
Auringonnousukierros Angkor Watissa ja Angkor Thomissa
Vierailu Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvalla Angkorin temppelialueella oli bucket listallani vuosien ajan. Kun sitten päätimme vihdoin vuoden 2025 alussa toteuttaa Kaakkois-Aasian reppureissumme, oli Kambodžan Siĕm Réab lisättävä ehdottomasti kohteisiin.
Otimme opastetun päiväretken Get Your Guidesta (15 €/hlö), minkä lisäksi ostimme pääsyliput alueelle edellisenä päivänä netistä (37 USD/hlö). Kannattaa muistaa, että vain virallisilta sivuilta ostettu pääsylippu kelpaa alueelle! Lippu täytyy näyttää erikseen jokaiselle temppelille mentäessä.


Angkor Watin merkitys
Angkor Wat on yksi maailman suurimmista ja tunnetuimmista temppelialueista, jonka pittoreskit tornit piirtyvät jokaisen aiheeseen vihkiytyneen mielikuviin. Saman niminen päätemppeli, Angkor Wat rakennettiin 1100-luvun alkupuolella Khmer-valtakunnan kuninkaan, Suryavarman II:n, hallituskaudella. Temppeli oli tarkoitettu alun perin hindutemppeliksi ja omistettu Vishnulle.
Angkor Watin temppeli edustaa klassista khmer-arkkitehtuuria ja on suunniteltu muistuttamaan hindulaista maailmankaikkeutta, jossa keskitornit symboloivat myyttistä Meru-vuorta. Temppelin alkuperäinen nimi ei ole tiedossa, vaan sen nimi ”Kaupunki-temppeli” tuli käyttöön vasta myöhemmässä vaiheessa.


1200-luvulla Angkor Wat muuttui buddhalaiseksi temppeliksi, kun Theravada-buddhalaisuus levisi alueelle. Temppeli on yksi harvoista, jotka säilyivät käytössä myös Angkorin kaupungin ja Khmer-valtakunnan romahtamisen jälkeen 1400-luvulla, toisin kuin monet muut alueen temppelit.


Vähemmän tunnettu Angkor Thom
Angkor Thom eli ”Suuri kaupunki” oli Khmer-valtakunnan pääkaupunki Jayavarman VII:n hallituskaudella vuosina 1181–1218. Se rakennettiin osittain entisen pääkaupungin, Yasodharapuran paikalle. Angkor Thomin keskus on ikoninen Bayon-temppeli, joka tunnetaan massiivisista kivikasvoistaan.
Angkor Thom oli strategisesti suunniteltu kaupungiksi, jonka ympärillä oli vahvat muurit ja vallihaudat. Rakennuttajalla oli ilmeisesti pelko, että kaupunkiin kohdistuisi hyökkäyksiä. Angkor Thom oli buddhalaisuuden keskus, sillä Jayavarman VII oli vahva Mahayana-buddhalaisuuden kannattaja. Kaupungin uskonnollinen merkitys erosi siis selkeästi alunperin hindulaisesta Angkor Watista.

Käy ainakin näillä temppeleillä!
Kierroksemme alkoi aamuvarhaisella Angkorin Watin päätemppelin edestä. Suunnistimme pilkkopimeässä vesialtaan laitamille ja jäimme odottamaan, että päivä valkenee. Oli mystinen hetki, kun koristeelliset tornit alkoivat piirtyä siluettina violettia aamutaivasta vasten. Yksin emme suinkaan auringonnousua todistaneet, vaikkei porukkaa loppupeleissä niin paljoa ollut, mitä olin odottanut.


Auringon noustua tutustuimme temppeliin tarkemmin ja kiipesimme yhteen sen torneista. Aamuauringon kultainen valo oli ihan superkaunis! Samoin usvaiset metsäpolut loivat aivan omanlaisensa tunnelman aamuvarhaisella.



Ta Prohmin mystinen viidakkotemppeli
Ta Prohm on yksi Angkorin suosituimmista ja kuvauksellisimmista temppeleistä. Jättimäisten puiden valtaama temppeli on erityisen tunnettu Tomb Raider -seikkailuelokuvasta ja videopelisarjasta. Ta Prohm rakennettiin 1100-luvun lopulla kuningas Jayavarman VII:n toimesta. Se oli alun perin Mahayana-buddhalainen luostari ja yliopisto, joka omistettiin kuninkaan äidin kunniaksi. Temppelissä eleli noin 12 500 ihmistä, muun muassa munkkeja ja palvelijoita, ja sen ympärillä asui jopa 80 000 kyläläistä.



Toisin kuin monet muut Angkorin temppelit, Ta Prohmia ei ole täysin restauroitu, vaan se on jätetty luonnon valtaan. Erikoiset silkkiäisviikunapuut ja kuristajaviikunat ovat kasvaneet osaksi rakennuksia, mikä luo ainutlaatuisen ja salaperäisen tunnelman, aivan kuin olisi itse tutkimusretkeilijä – tunnelman pilaa ainoastaan kälättävät turistilaumat.



Banteay Kdei – vaihtoehto Ta Prohmille
”Jalojen ihmisten linnoitus” on 1100–1200-luvuilla rakennettu buddhalainen temppeli, jonka rakennutti niin ikään kuningas Jayavarman VII. Banteay Kdei muistuttaa rakenteeltaan läheistä Ta Prohmin temppeliä, mutta on vähemmän tunnettu ja rauhallisempi vierailukohde. Täällä saimme olla lähes tulkoon omissa oloissamme pienen ryhmämme kanssa.


Angkor Thom ja Bayonin ja kivikasvot
Bayon-temppeli rakennettiin 1100–1200-luvuilla, ja se oli Angkor Thomin keskuspyhäkkö. Bayon edustaa Mahayana-buddhalaisuutta, mutta myöhemmät hallitsijat muokkasivat sitä hindulaisuuden ja Theravada-buddhalaisuuden mukaiseksi. Bayon tunnetaan erityisesti sen noin 200 kivikasvosta, jotka on veistetty temppelin 54 torniin. Kasvot esittävät todennäköisesti Avalokiteshvaraa, myötätunnon bodhisattvaa (ns. valaistumisolento), mutta niiden uskotaan myös muistuttavan kuningas Jayavarman VII:n omia piirteitä.

Temppelin seinillä on laajoja bas-kohokuvia, jotka kuvaavat Khmer-imperiumin historiaa, taisteluita, arkipäivän elämää ja mytologisia tarinoita. 54 tornia edustavat erään näkemyksen mukaan Angkorin alueen 54 provinssia Jayavarman VII:n aikana, mikä tekee temppelistä valtakunnan yhtenäisyyden symbolin.
Bayon on yksi Angkorin suosituimmista nähtävyyksistä ja osittain restauroitu, mutta sen monimutkainen rakenne tekee siitä haasteellisen säilyttää. Temppeli tunnetaan surrealistisesta tunnelmastaan, kun hymyilevät kasvot näyttävät tarkkailevan vierailijoita joka puolelta. Tämä temppeli oli mielestäni erityisen hieno, ja sen vetovoimaa lisäsi se, että paikka oli vierailumme aikana lähes autio.

Loppuun vielä 10 mielenkiintoista faktaa Angkor Watista
- Maailman suurin uskonnollinen monumentti – Angkor Wat kattaa noin 162,6 hehtaaria, mikä tekee siitä maailman suurimman uskonnollisen rakennelman.
- Rakennettiin ilman laastia – Temppelin kivet on leikattu niin tarkasti, että ne pysyvät yhdessä ilman laastia, samaan tapaan kuin muinaiset egyptiläiset pyramidit tai Machu Picchu.
- Hämmästyttävä kivimäärä – Rakennusmateriaali koostuu hiekkakivestä, ja sitä arvioidaan käytetyn jopa 5 miljoonaa tonnia.
- Harvinainen läntinen suuntaus – Useimmat muut Kaakkois-Aasian hindutemppelit osoittavat itään, mutta Angkor Wat on rakennettu länteen, mikä viittaa Vishnu-jumalan yhteyteen ja mahdollisesti myös siihen, että se oli hautatempeliksi tarkoitettu.
- Yksi maailman pisimmistä reliefeistä – Temppelin seinät ovat täynnä bas-reliefejä eli kohokuvia, jotka kuvaavat hindulaisia eepoksia, kuten Mahabharataa ja Ramayanaa. Yhteensä nämä seinäkaiverrukset ovat noin 800 metriä pitkiä.
- Vaikutus Kambodžan lippuun – Angkor Wat on ainoa uskonnollinen rakennus maailmassa, joka esiintyy jonkin maan lipussa.
- Yksityiskohdat näkyvät vain tietyissä kulmissa – Auringonvalon osuessa oikeassa kulmassa temppelin pylväisiin ja seinämiin muodostuu optisia illuusioita ja piilotettuja yksityiskohtia.
- Rakennus valmistui nopeasti – Suryavarman II:n rakennuttama temppeli valmistui arviolta 30–35 vuodessa, mikä oli huima saavutus tuohon aikaan.
- Piilotettuja Buddha-patsaita – Vaikka Angkor Wat rakennettiin hindutemppeliksi, myöhemmät Theravada-buddhalaiset lisäsivät sinne Buddha-patsaita, joista osa on piilotettu, osa myös jo hajonnut.
- Temppeli oli ”kadoksissa” lännelle vuosisatoja – Ranskalainen tutkija Henri Mouhot ”löysi” Angkor Watin uudelleen vuonna 1860, vaikka paikalliset munkit ja asukkaat olivat tietoisia sen olemassaolosta koko ajan.


Miten päästä Siĕm Réabiin?
Lensimme pääkaupunki Phnom Penhiin Malesiasta Malaysia Airlinesilla, ja maksoimme viisumin käteisellä lentokentällä (30 USD). Phnom Penhissä kiertelyn jälkeen otimme minibussikuljetuksen Camboticketin sivuilta. Cambolink Express 21 -kyyti maksoi 10 USD per henkilö, ja matka kesti pysähdyksineen noin kuusi tuntia. Minibussi oli melko ahdas, mutta ainakin tiet oli paljon paremmassa kunnossa kuin naapurimaa Laosissa. Siĕm Réabissa on myös lentokenttä, josta lensimme pois Laosiin Vietnam Airlinesilla.
Olimme kolme yötä Bokre Angkor Hostelin (*Booking affiliatelinkki) kahden hengen huoneessa, jolle voin antaa lämpimät suositukset (noin 20 €/yö).




23 kommenttia
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
Tämä olisi kyllä todella kiva päästä itsekin näkemään. Tekisi mieli varmaan olla itse jopa kolme päivää, vaikka tärkeimmät temppelit ehtii varmasti näkemään päivässä. Opas on varmasti hyvä idea, sillä tavalla paikoista saa ymmärryksen ihan eri tavalla.
admin
Oppaan merkitys tällaisissa kohteissa on kyllä korvaamaton. Minulle riitti tuo yksi päivä, mutta en poissulje sitä, että kävisin tuolla joskus uudelleen, mikäli Kambodzaan tie vielä kulkee. Tulee helposti ”yliannostus”, jos on liikaa nähtävää. Samoin en olisi jaksanut viettää esimerkiksi Petrassa toista päivää putkeen. Sitten taas jos aikaa kuluu välissä, käyn mielelläni uudemman kerran. Näin on ollut useammissa arkeologisissa kohteissa mm. Meksikossa.
Eveliina / Reissukuume
Ihan mielettömän mielenkiintoisia nämä useat temppelit! Ja valo näissä kuvissa on myös ihan mielettömän upea 🙂 Tuolla vierähtäisi varmasti pidempikin aika. Tuntuiko, että päivässä tuli kiire?
admin
Aamu- ja ilta-aurinko eli kultainen tunti on kauneinta kuvausaikaa! Päiväretki oli omasta mielestäni just sopivan pituinen ja temppeleitä oli oikea määrä. En olis jaksanut kiertää enää uusilla temppeleillä. Toki olisin varmaan viettänyt hieman pidemmän ajan tuolla Ta Prohmilla ja odottanut, että suurin osa ihmisistä häipyy (jos häipyy).
Kimmo
Ennen niin jännä ja eksoottinen ranskalaisvaikutteinen Siem Rriep ja maana Kambodsha ei ole ollut mikään hardcore -reissukohde pitkään aikaan.
Paljon on maa muuttunut neljännesvuosisadassa eli siitä kun itse siellä ensi kerran kävin temppeleillä. Enää ei eletä kiireettömästi ja liikuta rauhallisesti.
Kaupallisuus on tullut jo 15 vuotta sitten Siem Riepiin eli ”Angkor Cityyn”. Uusi, vasta valmistunut lentokenttä on siirretty 50 km päähän, kun entinen kävi liian pieneksi kasvaneiden turistivirtojen takia.
admin
Eiköhän niitä hardcore-kohteita löydy vielä jostain päin maailmaa, jos sellaisten perään haikailee. Ja Kambdozan sisältäkin löytynee vielä rauhallisuutta, jos lähtee turistialueiden ulkopuolelle. Näin oli ainakin naapurimaa Laosissa.
Mari /Maailma kotina
Olipa ihana yllätys tämä juttu. Nimittäin eilen varasin juuri majoituksen sinne loppuvuoteen. Upeat kuvat! Mitä muuta kaupungissa on kuin tämä. Oli ajatuksena olla neljä päivää, mutta en tiedä pitäisikö kuitenkin pääkaupunkiin mennä puoleksi tästä ajasta, kun noin kätevästi pääsee bussilla.
Raija / Kohti avaraa maailmaa
Vastaan nyt minäkin, en ole vielä kirjoittanut juttuja meidän reissusta, puuttuu Phnom Penh ja Siem Reab. Olimme viisi yötä Siem Reabissa ja kaksi Phnom Penhissa. Ehkä nyt ottaisin ainakin yhden yön enemmän PP:iin. Matka minibussilla kestää miltei koko päivän. Ostimme kolmen päivän liput temppelialueelle, mutta tuskin jaksoimme kahtena päivänä kiertää. Yksinkertaisesti oli liian kuuma, ja myös puuduttavaa katsella temppeliä temppelin jälkeen. Enkä minä siis (vanhuksena) ollut ainoa joka rasittui, vaan huomattavasti nuorempi ja hyväkuntoisempi mieheni yhtä lailla. Hotellisuositus: Homewood Hotel by Seuya, todella kiva kahvila/ravintola (the muffin man) vieressä 😁 Kävimme Botanical Gardenissa, muuta ei oikein löytynyt.
admin
Minä tekisin samoin, että siirtäisin yhden yön Siem Reabista Phnom Penhiin. Tosin olin karseassa flunssassa ja kuumeessa tuon yhden ylimääräisen joutopäivän SR:ssa, joten siinä mielessä ihan sama, missä sitä makasi. En olisi muuten edes terveenä jaksanut kiertää toista päivää temppeleillä. Siitä todellakin tulee tympeä olo, eikä jossain vaiheessa mikään jaksa enää kiinnostaa. Tuo 3-4 temppeliä ja niihin hyvin tutustuminen on ihan tarpeeksi. En usko, että alueen kiertely laajemmin olisi tuonut enää mitään lisäarvoa.
admin
Kiitos 🙂 Suosittelen ehdottomasti sisällyttämään Phnom Penhin Kambodzan reissuun ja käymään Tuol Slengissä ja Killing Fieldsillä. Mun mielestä tuolla Siem Reapissa ei mitään kovin ihmeellistä nähtävää ollut edes. Kunhan luuhattiin kaduilla ja käytiin syömässä. Mä olin monta viikkoa flunssassa ja iski kuumeen temppelivierailun jälkeen, niin yks päivä meni sängyssä maatessa.
Paula - Gone with the Gastons
Tämä on kyllä niin upea paikka! Ja nuo puut jotka sinne on kasvaneet vielä jotenkin luovat sellaisen hämyisen tunnelman niin kuin astuisi ajassa taaksepäin. Miten te pääsitte paikan päälle jo pimeän aikaan? Se kuulostaa kyllä hienolta kokemukselta, mutta itseäni aina jotenkin hirvittää tällaisia paikoissa autokyydit pimeässä. Varsinkin jos ei ole mitään katuvaloja ja liikenne on mitä on.
admin
Niin on! Suurin osa temppeleistä aukeaa vasta klo 7:30, mutta tuo päätemppeli ja yks toinen aukeaa jo klo 5 juuri tuon auringonnousun vuoksi. Mentiin opastetulle kierrokselle, enkä olis kyllä omin päin löytänyt oikeaan paikkaan. Oli ihan täysin pilkkopimeää. Tuonne Angkoriin on matkaa Siem Reapista vaan joku 6-7 km. En kokenut matkaa turvattomaksi. Enemmänkin niiden osalta, jotka pyöräili pimeässä tienvartta pitkin.
Pirkko / Meriharakka
Kiertelimme aikoinaan useampana päivänä noita temppeleita, mutta melkeinpä tuo auringonnousun odottaminen tuon pienen lammen reunalla jäi mieleen voimakkaimpana kokemuksena. No tietysti myös se hetki, kun näki temppelialueen ensimmäisen kerran.
admin
Se oli kyllä ikimuistoinen hetki! Jaksoitteko innostua temppeleistä useampana päivänä putkeen?
Matkalla kaikkialle / Sarianne
Angkor Watista on itsellä lämpimiä muistoja, sillä se ja Kambodza olivat itselleni yksi ensimmäisiä oikeita soolomatkakohteita 2015, jos ulkomaille muuttoa ei lasketa. Vietin kaksi päivää kierrellen temppelialuetta ensin pyörällä polkien ja sitten tuktuk-kierroksella, ja se tuntui sopivalta ajalta 🙂
admin
Kiva kuulla, että tykkäsit 🙂
Eila/Metkaamatkustelua
Angkor Wat on vielä näkemättä, mutta Kambodžassa ja Laosissa käynti on vakavassa harkinnassa ennen vuoden loppua. Toivottavasti suunnitelmat toteutuvat ja pääsen omin silmin katsomaan tätä maailmanperintökohdetta.
admin
Suosittelen lämpimästi molempia maita! Millaista reittiä olet suunnitellut? Jos Pohjois-Laosiin päädyt, niin mene ihmeessä Luang Prabangista vielä pohjoisemmaksi. Sieltä löytyy kaikkein upeimmat maisemat ja alkuperäinen tunnelma. Matka sinne on aika karu, 4-5 tuntia erittäin kuoppaista tietä täyteen ahdetussa minipakussa, mutta on se sen arvoista. Sitten jos vielä haluaa lähteä Nong Khiawista eteenpäin, niin se tapahtuu hyppäämällä pieneen kiikkerään puuveneeseen, mutta mitä syvemmälle jokea pitkin lipuu, sitä kauniimmaksi maisemat muuttuu. Oon just kirjoittelemassa blogiin nyt tästä Laosin osuudesta. Meidän reppureissun parhaat muistot on juuri noilta seuduilta.
Elina / elinanmatkalaukussa
Täällä(kin) haluaisin joskus käydä! Tää olis todella mielenkiintoinen paikka. Tätä lukiessa itseasiassa mietin, että oispa mahtavaa kun tuon paikan saisi kokea ”yksin” ja ihastella paikkaa ja sen tunnelmaa mutta sitten tulikin jo hetken päästä, että saitte kokea lähes aution temppelin! 🙂 Oli varmasti juurikin niin hieno kokemus mitä itsekin kuvittelin 🙂
admin
Yllätyin siitä, että auringonnousua oli katsomassa noinkin vähän porukkaa. Olin odottanut, että paikka on ääriään myöten täynnä. Se ruuhkaisuus näkyi oikeastaan vaan siellä ”Tomb Raider -temppelillä”, missä oli ihan sikana porukkaa. Muuten oli suht rauhallista. Sen verran laaja se alue, niin porukkaa levittyy hyvin ympäriinsä.
Raija / Kohti avaraa maailmaa
Tuossa jo Marille vastasinkin referaattina meidän kokemukset. Olisi varmaan kannattanut kyllä lähteä tuolle auringonnousuretkelle, mutta emme jaksaneet. Pitäisi saada omatkin jutut ulos näistä Kambodzan päivistä… Jäi vähän ristiriitaiset fiilikset maasta.
admin
Minusta se auringonnousu ja kultainen tunti heti nousun jälkeen oli kauneinta aikaa tuolla (ja oikeastaan missä vaan), kun valo on pehmeä ja viidakon yllä leijaili aamu-usva.
Anmarien
Tuli hyvällä tavalla kylmiä väreitä näistä sun kuvistasi! Pystyn aistimaan tuon tunnelman tuolla jopa tästä koneen ruudun läpi… Tää kohde on mulla itselläni käyntilistalla ja oli mukava kuulla, ettei ole ihan täyteen tungettu ihmisiä vaan pystyy oikeasti katselemaankin ja nauttimaan paikasta.