Eurooppa,  Suomi

Talviset vinkit Inari-Saariselkä-Sodankylä-akselille

(Kirjoitettu korona-aikaan joulukuussa 2020.) Lapin matkailusesonki näytti ensialkuun lässähtävän kasaan ennen kuin se ehti edes alkaa. Normaalisti tähän aikaan vuodesta tunturiin matkustaa sankka joukko turisteja Briteistä, Kiinasta, Espanjasta ja muualta ulkomailta. Nyt Lappi on kuitenkin suomalaisten kansoittama.

Mikäli pohjoiseen haluaa matkustaa, on syytä pitää huoli turvallisuudesta ja vältellä ruuhkaisia rinneravintoloita ja etenkin laskettelukeskusten yöelämää. Lapissa on onneksi lääniä vaikka muille jakaa, joten erityisesti ulkoiluun ja omaan rauhaan luonnossa kannattaa panostaa.

Yleisimpiä aktiviteettejä ovat mm. lumikenkäily, husky-ajelut, moottorikelkkasafarit, laskettelu, lautailu ja hiihto, mutta paljon voi tehdä myös ilman mitään erityisiä välineitä.

Olin itse viime talvena marraskuusta tammikuuhun Saariselällä, ja kiertelin sinä aikana myös lähiseutuja. Tai no, kaipa 70 km päässä oleva Inarikin on vielä lähiseutua Lapin mittakaavassa 😀 Kokosin tähän alle muutaman vinkin, mitä noilla seuduilla kannattaa talviaikaan puuhastella.

Urho Kekkosen kansallispuisto

Suomen toiseksi suurin kansallispuisto tarjoaa Saariselän alueella yli 200 kilometriä merkattuja patikkapolkuja. Osa niistä on monen päivän vaelluksen takana, osa taas sopii hyvin päiväpatikointiin. Talvella voi tehdä esimerkiksi keskivaativan 28 kilometrin hiihtolenkin Rumakurun kautta Ahopäälle, kuuden kilometrin lumikenkävaelluksen Iisakkipäälle tai sitten ihan vaan kävellä rauhallisesti reilun parin kilometrin pituisen Aurorapolun.

Aurorapolkua ei ole valaistu lainkaan, joten iltaisin sinne on hyvä lähteä kuljeskelemaan revontulten toivossa (syksyllä 2020 Metsähallitus on pyytänyt tarjouksia polun valaistusurakasta). Polun varrella on myös Auroratupa, jossa voi käydä lämmittelemässä takkatulen loimussa. Tuvan etuseinä on lasia, joten sisältä voi katsella ulkona mahdollisesti tanssivia revontulia. Tuvan pihassa olevalta näköalatasanteelta on hyvä ihailla myös valosaasteetonta tähtitaivasta.

Kansallispuistossa ei tarvitse mennä edes muutamaa kilometriä kauemmas Saariselän keskustasta, kun on jo täydellisen hiljaisuuden ja luonnonrauhan keskellä. Jos hyvä tuuri käy, voit kuulla lähipuista kuukkelin hiljaisen vihellyksen. Ympärillä puut notkuvat lumipeitteen alla ja maa on valkoisen hunnun peittelemä. Välillä tuuli pyöräyttää puuterilunta ilmaan, ja näyttää aivan siltä, kuin ilmassa leijuisi pieniä jalokiviä.

Saariselän sivuilta löydät kaikki talvireitit. Ajankohtainen latukartta taas löytyy täältä. Karttaan on merkattu reaaliajassa, mitä latuja on milloinkin käyty kunnostamassa.

Kaunispää ja Suomen pisin pulkkamäki

Saariselän kupeessa sijaitsee Kaunispään tunturi, jonne pääsee tietä pitkin autolla tai kävellen. Tie on paikoin aika raskaskulkuinen ja nostaa hien pintaan, mutta matkan varrella voi ihailla kaunista kynttiläkuusikkoa. Toinen vaihtoehto on ottaa Saariselkä Ski & Sport Resortista tuolihissikyyti ylös huipulle. Kertalippu maksaa 7 euroa.

Alhaalta Ski Resortista voit koettaa ottaa pulkan mukaan ylös tai etsiä sitä huipulta. Oikeasti pulkkavuokra on 10 euroa koko päiväksi, mutta palauttamattomia pulkkia lojuu siellä täällä. Löysin itse pulkan Kaunispään laelta hankeen heitettynä ja laskin sillä alas Ski Resortille. Katso tarkemmat aukioloajat ja hinnat täältä.

Pulkkamäki haarautuu alas tultaessa ja jatkuu suorana Saariselän kirkon lähettyville. Jos taas haluaa palata takaisin hiihtokeskukselle ja kokea hieman extremempää menoa, kannattaa risteyskohdasta lähteä vasemmalle. Edessä on muutama todella tiukka kurvi, joten pulkkaa joutuu ehkä ohjailemaan hieman jaloilla. Tästä tietenkin seuraa se, että lumituisku lentää kaaressa naamalle. Mutta mitäpä pienistä – eikö Lapissa nyt kuulukin olla hieman lumessa ryvettynyt 😀

Kaunispään huipulla kannattaa käydä ihan muutenkin vain, vaikkei haluaisikaan testata vauhdin hurmaa mäessä. Huipulta löytyy samanniminen ravintola ja matkamuistomyymälä. Mikäpä sen mukavampaa, kuin juoda kuumaa kaakaota ja katsella ikkunasta kaamoksen pastelliksi värjäämää taivasta loputtoman erämaan yllä.

Savusaunaa ja avantouintia Kiilopäällä

Tämä aktiviteetti on vähän niillä rajoilla, että voiko sitä suositella näin tiedätte kyllä minkä aikaan. Listaan sen nyt kuitenkin, koska kokemus on muuten niin kiva ja perinteisen suomalainen. Lisäksi saunavuoroja on rajoitettu siten, että lauteille pääsee kerrallaan vain 10 saunojaa. Kyseessä siis Suomen Ladun ylläpitämä kylmäkylpylä Kiilopään tunturilla Sodankylän puolella. Saariselältä on matkaa Kiilopäälle vajaa 20 kilometriä. Jos majoitut Kakslauttasessa, sieltä matka on vielä lyhyempi.

Virkistyshetki alkaa savusaunan pimeässä löylyssä, jossa tunnelma voi välillä olla hyvinkin tiivis. Mustanpuhuva sauna hellittelee lämpimillä löylyillä ja valmistelee kehon kohtaamaan jäisen kylvyn. Saunan edessä mutkitteleva Kiilopuro tarjoaa talvisin piristävän avantouinnin, joka tekee hyvää terveydelle. Avantoon pulahtaminen tuntuu ensin todella pahalta, mutta nopeasti siihen tottuu, ja kohta huomaatkin olevasi takaisin löylyissä ja menossa sitten uudelleen avantoon.

Normaalihintainen saunamaksu on 13 euroa. Tarkista aukioloajat ja ohjeet Kiilopään sivuilta.

Tankavaaran kultamaat

Reilu 30 kilometriä Saariselältä etelään Sodankylän kunnassa sijaitsee Tankavaaran Kultakylä, jossa pääsee nostattamaan kultakuumetta. Tankavaaran kultamuseo on maailman ensimmäinen kansainvälistä kultahistoriaa esittelevä museo. Sen mielenkiintoisinta antia on kuitenkin Lapin oma kultaryntäys 1860-luvun lopulla. Tuolloin Ivalojoesta löytyivät Suomen ensimmäiset kultahiput ja kultakuume oli valmis.

Tiettävästi suurin Suomesta tavattu kultahippu ’Aleksi’ löydettiin vuonna 1910 Saariselän naapurista Laanilasta. Sen paino on nykyään 385 grammaa, mutta perimätiedon mukaan hippu oli alun perin painavampi. Löytäjä Mikko Aleksanteri Kiviniemi, irrotti siitä kuitenkin kultaa vaimonsa vihkisormukseen. Hipun kultapitoisuus on 93,7 %. Lapista huuhdottua kultaa käytettiin aikanaan mm. kultarahoihin, mutta kotimainen kulta riitti vain murto-osaan kultakannan ajan rahalyönnin tarpeista.

Talvella Tankavaaran kultamuseossa voi kokeilla kullanhuuhdontaa sisätiloihin tehdyssä vaskauspaikassa, josta huuhdotut kultahiput saat ottaa matkamuistoksi. Museon pääsymaksu aikuiselta on 12 euroa. Lue lisää Tankavaaran sivuilta.

Saamelaiskulttuuria Inarin Sajoksessa ja Siidassa

Kovin moni ei tunnu löytäneen Sajosta tai edes tiedä sen olemassaolosta, kun taas Siida taitaa olla tutumpi. Suosittelen kuitenkin myös Sajoksen visiittiä, vaikkei sinne tällä hetkellä tehdäkään yleisiä opastettuja kierroksia.

Aulassa on joka tapauksessa esillä saamelaisten perinteisiä asusteita, käyttöesineitä ja muuta kulttuuriin kuuluvaa esineistöä. Sajoksessa toimii käsityökauppa Duodji Shop, josta voi ostaa kauniita koruja, lapasia, laukkuja, kankaita ym. saamelaiskulttuuriin liittyviä perinteisiä käsitöitä. Yleisölle avoimia tiloja rakennuksessa ovat myös saamelaisalueen kirjasto sekä kahvila Čaiju.

Lisäksi Sajoksen parlamenttisali Soljussa kokoontuu Saamelaiskäräjät, mutta tiloihin ei toistaiseksi ole pääsyä opastettujen kierrosten ollessa tauolla. Opastetut kierrokset päättyisivät auditorioon, jossa katsotaan kaunis Sápmi – The Way of Being lyhytelokuva. Lapin maisemia ja saamelaisten elämää esittelevä perinteisellä musiikilla säestetty audiovisuaalinen video on hypnoottisen tunnelmallinen. Trailerin voit katsoa YouTubesta.

Inarissa ollessa kannattaa poiketa myös saamelaismuseo ja luontokeskus Siidassa, jonka pysyvä näyttely esittelee saamelaisten elämää heidän kotiseutualueellaan. Lisäksi tiloissa on erilaisia vaihtuvia näyttelyitä. Museon yhteydestä löytyy Siida Shop sekä kahvila-ravintola Sarrit.

Pääsymaksu Siidaan aikuiselta 10 euroa. Normaaliaikana Sajoksen opastettu kierros 8 euroa, muutoin sisäänpääsy on ilmainen. Lisäinfoa Sajoksen ja Siidan sivuilta.


Aiempia Lappi-postauksiani: 


Onko Inarin seutu tuttua aluetta? Aiotko suunnata Lappiin tänä talvena?


Otahan blogin somet seurantaan 🙂
IG @cillamaria8 | FB @sunsetlastnight

26 kommenttia

 • lentavajoogamattoblogi

  Hyviä vinkkejä! Inari tai ylipäänsä koko Lappi on itselleni ihan vierasta seutua. Hiihto, laskettelu ja lautailu eivät kiinnosta sitten yhtään, joten kiva saada ideoita muihin aktiviteetteihin. Aiemmin mielsin Lappiin matkustamisen turhaksi, jos ei harrasta talvilajeja, mutta lumi, kävely, lumikenkäily, kylpylät ja hyvä ruoka voisivat sinne houkuttaa. Tänä talvena ei tule matkusteltua minnekään, mutta sitten joskus myöhemmin.

  • Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning

   Kiitos kommentista 🙂 Minulla oli itseasiassa vähän samansuuntaisia ajatuksia ennen kuin sitten lähdin Lappiin töihin. En ole mikään talviurheiluihminen, enkä edes halua osata lautailla tai lasketella, kuulostaa liian vaaralliselta 😀 Tuollainen luonnossa jalkaisin kuljeskelu sopiikin paljon paremmin, ja siihen Lapissa riittää eritasoisia mahdollisuuksia. Myös nuo kulttuuriin ja historiaan liittyvät teemat kiinnostaa olin sitten missä päin maailmaa tahansa. Saariselkä oli siinä mielessä onnistunut valinta, että Inarin seudulta löytää muutakin kuin pelkät laskettelurinteet.

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Mua taas ei olisi vielä 10-vuotta sitten kiinnostanut Saariselällä varmaan mikään muu aktiviteetti kuin laskettelu ja/tai lumilautailu. 😛 Nyt sen sijaan tulisi varmasti tehtyä muutakin.

  Muutamaan kertaan olen Saariselällä käynyt, mutta kultamuseoon en vielä ole ehtinyt, vaikka Tankavaarassa on tullut jopa patikoitua. Myös pulkkamäki voisi olla hauska kokemus, eipä sitäkään ole tullut tehtyä moniin vuosiin. Avantoon sen sijaan en kyllä mene.

  • Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning

   Varmasti moni suuntaakin tuonne lähinnä rinneaktiviteetteihin. Kultamuseota ei taideta hirveämmin edes mainostaa missään. Ja kun kävin Sajoksessa, niin kysyin oppaalta, että kuinka paljon täällä käy suomalaisia, niin hän sanoi, että vaan murto-osa. Suurin osa vierailijoista on ulkomaalaisia turisteja. Suomalaisilla on vähän erikoinen suhde saamelaisiin. Saamenmaata halutaan käyttää omaan virkistäytymiseen, mutta alueen alkuperäiskulttuurista ei olla kuitenkaan kiinnostuneita, mikä on sääli. Se olisi molemminpuolinen rikkaus.

 • Sandra / The Present is Perfect

  Olipas kiva, että tässä postauksessa tuli hieman perushuveista poikkeavia nähtävyyksiä. Muhun teki vaikutuksen tuo Auroratupa, joka siis ilmeisesti oli ihan ilmainen, jos oikein ymmärsin? Tosi hieno. Sekä saamelaismuseot että kultamuseo olivat myös kiinnostavat. Mun mielestä tätä juttua voisi kuvien kanssa tarjota jollekin lehdelle!

  • Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning

   Kiitos 🙂 Kiva kuulla, jos postauksesta oli hyötyä! Ja joo, se Auroratupa on avoinna ja vapaassa käytössä. Tosi kiva paikka katsella tähtiä tai revontulia tai käydä vaan paistamassa vaikka makkaraa. Me käytiin tuolla muutaman kerran iltavuoron jälkeen ihan vaan istuskelemassa muuten vaan.
   En ookaan koskaan ajatellut, että blogijuttuja vois tarjota lehtiin, joten en tiiä miten se käytännössä ees tapahtuis 🙂

 • Elina / elinanmatkalaukussa

  Me ollaan tosi Lappi rakkaita, mutta talvinen Lappi on jääny vähille viime vuodet ku lomilla suunnattu ulkomaille. Ennen käytiin joka vuosi pohjoisessa laskettelemassa. Nyt on lapset niin pieniä, että aktiviteetteihin on hankala molempien osallistua (esim laskettelu tai moottorikelkkailu), ollaan just punnittu, et lähetäänkö tänä talvena pohjoiseen lainkaan ja jos lähettäis, mitä me siellä tehtäis. Toi pulkkamäki olis kyllä jees, kuulostaa aika hurjalta! 😀 Ton kultapaikan ohi ajettiin kesällä ja aattelin et siellä pitäis joskus käydä 🙂 Muakin harmittaa, et saamen kulttuuri on jäänyt suomalaisilla vähän varjoon, musta se on tosi kiehtova ja mielenkiintoinen, kuuntelen kotona aina silloin tällöin saamenkielistä musiikkia, se saa mut jotenkin niin rauhalliseen mielentilaan.

  • Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning

   Kiitos kommentista 🙂 Moni tuntuu rakastuneen Lappiin kertaheitolla ja haluaa palata sinne aina uudelleen ja uudelleen. Itse haluaisin käydä siellä joskus kesällä tai syksyllä. En ole oikein talvi-ihminen tai harrasta mitään talviurheilulajeja, mutta toisaalta ymmärrän, miksi ihmiset kaipaa sinne tunturin rauhaan. Oli minustakin ihana kulkea yksin kansallispuistossa ja ihailla lumisia maisemia Kaunispään huipulta. Ja onhan nuo Lapin aktiviteetit sellaisia, ettei niihin välttämättä törmää muualla Suomessa.
   Ja täällä kans yksi saamenkielisen musiikin ystävä. Kuuntelen etenkin saamelaista räppiä. Just tuli Amocilta ja Ailu Vallelta uusi musavideo niiden tulevalta levyltä 🙂

 • Mari / Kodinvaihtaja

  Itse koin Saariselän keskustasta lähtevät polut sekä maisemallisesti, että muutoinkin aika perus”pururatoina”. Kiilopäästä tykkäsin hurjasti ja veri vetää rinkkavaellukselle. Kaunispäässä saimme kokea upean syksyisen auringonlaskun, aika hienoa, että sieltä pääsee pulkkailemaan alas!!!

  • Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning

   Kiitos kommentista! Ainakin tuo Aurorapolku on ihan vaan joku perus kävelyreitti, joka sopii lähes kaikille. Niistä maastopoluista en osaa sanoa juuta enkä jaata, et millaisia ne on normaalisti tai kesäaikaan. Osa niistä on muutenkin merkattu maastopyöräreitiksi, että en tiedä vaikuttaako se asiaan. Viime talvena oli ennätyslumet (80-100 cm), joten tarpominen hangessa oli paikoin todella hidasta. Osittain ne polut oli tamppautuneet lumikenkien alla, mutta osittain sellaisia, että vähän väliä uppos reittä myöten lumeen. No, tulipahan samalla hyvää treeniä 😀
   Pulkkailu alas tunturilta oli kyllä hieno kokemus!

 • Anna | Muuttolintu.com

  Ihania kuvia ja tuttuja maisemia! Me seikkailtiin Saariselällä muutama vuosi sitten, aussimiehen eka Lappi-kokemus, ja itsekin kyllä tykkäsin. Ihailtiin revontulia tunturin huipulla, käytiin porosafarilla ja yövyttiin iglussa. Tässä tuli mukavasti vinkkejä seuraavaa kertaa varten, esim tuo savusauna ja avantouinti kuulostaa kivalta!

 • Emilia/Merkintöjä maailmasta

  Maagisia tunnelmia ja hyvät infot olit koonnut, kiitos! 🙂 En ole vielä käynyt Saariselällä/Inarissa, mutta se olisi kyllä toiveissa joku kerta. Tänä vuonna tuli matkustettua muissa pohjoisen kohteissa, mutta kiva lukea ja kuulla ennakkoon, mitä kaikkea muuallakin olisi.

  Mun lasketteluinto on lopahtanut nuoruusvuosien jälkeen, mutta hiihtämiset kiinnostaa aina. Olisi kiva kokeilla lumikenkäilyä ja ylipäätään kaikki kävely lumimaisemassa on ihanaa 🙂 Pulkkamäki kuulostaa myös hauskalta ja hieno tuo Auroratupa, kiva, että tuollainen on sinne laitettu ihmisten iloksi.

 • Hannu

  Kannattaa käydä kesällä Lapissa, niin saa perspektiiviä siihen mitä on yötän yö ja verrata sitä kaamokseen. Hienoja maisemia oot onnistunut löytämään. Toistaalta Saariselällä pystyy hiihtämään eri puolilla tai ottamaan vaihtoehtoisesti läskipyörän alle ja ajella sillä rauhakseen ympärinsä. Näkee paljon paikkoja mihin suksilla tai jalankin voi olla hankala päästä. Talvella varmasti reitit ovat rajallisempia kuin kesällä. Kansallispuiston alueella ei käsittääkseni ole luvallista ajaa.

 • Sanna I Seven Seas

  Oih ihana Saariselkä! Kävin siellä ensimmäistä kertaa viime maaliskuussa tuon pulkkamäen innoittamana ja nyt on kova kaipuu takaisin… Ja suurella todennäköisyydellä pian sinne menossakin. Tässä postauksessa oli toki uusia vinkkejäkin ja käytiin päivällä siellä Auroramajalla, mutta se on varmasti ihana paikka revontulien spottailuun ja tykkäsin tosiaan miten siellä on mahdollista olla takan ja/tai nuotion edessä upeissa maisemissa.

 • Paula - Viinilaakson viemää

  Hyviä vinkkejä ja ihania kuvia! Saariselkä on jostain syystä itselleni ihan tuntematon vaikka melkein lähdin sinne kerran töihin. Olisi mukava päästä joskus käymään sillä olen kuullut Saariselästä paljon hyvää. Tuo Saamelaismuseo erityisesti kiinnostaisi käydä katsomassa. Näyttää hyvin mielenkiintoiselta.

 • Jessika

  Kiitos! Hienoja kuvia ja vinkkejä! Ovatko päivät pimeät joulun aikana jos aurinko ei laskee? Tai onko kuitenkin päivällä valoa?

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.