaa. Suurempia odotuksia ei ollut, mutta halusimme nähdä tietenkin maailmankuulun katedraalin.

Olimme Milanossa pääsiäisen aikaan, joten Piazza del Duomo -aukio oli pullollaan ihmisiä. Näin ollen myös Duomoon oli melkoiset jonot, emmekä lähteneet jonottamaan. Kirkko oli ulkoapäinkin ihan hieno etenkin myöhemmin iltavalaistuksessa.

Itselläni on yleensä se periaate, että en maksa suuria summia kirkkojen sisäänpääsystä. Etenkin katolisella kirkolla on niin paljon rahaa, etten halua rahoittaa kyseistä instituutiota yhtään enempää. Mielestäni uskonnollisten paikkojen kuuluu olla kaikille avoimia.

Duomolta suuntasimme Milanon olohuoneeksi kutsuttuun prameaan Galleria Vittorio Emanuele II -ostoskeskukseen, joka sijaitsee aivan katedraalin vieressä. 1800-luvulta peräisin oleva holvikaarien ja marmorilattioiden komeudessa kylpevä ostoskeskus pitää sisällään pääasiassa luksusputiikkeja. Lasikattojen alta voikin löytää esimerkiksi Guccin, Versacen ja Armanin liikkeet.

Lisäksi ostarilta löytyy ravintoloita ja kahviloita, ja löytyipä joukosta pääsiäisen kunniaksi luksustason suklaamunia myyvä liikekin. Yllättäen myös McDonald’s on saanut jalansijaa luksusliikkeiden katveesta. Tosin Mäkkäri joutui tekemään muutoksia ulkoasuunsa, koska Galleriassa sijaitsevien liikkeiden logojen täytyy olla värimaailmaltaan musta-kultaiset.

Ostoskeskuksen läpi kuljettaessa saavutaan toiselle aukiolle, Piazza della Scalalle, jolta löytyy toinen maailmankuulu rakennus, Milanon oopperatalo La Scala. Rakennus oli melko vaatimaton ulkoapäin. Sisältä se olisi ollut hienompi ja muistuttaa enemmän tunnettua samannimistä jäätelöä, mutta oopperatalo piti visusti ovensa kiinni.

Della Scalan aukiolta löytyi myös Leonardo da Vincin patsas. Muun muassa Mona Lisan ja Vitruviuksen miehen taiteilleen renessanssiajan yleisneron ehkä kuuluisimman maalauksen, Pyhän ehtoollisen olisi voinut nähdä Milanossa, mutta pääsiäisen takia taulu pysyi oopperatalon tavoin lukkojen takana.

Erikoista, että merkittävät turistinähtävyydet olivat kiinni juuri siihen aikaan, kun kaupungissa olisi ollut yltiöpäinen määrä maksavia asiakkaita.

Myös Guccin liike oli suljettu, joten tyydyin katselemaan kaihoisasti valkeita sneakereitä vain kaukaa lasiovien takaa. En hirveämmin välitä muodista, mutta Guccin tuotteisiin minulla on jokin eriskummallinen kiinnostus, ja olenkin ostellut ylihintaisia asusteita silloin tällöin. Guccin vaatteet itsessään on suht rumia paitoja lukuunottamatta 😀

Pyörimme aikamme keskustassa ja kävimme jossain kebabpaikassa. Illan pimetessä hyppäsimme raitiovaunuun ja ajoimme takaisin majapaikkaan, joka sijaitsi kivenheiton päässä Milanon kuuluisasta kanavajärjestelmästä, Naviglista.

Majoitus oli kävelymatkan päässä myös Milanon yhdestä juna-asemista, Porta Genovasta. Naviglin aluetta pidetään yleisesti ottaen hipsterien ja muiden aallonharjalla kulkevien trenditietoisten ihmisten ajanviettopaikkana.

CasaBASE oli ihan ok majoitus, ja meidän onneksemme pääsiäinen vaikutti sen trendikkyyteen sen verran, ettei paikan päällä olleella esiintymislavalla ollut mitään toimintaa, joten saimme nukuttua hyvät yöunet.

Seuraavana päivänä otimme suunnaksi kaupungin pohjoislaidan, missä sijaitsee Milanon hi-tech business district, Porta Nuova. Alueella on futuristista rakennuskantaa ja suuret puistoalueet, jotka näyttivät olevan sekä lapsiperheiden että lemmikkien ulkoiluttajien suosiossa.

Alueen ja tietääkseni koko Italian korkein rakennus, Unicredit Tower löytyy myös Porta Nuovasta. Alueen kiinnostavin rakennus taas mielestämme oli Bosco Verticale, kaksiosaiset tornitalot, joiden parvekkeet ja julkisivut on puiden ja viherkasvien peittämät. Olisipa ihana asua tuollaisessa talossa!

Matka jatkui hitaasti käyskennellen kohti päärautatieasemaa. Kävin vielä Poke Housessa syömässä jättimäisen poke bowlin. Rakastan kauniita ruoka-annoksia, eikä ravintolamiljöökään hullumpi ollut. Tunnelma oli kuin Hawaijilla konsanaan, ja hawaijilainen annoshan tuo poke bowl alunperin onkin.

Kun saavuimme Milanon mahtipontiselle rautatieasemalle, näin harmikseni, että siellä olisi ollut Banksyn näyttely. Valitettavasti meillä ei ollut aikaa kiertää näyttelyä, koska kotimatka Bergamon lentokentällä odotti.

Vaikka ehdimme viettää Milanossa vain pari päivää, jäi kaupungista ihan ok fiilikset. En nyt välttämättä sinne varta vasten enää palaisi, ja pidimmekin esimerkiksi Bergamoa paljon viihtyisämpänä paikkana. Milano oli kuitenkin jälleen yksi niistä ”yleissivistyksen kannalta vierailtavista paikoista”, ja se oli suht helppo ottaa haltuun sekä kävellen että raitiovaunulla.

Mutta jos suuntaat Milanoon, käy ihmeessä edes päiväseltään Bergamossa. Se jää harmillisen usein naapurinsa varjoon, vaikka sympaattisella kaupungilla on paljon tarjottavaa.

21 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Vähän samat fiilikset jäi Milanosta itsellenikin mieleen niin ikään lyhyellä visiitillämme. Tuomiokirkosta en tosin käyttäisi kuvausta ”ihan hieno”, minusta se on äärettömän upea. Itse luulen, että Milanoon tulee vielä palattua, mutta ei myöskään varta vasten, vaan kun satumme muuten lähialueelle.

 • Martina

  Milano on ollut mullekin sellainen ”kiva nähdä ja kuuluu yleissivistykseen” kaupunki, mutta ei sykähdyttänyt sen kummemmin, vaikka muuten niin kovasti Italiaa rakastankin. Ei Milano toki huono ollut. Tykkäsin seikkailla Duomon katolla, Naviglin alueella ja muilla keskeisillä paikoilla. Ei kuitenkaan jäänyt tunne, että haluan takaisin, vaikka varmaan minä Milanossa vielä piipahdan vähintään ohikulkumatkalla Bergamoon, jonka laitoin korvan taakse. 🙂

 • Anne | Elämää Nomadina

  Kiva lukea näitä sinun Italia-postauksia, ja kerätä vinkkejä. Milanon olen ajatellut olevan jonkinlainen must-see -kohde Pohjois-Italiassa, ja ehkä se sitä onkin, mutta ainakin tämän jutun perusteella pelkkä päivävierailu sinne voisi ihan hyvin riittää. Itseä Pohjois-Italiassa kiinnostaa eritisesti vuoristo ja muut luontokohteet, mutta totta kai siinä sivussa myös upeat historialliset kaupungit ja kauniit kylät – näkemistä ja tekemistä riittäisi varmasti helposti viikkokausiksi.

 • Mari /Kodinvaihtaja

  Ihana viherkerrostalo. Kirkkojen pääsymaksuista: temppelinaukion kirkosta heitettiin amerikkalainen ystäväni pihalle, kun hän ei ollut netin kautta maksanut pääsymaksua, joka nettisivujen mukaan on vapaaehtoinen. Että näin Suomessa viikko sitten!!!

 • Elina / elinanmatkalaukussa

  Olikin aiemmin puhetta sun kanssa tästä paikasta, että ihan ok muttei kuitenkaan! Nonni, nyt oli sit kiva lukea tämä Milano postaus 🙂 Jotenkin kun niin monella tulee se sama fiba kaupungista, niin taidan jättää paikan jatkossa välistä 🙂 never say never 😀 Ehkä just kiva käydä, jos muutenkin sattuu siellä päin pyörimään.

 • Paula - Gone with the Gastons

  Tuntuu ihan mielenkiintoiselta kaupungilta. Varsinkin tuo puiden peittämät tornitalot on aika hauskat. Olen joskus miettinyt tuota kirkkojen pääsymaksupolitiikkaa. Toisaalta ymmärrän, että monet upeat kirkot on muuntuneet lähes turistinähtävyyksiksi eivätkä oikeasti palvele niiden alkuperäistä tarkoitusta, niin ehkä silloin on ymmärrettävää, että pääsymaksua peritään. Varmaan on jouduttu palkkaamaan myös henkilökuntaa ihan vaan siellä pällistelevien turistien vuoksi. Mutta nytkin käytiin Virossa jossakin ihan mitättömässä kirkossa jossa ei oikeasti ollut mitään nähtävää, niin oli vähän hassua, että sinne piti maksaa pääsymaksu. Mutta toisaalta, emme mekään siellä olleet uskonnollisista syistä niin miksipä ei.

  • Cilla Maria Travel

   Puolensa ja puolensa. Tuo Tallinnan juttu kuulosti samalta, mihin törmäsi Krakovassa. Mä käyn yleensä kirkoissa siksi, että ne on ainoita rauhallisia, hiljaisia ja viileitä paikkoja 🙂 Tapana on myös sytyttää kynttilä siellä ja laittaa muutama kolikko kirstuun.

  • Cilla Maria Travel

   Milanon ostoskeskus oli kyllä todella upea! Napolissa olis kiva käydä joskus, ja varmasti tulee käytyäkin tulevaisuudessa. Jo monta uutta reissua suunnitteilla Italiaan 🙂

 • Sanna | Seven Seas

  Bergamossa en ole käynyt, mutta tämä Milanon postaus palautti mukavasti mieliin aiemmat Milanon vierailut, joista alkaa olla kyllä jo tosi monta vuotta. Duomo on mielestäni yksi kauneimmista rakennuksista ja da Vincin taiteen näkeminen on ollut itselle jotenkin todella hieno hetki tuolla Milanossa.

 • Tanja for Takeoff

  Mulle Milano on myös se Italian kohde, johon en ole erityisemmin ihastunut. Viime kerralla jo tykkäsin jonkin verran ja onnistuttiin jopa löytämään mainio ja edullinen ravintola. Jostakin syystä hyvän ruuan löytäminen Milanosta on erityisen haastavaa, vaikka olenkin italialaisen ruuan suuri fani.
  Tuosta Mäkkäristä muuten sen verran, että koko Italian slow food -liikehän lähti liikkeelle siitä, kun onnistuivat torppaamaan Mäkkärin keltaisen logon Rooman Trasteveressa. Rakennuksen tyyliin sopiva logo oli ehtona ravintolan avaamiselle ja italialaiset olivat sen suhteen ehdottomia. Kiitos siis heille siitä, että Euroopan vanhoissa arvorakennuksissa niitä isoja rumia M-kirjaimia ei juurikaan nähdä.

  • Cilla Maria Travel

   Kiinnostavaa kuulla tuosta logon taustasta. Meillä oli vaikeuksia löytää muualtakin Italiasta hyvää ruokaa. Ihan jees paikkoja sattui eteen, mutta ei mitään päätähuimaavia.

 • Suvi

  Rakastan Milanoa! Ennen ensimmäistä reissua odotukseni olivat lähinnä vettynyttä spagettia, kiireisiä, tylyjä ihmisiä ja vastaavaa.. Mutta ennakko-olettamukseni kääntyivät ihan päälaelleen! Missään muualla Euroopassa en ole saanut niin hyvää palvelua kuin Milanossa ja ruoka oli taivaallista.. 🙂 Ihmiset olivat mukavia ja kaupunki hiveli esteetikon silmää..
  Nyt toinen reissu Milanoon tulossa, kun pääsen taas tyttäreni kanssa sinne toukokuussa. Ihanaa! Sekä äidin että tyttären lempparikaupunkiin.. 🙂 Taas yhdeksän yötä kuin viimeksikin ja aika kuluu varmasti äidillä samalla kun tytär on mallina Milanossa..

  • Cilla Maria Travel

   Moi 🙂 Kiva kuulla, että tykkäsit Milanosta. Italia on kyllä hurmaava maa. Vuoden sisään tullut käytyä siellä neljä kertaa. Tykkään myös tuosta pohjoisesta sekä tietenkin Tosacanasta. Syksyllä kohti eteläosia! Hyvää reissua teille 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.