Uncategorized

Matkavuosi 2023 kuvina

Alkuun pienet tilastot tämän vuoden reissuista ja sen jälkeen Matkalla lähelle tai kauas -blogista bongattu kiva idea matkavuoden koostamiseen kuvallisessa muodossa.

Blogi täytti nyt joulukuussa viisi vuotta, eikä matkustusinto ole kadonnut mihinkään – päin vastoin!

 • Uusia maita: 5 – Jordania, Israel, Palestiina, Tunisia, Norja
 • Vanhoja maita: 3 – Italia, Ranska, Monaco
 • Käydyt maat yhteensä: 46/197
 • Käydyt Euroopan maat yhteensä: 32/45
 • Italian alueet yhteensä: 12/20 (uusia Campania, Basilicata, Apulia)

Matkustamisesta aiheutuneet liikennepäästöt

 • Ulkomaan reissuja: 4 kpl
 • Kotimaan reissuja: 7 kpl
 • Lentoja: 13 kpl
 • Lennetty matka: 22 204 km
 • Lentojen CO₂-päästöt: 2,8 tonnia
 • Maata pitkin autolla: 5 700 km
 • Henkilöautoilun CO₂-päästöt: 0,8 tonnia
 • Maata pitkin junalla: 1 500 km
 • Matkailun CO₂-päästöt yhteensä: 3,6 tonnia (muu asuminen ja eläminen arjessa: 3 tonnia)
Lentostatistiikkoja seuraan MyFlightradar24:ssa.
Google Mapsin timelineen kirjautuneet paikat tältä vuodelta.

1 Paras matkakuva

Ihmiset ihailemassa auringonlaskua Punaisellamerellä. Ei mitään kovin erikoista, mutta tunnelma oli kiva ja iltataivas hieno. Pidän myös siluettikuvista.

Lue lisää: Kannattaako Jordanian Aqabaan matkustaa varta vasten?

2 Suurkaupungin lumoissa

Tykkäsin todella paljon Jordanian pääkaupungista, Ammanista. Minulla oli jo pitkään ollut halu nähdä Lähi-idän betonikuutioasutuksia, koska näky on jostain syystä kiehtova. Ammanissa se toteutui.

Lue lisää: Autolla Jordaniassa: Kuollutmeri, Amman ja Ma’an

3 Paras rantalomakuva

En ole kovin suuri rantalomien ystävä, mutta Eilatissa kävimme maailman pohjoisimmalla koralliriutalla uimassa. Ranta itsessään ei ollut hieno.

Lue lisää: Jordaniasta Israeliin – Kokemuksia Eilatista

4 Vuoden lempikaupunki

Rivieralla sijaitsevaan Mentoniin ihastuin ensisilmäyksellä. Mutta tähän olisi ihan yhtä hyvin voinut valikoitua niin Italian ikivanha Matera, Länsirannalla sijaitseva Betlehem kuin jouluinen Oslokin, joissa kaikissa oli oma viehätyksensä.

Lue lisää: Rivieran 8 hurmaavaa kohdetta esittelyssä

5 Lempikylä

Tramontin viinilaakson pienet kylät Italiassa, joiden maisemissa majoituimme syksyllä. Ympärillä oli sykähdyttävän vehreät vuoret ja rauhallinen maaseudun idylli.

Lue lisää: Sorrenton niemimaa – Amalfin ruuhkasta Tramontin rauhaan

6 Matkayllättäjä

Oslo! Minulla ei ollut mitään odotuksia, enkä ole tähän mennessä kokenut Pohjoismaiden kaupunkeja mitenkään erityisen kiinnostavina. Oslo oli kuitenkin todella positiivinen yllätys ja hurmasi kauneudellaan.

Lue lisää: Oslon joulumarkkinat ja katutaidetta bongaamassa

7 Kuva yläilmoista

Bongasin Oslosta tullessa lentokoneen ikkunasta ala-auringon. Lentokoneessa tätä halotyyppiä voi joskus nähdä, mutta maanpinnalla se on harvinainen. Samalla lennolla näkyi myös yleisempi halo, ympyränmuotoinen sateenkaarenvärinen glooria.

8 Paras matkahetki

Syyskuussa Italiassa Sorrenton niemimaalla, kun olimme äitin ja veljen kanssa illallisella pienessä rantaravintolassa kivan rantapäivän jälkeen. Tunnelma oli huoleton ja kesäinen. Muita hyviä hetkiä oli mm. sandboarding hiekkadyyneillä, AMK-opinnäytetyön viimeistely Rivieralla, illanvietto palestiinalaisten teltassa Oslossa ja se, että päästiin Israelin rajan yli ilman suurempia kuulusteluja.

9 Huonoin matkahetki

Lento Pariisista Napoliin. Kone joutui niin hirveään turbulenssiin heti maasta irtoamisen jälkeen, että olin varma, ettemme selviä lennosta elävänä. Istuimme perällä, jossa turbulenssi tuntuu kaikkein kovimmalta. Kone vapisi, vajosi ja nousi vuoronperään, kallistui ja heilui sivusuunnassa holtittomasti. Puristin käsinojia, tuijotin edessä olevaa penkkiä ja pidätin henkeä odottaen vain, että kone putoaa, koska pelkäsin, ettei se ole saanut tarpeeksi nostetta ja korkeutta.

Olin siinä hetkessä valmis lopettamaan matkustelun kokonaan ja perumaan kaikki tulevat lennot. En ole koskaan pelännyt niin paljoa, ja pelkään harvoin mitään (edes lentokorkeudessa tulevaa turbulenssia). Myös vieressäni ollut nainen otti minua kädestä ja alkoi rukoilla, eivätkä lentoemäntienkään ilmeet olleet mitenkään huojennusta tuovia.

10 Paras hotelli

The Walled Off Hotel eli katutaiteilija Banksyn hotelli Länsirannalla Palestiinassa. Olen pitkäaikainen Banksyn fani, joten kokemus oli ikimuistoinen. Kaikein lisäksi hotellin nerokkaiden yksityiskohtien lisäksi majapaikasta löytyi taidenäyttely ja miehitysmuseo, joka veti hiljaiseksi.

Lue lisää: Havaintoja Israelin miehittämästä Palestiinasta

11 Eksoottisin kohde

Varmaankin Wadi Rumin aavikko ja yöpyminen beduiinileirissä.

Lue lisää: Wadi Rum – Maailman kaunein aavikko?

12 Paras ruokapaikka

Tätä ei tarvitse kahta sekuntia miettiä – Khubza & Seneya Aqabassa. Kävimme syömässä useamman kerran ja testasimme varmaan kaikki annokset. Ihan superhyvää Lähi-idän ruokaa! Toinen erinomaista ruokaa tarjoileva arabien ylläpitämä ravintola, Al Ayed, löytyi Jerusalemista.

13 Vuoden kesäkuva

Suomen kesä meni pääasiassa töissä, mutta loppukesästä pääsin tutustumaan Visit Saimaan pressimatkalla mm. tähän kauniiseen Pihlas Resortiin. Mikäs tuossa olisi viettää kesäpäivää seilaten saunan ja poreammeen väliä rauhallisesta luontomaisemasta nauttien.

Lue lisää: Saimaan luksusmatkailussa tuoksuu suomalainen puu

14 Auringonlasku/-nousu

Tämä löytyi ihan omalta kotipaikkakunnalta. Syyskuussa oli näin mielettömät iltaruskot!

15 Paras lentokonekuva

Kuvana tämä ei ole mitään erityistä, mutta shout out Tunisairille, jonka lento oli yllättävän hyvä. Jopa halppislippuluokassa oli ilmainen tarjoilu. Ylimääräistä hässäkkää aiheutti kuitenkin se, että jouduimme etsimään pitkään tiskiä, mistä piti käydä tulostamassa boarding pass, koska Tunisin kentällä ei ollut qr-koodin lukijoita.

Lue lisää: Pohjois-Tunisiaa kierrellen

16 Luontokuva

Ehdottomasti joulukuiset helmiäispilvet, jotka harvinaislaatuisesti ilmestyivät eteläisen Suomen taivaalle auringonlaskun aikaan. Se oli ensimmäinen kerta, kun näin helmiäispilviä livenä. Suomen taivas oli tänä vuonna muutenkin kaikkein hienoin kaikista 9 maista, joissa kävin.

17 Vuoden risteily

Veneilin ainoastaan Saaristomerellä sekä meloin kanootilla Kymijoella.

Lue lisää: Melontaretki Strömforsin ruukin ”Amazonilla” |
Ympäristönsuojelu ja vastuullinen matkailu Saaristomerellä

18 Kauimpana kotoa

Linnuntietä about 3670 km eli jossain päin Wadi Rumin aavikkoa Saudi-Arabian rajan lähellä.

19 Nähtävyys

Kyllä se on varmaankin Banksyn maalaukset. Näin tänä vuonna myös yhden uuden maailman ihmeen eli Petran, sekä muun muassa Al Aqsan moskeijan, Dome of the Rockin, Pariisin katakombit ja Vesuviuksen, jotka nekin ilahduttivat.

Lue lisää: Ikimuistoinen visiitti Palestiinaan – Banksyn taidetta Betlehemissä

20 Vuoden maisema

Apulian rannikko Italiassa menee ehdottomasti kärkisijoille.

Lue lisää: Apulian pohjoisrannikko – Turkooseja rantoja ja vehreitä metsiä

21 Road trip

Jordanian road trip oli ikimuistoisin, koska näimme sen aikana niin paljon aina Kuolleestamerestä aavikoihin ja vuorista keidaskanjoneihin, puhumattakaan ihastuttavista kaupungeista ja ystävällisistä ihmisistä eri puolilla maata.

Lue lisää: Jordaniaa vuokra-autolla etelästä pohjoiseen

22 Kuva johon palaan uudelleen

Tämä kuva muistuttaa minua Rivieran lämpöisestä kevätauringosta ja siitä maagisen kauniista valosta, jossa sininen rannikko kylpee kevään kuukausina. Kuvaa katsoessa pystyn maistamaan herkullisen sitruunapiirakan ja haistamaan puiden kukkaistuoksun. Kävin Rivieralla tänä vuonna kaksi kertaa, ja kevät oli ehdottomasti syksyä kauniimpi.

Muita reissupostauksia vuoden varrelta:


Seuraavat matkasuunnitelmat

Tammi-helmikuu:

 • Marokko: Marrakesh
 • Egypti: Kairo, Giza, Luxor
 • Qatar: Doha
 • Oman: Muttrah, Nizwa, Wahiba Sands, Wadi Bani Khalid, Muscat
 • Arabiemiraatit: Abu Dhabi, Dubai


Mitkä olivat sinun reissujen kohokohtia tältä vuodelta? Entä mitä matkasuunnitelmia ensi vuodelle löytyy?

29 kommenttia

 • Sari / matkalla lähelle tai kauas

  Kiitos linkkauksesta! Hienoja matkahetkiä teillä on ollut!
  Niin vaihtelevia paikasta toiseen. Ja hienoja hetkiä näyttää olevan tulossa! Tuosta Egyptistä haaveilen itsekin, joten olen kuulolla.
  Oma matkavuosi 2024 starttaa maaliskuussa Etelä-Afrikan matkalla. Sen jälkeen haaveilen kesäisestä Sloveniasta ja ehkä loppuvuoden voisi viettää Jamaikalla tai jossain muussa kohteessa. Aika näyttää mitä vuosi tuo tullessaan.

  • admin

   Kuulostaa niin hyvältä! Slovenia todella on vierailun arvoinen, etenkin maan länsisosa on upeaa luonnoltaan 🙂

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Oikein kiva matkavuosi sinulla! Meillä oli vain kaksi ulkomaanmatkaa, pääsiäinen Krakovassa ja sitten vähän pidempi Pohjois-Amerikkaan suuntautunut reissu. Nyt on varattuna reissu Panamaan ja Costa Ricaan, ja Balkan vahvassa harkinnassa.

  • admin

   Teidänkin suunnitelmat kuulostaa hyvältä 🙂 Ja ei se matkojen määrä aina merkitse, pääasia että pääsee kokemaan ja näkemään asioita. Tulevia reissujanne odotellessa!

 • Merja / Merjan matkassa

  Sinulla on ollut hieno matkavuosi! Wadi Rumin aavikko oli myös minun mieleeni. Epäröimme sinne lähtöä mutta onneksi menimme, koska se oli mieleenpainuva. Oma matkakooste viime vuodelta taitaa jäädä tekemättä alkuvuoden reissun takia, mutta vuoteen sisältyi monia mieleenpainuvia muistoja. Kaukasian kierros keväällä, Miami + Karibian risteily kesällä ja yöpyminen Roomassa upouudessa hotellissa jäivät parhaiten mieleen. 🙂 Hyvää uutta reissuvuotta 2024!

  • admin

   Kiitos samoin sinulle!
   Wadi Rumi oli kyllä hieno kokemus 🙂 Ja etenkin tuo sinun Kaukasian kiertomatka on sellainen, että niille suunnille haluaisin itekin joskus.

 • Aila ja Juha

  Ihanan monipuoliset matkat sinulla on ollut ja samoin myös suunnitelmat. Ja tuo vastuullisuusnäkökulma on myös valtavan hieno. Itse katsoin kuvistasi pisimpään auringolaskuja, halo-ilmiötä ja helmiäispilviä. Ihania. Kyllä kuvat kertovat eniten ja pitävät asiat muistissa erinomaisina faktoina ja mielikuvina. Tänään satuin katsomaan yhtä vanhaa matkakansiota, jossa omat lapseni olivat vielä pieniä – oli aivan ihanaa lukea asioista, joita en enää yksityiskohtia myöten muistanut lähellekään kokonaan. Sinä olet vielä nuori, mutta kuvittelepa itse joskus katsovasi 30 vuotta vanhoja kuvamuistoja, silloin arvostat varmaan vielä enemmän nykyisiä kuviasi. Aila

  • admin

   Kiitos paljon kommentista! Ensimmäinen ulkomaanmatkani oli yli 30 vuotta sitten, joten niitä kuvia on tullut monesti katsottua kaiholla 🙂

 • Pirkko / Meriharakka

  Kiva kokoelma niin faktoja kuin tunnelmia. Näillä pakkasilla kesäiset tunnelmakuvat tulevatkin tarpeeseen.
  Mielenkiintoinen myös tuo tieto, että tilastoit Italian alueita tarkemmin – itse olemme vähän ”ajautuneet” käymään kaikilla Saksan ja Espanjan alueilla, kun jossain vaiheessa huomasin, että sen kummemmin yrittämättä on jo käyty melkein kaikissa. Saksa taitaakin nyt olla jo ”valmis”, Espanjasta puuttuu muutama 🙂 – eikä kyllä aktiivisia suunnitelmiakaan niiden suhteen ole.

  • admin

   Kiitos kommentista! Meilläkin Italian alueet kertyivät ensin ihan sattumalta. Nyt tavoite on taas hieman jäissä, kun tekee mieli käydä muuallakin välillä. Maailmassa on liikaa kiinnostavia paikkoja!

 • Mari / Maailma kotina

  Kuva 21 on mielettömän upea. Olen aiemminkin ihaillut joitain kuvia, jossa olet muslimimaan edellyttämässä asussa. Sopii sinulle mielettömän hyvin.

 • Anmarien

  Ihana varsinkin tuo viimeinen kuva! Pystyn haistamaan tuoksun, tuntemaan auringon ja uppotumaan tunnelmaan. Kuvat ovat erittäin kiva tapa summata matkavuotta 🙂

 • Ne Tammelat

  Hienoja matkahetkiä ja kuvia! Sinun jutuista ovat parhaiten jääneet mieleen nuo Jordania, Israel ja Palestiina, joiden stooreja oli tosi mielenkiintoista seurata.

  Meidän reissukooste on tulossa huomenna, joten sieltä löytyy yhteenveto ja suunnitelmia 🙂

  Mahtavaa matkailuvuotta 2024! Toivottavasti nähdään taas jossain kohtaa!

 • Terhi

  Hieno ja monipuolinen matkavuosi. Varsinkin kuvat olivat ihania, valitettavasti kaikki eivät auenneet, mutta vika oli varmasti omissa yhteyksissäni.

 • Elina / elinanmatkalaukussa

  Harmi ettei olla Omanissa samaan aikaan, olis ollu hurjan hauska treffata siellä (tai Dohassa) 🙂 Suurella mielenkiinnolla odotan kuitenkin teidän reissua/reissuja! Eiköhän tästäkin vuodesta tuu mukavan matkailurikas! 🙂 Tuo lentohomma… Olisin ollut kyllä aivan yhtä paniikissa ja vannonut ihan samaa, että en lennä enää ikinä tuon jälkeen… Onneksi oot lähtenyt tuonkin jälkeen, niin ei jää pelkoa mikä estäisi lähtemästä vaikka tottakai se jännitys tulee uudestaan kun on reissu edessä.

  • admin

   No niimpä! Olis kyllä kiva tavata joskus livenä 🙂 Ja äläpä muuta, lentohomma oli kauhea. Vähän pelottaa kohtapuoliin lähteä jonkun EgyptAirin kyytiin.. Mutta ei voi mitään, matkailun into on suurempi kuin pelko.

 • Sarianne / Matkalla kaikkialle

  Upea matkavuosi! Suosikkikuvani oli ehkä hieno otos Betlehemin Walled Off -hotellista, jossa näkyy miten lähellä muuria se on. Tuo oli niin vaikuttava paikka ja museo todella liikuttava ja informatiivinen. Se jäi ehdottomasti itsellenikin mieleen viime kesän Palestiinan retkeltä, vaikka en hotellissa valitettavasti päässyt yöpymään.

 • Anne | Elämää Nomadina

  Paljon onnea viisivuotiaalle! Tosi kiva tapa koota vuosikooste, ja mainioita kuvia ja hetkiä olit tähän nostanut. Todella kiinnostava ja kohteiltaan ei ehkä ihan tavanomaisin reissuvuosi sulla takana ja uudet kohteet kuulostaa myös hyvältä, ihanaa (reissu-) vuotta 2024!

  • admin

   Kiitos paljon 🙂 Taidan ottaa tän käytännön myös tämän vuoden jälkeen uudelleen käyttöön. Ja ikimuistoista reissuvuotta sullekin!

 • Sandra / The Present is Perfect

  Onpas ollut kiva matkailuvuosi ja kotimaassakin olet päässyt reissailemaan. Jotenkin lukiessa kuitenkin tuota turbulenssikokemusta alkoi tekemään oikein itselläkin pahaa. Pystyin kuvittelemaan hyvin, miten kuolemanpelko iskee tuossa tilanteessa! Onneksi kaikki meni hyvin.

  Ihanaa uutta reissuvuotta sinulle!

 • Kohteena maailma / Rami

  Kerrassaan kivasti koottu matkavuosi! Tuli samalla itsekin innostuttua katsomaan GoogleMapsista, missä kaikkialla on vuoden aikana tullut käytyä. En nyt ihan tarkkaa tiedä mistä ”uusi reissu syntyy”, mutta Googlen mukaan tein viime vuonna 60 reissua -> suurin osa luonnollisesti kotimaassa. Mutta kyllä sitä ulkomaillakin aika monessa paikkaa tuli käytyä, kiva katsella kartasta jälkeenpäin kohteita.

  Kaiken kaikkiaan oli mukava matkavuosi ja monipuolinen sinulla takana. Hyviä tulevia reissuja tälle vuodelle!

 • Tiina Johanna / Kookospalmun Alla

  Voi että miten mielenkiintoisia reissukokemuksia kaikin puolin! 🙂 Tuo Jordania jostain syystä on alkanut viime aikoina kiehtoa, en tiedä miksi. Ehkä täytyy lähteä sinne katsomaan.

  Kivaa uutta alkanutta vuotta sinne ja hyviä tulevia reissuja! 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.