Keski-Amerikka,  Meksiko

Mihin matkustaa Meksikossa?

Meksikon suosio matkailumaana on jatkuvassa kasvussa. Moni ensikertalainen suuntaa helpon loman perässä Cancúniin tai Playa del Carmeniin, mutta reissujen jälkeen monella herää kiinnostus nähdä myös muuta Meksikoa. Esittelen tässä postauksessa kuusi varteenotettavaa vaihtoehtoa, joissa on helppo jatkaa maahan tutustumista.

Mexico Cityä lukuun ottamatta näistä kaikista kaupungeista löytyy hyvin leppoisa ja kiireetön tunnelma, sillä suuret hotelliketjut, korkeat rakennukset ja kovaääniset ruuhkat loistavat poissaolollaan. Valitut kohteet ovat pääasiassa turvallisia, niissä käy myös muita turisteja ja kulkuyhteydet ovat hyvät. Kannattaa kuitenkin huomata, että Karibianrannikon ulkopuolella ei juurikaan puhuta englantia, joten espanjan alkeista on hyötyä.

Mihin matkustaa Meksikossa?

Kaukoliikenteen bussit ovat laadukkaita ja hyvin varusteltuja kautta Meksikon. Hyviä yhtiöitä ovat mm. ADO, Primera Plus ja Futura. Mikäli osavaltioiden väliä haluaa lentää, kannattaa valita Aeromexico tai Volaris. Uber on Meksikossa turvallisempi valinta kuin kadulta otetut taksit. Majoituksia voi etsiä esim. Bookingista ja Airbnb:stä. Seuraa kaipaaville Meksikossa on eläväinen hostellikulttuuri.

Kohteet kartalla

Postaus sisältää Bookingin affiliate-linkkejä (*). Varaamalla majoituksen linkkien kautta tuet blogin toimintaa 🙂


Bacalar, Quintana Roon osavaltio

Bacalar on pieni rauhallinen kylä Meksikon ja Belizen rajalla Jukatanin niemimaan eteläosassa. Erityisen Bacalarista tekee sen sijainti turkoosin laguunin äärellä. Kylä ei siis sijaitse Karibianmeren rannalla eikä sieltä löydy perinteisiä valkohiekkaisia rantoja, mutta turkoosia vettä kuitenkin piisaa. Bacalarista ei myöskään löydy isoja resortteja eikä ketjuravintoloita tai -kauppoja. Monet ravintolat tarjoilevat lähiruokaa, ja yrityksillä on muutenkin halu edesauttaa ympäristön hyvinvointia. Pienessä Bacalarissa voi kävellä tai pyöräillä joka paikkaan.

 • Tekemistä: Uiminen cenote Cocalitoksessa, snorklaus stromatoliittien keskellä, sup-lautailu, melonta Canal de los Piratasiin, päiväretki Los Rapidos -virtaukselle
 • Majapaikkasuositus: Amar Bacalar (*)
 • Ravintolasuositukset: El Manatí, Nixtamal, La Playita
Bacalar, cenote Cocalitos
Cenote Cocalitos.
Bacalarin laguuni
Amar Bacalar
Amar Bacalar.

Ciudad de México (Mexico City), Distrito Federal

Meksikon pääkaupungista löytyy jokaiselle jotakin – uimarantoja lukuunottamatta. CDMX on läntisen pallonpuoliskon suurin metropolialue, joten naapurustojakin on moneen lähtöön. Turisteille helpoimpia alueita ovat Cuauhtémoc, Juárez, Zona Rosa (etenkin sateenkaari-matkailijoiden suosiossa), Centro Histórico, Condesa, Roma, Coyoacán ja Polanco. Mexico Cityn parhaimpiin tarjottaviin lukeutuvat museot, katutaide ja monet päiväretkimahdollisuudet aina pyramideista Taxcon idylliseen kaupunkiin. CDMX:ssä on helpointa liikkua Uberilla ja metrolla.

Paseo de la Reforma on toinen Mexico Cityn pääkaduista.
Kaupungin eteläosassa sijaitsevassa Xochimilcossa on rauhallisempi tunnelma.
Teotihuacánin pyramidit löytyvät koillisesta noin tunnin ajomatkan päästä.

Heroica Puebla de Zaragoza, Pueblan osavaltio

Puebla on yksi Meksikon kauneimmista kaupungeista. Värikkään ja koristeellisen kaupungin viihtyisin osa on sen vanhakaupunki, joka on täynnä mitä koristeellisimpia rakennuksia. Pueblan osavaltiossa on useampia tulivuoria, ja lisäksi se on tunnettua kahvinviljelyseutua, joten täällä kannattaa maistella mm. perinteistä savipannukahvia. Ruokapuolesta myös mole on kotoisin Pueblasta. Keskustassa on helppo liikkua kävellen, kylien välillä voi mennä Uberilla tai bussilla.

 • Tekemistä: Vierailu kahviplantaasilla, vaellus Popocatépetlille, Amerikkojen vanhin kirjasto Biblioteca Palafoxiana, Pueblan tunnelit, Cholulan katedraali, päiväretki Atlixcoon
 • Majapaikkasuositus: Airbnb keskustassa (varaustilanne vaihtelee)
 • Ravintolasuosituksia: Don Pastor (Puebla), La Palmera (Cholula), Café Colibri (Cholula)
Pueblan kaupunki.
Atlixco.

San Miguel de Allende, Guanajuaton osavaltio

Idyllinen puna-oranssi San Miguel de Allende tuo mieleen vanhanajan Meksikon. Kaupungin yhtenäinen värimaailma, räikeiden kylttien poissaolo, mukulakivikadut ja somat katulyhdyt ihastuttavat jokaisena vuorokaudenaikana. Keskuspuistosta voi löytää mariachi-bändin musisoimassa. San Miguel tunnetaan erityisesti laadukkaista käsitöistä ja taiteesta. Kaupungin yksi nähtävyys onkin suuri Fábrica La Auroran designkeskus, jossa pääsee tutustumaan taiteilijoiden työpajoihin ja showroomeihin. Sieltä löytyy myös hyviä kahviloita ja ravintoloita. Kaupungin hintataso on tyyriimmän puoleinen. San Miguel on LGBTQ-ystävällinen.

 • Koe ja näe: San Miguelin upea katedraali, mariachibändi keskuspuistossa, La Auroran designkeskus, Chargo del Ingenion kaktusten suojelualue, auringonlasku kaupungin itälaidalla
San Miguel de Allende.
Fábrica La Auroran designkeskus.

Oaxaca de Juárez, Oaxacan osavaltio

Oaxacan osavaltio tunnetaan vahvasta alkuperäiskansojen kulttuurista. Osavaltion pääkaupunki tarjoaa nähtävää ja koettavaa niin kulttuurin, taiteen kuin ruuan ystäville. Oaxacassa sijaitsee esimerkiksi Monte Albánin ja Mitlan sapoteekkirauniot ja Hierve el aguan luonnonvesialtaat. Käsityöpuolelta voisi mainita barro negron eli mustan keramiikan, joka on peräisin Oaxacasta. Ruuista kannattaa maistaa ainakin tamaleja ja katuruuan parhaimmistoa, täytettyjä tortillalevyjä eri muodossa (mm. tlayudat, memelat ja flautat), juomista tietenkin café de ollaa ja mezcalia. Osavaltiosta löytyy myös rantakohteita, kuten Puerto Escondido, Huatulco ja Mazunte.

 • Koe ja näe: Päiväretket sapoteekkien raunioille, värikkäät naapurustot, Hierve el aguan luonnonvesialtaat, mustan keramiikan valmistus, käsityöliikkeet, kasvitieteellinen puutarha, katuruoka
Oaxaca de Juárez.
Monte Albanin sapoteekki-rauniot.

San Cristóbal de las Casas, Chiapasin osavaltio

Guatemalan naapurissa vuoristomaisemissa sijaitseva Chiapas on niin ikään tunnettu alkuperäiskansojen traditioista. Sen suosituimmassa kaupungissa, San Cristóbal de las Casasissa voi nähdä myös zapatisteja kommandopipot päässä. Chiapas kärsii välillä levottomuuksista, kun kapinalliset ottavat yhteen armeijan kanssa, mutta sen ei kannata antaa estää matkailua alueelle. San Cristóbal on suosittu erityisesti reppureissaajien keskuudessa. Sieltä löytyy mm. erinomaiset kasvisruokaravintolat, hienoa katutaidetta ja leppoisa tunnelma.

 • Näe ja koe: Katumarkkinat, kulttuurimuseo ja tekstiilinäyttely, oikeustieteiden laitoksen seinämuraalit, illanvietto chilleissä kuppiloissa, päiväretket Palenquen maya-raunioille, Sumideron kanjonille ja Agua Azulin vesiputouksille
 • Majapaikkasuositus: Hacienda-tyylinen Rossco Backpackers Hostel (*)
 • Ravintolasuosituksia: TierrAdentro, lähiruokamarkkinat (Tianguis Agroecológico y Artesanal)
San Cristobal de las Casas.
Palenquen kuningatar Reina Rojan kuolinnaamio.

Olen käynyt Meksikossa kahdeksan kertaa ja reissannut kymmenessä osavaltiossa omatoimisesti vuosien 2017-2022 välisenä aikana. Blogin arkistosta löytyykin yli 20 Meksiko-postausta, mikäli joku tietty kohde jäi kiinnostamaan ja kaipaat lisäinfoa. Vastailen mielelläni myös Instan puolella kaikenlaisiin Meksikoa koskeviin kysymyksiin @cillamaria8 🙂


Oletko käynyt Meksikossa/missä päin?

13 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Meksiko on tosiaan kiva maa. Ollaan myös käyty useammassa osavaltiossa. Liikuttiin joitain viikkoja maassa vuokra-autolla ja tykästyttiin maahan. Sen verran iso maa kuitenkin kyseessä, että varsin paljon maassa saa reissata, että saa kattavan käsityksen. Toisaalta, maa on myös niin monipuolinen, että kaikille löytyy varmasti jotain.

  • admin

   Kyllä siihen varmaan vuosia menis, että sais käytyä läpi kaikki kiinnostavat kohteet. Jo pelkästään Mexico Cityssä riittää aina jotain uutta, vaikka oon sielläkin käyny yli 10 kertaa. Oon ite kulkenu yleensä bussilla, mut veljen kanssa vuokrattiin Jukatanilla kans auto.

 • Mari / Maailma kotina

  Taatusti luen kaikki blogijuttusi suurennuslasin kanssa, kun Meksikoon menen. Mutta Cancúniin en mene🫣😅

 • Anne | Elämää Nomadina

  Meksiko on ihan mahtava matkailumaa, ja tässä oli koottuna todella hyviä kohdevinkkejä! Meillä on takana yksi lyhyempi reissu Meksikoon 15 vuotta sitten ja vähän pidempi oleskelu nomadielämän aikana vuoden 2019 lopulla ja 2020 alkupuolella, ja ihan varmasti mennään vielä joskus uudelleen. Sitten kun mennään, niin Oaxacan ja Chiapasin alueet on ihan ehdottomasti listalla, niistä ei olla ehditty tutustua vielä kumpaankaan.

  • admin

   Meksiko on kyllä paljon helpompi maa, mitä monet kuvittelee. Harmittaa myös, et niin moni jää pelkästään Cancúniin eikä anna muulle maalle mahdollisuutta pelon takia. Kiva, että teillä löytyy kiinnostusta nähdä laajemminkin sitä. Oaxaca ja Chiapas on tosi viihtyisiä!

 • Christa

  Kiitos hyvistä vinkeistä. Tosi mielenkiintoisen näköisiä paikkoja kaikki. Bacalaria olenkin ihaillut muutaman vaikuttajan videoissa. Olen itse käynyt vain Playa del Carmenissa ja Tulumissa ja niistä käsin tehnyt päiväretkiä. Tykkäsin kyllä noista tosi paljon ja silloin 2003 ei ollut vielä turistejakaan ihan älyttömästi, kuten nykyään taitaa olla. Jotenkin mediasta on jäänyt kuva, että muualla Meksikossa olisi turvatonta ja siksi ei ole tullut lähdettyä uudelleen, mutta tästä jutusta jäi kyllä fiilis, että olisi kiva mennä vähön kiertelemään Meksikoon.

  • admin

   Kiva kuulla että tykkäsit Meksikosta 🙂 Mediassa ja somessa usein liioitellaan Meksikon vaarallisuutta. Yleensä ne on vielä ihmisiä, jotka ei oo lähteny Cancunin hotellialueiden ulkopuolelle ollenkaan ja perustaa kokemuksensa Meksikosta vaan kuulopuheisiin. Toki siellä on alueita, mihin ei ole fiksua mennä, mutta ei ne muutenkaan ole kovin turistien suosiossa. Suurin osa väkivallasta on jengiselvittelyjä tai kohdistuu virkavaltaan, siirtolaisiin sekä naisiin lähisuhdeväkivallan kautta. Ottaen huomioon että Meksikossa käy vuosittain noin 40 miljoonaa turistia, on vaan todella huonoa tuuria jos joku on joutunu esim. ammuskelun keskelle tai tullu ryöstetyks.

 • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

  Hyvä kooste. 👍 Meksiko ei ole tuttu, mutta nyt kun Mikko tuossa kommentissaan mainitsi, että kiertelivät siellä autolla, niin johan alkoikin kiinnostaa enemmän… 😉Itselläkin varmasti juuri se käsitys, että Meksiko on hankalampi matkailumaa kuin mitä se todellisuudessa onkaan.

 • Elina / elinanmatkalaukussa

  Hyvä postaus ja todella hyödyllinen, kun haluaa kartoittaa mitä muuta Mexikossa on resort kohteiden lisäksi 😀 Mua kiinnostais Mexico ja haluaisin siellä myös joskus käydä, mutta mikäli lasten kanssa lähettäis niin todennäköisesti päädyttäis johonkin tuttuun ja turvalliseen ja tehtäis sieltä vaan päiväretkiä. Mut näitä muitakin kohteita vois ihan hyvin harkita vakavasti kun se päivä tulee, kun Mexikoa harkitaan seuraavaksi kohteeksi 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.