Albania,  Bosnia-Hertsegovina,  Eurooppa,  Kosovo,  Matkavinkit,  Montenegro,  Pohjois-Makedonia

Ihastuttava Balkan – 10 syytä matkustaa juuri nyt

Balkanin parhaat luontokohteet ja kiinnostavimmat kaupungit – Miksi Balkanille kannattaa matkustaa ennemmin nyt kuin myöhemmin?

Balkanin kohteet kartalla (klikkaamalla Google Mapsiin)

Balkanin niemimaalla sijaitsevat Albania, Pohjois-Makedonia, Kosovo, Montenegro ja Bosnia-Hertsegovina olivat muutama vuosi sitten vielä melko tuntemattomia matkakohteita, vaikka lentoaika Suomesta on lyhyt, hintataso suht edullinen ja ilmasto miellyttävä pitkälle syksyyn.

Matkailu Balkanille onkin vilkastunut huomattavasti parin viime vuoden aikana, jonka myötä hinnatkin ovat alkaneet pikkuhiljaa nousta. Balkanille kannattaa siis matkustaa ennemmin nyt kuin viiden vuoden päästä. Eniten saa irti vuokraamalla auton ja kiertelemällä maita omaan tahtiin.

1. Mieletön luonto

645 km pitkä Dinaaristen Alppien vuoristo tarjoaa häkellyttäviä maisemia ja luontoaktiviteetteja. Helpoiten luontoon pääsee tutustumaan Montenegrossa, missä luontomatkailua on alettu jo hyödyntää. Durmitorin kansallispuistossa metsäisen vuoristomaiseman keskellä pilkottaa syvän turkooseja ja smaragdinvihreitä jäätikköjärviä, kuten Crno jezero, jonka ympäriltä löytyy patikkapolkuja. Toinen käymisen arvoinen kohde on Tara-kanjoni, jonka pohjalla virtaa saman niminen joki. Kristallinkirkkaassa joessa voi harrastaa vesiaktiviteetteja, ja kanjonin yli pääsee myös liitämään ziplinen kyydissä. Balkanin luonnossa kannattaa kuitenkin olla poikkeamatta poluilta, sillä maastossa on edelleen räjähtämättömiä miinoja.

Crno jezero on kristallinkirkas jäätikköjärvi Durmitorin kansallispuistossa.
Tara-kanjonin pohjalla Montenegrossa virtaa saman niminen joki. Kanjoni ulottuu Bosnian puolelle.
Bosnian koskematonta luontoa.

2. Herkulliset ruuat

Balkanin keittiössä yhdistyvät niin turkkilaiset, Lähi-idän kuin paikallisetkin maut. Listalta löytyy tuttuja makuja viininlehtikääryleiden, halvan, fetajuuston, baklavan ja kebabin muodossa. Heittämällä Balkanin parhaat ruuat löytyivät mielestäni Kosovosta. Maan ruokakulttuurin parhaimpia puolia ovat maukkaiden lihojen lisäksi suussasulavat jälkiruuat, kuten vaniljakreemillä täytetty krempita. Montenegrosta taas saa herkullisia kala-annoksia ja italialaista gelatoa.

Balkanilla saa mahan täyteen edullisesti.

3. Ystävälliset ihmiset

Länsi-Balkanin maista vain Kroatia kärsii liikaturismista, joten matkailijat eivät välttämättä ole kovin tuttu näky naapurimaiden pienemmissä kylissä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö Balkanilta löytyisi palvelukulttuuria. Suurin osa kohtaamistamme ihmisistä oli lämpimiä, ystävällisiä ja avuliaita, oli kyse sitten tarjoilijoista, hotellin respasta tai kauppajonossa tavatuista paikallisista. Englantia ei välttämättä osata kunnolla, mutta hymy ja elekieli murtavat lähes aina kielimuurin.

Balkanin maissa oli ystävällinen vastaanotto ja hyvä palvelukulttuuri.

4. Adrianmeren rannikko

Koko Länsi-Balkan mutkittelee Adrianmeren rannalla, jossa on monin paikoin uskomattoman kirkkaat turkoosit rantavedet. Suosituimmat kohteet löytyvät Kroatiasta, mutta myös Montenegron rantakohteet, kuten vaikkapa Bar ja Herceg Novi ovat hyviä vaihtoehtoja. Autolla on mukava ajella rannikkoa pitkin ja poiketa pieniin syrjäisiin poukamiin, kuten Petrovacin Lučica-rannalle ihailemaan Adrianmereen laskevaa aurinkoa.

Bar on yksi Montenegron rantakohteista.
Auringonlasku Adrianmerellä.

5. Euroopan vanhin järvi

Pohjois-Makedoniassa, Albanian rajan tuntumassa sijaitseva Euroopan vanhin järvi, Ohrid, on yksi maan suosituimpia lomakohteita. Ohridissa on rauhallisempi tunnelma kuin Skopjessa, mutta se tarjoaa kuitenkin paljon nähtävää. Ohridia on kutsuttu aikanaan Balkanin Jerusalemiksi – kaupungista löytyykin merkittäviä uskonnollisia paikkoja ja lukemattomia kirkkoja, kappeleita ja luostareita. Ohridin luonto ja yksi Euroopan vanhimmista kulttuuriperinnöistä ovat nostaneet alueen Unescon maailmanperintökohteiden listalle. Ohridin majapaikoista ainakin tämä Airbnb-kämppä on todettu hyväksi.

Neljä miljoonaa vuotta vanha Ohrid on Euroopan vanhin ja yksi maailman vanhimmista järvistä.
Ohridin alue on Unescon maailmanperintökohde.

6. Viehättävä Prizren

Kosovoon suuntaavat matkailijat valitsevat kohteeksi yleensä pääkaupunki Pristinan, mutta mielestäni maan toiseksi suurin kaupunki, Prizren on monin verroin viihtyisämpi. Etenkin Prizrenin vanhankaupungin puoli on uneliaan idyllinen. Traditionaalisen tunnelman lisäksi Prizrenistä löytyy hyviä ravintoloita, kuten Gatsby Eat & Drink ja Ambient. Majoitussuositus menee pienelle Prior-hotellille (*affiliate-linkki).

Sinan Pasha -moskeija on Prizrenin vanhankaupungin maamerkki.
Prizrenissä on viihtyisä tunnelma.

7. Rauhallinen Trebinje

Bosnia-Hertsegovinan eteläkärjessä sijaitseva Trebinje yllätti meidät totaalisesti. Kaupungissa on rauhallinen tunnelma ja erinomainen kahvilakulttuuri etenkin joen vasemmalla puolella. Trebinjen isossa keskuspuistossa viihtyy tunnin jos toisenkin ihan vain istuskellen ja paikallista elämänmenoa katsellen. Hieman keskustan ulkopuolelta, Arslanagićin kivisillan läheltä löytyy kuvaukselliset maisemat. Trebinjessä näkyy myös Bosnian kahtiajakautuminen – Serbitasavallan (Srpska) puolella sijaitsevassa kaupungissa liehuu runsaasti Serbian lippuja.

Trebinjessä luonto on lähellä.
Arslanagićin kivisilta.

8. Absurdi Skopje

Skopjen erikoisuuksia ovat lukemattomat patsaat ja isolla rahalla rakennetut palatsit. Vierestä saattaa löytyä kuitenkin Jugoslavian aikaisia ränsistyneitä kerrostalokyhäelmiä, joten näkymä on eriskummallinen. Parhaimmillaan Skopje on iltaisin, jolloin Makedonia-aukion valaistut kohteet pääsevät oikeuksiinsa. Skopjesta löytyy myös historiaa mm. satoja vuosia vanhan linnoituksen ja ottomaanien ajoilta peräisin olevan basaarin muodossa. Skopjesta saa tehtyä helposti päiväretken suositulle Matka-kanjonille. Majapaikkasuositus modernille asunnolle (*affiliate-linkki) parin kilometrin päässä keskustasta.

Skopje on jollain tapaa absurdi kaupunki kaikessa mahtipontisuudessaan.
Skopjesta on helppo tehdä päiväretki Matka-kanjonille.

9. Kontrastien Tirana

Albanian pääkaupungissa kohtaa vanha ja uusi, ränsistyneisyys ja modernius, ja kaupunki onkin uudistunut viime vuosien aikana reippaalla vauhdilla. Tämän myötä esimerkiksi legendaarinen Tiranan betonipyramidi on saanut restauroidun ulkomuodon. Tiranasta löytyy muitakin jälkiä Hoxhan aikaisesta kommunismista, joista etenkin maanalaiset bunkkerit ovat suosittuja nähtävyyksiä. Albaniassa ollessa kannattaa ehdottomasti maistaa erilaisia pasteijoita, burekeja. Ei niin mairittelevana meriittinä mainittakoon, että Balkanin sekopäisin liikenne löytyy Kosovon pääkaupungin, Pristinan lisäksi juuri Tiranasta.

Tirana on kontrastien kaupunki.
Albanian parlamenttitalo.

10. Kotorin vanhakaupunki

Montenegron tunnetuin kohde on Kotorinlahti, jonka merkittävimpiä nähtävyyksiä ovat Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva Kotorin vanhakaupunki ja vuorella sijaitseva Kotorin linnoitus. Vanhankaupungin sokkeloisilla kivimuurein reunustetuilla kujilla saa helposti ajan kulumaan italialaistyyppisissä ravintoloissa ja Kotorin kissoja ihastellen, mutta mikäli mielii saada kokonaiskuvan seudusta, kannattaa kiivetä ylös linnoitukselle. Sieltä on ehdottomasti parhaat auringonlaskumaisemat! Kotoriin tehdään paljon risteilyjä, minkä vuoksi kadut ruuhkautuvat turistikaudella. Suosittelen matkustamaan Kotoriin loppusyksystä. Majapaikkasuosituksena tämä Airbnb-asunto.

Kotorissa on lämmintä vielä lokakuussakin.
Parhaat maisemat avautuvat, kun kiipeää Kotorin linnoitukselle.

Oletko käynyt Balkanilla? Mitkä kohteet nousivat suosikeiksi?


Lisää lukemista syksyn 2021 roadtripiltä:

– Balkanin road trip 1: Skopje ja Matka-kanjoni (Pohjois-Makedonia)
– Balkanin road trip 2: Pristina ja Prizren (Kosovo)
– Balkanin road trip 3: Durmitorin kansallispuisto (Montenegro)
– Balkanin road trip 4: Adrianmeren rannikko (Montenegro)
– Balkanin road trip 5: Aliarvostettu Trebinje (Bosnia-Hertsegovina)
– Balkanin road trip 6: Dubrovnik oli suuri pettymys (Kroatia)
– Balkanin road trip 7: Tympeä Durrës, kiehtova Tirana (Albania)
– Balkanin road trip 8: Ohrid (Pohjois-Makedonia)

14 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Balkan on ollut meillä mielessä useamman vuoden. Jostain syystä sinne ei kuitenkaan ole tullut vieläkään lähdettyä. Toivottavasti päästään sinne ihan lähivuosina. Erityisesti upea luonto kiinnostaisi. Eipä nuo yhdeksän muutakaan nostoa yhtään hassummalta matkustussyyltä kuulosta. Jos yksittäinen kohde tuolta pitäisi valita, niin kyllä se olisi Durmitorin kansallispuisto.

  • admin

   Durmitor olisi kyllä todella sopiva kohde teille, kuten myös muu pohjoisosa Montenegrosta. Maisemat on niin kauniit, ja alueella elää paljon erilaisia eläin-, lintu- ja kasvilajeja.

   • Mari / Maailma kotina

    Meidän 17v juuri tuunaa pakua – mietin, että onko Balkan liian kaukana omalla autolla. Kiinnostaisi niin paljon.

 • Sarianne

  Ihana kooste parhaimpia paikkoja, tuli hyviä muistoja mieleen Balkanilta! 🙂 Erityisesti olen pitänyt Kotorista, Sarajevosta, Tiranasta ja Ohridista. Oli kauniita maisemia, historiaa ja kivoja ravintoloita ja kahviloita. Tiranassa bunkkerin lisäksi oli mielenkiintoista käydä House of Leaves -vakoilumuseossa.

  • admin

   Kiitos paljon, ja kiva kun jaoit myös omia muistoja ja suosikkikohteita 🙂 Balkanille olis kiva palata taas kiertelemään. Sarajevossa en olekaan vielä päässyt käymään.

 • Heidi / Maailman äärellä

  Jostain syystä Balkanin seuru on minulla jäämättä (Dubrovnikia lukuun ottamatta) täysin kokematta. meidän piti juuru ensimmäusenä koronakesänä öähteä roadtripille Montenegroon. Olin suunnitellut reitin ja varannut majoitukset, mutta sitten kaikki meni mönkään (eikä saatu kaikista majoituksista rahojakaan takaisin…). Koska itse rakastan juuri luontomatkailua, niin esim. mainitsemasi Durmitorin kansallispuisto meillä oli yhtenä kohteena valittuna. Osaisitko sinä sanoa, mikä mu näistä Balkanin maista kuin Montenegro sopisi luontolomailuun? Entä missä kunnossa tiet täällä ovat? Millaista siellä on ajella?

 • Merja / Merjan matkassa

  Kiitos informatiivisesta postauksesta! Balkanin kohteista olen käynyt Kroatiassa, Montenegrossa ja Bosnia-Hertsegovinassa. Muutkin kohteet kiinnostaisivat. Mistä maasta te aloititte roadtripin?

 • Eveliina / Reissukuume

  Balkanilla on monia maita, jotka kiinnostaisi kovastikin! Nyt on nähtynä oikeastaan vasta Kroatia.

  Hittolainen, kun just paloi vikat lomapäivät. Olisin voinut karata Balkanille 😉

 • Ne Tammelat

  Balkanin alue on meilläkin pääosin kiertämättä. Vain Kotor oli näistä kohteista ennestään tuttu ja Kroatiassa kävimme muutamassa paikassa. Pitää vielä noita rajanylityksiä selvitellä, jotta saa rakenneltua mahdollisimman fiksun reitin omalle matkalle.

 • Elina / elinanmatkalaukussa

  Täällä 2v. heräs just päikkäreiltä kun näitä tässä lueskelin. Skopjen kuvasta totesi ”minä rakastan tuota, minä haluan lähteä sinne!” 😀 eli jos lapsilta kysytään, niin Balkanin reissu houkuttelisi kovasti. Ite oon käynyt Albaniassa, Montenegrossa, Kroatiassa ja Bosniassa, mutta tämäkin postaus todistaa kuinka upeita luonotkohteita sielä päin on jotka kiinnostaa! Kuulostaa tosi houkuttelevalta ja etenkin tuo ruoka!

 • Sanna I Seven Seas

  Mahtava kooste Balkanilta! Olen itse käynyt pari kertaa Kroatissa ja sieltä Montenegrossa ja Kotorissa omatoimisella päiväretkellä. Tähän mennessä suosikkeja on olleet Kroatian saaret.

 • Suvi / Suvin matkassa

  Kiitos tästä, oli niin kivaa luettavaa ja ai että uskon että tuollapäin ruoka on niiin hyvää. Ensi kesänä suunnitelmissa Kroatia, Montenegro, Bosnia ja Serbia, eli oli itselleni ajankohtainen juttu luettavaksi 🙂

 • Hannele/ Hipaisuja Maapallolla

  Hätäinen pitkä viikonloppu viime syksynä tuli vietettyä Kroatiaa, Bosnia-Herzegovinaa ja Montenegroa autolla körötellen. Upeaa seutua. Pohjois-Makedonia, Kosovo ja Albania voisi olla seuraava lenkki. Viimeksi tänään oli muuten jalassa montenegrolaismummolta rantakadulla ostetut villasukat:) Ei meilläkään yhteistä kieltä ollut, mutta sormilla laskettiin ja suut oli hymyssä, ei siinä muuta tarvita:)

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.