
Monipuolisia aktiviteetteja Latvian Siguldassa
Pressimatka: Latvia Travel, Latvian investointi- ja kehitysvirasto LIAA & Matkailutoimittajien Kilta
Latvia-postaussarja jatkuu Ziedlejasin saunarituaalin jälkeen Siguldan muulla tarjonnalla, johon lukeutuu pari ulkoilma-aktiviteettia, käsitöitä sekä herkullisia makuja ruuan ja juoman parissa.
Vapaalentoa AERODIUM Siguldassa
Oletko joskus halunnut tietää, miltä laskuvarjohyppy tuntuu? Jos taivaalla liihottelu kuulostaa liian extremeltä, pääsee vapaalentoa testaamaan eri puolilta maailmaa löytyvissä tuulitunneleissa. Olen kokeillut tätä aktiviteettia muutama vuosi sitten Helsingin Föönissä, mutta Siguldan erikoisuutena ”tuulitunneli” sijaitseekin ulkona! Kokemus oli muutenkin erilainen, sillä Siguldassa lentokertoja oli enemmän kuin Föönissä. Kolmannella ja neljännellä lennolla jokainen sai kokeilla yksin lentämistä, toki ohjaajan ollessa aivan kosketusetäisyyden päässä.

Vapaalento sopii 4 vuoden iästä lähtien kaikille, joilla ei ole pahempia niska- ja selkävaivoja. Se on kuitenkin sanottava, että lentäminen on yllättävän hankalaa ja raskasta niskalle. Kehonhallinnan taitamisesta on hyötyä, sillä lentäminen onnistuu kunnolla vain oikeassa asennossa. Ennen lentoa ohjaaja kertoo käsimerkit, joita täytyy seurata tunnelissa. Pari päivää lennon jälkeen saattaa niska-hartiaseutu olla jumissa – ainakin tämän ikäisellä 😀

Lentäminen AERODIUMissa on turvallista, ja brändi onkin johtava tuulitunnelilaitteistojen toimittaja maailmanlaajuisesti. Sen laitteistoa löytyy aina Disneylandista ja Marvel Studiolta asti. Seuraava lentokausi alkaa toukokuussa 2025 ja kestää lokakuulle.
Kansallispuistomaisemia ziplinen ja kaapelivaunun kyydissä
Siguldasta odotin eniten tuulitunnelin lisäksi ziplinea. Gaujan kansallispuiston halki kulkeva samanniminen joki toimii tämän aktiviteetin näyttämönä. Joen yli pääsee nimittäin liitelemään ziplinen kyydissä joko istuma- tai makuuasennossa. Makuuasentoon on saatavilla myös turbo-ominaisuus, jolloin vauhti kiihtyy noin 100 km/h. Perusvauhtia zipline kulkee noin 60 km/h.

Olen laskenut aiemmin ziplinella Montenegrossa Tara-kanjonin yli, ja silloin kyllä pelotti hieman, koska laitteisto vaikutti heppoiselta, enkä liiemmin luottanut balkanilaiseen tekniikkaan.. Kaikki meni kuitenkin hyvin, ja nautin kokemuksesta kovasti. Siguldassa vauhti tuntui hiljaisemmalta, mutta koko zipline oli muutenkin erilainen. Liuku ulottui vain ziplinen keskivaiheille, ja jäimme killumaan joen ja metsän yläpuolelle maisemia ihaillen. Odotimme siinä vastapuolelta tullutta kaapelivaunua, joka työnsi meidät takaisin lähtöpisteeseen. Se oli hauska kokemus.
Lopulta pakkauduimme kaikki kaapelivaunuun ja ajoimme ”vastarannalle”, mistä matka jatkui kävellen Krimuldan viinitilalle.

Krimuldan viinitilan erikoisuudet
Krimuldan kartanon tiluksilla sijaitseva Cremonin viinikellari tarjosi meille mielenkiintoisen viini-tastingin. Paikkaa pyörittää vanhempi herrasmies, joka on kehitellyt tähän mennessä 15 myyntiin päätynyttä viinimakua ja 10 likööriä, joiden kaikkien raaka-aineet ovat paikallisia. Saimme esittelyn viinitilan toiminnasta, ja ohessa maistelimme eri viinejä ja liköörejä sekä napostelimme juustoja ja pipareita.


Marja- ja hedelmäviinit alkavat olla jo tuttua kauraa pohjoisen viinitiloilla, mutta oletko maistanut voikukka- tai syreeniviiniä? Päädyin ostamaan pullollisen omaksi suosikikseni noussutta voikukkaviiniä kotiin tuliaisiksi. Krimuldan kartanon pihapiiri on muutenkin mielenkiintoinen, sillä siellä on toiminut aikanaan tuberkuloosiparantola, jonka aurinkohuoneista on tehty myöhemmin majoitustiloja.


Olut-tasting Kussh-panimolla
Jos viinit eivät nappaa, löytyy Siguldasta mahdollisuus myös olut-tastingiin. Yhden miehen panimon yrittäjää ei voi yritteliäisyyden puutteesta moittia. Mies on kehittänyt häkellyttävän määrän eri olutmakuja, joista uusin on aiemmin esitelty viikoittain Kusshin tiloissa. Kaikki maut eivät ole olleet menestyksiä, mutta valikoima muuttuu jatkuvasti, mikä pitänee asiakkaiden mielenkiinnon yllä.


Meitä hämmästytti ja huvitti se, että saimme ostaa panimosta juomia mukaan siten, että yrittäjä pullotti niitä meille halutun kokoisiin etiketittömiin pulloihin suoraan hanasta. Ostin miehelleni tuliaisiksi vadelmanmakuista olutta sekä Kaņepju-hamppuolutta, jolla on yhteys Suomeen. Finola-hamppulajike on alunperin jalostettu Suomessa Kuopion seudulla 1990-luvulla, ja siitä valmistetaan mm. hamppurouhetta ja muita superfoodeja.

Nahka-workshop Siguldan linnalla
Pistäydyimme pikaisesti Siguldan linnalla, jonka pihapiiristä löytyy useampi käsityöpuoti. Puodit järjestävät myös workshopeja. Me pääsimme tutustumaan nahkapuodin tuotteisiin ja tekemään itsellemme nahkaiset avaimenperät.
Pidin tästä aktiviteetista kovasti, sillä avaimenperiin sai valita mieleisensä värin ja perinteisen latvialaisen symbolin. Valitsin omaani kaksi erilaista symbolia, joista toinen, Akas, kuvaa maailmanperustaa, tarjoaa rauhaa ja tasapainoa elämässä sekä varastoi esivanhempien viisauden. Laima-symboli suojelee iloa, hallitsee kohtaloa sekä symboloi ikuisuutta ja maailman liikettä. Ostin tuliaisiksi pari nahkamagneettia, Mercedes Benz -avaimenperän miehelleni sekä itselleni aivan ihanan värisen kirjanmerkin, jossa on kullattu C-kirjain.

Majoitus ja ruokailu Siguldassa
Majoituimme Spa Hotel Ezerissä, jonka kylpylämaailmaa muutama kollega kävi testaamassa. Huoneet oli avaria ja sijainti rauhallinen keskellä maaseutua. Koko pressimatka oli kyllästetty erilaisilla ravintolakäynneillä, eikä nälästä tosiaankaan tarvinnut kärsiä missään vaiheessa!
Siguldassa söimme lounasta Hotel Siguldan ravintolassa ja illastimme sekä Ezerin Gadalaiki-ravintolassa että Hotel Aparjodsissa. Ensin mainittu lounas perunamuusin ja kalkkunakastikkeen muodossa oli ehkä hieman tylsä, enkä jaksanut muutenkaan syödä annoksesta kovin paljoa, sillä olimme vain hetki aiemmin syöneet aamiaisen. Kaiken lisäksi alkupalana oli ihan super iso punajuuri-vuohenjuusto-salaatti, joka olisi riittänyt yksinäänkin. Vinaigrette-pohjainen salaatti oli hyvää, vaikka en yleensä vuohenjuustosta välitäkään.


Gadalaikin illallisella valitsin listalta gulassia, joka oli suussasulavan herkullista. Liha kirjaimellisesti liukeni suuhun ja maut olivat muutenkin kohdillaan. Juomaksi otin yllätys-mocktailin, koska listalla olleet mocktailit olivat loppu.

Aparjodsissa taas oli hyvän ruuan lisäksi viihtyisä kestikievarin tunnelma. Otin alkupalaksi tapas-tyylisen lautasen, mutta koska siinä oli juustojen, keksien ja marjojen lisäksi niin paljon sianlihaa, jota en syö, päätyi platter jakoon pöytäseurueen kesken. Pääruuaksi valitsin herkullista tiikerikatkarapusalaattia ja jälkiruuaksi pannacottaa. Otimme parin kollegan kanssa testiin myös pullollisen alkoholitonta koivunmahla-kuoharia.




Sigulda tarjoaa siis kattavan valikoiman tekemistä ja näkemistä ruoka- ja juomapuolta unohtamatta. Olen käynyt Latviassa aiemmin viisi vuotta sitten, mutta Riian lisäksi muu maa on ollut melko tuntematonta. Sigulda miellytti minua kuitenkin suuresti, ja haluaisin ehdottomasti palata sinne joskus uudelleen. Kaupunkiin on helppo pääsy esimeriksi junalla, eikä matkaa pääkaupungista ole kuin tunnin verran.
Lisätietoa aktiviteeteista ja muusta löytyy esimerkiksi Sigulda Adventuresin sivuilta ja suomeksi Latvia Travelin sivuilta.


4 kommenttia
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
Siguldassa oli tosiaan yllättävän paljon nähtävää. En muistanutkaan, että ostit viiniä mukaan, olisi voinut ostaa itsekin jonkun pullon mukaan kotiin, olisi ollut ihan mukava muisto. Koivunmahla-kuohari oli muuten mielenkiintoinen kokemus ja niin erilaista kuin mahlaan perustuvat kokemani juomat ovat olleet Suomessa.
admin
Pullo on edelleen vitriinissä, mutta eiköhän se jossain vaiheessa tule korkattua. Mahla-kuohari oli kyllä erikoinen makuelämys. Odotin, että se olisi ollut paljon makeampaa. Heh, muistelin muuten äsken nahkiaisten syöntiäkin 😀
Ne Tammelat
Teillä on ollut monenmoista aktiviteettia! Tuo ulkotuulitunneli on jännä. Sisätiloissa on tullut testattua muutamaankin kertaan niin Pyhtäällä kuin Redissä ja se ON tosi vaikeaa. Zipline olisi ollut myös mun mielestä kivaa, Ilkka olisi varmaan suosiolla jäänyt kuvaajaksi 🙂
Toivottavasti mekin pääsemme pian tutustumaan Latviaan, pienet makumaistiaiset saimme jouluseminaarissa.
Iira / Iira
Nuo aktiviteetit Siguldassa kuulostavat tosi mielenkiintoisilta! Ziplinet hienoissa maisemissa ovat kyllä kivoja! Tuulitunnelia on myös tullut testattua, mutta tuo ulkoversio olisi hauska vielä kokeilla. Vaikka ehkä laskuvarjohyppykin menee siihen kategoriaan. 😀