Eurooppa,  Suomi

Greenstar Hotels – Kuinka hotelliyöpymisellä voi tehdä ympäristöteon?

Mitä? – Hiilineutraalia yöpymistä Joutsenmerkityssä hotellissa
Missä?
– Jyväskylässä, Vaasassa, Lahdessa ja Joensuussa
Kenelle? – Soolomatkailijoille, perheille, pariskunnille, työmatkalaisille
Miksi? – Yöpymällä Greenstarissa teet ekoteon ja edistät parempaa huomista

Kaupallinen yhteistyö: Greenstar Hotel Jyväskylä

Viime syksynä meillä oli restonomiopinnoissa ryhmätehtävänä analysoida matkailuyritysten asiakasryhmiä. Löysin tuolloin hotelliketjun, josta en ollut aiemmin kuullutkaan. Tutkin yrityksen arvoja, ja ehdotin sitä tehtäväämme. Sillä kertaa ryhmä päätyi valitsemaan toisin, mutta Greenstar jäi kuitenkin mieleeni.

Kun alkuvuodesta tuli paritehtävänä perehtyä eri hotelliketjuihin, ehdotin taas Greenstaria. Parini innostui heti yrityksen konseptista. Nyt keväällä pääsin vihdoin paikan päälle tutustumaan tähän vihreään hotelliketjuun ihan omin silmin (majoitus ja aamiainen saatu blogiyhteistyönä). Odotukset olivat korkealla, ja todellisuus vastasikin mielikuvia 🙂

Vastuullisuuden edelläkävijä

Vastuullisuus ja ekologiset arvot ovat tämän päivän trendi, mutta alunperin Joensuussa vuonna 2008 perustettu Greenstar Hotels toimi jo tuolloin edelläkävijänä. Hotelliketjun toimitusjohtaja Kristian Ikonen sai jo nuorena vaikutteita omalta isältään, joka toimi Joensuussa hotelli- ja ravintola-alalla keskittyen kauan ennen trendejä mm. ruokahävikin vähentämiseen. 2000-luvun alussa syntyi idea uudesta vihreästä hotelliketjusta.

Greenstariin kuuluu tällä hetkellä neljä hotellia, joista kolme uusinta on avattu viimeisen kolmen vuoden aikana. Jyväskylän ja Lahden hotellit on saneerattu vanhoihin rakennuksiin, joiden yhteydessä talotekniikka on uudistettu kestävän kehityksen mukaisesti. Lahden Greenstar on monelle tuttu entisenä Scandicina. Vaasan hotelli taas on uudisrakennus, jonka rakentamiseen on käytetty suomalaista puuta ja työvoimaa.

Helppoja ekotekoja

Greenstarin slogan on Hiilineutraaleja hotelliöitä, ja vihreät arvot näkyvätkin kauttaaltaan yrityksen toiminnassa. Esimerkiksi Jyväskylässä, jossa pääsin majoittumaan, on lattiamatto 100 % kierrätetty vanhoista kalaverkoista ja muovipulloista. Hotellin katolla on aurinkopaneelit, jotka tuottavat osan hotellin sähköstä. Valaistuksena käytetään energiatehokkaita ledejä.

Jokaisen huoneen suihkussa on ekonappi, jonka avulla asiakas voi tehdä ympäristöystävällisen teon vähentämällä vedenkulutusta 20 %. Tiloissa on hotellihuoneita myöten kierrätyspisteet jätteille. Ketju tukee monella muullakin tapaa asiakkaita vihreän tien varrella. Hotellilta löytyy mm. latauspistokkeet sähköautoille sekä kesäaikaan lainattavat polkupyörät. Kaikki hotellit sijaitsevat ydinkeskustassa, joten niihin on helppo kävelymatka suoraan asemalta.

Joutsenmerkki edistää YK:n kestävän kehityksen agendaa

Greenstarin hotellit ovat saaneet tiukkoihin ympäristökriteereihin perustuvan Joutsenmerkin. Esimerkiksi Jyväskylän hotellissa käytetyt maalit, pinnat sekä sängyt ovat ympäristöystävällistä materiaalia. Joutsenmerkki onkin erittäin tehokas työkalu kestävän tulevaisuuden luomisessa, sillä se edistää samalla aktiivisesti YK:n kestävän kehityksen tavoitteita.

Greenstarissa ympäristöystävällisyys on sisäänrakennettua, jolloin ekoteot on otettu huomioon jo rakennusvaiheessa. Tämän ansiosta hinta on voitu pitää edullisena, kun ylimääräisiä uusia kuluja ei synny. Toisaalta ideana on kehittyä jatkuvasti, joten täysin valmista ei tule koskaan.

Lue lisää YK:n Agenda 2030:stä aiemmasta postauksestani:
Järjestöhommia: Agenda 2030 ja YK:n tavoitteet kestävään maailmaan

Huoneiden hinnoittelu on selkeä, koska hinta on sama riippumatta majoittujien lukumäärästä. Standard-huoneessa majoittuu 1-3 henkilöä. Jyväskylässä tarjolla on myös perhehuoneita, joista löytyy pieni keittiönurkkaus. Lahdessa huonevalikoima on laajempi, ja sieltä löytyy mm. yhden hengen huoneita ja saunallinen sviitti. Jokaisessa huoneessa on oma kylpyhuone ja varusteluna vähintään vedenkeitin ja tv. Sänkyjen vieressä on pistorasiat ja usb-portit. Valaistusta saa himmennettyä.

Kerroksilta löytyvät asiakkaille tarkoitetut keittiöpisteet, joissa voi säilyttää omia ruokia. Tämä on uusi piirre hotellimaailmassa, sillä yhteisjääkaapit mielletään yleensä hostelleihin. Greenstar on kuitenkin vienyt asian astetta pidemmälle, ja jääkaapeissa onkin huonekohtaiset lukittavat lokerikot. Tämä poistaa hostelleissa yleisen ongelman siitä, että muut asukkaat söisivät toisten ruokia. Keittiötilat olivat kaiken lisäksi putipuhtaat, toisin kuin mihin olen hostelleissa tottunut.

Hyvää lisäpalvelua tuovat myös jokaisessa kerroksessa olevat pyykkihuoneet, joissa asiakkaat saavat pestä ja silittää vaatteitaan. Tämä on erinomainen lisä pidempiaikaisille majoittujille.

Aamiaisella luomua ja lähiruokaa

Ruuasta päästäänkin siihen tärkeimpään eli aamupalaan! Aamupalalla pyritään tarjoamaan mahdollisimman paljon luomua ja lähituottajien ruoka-aineksia. Ruokahävikin minimoimiseksi aamiainen tilataan erikseen (9 €/hlö). Jyväskylän Greenstar liittyi tänä vuonna myös ResQ-palveluun, jonka kautta kuka tahansa voi ostaa hävikkiruokaa edullisesti.

Jyväskylässä aamupala oli todella herkullinen. Tarjolla oli mm. jugurttia, puuroa, mysliä, siemeniä, marjakeittoa, hedelmiä, munia, tuoreita lähileipomon leipiä, vihanneksia ja leikkeleitä leivälle, sekä tietenkin kahvia ja teetä, jotka tulevat jyväskyläläiseltä Papu paahtimolta ja Teeleidiltä.

Paahtimo Papu käyttää ainoastaan tarkoin valittuja luomukahvilaatuja, joiden alkuperää se valvoo tiiviisti. Kahvinpapuja ostetaan vain tiloilta, missä työntekijöiden oikeudet toteutuvat – ja vähän sen päällekin. Pelkkä Reilu kauppa ei riitä, vaan yhteisöjen tulee hyötyä kokonaisvaltaisesti kahvikaupasta, mahdollistaen mm. viljelijöiden pääsyn eläkkeelle. Lue lisää Pavun toiminnasta.

Paahtimon kahveja voit ostaa Greenstarin respasta myös kotiinviemisiksi, ja tartuin itsekin tilaisuuteen. Olen kahvin suurkuluttaja, ja käytän aina tilaisuuden hyväkseni, jos kahvia juomalla voin tukea viljelijöitä. Rahtasin Meksikostakin zapatistikahvia Suomeen tuliaisiksi.

Kahvia ja teetä saa aulasta ilmaiseksi koko sen ajan, kun respa on auki. Kävinkin hakemassa illalla vielä iltateet huoneeseen 🙂

Kaunis sisustus kruunaa kokonaisuuden

Jos palataan vielä Greenstarin tiloihin, on pakko hehkuttaa hotellin kauneutta! Aulassa on viihtyisiä oleskelutiloja, ja tunnelma on kotoisa. Ihastelin myös pieniä sisustuksellisia yksityiskohtia. Minua ihastutti erityisesti harmoninen värimaailma, luonnonmateriaalit, kahvisäkeistä tehdyt taulut, eikä vähiten aivan upea Naava-viherseinä! Vehreitä viherkasveja pursuava seinä tuo keidasmaisen tunnelman ja puhdistaa ilmaa. Vaasan hotellissa on viherseinän lisäksi myös Eurofloran sammalseinä.

Hotelli huokuu persoonallisuutta, mikä tekee siitä oivallisen valinnan isompien kasvottomien ketjujen rinnalla.

Greenstariin voit saapua mihin aikaan tahansa tai ilman ennakkovarausta, sillä löydät aulasta check-in-automaatin. Tiesitkö muuten, että Suomen ensimmäinen check-in-automaatti oli nimenomaan Greenstar Joensuussa? Greenstar kehitti myös maailman ensimmäisen pilvipohjaisen varausautomaatin, joten se on edelläkävijä digitalisaatiossakin (toinen ala, joka minua datanomina kiinnostaa).

Majoittuminen hotellissa oli kaiken kaikkiaan miellyttävä ja rauhallinen kokemus, ja sain sieltä kauan kaivatun staycationin koulun hiihtoloman kunniaksi.

Asiakaspalvelu oli välitöntä ja ystävällistä, ja juttelinkin pitkät tovit respassa työskennelleen Wilman kanssa. Hotellissa oli mielestäni turvallista majoittua, ja pinnat olivat todella puhtaat. Yli sadan huoneen hotellissa oli väljästi tilaa, vaikka siellä oli lisäkseni mm. työmatkaajia ja muutama lapsiperhe. Odotin itse Jyväskylän koronatilanteen rauhoittumista ennen kuin lähdin reissuun täältä naapurikaupungista.

Lopputulemana voin sanoa, että kun siisteyden ja viihtyisyyden lisäksi saa tukea vielä ekologista toimintaa, ei majoitusvarauksen tekemistä tarvitse kauaa miettiä! Jään innolla odottamaan, mihin Greenstar-ketju seuraavaksi laajenee, sillä suunnitelmia kasvuun on. Toivoisin näkeväni hotellin joskus myös pääkaupunkiseudulla, sillä normaalioloissa käyn usein Helsingissä, eikä siellä ainakaan toistaiseksi ole vastaavaa majoitustarjontaa. Tämä olisi varmasti hyvä vetonaula myös ulkomaisille turisteille.

Ps. Vielä hetki on hyvä keskittyä vain oman alueen staycationeihin, mutta kunhan maailma taas aukeaa, kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa Greenstarin hotelleihin 🙂 Jos kuitenkin olet juuri nyt majoitusta vailla, saat koodilla PÄÄSIÄINEN yöpymisen hintaan 65 €. Voimassa 29.3.-5.4.2021 kaikissa Greenstareissa hotelliketjun nettisivuilta varattaessa.

Lue lisää: Greenstar Hotels | Facebookissa | Greenstar Jyväskylä Instassa


Onko Greenstar Hotels tuttu ketju? Kiinnostaako vihreät valinnat matkailussa? Alta näet mitä IG-seuraajani vastasivat.

Ps. Seuraa reissujani ja elämää matkojen välillä Instassa 🙂

16 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Heh, eipä ole kyllä itselleni tuttu ketju, vaikka näköjään omastakin kotikaupungista hotelli löytyy. Mutta kiinnostavalta vaikuttava konsepti kyllä. Jos hinta on sama riippumatta majoittujien määrästä, niin kuuluuko aamiainen silti hintaan?

  • Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning

   Ei sitä varmaankaan tule kiinnitettyä huomiota, ellei sattumoisin tarvii majoitusta tietystä paikasta. Mäkin oon käynyt monesti Jyväskylässä, mutta koskaan siellä ei oo aiemmin ollut tarvetta yöpyä, niin en oo ikinä ettinyt majoitusta sieltä. Ja aamupala on 9€/hlö, olin vähän epäselvästi kirjoittanut tuonne. Korjasin nyt tarkemmaks sen infon. Kiitti kun huomasit!

 • jennahanna

  Erittäin esimerkillistä toimintaa tältä hotelliketjulta, tälläiset yritykset ja ketjut tekevät oman sisäisen vastuullisuusintoilijani erittäin onnelliseksi. Lahdessa huomasin Greenstar Hotel:in kyltin viimeksi siellä vieraillessani, ja tässä on kyllä erittäin potentiaalinen majoitusvaihtoehto sille hetkelle kun vihdoin poikaystäväni kanssa Suomeen pääsen! Erityisesti tuo yhteisjääkaappi lukitusmahdollisuuksineen on kyllä aivan loistava idea energian säästämiseksi!

  • Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning

   Näin on 🙂 Mun mielestä on tosi kiva, että tää on nimenomaan suomalainen ketju. Todella erinomaista edelläkävijyyttä ja toivottavasti antaa inspiraatiota muillekin ketjuille. En muista, että siinä koulutehtävässä olis tullu vastaan mitään muuta ketjua, jossa olis ainakaan vielä samanlaista tarmokkuutta tehdä ympäristötekoja. Hyvä puoli myös tuo, että palveluihin on tuotu hostellin piirteitä jääkaappeineen ja pyykkikoneineen, mutta majoitus on silti hotellilaatuista.

 • Arja / Elämänmakuisia matkoja

  Tästä oli kiva kuulla lisää! Itse mietin tätä vaihtoehtona, kun viimeksi kävimme Jyväskylässä (ja Vaasassakin olen sitä miettinyt joskus), mutta sillä kertaa päädyimme toiseen vaihtoehtoon (meillä oli lahjakortti toisen hotellin yhteen huoneeseen, muuten oltaisiin ehkä menty tänne). Ihan loistava ja ajanmukainen konsepti, hienoa!

 • Mari / Kodinvaihtaja

  Wow, niin esteettinen ja myös ekologinen. Usein jälkimmäiset on askeettisia, tämä ei. Jääkaapin lukitusmahdollisuus myös poistaa ongelman, että jääkaappiin jää jonkun kamoja homehtumaan, tämä idea myös työpaikoille😂😭😅😍

 • EVELIINA / REISSUKUUME

  Komppaan Maria, ihanan esteettistä ja ekologista! Hotelliketju on itselleni täysin uusi tuttavuus, ja olikin kiva päästä tällaiselle ”etäkierrokselle” blogisi kautta. Varmasti pidän tämän ketjun mielessä, jos/kun on taas ajankohtaista katsella majoituksia 🙂

 • Tanja / Please Be Seated for Takeoff

  Hei huippua, että olit kirjoittanut tästä! Törmäsin tähän ketjuun jossakin jonkin aikaa sitten, mutten alkanut selvitellä sen enempää, kun ei nyt ehkä vielä ihan hetkeen Suomeen päästä matkaamaan.
  Innostuin kuitenkin konseptista ja ajattelin, että jossakin vaiheessa pitäisi päästä testaamaan. Mielellään suosittelisi itsekin tällaisia paikkoja, jotka panostavat ympäristöystävällisyyteen!

 • Pirkko / Meriharakka

  Pitääpä pitää mielessä jos noihin kaupunkeihin suuntaan – ihan juuri nyt ei ole suunnitelmissa ja Jyväskylässä meillä on pari suosikkia jo entuudestaan, mutta eihän sitä koskaan tiedä!
  Meille hotellien sijainnilla tapaa myös olla iso merkitys, joten osaltamme nämä saattavat toimia tai olla vaihtoehtoina toimimatta sen mukaan.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.