Eurooppa,  Suomi

Vedenjakajareitistö – Esteettömiä ja monipuolisia luontoreittejä Savon sydämessä

Kirjoittelin viime kesänä muutamasta Savon luontokohteesta, jonka jälkeen pääsin vielä käymään alkusyksystä Sorsakosken Kivikurussa. Kummassakin postauksessa käsiteltiin Etelä-Savossa levittäytyvää Vedenjakajareitistöä, ja sama aihe jatkuu tässä tekstissäkin. Talvi on ollut niin vähäluminen, että tänä vuonna olemme käyneet veljeni ja veljenpoikani kanssa jo kahteen otteeseen tutustumassa uusiin viime kesänä avattuihin Vedenjakajareitistön kohteisiin.

Lue lisää: Luontokohteita Suomen Savossa | Poikettiin pirunperrolle

Salvosenmäki

Ensimmäinen kohteista löytyy Partaharjusta Salvosen rannalta. Tänne ei ole talvikunnossapitoa, joten jätimme auton metsätien varteen ja lähdimme kapuamaan lumisia rinteitä pitkin kohti Salvosenmäen kotaa. Koetimme mennä tänne jo viime kesänä mieheni kanssa, mutta paikka oli varattu – eikä mikään ihme. Kesällä leiripaikalle pääsee autollakin lähes perille asti, pieni pätkä pitää kulkea pitkospuita pitkin.

Mäen päältä avautuu kauniit metsämaisemat järven ylle. Salvosenmäeltä löytyy myös näköalatorni, josta maisemia pääsee ihailemaan vielä korkeammalta. Pihapiirissä on uusi puucee ja kuntoiluvälineitä. Salvosella on kaksi erillistä nuotiopaikkaa, joista toinen sijaitsee etukäteen varattavalla lukitulla kodalla, toinen on avonuotiopaikka. Salvosenmäen kota varataan PSLiikunnan toimistosta, jonka yhteydessä saa koodin avainlaatikkoon. Vaikka osa näistä reitistön kodista on lukittu, on nuotiopaikat ja laavut avoinna ympäri vuoden kaikille.

Paltasen esteetön suopuisto

Paltanen sijaitsee vajaa 20 km Pieksämäeltä Jyväskylään päin pienten lampien ympäröimänä. Olemme käyneet muutaman kerran grillaamassa grillikatoksessa, mutta nyt päätimme tarpoa uutta laudoitettua reittiä pitkin Pienen Paltasen keskellä sijaitsevalle maakaistaleelle, josta löytyy laavu, grillipaikka ja ruokapöytä. Puita on reilusti tarjolla.

Avasimme kevään 2020 grillikauden tänään Paltasen laavulla. Ilmeisesti viime yön myrskyn takia tuuli oli riepotellut makkarapaketin ja lautasia järvenrantaan, joten siivosimme ne samalla pois. Muuta roskaa ei onneksi näkynyt, eikä mitään oltu hajotettu.

Paltasen esteettömällä reitillä on laavureitin lisäksi toinenkin reittivaihtoehto, ja reittien varrella on pöytäryhmiä, missä voi huilahtaa, syödä eväitä tai vaikka pitää ulkoilmatoimistoa, kuten sivuilla on ehdotettu 🙂

Melko lailla reittien alkupäässä on vuokra-aitta, jossa voi yöpyä samoilun aikana. Mökki on avoinna, mutta se on suotavaa vuokrata erikseen, jos siellä aikoo yöpyä. Vuokraus tapahtuu läheiseltä Paltasen kioskilta, mistä voi ostaa myös kalastuslupia, jos haluaa käydä kokeilemassa kalaonnea istutettujen kirjolohien pyynnillä. Vuokra-aitan vieressä olevasta lammesta tosin saa kalastaa ilman lupiakin.

Reittien alussa olevan parkkipaikan läheltä löytyy normaali puucee sekä invavessa, mikä on hyvin poikkeuksellista jopa Suomen luontoreiteillä. Vessa on siisti, siellä on paperia ja käsidesiä.

Muita Vedenjakajareitistön kohteita

Jos kaipaat esteetöntä kulkua rollaattorilla, pyörätuolilla tai lastenvaunuilla, myös Partaharjussa on vajaan kahden kilometrin pituinen lautapäällysteinen reitti.

Partaharjusta löytyy lisäksi Iso-Parran normaali luontopolku, joka kulkee mustikka- ja puolukkamailla. Harjanteiden päältä on upeat maisemat vesistöjen ja loputtomien metsien ylle. Iso-Parran polun varrella sijaitsee myös aiemmin mainittu Salvosenmäki tulipaikkoineen.

Partaharjussa pääsee rauhallisen luontoretkeilyn lisäksi nauttimaan vauhdikkaammastakin menosta, sillä alueelle on rakennettu myös talvella auki oleva MTB-rata. Koko Vedenjakajareitistön varrella maastopyöräilyyn sopivia reittejä on yhteensä 40 kilometrin verran ja muita patikointipätkiä 35 kilometriä, joten ihan heti maisemat ja taukopaikat eivät lopu kesken.

Yhdyspolulla Partaharjuun yhdistyvässä Nikkarilassa puolestaan risteilee sekä pitkospuita, metsäpolkuja että metsäautoteitä. Reittien varrella on lukuisia laavuja, nuotiopaikkoja, ja löytyypä Kukkarojärven itärannalta jopa kuntoilupaikka ja tietenkin puucee. Pidän itse tuosta itärannan leiripaikasta sen tarjoamien palveluiden takia, ja siellä avasimme viime kevään grillikaudenkin huhtikuussa.

Tahinlammen ja Tahinsuon ympärillä kulkee niin ikään pitkospuita ja kinttupolkuja. Reitistö on houkutellut parin viime vuoden ajan myös fatbike-kulkijoita. Tahinlammelta löytyy suosittu uimaranta hyppytorneineen.

Pieksämäen vieressä Sorsakoskella sijaitsee ehkä kaikkein jylhin kohde, pirunpeltona tunnettu Kivikuru. Paikka on näkemisen arvoinen ja tuo mieleen Lapin karut kurut. Kiipesimme kivenjärkäleiden yli viime syksynä ja se tosiaan vaatii kuntoa. Kivikurussa on myös helpompia reittejä ihan polkumuodossa.

Mietteitä Vedenjakajasta

On erityisen hienoa, että pieni ja taantuva Pieksämäki on tarttunut toimeen nostaakseen omaa brändiään. Luontomatkailu, kotimaanmatkat ja vihreät arvot ovat tätä päivää, ja on mukava, että Vedenjakajareitistöä on kehitetty ahkerasti vuodesta 2017.

Suurempaakin näkyvyyttä alue kaipaisi, sillä vaikka Savonmaan asukkaat ovatkin ottaneet patikkapolut omakseen, löytyisi tästä helposti markkinoitavaa myös muualle Suomeen sekä ulkomaan matkailijoille. Pieksämäen juna-asema on neljän suunnan risteysasema, joten kaupunkiin pääsee helposti mistä päin tahansa. Lappi alkaa olla jo sen verran kansoitettu, että varmasti osa turisteista mahtuisi tännekin 🙂

Erityislaatuisen tästä reitistöstä tekee varsinkin tuo esteettömyyden huomiointi, joka on viety todella pitkälle. Erikoisuutena reittien varrelta voisi mainita myös Nikkarilassa Kukkarojärvellä sijaitsevan kota-mallisen teltan, jossa voi yöpyä oikeassa sängyssä metsän keskellä. Telttaa voi vuokrata Airbnb:n kautta.

Esteettömyyttä on muuten pilotoitu myös Hämeessä Luonto kaikille -hankkeella. Tarkimmat saattoivat huomata, että aihe oli esillä tämän vuoden Matkamessuillakin 🙂

Kiinnostaako sinua luontomatkailu ja uusien reittien etsiminen?

Vedenjakajareitistön sivut | Maaseutukuriirin lehtijuttu

8 kommenttia

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.