Eurooppa,  Suomi

Melontaretki Strömforsin ruukin ”Amazonilla”

Kaupallinen yhteistyö: Visit Kotka-Hamina ja Asuntomessut

Koko kesä on mennyt töissä pakertaessa, joten heinäkuun loppupuolelle ajoittunut kesän ainoa kotimaan reissu tuli tarpeeseen. Kävimme ensin kiertelemässä Loviisan asuntomessuilla, johon olin päässyt tutustumaan rakennusvaiheessa jo viime syksynä Visit Kotka-Haminan pressimatkalla.

Meren äärellä sijaitseva Kuningattarenranta olikin muuttunut huomattavasti, ja vastassa oli toinen toistaan tyylikkäämpiä koteja. Omaksi suosikikseni muodostuivat jo heti kättelyssä nähty puukerrostalo ja sieltä SNUGGin studio- sekä kaksio-asunnot. Tunnelma asunnoissa kiidätti minut hetkessä Jukatanin niemimaan boho-keitaisiin. Myös tummanvihreät seinät ja kalusteet jaksavat viehättää vuodesta toiseen.

Asuntomessut ovat avoinna Loviisassa vielä tämän viikon 6.8. saakka.

Strömforsin ruukki

Asuntomessuilta ajelimme Ruotsinpyhtäälle (nykyisin osa Loviisaa), mistä meille oli varattu majoitus Strömforsin ruukin pihapiiristä, Bed & Bistron pääkartanosta. Ruukkikylä on muuten Asuntomessujen virallinen oheiskohde, eikä suotta!

Minun oli tarkoitus lähteä jo viime syksynä tutustumaan ruukkiin, mutta taisipa tulla Meksikon itsenäisyyspäivän vastaanotto samaan aikaan, mitä olin juhlimassa Meksikon suurlähetystössä.

Strömforsin ruukin tunnetuin kohde on vanha letkutorni.

Ruukki on aikain saatossa nähnyt niin paja-, saha- kuin myllytoimintaa. 1600-luvulle historiansiipensä ulottava ruukkialue sisältää tunnetun punaisen maamerkkinsä lisäksi useita pieniä putiikkeja, joista löytyy käsitöitä, taidetta ja lähialueen herkkutuotteita. Myös ravintoloita ja kahviloita löytyy. Lisäksi alueella pitää majaansa taidegalleria, jurttasauna, museo, kirkko sekä Wellstersin aktiviteettipalvelu. Alueen laajuus pääsikin yllättämään!

Kierreltyämme katselemassa ruukin kuvauksellisia kulmia kävimme syömässä alapajalla artesaanijäätelöä, jonka jälkeen suuntasimme myllyn ravintolalle nauttimaan lasilliset. Ihmisiä oli paljon liikenteessä, mikä oli toinen yllätys. Ruukki on kerännyt mainetta parin viime vuoden aikana niin matkablogeissa kuin sanomalehdissäkin.

Bed & Bistrossa meillä oli ehkä majatalon parhain näköala – ikkunasta avautui suora näkymä ikoniselle letkutornille ja Armonlinnaan. Vaikka äänieristys vanhoissa taloissa onkin melko olematon, saimme silti nukuttua hyvin paria koiran iltahaukkua lukuunottamatta. Majapaikka, kuten alueen ravintolatkin ovat koira-ystävällisiä.

Bed & Bistron kulmahuoneesta oli oivat näkymät ruukin pihapiiriin.

Aamiaisen paras osa oli lämmin uunituore leipä ja hyvänmakuinen kahvi.

Kanoottiretkellä Kymijoella

Aamupalan jälkeen suunnistimme Wellstersin pihaan, josta meille oli varattu kanoottiretki Kymijoelle. Meillä oli aiempaa kokemusta melonnasta vain Bacalarista, missä meloimme kajakilla laguunissa. Nyt saimme allemme vankan kanootin, ja lähdimme lipumaan pelastusliivit päällä kohti hiljaa virtaavaa joenuomaa.

Olin lukenut aiemmin Retkipaikan sivuilta, että melontareitti on osittain kuin sademetsässä meloisi. Rehevä ja vehreä kasvillisuus toikin kieltämättä mieleen tropiikin lajikirjon, ja välillä melkein unohti olevansa Suomessa. Suomen kesästä tosin muistutti sateen ropina, mutta emme antaneet sen suuremmin häiritä retkeä.

Wellstersiltä kerrottiin, että kauden aikana heiltä lähtee noin tuhat yksikköä joelle! Kanootti- ja kajakkiretket sekä sup-lautailu tuntuukin olevan todellisessa suosiossa.

Meillä oli ensin tarkoitus meloa suojelualueen lyhyempi reitti, mutta käännyimmekin puolessa välissä takaisin ja suuntasimme kohti aakeampia vesiä. Kävimme kiertämässä pari saarta Hellinkoskella, ja ohjasimme sen jälkeen kanootin laavulle, missä pidimme evästauon. Muutama ihminen ohitti laavun, joka on Kukuljärven vaellusreitin varrella.

Matkalla halusin meloa muutaman kerran rantakaislikkoon ihailemaan sammalisia puita, pinkkinä hehkuvia kukkia ja pieniä ulpukoita. Paluumatka olikin sitten hieman hankalampi. Olimme meloneet sen verran innolla menomatkan, että takaisin päin tullessa vastavirta meinasi ottaa muutaman kerran voiton väsyneistä käsivarsista.

Pääsimme kuitenkin ehjinä ja suht kuivina takaisin ruukille. Varsinainen Amazon-pätkä jäi valitettavasti näkemättä, sillä vedenpinta oli sen verran matala, ettei kapeaan sivuhaaraan ollut asiaa. Saimme onneksi pienen maistiaisen siitä reitin alkupään ollessa avoinna.

Minulle jäi kuitenkin kaipuu palata vielä joskus takaisin. Näkemättä ja kokematta jäi nimittäin myös Wellstersin Laawu-majoitus, josta aukeaa kauniit maisemat veden ylle. Oi, herätäpä linnun liverrykseen pienestä puumökistä, missä silmät avatessa ikkunasta levittyisi eteen aamu-usvassa kylpevä Suomen kaunis luonto..

Kurkkaa kotimaan matkailuinspiraationa yhteistyökumppanien Insta-tilit:
Wellsters/Luonto voittaa aina
Bed & Bistro
Strömforsin ruukki
Asuntomessut
Visit Kotka-Hamina

Yksi kommentti

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Todella hienolta näyttävää aluetta! Marika olisi tuosta aivan haltioissaan ja viihtyisin tuolla varmasti minäkin! Ollaan oltu tänä kesänä kertaalleen melomassa kanootilla ja pari kertaa kajakeilla, sekä kahden istuttavan että yhden. Erittäin hauskaa puuhaa ja mielellään melomista harrastaisi enemmänkin. Ilman muuta menee tämä paikka kokeilulistalle!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.