Uncategorized

Puhutaanko hetki rahasta?

Kaupallinen yhteistyö: Sortter

Olen käsitellyt joskus aiemminkin blogissa matkakassa-asioita ja eritellyt matkoistani kertyneitä kuluja. Minua kiinnostaa lukea myös muiden reissubudjeteista ja matkojen hinnoista. Paljon reissaava on saattanut saada kyselyjä ja ihmettelyjä siitä, kuinka sitä on jatkuvasti varaa luuhata maailmalla. Olen tähän kysymykseen itsekin törmännyt monta kertaa.

Ainakin omalla kohdallani matkustelu vaatii suunnittelua ja harkintaa taloudenpidossa, etenkin jos kyseessä on pidempi reissu eikä vain joku viikon pyrähdys Eurooppaan, minkä saa muutamalla satasella. Ilman suunnittelua en olisi pystynyt maksamaan esimerkiksi 2½ kuukauden reppureissusta yli viittä tonnia.

Olen tullut aina toimeen hyvin vähällä, enkä ole tottunut elämään missään kolikkokylvyssä kuin Roope Ankka. Avainsanana onkin asuinpaikka ja tehdyt valinnat elämässä. Asumme pienellä paikkakunnalla, jossa vuokra on todella pieni. Meillä ei myöskään ole lapsia tai lemmikkejä, itse en omista autoa, enkä käytä esimerkiksi alkoholia tai polta tupakkaa.

Säännöllisiä kuukausittaisia menoja onkin vain vuokra, vesi, sähkö, puhelinliittymä, vakuutukset, kuntosalijäsenyys ja World Vision -kummimaksu. Kaikki nämä tekevät yhteensä noin 450 euroa. Jos ajattelee, että olisi vain osa-aikaisesti tai osan vuotta töissä, jäisi jo niiltä kuukausilta reilusti rahaa säästöön. Nostan myös joka vuosi veroprosenttia niin paljon, että saan kesäisin aina nelinumeroisen summan veronpalautuksia.

Säästäminen on sijoitus tulevaisuuteen

Olin ennen huithapeli rahan suhteen, ja olenkin alkanut säästää vasta aikuisena. Säästän kahdelle eri säästötilille sekä erilaisiin vastuullisiin rahastoihin. Olen ostanut myös kryptovaluuttaa, joskaan en seuraa kryptomarkkinoita kovin tiiviisti. Rahastoja pidän jemmassa pahan päivän varalle, eli ne ovat niitä pitkän tähtäimen säästöjä. Jos rahat loppuvat kesken kuun, otan hätätilanteessa rahaa säästötililtä. Säästötilin rahoja käytän myös matkusteluun.

Jo pidemmän aikaa säästötilien korot ovat kuitenkin olleet todella huonot, eikä Bank Norwegianin tililtäkään saa kuin 0,75 % talletuskorkoa. Svealla korko on markkinoiden paras, 0,8 %. Onhan sekin toisaalta parempi kuin ei mitään.

Rahastojen kautta pottia saa kerrytettyä nopeammin, mutta toisaalta sijoittamisessa on aina se riski, että talouden myllertäessä sijoitusten arvo putoaa ja menetät rahat. Siksi kannattaakin sijoittaa vain sen verran, mitä on taloudellisesti valmis menettämään. Täytyy myös muistaa, että sijoitus on yleensä monen vuoden projekti, eikä yksittäisten heilahtelujen perusteella kannata tehdä radikaaleja osto- tai myyntiliikkeitä. Minulta menee kuukausittain kolmeen tai neljään eri rahastoon summa x, jonka jälkeen ”unohdan” rahat. Tottakai käyn aina välillä katsomassa arvo-osuustiliä, mutta en nosta sieltä rahaa.

Olen tehnyt senkin virheen, että olen matkustellut luottokortilla. Tätä en kuitenkaan suosittele, koska ikävähän sitä matkaa on maksaa jälkeenpäin, kun reissun huippuhetket ovat jo menneen talven lumia. Luottokortilla maksamisessa ei sinällään ole mitään vikaa, ja esimerkiksi lennot on ihan fiksua maksaa luottokortilla, koska sitten on luottoyhtiön turva taustalla, jos lentoyhtiö peruukin lennon. Olen itsekin saanut Visalta korvauksen koskien sekä Finnairin että Wizzairin lentoja, jotka peruuntuivat koronan takia.

Miten Sortter voi auttaa sinua?

Vaikkei matkustelisikaan, on elämässä hyvä olla jonkinlainen puskurirahasto yllättäviä menoja varten. Mikäli sellaista ei ole, on jokainen hetki hyvä alkaa kerryttämään tulevaisuuden turvaa. Aina säästäminen ei kuitenkaan ole mahdollista, tai eteen voi tulla tilanne, jossa rahaa tarvitsee nopeasti ja paljon kerralla. Pikavippeihin sortuminen on viimeinen keino, koska niissä on yleensä todella korkeat korot, jolloin takaisin joutuu maksamaan moninkertaisen summan.

Monesti rehellinen laina onkin paras vaihtoehto. Aivan samoin kuin lainaa otetaan opiskeluja tai asuntoa varten, voi sitä joutua ottamaan esimerkiksi auton hajotessa tai tapahtuessa jotain muuta ikävää. Lainan myöntäjiä on lukemattomia, ja taloudellisesti ahdistavassa tilanteessa voikin olla haastavaa alkaa selvittelemään takaisinmaksuaikoja, nimelliskorkoja sun muita tylsän kuuloisia termejä.

Lainojen vertailussa avuksi tulee Sortter, joka on suomalainen lainojen kilpailutus- ja vertailupalvelu. Aivan kuin kilpailutan sähkösopimuksen halutessani mahdollisimman edullisen ja fiksun sähkösopparin, kilpailuttaisin myös lainan, jos sellaisen joutuisin joskus ottamaan. Sortterin avulla voi etsiä ja hakea myös edullisinta luottokorttia, säästötiliä, sijoituspalvelua tai kryptolompakkoa samoin kuin vaikkapa Bookingin kautta etsisin parhaimman majapaikan. Sortterin kautta onnistuu myös esimerkiksi asunto- tai autolainan kilpailuttaminen.

Sortter ei siis ole mikään pikavippi- tai joustoluottopalvelu, vaan se auttaa asiakasta valitsemaan taloudellisimman vaihtoehdon erilaisille rahoituspalveluille. Sen tarkoitus on ainoastaan auttaa asiakasta tekemään fiksuja päätöksiä – selkeästi, nopeasti, turvallisesti ja ilman pikkuprinttiä. Lue lisää ja katso, saisitko säästettyä oman lainasi kuluissa tai löytäisitkö Sortterin kautta esimerkiksi edullisemman puhelinliittymän.

Palvelu on täysin ilmainen, joten et menetä mitään – voit korkeintaan vain säästää, ja käyttää säästöt vaikkapa matkakassan kerryttämiseen.

Ps. Kannattaa kurkata myös Sortterin blogi, josta löydät kansantajuisia postauksia rahankäyttöön liittyen!

Sortterin avulla näet yhdellä silmäyksellä tarvitsemasi lainan tiedot.

Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Sortterin kanssa. Tekstisisältö ja ajatukset ovat kuitenkin 100 % omiani.

3 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  En ole koskaan kokeillut Sortteria tai muuta vastaavaa palvelua. Kilpailuta kyllä huolellisesti säännöllisesti kaiken mahdollisen ja siitä toden totta tulee ihan kunnolla säästöä kuukausittain. Ehkäpä sitä voisi Sortteriakin koittaa joskus.

  • Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning

   Kiitos kommentista! Minulle ensimmäinen kilpailutettu juttu oli juurikin sähkösopimus, ja sitä kautta huomasi, miten paljon voi säästää. Nythän nuo sähkön hinnat on todella korkealla. Onneks tämä nykyinen soppari on voimassa ens vuoden toukokuuhun, joten vielä saa nauttia suht edullisesta sähköstä.

   Ajattelin ite käyttää tuota Sortteria nyt ainakin kryptovaluuttapalvelun vaihtamiseen. Täytyy kattoa myös jossain vaiheessa puhelinliittymän vaihtoa, onko se ajankohtainen.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.