Eurooppa,  Suomi

Saimaan luksusmatkailussa tuoksuu suomalainen puu

Yhteistyössä Visit Saimaa

Saimaan seudusta on tulossa varteenotettava haastaja maailmallakin tunnetulle Lapin matkailulle. Tarjonta on onnistunut yhdistämään luonto- ja luksusmatkailun, ja tämän myötä myös ulkomaalaiset matkailijat ovat löytäneet tiensä Savon sydänmaille.

Luksus sanana tuo mieleen ylellisyyden, eksklusiivisuuden ja yksityisyyden. Luksusmatkailua tarjoavat palvelut mielletään myös arvokkaan designin ilmentymäksi. Suomalaisille luksus tarkoittaa usein kultaa ja kimallusta, kalliita autoja, shampanjaa ja viiden tähden illallisia. Meille hiljaisuus, oma rauha ja puhdas luonto ovat niin itsestään selviä elementtejä, ettemme miellä niitä useinkaan ylellisyydeksi.

Saimaan ympärille rakennetut matkailupalvelut yhdistelevät niin modernia suomalaista designia kuin luonnon tarjoamaa luksusta. Vaativampaankin makuun vastaavat palvelut houkuttelevat salaisen piilopaikan etsijöitä Keski-Euroopasta, Aasiasta sekä kotimaastamme. Mutta mitä Saimaalla sitten on tarjota ja kuinka vastuullisuus on otettu huomioon?


Sahanlahti Resort + Lakeland GTE Outdoor company, Puumala

Sahanlahti Resort

Sahanlahti Resortiin kesällä 2023 avatut Elsanrannan ekologiset luksusvillat tarjoavat ehkä Etelä-Savon parhaat näkymät Saimaalle. Kalevalasta inspiraationsa saaneet villat houkuttelevat rentoutumaan järvimaiseman äärelle – ja mikä parasta, Saimaan selkää voi ihailla niin terassin porealtaasta, jättikokoisesta sängystä kuin villan saunasta. Löytyypä jokaisesta villasta myös Kalevala sekä norppakiikarit!

Kotimaisesta puusta rakennetut uudet Elsanrannan luksusvillat ovat Sahanlahti Resortin kruununjalokivi.
Sisustus on saanut inspiraatiota Kalevalasta ja suomalaisesta designista.

Kulinaristisista nautinnoista vastaa pihapiirissä sijaitseva artesaaniravintola Koskivahti, joka hyödyntää sesongin mukaisissa annoksissaan lähialueen pientuottajien raaka-aineita. Koskivahdin pienessä käsityö- ja herkkupuodissa matkailijaa tervehtii Sahanlahden ihastuttava Mikko-kissa. Ravintola Koskivahti on esteetön, minkä lisäksi pihapiiristä löytyvä Sahan hotelli tarjoaa myös esteetöntä majoittumista.

Sahanlahden artesaaniravintola Koskivahti tarjoilee sesonginmukaista lähiruokaa. Esillepano, maut ja viinisuositukset oli 6/5!

Luontoaktiviteetteja järjestää Lakeland GTE:n Arto, joka kuljettaa matkailijat ekologisella sähköpaatilla Saimaan teemaristeilyille. Risteilyjen aikana pääsee kuulemaan tarinoita suomalaisesta luonnosta tai hyvällä tuurilla bongaamaan suloisen saimaannorpan. Paras aika norpparetkelle on toukokuussa, jolloin norpat hakeutuvat rantakiville vaihtamaan turkkia.

Talvella Arton mukana on mahdollista lähteä luontoretkelle eLyly-lumiskuutilla, joka on suomalaisinnovaatio. Aktiviteettien jälkeen hemmotteluhetken tarjoaa Sahanlahden jääsauna. Nämä talviaktiviteetit haluan itsekin vielä joskus kokea!

Hyppää Lakeland GTE:n ekopaatin kyytiin kuulemaan tarinoita suomalaisesta luonnosta!

Majoittuminen Elsanrannassa maksaa 320 €/vrk. Hintaan sisältyy mm. aamiainen ja suomalaiset luksus kylpytuotteet.


Pihlas Resort, Joroinen

Pihlas Resort

Pihlas Resortista ensimmäisenä mieleen tulee tietäjät tietää. Pihlas antaa yksityisyydelle aivan uuden puolen, sillä näin syrjäistä ja luonnonläheistä piilopirttiä on vaikea löytää sattumalta. Vaikka kyseessä on salainen metsämajoitus, ei paikasta puutu ylellisyyden tuntua. Pihlas Resort on panostanut ennen kaikkea laadukkaisiin materiaaleihin, mikä näkyy jokaisessa yksityiskohdassa niin majoituspuolella kuin ravintola Siimeksessä (jossa muuten söin elämäni parasta suklaakakkua).

Pihlas Resort on salainen hengähdyspaikka luonnon keskellä. Se on tarkoitettu erityisesti aikuisille nautiskelijoille.
Garden Villasta löytyy majoitusta kuudelle hengelle, joten se sopii hyvin vaikkapa kaveriporukalle.

Majoitusvaihtoehtoina niin ikään kesällä 2023 valmistuneessa resortissa on kahden hengen Forest Suitet ja neljän-kuuden hengen Garden Villat. Luksushuviloissa on oma sauna ja keittiö, mutta kylpylätunnelmaan pääsee myös rantaklubilla. Rannasta löytyy suomalaisen Dropin porealtaat sekä vastavirta-allas.

Asiakkaiden käytössä on lisäksi DaySpa-palvelut, kuntosali, tennis- & padelkentät sekä liikuntavälineistö. Majoitusta voi täydentää esimerkiksi kaakaoseremonialla metsän siimeksessä tai talviaikaan rentoutushetkellä raitista pakkasilmaa hengittäen. Pihlas Resortin vastuullisuuspolun yhtenä tavoitteena on pyrkiä kohti omavaraisuutta.

Ylhäällä Forest Suite, alhaalla Garden Villa.
Pihlas Resortin rantaklubi on avoinna vain majoittujille.

Hengähdyshetki luonnon rauhassa maksaa majoituksesta riippuen (alk.) 595 – 1145 €/vrk. Hintaan sisältyy mm. noutopalvelu, aamiainen, lounas, minibaari ja aktiviteetit, joten paketti on kaiken kattava. Alueelle on pääsy vain ennakkovarauksesta, eikä resort majoita alle 10-vuotiaita lapsia.


Saimaanranta Resort, Anttola

Saimaanranta Resort

Saimaanranta Resort by Anttolanhovi edustaa hieman ikääntyneempää sukupolvea, sillä nämä hulppeasti tilaa tarjoavat rantahuvilat on rakennettu vuonna 2008. Saimaanranta poikkeaa edellä mainituista majoituksista kokonsa puolesta. Majoitustilaa 133 neliön huviloissa on kuudelle hengelle, ja lisäksi jokaisessa makuuhuoneessa on oma kylpyhuone.

Myös Saimaanrannassa näkyy ekologisuus ja suomalainen design. Huvilat on rakennettu ekopuusta, joka on kestävä ja vastuullinen rakennusmateriaali, sillä puurakenteet sitovat hiiltä pitkään. Saimaanrannan huviloissa on jokaisessa oma laituri ja yksityinen ranta. Majoitus sopii etenkin kaveriporukoille ja lapsiperheille, koska huviloista löytyy täysin varustellut keittiöt, suuret oleskelutilat ja grillipaikka terassilla.

Saimaanranta Resort by Anttolanhovi on oiva valinta esimerkiksi lapsiperheille.

Yöpyminen Saimaanrannassa maksaa 650 €/vrk. Hinta sisältää mm. aamiaisen sekä kuntosalin ja sesonkiin sopivien harrastevälineiden käytön.


Okkolan lomamökit, Puumala

Okkolan lomamökit

Vieläkin luonnonläheisempää majoitusta puolestaan tarjoaa Okkolan lomamökit Puumalan Niinisaaressa. Kaupunkilaiselle matka Niinisaareen on elämys itsessään – saareen päästäkseen on yksi osuus ylitettävä Hätinvirran lossilla. Perillä vieraat tervetulleeksi toivottaa Okkolan emäntä Paula, jonka sydämellinen vieraanvaraisuus huokuu savokarjalaista kestikulttuuria.

Okkolassa on yhteensä lähes parikymmentä 1-6 hengen mökkiä. Mökit eivät ole vieri vieressä, vaan niiden pihapiiristä löytyy aina oma rauha ja yksityisyys. Majoittuminen ja oleskelu tapahtuu suoraan luonnonhelmassa, sillä maisemaa ei juurikaan ole muokattu mökkeilyä varten, vaan mökit on suunniteltu maisemaansa.

Okkolan lomamökeissä olo on kuin herran kukkarossa Saimaan laineiden äärellä.

Elsanrannan tapaan myös Okkolasta avautuu sykähdyttävät maisemat Saimaalle. Ei siis ihme, että mökit on täyteen buukattu parhaimpaan sesonkiaikaan. Alueelta löytyy kivoja aktiviteetteja jokaiseen makuun – mainittakoon vaikkapa Lakeland GTE:n norpparetket, lumikenkäily, Sepän paja, Saimaa Canoeingin melontaretket tai ihastuttava Paulan karjalanpiirakkapaja, johon mekin osallistuimme.

Okkolassa pääsee leipomaan aitoja karjalanpiirakoita.

Mökkien vuorokausihinnat vaihtelevat 98-200 € välillä. Liinavaatteista ja loppusiivouksesta lisähinta.

Vaikka kestävät ratkaisut ja vastuullisuuden monet osa-alueet sisältyvät myös Sahanlahden ja Pihlaksen toiminnan suuntaviivoihin, on Okkolalle annettava bonuspisteet yrityksen vastuullisuusviestinnästä. Heille vastuullisuus on elämäntapa, mutta harvoin viestinnässä näkee erillistä mainintaa sateenkaariväen inkluusiosta. Okkola kertookin nettisivuillaan liittyneensä We speak gay -yhteisöön.


Nyt olisi kiva kuulla sinun ajatuksia aiheeseen liittyen. Mikä sinulle on luksusta? Pidätkö suomalaista luontoa ja rauhallisia majoitushetkiä ylellisyytenä? Entä valitsetko tietoisesti vastuullisia matkailupalveluita? Jätä kommenttia alle 🙂

Ps. Jos kaipaat lisää lukemista Saimaalta, kurkkaa miltä näyttää retkeily Linnansaaren kansallispuistossa!

12 kommenttia

  • admin

   Kiitos 🙂 Ja harmittaa myös sun puolesta, olisin jakanut mielelläni majoituksen sun kanssa ja tutustunut livenä paremmin. Toivottavasti pääset joku toinen kerta vierailemaan noihin maisemiin!

 • Mari Jalava

  Täytyy myöntää, että todella tyylikkäitä paikkoja, niin rakennuksina kuin sisustukseltaankin. Itselleni jotenkin vieras matkailuaihe, kun jotenkaan en koskaan matkoilla kaipaa en saunaa en uimista. Mutta jos, niin tällainen laatutaso olisi kyllä aika hienoa! Ja onhan tuolla maisemat aika hienoja myös.

  • admin

   Mäkin oon itseasiassa melko vähän yöpyny kotimaassa missään erikoismajoituksissa. Yleensä ne on ollu jotain perushotelleja, jotka on sattunu matkalle vähän niin kuin välttämättömänä pakkona esim. välietappina pidemmällä reissulla. kuten vaikkapa työmatkalla Lappiin täältä Etelä-Savosta. Voisin silti kuvitella, että yöpyisin esim. Sahanlahdessa ihan vaan siks, että ajatus porealtaasta Saimaan äärellä tähtikirkkaana yönä on niin kaunis 🙂

   Myös nuo aktiviteetit on sellaisia, jotka sais mut kiinnostumaan majoituksesta vielä enemmän. Esimerkiks just norpparetki, kaakaoseremonia metsässä tai sitten tuo jääsauna. Pelkän majoituksen takia en ehkä lähtis, koska käytössä on joka tapauksessa oma mökki järven rannalla kaikkine nykyaikaisine mukavuuksineen. Että siinä pitäis olla just tuollaista ekstraa sit ohessa. Ja toki jos rahaa olis mielin määrin käytettävissä, niin törsäisin varmasti myös pelkkiin upeisiin majoituksiin. Noissa on just sellanen sisustustyyli, joka miellyttää mun silmää. Ai että.

   Mutta varmasti nämä majoitukset itsessään iskee niihin, keillä ei ole mahdollisuutta päästä luonnonhelmaan milloin haluaa.

 • Reissu-Jani

  Hienon näköistä, mutta alkaa näissä hinta jo karkaamaan tavikselle sopivaksi – toki 650 jaettuna kuudella on satanen per kärsä. Toisaalta on hyvä että on paikkoja henkilöille joilla on tarpeeksi liitua jolla piirtää. Markkinathan sen hinnan sitten oikeasti määrittää.

  • admin

   Isommalle porukalle olis varmasti hyvä vaihtoehto, kun ei ne perusmökitkään monesti irtoa ihan pikkurahalla, ja tuo Elsanranta myös jonkun spessutapahtuman yhteydessä kahteen pekkaan vielä menis. Mutta ymmärrän kyllä, jos suomalainen ei ole valmis maksamaan yli 600 euroa yhdestä yöstä luonnon keskellä – etenkään, jos käytössä on oma mökki, jonne pääsee ilmasiks.

   Näissä luonnonrauhaa hyödyntävissä majoituksissa pääasiallinen kohderyhmä onkin keskieurooppalaiset ja kasvavissa määrin myös itäaasialaiset matkailijat. Eli osittain samaa kohderyhmää kuin mitä Lapin matkailussa on. Tosin yritykset kertoivat, että myös eläkkeellä olevat pariskunnat on kotimaan kohderyhmää, samoin kuin lapsiperheet tuolla Saimaanrannassa ja Okkolan mökeillä.

   Ja kyllä lisäks ihan Facebookissa tulee toisinaan vastaan tavallisia ihmisiä, jotka haluaa lähteä viettämään puolison kanssa laatuaikaa. Esim. just oli Naistenhuoneella pyyntö majoitussuosituksista pariskunnan romanttiselle yöpymiselle, visuaalisesti kauniissa paikassa, maksimibudjetilla 800 €/2 yötä. Sahanlahti menis siihen hintahaitariin, ja sitä suosittelinkin kysyjälle.

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Nämä kuulostivat todella kivoilta ihan jokainen! Mitä tulee vastuullisuuteen, niin kyllä, ilman muuta pyrin valitsemaan vastuullisia yrityksiä. Sana luksus ei itse asiassa tuo itselleni mieleen luontoa. Omalla kohdallani se kuitenkin on nimenomaan sitä – joka Suomessa tai muualla.

 • Elina / elinanmatkalaukussa

  Onpa kyllä upeita majoituspaikkoja! Ja kyllä maailma on muuttunut vuosien varrella paljon, tänä päivänä se hotelli ei oo välttämättä se ainut vaihtoehto mihin suunnataan, vaan tällaisiakin hienoja majapaikkoja on tarjolla! Uskon, että etenkin ulkomaalaisille suomen luonto ja hiljaisuus on luksusta, meille se on jotenkin niin itsestäänselvää. Omasta mielestä sellainen kliseinen blingbling, kultaa ja shamppanjaa juttu on jotenkin… miten sen sanoisi, turhaa, tai en nää ite siinä yhtään mitään hohtoa 😀 Mieluummin valitsisin tällaisen vaihtoehdon.

  • Tanja / Tädin ja tytön matkablogi

   Hei
   Itselleni luksusta on mahdollisimman lähellä luontoa oleminen, yöpyminen niin että voi kokea olevansa osa luontoa.
   Näistä kohteista Sahanlahti on tuttu, eivät kylläkään nuo uudet luksusmökit, mutta niissä vanhoissa pikkumökeissä olen majoittunut. Luksusta on myös hyvistä raaka-aineista valmistettu ruoka, jossa maistuvat raska-aineiden maut. Luksusta on tila ja rauha. Yhtenä keväänä kävimme ekopaatilla katselemassa norppia ja sekin oli luksusta. Oli uskomattoman hienoa tarkkailla norppaa, joka kaikessa rauhassa makasi kivellä. En ehkä olisi nähnyt ilman että sitä osoitettiin minulle, sillä norppa sulautuu keväisen luonnon väreihin ja makaa liikkumatta kuin rannan kivi. Siellä me ekopaatissa tiirailimme norppaa kiikareilla ja samalla reissulla näimme myös sääksen. Arton tarinointi oli mukavaa ja rentoa.
   Mun sydänhän tietysti sykkii Saimaalle koska olen kotoisin Saimaan rannalta ja mun sielunmaisema on kallioinen saari Saimaalla. Joten, minun mielestä tietysti loma veden äärellä luonnon rauhasta nauttien ja sen anteja myös nauttien on ehdottomasti luksusta. Toivon ettei Saimaalle rakenneta majoitusghettoja, vaan että esim majoituspaikat pidetään suhteellisen pieninä, näin kokemus rauhasta ja luksuksesta säilyy eikä luontokaan kuormitu liikaa. Vastuullisesti toteutettu matkailu on ehdottomasti win-win-win ja vielä ekstra win -tilanne ♥️

 • Pirkko / Meriharakka

  Saimaan seutu on meille jäänyt tuntemattomammaksi, sillä olemme pysytelleet mahdollisuuksien mukaan meren lähistöllä 🙂 Ainakin osassa noista kohteista on kuvien perusteella jotain samaa kuin The Barössä, jossa on tarjolla luonnonläheistä, modernia ja laadukasta majoitusta ja gourmet-ruokaa.

 • Hannele/ Hipaisuja Maapallolla

  Luksus on mulle hyvin monenlaista. Joskus se on fine dining, joskus se on joku ihana materiaali mitä hivellä, joskus löhöäminen villasukat jalassa riipumatossa keskellä olohuonetta, kun larppaan kesää.
  Nämä oli upeita ja hyvin suomalaisen tyylikkäitä paikkoja. Itselläni tarvitsisi olla aktiviteettia, joten ainakin norpparetkelle pitäisi päästä.

 • Tanja / tädin ja tytön matkablogi

  Hups, mun kommentti pomppasi tuonne väliin, oli tarkoitus ihan normaalisti kommentoida, mutta ei kai se niin vaarallista ole 😁

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.